Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aesculus86

5 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem felejtjük! München 2010.01.25 23:00:00
Németország harmadik legnagyobb városa, az 1,4 millió lakosú München az ország délkeleti részén felében, Bajorországban található, ez az szövetségi állam fővárosa is. Címerében a városnak nevet adó bencés szerzetes (a "Mönch") látható. Münchent 1314-ben tette…..
A győri K.u.K. 19. magyar gyalogezred toborzási területéről már készült egy poszt, a várostól nem messze lévő Enese emlékművéről. Az ezred emlékműve a Győri Székesegyház oldalfalában látható, nem messze a Héderváry-kápolnától, ahol a Szent László-hermát őrzik. …..
Azt mindenki tudja, sokszor elmondták már, hogy a Margit híd felújításának idején nem szabad biciklizni a hídon, csak a gyalogosok, a BKV járművei és a taxik számára szabályos az átkelés. Látványra egyébként elég meglepő a híd, főként éjszaka, amikor kihaltságával…..
aesculus86 2009.08.26 00:13:54
@MoxNox: persze, a legegyszerűbb, ha a más véleményen lévőt lehülyézed.
Nem felejtjük! 9025 Győr I. 2009.08.24 20:30:00
Győr Magyarország hatodik legnagyobb és második legnagyobb ipari városa. Emellett az egyik legszebb nagyváros, a harmadik leggazdagabb műemlékekben (Budapest és Sopron után). A városnak négy folyója van (Duna, Rába, Rábca, Marcal), bár csak az első kettő jelentős a városkép…..
  Végre-valahára megújult a győri Széchenyi György (!) tér. A történelmi Magyarország egyik legszebb tere sokáig osztozott a négyes metró sorsán: a korábbi polgármester háromszor nyert azzal választást, hogy "a következő négy évben már tányleg"-aztán persze…..
aesculus86 2009.08.24 19:28:51
@BDzsH: igen, érdekes ez az épület. Én sem találtam sok képet róla. Annyit írnak róla, hogy a "Lloyd termében..." stb, tehát kellett lennie nagyteremnek is. Fényképeken annyi látszik, hogy a századfordulón egyszer átalakították, így az ötvenes években "visszaalakítás" történt. Az épületet viszont akkor teljesen kibelezték, a mögötte húzódó utcácskára csak egy csupasz fal (az új nagyterem fala?) nézett. Az oldalhomlokzat (ami a Jedlik-Czuczor szoborra néz) már nem olyan szép. Tehát most "visszaklasszicizálás" zajlik a homlokzaton, ami nem is olyan nehéz, ebben az esetben. Pár linket beteszek, hogy mindenki láthassa a különféle állapotokat.
aesculus86 2009.08.24 19:50:39
@BDzsH: bocs, mégsem linkelek. tűvé tettem a netet, de a győri régi képeslapos oldal eltűnt. Mindegy, a lloyd palota honlapján vannak régi képek, ott meg lehet nézni (lloydpalota.hu)
Terézváros   Andrássy út, MÁV-emlékmű   Az államvasutak historizáló stílusú székháza 1876-ban épült a tárasaság Magasépítési Osztályának vezetője, Rochlitz Gyula tervei szerint. Az Izabella, illetve Rózsa utcai sarkon két fülke helyezkedett el, évtizedekig…..
Nagy büszkén ecseteli Óbuda vezérembere, felújítjuk a Faluházat. Remek. „886 darab lakást, 15 lépcsőházat és több mint 3000 lakót érint.” Szóval ennyi ember „rángattak bele” avagy sem ebbe a projectbe, mégis van egy olyan érzésem nem mindenkinek nyerte el…..
aesculus86 2009.07.25 03:55:51
Jó, én könnyem beszélek, mert VI. kerületi "gangosban" élek. De mégis? A kiköltöztetést elég nehéz megoldani a gyakorlatban. Budapesten 190 000 (!) panellakás van... (persze írod, hogy nem mindegyiket kéne felújítani).
Tény, hogy a "faluház" ("völgyzárógát") elzárja a szélcsatornát, rontja a városképet, nem is beszélve a lakás minőségéről.

Jól látod, az óbudai panel-övezet tényleg két részből áll: a téglagyár helyén épült fel a "mintalakótelep" a hatvanas évek elején. Itt jobb minőségűek a lakások, tulképpen csak a tipizálást és a sorozatgyártást próbálgatták, ez még nem, ill. csak részben panel (mert ugye nem csak a panel lakótelep. A Wekerle is az pl.).

A pesti lakótelepekről nagyon jó kis könyv jelent meg a Városháza kiadónál, ki gondolná: Lakótelepek címmel. Az írója Ferkai András. Tényleg érdemes megvenni.

Amennyire egyelőre beleástam magam a "panel témába", a legsürgetőbbnek én a tűzvédelem fejlesztését tartanám. Úgy tudom, egyedül Debrecenben (ahol az egyik legtöbb panellakás van arányaiban) folynak ilyen munkák. Volt pár elég súlyos eset korábban is (pont Debrecenben), ami után kiderült, hogy komoly gondok vannak a konyhák kürtőivel: a lerakódott zsír miatt eléggé "vezetik" a tüzet, és még huzat is van bennük. Persze nem akarok pánikot kelteni...

Most a panelházban lakók biztos jól elküldenek, de a magyar panelházas telepek nagyságrendekkel jobbak, mint a környező országokban. A dán Larsen-Nielsen cég terveit vettük meg és adaptáltuk (mondjuk az utóbbit, lehet, hogy nem így kellett volna...), míg a románok és a csehszlovákok szovjet "szabásmintából" dolgoztak. Pontosan nem tudom, mi a különbség, majd utánanézek, de asszem' más a helyiségbeosztás, a lakások megközelíthetősége, és a házak elrendezése: főleg Romániában falanszterszerűen telepítették az épületeket:
commons.wikimedia.org/wiki/File:Marasti_Cluj-Napoca.jpg
például így, Kolozsváron

Nem, nem védem a panelt, de adottságként kell elfogadni, hogy a magyar lakások jórésze ilyen technológiával épült. És sok tényleg hihetetlenül rossz helyen van (Óbuda tájbaillesztett organikus együttes Diósgyőrhöz, vagy Pozsonyligethez képest)
 Felújítják az Andrássy út 87-89 épületegyüttesét. Ez a Kodály Emlékmúzeum háza. Hogy tényleg itt lakott-e Kodály, azt én nem tudhatom, mert akkor még nem éltem. :o) Mindenesetre a zenetörténészek azt mondják, hogy itt. Szóval ez az a ház. De nem is ez a…..
Nem felejtjük! Magyarvalkó 2009.07.10 09:30:00
Magyarvalkó (Valeni) Kalotaszeg felszegi részén, Bánffyhunyadtól néhány kilóméterre fekszik. Annak ellenére, hogy igen kicsi falu (250-en lakják), kultúrtöréneti-néprajzi-és tájépítészeti szerepe jelentős. Ugyanis tt írta Jékely Zoltán misztikus regényét, a Medárdust, a…..
A hármas számra megannyi misztikus tulajdonságot ruházunk, legyen az népies, vallásos vagy akár hétköznapi irányból megközelítve, és mint tudjuk, három a magyar igazság is. Hogy miért jöhet szóba jelen esetünkben a hármas szám? Rögtön kiderül. A Szent Gellért tér és…..
aesculus86 2009.07.04 20:25:39
@retekblog: csak arra gondoltam, lehetne egy bejárást szervezni, a hasonló bloggerek és hűséges kommentelőik-pl *Anna-részvételével.
Egyébként két link a ház régi tetőzetéről:
hampage.hu/trams/sinek3/gellertterkorterfele.jpg
(csak a sarka látszik)
hampage.hu/trams/sinek3/gellertterszallonelkul.jpg
itt halvány, de az is megfigyelhető, hogy a BME-nek is milyen szép "kis" álkupolája volt.
Csak a Szépre! Oltalmak háza 2009.07.01 09:00:00
Minden új találmány szabadalmaztatható, amely iparilag értékesíthető - mondta ki az 1895-ben elfogadott első önálló magyar szabadalmi jogot biztosító törvény. Ez az időszak volt Magyarországon is a modern iparosodás kibontakozásának és a látványos fejlődésnek korszaka.…..
aesculus86 2009.07.01 14:00:14
Jé, sosem tudtam, hogy ez a Szabadalmi Hivatal. Igaz, nem volt dolgom itt.
@*Anna: első blikkre én is azt hittem, szabadkőműves, de van ott egy lombik is. Valószínűleg a különféle műszaki területeket jelképezi, és azt, hogy a szabadalom az egész világra érvényes.
aesculus86 2009.07.01 14:01:01
@aesculus86: ja, és vicces a cím. Azt hittem egy régi ispotályról lesz szó:-)