Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szkepti

3 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mutáns vagyok Első tanulság 2015.04.18 00:35:56
  Furcsa, hogy a tudomány világában az egészségünk, a testünk miért ilyen tabutéma. Keveset foglalkozunk vele a legtöbb családban, mert kellemetlen érzés, keveset tanulunk róla az iskolában, mert valakik szerint fontosabb a képletek és szögfüggvények ismerete, mint azé az…..
Mutáns vagyok Első fejezet 2015.04.10 23:53:52
Saját történetem, röviden (?)  Kb. pont a 37. szülinapomon találtam meg a csomót. Oldalt, pontosan azon a helyen, ahol már lassan fél éve (vagy több is) mindkét oldalon időnként fájdalmat éreztem. Amikor a nőgyógyászt kérdeztem tavasszal, megnézte, de mivel mindkét oldalra…..
Mutáns vagyok Elkezdem 2015.04.10 23:53:32
  A bloggal azokat a sorstársaimat szeretném segíteni, akik valamilyen veleszületett egészségügyi gond miatt problémákat élnek meg a mindennapjaikban. Természetesen én csak egy-két irányból közelítem meg a kérdést, de ha csak egy embernek teszem jobbá a napját, vagy az…..
Volt, akinek torkos volt a csütörtök.  Aztán volt ma néhány vagány csajszi és fickó, akik számára torokszorító. Melós, rohanós, logisztikázós, divatosan, aktuálisan szólva „társadalmilag felelősségvállalós”. Azaz attól sokkal több. De még mennyivel. Odakint…..
szkepti 2015.04.10 20:08:42
@retrovírus: Aknamunka, bruhaha, Rákosiéknál érzem magam, annyira szánalmas, hogy ennyit tudtok.

"• A propagandában, akciókban az elnyomás részben reagálás a zavarokra
– a klasszikus szocializmusban nincsenek hibák, tévedések, problémák a
rendszer működésében, csak a k n a m u n k a állhat a zavarok mögött,
– nem mindig választható el az ellenséges a k n a m u n k a felmutatásánál a
zavarelhárító, a mozgósító és a kohéziót erősítő szándék,
– az állandó veszély hivatkozás, de érzet is,
– az ellenséges aknamunka „bizonyított”, a szabotázsok, feketézők, kémek
leleplezésével,
– éberségi kampányok,
– megfélemlítettség légköre".
Akik olvassák ezt a könnyekkel átitatott, szomorú és egyben dühös bejegyzést, remélem egy megosztással segítenek a küzdelemben. Tisztelt Praxis!   Édesanyám életének utolsó, sajnos szenvedésekkel teli periódusáról szól ez a nem éppen hétköznapi levél. November 24-én,…..
Az én egészségügyi döntésem (Angelina Jolie New York Times-ban megjelent cikke a mellrák árnyékáról és a rák megelőzésének fontosságáról) Az édesanyám majdnem egy évtizeden át küzdött a rákkal, míg bele nem halt 56 évesen. Annyi ideje még volt, hogy az első unokáját…..
szkepti 2013.05.17 13:20:35
@protézisesh: és a többiek, akik még mindig azt kérdezik, miért is csináltatnak a nők (amúgy a BRCA1 hiba férfi mellrákot is okoz) ilyen műtéteket. A felvetésre, miszerint "mi nem adunk esélyt annak a 10 százaléknak, miért is,", a következő dolgokat tudom válaszolni.
1. A génhiba kiderül egy adott időpontban. Ezután élethosszig kellene járni évente többször többféle szűrésre, aminek egy része sugárterhelő (számos cikk megjelent már arról a témáról, hogy ez génhibás ügyben inkább kerülendő). Tehát mérendő ennek mind pszihés, mind anyagi súlya.
2. Ha várunk, és kialakul a daganat, aminek ugye nagy a valószínűsége, amúgy is radikális műtétet és kezelést ajánlanak. Megelőző műtéttel nagy eséllyel megúszod a többféle fincsi kezelést, amiről szintén számos szakcikk megírja, hogy genetikusan meghatározott esetben egyrészt értelmetlen, másrészt csekélyebb hatékonyságú. A kemoterápiának van rövid és hosszú távú előnye is és hátránya is, magam is tapasztaltam, és a hosszabb távú hátrányait tartom inkább gondnak, a rövid távú nálam nem volt vészes: pl. hogy a rendszeres szűrések alkalmával vért is vesznek, ami az agyonkemózott vénákból meglehetősen problematikus. A sugarat hálisten nekem nem erőltették, de hosszú távú hatásai szintén komolyak és ismertek, tehát egy fiatalon valószínűleg megbetegedő BRCA problémás betegnél ezt is figyelembe kell venni, szintén fűszerezve ennek anyagi vonzataival is (féléves egyszerű kemoterápiám ára kb. 2 millió Ft volt, ha jól emlékszem).
3. Rosszindulatú elváltozás esetén a környékbeli nyirokcsomókat is vizsgálják, eltávolítják a daganat agresszivitásától függően, ennek is számos, élethosszig tartó mellékhatása van.
4. Implantátumkérdés: én is úgy indultam, hogy nem akarok szilikont, aztán elmagyarázták, hogy egy vékony alkatú nőből nem tudnak annyit "lefaragni" innen-onnan, hogy normális eredményt érjenek el átültetésekkel, és ha máshonnan helyeznek át zsírt, az is okozhat bajt (ez a legújabb felvetés most éppen). A professzornak és a főorvosnak elhittem, persze lehet, hogy ők is orvosmaffia...
Kisszámú beteg esetén ez mindig nagyon nehéz. Én nem nevezném pánikbetegnek, aki a megelőző műtét mellett dönt, nem kis dilemma. "Kipróbáltam" mindkettőt: egyik oldalon az utólagos, a másik oldalon a megelőző műtétet. És hogy protézisesh szavaival élve, mit is vesztettem? Lehet, hogy ez most furán hangzik, de mit is "végeztünk be" ezekkel a műtétekkel? Megszabadultunk egy időzített bombaként ketyegő szervpártól, ami (nála nem tudjuk, nálam egyik oldalon biztosan, másik oldalon gyanúsan) rákos volt, és már előtte ellátta feladatainak egy részét, a szoptatás funkcióját, a másik funkcióba itt most ne menjünk bele :) Azután ő tervezi, én megtettem, hogy megszabadul/tam egy másik időzített bombaként ketyegő szervpártól,
amire a fentiek ugyanígy igazak, csak sokkal nehezebben szűrik ki, ha baj van. Bár a másik funkciója fontos, és a hormonpótlást aggályosnak
tartják mellrák esetében, mivel a daganatok egy része hormonfüggő, de ezt megfelelő esetben, pl. a gyakran nem hormonfüggő BRCA1-es daganatok esetében engedélyezik. Nehogy valaki irigykedjen, nagyon sok
kellemetlen, sőt pocsék probléma és mellékhatás előáll így, regényeket lehetne írni róla, de az előnyök és hátrányok tekintetében szerintem elfogadható döntést hoztunk saját magunk és a családunk számára. Azt gondolom, másnak ehhez nem sok köze van, mert az nagyon nagy tévhit (még az amerikai sztár-plasztikai sebészek felemlegetése mellet is), hogy a masztektómia+helyreállítás egyenlő lesz egy sima plasztikázott cickóval, és hogy mindezek után te mindezt elfelejtheted, és boldogan élhetsz.
szkepti 2013.05.19 12:44:32
@protézisesh: Olvassál, ne csak írogassál, kérlek. Féligazságokkal dobálózol kommentől kommentre.
Protézises (!) :) téma pl.: ez egy normális leírás, de százat találsz a neten, ha nekem nem hitted el, hogy egy "Jolie típusú" műtét után mire van lehetőség:

"Amit az implantátumokról tudni érdemes

Implantátum helyzete:

1.mirigyállomány alatt
2.mellizom izom alatt
3.félig izom alatti elhelyezés

Az implantátum pozíciója alapján az implantátum helyezhető a nagy mellizom fölé = azaz a mirigyállomány alá, vagy a nagy mellizom alá. Az izom feletti pozíció kevesebb diszkomfort érzéssel, műtét utáni fájdalommal, illetve kisebb fokú duzzanattal jár, valamint a mellizom megfeszítése esetén sem mozdul el, nem torzul. Ennek ellenére sok, magát rendszeresen edző nő, köztük sok profi női atléta, testépítő választja az izom alatti implantátumot és a kialakult formával nagyon elégedettek. Más szóval, a rendszeres edzés illetve izmos test esetében nem kell az implantátumokat feltétlenül az izom fölé helyezni. Az izom alatti implantátum esetén kisebb a mell felső részén a redők kialakulásának esélye, a megereszkedés lehetősége, a gyulladás és tokzsugorodás valószínűsége, valamint a mammographia értékelhetősége is jobb marad. Általában véve a vékony, kevés bőr alatti zsírszövettel, kevés mirigyállománnyal rendelkező nők jobb eredményre számíthatnak az izom alá helyezett implantátumok, míg a fejlett mellizommal rendelkező nők az izom fölé helyezett implantátumok esetében mindaddig, míg rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű bőr alatti zsírszövet és emlő állomány. Mindkét implantátum használata mellett előnytelenül változhat a mellek formája megereszkedést követően / az implantátumtól függetlenül /. Izom alatti implantátum esetén kettős kontúr alakulhat ki, izom feletti estben pedig a megereszkedés hangsúlyosabbá válhat. Mindkét esetben a mellek felvarrása jelenthet megoldást. A félig izom alatti elhelyezés az utóbbi időkben bevezetett módszer, hazánkban és világszerte egyre nagyobb szerephez jut publikációk, és személyes tapasztalatok alapján. Klinikánkon, az emlőnagyobbítás során az implantátumot vagy a mirigyállomány alá, vagy e harmadik metódus alapján félig izom alatti pozícióba helyezzük. A kétféle eljárás közül az orvos a páciensével egyetértésben választja ki a legmegfelelőbbet."
Megdöbbenéssel olvastam, hogy Angelina Jolie eltávolítatta melleit a rák kialakulásának 87%-os esélye miatt. A hírt ő maga árulta el a New York Times-ban megjelent cikkben, ami a Mandiner blogon teljes egészében magyarul is olvasható. Ahogy Angelina Jolie fogalmazott "Az…..
Néhány órája robban a világban a hír, miszerint Angelina Jolie eltávolíttatta melleit. Édesanyja mellrákban halt meg, tíz évig betegeskedett és nem akarta ő is kitenni magát ennek a veszélynek. (És nőtársai figyelmét is szeretné felhívni a betegségre!) A színésznő orvosai…..
szkepti 2013.05.15 11:42:51
@Csucsundra: Minden ingyen van: a génvizsgálat, az eltávolítás és a helyreállítás is, itt, ma, Magyarországon is. Indokolt esetben persze, és ha a páciens így szeretné. Elmondják a 3-4 választási lehetőséget, és te dönthetsz mindenről normális keretek között természetesen. Én kértem véleményt itt is és Németországban is, és láthatjuk az amerikai véleményt is, ugyanaz. Sok kommentelő azt sem tudja, miről beszél, ez annyira érdekes hozzáállás. Ha érdekel benneteket a téma, miért nem olvastok utána legalább alapszinten?
szkepti 2013.05.15 12:02:58
@DFK: "Az első tanulmány olyan nőkre koncentrált, akik a BRCA1 gén hibás változatát hordozzák, ami jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A hibás BRCA1 génváltozattal rendelkező nők mintegy kétharmadánál (65 százalék) alakul ki hetvenéves korukig mellrák, és mintegy 40 százalékuknál petefészekrák. "
A családom BRCA1 mutációhordozó. Hárman átlag 39 éves korunkban mell- vagy petefészekrákban betegedtünk meg, a negyediket 17 évesen már operálták hatalmas jóindulatú melldaganattal. Akinél már kimutatták a mutáció jelenlétét, mind beteg lett, tehát az általad említett valószínűségi mondat nem változtat a lényegen, főleg, hogy soha nem gyújtottam rá, fiatalon szültem, 2 évig szoptattam, a BMI indexem alacsony, alig szedtem hormontartalmú gyógyszert, nagyjából vega vagyok, és nem is tudom, mit ajánlanak még a mellrák elkerülésére...
Senki nem bíztat senkit semmire, csak arra, hogy olvasson (természetesen nem bulvároldalakat), beszéljen több orvossal, és maga döntsön a saját értékrendje szerint.
szkepti 2013.05.16 19:07:40
@tidbinbilla: Szende Szendi Gábor? Nagyon kompetens a témában, és igencsak felnézek rá, főleg, mióta véletlen a könyvtárból kivettem egy diétakönyvet, ami egy az egyben a paleolit diéta, még az elnevezéseket sem változtatta meg, és egy német orvos házaspár írta pár évvel Szendi előtt - egy az egyben bekopizta a doktor :) Nem jut eszembe a címe, de ha őt vagy az ügyvédjét érdekli, szívesen megkeresem, hahahaha :)
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi száz nettóért. Aki még nem tanár, de felmerült a lehetősége, hogy…..
szkepti 2013.05.15 22:01:47
@szaktanár: @gofri.: @kavarodás: @Lewyx: @Nürnberg: @wolfgabriel: @Kiss István Béla: @teevee: @eliza d.: @lesson: @zsukara: @kjá: @ejjdejó: @Minden név foglalt volt: @Suncsa:
Örülök, hogy sokan vagyunk ilyen UFO jellegűek, akik fel merik vállalni, hogy beszélnek a problémákról, és ezt egészséges humorral, iróniával teszik, nem mások bántásával (bocsánat, ha kihagytam valakit :) ). Szerintem sem siránkozás, jól összefoglalja a tanárlét szerteágazó voltát, és inkább türelmet és megértést kér. Magyar típusú oktatáspolitika nélkül sokkal jobban menne, az anyagi feltételek igenis borzalmasak, nehéz a gyerekekkel is a megváltozott világ miatt, de szerintem a legtöbb kolléga igenis nem kiégett, nem türelmetlen, csak elfárad a napi nyüzsgésben és nincs ideje és lehetősége kipihenni - örülhetünk, hogy össze lehet ezt foglalni humorosan is. Valóban van rengeteg nehézség más szakmákban is, de senki nem tiltja, hogy ilyen listát készítsenek. Jókat nevettem én is :)
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! Szánalmas állásajánlatok „rovatotokba” ajánlanám a következő álláshirdetést, amin pár hete akadt meg a szemem. Korábban már olvastam párszor, hogy az érettségi helyét lassan átveszi a diploma, ami elég szomorú. Szerény véleményem…..
  ..
szkepti 2012.03.09 17:57:16
@tourist: Ezek szerint más is van, aki már nemcsak képen látott gyerekeket és ezek jutnak először eszébe :) Mert a gyerek mászik és pakol, és büntetni nem biztos, hogy ezért lenne fontos...