Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Merillincs

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap Orbán Viktor bejelentette 29 pontos javaslatcsomagját az "új gazdasági rendszerről". A csomag bejelentését megelőző napokban számos találgatás jelent meg arról (pl. itt és itt), hogy az új Kormány által beígért gazdasági fordulat beindításához szükséges…..
Merillincs 2010.06.09 20:20:06
@Zatty: A magánnyugdíjpénztárak esetében is az APEH szedi be a járulékot, tehát ez a költség ott is megjelenik. A visszalépésekkel pedig nem növekszik a működési költség, hiszen egyszerűen nagyobbak a tételek a könyvelésben, így még hatékonyabb lenne az állami pillér.

13 éve vannak magánnyugdíjpénztárak, a mai napig nincs valódi verseny közöttük.

Jómagam az igazi problémát abban látom, hogy a jelenlegi 30-40 évesek fizetik a mostani nyugdíjasok nyugdíját (nyugdíjjárulék+adók), a saját nyugdíjukat (magánnyugdíjpénztári tagdíjak), emellett gyermeket kellene nevelniük, továbbá eltartják a képzetlen, vagy egyéb okból inaktívvá vált emberek tömegeit és ez így együtt már sok.

Az alacsonyabb áht hiány és államadósság számok akár több százmilliárd forintos megtakarítást is jelenthetnének a kockázati kamatfelár csökkentésével. Ez egy óriási költség, ami a teljes államadósságot sújtja.
A 2%-kal alacsonyabb hiány (2010-ben ez 2% lenne) és a 13-14%-kal alacsonyabb explicit államadósság esetén (ceteris paribus) simán lehetne 1-1,5%-kal alacsonyabb kamatszint. Ez a 20000 mrd ft esetében évi 200-300 mrd Ft árnyékköltséget jelent, ha ezt is figyelembe vesszük akkor egyértelműen kijelenthető, hogy nagyon költséges dolog a magánnyugdíjpénztári rendszer.
Merillincs 2010.06.09 20:27:01
@EconMatters: Elolvastam az előző postot is, jól kifejtetted a költségekkel kapcsolatos problémákat.

Viszont te sem számoltál a többlet kockázati kamatfelár (ami hangsúlyozom, a teljes államadósságra vonatkozik) okozta kiadások hatásával - továbbra is tartom, hogy ez legalább 1-1,5%-ot tesz ki jelenleg, inkább több, de semmiképpen sem kevesebb.
Merillincs 2010.06.15 20:33:14
@EconMatters: Sajnos az a gyakorlati tapasztalatom, hogy az intézményi befektetők sem veszik figyelembe az ilyen "finomságokat", egyszerűen megnézik a hiányszámot és a GDP arányos államadósságot, és ezek alapján döntenek (de a legtöbbször csak a nyáj után mennek...). Nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban - a csordaszellemet követik, csak a következő negyedéves zárás, illetve a bónuszuk érdeklik őket. (Engem sem érdekelne a helyükben más...)
Sőt sokszor az EU vagy a hitelminősítők sem veszik figyelembe a nyugdíjrendszerek eltéréseit.

Egy ideális világban "forintosítanák" a jövőbeli nyugdíjígérvényeket és ez alapján összehasonlíthatóvá válna az egyes országok valós pénzügyi helyzete. De ez a rendszerek eltérései, a bizonytalansági tényezők sokasága miatt borzasztó bonyolult, másrészt sok országnak nem érdeke.

A költségek pedig mindig az államilag maximalizált szinten lesznek - az általad is említett marketingköltségek miatt.
Mandiner blog Gázár és emelés 2010.06.11 08:01:00
  Orbán Viktor 29 pontja között akadnak olyanok, amik első hallásra meglehetősen populistának hatnak. Ott van például a magyar politikai viták egyik sarokköve, a gázár szabályozásának kérdése: a NEGR 28. pontja értelmében moratóriumot rendelnek el a közüzemi…..
Merillincs 2010.06.11 10:15:43
@politicus: Most lehet, hogy benéztem valamit (ez esetben előre is elnézést kérek), de szerintem jó a linkelt pdf-ben az árdinamika számítása HU esetében is. (4-5. oldalakon néztem az adatokat, az szerintem rendben van)
Merillincs 2010.06.11 10:21:51
@zsolt28: Mire alapozod ezt a kijelentést a hőszivattyúkkal kapcsolatban (a Pannergy hatalmas pénzeket tol ebbe az üzletágba, nem hiszem, hogy el akarják bukni a lóvéjukat). Nyilván nem arról van szó, hogy minden egyes ház alatt legyen hőszivattyú (méretgazdaságossági szempontok szerint ez baromság lenne).
Merillincs 2010.06.11 10:30:27
@politicus: Aha megnéztem, az on-line adatbázisban euro-ra átszámítva vannak az adatok. Nyilván az árfolyamváltozásokból adódik a különbség. A pdf szerintem jobb ilyen szempontból (nem játszik az EUR/HUF kereszt)
Örülünk, Vincent? Két bakkecske 2010.05.27 22:28:00
Jé, a szlovákok tényleg megfosztják a kettős állampolgáraikat a szlovák állampolgárságtól. Ki gondolta volna? Hát mindenki, kivéve a Fideszt, az ő sajtóját és a reménytelenül hülyéket. A Heti Válasz még a szavazás napján is azt írta, hogy "Bajban a szlovákok:…..
Hát ez egyre viccesebb ... Lendvai a Nagy Kiprintelt Kuruclobogtató Nemzetközi Sajtótájékoztató után beszopta, mert ma meg pont ők buktak le. És egy dolog Kubatov "hencegését" hallani, és egy másik dolog az MSZP-s online adatbázist működés közben látni. A videón…..
Mandiner blog Te kire szavazol? 2010.04.06 07:01:00
  Tegnap a tumblr-közösségben már végigszaladt a mém Bede kérdése nyomán, miszerint ki kire szavaz vasárnap?  A magunk részéről kíváncsian várjuk a Mandiner olvasóinak válaszait is a kérdésre: kire szavaztok egyéniben, illetve listán - és miért? (S másokra miért…..
Ma délután 4 órakor lejárt az ajánlószelvények leadási határideje. A hivatalos honlap szerint az MDF és az LMP az előzményekhez, a jelölési folyamat nehézségeihez képest komoly bravúrt hajtott végre: mindkét párt esélyes arra, hogy az ország minden pontján ott legyen a…..
Merillincs 2010.03.19 16:46:51
@Mr. Pither: Lehet ezt csinálni, persze. Pl. szándékosan érvénytelen szavazattal. Ha nagy tömegben lenne ilyen szavazó (aminek nem látom a realitását) akkor esetleg 1-2 mandátummal több jutna a preferált pártnak.
Merillincs 2010.03.19 16:49:25
@Spirál: Létezik másodlagos pártpreferencia is.
  Eddig és ne tovább! A kampányidőszak mindig is az agyatlan sajtájok, hörgő felszólítások és sunyító bemószerolások ideje volt, de a mai nyakóizmus hatására úgy döntöttem, elkezdem gyűjteni a kampány legostobább megszólalásait.   Emlékezzünk: a 2010-es…..
Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, tényleg nem tudtam, hogy mire számíthatok. Nem sejtettem, hogy mennyire magával ragad a rendszeres írás lehetősége, mennyi értékes hozzászólást kapok, és azt sem hittem, hogy ezeken túlmenően leginkább a személyemmel kapcsolatos, hol kicsit, hol…..
  Nagyjából negyven nap van hátra az első fordulóig, s kíváncsiak vagyunk, t. kommentelőink mire számítanak a választásokon. Öt párt területi listás eredményeinek országos átlagára vagyunk kíváncsiak (tehát arra, hogy az összes pártlistás szavazat hány…..
A Népszabadság értesülései szerint Bozóki András, Cserhalmi György, Elek István, Fleck Zoltán, Hankiss Elemér, Lovasi András, Novák Péter és Szabó Győző is szerepel majd az LMP országos listáján, méghozzá a szimbolikus-támogató részben, azaz nem befutó(nak gondolt)…..
Az MTV, nem nem a Magyar Televízió, hanem a Music Television elhagyta logójából és a station id-kből a „music television”-feliratot. Vagyis a csatorna ezentúl már nem is Music Televison, hanem csak MTV. Emtíví. A huszonkilenc éve működő és tulajdonképpen a videoklip ,…..
Azurák Csaba egyenesen beleütötte a magas labdákat Orbán Viktor arcába. De miért vállal be Orbán Viktor egy huszonötperces beszélgetést, ha egyetlen lehetősége, hogy fájdalmasan látványos módon kerülje az érdemi válaszokat? Főként miközben világosan látszik, társadalmi…..
Merillincs 2010.02.10 12:53:54
@elemes2: Ugyanígy látom.

Annyit tennék még hozzá, hogy a "befektetők", ahogy mondani szokás, már beárazták a Fidesz választási győzelmét. Bíznak abban, hogy józan gazdaságpolitikát fog folytatni (ennek ígérete a pénteki beszédben is elhangzott). Ha a befektetők veszélyben látnák a pénzüket, akkor nem várnák meg április 12-t, hanem most adnák el a magyar kötvényeiket, meg shortolnák ezerrel a forintot. Ennek jeleit nem látom. Biztos van olyan, aki nem bízik az új kormányban, de az már régen nem tart magyar eszközöket a portfoliojában. Az adócsökkentésre vonatkozó válaszokat is teljesen korrektnek gondolom, csakúgy mint az MNB/PSZÁF vezetőkkel kapcsolatos megnyilatkozást.
Ajjaj, nem akarom, hogy mindent elborítson a politika, még a végén az összes ifjúszoci kikér magának valamit a bögréért, de most ezzel azt hiszem, muszáj egy kicsit foglalkozni: zöldbank. Az Indexen olvastam először, hogy a Fidesz elnöke kormányra kerülése esetén létrehozna egy…..
(A most következő írás erősen elfogult jellege miatt kéretik nem mindent elhinni és véresen komolyan venni! )   Azért, mert jobb csapat, mint a Saints. Meg mert már két éve nem nyertek Super Bowlt. Szegény szentek meg még soha. Gondoljunk csak bele, milyen hosszú idő is két…..
Merillincs 2010.02.04 21:26:03
w A gyermekkor vége 2010.02.03 06:30:00
Kedves magyar radikálisok! Látom, sokan eltévedtek a hülyeség erdejében, és esetleg mellényúlnak, aztán meg jönne a sírás a nem ilyen lóról. Hadd segítsek. A valódi nácikkal meg a fasisztákkal nem foglalkozom, ők igazolatlan órával kimehetnek. Azoknak a fejével akarok…..
Merillincs 2010.02.03 08:42:53
A baloldalhoz tartozó politikusokkal, háttéremberekkel és egyéb szereplőkkel beszélgetve érdekes hangulatváltozást lehet tapasztalni. Miközben az általános várakozás még mindig a Fidesz elsöprő, akár a kétharmadot is meghaladó győzelme, az általános viselkedés pedig a…..
Rob Schremp mindent tud az ütővel és a koronggal, született zsonglőr, de az NHL-ben eddig nem sok sót evett meg, írtuk még 2007 decemberében, amikor top 10-et állítottunk össze zseniálisan elvégzett büntetőkből. Az akkor 21 éves fiatalember az Edmonton Oilers kötelékébe…..
Merillincs 2010.01.07 19:34:42
@mepe: Leveheti kézzel a korongot, csak elütnie nem szabad (kézzel irányított korong).
Végem van. Sakk-matt, a nagyszájú újságírógyereket, sőt, a „névtelenségbe burkolózó bloggert” bedarálta a politika, a kormányszóvivő nyilatkozatában már szó szerint idéz a posztomból. Illetve dehogy idéz, sajátjaként használja a szavaimat, szóval…..
Úgy jó igazán, ha az olvasónak magától esik le, mi is furcsa ezen a képen. Elsőre ugye köznapi látvány, a Szeged környéki település tornacsarnokának információs tábláját látjuk az alaprajzzal. Az empatikus olvasó esetleg megjegyzi, hogy lám, akadálymentes a WC. Aztán…..
Merillincs 2009.11.17 07:29:54
@BKV figyelő: A számológépen (és az írógépen, billentyűzeteken F-J gombokon), nem a vakoknak, hanem a vakon - tehát nem a billentyűket figyelve - gépelő, billentyűző embertársaink segítségére vannak ott a pontok, egyéb kidudorodások.

Egyébként az akadálymentesítésre elköltött sok-sok milliárd nagy része hasonlóképpen "hasznosul" (lásd még soha nem használt mozgássérült lift a köztéri lépcsők mellett stb.)
Merillincs 2009.11.17 09:43:10
@Flat Eric / sta press:

Olvas, értelmez, ír.

Na idefigyelj te majom.
ad 1) BKV figyelő kolléga azt nem értette, hogy miért van a számológép billentyűzetén bütyök, ezt próbáltam megvilágosítani.

ad 2) egyáltalán nem azt írtam, hogy nincs szükség akadálymentesítésre, csak azt, hogy akik ezekre költik a pénzt, azoknak fogalma sincs, hogy hogyan kellene elkölteni (tehát nem az elköltött összeget fájlalom, hanem azt, hogy ez nem "hasznosul", nem nyújt megfelelő megoldást a mozgás-, látás-, hallássérült embertársainknak. Pl. a halláskárosult embereknek több százezer, félmillió körül van egy normális gép, amit bizony saját zsebből kell kifizetni, mert a tb csak a hulladékot támogatja, stb. A lépcsőnél meg arra próbáltam utalni, hogy egy csomó helyen úgy vannak feltéve a liftek, hogy valakit hívni kell a működtetéséhez, amire mondjuk van egy elektromos hívó. Namármost pl. az elektromos hívó mikor elromlik, (mert valami barom leveri a kapcsolót, közterületen ez elég gyakran előfordul), akkor nem ám megjavítjuk, hanem kiírjuk, hogy "rossz". És így már a komoly összegekért kihelyezett berendezésből dísz lesz, közben verjük a mellünket ,hogy mi milyen fasza gyerekek vagyunk, mert itt még van mozgássérült lift is.

Egyébként meg kár volt kommentedért, mert elárultad, hogy egy funkcionális analfabéta vagy, aki egy három soros szöveget már nem tud értelmezni.
Merillincs 2009.11.17 10:14:24
@Flat Eric / sta press:

A "Flat" nyilván az EEG-képernyőjéről származik.
Merengek a sorson és az esélyeken, amelyből a cigányságnak oly kevés jut(ott), annak ellenére, hogy ezt állítja a társadalom széles rétege. Mit adott a politika és a társadalom a cigányoknak? Igen így en bloc a cigányoknak... Nem néhány kiváltságos roma vezérnek, pártfogolt…..
Van-e mondandója a városnak arról, hogy a romák elleni sorozatgyilkosságok elkövetésével helyieket gyanúsít a rendőrség? Meddig lehet hallgatni?(Mielőtt bárki bármiféle baromságot beleolvasna az alább következő sorokba, leszögezem, hogy szerintem nincs épelméjű ember, akik…..
Nettó 122 ezer, kajajegy, BKV bérlet, üdülési csekk,kultúrautalvány... Mindez tényleg annyira kevés? Mellesleg várom a heti BB díj jelöltjeit a kommentekben! Sziasztok!A tegnapi ’ apehos sírós ’ poszt nálam is kicsapta a biztosítékot. Sajnos 1 barátnőm is állandóan…..
Merillincs 2009.07.19 09:52:41
@Heck Elek: Nem ártana, ha utánanéznél dolgoknak, mielőtt tényként elfogadnád. Ausztriában 2003-ban 648,5 ezer fő dolgozott a közszférában. Azóta variáltak a statisztikán, hogy kevesebbnek nézzen ki (2004-re 230 ezer embert vettek ki ebből a körből, gondolom nem elküldték őket...), de még így is 438,4 ezer ember volt "public servant" státusztban 2008-ban. Az a 648,5 ezer ember arányaiban sokkal több mint ami itthon van.

Forrás:
www.statistik.at/web_en/statistics/labour_market/activity_status/economically_actives/index.html