Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GörögA.

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
gitar.blog.hu Stúdió a panelban 2009.05.11 19:41:00
Sziasztok! Egy szép tavaszi napon a gazdagréti lakótelepre indultam, ahol a Kiende zenekar stúdiófelvétele készül. Persze hallottam már olyanról, hogy egy panellakásban vesznek felvalamit egy hanglemezhez. Na de akusztikus gitárt??? Egy panelban??? A kisszoba minimális…..
GörögA. 2009.06.28 14:52:30
@tiberrr:
Kedves Tiberrr!

Nem szeretnék személyeskedni, de első javaslatként, mielőtt megpróbálsz ilyen mértékben lesajnálni valakit, gondold mégegyszer végig. Az itt leírtak és elmondottak ugyanis nem a pro stúdió legújabb helyettesítését mutatják be, hanem egy szokatlan, de -mivel működik- megfontolásra érdemes koncepciót. A hangmérnök (Zsé) hozzáértését nem kívánom fényezni, de nyugodt lehetsz: tudja, mit miért csinál.
A véleményezésed néhány pontjára viszont úgy érzem, muszáj reflektálnom, mivel ismereteid hiányosak (mint mindenkié, természetesen):
1. A vatelin akusztikai szenpontból nagyon is alkalmas többek között kis helységek állóhullámainak eliminálására, valamint 1.6 és 8kHz között jó csillapítási/elnyelési mutatókkal rendelkezik, vastagság függvényében. Amennyiben pl panelban, a porózus betonra erősen jellemző, preszensz-tartományba eső reflexiót próbáljuk csökkenteni, jól hallható változást vehetünk észre.
2. Csak jelzésképpen: Az A osztályú erősítő egy kapcsolástechnikai fogalom, ára kb 500 forinttól milliókig terjedhet, de nem igazán jelöl pontos minőségi kategóriát.
3. Teljesen értetlenül állok a mikrofonokra tett véleményeddel kapcsolatban: Te próbáltad az említett típusokat, vagy csak ex has mondtad? Mert ha az utóbbi, akkor elmondom: az AT2020 Ár-Érték arányban nagyon jó, ugyanez elmodható a Behringer termékekről is, de kérlek, ne említsük egyiket se egy lapon a 40-es szériával, vagy az AE sorozattal.
4. Az, hogy ki milyen előfokot használ, ezen a szinten izés és fül kérdése. Az Aphex véleményem szerint a bemutatott módon semmivel sem hozott gyengébb hangot, mint az M5. Egyébként a "valódi csöves" előfokok tárháza is igen széles, van jó és rossz, 3 és 30 kilós (2 db ECC83, 1 meghajtó és 1 kimenő trafó súlya kb 30 deka :) ). A csöves előfokot a jellegzetesen meleg hangja és a kivezérlési tulajdonságai miatt szokták használni, és közel sem minden esetben előnyös, itt viszont bevált.
5. A már többek által is említett felismerés: A szemléltetett esetben, monó rendszerben miért lenne szükség sztereó monitorozásra??? Azt senki sem mondta, hogy ezen az egy ládán fogják kikeverni az anyagot!

Summa summarum: Szernintem kissé elhamarkodottan, és kissé sértően véleményezted egy szakmailag elismert kolléga munkáját, pedíg nem igazán értem, hogy a Te hozzáértéseddel hogy nem láttad át első perctől a koncepciót.

Üdv: Görög Attila