Regisztráció Blogot indítok
Adatok
késkovács

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hiába indult nagy lendülettel az ősznek a Tv2, két új műsorából egy már tulajdonképpen a premier napján megbukott, a másik pedig nem teljesített kiemelkedően. Ha a teljes főműsoridőt és a reklámozóknak oly kedves 18-49 év közötti lakosságot nézzük tegnap este, akkor a Tv2…..
Mert az RTL Klub mindent megtehet.Mert nem számít, hogy hónapok óta tudni lehet a magyar-portugál kezdési időpontját, most, egy héttel előtte esik le valakinek, hogy jé, ütközik a Barátok közttel. És mert nem lényeges még az sem, hogy ha most szombaton borul a papírforma, és…..
Jó, persze, szerintem sem mindegy, mint ahogy gLes szerint sem: Az imént néztem a TV6-on a King of the Hill (Texas királyai) hétfői részének ismétlését és villámként sújtott le rám egy félrefordítás, ami miatt már hétfőn is éreztem némi zavart az erőben, csak akkor…..
késkovács 2009.06.23 22:42:13
@pocak: Az ékolás (egyék, történjék, induljék) elharapózása szerény megállapításom szerint két okból táplálkozik:
- sznobizmus
- indogermán (konkrétan amerikai) behatás.
Hogy jön ide az amerikai nyelv?
Hát őgy, hogy botcsinálta buta sznob fordítók tanácstalanul álltak a coniunctivus jelensége előtt. Nem bírtak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy az a magyarban nincs. Mégis mindenképpen le akarták fordítani, érzékeltetni akarták. Ebből a célből előrángatták az ékot. Abszolőt semmi köze a coniunctivushoz, de hát a sznob attól sznob, hogy a felszínen mozogjon.
Ugyanilyen amerikanizmus a másik divatőrület, a birtokos személyreggal elátott főnevek elől a határozott névelő lehagyása. ("Megette vacsoráját.")
Mőltkor már azt mondta egy filmen egy katona a másiknak: - Megmentettem életed.

Falra mászok ezektől!!!
Félrefordítások Ez donácc 2009.06.18 11:25:00
ViTo beküldésében nem csak a vígjáték fergeteges, hanem a félrefordítás is:A Reszkess, Amerika! c. fergeteges vígjátékban van egy jelenet, amelyben a középkorból a XXI. századba csöppent szolga és egy kertészlány beszélgetnek. Eközben hangzott el a következő:André: Finom,…..