Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csatornás

10 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jönnek és elmennek. Fiatalok, akik már nem itt élnek, nem itt dolgoznak. Hazalátogatnak, esznek túrórudit, napérlelte barackot, édes dinnyét. Megnézik a Balatont, sétálnak egyet Budapesten, élvezik a melengető napsütést, majd felszállnak a repülőre és néhány órán belül…..
Amikor megláttam még nem értettem. Lehet, hogy még most sem értem, hiszem csak, hogy értelmem felfogta a mondanivalót. Nem! Ez nem csak teória. Tudom, hogy megfogtam a lényeget, a csomó és a vonal ellentmondásos játékát megértettem. A művész oly egyszerűt alkotott, annyira…..
R. Péter Írásaim LÁTOK 2013.09.15 19:34:05
Látom a földben a csöveket, a hóban a tengervizet, papírban a masszává oszlott rongyokat, és a rég meghalt énekest hangszóró vásznán át.  Látok! Látom a kenyérben a pék fizetését, a benzinben a szénhidrogént, a villanykörtében Edison kitartását. Nem tudok…..
Leestem egy fáról, nem túl magasról, de szerencsétlenül. Nem az ág reccsent el alattam, nem is a szél fútt le, egyszerűen csak ellökött magától a növény, mint az ellenkező oldalon összenyomott mágneseket a láthatatlan erő. Eltört a gerincem, a kezem és bevertem a fejem is. A…..
R. Péter Írásaim Az internista 2013.09.15 17:32:17
Legkedvesebb barátom esküvőjén, amikor az angyalok lába megérinti a földet, az emberek az ég felé lebegnek, a felhővé puhult padsorokból ámulunk a mennyei pompán. Láng nélküli hideg tűz tisztítja meg lelkünket a pillanat örömére, s hajdan élt szentek ülnek közénk…..
„Nonémparti”   A novella megtörtént eseten alapszik. Mivel nem tudom, hogy ki a másik főszereplő, ezúton kérem utólagos beleegyezését a közléshez. Ha esetleg olvassa, és magára ismer, kérem, hogy  keressen meg, a nevem alatt megtalál.   Nem tudom már,…..
A nyár első napja szúrós erős fénnyel árasztotta el a várost. Hivatalosan nem ez volt a nyár kezdete, de Katának külön belső naptára volt. Ő ezt a napot érezte először nyárnak. Persze nem volt ebben a napban semmi különös, az autók és az emberek ugyan olyan eltökéltséggel…..
Süket Sanyi Sanyi süket volt és beszélni is nehezen tudott. Nem volt szép, de legalább ronda sem. A haverjai, már az a kevés halló, már mind rég becsajozott, csak neki nem volt még senkije. Amíg csak szemezni kellett, meg mosolyogni, addig nem volt semmi baj, odajöttek hozzá rendre a…..
R. Péter Írásaim Találkozások 2013.09.15 16:41:09
Van nékem egy furcsa hóbortom. Ha úgy alakul, meghívok ebédelni egy hajléktalant. Persze nem valami fényes helyre, mert néha még Mekiből is kihajítanak miattuk, de egy kifőzde, vagy egy gyorsbüfé terasza alkalmas hely lehet. Bevallom, ezen az úton nem valami meggyőződéses…..
R. Péter Írásaim Néha 2013.09.15 16:30:44
Néha léha lepedők és lomha takarók lágy takarásában ébredek ismeretlen szép szemek vággyal teli sugarában. Gyűrött emlékeim, mint édes papírból gyúrt galacsin rejtik a tegnapot az alkohollal átitatott rostokon. Ki vagy te gyönyörtünemény? Ki lakik szép testedben? Kérdezem…..
Kritika, Setétkörnyei Soó Balázs A beszáradt könnyek sikolya c. regényéről:  A mű szupernóvaként hasított át ezercsillogású irodalmi életünk szemfárasztóan kápráztató egén. A csak gyémánt homokot sodró könyvpiacunk mindent magába olvasztó deltavidékében…..
  Január 22-én lezajlott a központi középiskolai felvételik első köre a hagyományos négyosztályos gimnáziumokba, szakközépiskolákba. A diákok magyar nyelvtanból és matematikából adhattak számot tudásukról, illetve talán helyesebb, ha úgy fogalmazunk, a…..
Csatornás 2011.12.01 15:20:12
@politicus:

Help!

Szia! Bocs, hogy ezzel....., de tudol nekem segíteni? 2010-es ponthatárok érdekelnének, de középiskolaiak. 6.-os kicsi lányom menne általánosból 12osztályos gimibe, és a sorrend miatt jó lenne tunni, hogy melyik erősebb, melyik gyengébb. Kb. 3órája kutatok, nekem nem ment. A gimik oldalán ez nincs fent, más listák pedig csak felsőfokú területről adnak infót. Előre is kösz.
Kigondoltam Segély 2010.09.07 07:13:00
Mióta az ember társadalomban él, a társadalom tagjai kisegítik egymást a bajból. Eleinte az emberek közvetlenül a többiektől, leginkább vallási alapon kéregettek, szellemi vezetőikkel, a papokkal az élen. Annak, aki adott, jó érzés volt adni, hiszen a cselekedet jótéteménynek…..
Csatornás 2010.09.08 20:44:05
@21méter: Most komolyan? Na legyen! …: Szóval kedves 21méter, Mi ismerjük egymást. Na-persze, ez túlzás, mert Én ismerlek, Te+ szoktál velem találkozni.
Tehát, aztat kérded, hogy:
- " te mit elemeztél?" = Nem értem miről vakerálsz, de beléd kötöttem, tehát védekezzél vazze, mert ebben úgy is lenyomlak.
- „A poszthoz neked nincs is semmi közöd.” = Tényleg! A jó kurva anyámat! Hogy a picsába nem vettem észre, hogy ugyan a szöveg ki van kitéve az internetra, de nemazé, hogy olvassam, vagy/hogy hozzája szóljak. Bocs!
- - „Csak arra tudol tippelni, hogy szánalmas haszontalan életemre próbálok önigazolást keresni?” Hiszen ismersz vazze! Én egy kissé (sokkal) jobban állok (mintTe), de nem eza lényeg… kettőnk közül Tevagyaz, aki inkább lealáz mindent, csakhogy a saját sikertelenséged kisebbnek tűnjön.
Ha nemis ennyire szembekaparósan, de elmondtam ezt neked is. Na jó, kissé körülírtam, de a lényeg ez volt. Nem emlékszel? Persze, hogy nem emlékszel, de nem is számítottam rá, de legközelebb biztos, hogy nem hívlak meg. Tudod mit! Kapd be!
Csatornás 2010.09.08 23:40:06
@Commandante Jayasuriya:

Két szó, két egész szó, ... huszonegy mondatból és 170 szóból csak kettő talált el. Mert a szokatlan mondatok, az értelmetlenek tűnő összefüggések bosszantanak, ezért valódi válaszra képtelen vagy.
Így csak az irigy acsarkodás - a közönségnek tetsző -, jópofának tűnő kötekedő alázás megy.
Értem Én, erre van kereslet. Csakaztnemértem, hogyhaitt bárki is komolyan gondol valamit - márpedig ez nem viccoldalnak tűnik -, akkor az ilyen köcsögség hogy fér el itt?
Saját tányérotokba szartok, aztán vendégeket vártok? Aki egy kicsit is érdeklődne, az belekukkant a kommentekbe, és egy vaskos véleménnyel menekül jó messzire. Igen, tényleg így kell a jó gondolatoktól elriasztani mindenkit.
Csatornás 2010.09.09 00:08:25
@Commandante Jayasuriya: Vagy Te vagy komolytalan, vagy az, amit leírsz, nemtuom!
Csatornás 2009.06.29 19:33:24
@Gabor01414: Persze-persze, gyakorlás és tanulás nélkül semmi nem megy, csak szerintem nem mindegy, hogy milyen „lelkülettel” gyakorlunk és tanulunk.

Talán már unjátok a közlekedős példáimat, de megbocs, nem találtam jobbat. A jogsiért is tanulunk és gyakorlunk - mint a trading-ben az eredményekért. De az autóban hiába érezzük az első gyakorlati órákon azt, hogy végtagjaink nem azt teszik, amit „parancsolunk” nekik - nem adjuk fel -, mert hisszük, hogy ez majd nemsokára másként lesz. Mert láttuk Aput, Anyut, a taxist és a buszvezetőt volán mögött, aki csak nézett ki a fejéből, és még is jól kezelte a pedálokat és jól tekerte a kormányt és még beszélgetett is közben.

Amikor tanulunk vezetni, van hitünk arról, hogy ez majd nekünk is rutinból fog menni, mint nekik. Pont ezeket a példákat hiányolom a trading-gel kapcsolatos iránymutatásokból.
Csatornás 2009.06.29 19:39:35
@Briian: Szerintem érdemes, Én biztos, hogy „benevezek”! Talán érdemes lenne összeszervezni egy kis trading-es csapatot, és egyszerre menni. Jó ötlet?
Csatornás 2009.06.30 09:25:16
@Briian: Vélhetőleg vannak, akiknek menne így is..., asszem nekem inkább az "élő" oktatás való. Kicsit lusta is vagyok, de azt gondolom, hogy egy oktató inkább képes arra, hogy egy kicsit egyénileg is foglalkozzon a tanulokkal, amíg egy könyv erre nem ad lehetőséget. Élőben meg lehet kérdezni, hogy miként tudok továbbfejlődni, hogy pl. a tradinghez általában, vagy akár a chartok másféle megközelítéséhez is alkalmas legyen új képességem. Azért kösz, hogy tájékoztattál a könyvről, de én így gondolom.
Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, hogy ide lehetne és kellene azokat a kommenteket irni, amelyek egyik bejegyzéshez sem illenek...
Devizakereskedés Lelki gyakorlatok 2009.06.23 17:38:00
Csatornás kérésére nyitottam ezt a bejegyzést.Itt beszélhetjük meg a tradelés lelki nehézségeit.Kinek milyen érzései vannak pozició felvételekor, zárásakor ? Milyen lelki terhet jelent minuszban ls plusszban ülni?Hogy kezeled ezeket a lelki "gondokat" ?Ilyen és hasonló…..
Csatornás 2009.06.24 11:27:59
Annak ellenére, hogy nem vagyunk egyformák, azt a két módszert tudom javasolni, ami nekem bevált.

Az első: Szerintem tényleg fontos a saját technika , vagy, ahogy michelfx írja - a neked legjobban fekvő módszer. Én úgy érzem, hogy megtaláltam a saját technikámat. Viszont be kellett látnom, hogy ez a módszer nem más, csak a sok-sok meglévő megközelítésből kiválasztottam azokat a részleteket, amelyeknek az együttállásában hinni tudok. De ebből nem következik az, hogy „tilos” utánozni. Ha valakinek megmutatnak egy stratégiát és abban hinni tud, mert - letesztelte és neki kézre áll és működik -, akkor szerintem ne habozzon, inkább használja, mert akkor ez lesz az Ő saját technikája (is). Azaz, szerintem a saját technika az, amiben hiszel, akár összeválogattad, akár átvetted.

A második: Nekem bevált, hogy elalvás előtt átgondolok minden aznapi trade-et, még a meg nem kötötteket is. Hihetetlen, de eszembe jutnak a részletek, és még az érzéseim is, de ekkor már hideg fejjel gondolom újra a történteket. Sokak ugyan erre a célra a kereskedési-naplót a használják. A naplóban (is) átnézhető minden jó, vagy rossz döntés, és idővel kialakul egyfajta magabiztosság, amely ott és akkor - amikor dönteni kell -, igen-igen jól jön.

Ha stratégiát szeretnél találni, akkor gondolj (szerintem) arra, hogy tanultál/hallottál sok mindet, és ezek a lehetőségek most ott figyelnek egy nagy raktár polcain. Mindet egyszerre nem tudod használni, mert „besokallnál”. Annyi a dolgod, hogy próbálgatsz. Leveszed ezt, majd azt, ha nem válik be, akkor cserélgetsz mindaddig, amíg nem tudsz összerakni egy működőképes stratégiát. Asszem B. mondta egyszer, hogy az orvos és az ügyvéd sem pár hónapig tanult, hogy dolgozhasson és „jól” keressen. Mi se várjuk azt, (és ezt már én teszem hozzá) hogy annyi idő alatt legyünk profi Forex-esek, mint amennyi idő alatt egy gyerek megtanul kerékpározni.

Szóval türelmes válogatást/keresést javaslok, valamint naplózást és/vagy esti elemzést, hogy emlékezünk arra, hogy mit csináltunk jól és mit nem.
Csatornás 2009.06.25 12:55:36
@Wespa: Azt írod, hogy: "Ha valaki figyelné a kötéseimet és pont az ellenkezőjét kötné, hát annak jól menne."

Nem tudom, hogy esetedben arról van-e szó, amire gondolok, de majd kiderül. Azt vettem észre,(tehát ez csak saját megfigyelés!!) hogy sok esetben a célárak, szintek = sell/buy megbízások elérése előtt "meglódul" a mozgás. Persze ez inkább kisebb M1 - M15 síkon látható. Tehát azt látja a trader, hogy ho-ho, mindenki vesz, vagy elad, na, akkor én is, de mire ezt megteszi, már ott is egy célár, ahonnan inkább fordulás, pihenő, korrekció következik, mintsem tovább menet.
Gondolom, ilyen esetben érezheted úgy, hogy pont az ellenkezőjét kellett volna tennem. Hasonló esetben (amikor meglódul az ármozgás) én már is keresek a közelben valami szintet, alakzat célárat...stb. majd M1-en figyelem a pár mozgását és inkább a (valamekkora) fordulatra számítok, pullback jelre várok, mint sem a folytatásra.

Komplett scalp technikát alakítottam ki, amelynek egyik feltétele (több közül), hogy a beszállóm előtt legyen egy kis gyorsulás a mozgásba. Lelki szempontból ugyan azokkal a problémákkal küzdök, mint bárki más. Ezért inkább „forró pontokat” keresek, melyekről hamar kiderül, hogy valóban jó választás-e. Ha nem, akkor hamar kiszállok, ha igen, akkor is csak 10-20 pontig, ez első lendületes mozgás végéig maradok. Hangsúlyozom, ez egy egyedi megközelítés, és leginkább csak arra szerettem volna válaszolni egy teóriával, hogy mi lehet az oka annak, hogy sok esetben ellenkező irányba kellett volna beszállni.
Sok helyen felmerült az a kérdés, hogy a Dow csúcsosodik, lefordul innen, vagy esetleg megy tovább. Én ezt a kérdést nem fogom (nem is tudnám) eldönteni, de szeretném, ha megosztanánk egymással a…..
Csatornás 2009.06.20 10:10:44
Egy kis tömör visszatekintés: Ahogy én emlékszem, az Amcsik fűnek-fának adtak hitelt, azután (talán direkt, talán nem) a bizonytalan hitelekből bizonytalanul befolyó összegeket (mint fedezet) „álcázták”, becsomagolták és a bankközi kereskedelem által szétküldték a világban. Amikor "lebuktak", nem csak annyi kár keletkezett, amely a behajthatatlan, és/vagy csak az árverezések útján részben kielégíthető követelések miatt adódott volna. Az ingatlanpiaci túlkínálat miatt csökkentek az ingatlan árak, a rossz papírokból nagyon sokat birtokló intézmények elkezdtek csődbe menni, a bankközi piacot az egymás iránti kétségek szűkítették. Szinte minden cég értéke csökkent, így részvényeik értéke, ezért a magán és az intézményi befektetők vagyona is jócskán elolvadt. Ezek közvetlen anyagi és közvetett hangulati következményeként az amerikai vásárló, aki a világ legnagyobb belső piacát tartotta magas hőfokon, elkezdett sokkal kevesebbet költeni. Én ezt az állapotot (és ezek világpiaci következményeit) nevezem válságnak. Úgy gondolom, hogy amíg ezek a jól mérhető tényezők fennállnak (kevés szabad pénz, visszafogottan vásárló amerikaiak) de a DOW index nem ezt tükrözi, addig ellentmondás van. Valamint ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a válság visszafordíthatatlan következményekkel is járt. A gazdaság és a lakosság hitelhez jutási lehetősége (soha, vagy) nagyon sokára lesz olyan, mint a válság előtt volt. Úgy vélem, hogy azon a termékek gyártói - amit a lakosság inkább csak hitelből vásárolt -, vagy el tűnnek, vagy átalakulnak/beolvadnak, vagy csak nagyon nehezen állnak majd talpra. Lásd az autóipar átalakulását, amely időigényes folyamat és még csak az elején vagyunk. Összefoglalva: A részvények értékét (így a DOW indexet is) mindig is a „valós” érték és a hangulati tényezők közösen határozták meg. Most úgy érzem, hogy egy lassú, de biztos gazdasági átstrukturálódás közepette nehéz meghatározni a „valós” értéket, így a jelenlegi mutatókat sokkal inkább a hangulati tényezőknek tudom be. Persze, minden annyit ér, amennyit adnak érte, viszont a hangulati elemeket sokkal könnyebb amortizálni, mint egy stabil és erős gazdasági környezetben a „valós” értéket. Ebből csak az következik szerintem, hogy amíg a befektetők körében megmarad a bizakodó hangulat, addig az indexek akár emelkedhetnek is, de egy komolyabb ijedtség hatására jöhet egy nagyobb zakó is.
Csatornás 2009.06.21 15:54:19
@s.gabor: „. A fedezetlen hitelkihelyezés ilyen nagy mértékben ahogy az USA ingatlanpiacán történt az lehet véletlen?”
Szerintem nem. De azt gondolom, hogy a „szakemberek” többsége csapdában volt, azaz, nem tehettek mást. Ha tartani akarták a lépést a piaccal, akkor hiába látták a túlpörgést, a teljesítménykényszer miatt „így kellett csinálniuk”.
Gondolj bele! Dolgozol egy pénzügyi cégnél, amely ingatlanhitelekkel is foglakozik. A tulajdonosok a prémiumodat célokhoz kötötték, és azt látod, hogy a szabályzók nem állnak utadba, és a konkurencia is „túlpörget”.
Mit teszel?
a., Elmész a tulajhoz és azt mondod, hogy ez nem vezet jóra.
b., Kilépsz, mert nem értesz egyet a túlpörgetéssel.
c., Gondolatban már el is költötted a prémiumodat.

Valós érték.
Azért is tettem a „valós értéket” idézőjelbe, mert ez igazán nem meghatározható. De szerintem egy stabil gazdasági környezetben a részvénypiacon lehet viszonyítani.

Mivel jelen témakörben a részvénypiacról van szó, így (most) nem mennék bele a fenntarthatatlan növekedés és az energiahordozók, nyersanyagok pazarlásán keresztül a következő generációk életének távlataiba.

Tehát úgy vélem, hogy a részvénypiacon lehet viszonyítani, azaz, egy adott pillanatban azt lehet mondani, hogy „X” cég alul-, vagy felülértékelt, hiszen ugyan abban a gazdasági szegmensben, egy ugyan ennyire jól teljesítő másik vállalat értéke mást mutat.
Egyszerűbben: Ha 100db bank részvényei „csak” 2%-ot esnek, ugyanekkor másik 2db banké pedig 15%-ot, akkor elképzelhető, hogy a 2db bank papírjai a „valós érték” alá kerültek.
Stabil gazdasági környezetben lennék vevő ennek a 2db banknak a papírjaira. De manapság az is előfordulhat (szerintem), hogy a másik 100 bank részvényesei látva a 15%-os veszteség lehetőségét megijednek, és inkább ők is eladók lesznek. Szóval merre tovább részvénypiac? Nem tudom, mert azt gondolom, hogy a hangulat egy kiszámíthatatlan tényező, és ha manapság főként ez(?) irányít, akkor az irány is bizonytalan.
Csatornás 2009.06.21 20:00:37
@s.gabor: "Valahol itt lehet a probléma kulcsa, nem?" Dehogynem! Viszont azt megítélni, hogy a szabályok könnyítését csak apránként lobbizták ki - így nem volt feltűnő -, vagy néhányan hagyták (is), mert a válságból reméltek valamiféle hasznot (pl. átrendeződést a javukra), talán soha nem fogjuk tudni.