Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ddefekt09

125 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két nyáron át is terveztük, hogy a svájci-olasz határon fekvő, 4000 méter feletti Grand Combins -t megkerülő útvonalon végigmenjünk. Végül a harmadik nyárra sikerült a dolgot összehozni, "köszönhetően" a pandémia miatt felszabadult nyári hónapoknak. A vonzódásunk oka egyrészt a szinte végig 2000…..
ddefekt09 2020.12.27 15:55:22
@LebensraumamOsten: haha, gondolkodtam rajta, hogy kimoderállak, de inkább itt hagyom ezt a kordokumentumnak is beillő kommentet! Égesd magad bátran a gyűlölködéseddel. Boldog Karácsonyt!
ddefekt09 2020.12.28 09:10:51
@Brownfinger: az általad javasolt kifejezések nem jók, nem fedik az angol fogalmakat. A bikepacking az a bicikliturazas egy stílusának az elnevezése. Nem csak sátorral, hanem fuggoaggyal es bivakolva is űzik, jellemzője a minimalizmus és az önellátás. Körülírni lehet, de magyar kifejezés nincs rá. A trail -ezés meg szintén egy stílus elnevezése az MTB-n belül. Nem turautat jelent, nem is ösvényt, hanem azt a fajta bringazast, ami közepesen technikás lejtőzésekkel jár. Maga a "trail" ezt a közepesen technikás, akár sziklás, de optimális meredekségű, nem ugratgatós freeride vagy downhill (szintén szakágak elnevezése) lejtőt jelöli. A flowtrail sokszor valóban épített, de lehet természetes is, mint ebben az esetben. A flow érzést adó trail. Erre a fránya flow-ra se sikerült még nyelvújítani semmit az elmúlt 15 évben.
Összeségében elég általános, hogy szakkifejezések idegen nyelven, jövevényszóként kerülnek be egy nyelven. A számítástechnika erre a legjobb példa (pl. processzor, PC, router). Ez ellen felesleges ágálni, a mai nyelvészet ezt a nyelv természetes fejlődésének tekinti.
ddefekt09 2020.12.28 11:21:07
@Zed is not dead yet: szia, tudtam, hogy kotőjelekkel kéne írni azt a részt, de annyira idegennek tűnik a mai írásmódtól ez a használat, hogy végül nem ilyen lett. De most mindjart javítom ;).
Őszintén szólva, nem gondolkodtam még rajta, hogy mi lett volna ha... De nyilván a visszafordulás nem opció. Valószínűleg hamar eszünkbe jutott volna, hogy levegyuk a táskákat, és kiszedjük a kerekeket.
Tekerés blog Best of Pilis 2020.05.18 08:13:03
Megszámolni is nehéz lenne, hogy hányszor jártuk már be a Pilist; ezt a kétséget kizáróan ideális bringás középhegységet. Közel van, relatív nagy kiterjedésű, vannak bringával meghódítható csúcsai. Csak éppen a klassz, hosszú, jól bringázható egynyomú ösvények hiányoztak eddig egy kicsit.…..
Mint minden évben, idén is kiugrottunk a soproni Volt Fesztivál alatt a nyugati szomszédainkhoz egy alapos túrázás kedvéért. Ezúttal a hatalmas W betűvel díszített Hochwechsel csúcsára akartuk felküzdeni magunkat. Kezdetektől fogva biztosak voltunk benne, hogy ambíciózus a tervünk. Nagyjából 1500…..
ddefekt09 2020.03.01 07:39:13
@kéki béla: több órás mászáshoz minek a sisak? A képen az látszik, ahogy felérünk a csúcsra. Utána a sisak visszakerült a helyére.
ddefekt09 2020.03.01 12:56:51
@kéki béla: Hát, ha 5-6 km/órás sebesség mellett szerinted szükséges a sisak, akkor gondolom te kocogni is abban mennél. Én 25 éve montizok, és még soha nem láttam senkit dózer úton, hegymenetben elesni, nem is hallottam ilyenről. Kb. az kéne, hogy megsérülj, hogy mondjuk úgy ess el, hogy öntudatlan vagy már az esés kezdetekor, például, ha infarktust kapnál a mászás közben. Ilyenről sem hallottam még. Sőt, ilyen sebesség mellett a "váratlan faág" egy számomra értelmezhetetlen dolog. Pláne dózer úton. De persze mindenki attól retteg, amitől akar, de csinálja otthon a négy fal között, és ne keltsen másokban is félelmet. Teljesen nyilvánvaló, hogy a bringatúrázáshoz terepen elengedhetetlen a sisak; de 30 fokban, több órás mászáshoz nyugodtan le lehet venni.
Tekerés blog Mecseki csodák 2019.04.19 23:02:28
Hazánk egyik alig ismert szeglete a Mecsek. Mivel eléggé kiesik a fősodorból a déli országrész, ezért kevesen tudják, hogy milyen különleges látványosságokkal van tele. Én szerencsés lehettem, mert pécsi egyetemi éveim alatt felfedeztem pár helyet, ahová mindig szívesen visszatérek, ha van rá…..
Moab egyik sajátossága, hogy 3500 méter feletti hegycsúcsok szegélyezik keletről. Maga a kisváros 1200 méteren van. Szinte magától értetődő, hogy ahol ilyen magas hegyek és ilyen hosszú rugóutas bringák is vannak egyszerre, ott egy ösvénynek is kell lennie, amin le lehet csapatni az elérhető…..
Van egy hely, ahová minden mountain bike -os el akar egyszer jutni, még akkor is, ha sosem hallott róla. A hely, aminek a vörös sziklái ismerősek mindenki számára, aki bringás videókat néz vagy magazinokat forgat. A hely, ahol a legújabb technikákat tesztelik és ahová a világ élvonala jár edzeni.…..
Valahogy mindig izgatott a lehetőség, hogy a szent városból egészen a Földközi-tenger partjáig brigázhassak egyetlen nap alatt. Mivel Izraelben jelentős mountain bike kultúra van, ezért nem is kellett sokáig keresgélni egy megfelelő nyomvonalat: mint kiderült, ha jelzés ugyan nincs is rajta, de van…..
Tekerés blog Medvés kör 2018.12.09 17:40:06
A legszebb hazai tájak közül is kiemelkedik a Medves-fennsík. Bár sokak előtt szinte ismeretlen ez a környék, mégis nagy hagyományai vannak a montizásnak errefelé; a régóta lelkes salgótarjáni bringás közösség miatt, akik komoly beágyazottsággal rendelkeznek a hazai szcénában. Nekik köszönhetjük…..
Úri bringás körökben egyre többször hallani a csehországi Nové Mesto nevét. A cseh-német-lengyel hármas határ melletti település egykor bizonyosan szebb napokat láthatott. Hatalmas üres lakó- és ipari épületek sorjáznak szerte-szét a környező falvakban. Valami isteni szikra viszont lángra gyúlhatott…..
Bokros munkahelyi teendőim Dél-Anglia felé sodortak. Amikor láttam, hogy a szeminárium, amire érkezem, a Dartmoor Nemzeti Park északi oldalán fekszik, azonnal tudtam, hogy legalább két nappal előbb kell, hogy érkezzek egy jó kis bringázás reményében.   A kölcsönzői bringa begyűjtését hamar…..
Bár a Pannon Csomolungma meghódítása sokak számára ijesztően hangzik, valójában több érdekes útvonal is áll a mászásra éhes bringás rendelkezésére. Elsősorban adja magát a közúti megoldás; illetve a rekreációs kerékpározással is teljesíthető döngölt földút, ami Parádfürdőről indul, és a Kékes déli…..
Több, mint 2000 évvel ezelőtt, i.e. 31 és 37 között épített erődöt Heródes király a Maszáda hegy tetejére, a Holt-tenger nyugati partjához. Mivel nem túl messze laktunk innen, ezért adta magát a mester terv: egy egész napos sivatagi bringa túrán jutni el erre a legendás helyre. Autóval indultunk…..
A bakancslistám egyik kiemelt helyén szerepelt az izraeli Negev és Júdeai sivatag. Régóta elhatároztam, hogy ha egyszer erre járok, mindenképpen megtalálom a módját, hogy bringázhassak itt legalább pár napot. A túra előkészületei során gyorsan kiderült, hogy élénk monti élet van errefelé. Vannak…..
Az egy évvel korábbi andalúz túra során kisebb hiányérzettel kellett megküzdenem: mivel főleg aszfalton tekertünk, így végig vonzásban tartottak a hatalmas kiterjedésű erdők és nemzeti parkok távoli tájai. Ezért már akkor elhatároztam, hogy visszatérek a turisták által kijárt ösvényeken túli vidék…..
Az andalúziai túra végeztével már csak egyetlen dolog hiányzott, ami lemaradt addig az étlapról. Ettünk rengeteg tapas-t, különleges sonkákat és sajtot, paella-t, illetve fenséges lakomát csaptunk a híres rabo del torro -ból. Majd az utolsó napon, alig pár órával a repülő indulása előtt, az áruházi…..
ddefekt09 2016.11.01 21:50:38
@Burgermeister: mondjuk az elég bizarr lenne, ha annak ellenére ajánlanám itt mindenkinek, hogy mi közben rosszul voltunk tőle.
Ahogy azt már az előző bejegyzésben írtam, a Garda-tónál négy túrát is tettünk. Az első történetét már eldaloltam e blog történelmének legsikeresebb posztjában. A másik három útvonalat ebben a cikkben próbálom meg összefoglalni.  A második túránkon alaposan beleláttunk abba, hogy miért annyira…..
Ha valaki megkérdezné, hogy érdemes-e a Garda-tóhoz utazni nyaralni, nehéz lenne nem akkorát bólintani, hogy az íróasztal adja a másikat. A hely erőssége, hogy gyakorlatilag bármilyen tudásszintű bringás számára életre szóló élményeket nyújt. Adott ugyanis egy Balatonnyi méretű tó, a tengerszint…..
ddefekt09 2016.09.21 09:16:00
@__...ooo...__: rengeteg féle bringt lehet bérelni, az árak attól is függenek, hogy hány napra kell. A legolcsóbb trekking gépek 15 EUR/nap, a legdrágább teljes teleszkópos e-bike meg 45-50 EUR/nap. Egy kezdő monti 20-25. Torbole-ban van a legtöbb kölcsönző, a google-ban erre keresve találsz részletes infókat. Minden kölcsönzői bringa 2016-os évjáratú. 35 EUR-ért olyan bringára ülhetsz, ami amúgy 3000 EUR-ba kerülne.
Mivel a tavaszi időjárás nem volt igazán kegyes hozzánk, ezért többszöri próbálkozásra sem sikerült egy kétnapos hétvégét összehozni a rejtélyes Bükk-fennsíkra. Ugyan kétszer is kijelöltük az időpontot, de mindig végül elromlott az idő. Úgy voltunk vele, hogy ide csak akkor megyünk, ha tényleg…..
ddefekt09 2016.09.12 16:42:01
@korcs75: hát, sajnos félúton off-olt a berendezés, de szerintem a szöveg és egy turista térkép összevetésével reprodukálható a sztori
A Király-hegy, vagyis Kralova Hola az Alacsony Tátra legkeletibb csúcsa, mely 1946 méterre magasodik a tengerszint fölé. Vonzó célponttá azonban nem csak a magassága teszi, hanem az is, hogy aszfaltos - murvás út kanyarog Sumiac-ból (Királyhegyalja) egészen a csúcson álló TV-toronyig. Így akár…..
Robbant a hír, hogy a Pilisben több mint 600 km kerékpárút várja tavasztól a bringásokat! Csekkoltuk is a pilisbike.hu-t, aztán irány az erdő! Neked is tetszik az ötlet? Akkor ne hagyd ki a videónkat, hasznos lesz!..
Tekerés blog Best of Börzsöny 2016.05.08 21:37:27
Vannak a mountain bike-os életében azok a napok, amik igazán összejönnek: nem csak az időjárás szép, vagy a kondi tökéletes, de új utakat is sikerül felfedezni, melyek tökéletes bringa élményt biztosítanak akár hegymenetben is, de pláne lejtőzésben. És bár évek óta járunk ki a pesti Alpokba, azaz a…..
Bringatúrázni olyan helyre érdemes menni, ahol egyszerre hangsúlyosak a kulturális és a természeti látnivalók. A legideálisabbak azok a tájegységek, ahol a nagyvárosokon kívüli élet is vonzó; és ahol lehetőség van egy relatív nagyobb terület bebarangolására. Andalúzia épp…..
Bár ez a blog inkább túrabeszámolókat kíván összegyűjteni, ezúttal két hasznos linket mégis megosztanék. Mindkettő angolul van ugyan; talán majd egyszer megírok én is egy ilyen cikket magyarul. Az egyik cikk azt szolgál demonstrálni, hogy már akár 160 000 forint körüli angol…..
Épp öregesen lejtőzgettem a Nagy Hideg-Hegyről lefelé, amikor váratlanul felbukkant egy szemüveges kiskamasz srác az egyik kanyarban. Sisakkamerát viselt, és bár sietős volt a dolga, de azért bátorkodtam megszólítani, elvégre egy irányba mentünk, és megörültem, hátha…..
Tekerés blog Enduró bepakolás 2015.11.04 08:16:41
  Nehéz eldönteni, hogy inkább szerencsés vagy inkább szerencsétlen az a helyzet, amikor úgy kell összepakolni a felszerelést, hogy a létező legkisebb súlyt kelljen csak cipelni. Ez nem az a szokásos eset, amikor két nagy oldaltáska feneketlen zsebeit lehet telepakolni, hanem az,…..