Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NDX

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most csináljunk úgy, mintha laikus lennék (nem lesz nehéz). Mondhatnók, a gyakorlat is megvan már hozzá, lévén hónapok óta következetesen próbáltam nem foglalkozni ezzel a politika nevű dologgal - a kampánnyal meg még kevésbé. Hovatovább annál is inkább, mert noch dazu,…..
NDX 2014.04.04 12:44:42
"...ellenben aki így dönt, annak tényleg kuss van négy évig."

Na ez kedves hazánk "demokratikus rendszerének" legnagyobb félreértése.
Ugyanis a valóság az, hogy függetlenül attól, hogy ki kire szavaz vagy nem szavaz, MINDENKINEK kuss van négy évig.
A választás a közhiedelemmel és a manipulatív okoskodással ellentétben valójában nem konstans alapjog, hanem egy darab, meghatározott személyeknek szóló, de meghatározatlan személyektől eredő és meghatározatlan (kikényszeríthetetlen) tartalmú, határozott időre szóló blanketta-felhatalmazás.
Aki a választás másnapján, 2 év elteltével vagy akár a következő kampányban azt szajkózza, hogy "te választottad, a te felelősséged" vagy "te nem választottál, úgyhogy kuss legyen", az nem érti a rendszer lényegét. A rendszer lényege ugyanis az absztrakció, a felelősség szétkenése a tömegen: abban a pillanatban, hogy meghozod a döntésed (választasz-e, kit választasz), az megszűnik a te döntésed lenni és ehelyett a nép döntésévé válik. Annak egy megfoghatatlan, visszakereshetetlen és visszakérhetetlen atomja lesz - nem pedig a nép döntésén belül a "te döntésed". A közhatalom mindenkire kötelező szabályokká és döntésekké fogja ezt transzformálni, és a következő ciklus minden történése ÉPPEN ÚGY hat rád, mint arra, aki másképp döntött, sőt, másképp hathat rád, mint arra, aki ugyanúgy döntött.
Következésképp a "szavazatért" vagy a "nemszavazásért" való személyes, morális felelősség elméleti és gyakorlati szempontból is értelmetlen, abszurd, sőt, kifejezetten káros. Az egyén felelőssége a közügyekért nem a választásokon leadott szavazatában áll, hanem annak ellenére: a szavazás a nép mint KÖZÖSSÉG felelőssége, ezzel szemben az EGYÉN felelőssége a szavazás másnapján kezdődik és a következő szavazás előtti napon ér véget, éppen úgy, mint a politikusoknál.
Egy végtelenül torz, félresiklott demokrácia-szemlélet ugyanis az, amelyik a közügyek alakításának maximáját akár az egyszerű választópolgár tekintetében is a szavazásban ragadja meg, hiszen valójában pont a szavazás az, amire hivatkozva felmentjük magunkat a közügyek alakításának valódi igénye alól. Vajon ki a nemesebb, demokratább, civilizáltabb: aki a '39-es választásokon a szocdemekre szavaz, majd a tulajdonosok "eltűnése" után a '44-es árveréseken megszerzi azok vagyontárgyait, vagy aki '39-ben a nyilaskeresztesekre szavaz, majd '44-ben embereket ment a Dunába lövéstől?
A XX. század tragédiája, hogy dogmává tudta tudta hazudni (főképp a nem fejlett országokban), hogy a demokrácia lényege a szavazás. Hát nem. A demokrácia olyan viszonyban van a szavazással, mint a mezőgazdaság az aratással. A recept ez alapján Kompországban: 4 évente menj ki a földre, sírd el magad, hogy már megint nem termett semmi, majd kezdd el haragosan, vagy passzív agresszíven, cinikusan szidni a földet, a gazt, az esőt, a napot; és nyálcsorgatással irigykedj a szomszédra: neki TEREM, vagyis sokkal jobb a földje. Ne szánts, ne vess, ne öntözz, ne kapálj, mindig csak arass - ne érdekeljen, hogy gazt aratsz -; fogd úgy fel, hogy (az időjárás miatt) MÉG MINDIG kénytelen vagy gyomot aratni, de azért érezd erkölcsi kötelességednek, hogy a muhar helyett a tarackot vidd haza, az MÉGISCSAK kevésbé rossz. Az aratások előtt, közben és után rendszeresen röhögd ki azokat, nyilvánítsd ki megvetésed azok felé, akik a tarack helyett a murvát választják, vagy akik még annyira sem tisztelik a földet, hogy kimenjenek aratni. Ezután menj haza, és 4 évenként ismételd ezt meg. Maradj cinikus, és legfőképp beszélj, beszélj, beszélj mindig a földművelésről.
Kedves Barátaink! Hihetetlen, de meglett a titokzatos "Velencei fényképalbum" szerzője, akit legutóbbi posztunk felhívása alapján  Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás közös munkával végül megtalált. Mindkettőjük kiindulópontja az Albert Schweitzerről készült portré…..
Mikor már senki nem kerülhette ki a szomorú igazságot, hogy alkotmányunk teljes mértékben érvényét veszítette, üres lap csupán, úgy döntöttünk, a magunk módján emléket állítunk a múltnak. Emléket állítunk a Magyar Köztársaságnak és Alkotmányának. Az 1989 és 2011…..
NDX 2012.01.06 14:49:29
@Szalai Ervin: ha valaki, rákeres arra, hogy "alkotmány", top helyeken jön ki az 1949-es. az, hogy ezek nagy részén szöveg nem található (mivel a jogszabály már hatálytalan), teljesen irreleváns az "elveszés" szempontjából, hiszen aki magára a szövegre kiváncsi, vélhetően rendelkezik annyi szellemi municióval, hogy miután az első kereséssel megismerte az előző alkotmány pontos elnevezését és összerakta a képet, egy specifikált kereséssel hozzájusson a szöveghez is - pdf-ek bőséges kínálatából választva.
google.nekem.net/?q=1949.+%C3%A9vi+xx.+t%C3%B6rv%C3%A9ny+a+magyar+k%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g+alkotm%C3%A1nya
NDX 2012.01.06 14:55:30
@Szalai Ervin: egyébként ne érts félre, szerintem jó dolog, amit csináltatok, főleg a jogtól távol állók számára, csak arra akartam utalni, hogy azért annyira nem kell félni, hogy elvész az előző alkotmány, mert ígyse-úgyse fog.
 Nem oké ez a londoni olimpia. És most – láss csodát – nem az iráni hisztizést érzem át hirtelen, hogy a logó elemeiből akár a „Zion” szócskát is kirakhatnánk, mert ennyi erővel olyan sok változatban találhatjuk meg Allahot Budapest utcatérképének…..
NDX 2011.11.27 17:30:58
"Vagy beláthatnánk, hogy az élet tele van veszélyekkel és alapvetően jóakaró, normális emberekkel, akik attól még, hogy muszlimok vagy éppen bébiétel, kiskés, körömreszelő, vagy bármi olyasmi van náluk, ami amúgy egy normális konyhában is megtalálható, még nem feltétlenül terroristák, és nem mondanánk le alapvető szabadságjogainkról állambácsi javára, hogy megvédjen minket minden vacaktól."

ez ugye csak vicc, és nem naiv idealista ködevés? szóval azért ugye tisztában vagyunk azzal, hogy még ha minden konyhában van is fritőz meg hűtő, vagy minden fészerben van pajszer, attól ezeknek még semmi keresnivalója nincs egy több tízezer fős rendezvényen?.. persze hogy tisztában vagyunk vele, ezért ne hozzunk már fel ilyen fals, több sebből vérző, kifordított példát, mert félreérthető. a szabadságjogok állambácsi általi korlátozásának a XXI. században - teccik, nemteccik - nincs alternatívája, pont. vagy létezik olyan ultraliberális, aki utólag nem szaggatná meg a ruháit és szórna hamut a fejére, ha - szabadságának üdítő tudatáért, meg azért cserébe, hogy bevihette a bébiételt meg a bicskát szalonnának - egy jumurdzsák felrobbantja a gyerekét meg párszáz falubélit? vagy legalább vigasztalná a tudat, hogy a többség alapvetően jóakaró, normális ember, vagy hogy az elkövetés eszköze egy átlagos háztartásban is megtalálható volt és csupa jóra használták? tartok tőle hogy ehelyett sírva hívnák Captain Hindsight-ot.
ami meg a szikh tőröket illeti, nem vagyok benne biztos, hogy nem racionális megfontolások vezették a döntést. arra gondolok, hogy bármekkora is a bökő, de bizonyosan kevesebb embert lehet vele megölni, mint egy feldühödött szikh terrorista párszáz évvel modernebb fegyverével. ettől függetlenül is mérhetetlenül rossznak és károsnak tartom a döntést, de azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy talán kissé indokolatlan, de feltétlenül aránytalan kizárólag a vallási érzékenységet, a kirekesztés vádjától való félelmet, a multikulturalizmus védelmét és hasonló filozófiai megfontolásokat sejteni ennek hátterében.
Publius Fejjel a falnak 2011.11.25 14:52:00
Annak ellenére, hogy az IMF karjaiba menekültünk, leminősítettek minket. De nem is ez a lényeges és az elkeserítő, hanem a kormány válasza a helyzetre, mely szerint "mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp…..
„Az ilyen gondolkozású nép, mint afféle egyeduralkodó, kizárólagos hatalomra törekszik, mert nem áll a törvény alatt, despotává lesz, s így a hízelgők tesznek szert tekintélyre; olyan is ez a demokrácia, mint a monarchikus formák közt a türannisz. Ezért az erkölcse is…..
NDX 2011.11.04 11:19:48
@miva?: igen, ezzel egyetértek: van egy globális méretű, irtózatosan nagy lufi, ami ha bárhol kilyukad, az egész rohamléptekkel kezd ereszteni, és nagyságrendekkel több idő és erő kell újra felfújni. de más oldalról közelítem meg. az egészet fel lehet úgy fogni, mint az árapály-változást, a recesszió-konjunktúra ciklikus változása egyfajta törvényszerűség (a történelem legalábbis erre enged következtetni), amit végleg eltörölni nem lehet, csak az esélyét csökkenteni, előreláthatóvá tenni, hatásait mérsékelni, kezelni. na most pont erről beszélek: még erre is tökéletesen alkalmatlan jelenlegi formájában európa.
az usa-ban hatékony, kiszámítható, egyszerű irányítási, döntési mechanizmus működik kormányzati oldalról: lényegében van a fed, a kongresszus, meg az elnök, oszt jónapot. amit mondanak, az úgy van. ha azt mondják, hogy a general motors kap egy 50 milliárd dolláros mentőövet, akkor kap. ha azt mondja, hogy hagyjuk bedőlni a lehman brotherst, akkor annak annyi.
nem azt mondom, hogy az amerikai kormány isteni hatalommal rendelkezik a gazdaság felett, de gyors, effektív válaszokat tud adni a problémákra. vagyis ők legalább tüneti szinten urai a helyzetnek, ellentétben európával, ahol jelenleg merkel és sarkozy egy röhelyesen kiizzadott félmegoldás után két héttel a görög fizetésképtelenség előtt és a kapuban olaszország bedőlésétől arra vár, hogy megállapodik-e a görög kormány és az ellenzék, és közben nem felejtik el naponta ismételgetni, hogy nem vonják kétségbe görögország szuverenitását.
ez milyen már?
és persze hogy nem lehet kialakítani egy európai egyesült államokat, nem lehet azt és úgy csinálni mint a jenkik, de könyörgöm, ez így egy kétfejű bornyú! nem vezet sehova! a gyerekeknek bedobták a labdát (euró), de nincsen bíró, oszt egymást rugdossák fejbe.
NDX 2011.11.04 14:47:25
azt írtad h "a szakma végtelen magabiztossággal nem állít baromságokat évtizedeken keresztül arról, hogy mik a problémák, mik a szabályok, stb. ..50-50%-ban egymásnak ellentmondó jóslatokat tesz a világ élvonala"
na mármost ha a "szakemberek" nem tudják, akkor honnan tudjam én? nem tudom, de nem is különösebben érdekel. azt azért mondjuk sejtem, hogy ha egy nagy pénisz alakú kontinenst építenénk hawaii helyére, attól még nem lesz kevesebb pénz a világon, mert a pénz, úgy rémlik, olyan, mint az energia, nem elfogyik, hanem átalakul. olyan fogalmak rémlenek mint árufedezet, korlátlan pénzkibocsátási jog, infláció, multiplikáció..
én úgy képzelem el a modern pénzügyi rendszert, mint a méltán népszerű székes gyerekjátékot: a résztvevők számánál eggyel kevesebb széket helyezünk körbe. A játékosok a székek körül sétálnak, táncolnak a zenére, mikor a játékvezető hirtelen leállítja a zenét. Amikor a zene elhallgat, mindenkinek helyet kell foglalnia. Egy szék-egy ember, akinek nem jutott hely az kiesik.. a játék így folyik (mondjuk a játékban "egészen addig, amíg az utolsó két résztvevő között eldől a végső csata" - ez azért remélem nem így lesz kicsi bolygónkon:)
de mondom, egyáltalán nincsenek világmegváltó ambícióim, nem akarom, nem is tudom feltalálni a makroökonómiai spanyol viaszt. az ellenben nekem sokkal kevésbé megoldhatatlan, de rövid-középtávon sokkal égetőbb problémának tűnik, hogy a küszöbön lévő bajok esetében is fejetlenség van, miközben máshol (kína, usa) ilyenekkel nem tökölnek.
szóval ha tűz van, akkor tényleg legyen egy tűzoltóparancsnok, akinek a vezetésével le lesznek pisálva a lángok, miközben a népek kussolnak.
legyen egy rendes riasztó és megelőző rendszer, a gyujtogatókat meg égessék meg nyilvánosan a főtéren.
a tűz okairól később is lehet teadélutánt tartani, mint ahogy arról is, hogy a ház szerkezete és anyaga átalakításra szorul.
NDX 2011.11.04 14:50:25
Mindennapi szmötyi A trójai faló 2011.10.27 08:40:00
Menjenek a picsába a görögök. Csak így, röviden. Ki kell írnom magamból. Reggel hallgattam a híreket a rádióban, hogy megmentették a görögöket, nagyságrendileg 100 milliárd euro (nagyjából 140 milliárd USD) értékben írnak le adósságokat jellemzően a bankok. Csak…..
NDX 2011.10.28 15:21:23
he
NDX 2011.10.28 15:25:14
de ami a legfontosabb, hogy a mentőövet végül behajítók látják azt, amit itt a többség nem, hogy a filozófusok hazája a legelső ingatag DOMINÓ (vagy hógolyó->lavina, ahogy tetszik) és ha ezt hagyják bedőlni, akkor sorba jön a többi egészen addig, amíg nekik is meszeltek.
www.creditwritedowns.com/2010/06/chart-of-the-day-exposures-to-greece-ireland-portugal-and-spain.html

asszem ez az ábra elég impresszív a szemléltetéshez: www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html

jó lenne, ha minden a populista csíra, aki most hőbörög a döntésen, félretenné a "zannyapicsajat a pofatlan lusta kurv@ gorogok dogoltek volna meg"-vonalú érvelést, és arra gondolna, hogy ha a görögöknek annyi, akkor emiatt nem sokkal később ő is keservesen sírni fog.
Ha létezik olyan, hogy politikai tudás – márpedig létezik -, akkor politikai tanulásra (okulásra) is van lehetőség. Minden jelenség, amit a politikai élet produkál, alkalmas lehet arra, hogy abból tanuljunk, hogy máskor tudatosabban viselkedve jussunk el ugyanoda, vagy kerüljük…..
  „Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Figyelj, te ezzel az írással, ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat elzártad magad elől, ezt vedd tudomásul.” – Balázs József, Gyöngyös és…..
A metró már akkor is ezt mondta be, amikor a tábla szerint még a Ferenc körút megállóhoz érkezünk: Corvin-negyed. A napokban az átmatricázás is megvolt a szerelvényekben. Nemrég arra jártam (dekantálót kerestem a Corvin áruházban plázában az otthoni borvacsoránkhoz), a…..
NDX 2011.07.09 20:59:26
@riding: ez totál így van, a lujza utca, úgy általában a magdolna negyed, na meg a kőbányai út vidéke: az az igazi szocio-élmény. az ember ne csatangoljon számára ingoványos területre, különben olyan blődségeket talál elereszteni, mint az fent látható.. a cikkíró meg jobb, ha a dekantálásnál, meg a borvacsoráknál marad
comment:com Egy pasi meg egy kicsi 2011.06.19 11:27:16
Ilyen lenne a Trónok harcából megismert Bronn és Tyrion főszereplésével készített film, ha két jóbarátról szólna. Beszarás. ..
NDX 2011.06.19 14:12:13
Ha a barátnők és feleségek nem engedik el a férfiakat a sörözőbe, akkor elmarad a görbe este. Ha elmarad a közös sörözés, akkor kevesebb sör fogy. Ha kevesebb sör fogy, akkor a sörgyártók profitja is csökkenni fog. Hogy lehet ebből az ördögi körből kitörni? Meg kell…..
Ha úgy hozná a Zélet, hogy lakberendező/belsőépítész segítene lakásod/házad/nyaralód/céged/éttermed/szállodád belső kialakításában, kit választanál? 1. Női tervezőt, mert ... 2. Férfit választanék, mert ... 3. Egy olyan stúdióhoz fordulnék, ahol nő és férfi egy…..
w Alekosz ante portas 2011.05.07 07:00:00
Unott legyintéssel nyugtáztam, amikor megtudtam, hogy az RTL Klub újra előáll a valóságshow műfajával, ráadásul lényegében változatlanul akarja előadni a néhai Való Világot. So 2002. Túl vagyunk rajta háromszor, és nincsenek sehol az egykori főszereplők, zsákutca, senkit nem…..
Ha a legjobb budapesti kínai étterem kerül szóba, egyesek Wangra, mások a Taiwanra és a Hongkong étteremre esküsznek. Wang már elkápráztatott minket néhányszor, itt volt tehát az ideje, hogy behatoljunk a másik szentélybe.Ahogy Wang esetében, ezúttal is egy Lucullus-lakoma…..
Egy nagyon kedves és rendkívül felháborodott olvasónk hívta fel figyelmünket az alábbi riportra, amiben a Mokka két műsorvezetője és egy filmszakértő cseveg Chris Nolan harmadik Batman-filmjéről. Amikor felvezetésként bejátszották a Batman: Arkham City című videójáték…..
cs. küldte az alábbi megdöbbentő levelet:“Szia!Én is hülyével élek. Pontosabban csak néha, mivel már nem élek életvitelszerűen otthon. Bemutatnám apámat, Téboly Mikit.Téboly Miki világaTéboly Miki egy ötvenes, évek óta munkanélküli, lusta, irtózatosan idegesítő…..
Ha erős elkötelezettséget érzünk a bennünk szunnyadó szépérzék előcsalogatására, ha merünk nagyokat, bátran és kreatívan álmodni, akkor előbb-utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy kezd körénk manifesztálódni egy kézzel fogható, merőben új és szebb élettér... Ha ebben…..
Kettős Mérce Lex West Balkán 2011.01.21 08:00:00
Noha még csak pár hónap telt el a vörösiszap katasztrófa után, újabb esetre szabott jogszabály-módosítást fontolgat a Kormány. A tervezett intézkedések a West Balkánban bekövetkezett tragédiához kapcsolódó jogi kiskapuk bezárását és általánosságban a…..