Regisztráció Blogot indítok
Adatok
megjegyzés

0 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Baráti kóstolók búslakodó szakaszában mindig előkerül kedvenc gumicsontunk: a magyar borok eltarthatósága (értsd: hatatlansága). Idén nyáron valamiért többeknél ütött az óra, és sorra kóstolhattam a veretes középkorú vereseket. És vagy mi nőttünk föl a műfajhoz, vagy a…..
Valahogy nem bővelkedünk Sauska-posztokban, pedig Villány legújabb sztárja kitüntetések tekintetében lassan Brezsnyev elvtárs magasságait karcolja. A szegedi borfesztivál legszebb vörösbora, arany a Decanter World Wine Awards-on, két csúcsbor-plecsni (ebből egy champion-díjas) a…..
Tegnap kiosztották a pannon csúcsborokat, én is megtapsoltam a nyerteseket. A leghangosabban a Tornai pince főborászát, Várszegi Györgyöt – már a Somlói Tavaszon is elkápráztattak a 2007-es Top Selection tételek, most mind a négy meg is kapta méltó elismerését, ráadásul a…..
Év végén mindenféle vérnyomásproblémáim támadtak, mert balga módon nem fogadtam meg nagyapám vonatkozó bölcsességét: "magas vérnyomása annak van, aki méri", amely mondás mélységes igazságtartalmát alig csökkentheti az a tény, hogy az öreget végül is…..
megjegyzés 2009.02.27 12:04:48
mielőtt a sommásan megfogalmazott városi legendák legyőznék a tényeket, néhány szót a „ lószagról „ meg az „ istállószagról „. e jegyek a Brettanomyces bruxellensis nevű élesztőgomba által termelt vegyületektől származnak :
4 – vinylphenol: „ állatbőr” illat ( animalitás )
4 - etilphenol: „ ló-izzadság „ illatjegy
4 – ethylguaiacol: „ füstös „ illatjegy
a gomba jelen van a szőlőn héjon, és előszeretettel tenyészik a fahordóban képződött borkő alatt is, elsősorban magasabb > 20 ˙C hőmérsékleten, alacsony kénszint mellett.
e zamatjelenségek megítélése legalábbis kérdéses.
nyilvánvalóan e vegyületek túl magas koncentrációja egyértelmű pincehigiéniai probléma ( vö. bp.bor…ság által 5’000-ért sztárolt Mayer Kopár 2006 tétel : „ mély, bőrös, fekete szedres, édes fűszeres illatú… „ brrrrr…., bár annak bornak más baja is van ).
azonban teljesen tiszta pincében készített borokban is jelen lehetnek erjesztés-technológiai okokból : nagyon hosszú ( tudatosan történő ) héjon áztatás után ( 3-5 hét ) ( vö. bordeaux-i chateau-borok nagy része ).
a gomba – érdekes módon – shyraz fajtához vonzódása miatt az okozott aromatikus hatás a Rhone környéki borok sajátosságaként is ismertté vált.
fontos, van-e kimutatható gomba a palackba töltött borban : ha van, elég nagy baj.
ha nincs, vegyületeinek jelenléte tudatos íz-hatás keresés eredménye is lehet ( de gustibus non est… ).
az is logikus, hogy a ( valóban, nem csak címkéjükön ) szűretlen borokban nagyobb százalékban jelen lehet ( ez már problémát okoz előbb-utóbb, és mint a bordeaux-i jóemberek „ klasszikus föld- ízként, terroire-jelenségként marketingolják ).

a modern fémtartályok korában, amikor a legtöbb ipari méretű borászat olcsó, gyümölcsös, vékony-középvastag gyümölcsös tételekre specializálódik nagy mennyiségekben, a „ brett „ jelenséget hajlamos a közvélemény egyértelmű hibaként kezelni. a fentiek alapján az élelmiszer higiéniai hiányosságból ( nem tiszta hordó, nem megfelelő kénezés, nem megfelelő szűrés ) adódó „ brett „ jelenlét valóban ezt igazolja. nota bene : a világon ( elsősorban az erőteljes, drágább borok kategóriájában ) van még vevőréteg, mely számára tudatosan készítenek „ animális „ aromájú borokat
Az olasz borügyi értesítő, a Winenews arról tudósít, hogy 2007-ben, két év pangás után a mezőgazdasági területek ára ismét nőtt. Az INEA (nagyjából: országos agrárgazdasági intézet) jelentése szerint az olasz termőföld átlagára meghaladta a 17 ezer euró per hektárt.…..
megjegyzés 2009.01.21 10:40:00
7puttonyos aszú felvetése rendkívül időszerű és rátapint arra a mérhetetlen demagóg ostobaságra, mellyel különféle, magukat „ szakértőnek „ tituláló ágensek bolondítják – következmények nélkül, természetesen – a borfogyasztó társadalmat.
1500 -1700 ft átvételi árra a nagykereskedő 60 %-nyi árrése jön. erre a kiskereskedelem 30-70%-ot emel rá ( hipermarketek kevesebbet, kisebb vinotékák – a nagyobb fajlagos költségek miatt – többet kénytelenek ) + 20 % áfa : ez végeredményben az említett átvételi árakat figyelemben véve 4000-5000 ft közötti kiskereskedelmi árat jelent. kérdem én nagy tudású szakértőinket, mondanák már meg, mekkora is az ilyen árkategóriájú magyar borok piaca ? gyakorlatilag elhanyagolható, nem véletlenül NEM termelnek a legbejáratottabb márkanévvel rendelkező borászok sem pár tízezernél több palackkal ebből évente, hiszen a piac az ennek felébe-harmadába kerülő borokat vásárolja. nota bene : nagy forgalmat adó hipermarketekben pl. ez a kategória teljesen felejtő, éttermekben pedig 8000 ft feletti borokká válnak…
ráadásul a borászat elképzelésem szerint eléggé többfrontos harc : finanszírozni kell – ELŐRE – a szőlőterületet ( vagy legalább a szüretet ), az infrastruktúrát, a göngyöleget, a fizetéseket és a reklámot.
mivel a legjobb minőségű tételeket produkáló magyar borászatok is kevesebb, mint másfél évtizede léteznek mai modern formájukban, türelmesnek kellene velük szemben lenni. nem sok évtizede alakultak meg, mint nyugat-európai társaik, melyek már többszörösen kitermelték magukat, megalapozták helyüket abban a + 25 eurós kategóriában, mely lehetővé teszi számukra, hogy 1400-1600 ft-ot adjanak a palacknyi szőlő alapanyagért. többször megírtam már, ha nem támogatjuk a magasabb minőségű magyar borokat azzal, hogy elfogadjuk az esetleg kissé magasabb áraikat ( megfelelő minőség esetén ), akkor előbb- utóbb nem lesz magas minőségű magyar bor, mindenki elindul a könnyebb ellenállás irányába ( l. 800 ft-os 3 puttonyos aszú, ennél olcsóbb bikavér, arculatromboló vörös tételek ad élvidékről stb. ).
7puttonyos aszú-nak abban is igaza van, hogy a magyar borászok nem tudtak ( akartak ? ) eddig a nagykereskedelmi értékesítéssel foglalkozni, ezért egymás ellen kijátszhatókká váltak ( nem csökkented az átadási árad ? jó, megyek a szomszédba… ) nem véletlen, hogy borlapokon azzal találkozunk lépten-nyomon, hogy x tétel 2003/2004 évjárat : ugyanaz az ár. jártam már olyan,első ránézésre top-kategóriájúnak imponáló helyen, ahol közölték : bár y tétel 2004-es és 2006-os változata is rajta van a borlapon ( ugyanazon az áron ), addig nem adhatják a 2006-os tételt, míg a 2004-es el nem fogy ( nem viccelek ). mi okozza ezt ? a nagykereskedő megveszi a piacot, azután pedig „ etetnie „ kell a partnert, forintosítania befektetését. ha kell, akkor a gyanútlan laikus vevő átverésével is. itt látom az igazi problémát, nem a szőlő vagy borok előállítási árában…
A Művelt Alkoholista Égünk 2008.12.10 15:00:00
Az elmérgesedett magyar-szlovák viszony sajátos fénytörést ad a hírnek, de aki Tokaj sorsát a szívén viseli, azt sajnos nem érheti teljes meglepetésként: a szlovák hatóságok Szlovákiában forgalmazott tokaji borokat ellenőriztek, és az eredmény gyászos. A tokaji borok…..
Árvay János, a tokaji Árvay és Társa Pincészet alapítója és társtulajdonosa 2008. december 1-jétől saját kezdeményezésére megválik a pincészettől. A cég új ügyvezetésének kinevezéséről a közeljövőben születik döntés, a borászat szakmai munkájának irányítására…..
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta Az Év Bortermelője díj öt jelöltjét. A sokszor hírbe hozott dr. Lőrincz György ismét rajta van a szűkített listán. Az öt kandidátus: Konyári János (Balatonboglári Borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári Borvidék), dr. Lőrincz…..
Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk – pedig jó nagy szerepe van ebben a véletlennek is. Jelen esetben például annak, hogy a Bortársaság vezérkara meghívott engem arra a…..
Izgalmas játék a vertikális kóstolás. Képet kaphatunk arról, hogy a pince hogyan küzdött meg az évjáratokkal, hogyan fejlődött, változott az évek során. Izgalmas keresni a közös jegyeket és izgalmas keresni a különbségeket. Négy kékfrankost bontottam a Ráspi pincétől. Ezek…..
Komment nélkül linkelünk az Inforádió weblapjára: Nemes Richárd (Bormarketing Kht.) nyilatkozik a magyar borimportról, és kicsit meglepő dolgokat mond. Lassan többet iszunk, mint amennyit termelünk. Az import nagy része olasz, és vélhetően nem Biondi-Santi Brunello di Montalcino. (Az…..
Legek vajúdtak és dicstelen cincogás lett a vége. A brit Decanter – a világ legszerényebb bormagazinja – egyszer már nekifutott a nagy olasz megmondásnak, aztán még ugyanabban a számban tökön szúrta magát. Most egy éven belül másodszor fordították a kést maguk ellen.…..
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
Azt eddig is tudtuk, hogy a Bortársaság jó lóra tett a St. Andrea pincészettel. A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. De hogy a népszerűség a szentandi-szortiment árát ilyen magasságokba fogja katapultálni,…..
Olyan párosítást sikerült bontanom, mintha egy este néztem volna meg egy Spielberg- és egy Hal Hartley-filmet. Melyik a jobb? Valamelyik Indiana Jones vagy az Egyszerű emberek? Én azt mondanám, nehéz dönteni, sőt inkább fölösleges. Ám a két kategória fanatikus fogyasztói nagy…..
megjegyzés 2008.01.09 09:28:11
kedves kádkongató, épeszű borászat nincsen, mely kereskedelmi mennyiségű tételei erjedésének beindítását és az erjedés lefolyását a véletlenre bízná. ennek következményei ugyanis esetlegesek ( ui. lehet eső, lehet sár ), ergo gazdaságilag vállalhatatlanok. minél magasabbra teszi egy borászat a mércét, annál körültekintőbben választja ki a rendelkezésre álló lehetőségek közül a stílusához leginkább illő eszközrendszert, beleértve a borászat (bio)kémiai segédanyagait is. a „ vaderjedés „ beindításával ellenőrizhetetlen élesztőgomba törzsek előre ki nem számítható irányba vihetik el a folyamatot. ha nem tetszenek a környékeden kapható fajélesztők, keress tovább… az általam látogatott borászatok szinte kivétel nélkül minden szüret alkalmával egy-egy tételnél tudatosan újabb- és újabb típusú törzsekkel kísérleteznek, hogy aztán leszűrjék a tanulságokat…
a hivatkozott 300-400m liternyi bort évente hazánkban elkészítik ( és minőségtől függetlenül nagyjából el is fogyasztják ), mégpedig döntő többségét modern borászati technológiai háttérrel, tudatosan kiválasztott élesztőtörzsekkel, stabilizáló és derítő szerekkel. valószínűleg az általad sztárolt borászok sem kizárólag tojásfehérjét használnak mostanában derítéshez, vagy mégis ???
nota bene, a ( mennyiségileg ) nagy borászatok nem több tíz hektóliteres egyben erjesztett mennyiségnél kezdődnek, hanem ennél nagyságrendekkel magasabban.
a „ kézműves borászat „ számomra értelmezhetetlen ( attól kézműves valami, hogy naponta végigsimogatják a hordókat ? ). a jó bor az jó bor, akár nagyobb mennyiségben készítik ( mint pl. Chateau Margaux évi 300e palack ), a nem jó bor az nem jó bor, akármilyen kis tételben készül, vagy akármennyire szimpatikus a termelője.
visszatérve a terroir-hoz : ugye, nem kacagtatod ki magad azzal, hogy a szőlőfajtát kiveszed a terroir ismérvei közül ? kíváncsi lennék rá, mit szólnának egy toscanai vagy burgundiai terroir-borhoz, amely othello-ból készült ( amely egyébként direkt-termő, és csodálkoznék, ha Franciao.-ban desszertbort készítenének belőle, nálunk hivatalosan tilos bort készíteni belőle) ??? vagy egy tokaji sangiovese-hez ??? a borászati technológia sem terroir ismérv… akkor ezek szerint pl. Tokaj aszú-technológiája nem a terroir része…
Az Alföld megkapta, ami járt neki: Frittmann Jánost választotta az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia. Az Alkesz úgy tudja, viszonylag szoros volt a verseny, pontos számokat azonban nem árult el informátorunk. A győztesnek szívből gratulálunk, méltattuk már a munkásságát…..
A 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok vitorlásversenyeinek helyszínén, Qingdaóban monumentális borpalota épül. A 2700 négyzetméteres borhiper egy ötezer fős lakóparkban lesz üde színfolt. A kétmillió euró értékű komplexum terveinek elkészítését egy riojai építészre, Luis de…..