Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fozoo

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Praxis Oltsak, vagy ne oltsak? 2009.12.05 07:49:00
Elegem van az orvosokból, hogy egyik ezt mondja másik azt mondja és a laikus képtelen eldönteni mivel tesz jót: ha oltat, vagy ha nem oltat. Ki az istenre hallgassak ha nem rájuk hisz ők ezt tanulták. De ha ők se tudják eldönteni akkor én hogy? Nagyon pipa vagyok. Magamért is aggódok…..
fozoo 2009.12.05 14:44:24
Kedves kacorka!
Sokrétű problémát érintett a blogbejegyzés!

A barátnőddel történt eset joggal háborít fel. Így nem lehet bánni senkivel; sajnos a pácienssel való bánásmódot nem igazán tanítják az egyetemen.
Elképesztő, hogy az orvostársadalom nem egységesen nyilatkozik az oltásról, sok orvos minden szakmai alapot nélkülözően javasolja az egészséges, felnőtt betegének, hogy ne adassa be magának az oltást. Az egészségügyi felső vezetés ebben komolyan hibás.

Véleményem szerint minden felnőttnek be kellene adatni a vakcinát, mivel – főleg a fiatal felnőttek körében – gyakoriak a súlyos mellékhatások. Ezt az immunrendszer túlreakciója, egy úgynevezett citokinvihar nevű jelenség okozza. Leginkább azok veszélyeztetettek, akiknek hasonló vírusfertőzése nem volt soha (a szezonális influenza nem számít hasonlónak ebben az esetben). A vakcina hatásos, megfelelően bevizsgált, és ezen a gyártó cég nagyon zűrös háttere sem változtat.

Ugyanakkor!
Alapvető szakmai előírás, hogy terhesség alatt nem olthat az orvos, de mivel a H1N1-törzsnek súlyos szövődményei gyakoribbak a kismamák körében, nagyon nehéz döntés elé kerül az orvos. Két rossz közül lehet választani: 1: A kismama ne kapjon oltást, és akkor retteghet, hogy ne kapja el a vírust. 2: Megkapja a védőoltást, és a magzatot teszi ki veszélynek. Miért teszi ki veszélynek? A védőoltásokban van egy tiomerzál nevű szerves higanyvegyület, amely bizonyítottan teratogén és karcinogén, azaz károsítja a DNS-t és rákkeltő hatású. Ezzel a DNS-javító mechanizmusok, valamint az immunrendszer normál esetben megbirkóznak, de a fejlődő magzatban visszafordíthatatlan károsodást okozhat a vegyület.
Mi akkor a javaslat a kismamáknak? Amennyiben helyesek az információim, a nőgyógyász szakmai kollégium az első két trimeszterben nem javasolja az oltást, a harmadikban lehet oltatni. Személyes véleményem szerint a kismamák környezetében élőknek mind meg kellene kapniuk az oltást kivétel nélkül, hiszen a kismamát és a születendő gyermeket veszélyeztetik, ha nem így tesznek.
fozoo 2009.12.05 15:13:04
@ati27:
Politikai vonatkozásokra direkt nem tértem ki. Mindenkinek felhívnám viszont a figyelmét, hogy Bajnai Gordon és Orbán Viktor is beoltatta már magát.