Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sonko

5 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jó szerszám sokba kerül, a tisztességes szerelőnek fizetni kell, de a kretén ötletek ingyenesek. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja. Az adás direktlinkje. ..
Mostanában, amióta Kati korábban jár dolgozni, mint régen, hetente általában háromszor, néha többször is én viszem a kölköket suliba. Sebaj, így legalább a Foltos is rendszeresen megtornáztatja a tagjait, mert a motor és a tesztautók miatt az utóbbi bő két hónapban nem ment…..
Sonko 2014.02.17 10:05:23
@Csikós Zsolt: Köszönöm az újabb postot, részben a te írásaid hatására leszek egyre jobban öregautó rajongó :)

Ugyan kell ezekkel foglalkozni, de megjavíthatóak, és karakteresek. Nekem már a külső megjelenésük eldönti a kérdést, az újabb autók formája egész egyszerűen nem tetszik, kevés kivételtől eltekintve

A kommentelőkről, trollokról sok év fórumozás után az a véleményem, hogy aki hülye, repüljön a picsába. Felesleges vele hosszú vitát folytatni, 100-ból egy képes leírni hogy "bocsánat, tévedtem". Ehelyett inkább hagyjuk meg a kommenteket az olyan hozzászólóknak akik érdemben hozzátesznek.

"Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics: Even if you win, you're still retarded."

"Arguing in the internet is lik

Ps.: A nyáron a Béla király úton egyszer dudáltam ám tetszésemet kifejezve ezen járműved iránt. (chopperes hülyegyerek). Mivel nem váltottam ki reakciót, azóta öri hari van, tudjad.
:)
(hacsak nem mászkál egy ugyanilyen zöld állólámpás ugyanerre, ebben az esetbe őt utálom nagy erőkkel)
Sonko 2014.02.17 13:56:48
@Csikós Zsolt: Becsszó nem volt emberölési szándék! Gépjármű-eltulajdonítási nagyon is, de semmi gyilkosság.
Cikkünk nagy port vert fel, ideje egy kicsit csillapítani a kedélyeket és eloszlatni egy-két tévhitet. És telefonáltunk is! Az Égéstér 104. adásának kommentposztja.Itt a direktlink a letöltéshez, ha netán kéne...
Az Ecserin vettem kilencezerért, róla szól a poszt. Akkor a Mobil boltban egy vagyonba került a 40 km/h-t tudó S51N újonnan, de kinn, az M5-ös tövénél levő Nagykőrösi úti zűrzavarban is 15 ezerért mérték őket használtan, egy Simsonnak nem volt akkoriban értékvesztése.…..
Filmek és downsizing, valamint némi korom a szívócsőből. És Picoscope! Az Égéstér 103. adásának kommentposztja.Itt a direktlink a letöltéshez, ha netán kéne...
Sonko 2014.01.24 19:43:22
Nagyon jó adás volt, sokat röhögtem.

A filmes autó kérdéshez szeretnék hosszabban hozzászólni. A Walking Deadet én annyira szerettem volna megszeretni, de valahogy sose sikerült.

Külön vicces, hogy a 3. évad környékén egy 2013-as vadiúj Hyundait vezetnek, mikor már 3 éve tart a zombiválság :) Ja és persze sosem koszos, sosem sérül (figyeljétek meg).

A Breaking Badben viszont nagyon eltalálták az autókat, és sokkal több szimbolizmus van mögöttük a fentebb említettnél. Itt az eredeti cikk, remélem még nem láttátok :)

www.oncars.in/car-features/the-cars-of-breaking-bad-and-what-they-symbolise/252

Walter White: egy Pontiac Aztek. Egy elbaltázott, egyszerre minden dolognak lenni akaró autó, ami a végén egy semmilyen, ronda cucc lett, és legendás autóipari FAIL.
(ezt egyébként egy bizottság tervezte, nagyon szépen illusztrálva a mondást, miszerint a teve az egy olyan ló amit egy bizottság tervezett)
Walter elbaszott életét, és a "mi lett volna ha" karakterét nagyon átadja.

Skyler White: Jeep Grand Wagoneer. Egy igazi régi station wagon, amit az Anyuka használ.

Jesse: Először egy Chevy Monte Carlo, ültetve, igazi ostoba drogos autó. Majd mikor beüt a valóság, a már említett Toyota Tercel

Gus Fring: Volvo V70. A műsorban ki lett tárgyalva a Volvo amerikai megítélése. Azt hiszen nincs mit mondanom :) (mellesleg talán egy jelenetben tűnik fel)

Hank Schrader: Jeep Commander. Nagyon erőszakos durva cuccnak tűnik kívülről, de egyébként meg... hát van benne kivetnivaló.

Marie Schrader: Kis lila VW Beetle. Idegesítő, és a "de kurvára egyéniség akarok lenni, ezért úgy csinálok mind az összes többi cukiskodó csaj" effekt tökéletes kifejezése.

Mike: Chrysler Fifth Avenue. Old timer, ami jól szolgál. Vén, megbízható csataló. Hogy az autóról vagy az emberről beszélünk, döntse el mindenki maga :)

Saul Goodman: Cadillac de Ville. Pont az az autó, amit egy törvény határán egyensúlyozó zugügyvédnél elképzelsz :)

(Az eredeti cikkben több infó is van, olvassátok el. Sajnos a képeket nem látom most, de a Google segít)

A bekiabálás-trollok meg pont annyira szólhatnak bele, amennyit fizettek a műsorért :)
Minőségi kontent - új összefüggések, fel nem ismert valóság, Eötvös professzor háttértudása a majdnem ugyanilyen Csöpi lényeglátásával... hát.... Ötvözve. Paul Williams Walker emlékére, akit drónnal robbantottak fel... tudodkik. ..
Mai nagyképes anyagunk nem lehetne teljes, ha nem elevenedne meg legalább egy a Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum gyűjteményének darabjai közül. A múzeum 1979-ben, Hajdu Ráfis János és felesége, Bakos Mária magángyűjteményének felajánlását követően alakult ki, majd…..
Még gyűlnek a Hummeres játék nyertesei (kis türelmet kérünk azoktól, akik már elküldték az elérhetőségüket), de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy újabb nyereményjátékot posztoljunk. Ezúttal a Digital Reality jóvoltából a cég új játékát, a Sine Morát lehet…..
Sonko 2012.04.06 14:45:59
Régebbi alkotásom jut erről eszembe:
sonko.blog.hu/2008/10/01/gyerekkor_2
Sajnos csak most vettem észre a pályázatot, így érdemben nem tudok nevezni, csak ezzel :)
Nem, ebben a cikkben nem valamely posztszovjet állam demokratikusan megválasztott örökös diktátoráról és feleségéről van szó, hanem a hidegháború korai éveinek néhány érdekes, nem egy esetben sci-fibe illő brit légvédelmi lövegéről. Ezek közül a legtöbb megrekedt a…..
Sonko 2011.07.21 18:16:56
@bz249: Ja, látok dzsipekre, járművekre szerelt "légvédelmi géppuska" c. dolgokat, de nemtom mennyire vannak ezek rendszeresítve, ill. mennyire többfunkciósak. (egy légvédelmi géppuskával szépen lehet aprítani a gyalogságot is, meglátásom szerint)
Ezt a posztot hiryu2,0 barátunknak köszönhetitek, aki nagy Mosquito fun fan hírében áll. A poszt maga kicsit dokumentarista és feszegeti az blogokban szokásos terjedelmi határokat, de biztosan állítom: megéri az embernek végigrágnia magát rajta. A poszt felvezetése felveti a…..
Hallgatom a híreket és nem tudom, csak nekem tűnt fel a kísérteties hasonlóság, ami az 1989 decemberi romániai, illetve a mostani líbiai események között fennáll? Utcai zavargások, terroristáknak nevezett titokzatos mesterlövészek a tömegbe lőnek, majd eltűnnek, a vezető…..
Sonko 2011.02.23 10:24:50
Nah akkor az én véleményem, mert szerintem nagyon sok itt a csúsztatás.

"derült égből forradalom": Azzal érveltek itt páran, hogy semmit se hallottunk Egyiptomról a forradalom előtt, és hirtelen tört ki, és ez azt bizonyítja hogy a piréz titkosszolgálat volt.

Nem, ez azt bizonyítja, hogy kib@szott tájékozatlanok vagyunk. Van egy olyan érzésem, hogy Mubarak nem csak ült-üldögélt, és egyszer csak forradalom lett, hanem mondjuk folyamatosan apró népnyúzásokat követett el. A forradalom előtt meg mondjuk pont a baklava adójának megemelése volt az utolsó csepp a pohárban.

A forradalmakat meg hát nem az értelmiség vívja meg az utcákon, hanem a temperamentumosabb, adott esetben csürhe (lásd kenyérsisakos fickó :) ). De legalábbis az első követ nem az emeritus professzorok szokták elhajítani.

Ugyanígy maguk a forradalmak is sokszor nem arról szólnak, hogy mi legyen, hanem hogy mi ne - és így szükségképpen hatalmi vákuumot fognak generálni. Márpedig azt az fogja betölteni, aki elég erős, okos, gátlástalan, Egyiptomban lehet hogy az egyik fundamentalista csoport, lehet, hogy a katonai vezetők.

Ami mondatok meg úgy kezdődnek, hogy "az iszlám hit.." azok íróinak a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy olyan sincs, hogy "a keresztény hit". Református, evangélikus, stb. van. Ahogy az iszlám sem egységes, hanem közös alapokra épülő, szerteágazó dolog.
Ha nem így lenne, akkor az iszlám vallású államok sokkal inkább egy irányba mennének, nem?

Abban pedig egyetértek, hogy a Koránból is ki lehet olvasni bármit, meg az ellenkezőjét is. Lehet, hogy a Koránban benne vannak olyan dolgok, amit nem tart be a legtöbb arab - de ennyi erővel a Bibliában is benne van pl. hogy a szembetegeket nem szabad beengedni a templomba. Nyilván azt tartják be, ami a körülményeikhez képest betartható, aztán később foglalkoznak a teológiai indoklással.
(nekem is van muszlim ismerősöm, ő pl. rendszeresen iszik alkoholt, és evett már disznóhúst is. Azóta sem kövezték meg otthon. Btw a muszlim elnevezés szerinte a helyes :) )
A  Lemilblogon a vallásról eddig csak egy-két katonaszent és hadisten képében emlékeztünk meg, no és az inkvizíció kapcsán. Mai posztunk egy vallási ünnepről, a John Frum Day-ről fog szólni, amelyet ma ünnepelnek Vanuatun, korábbi nevén az Új-Hebridákon. Hogy mi köze…..
Mivel az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a Lemilblog posztjait ért, khm, virtuális inzultusok, a Szerkesztőség úgy látja, hogy eljött az idő ejteni pár szót a szerzői és szomszédos jogokról. Nem szaporítjuk a szót, és pillanatnyilag még nem hozunk fel példákat sem, mert…..
Sonko 2011.02.16 16:25:43
@Amanitin3:

Ez azért csúnya fail volt. Egyébként az én cikkemnél (World of Tanks) egyetlen egy forrásból táplálkoztam, magából a játékból, melyet be is linkeltem, amúgy meg én írtam. Most akkor honnan a vérből ollózhattam össze? :)

Röviden és tömören (elnézést hogy személyeskedek, de):

You sir, are an idiot.
Sonko kolléga mai ajánlója egy ingyenes, online élvezhető játék, Guderian mester késői rajongói számára minimum a kipróbálása kötelező. És mielőtt megkapnánk a kritikát: igen, tudjuk, hogy csak a pancserek, a nők, valamint az ötvenen túli bölcsészek és OKJ-s lemezlovasok…..
Sonko 2011.02.11 11:35:42
@tiboru: Online játék, úgyhogy net nélkül unatkozni fog :)

@Iustizmord: Vérzik a szívem, hogy ily csapást mértem rád :)

@geritwo: Én nem bánnám ha lenne gyalogság, gázolás meg igenis legyen, különben nem lenne vicces. Így is neki tudsz menni a barátságos tankoknak is - nem egyszer láttam olyat, hogy a kezdőhelyen történt karambol miatt ketten is leragadtak.

Vicces egyébként az egyes alkatrészek elvesztése - pl. van hogy a torony nem tud forogni, ekkor a testtel kell célozni. Bár a legjobb taktika a "nem tudok lőni, akkor faltörő kos mód". Tüzérség ellen is a legázolás a legjobb - mire szétlőném, esetleg ő is lő egyet, ami a 155 mm-s ágyúból garantált halál, míg ha belezúgok 50-nel, lehet megúszom :)
Sonko 2011.02.11 12:52:56
@somewhat damaged: Pedig volna még mit csiszolni rajta. Én a FAQ-ban olvastam az oldalon, nem tudom hogy honnan vannak friss infoid. Engem is idegesítenek az SPG-k, de ez van, meg kell tanulni játszani ellenük. Városi pályán pl. alig érnek valamit.

Szerintem jó volna a gyalogság, én örülnék neki, meg sok lehetőséget megnyitna. Tank mögött sunnyogás, esetleg rajta utazás, ilyenek.
Mindig hiányoltam az FPS-ekből a rendes tankozást, illetve a járműveket megillető tiszteletet. A Call of Dutyban volt egy-két jobb húzás, de ott vagy irreális, vagy elnagyolt volt. ("bármit kilövök egy rpg-vel" effekt)
Sonko 2011.02.11 15:46:37
Én élvezném az összfegyvernemi parádét, amíg nincsenek a tankok háttérbe szorítva - ahogy az FPS-ekben is csak vendégszerepelnek a géperejű járművek legtöbbször.
@Everyl: Gyakorlatilag egy rozzant csipkebokorba is berejtőzik bárki.. néha kicsit durvának érzem az álcabónuszukat.

Kérdés azoknak akik nagyon top tierben játszanak? Az xp/kredit nyereség arányosan növekszik? Én most tier 3-4ben vagyok (bár ott szinte mindennel), és nem érezném, hogy jaj de sok lenne a péz.
A világ bármelyik hadtörténeti múzeumában jár is az ember, mindenütt láthat szolgálatból kivont régi harckocsikat, harci repülőgépeket, ágyúkat, kézi fegyvereket többé-kevésbé épségben megőrizve. Azon viszont talán nem mindenki gondolkodik el, hogy ezek a fegyverek…..
Sonko 2011.02.08 12:35:54
Kicsit megkésve, szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy játékot:

World of Tanks -
www.worldoftanks.com - egyelőre béta. Nagyon faszán lehet benne tankozni, SPG, Tankvadász, Könnyű-nehéz-közepes harckocsik, tüzérségi lövegek is vannak.. meg lehet találni az ember stílusát. Vicces pl. egy 76mm-s löveg a pici könnyű tankon.
Ja, és van benne Maus is. :)

Elnézést ha reklám, kérlek moderáljátok ki ha ezt így nem szabadna (a játék ingyenes amúgy) . Továbbá ha szeretnétek, szívesen írok ismertetőt is róla.
Sonko 2011.02.09 17:54:23
@(त्वष्टृ): Én azért ki tudok békülni azzal, ha olyasvalakit nevez hősi halottnak, aki adott esetben engem/felmenőimet/kutyámat védte a piréz invázió ellen, és eközben esett el. Direkt nem írok konfliktust, remélem érted az analógiát.

@tiboru: Szerintem minden családban kell lennie egy Disznóölő Késnek :) Nálunk is van egy, 18. születésnapomon már meg mertem pendíteni a témát, hogy esetleg ránézhetek-e :D
Sonko 2011.02.09 21:58:50
@(त्वष्टृ): Ne haragudj, szerintem félreértetted a pirézeket - én kizárólag azért használtam, hogy elvonatkoztassak bármilyen létező népcsoporttól, megtörtént konfliktustól. Ha konkrét népcsoportra gondoltam volna, azt írom.

Én is a háború ellen vagyok. Sosem jó dolog. Azonban vallom a "Si vis pacem, para bellum" elvet - vagyis ahhoz hogy ne legyen háború, bizony fegyverek és hadsereg kell. (nem kizárólag, persze). Példának hoznám Svájcot, aki nagyon komolyan veszi a hadakozást, pedig nem mostanában háborúztak arrafelé.
Amelyik államnak nincs hadserege, az valószínűleg megkapja a szomszédjáét egy idő után.

Nem értelek egyébként. Ha megtámad egy másik nép, nem szükséges megvédenem magam? Ez miért butaság?
(támadni, elsőként ütni valóban nem szükséges, ha ezt akartad mondani, akkor ok)

A hősi halott megítélésről annyit, hogy te másokat tartasz annak, mint én, vagy a cikk írója. Úgy gondolom, nincs alapod elvitatni tőle azt, hogy kit nevez annak, mint ahogy én sem vitatom el ezt a felmenőidtől.
Akik próbálták, kivétel nélkül azt mondják, hogy a börtönvilágot csak az ismerheti igazán, aki eltöltött odabenn egy kis időt. Szerzőktől nem szoktunk priuszt kérni (még erkölcsit se nagyon), úgyhogy maradjon Iustizmord kolléga titka, honnan ez a tárgyi tudás, amely a most következő poszt mindegyik…..
Sonko 2011.02.08 22:58:22
@tomcsák: Teljesen elfogadom az érvelésedet, ezen kivétellel (nagyon igazad van abban, hogy mások a viszonyok!):
"Ha néhány ügyfél-áldozat elkezdene puffogtatni, akkor nem ezekre az egységekre és taktikákra lesz szükség, hanem a hullaszállítókra."

Túl azon, hogy a lőfegyverrel sem kizárólag halálos sebesülést lehet okozni, szerintem itt a már meglévő rendszer + a megnövelt veszély, hogy akár az ügyfél is lelő mikor bankot rabolok, kevesebb bankrablást eredményezne. Plusz, ahogy mondod, kidolgoztak taktikákat a már meglévő helyzetre. Valószínűleg a megváltozott helyzetre is ki lehetne.
(viszont ez személyes vélemény, nem pedig tény)

@Kentaur67: Te meg azért ne haragudj, hogy ezzel nem győzöl meg a kérdésben. Ebben a formában, hogy "az elmebeteg több embert ölhet ha könnyebben jut lőfegyverhez" - a problémám:

1. Azt sejteti a hozzászólásod hogy "ha lehet lőfegyverhez jutni, egyenesen következik hogy fog, és azzal fog ölni". Ezt nem tartom kötelező érvényűnek.
2. Ugyanennek a megfordítása "Ha nem lehet fegyverhez jutni, akkor az elmebetegnek sem lesz."

Ezzel együtt az "elmebetegek lövöldöznek" c. dolog behúzható a fegyvertartás ellenérvei oszlopba.

Ezt a "beszéld meg velük" kitételt meg demagógnak érzem. Statisztikákról, illetve arról volt szó, hogy a szabad fegyvertartás milyen összefüggésben van a bűnözési mutatókkal - ehhez képest ez egy erősen érzelmi töltetű kiszólás, amire itt nem reagálnék.
Sonko 2011.02.09 00:02:38
@Kentaur67: Egyszerűsítve, tulajdonképpen a csúsztatást potenciálisan magában hordozó egyszerűsítés. Ha megnézed, én is azt írtam, hogy nem vagyok ellene a pszichológiai vizsgálatnak, fegyvervizsgának akár. Én szabad fegyvertartáson azt értettem, hogy alapvetően reálisan hozzájuthass (fegyvervizsga, stb. árán, akár körülményesen is, de legyen jogod hozzá), ezek szerint te azt hogy "bemegyek a boltba oszt veszek". Jól értem?

@stoppos76: Ezzel szerintem semmi gond, egyrészt valami hasznot is hajt, és ezzel kompenzálja az eltartása költségeit, másrészt pedig aki napi 8 órát melózik, annak kevesebb ideje, és energiája van bűnelkövetésen törni a fejét. Ha még valami szakmát is kitanul a börtönben, visszahelyezkednie is egyszerűbb lesz a társadalomba. Persze minőségi munkát én se bíznék rájuk, de a kőtörést, árokásást olyan nagyon nem lehet elb@szni :)
Sonko 2011.02.09 09:33:42
@Kentaur67: Nagyjából ezek elfogadhatóak, bár vannak technikai nehézségek. Én annyiban módosítanám, hogy
b. Ez így ebben a formában betarthatatlan és ellenőrizhetetlen. Nem ihatok meg egy sört otthon gyakorlatilag, vagy a sarki kocsmában? Illetve nem térhetek vissza haza amíg ki nem megy belőlem? Én inkább azt mondanám, hogy nem viselheted, azaz az autóhoz hasonlóan. Ha fegyver van nálad, mikor ittál, akkor azonnal elvenni.
(pl. van aki lefekvés előtt megiszik egy pohár bort.. ezt sose kapod rajta)

d. Alapvetően ezzel baj nincs, csak ki lenne aki ellenőrizné? Ez elég sok munka, és sok költség. Persze ez finanszírozási kérdés.

Azért tényleg messze vagyunk attól (szerencsére), hogy napi 2-3 baseball-ütős összetűzés legyen. Inkább az emberek hangja nagy, de az rohadtul. Főleg neten, az ismeretlenség álcája mögött - bármely autós hír alatt azt olvasni hogy lelőném megölném felnégyelném.. mégsem hiszem hogy megtennék.
Az hogy az emberek ilyen szempontból mennyire engedik el magukat, inkább a rendőrségtől/büntetéstől való félelem függvénye - namost erről megint lehet vitázni, hogy itthon mi a helyzet. Amit írtál, szerintem túlzás.
Kedvenc blogunk hasábjain már többször esett szó magyarok és nemzetiségiek – románok, szerbek, horvátok – szembenállásáról az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során. Nos, elérkezett az idő, hogy megismerjétek a Zentán 1849 februárjának legelején…..
Brutálisan számító, kegyetlen és skrupulusok nélküli emberek tekintetében a szovjet/orosz történelem tényleg nem szorul importra; a Rogyina históriájának évszázadai során a Nagy Földön bőven termettek olyanok, akik – mindössze egy emberi élet időtartama alatt –…..
Sonko 2011.02.01 18:55:08
@Kentaur67: Nah, egyszerre írtunk úgy látom, annyit tennék hozzá hogy egy komment egy oldalon nem dönt el sokmindent :) De mint írtam, igazad lehet.

(Többiektől meg bocs a dupláért.)
Sonko 2011.02.01 19:25:53
@Kentaur67: Tisztában vagyok az oldal mibenlétével :) Nem kell túl komolyan venni az ott leírtakat, ellenben szórakoztató oldalnak nagyon jó.
Nem akarom védeni őket, de sok dologgal jobban tisztában vannak, mint az átlagember :) Ez esetben tévedtek, van ilyen.
Sonko 2011.02.02 11:53:11
@vén betyár: Ne haragudj, de miért lenne számunkra olyan nagyon elképzelhetetlen ez a fanatizmus? Nap mint nap látni, csak más színekbe öltözve, ugyanilyen ideológusokat, fanatikusokat - szerintem nagyon is érthető a mai magyar átlagember számára ez a felfogás, a lemil olvasóinak meg pláne :) Más kérdés, hogy ez legtöbbször beszéd szintjén marad. (szerencsére!)

A másik könyv, amit érdemes elolvasni, az Szolzsenyicin: A Gulag-szigetcsoport c. műve, ahol erre is kitér részben. Maga a könyv ezer oldalas, néhol kicsit száraz, és egyáltalán nem objektív (ezért mondjuk nem tudom az íróját hibáztatni), viszont alapos és kimerítő. Berijáról is található benne egy-két dolog.

Ebben írja le, hogy kizárólag az osztály számított. Nyíltan vallották az elvet, hogy a ténylegesen elkövetett bűn másodlagos a származáshoz képest. Olyan is előfordult, hogy Sztálin kijelentette, X ezer áruló van az országban. Márpedig ha annyi van, akkor annyi van - és a Cseka szorgalmasan begyűjtött X ezer embert.
Mai posztunk témája egy olyan konfliktus, amelyről a hadtörténet iránt érdeklődők szinte biztosan hallottak már. A legtöbben azt is tudják, hogy kb. mikor zajlott le, de arról, hogy mi történt valójában, még ma is a legvadabb legendák keringenek. Ideje tehát, hogy a Lemil lapjain…..
Sonko 2011.01.27 22:53:58
@belekotty: en.wikipedia.org/wiki/Fire_balloon#Origins - itt van a róla szóló cikk, a mindentudó wikipediából. Igaz

Itt van leírva. A döbbenetes hatékonyságot, meg mint írtam, mérnökileg értettem, nyilván nyomába se ér egy ICBM-nek. Vagy akkora hőlégballont nem építettek :) A hőlégballon/léghajó amúgy is mindig mozgatta a népek fantáziáját. A legjobban a repülőgép hordozó léghajó ötlet tetszett. Nagy nehezen, vért izzadva - és feltehetőleg egyéb testnyílásokból is szivárogtatva - megcsinálták, nagy nehezen működött, kész horror volt, de tudtak vele felderíteni.

Aztán feltalálták a radart, és tök felesleges lett. :)
Sonko 2011.01.28 00:13:03
@proletair: Nem is állítottam, hogy csodafegyver volt :) De szerintem pánikot kelthetett volna, mert akár biológiai fegyvert is szállíthatott volna. Továbbá volt egy ami egy atomreaktor mellé esett, egy vezetéket megrongálva. (lehet izzadnék egy kicsit ha úgy érezném, van reális esély arra, hogy a reaktorra esik. Más kérdés, volt-e, de most a pánikkeltés szemszögéből nézd)

books.google.com/books?id=q1k_5R-6rUUC&pg=PA206&lpg=PA207&dq=japanese+fire+balloons+damage+fires#v=onepage&q=japanese%20fire%20balloons%20damage%20fires&f=false

Itt, a 205-207. olvashatsz arról, hogy a média elhallgatta. Itt azt írják, hogy a média hallgatása miatt a japánok úgy gondolták, sikertelen az egész. Nyilván a hozzájuk eljutó információ kevesebb volt mint a teljes leadott anyag.

Hmm, lehet innen ered hogy az USÁban minden ismeretlen repülő cuccot meteorológiai ballonnak titulálnak? :D
Sonko 2011.01.28 11:17:51
@belekotty: Amit idéztél, nem mond ellent az általam írtaknak. "Döbbenetesen hatékony", ezt írtam először, majd kiegészítettem azzal, hogy mérnöki szempontból tartom annak. (ez személyes vélemény, vitatható). Továbbá úgy gondolom, hogy pánikkeltésre, esetlegesen biológiai fegyverek célbajuttatására alkalmas lehetett volna.

Valóban, nem tudták volna vele a földdel egyenlővé tenné az USA iparát, de nem is írtam ilyet (vagy ha igen, kérlek idézd be)

@teddybear01: Elég egy elbaltázott elképzelés volt a kezdetektől, úgy gondolom. Az egyik History Channel dokumentumfilm szólt ezekről, ott mondták, hogy gyakorlatilag minden részében kockázatos volt - a pilóták vért izzadtak mire beakasztották a tartószerkezetet, és az időjárásnak is eléggé ki volt téve. A filmben szereplő két léghajó (USS Acron és Macon) le is zuhant szépen.

Úgy gondolod, hogy a nem merev vázas konstrukció tartósabb lett volna?
Sonko blog Űropera, algebra 2010.01.06 19:34:00
Még régebben megállapítottam, hogy a lineáris algebra a hozzá nem értők számára akár sci-finek is hangozhat. Illusztráció alább. -          Kapcsoljon maximumra, Vandermonde! Belépünk a vektortérbe.…..
 A steampunk egy kúl dolog. Nagy, viktoriánus stílusban megalkodott gőzkütyük, 19.századi, fejlődéslázban égő világ. A steampunk coolness factorát pedig leginkább a kütyük milyensége emeli. Mikor a témán gondolkodtam, akkor ötlött eszembe a címben is nevezett…..
Sonko blog Gyerekkor 2008.10.01 10:28:00
Fiatal koromban - és azóta is - igen sokat játszottam mindenféle számítógépes játékokkal. Így az általános iskolai tanulmányaimra sokszor igencsak rányomta a bélyegét... nos, egyfajta gamer nézőpont. Lásd a mellékelt ábrát...
 2007. május 4-én Budapesten E. Zsanett bejelentést tett arról, hogy szolgálatban lévő rendőrök az éjszaka folyamán megerőszakolták. (Lásd E. Zsanett nyilatkozatát az ügyről: http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video\&video_id=376061) Mit állapított meg E.…..