Regisztráció Blogot indítok
Adatok
*Rózsa*

51 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eredeti közlés: 2016. júl. 1., anyanyelvapolo.hu Mióta járunk felüdülésként strandra, mikori az első bikini és kik készítettek először sört? Cikkünkben a nyárhoz, nyaraláshoz kötődő néhány szónak, illetve szokásnak jártunk utána...
Eredeti közlés: 2014. márc. 5., anyanyelvápoló.hu A hamvazószerdával kezdődő, húsvétvasárnapig tartó nagyböjtöt Jézus 40 napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartja a keresztény egyház. A nagyböjt utolsó hete a nagyhét, az ezt megelőző, virágvasárnappal záruló hetet pedig többfelé…..
Eredeti közlés: 2012. nov. 1. „A mi históriáink: a mi temetőink. És nincsen ilyen gyönyörű temetője senki más nemzetnek. Históriája sem…  A mi temetőink nem bús-bánatos halotti-házak, a mi temetőink nem halálra emlékeztetők, nem néznek az élőkre gödrös halotti szemmel. A mi temetőink nem…..
Eredeti közlés: 2017. aug. 3. Van nekem néhány ötletem. � � Például olyan hangosító-erősítő berendezés használata, amivel az ott helyben levők hallják a zenét, a távolabb lakók pedig nyugodalmasan üldögélhetnek, beszélgethetnek, dolgozhatnak, tv-t nézhetnek, alhatnak – élhetnek, s nem pedig…..
Eredeti közlés: 2018. febr. 23. Rajongok a népi kultúráért! Ezek a népdalok tele vannak szeretettel, megértéssel, békével és megbocsátással... :D  #népiénekóra #legutóbbtanult #népikultúra #mezőség ❤..
Amim van... Ady áprilisa 2021.04.29 21:04:06
Eredeti közlés: 2019. ápr. 3. Áprilisban mindenki megbolondul egy kicsit... ..
Eredeti közlés: 2017. febr. 24. „Könnyű elcsúszni a banalitásokon, főleg a felfoghatatlan dolgok banalitásain (…) Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezően kikapcsolna.” Azt hiszem, ha akarnék sem tudnék erről az előadásról objektívnek hazudott…..
Amim van... Mörcisór 2021.04.28 20:21:57
Eredeti közlés: 2020. márc. 1. Gyerekkoromban a suliban nagyban dívott a márciuskázás, vagyis – mint később megtudtam – annak egy változata. A szabály ugyanis az volt, hogy március elsején a lányok lepték meg a fiúkat valami kis vacakkal csecsebecsével, s erre válaszul március nyolcadikán a fiúk…..
Amim van... ÚJRANYITÁS 2021.04.28 20:11:24
Az Amim van... nem a koronavírus áldozata, 10 éve leledzik tetszhalott állapotban, cserében viszont nem kell megvárni a járvány lecsengését az újranyitáshoz. :o)    Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról..
  A magzat ember- és személy mivoltával kapcsolatban nincs tudományos konszenzus, nem is lehet, mivel ez filozófiai kérdés, a nők jogairól viszont társadalmi konszenzus van. Az egyneműek élettársi kapcsolata társadalmi konszenzus, a kvótarendszer társadalmi konszenzusok,…..
Amim van... Emotikon 2010.10.16 16:32:00
 Hangulatok, jelek – kritika féléves dolgozatként, 2010. –   Jancsó Noémi elsőkötetes, de nem ismeretlen szerző. Folyóiratokban, irodalmi lapokban már több írása megjelent, míg 2008-ban napvilágot látott az ezeket és újabb írásokat is tartalmazó Emotikon. A…..
*Rózsa* 2011.04.03 18:13:58
@szcsepep: Ööö... tudom. Nem mentség: valamikor nyár vége felé írtam, emiatt téveszthettem el. Köszönöm. Javítva.
Amim van... Csak egy szög 2011.02.13 14:12:00
Milyen út vezet Nyúzóvölgybe? Mohácsi István Csak egy szög c. drámája kulturális hátteréről – féléves dolgozat, 2010. –   I. Bevezető   Nem biztos, hogy jogos egy előadásnak írt szövegről csak szövegként beszélni, most mégis ezt teszem. Kicsit…..
A fentebb közölt Csak egy szög dolgozat irodalomjegyzéke és függeléke (melyre a dolgozatban magában is van utalás, de nem akarta egy posztba betenni).  IV. Irodalom   ***Kannibál cigányok – Horrorisztikus cigány bűnlajstrom a Kassai Naplóból, 1927-ből.…..
Faringo Latinovits Zoltán 2008.06.04 00:04:00
1976. 06. 04. Tragikus körülmények között meghalt Latinovits Zoltán A magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége Budapesten született 1931. szeptember 9-én. Édesanyja Gundel Károlynak, a neves budapesti vendéglősnek egyik lánya volt (féltestvére Bujtor István színész,…..
 A hullám– kritika féléves dolgozatként, 2010. –   A mai tizenéves, sőt, szép lassan a huszonéves nemzedéknek is az autokrácia, diktatúra fogalma valamilyen távoli ködbe vész, körvonalak és biztos támpontok nélküli valami, amiről csak tudásunk van (ha van),…..
Amim van... Ebédel a hivatal 2010.10.16 16:20:00
Ebédel a hivatal – forgatókönyv-terv, 2010. –    Nagyváros hajnali-reggeli-délelőtti képe, gyorsított felvételek, forgalmas utcák, rohanó autók és emberek. Fokozatos lassulás, mígnem a kamera megáll egy harminc év körüli férfin.   KÜLSŐ, nagyvárosi…..
Amim van... Egy ünnep margójára 2010.03.14 20:49:00
A forradalom „mythologia”-ja    „Ne ijedjetek meg e szótól: forradalom” (Jókai Mór)    I. Bevezető   Ha egy költő tehetséges művész, bármilyen korszakban jeleset tud alkotni. De ha emellett életében olyan események részese, mely által…..
Amim van... Dzsentri-világ 2010.03.07 20:45:00
Csiky Gergely dzsentrije Az Atlasz-család c. művében – irodalomtörténet, harmadév, 2007 –    Csiky Gergely (1842–1891) munkássága a XIX. század második felének irodalmában bontakozott ki, műveinek javarészét A proletárok c. darabjának bemutatója után,…..
Konfliktuskezelés filmforgatással – mesteri másodév, 2010. –    I. Bevezető   Mindennapi társas életünk alapvető velejárója, hogy kisebb-nagyobb konfliktusokat kell megoldanunk nap, mint nap. Ezeknek egy részéről már tudomást sem veszünk (illetőleg akár…..
Identitás és alteritás a két világháború közti erdélyi szavalóművészet kapcsán – mesteri másodév, 2010. –    I. Bevezetés   Amióta az ember öntudatára ébredt és meghatározta saját identitását, létezik a másság fogalma. Alapvetően, az…..
Quentin Tarantino: Inglourious Basterds avagy Becstelen brigantyk – kritikaírás-óra, másodév, első félév –     Annyit tudtam a filmről, hogy a második világháborúban játszódik, Brad Pitt az egyik főszereplő és láttam pár plakátot. Egyik sem volt túl…..
Kopogtatás nélkül – féléves dolgozat, teatrológia, 2010. –     Funkciók játéka József Attila verseiben   Él az emberekben egy olyan elképzelés József Attiláról, hogy búskomor volt, sosem nevetett és csak a halálra tudott gondolni – s bizonygatják…..
Amim van... Népviselet Varsolcon 2010.01.31 22:31:00
Népviselet Varsolcon – néprajz, másodév, 2006 –     I. Bevezető   1. A Szilágyság és Varsolc a Szilágyságban   A Szilágyság Kós Károly felosztása szerint1 a Királyhágón túli (alföldi) terület csoportjába tartozik a romániai magyar néprajzi csoportok közül, a Réz-, a Meszes-hegység és a…..
Kollektivizálás Kolozsváron – 2010. –    Kollektivizálás, mint a szocialista állam egyik alappillére   A szovjet típusú államban a tervező monopóliuma dönti el, hogy a gazdasági rendszerben mi történjen – mondja Oláh Sándor Csendes csatatér c.…..
Băsescu bűvöl   Jó egy hónap telt el a román elnökválasztás óta, de a szoros versenyben alulmaradt (egy estén át magát győztesként ünneplő) szocialista jelölt csak most állt elő az igazi magyarázattal, hogy miként nyerhetett riválisa, Băsescu: paranormális…..