Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takács Ferenc (bp.)

37 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Our climate activists are rightly afraid of humanity's future from humanity's waste and destruction, and they urge immediate interventions and radical changes. The earth's natural environment with the millions of living species living with us is indeed in serious danger. However, many demand…..
Klímaaktivistáink joggal féltik az emberiség jövőjét az emberiség hulladékától, pusztításától, és azonnali beavatkozásokat, gyökeres változtatásokat sürgetnek. Valóban komoly veszélyben van a földi természetes környezet a velünk élő sok millió élő fajjal. Azonban sokan irreális elvárásokat…..
Mert hogy Magyarországon nincs demokrácia. Rengeteg érvet fel lehet sorolni ennek bizonyítására, amelyeket sokan sokszor el is mondanak, de a diktatúra, amelyben élünk ignorálja ezeket az érveket, és a NER által megvezetett buta állampolgárok szajkózzák a NER hazugságait arról, hogy mennyire…..
Mint tudjuk, a Nap csak időszakosan süt, és általában nem akkor, amikor nekünk éppen sok energiára lenne szükségünk, így a napelemek felhasználhatósága nagyon korlátozott. Hiába telepítünk minden házra napelemeket, és termelünk annyi energiát, amennyit felhasználunk, sajnos a nappali energia éjszaka…..
Mi szükség van a törvényekre egy államban? A törvények meghatározzák, hogy a társadalomban élő emberek tevékenységének milyen korlátai vannak, annak érdekében, hogy az emberek tevékenysége ne más emberek, vagy már értékek kárára váljon, hanem minden törvénytisztelő ember, szabadon tevékenykedhessen,…..
Although the terms defined here are similar to those of the same name as defined elsewhere, they are often not identical to it, and there are even significant differences, so we need to be careful about the environment in which we use it, because in other environments there may be gross errors and…..
Takács Ferenc (bp.) 2022.01.03 14:49:06
@vilagnezet.blog.hu: Sokan hivatkoznak helyes alap nélkül Gödel tételére, számos hibás felhasználása van, ez kétségtelen. De valójában a Hilbert által meghirdetett formalizálási program (a matematika átalakítása, és kvázi gépesítése) lehetetlenségét, és értelmetlenségét bizonyította be. Persze ekkor már igen előrehaladott állapotban tartott ez a program, és szinte készen állt a bevezetésre. De egyrészt Gödel tétele miatt, másrészt a matematikusok formalizmussal szembeni ellenszenve miatt a formalizmus félkészen maradt. Így ma mindenki részben használja, részben nem. A definíciókat lerövidíti, de a bizonyításokat követhetetlenné teszi. Egy új, tömör jelölési rendszer, de szinte semmi több. Sajnos a laikusokat még jobban eltávolítja a matematikától.

Hawking megjelentette "az idő még rövidebb történetét", amelyben számos javítás van az előző kiadáshoz képest. Az általad idézett részekre nem emlékszem, de például kihagyta az általam hibásnak értékelt bizonyítását a newtoni univerzum összeomlásáról. Úgy tűnik sok mindent elkapkodott az első kiadásban.
Szerző: Takács Ferenc Az én írásom pirossal látható, az idézett cikk feketében olvasható. A cikket teljes egészében idézem, és a megfelelő helyeken teszem meg a megjegyzéseimet. A forradalmi jogállam oximoronja Szerző: Schiffer András..
Néhány megjegyzésem, és javaslatom a "Fejezetek a demokratikus és szolidáris Magyarország alkotmányos programjához" (szerkesztette Majtényi László) munkához Csak azon részekhez fűznék megjegyzést, amit én másként gondolok...
A társadalom életét törvényekkel szabályozzuk, hogy az emberek közötti vitás kérdések rendezését e törvények szerint minél kevesebb károkozással lehessen megoldani, és a társadalom számára a legoptimálisabb életet, és fejlődést lehessen biztosítani. De az ember tudása korlátozott, ezért az általa…..
Sarkalatos törvénynek azokat a törvényeket kellene neveznünk, amelyek megszavazásához a szavazásra jogosult állampolgárok többségének, vagy a választások által őket képviselő képviselők támogató hozzájárulása szükséges. De Magyarországon a parlamenti pártok frakciói nem bírják a választásra…..
Lesz-e demokrácia? MÉDIAMUNKÁS! 2021.08.11 09:39:16
A magyar állami média pártpolitikai elkötelezettségéről, romlottságáról és kiszolgáltatottságáról manapság már evidenciaként beszélhetünk...
Bár az arányos képviseletről több vikipedia oldal is létezik, valójában nagyon szabadon értelmezik a fogalmat, és még Magyarországot is az ezt használók közé sorolják, igaz megemlítik az 5% kü­szöböt. Az azonban minden e fogalmat említő írásból, tanulmányból látszik, hogy a demokráciában az arányos…..
Bizonyos, hogy a klímaváltozás oka nem csupán az életmódunkból következik, abban a legfontosabb tényező az emberiség túlnépesedése...
MI = Megteremtjük Istenünket Az emberiség a gondolkodás képességével, gondolatainak közlésével, és gondolatai rögzítése által emelkedett ki az élőlények közül. Az emberi szellem megjelenése jelen ismereteink szerint egy teljesen új jelenség az univerzumban, amely ugyan köthető bizonyos anyagi…..
Bár ismert a szólás, hogy a tudás hatalom, azonban ez nem általános érvényű, hiszen sokkal általánosabb érvényű azon tény, hogy a pénz hatalom. Az emberi társadalom államainak, államszövetségeinek irányítását ez utóbbi szólás jellemzi, aminek nagyon tragikus végkifejlete látszik körvonalazódni. Ha…..
Mint azt már mintegy hat évvel ezelőtt is leírtam egy korábbi cikkemben, a szavazati jogot erősen korlátozni, és a szavazatokat súlyozni kellene az érettségi bizonyítvány (eggyel csökkentett) érdemjegyével. Ugyanis az országunk vezetőinek megválasztása nem egy népünnepély, ahol mindenki kedvére…..
Az embernek két fontos tulajdonsága van. Az egyik az, hogy képes gondolkodni, a másik az, hogy képes nem gondolkodni...
A jelenlegi társadalmi problémák kiéleződése egyre inkább radikalizálja a társadalmat, és az emberek egyre inkább a hatalmi pólusok felé közelednek a jobb védelem reményében. Ennek kísérőjeként az emberek egyre inkább elvesztik személyes szabadságukat, és a lehetőségüket arra, hogy lényegesen…..
Ezt a kérdést adtam címül blogomnak, és persze nem véletlenül. Persze sokakban felmerülhet a kérdés, vajon értelmes-e ez a kérdés, és ha igen, mire vonatkozik? Hiszen Kádár János 1986-ban meghalt, és rendszere is csupán három évvel élte őt túl. Korábbi alvezéreik…..
A földi, emberi világ legsúlyosabb problémájának a túlnépesedést tartom. A többi, gyakran emlegetett súlyos probléma döntő többsége, ­ a víz, a levegő, és a környezet szennyezése, a globális felmelegedés, az állati, és növényi fajok kipusztulása, az éhínség, az oxigéntermelő esőerdők elpusztítása,…..
Egy a ház Elfogyunk? Mi az oka? 2013.04.03 11:07:02
Biztosan vannak olyanok, akik nem találják véletlennek, hogy az egyházakra vonatkozó népszámlálási adatokat épp Nagycsütörtökön hozták nyilvánosságra. A vélt tapintatlanság azért gyanítható, mert a három nagy népegyház jelentős létszámcsökkenéssel volt kénytelen…..
Takács Ferenc (bp.) 2013.04.09 16:12:02
@annamanna: Miért fontos nekem, hogy elpusztul-e a Föld, és vele az emberiség? Nem is tudom. Talán én is érintettnek érzem magam. Végül is nem marslakó vagyok. Tulajdonképpen azt nem értem, miért kérdezel ilyet. De öngyilkosnak, vagy gyilkosnak sem kell lenni. Az erőszak soha nem jó megoldás. De ha későn ismerik fel a társadalmi problémákat, akkor beindul a csak egy maradhat elv, és az erőszak elkerülhetetlenné válik. Ritkán békés egy társadalom haláltusája. Ez sajnos objektív tapasztalat. Az sem jó megoldás, ha humanitárius érzületből tömjük a gyógyszert, és élelmiszert olyan helyekre, ahol az éhínség ellenére 4 - 7 gyereket szülnek, aki többsége bizonyosan éhen hal, pedig ha csak egy nő egy gyereket szült volna, annak biztosított lenne a helye. A segélynek köszönhetően viszont így sokszor annyian kerülnek ugyanolyan szorongatott helyzetbe, sőt másokat is belekényszerítenek, midőn elveszik tőlük amijük még volt. A probléma rövid időn belül visszaköszön, csak sokkal súlyosabb formában. Véleményem szerint aki ilyen helyzetben szül, az előre megfontoltan gyilkolja meg a saját gyerekét. Még az emlős állatoknak is fejlettebb az ösztöne, és csak akkor szaporodnak, ha megfelelőek rá a feltételek. Remélem érzed az árnyalatnyi különbséget a fölös emberek elpusztítása, vagy a feltételek hiányában meg se szülés között. És talán az sem teljesen érthetetlen számodra, miért gondolom, hogy köze van mindehhez a vallásnak, amely eredendően, és minden feltételtől függetlenül a minél nagyobb emberi szaporulatot propagálja, valamint másrészről ahogyan a királyok könyve példázza, a háborús terjeszkedést a hitetlenek kárára.

Szókratész ugyan hívőnek vallotta magát, de vádlói nem, tehát Szókratész saját véleményétől függetlenül istentelenség miatt itatták meg vele a mérget, és én erre akartam utalni, tehát hogy a vallás elvetését halállal jutalmazták.
Takács Ferenc (bp.) 2013.04.10 09:50:09
@annamanna: A Bibliát azért nem tartják be, még a hívők sem, mert elavult, és nevetséges. Mózes több ezeréves életvitelt propagál, és a korabeli környezetnek szinte a nyomai sem lelhetők fel a mai világban. A békés megoldások közül a Jézus-féle megoldás nem megoldás, így hát olyan békés megoldást kell találni, amelyik összhangban van a mai tudásunkkal, és nem ősi szájhagyományok alapján írt mesékbe ringatja magát. Igazándiból az a csoda, hogy valakiben is felmerül, hogy a bibliai tanítások megoldhatják a mai világ problémáit.

És ezen ősi szájhagyományok jellege alapvetően önmaga meghatározza, hogy mely elemei tartalmazhatnak valós utalásokat, és melyek azok, amit hozzáfűztek a magukat vallásos mesevilágba képzelő elbeszélők. Így hát fölösleges megmondanod, vagy helyettem eldöntened, miket tekintsek hitelesnek, és mit nem. Ez már csak azért is nevetséges, mert éppen az ellenkezőjét akarod bemagyarázni, de legalább demonstrálod, hogy miképpen lehet kiforgatni az igazságot.

Szókratész esetében pedig csak azt mondhatom, hogy az államhatalom soha nem szokott összeütközésbe kerülni egy nemzetközi hírű nagy tekintélyű tanítóval, hacsak az nem akarja megdönteni az államhatalmat, vagy nem támadja annak elvi alapjait, ami abban az időben az istenekben való hit volt, és nem Homéroszban való hit. Amúgy meg biztos olvastál is Szókratész árnyékvilágáról, ami ugye egészen más, mint Olümposz isteneinek világa. Mellesleg a mai fizikusok között is van aki felveti ennek a vetületi világnak a lehetőségét, így hát feltételezhető, hogy ezt akkoriban sem vették félvállról.

Kezdem úgy érezni magam mint Jónás Szodomában, de én nem vagyok Jónás, úgy hogy abba is hagyom a magam ismételgetését. Nem gondolkodhatom más helyett, és a felelősséget is minden felnőtt saját maga viseli a maga tetteiért. Ha kipusztulunk, azért minden ember személy szerint is felelős. Én annál többet nem tehetek, hogy elmondom, mi a probléma, és mi a megoldás.
Takács Ferenc (bp.) 2013.04.11 16:06:12
@annamanna: Most nagyon élvezed, hogy Szodomát írtam Ninive helyett. Ünnepelsz, hogy ettől minden érvem összedőlt. Hát ünnepelj, ha az egyszerűbb számodra. Én amúgy is nagyon unom már ezt az üres, és céltalan fecsegést. Kötözködni, meg terelni tudsz, csak éppen nem mered még végiggondolni sem, amit írtam. De mint írtam korábban, rám ne számíts, hogy helyetted gondolkodok.

Mellesleg Babits révén kötelező tananyag volt Jónás könyve, és nem azért tévesztettem, mert fogalmam sincs róla, hanem mert igen hasonló kontextusban emlegetett városok, tehát ezért éppen azért kevertem, mert van fogalmam róla, valamint néhány évtizede is már, hogy olvastam, vagy hallottam róluk.
Különösen nagy az aktualitása a kérdésnek, hiszen most, hogy Orbán Viktor meghirdette 29 pontos gazdasági programját, szinte minden oldalról esnek neki a bírálók, jó lehet bírálataik alapját olyan megkövesedett, előítéletté silányult tévhitek alkotják, amelyeket jobb…..
Az előző részben arra mutattam rá, hogy a személyi jövedelemadó forrása, ahogyan minden más adó forrása is a termelő tevékenység, így a személyi jövedelemadó terhe a termelőegységeket, vállalatokat terheli, nem az egyes személyeket. Ezért a személyi jövedelemadó…..
Népszabadság: Állunk a stresszteszt elébe: Paks nem zár be Nagy Anna kormányszóvivő úgy nyilatkozott, a kormány a fukusimai események kapcsán nem gondolkozik a Paksi Atomerőmű bezárásán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerősítő közleményt adott ki. Leszögezte: a paksi blokkok…..
társadalomról, demokráciáról, kapitalizmusról, múltunkról, jelenünkről, jövőnkről ... (2007. június 11.) Előszó Nem vagyok történész, vagy hivatásszerű ideológus, csupán egy sokat próbált informatikus, így alábbi ideológiai indíttatású írásom talán magán…..
Takács Ferenc (bp.) 2011.03.21 16:28:37
@NETi: Bocsánat, hogy ennyire megkésve reagálok. Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a cikkemhez. Nagyon érdekes dolgokról írsz, amelyek miatt szükségesnek gondoltam utólagos megjegyzést is írni a cikkembe. Ezeket az utólag hozzáfűzött gondolatokat korábban sem gondoltam másként, de teljesen igaz, hogy félreérthetően hiányosan fogalmaztam. Különösen annak fényében, hogy számos olyan eszme van, amely idealizálja az ősi életformákat, és visszavágyódik a természetbe.