Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Andrass9

1097 bejegyzést írt és 25078 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerencsére a családban mindenki szereti, így egy kis krumplipürével és birsalmakompóttal teljesértékű ebéd lett. Párosával csomagolt kacsacombokat árultak a madarasban, vettünk hát négyet (még kettő volt itthon befűszerezve)...
Andrass9 2023.11.29 20:48:30
@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Valóban letiltottam az Origót, és nem is szándékozom engedélyezni. Ennyire lehetek erőszakos, nem?
Andrass9 2023.11.30 11:25:58
@kocsmagomba: Nem ünneplek névnapot. Tehetek-é róla, hogy így neveztek el? :)
Azért köszönöm a jókivánságokat!
Andrass9 2023.11.30 16:06:29
@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen!
Mindig túllépem az elfogyasztható étel mennyiségét, amikor pirított májat készítek. Fogalmam sincs, hogy miért, de másodszor már nem szívesen eszem belőle. Így azután marad az újrafeldolgozás. A házi májkrémet nagyon szeretem, abból kilókat meg tudnék enni. Nem lehet, hogy ez az oka a másnapos…..
Andrass9 2021.03.26 20:42:13
@Kumari aki Nilüfer: Igaz! @Isley: persze így nem tudok Kínába menni, hisz nincs rajta az oltás típusa se :(
Andrass9 2021.09.25 19:09:06
@Juaniita: Egészségedre váljon!!!
Andrass9 2023.11.29 13:57:14
@Juaniita: Örülök, hogy többször is megcsináltad!
A Li..-ben láttam meg egy 2 kilós doboznyi sertés lábat és körmöt, amire azonnal le is csaptam. Legalább egy kis adagot kell belőle főznöm! Legalább annyit, amiből tudok vinni a rendelőbe is a kedvenc orvosaimnak...
Andrass9 2022.08.22 17:37:01
@old forester: @kocsmagomba: Én kivettem a megfőtt csiliket és kis szafttal kikeverve külön tálaltam a seregnek. Az egészről pedig lekanalaztam vagy 3 deci paprikás zsírt, amit most zsírosdeszkaként fogyasztok.
Andrass9 2022.08.23 20:27:53
@old forester: Én még nem kóstoltam meg :) (Nem a kis adagot, mert azt megettem, de a monstre fazekat, ami a napokban készült.)
Benn csücsül a csodahüttőben, hogy csodát tegyen, ha kiveszem...
Andrass9 2023.11.24 19:27:40
@old forester: Igazolom a tesztedet!! Legutőbb én is krumplit főztem az elsózott körömpörköltbe!!!
Blogkocsma Egy királyi reggeli 2023.11.19 07:00:00
Szombaton mentem a szokásos tejvásárló utamra a Hüvi minipiacára (1 tejtermékes, 1 zöldséges, 1 füstöltárus és egy péksüteményes - néha egy réteses). Megvettem a heti 4 liter előző este fejt tejet, amikor megláttam a csodát a zöldségesnél: Hát ennek a vargányának nem tudtam ellenállni. Vett is…..
Andrass9 2023.11.23 17:40:15
@BOAR: Már régen!!!
Andrass9 2023.11.23 17:54:49
@Andrass9: Különösen, hogy akkortájt bizony Amerikában éltem :)
Úgy-e a te nyálad is kicsordul a hallatára? Nem ettem már vagy 30 éve :) Nagyon rövid poszt, mert nagyon egyszerű étel, és hátha kedvet kap rá az olvasó...
Andrass9 2023.11.12 09:06:35
@BOAR: Én kidolgostam egy technikát, ami már két éve működik a dióburokfúró légy és a cseresznyelégy ellen: Sárgalappal figyelem, mikor jelennek meg a legyek. Amikor az elsőt meglátom, Basudinnal (mai nevén Force) megszórom a talajt az adott fák alatt úgy, hogy a teljes lombkorona alatt legyen szer. Ezt közepesen be is locsolom. Mivel ezek a legyek a földből kelnek ki, még nyü állapotban elpusztulnak.
Két éve nem látok nyüves diót. Az öreg diófám kéregrákban pusztult el, pedig a legjobb légkondicionálóként szolgált vagy 20 évig. Most köcsögfa lett belőle :( Szerencsámre a másik fa nem kapta el, az terem. Ráadásul annak vékonyabb a héja, sokkal könnyebb megtörni.
Andrass9 2023.11.14 08:20:10
@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jól hangzik - majdnem olasz salsa verde szószt csináltál :)
Andrass9 2023.11.16 16:32:39
@Kumari aki Nilüfer: Ártani biztos nem árt, a só szárazon tartja...
Én itt egy korianderes+avokádós változatot mutatok be, mert szereztem friss koriandert a kínai étteremben. Miért főztem egy újabbat? Még mindig érik a bokron a termés, és kaptam érett avokádót - azt is ki kell próbálni...
Andrass9 2023.11.10 15:55:20
@kocsmagomba: Sajnos a horgász szabályok is ebbe az irányba tendálnak :(
Szerintem azért horgászunk, hogy megegyük a zsákmányt. Ez is a vadászat egy módja. Ráadásul tényleg friss hal kerül a bográcsba :)
Andrass9 2023.11.11 18:28:19
@BOAR: Jól mondod! Szerintem, ha már kifogtad akkor edd is meg! Vadászat, vagy mi a szösz!!!
Én például nagyon boldog voltam, amikor a Gárdonyban történt horgászatomon fogtam halat is, nem csak lógattam a kukacot :) Nem beszélve arról, milyen finom halászlé lett belőle!!!
Kifejezetten fájt, hogy a méreten alulit vissza kellett dobni!
Andrass9 2023.11.11 18:32:41
@látjátok feleim szümtükkel: Még nem hallottam jajgató növényt, amikor ettem ...
Vendégposzt Kocsmagomba tollából. Persze, hogy csak a hátsó, nem a legértékesebb darabja jutott nekem, de azt legalább nehéz elrontani. Puha, omlós, ízes hús, és a szűzpecsenye farka is rajta van még, annak minden mély ízével. Két embernek pont elég. Az a lényeg, mit tudunk kihozni belőle. Egy…..
Andrass9 2023.11.02 19:29:14
@látjátok feleim szümtükkel: A vadszőlő minden vakolatot leszed. A borostyán meg a fugákat is szétszedi. Viszont nekem klinkertégla a ház borítása, ami nagyon erős.
Andrass9 2023.11.05 11:11:55
@Kumari aki Nilüfer: Nálunk relatíve kevés levél keletkezik - különösen, mióta kipusztult a nagy diófa, ami önmgában 2-3 m3 levelet hullajtott el. A legtöbb most a vadszőlő szép színes levélzete, amit fűnyíróval gereblyézek össze és rakom a komposztra. A nyár folyamán a lenyírt gyep, meg a konyha tölti a komposztot, november végefelé meg a paprika-paradicsom növények. Nekem is a legnagyobb gondom, hogy annyi a komposzt, hogy nem tudom hová tenni (gyűjtöm a veteményeskiegészítésre, amit a feleségemtől várok vissza az ócska bogáncsok helyett :)
Andrass9 2023.11.05 11:12:44
@Andrass9: Ja, meg a tóról is lejön néhány talicskányi ...
Nagyon sok konyha készíti, de persze mindegyik másképp. Használják öntetnek, de remek mártogatósnak is. Az olasz változat szardellafilével készül rengeteg zöldfűszerrel. A mexikói viszont földicseresznye (tomatillo) alapon készül sok korianderrel. Én itt egy koriander nélküli változatot mutatok…..
Andrass9 2023.10.31 20:30:13
@látjátok feleim szümtükkel: Most látom, hogy rendeltem sötétlila színűt is, amit majd a nagylyány hoz haza.
Andrass9 2023.11.01 09:07:26
@látjátok feleim szümtükkel: Többé-kevésbé pontos a cikk, az SHU táblázat azért elég felületes.
Amit viszont tanultam a cikkből (és utána is néztem), az, hogy elpusztítja a penészgombát! Ezen túl nem kell tartósítószert tennem az erősebb csilikrémjeimbe :)
Andrass9 2023.11.01 18:43:41
@látjátok feleim szümtükkel: Én egy gyáva kukac vagyok: csilihez mindig húzok gumikesztyűt!!!
Idén nem készítettem töltött káposztát karácsonyra, mert nem voltam túl jól. Viszont olyan nincs, hogy a februári hidegben ne főzzek, ezért akkor készült egy méretes adag, amit most posztolok. A sok dobozon kívül persze lett egy fazék is, amiből mi eszegettük néhány napig...
Andrass9 2023.10.02 20:06:16
@kocsmagomba: Orvosoknak csak nem viszek már gyógyszert???? Gondolom tudják mi kell a pörkölthöz ...
Andrass9 2023.10.04 20:10:16
@Kumari aki Nilüfer: Én se magunknak főztem mindet :) le is fagyasztottam két adagot magamnak.
Andrass9 2023.10.24 11:13:49
@Mitzi von Küche: Mi is megöregedtünk már, én már betöltöttem a 72-t is :) Amint látod, én is kezdek kifogyni a receptekből, bár még előfordul, hogy valami újat is készítek (mint a közeljövőben megjelenő Salsa Verde is tanusítja majd).
Köszönjük a jókívánságokat, minden jót a Lepcsánkosoknak!
Feleségem nem eszik gombát, de engem mindig meglep egy kis dobozzal. Ez a Shimeji gomba nagyon sokoldalú alapanyag és nem kell mosogatni sem, mert teljesen tiszta. Igaz ugyan, hogy jóformán semmi gomba íze sincs. Azt se lehet ráfogni, hogy fotogén lenne, mert teljesen elbújt a tejfeles lében…..
Andrass9 2023.10.16 18:54:03
@kocsmagomba: A gyerekeim megszállottan használják a "leves lelkét" mindenre :)
Mail ment.
Andrass9 2023.10.23 17:08:38
@BOAR: Megkaptam, és nagyon szomorúvá tett ...
Nyári a meleg, gyorsan kellene ebédet csinálni: az otthon főzött ebéd finomabb akármelyik hozatottnál. Lazac lesz, de unalmas mindig rizzsel vagy zöldsalátával tálalni, gondolkozzunk csak kicsit. Igen, avokádó van itthon, fenyőmag a hűtőben, parmezán mindig van kéznél - legyen akkor spagetti,…..
Andrass9 2023.09.24 18:24:01
@Mitzi von Küche: Most szerencsére nincs szükségem fogorvosra, de a pesztónak ezt az avokádós változatát mindenképpen kipróbálom!!!
Köszönöm az ötletet.
Még sok egyéb néven megtalálható (akár itt, ezen a blogon is:). Jönnek a gyerekek és idén még nem is gyújtottam be a mozdonyt (offset smoker)! Meghívtuk leendő nászasszonyunkat is, ne izguljon az utazása előtt. Itt most sok kép lesz, mert nemrég megjött az új fényképezőgépem (immáron a negyedik…..
Andrass9 2023.09.12 21:21:05
@kocsmagomba: Kis változás azért van: Nyugodtan át lehet aludni az utat - pláne, ha egy kis bor és whisky segít :)
Andrass9 2023.09.14 21:02:18
@Kumari aki Nilüfer: Hámer messze laksz ...
Andrass9 2023.09.14 21:03:12
@látjátok feleim szümtükkel: Jó ötlet: ezzel megoldódik a téli-tavaszi mustárkészítés is :)
Blogkocsma Libazsír házilag 2023.09.01 07:00:00
Pont olyan nehéz megcsinálni, mint a házi disznózsírt, így ez rövid, de hiánypótló poszt lesz :) A libazsírnál a tollazás az extra feladat, míg a sertésnél a szőrözés. Sajnos ez a fázis akkor se kerülhető el, ha csak a zsírra hajtunk, hátmég, ha töpörtyűt is szeretnénk...
Andrass9 2023.09.05 23:40:02
@kocsmagomba: Hogy lehet, ez? Munkaszüneti napnak kéne nyilvánítani!
Andrass9 2023.09.07 17:18:26
@Kumari aki Nilüfer: Mi legutóbb akciós hízott kacsacomb néven és áron jutottunk hozzá :) Az volt becsomagolva és átárazva ...
Tapasztalatom szerint a pecsenyekacsamáj is hasonló jó ízátadó tulajdonságokkal rendelkezik!
Andrass9 2023.09.08 14:17:52
@Kumari aki Nilüfer: Soha nem próbáltam még a bolti szuvidált termékeket, de jó hallani, hogy finom. A Metró húsáruját szeretjük!
Rég járt idehaza, hiányzott már az itthoni íz. Megkérdeztük hát, hogy mit kér ebédre. Persze, hogy vállaltam a sólet elkészítését. Természetesen most is Canossát jártam füstölt marháért, és végül meg kellett elégednem füstölt kacsacombbal, mert csak az volt a piacon...
Andrass9 2023.08.31 18:06:11
@kocsmagomba: Nekem se számít ...
Andrass9 2023.08.31 18:07:50
@kocsmagomba: Nevetni fogsz, de 3 hete vagyok itt, és csak most csináltam meg, hogy itt is elérjem a leveleimet.
Andrass9 2023.08.31 19:09:30
Andrass9 2023.08.22 14:48:27
@Kumari aki Nilüfer: unokázunk, nem tudok újabbat produkálni..
Andrass9 2023.08.23 05:20:49
@Kumari aki Nilüfer: Most értünk haza egy fantasztikus grillezett marha vacsoráról. Ott nem maradt egy falatka se, nem tudok küldeni :(
Blogkocsma Kacsasült kettőnknek 2023.07.27 07:00:00
Feleségem hozott csodaszép kacsacombot és kacsamellet. Ő leginkább rozé (de nem véres) mellet szeretne belőle, én meg ropogós kacsacombot... Nem veszünk össze rajta :)..
Andrass9 2023.07.28 11:51:35
@Kumari aki Nilüfer: Igen, úgy lesz nagyon finom szaftos (szálasra vágott hagyma segít)! Ha még keserű barna vagy pilzeni sörre is cseréled a vizet, akkor királyi lesz!!!!
Andrass9 2023.08.07 19:49:19
@kocsmagomba: Könnyű annak, akinek ekkora fagyasztója van !!!
Mint egy kertésztől megtudtam, hívják ezt kínai borsónak is. A jellemzője, hogy nagyon későn szemesedik, és akkor is csak kevés szem van benne. Viszont ehető héjastul, nem szálkás, finom édes és ropogós. Még wokba is tehető, blansírozva pedig jól fagyasztható. Az első hüvely megjelenésekor…..
Andrass9 2023.07.19 17:01:46
@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Inkább ne ... én zenei általánost végeztem :)
Cserébe lesz holnap új poszt, meg írtam még egyet is
Andrass9 2023.07.19 21:23:55
@kocsmagomba: Nem lesz újabb borsóhéj :) Elég, ha mi esszük idehaza!!!
Andrass9 2023.07.24 13:41:33
@Kumari aki Nilüfer: Háááát igen! Azért valahogy a fák-növények maguktól tudják, hogy kell fejlődniük!
Én nem szeretek ebbe beleavatkozni - ráhagyom a kertészre :)))))))
Találtam egy szép, fűszeres, szuvidált csülköt a csodahüttőben. Ez nem maradhat ott tovább, meg akarom enni! Még abból a szériából volt, amikor nagy mennyiségben betáraztam házi vágású első csülökből...
Andrass9 2023.07.20 12:09:23
@Kumari aki Nilüfer: Még akkor készült, amikor nem volt ilyen meleg, és jól jött a sütő melege a kenyér kelesztéséhez is ...
Andrass9 2023.07.20 15:51:14
@látjátok feleim szümtükkel: Csak nem a kolostormalac csülkére gondolsz, mert azt én meg se főzném :)
Andrass9 2023.07.20 15:52:02
@látjátok feleim szümtükkel: Ezt nem tudtam! Lehet, hogy leszárítok egy kis kupac levelet, és télire teának megiszom.
Nekem nagy kedvencem akár füstölten, akár csak saját olajában, vagy olivában eltéve jutok hozzá. Sajnos csak akkor ehetem, ha a feleségem kirándul, mert ki nem állhatja a szagát, ami ilyenkor bizony belengi az egész lakást!..
Andrass9 2023.06.23 21:40:48
@Fenchurch68: Valahogy nálunk is így van :)
Még tökfőzeléket is főz nekem, pedig UTÁLJA!
Andrass9 2023.06.23 21:41:33
@Andrass9: Ja, és nagyon finomat főz!!!!!
De megértik azt is, ha grenadírmarsnak nevezzük. Nagyon szeretjük, mégis ritkán főzzük. Szénhidrát temető, plusz a zsírban sem szűkölködik, ami a derékméretünket bizton megemeli...
Andrass9 2023.06.14 08:58:29
@Kumari aki Nilüfer: Csak az "alul odakapott" miatt asszociáltam a slambucra. 1kutya megmutatta nekünk a blogtalin, mi is az, és hogy készül :)
Andrass9 2023.06.15 19:22:43
@Kumari aki Nilüfer: A feleségem is mindent odapirít :( - Nem szoktam érte haragudni, csak, ha már a túróscsuszát nem tudom megrágni, annyira megpirult ...
Andrass9 2023.06.19 20:31:08
@Fenchurch68: Akkor lassú vagy!!! Nekem már egy fél üveg elfogyott :))
Hogy miért ilyen vegyes? Feleségem nem eszik se gombát, se rákot, viszont ha boltban lát, akkor hoz nekem. Most csodahúsokat talált - kevesebb, mint féláron! Például Angus bélszínt, meg nekem csinos garnélanyársakat. Persze, hogy vállaltam neki megsütni pár szeletet a húsból...
Andrass9 2023.06.12 21:15:23
@kocsmagomba: Na ja!! Te legalább felismered a gombát, különben nem hencegnél itt :)
Amikor az egész kertet nyírom, akkor 16000 lépés kell ...
Engem Presser tanított, amikor gimis zenekart csináltunk :) Máig is a kedvenc zenészem!
Andrass9 2023.06.19 19:18:52
@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk nem lett cseresznye az idén. Se a májusi (elfagyott a virágja), se a nyári (nem is lett beporozva), így nem fogunk se befőzni, se aszalni cseresznyét.
Virágzik a bodza és a feleségem felfedezett csomó méretes bodzabokrot a környéken. A koronának köszönhetően gépjárműforgalom semmi, így a benzingőz se szennyezte meg a virágot. Ami a többi növénynek nem használt, a bodzát megvédte a tetvektől: az iszonyatos aszály, ami nálunk az elmúlt 3 hónapban…..
Andrass9 2020.06.08 07:54:00
@kobold63: Komoly munkát végeztél! Szép a sok szörpös üveg :)
Andrass9 2023.06.09 13:19:58
@Andrass9: A tavalyi szörp még nem fogyott el, de már beevezett 15 liter újabb adag :) Most már csak arra nem emlékszem, hány napig kell áztatni a leszűrés előtt ...
A feleségem meglepett egy dobozka barna Shimejii gombával, ami egy finom és zsenge fajtája a gombának. Mivel õ nem eszi, gondoltam, hogy csinálok egy krémet magamnak. Receptem pedig Kumari kommentje volt az egyik poszt alatt :)  ..
Andrass9 2023.05.22 17:40:16
@látjátok feleim szümtükkel: Remek kalóriadús vízpótló nekik! Ha meg kukacos, akkor fehérje is jut :)
Andrass9 2023.05.30 22:30:05
@szivar: gggrrrrrrr .....
A mai félbarna lisztem, amikor kibontottam - olyan volt, mintha pókhálós lenne (nekem ez valami bogárra asszociál). Így azután egy másik zacskóból tettem a kenyérbe.
Azt hiszem, kidobom zacskóstul ...
Andrass9 2023.05.31 08:37:12
@látjátok feleim szümtükkel: Ügyes egy moly lehetett, mert a lisztet légmentesen zárt műanyag zacskóban és egy részét pedig még zárt műanyag dobozba is rejtem. Kíváncsiságból átszitáltam ezt a zacskót, de semmit nem találtam benne ...
Blogkocsma Tom Yum curry paszta 2023.05.22 07:00:00
A fiamék rendszeresen fõznek curryt, de esküsznek az én alap pasztámra, ezért idén is fõztem vagy bõ 2 litert. Az összetevõk közt van egy kanálnyi Tom Yum paszta Thaiföldrõl - így autentikusnak deklarálhatom a curry pasztámat :)..
Andrass9 2023.05.25 18:47:45
@Andrass9: Spenót lehet mángold is :)
Andrass9 2023.05.25 18:55:49
@Andrass9: Persze a paradicsom hámozva, magozva, a zöldpaprika megégetve, hámozva, csumázva. Édesítésnek kevés sárgarépa.
Andrass9 2023.05.29 20:28:35
@Kumari aki Nilüfer: Nektek is szép ünnepet! Nálunk gyereknapra a kicsilyány és lovagja jöttek. Sütöttem nekik hamburgert, a lilahagymát cseppet sóztam és megspricceltem balzsamecettel! Nagyon izlett nekik, el is vitték a maradékot :)
Cserébe a kicsilyány leszedte nekem az egész spenótágyást (2m * 50cm). Nem tudom, emlékeztek-é még a gyerekfürdető műanyag kádra, de az púpozottan teli lett.
Ma pedig feldolgoztam (meg elajándékoztam belőle) és lefagyasztottam. Hát nem mondom, hogy nem fáradtam el - 5 órás munka volt mindet tisztítani, egy részét szártalanítani és megpárolni vajon. A leveket a párolás után összegyűjtöttem a tottyosban és kicsit besürítettem. Ez nagyon bevált a mirelit felturbózásához: lett is 9 két decis üvegcse. 10 doboz 350g-os párolt spenótot fagyasztottam le. Ebből kettő a leszárazáskor összegyűlt szárakkal lett teli (szintén párolva). Én szeretem a spenót szárát is ...
Úgy mindenestül lett nyersen vagy 8 kiló!!! Ez nagyjából kiszolgálja az én vágyaimat egy éven át :)
Nem panaszkodom az ágyásra! Emellett még a kapor is nő benne :)
A cukorborsó 2 soron nő, már kb 1 m magas és tiszta virág.
A paradicsomot, amit legutóbb vettem pótlásnak megütötte a paradicsomvész. Ebből a kertészetből se veszek többet semmit!!!