Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ghal

12 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előrebocsátom: szó sincs hivatalos, összehasonlító elemzésről. A nyaralásra készülve merültem el egy kissé a kapható szoftverekben, és az így szerzett benyomásaimat tudom megosztani a nagyérdemű olvasóközönséggel. (A tesztből – tapasztalatok híján – kimaradt a legfontosabb tulajdonság: a tervezési…..
ghal 2013.03.15 17:48:49
@Edy XDxd: A Google Maps-hez hasonlóan a Navigon is automatikusan állítja be a nyelvet, ugyanazt, amit az operációs rendszer használ.(www.navigon.com/portal/uk/kundenservice/faq.html?id=19270368&content_identifier=faq&page=18)

Az Androidban a Beállítások/Nyelv és Bevitel/Nyelv alatt állítható be a magyar.
Aki okostelefonnal fényképez, általában sokat kattint, aztán az eredmény vagy jó lesz, vagy nem.a rossz képeket törölhetjük, vagy akár picit kozmetikázhatjuk. A "tudás" egy része sok telefonban magában is ott van, de pár ügyes alkalmazással mi is "csodákra" lehetünk képesek. Az…..
Február elején két születésnap is van a családban: 75 éves édesapámé és a 11 éves lányomé. Ehhez persze a tisztelt olvasónak nem sok köze lenne, de az idén mindketten olcsó Androidos tabletet kaptak ajándékba. Az új kütyükkel kapcsolatos első tapasztalatokat szeretném…..
Nem kell megijedni a címben feltett kérdéstől - az alábbi poszt éppen azoknak próbál segíteni, akiket már a CPU kifejezés hallatán is kiráz a hideg... Új (netán használt) laptop vagy PC vásárlásakor az embert leginkább a processzorok (más néven: CPU-k) elnevezése (mi is az?)…..
A Google Drive a népszerű Dropbox közvetlen konkurenseként jelent meg. Vérzik a szívem a Dropboxért, amit évek óta, szinte az indulásától használok. Pechük van, az óriás útjába kerültek... A sajtóbejelentésekből úgy tűnt, hogy a Google egyszerűen lenyúlta az ötletet,…..
A héten elindult a Google Drive. A felhasználókat fokozatosan kapcsolják rá, így engem épp tegnap ért el az új szolgáltatás.  De mire is lehet ezt a szolgáltatást használni?Sokan, sokat írtak már róla, de most mi is.... A Google Drive arra a problémára ad megoldást, hogy a…..
Ezzel a címmel írt blogbejegyzést Jason Spero, a Google mobil üzletágának vezetője. Mondandóját egy olyan kutatásra alapozta, ami hat fejlett országban (USA, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Japánban) vizsgálta az okostelefon-felhasználási…..
Pár napja a Facebook Timeline átállása, most a Google megváltozott adatvédelmi irányelvei hívják fel a figyelmet arra, hogy mi mindent árulunk el magunkról az interneten. Cikkünkben néhány alapfogalmat próbálunk meg bemutatni. Három területre koncentrálunk:  a…..
A Facebook a napokban minden felhasználónál Timeline-ra (Idővonalra) cseréli az Üzenőfalat, a nyilvánosságnak szánt üzenetek, megosztások helyét. Az Idővonal nemcsak látványosabb, de a koncepció is megváltozott. Az Üzenőfal addig jól működött, amíg egy-egy ember viszonylag…..
A napokban volt Las Vegasban a PMA@CES fotótechnikai kiállítás, ahol – a számtalan újdonság mellett – megjelent egy újabb fényképezőgép-kategória: az okos-fényképezőgép. Ez jó apropó arra, hogy áttekintsük a fényképezőgép típusok zavarba ejtő választékát.  A…..
A felsorolt funkciókat az okostelefonok többnyire a dobozból kicsomagolva tudják. A megvett telefonra előre feltelepített szoftvereket az átlagos felhasználó igényeire szabták. Aki egy-egy alkalmazási területen többet-jobbat szeretne, letölthet a telefonjára egy még okosabb…..
A Google szolgáltatásainak többségét a számítógépen névtelenül, bejelentkezés nélkül is használhatjuk. Az Androidos okostelefonokon ez már kevésbé működik: egy csomó fontos funkcióról le kell mondanunk, ha nem lépünk be a Google univerzumába. A Google minden velünk…..
„Ha ez bejön Orbánnak, érdemes lesz megkérdezni Gyurcsányt és Bajnait, hogy ez nekik miért nem jutott eszükbe…” – mondta pár hete egy beszélgetés végén a bankadó kapcsán egy vezető szocialista politikus. A kormányfő ma rátett egy lapáttal: bejelentette,…..
ghal 2010.10.13 22:30:19
Az a szörnyű/zseniális a különadókban, hogy elmossa a felelősséget.

Egyrészt a választók nem veszik észre, hogy a zsebükből vették ki a pénzt.
Ne legyenek illúzióink: a multik egy fillérrel nem fognak kevesebb profitot kivinni az országból, csak ha kevesebb marad, kevesebbet fognak visszaforgatni a magyarországi működésbe. (A félreértések elkerülése végett, nem multiellenes vagyok, sőt, hosszú évekig vezettem egy multi magyar leányvállalatát, így elég jól ismerem az európai központ gondolkozását. Nem kívánnak azért magyarázkodni a tulajdonosok előtt, hogy a pici Magyarországon miért is alacsonyabb a profit%, mint máshol Európában; de a részvényeiket birtokló részvényalapokat ez nem is érdekli. Ha egy terület nem hozza a számokat, akkor csökkentik a jelenlétet, esetleg odáig mennek, hogy bezárják a boltot).
A helyi leányvállalatok - önmaguk védelmében - amit lehet, áthárítanak a fogyasztóra. Mivel az adó az egész iparágat sújtja, ez nem jelent versenyhátrányt, így sok minden át fog menni. (Ebben is van némi személyes tapasztalatom: egy új környezetvédelmi adó a bevezetés másnapján az összes konkurens cég áraiban megjelent... pedig nem is beszéltünk össze.)
Ezzel együtt bőven lesz bevételkiesés, így Magyarország szép lassan lemarad a fejlesztésekkel, lemarad a szomszédoktól, Európától. No, nem nagyon, nem feltűnően, de azért az évek alatt azért a sok kicsi nagyon sokra megy. Merthogy a multik nem szeretik a politikai kockázatokat, egy hároméves adó után legalább újabb 3-5 évre van szükség arra, hogy elfelejtsék az elvonásokat; függetlenül attól, hogy a kormánypárt vagy az ellenzék nyeri az új választásokat. Az országba vetett hit inog meg ilyenkor.
A húzásban ez a másik szörnyű/zseniális lépés: az áttételes hatás miatt ennek a felelősségét sem varrhatja senki a kormány nyakába. Hát tehetnek ők arról, hogy ezek a multik ilyen szemetek???
Tehetnek.
ghal 2010.10.13 23:32:53
@joerg1234: Sajnos tévedsz, nem jön másik multi az egyik helyére. Tudomásul kell venni, hogy Magyarország az EU GDP-jének kábé 0.7%-át adja. Ez olyan, mintha egy országos cégnek valamelyik nagyobb faluban nem jól megy a boltja. "Ha nem megy ott, hát nem megy" - vonják meg a vállukat a cég központjában. "Ezért nem fogjuk kezünket-lábunkat törni."
ŐKET ez nem zavarja. Csak a falubelieket, akik elesnek egy terméktől/szolgáltatástól.
Hadd mondjak informatikai példát: sem az iPhone-odra, sem az Androidos telefonodra nem tudsz legálisan alkalmazást vásárolni, mert a hatalmas magyar piac sem az Apple-t, sem a Google-t nem izgatta annyira, hogy felvegyék a Marketplace-ük listájára.
Elmúlt a 90-es évek illúziója, amikor a világban azt hitték, hogy Magyarország a hatalmas ex-szovjet piac kulcsa. Azóta megtanulták, hogy önmagában nézzék az országot, ami meg - sajnos - akkora, amekkora.
ghal 2010.10.13 23:39:31
@ghal: Még egy mondat. Nem a multikat sajnálom, hanem azokat az magyar állampolgárokat, akiket ezek a multik alkalmaznak; meg azokat a színmagyar beszállítókat és az ő alkalmazottjaikat, akik ezeknek a multiknak dolgoztak; és azokat a szintén magyar embereket, akik a világ túlsó végén kidolgozott technológiát és termékeket használták és élvezték.
Szokatlan bejegyzés lesz, elnézést kérek mindenkitől, leginkább magamról és magamnak szól. Miután pár hete tényleg nagyon kedves, már-már elcsábulásra késztető módon invitált rendszeres szerzői közé a Magyar Nemzet, ma leleplezőnek szánt cikkében még a címsorban is helyet…..
ghal 2010.06.20 14:49:33
Bocs, ha már valaki megírta (bevallom, nem olvastam végig mind a 347 commentet).

Hónapok óta egyre idegesebben figyelem, hogy mekkora hisztéria van a szakértői szerződések körül.

Abszolút korrekt, hogy a "színlelt szerződéseket", magyarán a munka nélkül felvett pénzeket tárják fel, verjék bilincsbe a felvevőit-kifizetőit. De könyörgöm, a fürdővízzel ne öntsék ki a gyereket!!!

Szakértőt a világ minden táján igénybe vesznek profit-orientált és állami cégek egyaránt.
Olyan munkákat rendelnek meg tőlük,
1. amire a megrendelőnek szüksége van
2. amihez a megrendelő nem ért eléggé, és a szakértelmet többe kerülne megszerezni, mint egy szakértőt - ideiglenesen - felbérelni.
(3. gyakran amikor független, pártatlan véleményt szeretnének kapni, ami egy belső embertől nyilvánvalóan nem várható el.)

A szakértő ára (mint minden terméké a piacon) attól függ, hogy mennyit ér a szakvélemény/tanács a megrendelőnek, nem a befektetett munkától (lsd. az alapvicc: 1 Ft a kalapácsütés, 5000Ft hogy tudom hová kell ütni.)
A piacon ez már csak így szokás: az ár a kereslettől függ, és nem a költségtől.

Azzal, hogy a hisztéria-keltés miatt mindenféle szakértői szerződés gyanússá vált,
1. alaptalanul meghurcolják a fél országot
2. tönkretesznek egy csomó nagytudású embert és vállalkozást, akik eddig a szakértelmük - tisztességes - értékesítéséből éltek
3. eszetlen és felesleges költségeket okoznak az államigazgatásnak, ahol ezentúl a döntéseket hozzáértő szakértő nélkül, megalapozatlanul hozzák meg, mert nem mernek ilyesmi szerződést aláírni (tapasztalom nap mint nap).
A Ligetkör Egyesület egyik célja a közvilágítás helyzetének javítása a Városligetben. Szeretnénk erre felhívni a figyelmet azzal, hogy 2010. április 30. 21.00-ra zseblámpás futást szervezünk. Ennek során közösen bejárjuk a futók által leginkább használt,…..
Az Apple után a Google is megpróbálja megvetni a lábát a táblagép piacon. Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója ugyanakkor józanabbnak tűnik, mint az Apple vezetője. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy az Apple jó úton jár a mostani, első generációs iPad koncepciójával, és…..
Az Apple jelentése szerint a szombati iPad Day-en körülbelül 300 ezer iPadet értékesítettek, beleértve az előrendeléseket is. A felhasználók egyetlen nap alatt nagyjából 1 millió alkalmazást töltöttek le a készülékre. Vajon az első eladási adatokból levonhatjuk-e azt a…..
ghal 2010.04.05 23:21:27
Úgy tűnik, egyedül maradok a véleményemmel. Nekifutok még egyszer, aztán ígérem, abbahagyom.

Szóval, ha jól számolom, 13 éve vettem az első PDA-mat, egy PSION 3C-t. Azóta azzal próbálkoztam, hogy minden elektronikát egyetlen, állandóan magammal hordozható kütyübe próbáljak gyömöszölni.
Mostanra ez technikailag lehetséges lett - egy laptop képes rá, - én meg rájöttem, hogy nem jó ez így.

A TV-nek a nappaliban a helye, a telefonnak a zsebemben, a GPS-nek többnyire az autó műszerfalában, az MP3-as lejátszónak könyvespolcon hangfal mellett. Jó, néha nem árt, ha a telefonról is tudok zenét hallgatni, vagy gyalog navigálni, meg a PC-n tévét nézni munka közben - de sokkal egyszerűbb az élet, ha minden kütyü ott van, ahol használni szoktam, és pont arra terveztek, amire használni akarom.

Évekkel ezelőtt letettem az újságokat, és átszoktam a netes hírekre. Perceken belül a papír könyveket is leteteti velem az e-book. Én meg szeretnék visszaülni a kényelmes fotelomba, vagy olvasgatni a metrón és a vonaton, ahogy régen.

A laptop nehéz ahhoz, hogy állandóan magával hurcolja az ember; de a netbookhoz is két kéz kell, meg egy asztal...

Ez az új kütyü szerintem egy használható kombináció. (Nakhchivannal egyetértve: lövésem nincs arról, hogy az iPad milyen, én is a kategóriáról beszélek.)

Vagy ráéreznek erre a népek, vagy nem, ez majd kiderül. Én mindenesetre szeretnék egy ilyesmit.