Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baldric2

0 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
...sajnos csak Norvégiában. Kétségtelenül jobb, mint a 35 fokos hétfők. És akkor következzen a változáslista. Kiemelt változások: Ctrl+Insert, Shift+Insert gyorsbillentyűk újra működnek a címsávban Ctrl+Shift+V billentyűparancs: "Beillesztés és Ugrás" Maximizált ablak…..
Baldric2 2013.07.02 13:25:24
@penge™: lehet hogy tudja, de nem találtam ilyen beállítást.

Keresőmotorokhoz próbáld ezt: addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/instantfox/ Teljesen elégedett vagyok vele, talán ez az eddigi egyetlen kiegészítő amivel nem találtam valami problémát, és még jobb is mint az opera megfelelő funkciója.

Egyébként szerintem érdemes lenne ezeket a kiegészítőket és egyéb megoldásokat összegyűjteni egy postban hogy könnyítsük a firefoxra áttérést másoknak is, de persze tisztában vagyok vele mennyire rosszul nézne ki ez az Official Opera Fansite logó mellett...
Baldric2 2013.07.03 19:18:59
@penge™: Ha pofátlan lennék lenyúlnám ezt a képet és feltenném redditre, legalább szereznék egy kis karmát végre.
Hozzáteszem hogy csak azért nem tettem így, mert lusta vagyok lefordítani és átírni a "svájci bicskától a kőbaltáig" szlogent :)
Baldric2 2013.07.05 18:28:49
@Nekomajin: Szerintem nem várja el hogy ne lapozzon ki semmit, gondolom őt is az zavarja ami engem is:
Nálam ha fut az opera, akkor nap végére ott van 40 fül (csoportokban), egy csomó levél, rss és a többi. Ha valami memóriaigényes program használata után fület akarok váltani operában, akkor van fél másodperc várakozási idő, de ezután az összes fül valamint levél között úgy váltogatok ahogy akarok, azonnal.
Ezzel ellentétben ha az opera 15-ben meg van nyitva 3 fül, és valami memóriaigényes progi után előhozom, akkor van fél másodperc várakozási idő, ha fület akarok váltani, akkor újabb fél másodperc, és még az utolsó fülnél is fél másodperc.
Nem jelentős a várakozási idő, de elég ahhoz hogy zavarjon.
Amilyen semmilyen volt a mai előzetes, annál durvább hírt olvashattunk az The Next Web: Insider aloldalán. A Pocket-lint-től jött a hír: A Facebook állítólag szemet vetett az Opera Software-re. Egy névtelen forrásra hivatkozva a közösségi oldal úgy döntött, hogy nyíltan…..
Baldric2 2012.05.25 23:09:55
@Teddy Beer: Valójában minden esély meg van rá hogy nem csak hogy érinti az fb-t a következő dotkomlufi, hanem az lesz az okozója is, hiszen a reklámozási módszerük egyelőre csak azért termel profitot, mert több felhasználó csatlakozik mint amennyire árat kell csökkenteniük, de ez nem sokáig maradhat így.

Ha végül felvásárolják az operát, akkor azt szerintem csak a mobil sikere és a mobilos hirdetések miatt teszik, talán kell az Opera ezen platformon szerzett tapasztalata hogy ezzel is bevételt tudjanak termelni.
Úgy néz ki, a fejlesztők múlt hétvégén Star Trek maratont tartottak és most ennek hevében mindent könyörtelenül asszimilálnak. Ráadásul Johan Borg a My Opera Mail Team-ből még ki sem fejtette álláspontját, de már előre félek tőle. Elvégre a webes felület fejlesztésébe sem…..
Baldric2 2012.04.26 17:47:08
@sChess: Dehogy kéne kukázni, lehet elég rugalmasan használni őket, és ha neked nem is hasznos, akkor sem kéne azt gondolni hogy senkinek nem kell:
dl.dropbox.com/u/1425868/opera_panel.jpg
A mai előzetes a címben említett platformok végének kezdete. Az Opera Unite és a Widgetek a mostani előzetesben kikapcsolásra kerültek alapértelmezésben, év végéig viszont mennek a levesbe. További infó itt. Ismert hibák: Bizonyos esetekben az oldalak nem töltődnek be…..
A rendkívüli hír tegnap jelent meg a Choose Operán, tehát hivatalos. Jon von Tetzcher, az Opera Software társalapítója másfél éve jelentette be, hogy lemond az cégvezetői (CEO) posztjáról és a továbbiakban mint co-founder folytatja a tevékenységét. Ekkor még mindenki…..
Baldric2 2011.06.27 16:45:33
@Jail: Talán a kereséshez tartozó javaslatok kell neked, vagyis prntscr.com/25oou
Ehhez használnod kell a kereséshez tartozó kulcsszót, ha jól tudom ez alapból a "g" betű, és a magyar google javaslatait használja fel. Készíthetsz olyan keresőket is, amelyek más keresőmotor javaslatait használják fel, például imdb, youtube, stb...
Elvileg egyébként a külön keresősávban, vagy a gyorshívóban lévő keresőmezőben elég simán írnod, és magától kiegészíti, kulcsszó nélkül is.
Az Opera 11.10 bevezetett egy sokak által régóta hiányolt funkciót, amely átméretezi a képeket mind horizontálisan, mind vertikálisan, ha az nagyobb, mint a böngészőablak mérete. Ez a funkció kevesek által gyűlölt funkció is egyben, itt lehet szavazni, hogy opcionális…..
Baldric2 2011.04.22 13:30:49
@penge™: Szerintem az indavideós kép az index főoldaláról származik, és ott az adott videó nem swfobject-el van beágyazva, így ott működik az on demand plugin.
Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, a mai naptól hivatalosan is letölthető az Opera 11 bétája. Az eddig ismert funkciókon túl hozott magával még két újdonságot, az App Tabs-ot és a Tab Stacking-et, mindkettő a fülek kezelésével kapcsolatos. Amit már láttunk Röviden…..
Baldric2 2010.11.25 03:20:06
@penge™: Köszi!
Megnéztem a NoAds + tartalomfigyelő hibáját, nálam még a tartalomfigyelőhöz tartozó oldalakhoz be is illeszti a noadsban tárolt listákat, pedig nem ugyanonnan olvassák az információkat. Az én cuccom a localstorage-ben tárol, a NoAds meg a scriptstorage-ben, és persze más a változók neve is.

A NoAds scriptstorage hibát dob a unite-ban, szóval szerintem ez a hiba okozza a problémát.

Ezt az én scriptemben ötletem sincs hogyan javíthatnám, mivel akármit olvasok ki a localstorage-ből, azt kapom amit NoAds nem tud betölteni a scriptstorage-ből. Érdekes hiba egyébként, még egyszer alaposan leellenőrzöm, és ha nem én rontok el valamit ezt is lehet írni bugnak.

Egyébként kitaláltam hogyan lehetne a unite áttekintő oldalt megoldani unite nélkül, kiegészítőben, remélem hamarosan lesz is időm rá hogy megcsináljam.
Úgy tűnik, a publikus Opera 11 alfa valahol eléggé megrekedt, hiszen még mindig nem lehet letölteni. Találtam viszont egy videót, amin az új változat látható akció közben (2:43-tól)! ..
Baldric2 2010.10.14 21:35:23
@tdaniel: Sajnos itt nekem sem indult el egyből a videó, de rájöttem hogy az új Adblock Plus tiltott le valamit ami kell hozzá.
Persze nem dőltek le, csak odébb tettük őket, de akkor is. A mai nagy bejelentés (illetve csak egy része) az volt, hogy az Opera 11 támogatni fog bizonyos kiterjesztéseket. Valószínűleg nem Firefox módra, hanem amúgy operásan: szabványosan és biztonságosan. Mit is jelent ez? A…..
Baldric2 2010.10.14 19:13:41
@ap: óóó, hányan fognak ezért téged szidni később :D
Oslo-ban hidegebb van és hamarabb sötétedik, de ez itt nálunk nem túl releváns információ, a TV premierek annál inkább, de mivel ez egy Operás blog, csapjunk a javítások/változások közepébe. Főbb változások listája: Gyakori, túl korai leállás javítva. Az On Demand…..
Baldric2 2010.09.28 20:15:04
@Med1on: Bocs, sajnos abszolút nincs időm még valószínűleg 2-3 hétig, szóval még várni kell rá.
Ráadásul elég sok userjs-be belekezdtem, és nem biztos hogy ezt lesz érdemes először teljesen befejezni.
Baldric2 2010.09.28 20:48:45
Két nagyobb userjs van ezen kívül amivel már viszonylag sokat haladtam.
Az egyik segítségével bármilyen oldalra/oldalakra be lehet illeszteni egyéb tartalmat, lehet szerkeszteni a stílusát, szóval például írhatsz jegyzeteket, vagy beilleszthetsz időjárás jelentést, esetleg linket csinálhatsz kapcsolódó oldalakhoz, vagy akár egy egész menüt, stb...
dl.dropbox.com/u/1425868/insertanything.png

A másik pedig főleg fórumokhoz való, ahol nincs rss, ezeknél csak kijelölöd a üzenetek dobozát, a szkript megjegyzi ezeket, időnként frissíti a tartalmat, és riaszt ha változás történt, na meg ki is emeli ezeket. Utóbbihoz tartozik még egy kiegészítő szkript is, ami majd unite alkalmazás lesz egyszer, ezzel több ilyen oldalt lehet figyelni egy fülön, mint a gyorshívó, csak élő és figyelt tartalommal.
Baldric2 2010.09.29 06:25:33
@Med1on: Ha teljesen készen lesznek fel fognak kerülni az extendoperára, de majd írom itt a blogon valahol.
Sajnos egyébként arra a pontra nehezen jutok el, hogy publikusak legyenek, mert a szkript írást élvezem, de a végső simításokat, hogy könnyű legyen kezelni, fordítást lehessen írni, leírást készíteni már nem.

Egy google szkriptet én már vagy 2 éve használtam mire eljutottam addig hogy publikus legyen...
Már sok idő eltelt mióta megjelent a 10.50, amely az első olyan Opera volt, amiben nem működött az OpS nevű autofill userJS, amely azt a célt szolgálta, hogy megjegyezte az űrlapokba (például keresők) írt adatokat azok számára, akik szerették ezt a funkciót más böngészőkben,…..
Baldric2 2010.08.25 00:15:02
@Jail: Ha esetleg nem tudsz angolul:
Az opera parancsikon cél tulajdonságát módosítsd, írd hozzá hogy -newprivatetab
vagyis kb ez lesz:
"D:\Programs\Opera\opera.exe" -newprivatetab
Sokan panaszkodtak, főként akik Firefoxot használtak eddig, hogy Operához nincs olyan időjárás addon, ami beépül a böngészőbe és a widget nem tetszik nekik. Íme egy egyszerű, de annál profibb megoldás: Az oldalra BS-Harou hívta fel a figyelmemet, jelenleg sok nyelvet…..
A következő userJS hasznos lehet azoknak, akik gyakran, vagy csak néha kilométeres hozzászólásokat írnak bizonyos oldalakra. A lényege, hogy az állapotsávon (ha be van kapcsolva) kiírja a szavak számát és a karakterek számát. Words & Characters counter letöltése..
Baldric2 2010.08.22 17:29:13
@awking: Én benne lennék egy kis versenyben.
Milyenre gondoltál?
Magyar Opera 10.61 RC3 (b3484) 2010.08.09 18:57:00
Ma kaptunk egy újabb RC-t a 10.61-ből. A változások listája az RC2-től történt változásokat jelöli, nem pedig a 10.70-ét. Ruari későbbi kommentjét még beidézném, a tisztánlátás kedvéért: Just for a bit more clarity. 10.61 includes fixes that are very high priority.…..
Baldric2 2010.08.13 05:58:51
@muli79: Nálam soha nem fordult elő hogy futva maradt a process, néha persze relatíve sokáig fut még bezárás után is, de mindig leáll.
Az asus oldala tökéletesen működik, ha firefoxként azonosítod.
A sunshinefm oldalon a banner marquee eleme (futó szöveg) hibás, block típusúként van megjelölve, de nincs megadva mérete, tehát ez automatikus lesz, vagyis olyan nagy hogy kiférjen a futó szöveg teljes tartalma, ez pedig elcsúszást okoz.
Mindkét oldal javítható lenne egy közepes fejlesztőnek fél perc alatt, és egyik esetben sem az Operával van gond.
Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy akkor a többiben miért jó, és erre szokott lenni az a válasz, hogy mert azokra külön időt szánnak, azokra fejlesztenek, vagy azokban van egy hiba, ami miatt jól működik.
Baldric2 2010.08.13 08:36:17
@Zsüi_: Nem nézi a verziószámot, sőt, még magát az Operát sem ellenőrzi, de valóban működik 10.10-ben.

Az Opera évekkel ezelőtt rá volt kényszerítve, hogy a szabványos js parancsokon kívül az ie-ben használt js parancsokat is tudja, de ez már nem így van, hála a Firefoxnak.
Az oldalak többsége már nem csak az ie megoldását hanem a szabványos megoldást is használja, a kettő között pedig sok esetben úgy dönt, hogy milyen típusú a böngésző.
Mikor kijött az Opera az új js motorral, a régi IE funkciókat kukázták, ezért nem működik például a bbcode-os menü.
Problémát ez nem jelentene, ha a szkriptek helyesen ellenőriznék a böngésző típusát, vagy akár a funkció meglétén néznék, nem a böngészőt, de ahogy a fenti példa mutatja, ez sok esetben nem így van.
Ebben a konkrét esetben az ellenőrzés úgy zajlik, hogy:
Ha nem Netscape, akkor "ie funkciók", különben "netscape funkciók"
Az Opera nem netscape (és nem is fox), tehát ie-ként hajtja végre a szkriptet, természetesen hibásan.
Ezt valóban csak fél percig tartana javítani:
Ha nem IE, akkor "szabványos funkciók", különben "ie funkciók"
Egy kora délutáni órán óvatlanul bekapcsoltam a tévékészülékemet, ahol épp az Asztro-Show volt műsoron. Egy gyors beszédű, a különös helyzethez gyakorlottan alkalmazkodó, középkorú ember próbálta rábeszélni a nézőket, hogy hívják őt telefonon, ha a jövőjük iránt akarnának tudakozódni. Sikerrel járt,…..
Baldric2 2010.08.12 10:04:04
Sajnos be kell látnunk hogy egyszerűen igény van az effajta "szolgáltatásokra", és emiatt a műsorokat, "jósokat" hibáztatni nem nagyon lehet, de valamit sürgősen tenni kéne az "ezo" irányába mutató trendekkel.

Szerintem nem az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a jóslatok esetleg követlenül is káros hatásúak lehetnek (a fenti példa alapján esetleg egy családi konfliktust is előidézhetnek), hanem inkább a közvetett és hosszú távú hatásban látom a veszélyeket.

Például egy átlagos háziasszony a reggeli műsorokban riportot lát a feng shui-ról, délben elolvassa a kedvenc bulvárlapját, benne horoszkóppal, délután megnézi az egyik show-műsort ahol épp híres emberek állítólagos reinkarnációival beszélgetnek, este megnézi a tudományos és ismeretterjesztő műsornak álcázott bulvárműsort, ahol az alternatív gyógyászatokról beszélnek távolról sem szkeptikus és objektív módon, elalvás előtt pedig az éjjeli jósműsorokba telefonál, stb...
Tehát egyesek akár órákat tölthetnek el szándékosan félrevezető, hibás és káros információk befogadásával. Ezek az információk esetleg károsan befolyásolják a befogadó, és családja életét (például hetente jóslás x ezer ft-ért, vagy rosszabb esetben egy műtét elhalasztása egy jóslat miatt, stb...), de mindenképpen hozzájárulnak az általános műveltség színvonalának romlásához (közvetlenül vagy közvetetten, akár a rengeteg "kiesett" idő miatt), és én ebben látom az igazi problémát.

Miért van, miért lenne szükség „általános műveltségre”?
„…Ha nem rendelkezünk olyan műveltséggel, amely háttértudásként működve elősegíti az aktuális vitatémák értelmezését, akkor az „újságolvasás” (tévénézés, internetböngészés, rendezvényeken való részvétel) csak arra szolgál, hogy kitegyük magunkat mások befolyásoló szándékainak…” - Knausz Imre

Szóval a fentiekben vázolt, átlag embert ért hatásokat én öngerjesztő hatásoknak tekintem, amiket minél előbb meg kéne állítani, ennek elmulasztása hosszú távon komoly következményekkel járhat.

Hogy mi lehet a megoldás? Sejtelmem sincs, első körben talán kötelezővé kéne tenni a fentiekhez hasonló műsorokban egy tájékoztató szöveg megjelenítését, például "a műsorban látható jósok nem rendelkeznek paranormális képességekkel. A szolgáltatás igénybevétele előtt kérdezze meg pszichológusát... :D"
Második körben talán az ezoterikus kategóriába tartozó tevékenységekre kéne nagyobb adót kivetni. És nem ártana a közszolgálati tévében egy komoly felvilágosító sorozatot indítani ezekről a témákról.

Végezetül egy idézet:
„A szellemi gyengeségünkkel pontosan arányos a hiszékenységünk, és a mások misztikus hatalmában való hitünk.” - Charles Caleb Colton
Baldric2 2010.08.12 11:08:31
@Rékuc: Sajnos a kötelező olvasmányok esetenként több kárt okoznak mint hasznot, legalábbis az én véleményem szerint, én ezen módosítanék is az illetékesek helyében, például hasznosabbnak találnám, ha a most felírt kötelező olvasmányokat csak az 5-ösért cserébe várnák el, de 4-est szinte bármilyen könyvel el lehetne érni (mínusz fekete lista).
Egy-két kivételtől eltekintve én sem szerettem a kötelező olvasmányokat, és őszintén szólva nem is olvastam el mindet, egyszerűen a többségük nem passzolt az ízlésemhez, ettől függetlenül én sokat olvastam, szóval úgy érzem károm nem származott egy-egy mű kihagyásából.
Ez a módszer persze a tanároknak esetleg komoly terhet is jelenthet, de véleményem szerint az a tanár, aki nem képes felkészülni abból a pár könyvből, az nem is érdemli meg hogy taníthasson.
Baldric2 2010.08.12 11:31:41
@Rékuc: Ezzel alapvetően egyet is értenék, de úgy vélem a kötelező olvasmányok nem azért vannak, hogy egy gyerkőc sok-sok órán keresztül kínlódjon velük úgy, hogy az adott könyv olvasása semmilyen pozitív élménnyel nem jár a számára, nem hat rá úgy ahogy kéne, márpedig nem hat, ha csak kényszerből olvassa, és még el is felejti egy héten belül (a diákok 2,3%-a tudja megnevezni a legutóbb olvasott mű címét...).
Szóval lehet hogy egy Harry Potter kevésbé járul hozzá a gyermek szellemi fejlődéséhez mint a Tüskevár, de míg az előbbi vélhetően meghozza a kedvét az olvasáshoz, az utóbbi lehet hogy elveszi.

Az biztos hogy illik elolvasni ezeket a műveket, de én nem tartanék senkit szellemileg szegényebbnek ezek elmulasztása miatt.
A következő írást bizonyos, nem elég részletes cikkek és az Opera szokásos mellőzése ihlette. A linkelt cikkben is említett könyvjelzők és a letöltött fájlok feltehetőleg minden, a számítógépet alapszinten ismerő ember számára nyilvánvaló, hogy megmaradnak, mivel az a…..
Ez a post eredetileg az Opera 10.50-es verziója miatt született meg. Azóta a hibák nagy részét javították, viszont köszönhetően a blog segítőkész olvasóinak újabb hibákra derült fény, amelyeket itt gyűjtünk össze. Fontos megjegyezni, hogy ennyi hiba minden szoftverben van, ha…..
Baldric2 2010.03.23 18:55:49
@HelloWorld: Nem sikerült reprodukálnom az általad említett hibát, meg tudod mutatni valahol?
Baldric2 2010.08.08 02:13:07
@penge™: nem nehéz, most van is rá időm, küldöm majd mailben.
Kedves Terror blog,Angol nyelvtanár vagyok, 15 éves gyakorlatom van, 5 évet dolgoztam közoktatásban, gimnáziumban és szakközépiskolában. Rá kellett jönnöm, hogy a tanárok a mai értelmiségi Magyarország „dolgozó szegény” rétege, az értelmiségi munka legalja,…..
Baldric2 2010.08.05 02:00:39
Elég sok kommentet elolvastam, de persze nem mindet. Ennyiből úgy tűnik, hogy alapvetően 3 típusú érdemi hozzászólás érkezett.

1. Aki megérti a posztoló helyzetét, és belátja hogy a minimumnál valamivel magasabb életszínvonal eléréséhez jelenleg óriási, szinte nélkülözhetetlen "segítség" a trükközés / adócsalás.
Ezt a véleményt sajnos nem nagyon lehet vitatni, hiszen rengetegen termelünk meg olyan értéket, aminek csak a töredékét kapjuk vissza közvetlenül és közvetetten is az adók után, mindennel együtt (fizetés + egészségügy, minden más szolgáltatás).
Szóval egész biztos, hogy valami nem működik jól.
Azon lehet vitatkozni hogy mi az, amivel a legnagyobb gond van, mivel lehetne a leggyorsabban javítani a helyzeten, de véleményem szerint nem találhatunk a problémákra megoldást egy nagyobb mértékű társadalmi összefogás nélkül (és itt persze nem túlzásba vitt tüntetésekre gondolok).
Hogy helyes-e a posztoló hozzáállása?
Egyértelműen nem!

2. Másik jelentősebb vélemény az, hogy bármennyire is rossz a helyzet (adórendszer, politikusok, korrupció), jobban járunk (mindenki), ha akár erőnkön felül is teljesítjük azt ami kötelező, vagy legalábbis igyekszünk kivenni a részünket a közterhekből, elvégre nem véletlenül használjuk a KÖZteherviselés szót erre a fogalomra (azon teljesen felesleges vitázni hogy az szja-t felhasználják-e az utak karbantartására, vagy hogy ki hányszor hívja ki a tűzoltókat).
Számomra elég egyértelmű, hogy ha mindenki annyit adna a közösbe amennyit kell, vagy tud, akkor mindenki(!) helyzete jobb lenne (lehet hogy a korrupt politikusoké jobban, de ez nem lehet szempont).
A posztolóhoz hasonlók hiába kapnak kézhez egy bizonyos összeggel többet, ha cserébe rosszabb minden olyan szolgáltatás, amit egyébként az állam a közterhekből finanszírozna, tehát jelenleg több pénz jut az adócsalóknak és cserébe rossz általános körülmények mindenkinek (ezeket, az adók mennyisége által befolyásolt körülményeket fel sem lehet mérni, azt legalábbis semmiképp, hogy ezek mennyire befolyásolják mindannyiunk boldogságát).

Szóval a logika ebben a véleményben helytállónak tűnik.
Természetesen belátom én is, hogy egy fecske nem csinál nyarat, és ezt figyelembe véve, érthetően nehéz jó adózóként rosszabb helyzetbe kényszeríteni magunkat a lehetséges pozitív hatások reményében, főleg úgy, hogy tőlünk független okok miatt (például korrupció), még akkor sem lenne ideális a helyzet, ha a jövedelemhez jutók 99%-a megfelelően adózna, de be kéne látni, hogy ha csak minden látogató, aki ezt a blogot olvassa megfelelően kivenné a részét, már egészen más lenne a helyzet 10 év múlva (ezt ki tudnám fejteni bővebben, de így is túl hosszú leszek).

3. A harmadik jelentősebb vélemény talán az, hogy emberi szempontból helyes, de legalábbis elfogadható mindkét fentebbi hozzáállás, és a hiba nem bennünk van, hanem a vezetőinkben és/vagy a rendszerben.
Én részben ezt a véleményt is elfogadhatónak tartom, viszont egy nagyon fontos tényezőt figyelembe kell vennünk: a vezetőink közülünk kerülnek ki, és ha most minden második ember "trükközik" az adókkal, akkor minden második politikus is trükközni fog, és 10 év múlva is, és 50 év múlva is.
Tehát tétlenséggel soha nem fogjuk elérni hogy a helyzet változzon, mert ha a most felnövekvő generáció is a jelenlegi hozzáállást tanulja el tőlünk, akkor akármennyire is próbáljuk a felelősséget a mindenkori kormányra hárítani, mindig mi maradunk a hibásak, és mindannyian egy rosszul működő országban fogunk élni nyugdíjas korunkban, már ha lesz nyugdíjunk egyáltalán.

Véleményem szerint nem létezik egyszerű és gyors megoldás a problémákra, persze reménykedhetünk a kormány megfelelő helytállásában, de ez egész biztosan kevés lesz.
Abban azonban biztos vagyok, hogy mindenki együtt hatalmas változást érthet el, ehhez pedig talán elég annyi:
- hogy ha legközelebb megyünk autószerelőhöz, akkor kérjünk számlát, akkor is ha így egy kicsit drágább lesz (számlásan biztosan többet fizetünk, de az sem kidobott pénz), mert ha a szerelő is megfelelően adózik, akkor vélhetően ő is el fogja ezt várni másoktól, és előbb, vagy utóbb az lesz az általános hogy már maguktól adják a számlát.
- vagy a posztolóhoz hasonlók (de inkább a még rosszabb helyzetben lévők) trükközzenek kevésbé szélsőséges módon, például a posztoló szerintem egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző magánszeméllyé is válhatna, akár úgy, hogy ezzel trükközne és nem a megfelelő tevékenységet űzné (szerintem legalábbis van olyan képzettséghez nem kötött tevékenység ami még beleférne), viszont legalább időnként adhatna számlát és fizethetné szépen a nyugdíjat a költségvetésbe nem pedig egy osztrák banknak.
- vagy mindannyian említsük meg időnként az adócsaló ismerősöknek, hogy ha mindig picit többet vállalnának, mindenki helyzete javulna, az övék is.

Bocs, hogy ilyen hosszú lett, már csak egy-két gondolat:
Gondoljunk bele, hogy ha néhány millió magyar idén csak egyel többször fizetne valamiért számlát kérve, amiért egyébként nem kérne számlát (tv szerelő, piaci árus, fodrász, stb...), az mennyi plusz bevételt jelentene közvetetten mindannyiunk számára (szerintem néhány milliárdos nagyságrend), és mi lenne ha minden évben egyel többször kérnénk számlát mint egyébként?
És ennyi plusz bevétel mennyiben látszódna meg mindannyiunk életszínvonalán? Ez az a kérdés amit nem lehet megtippelni sem, mert rengeteg területen befolyásolná az életünket, lehet hogy a szeretteink a javuló egészségügy miatt évekkel tovább élnének, lehet hogy számtalan adózónak a csökkenő terhek miatt több esélye lenne gyerekeket vállalni, akik végül fizetnék a mi nyugdíjunkat, lehet hogy a közeli park sokkal kellemesebb hellyé válna, vagy épp lehet hogy nem égne le a kedvenc kocsmánk egy tűzben, stb....
Baldric2 2010.08.05 04:47:31
@Pista bá': Valószínűleg igazad van, mi, akik többnyire rendesen fizetjük az adóinkat joggal érezhetjük, hogy amit cserébe kapunk nem elég, hiszen ahogy említetted, hálapénz nélkül sokszor nem kapunk még elégséges egészségügyi ellátást sem, de ennek miért kéne mentesítenie bárkit az adók fizetése alól? Nem lehet hogy épp azokat kéne ezért hibáztatni akik nem fizetnek?

A többi hozzászóló már leírt pár durva adatot, de elég csak körbenézni az ismeretségi körünkben.
Látok embereket, akik le vannak százalékolva de ránézésre simán végezhetne akár komolyabb fizikai munkát is (persze lehet hogy ezt csak nem tudom helyesen megítélni), látom a tévészerelőt akitől feleslegesen is kérdezném hogy ad-e számlát, mert 99% hogy még csak nem is számlaképes, fodrásznál látom a nyugtatömböt, de szólni kell neki hogy adjon, és akkor még nekem kéne magam szégyellnem hogy ezt elvárom, és persze ezt még hosszasan sorolhatnám.

Szóval te, és még sajnos elég sokan a hozzászólók közül komolyan azt gondoljátok hogy semmivel sem lenne másabb, ha mindenki fizetne? Persze, egész biztos hogy nem csökkennének azonnal az adók, sőt, vélhetően még az árak is emelkednének, és nem javulnának azonnal a szolgáltatások sem, de valahol csak el kéne kezdeni, nem?
És ahogy fentebb írtam, várhatjuk hogy a politikusaink tegyenek valamit, hogy megszűnjön a korrupció, de talán kicsiben is el kéne kezdeni valamit ennek érdekében.
Baldric2 2010.08.05 05:34:38
@Pista bá': Durva a korrupció, az tény, a politikusok lopnak, ez is tény, de az átlagemberek jelentős része is lop, és a posztból kiindulva, sajnos ez is tény (tisztelet minden kivételnek).
Én, és talán még sokan mások is úgy gondoljuk, hogy nem helyes elvárni az egyik féltől hogy ne lopjon, ha lop a másik fél, de külön egyik fél sem fog megváltozni, szerintem ez csak egyszerre megy, és valakinek el kell kezdenie...
A politikusok sem másabbak mint ez a kedves nyelvtanár, csak nekik van lehetőségül többet lopni, és ahogy a politikusnál sem igazolhatjuk ezt semmivel, úgy ennél a nyelvtanárnál sem, hiszen ez egyértelműen nem megélhetési bűnözés.
A My Opera közösségi portál tagjai - akiknek száma épp a napokban haladta meg az 5 milliót(!) - örömmel konstatálhatják, hogy a fejlődés nem áll meg, az Opera illetékes csapata gőzerővel dolgozik az oldal felfrissítésén, amit valamikor a "nyár végén" élesítenek majd. Hogy…..
Baldric2 2010.07.27 18:28:15
@HelloWorld: Elsősorban nem is a megjelenítő motorral van a probléma, hanem azzal, hogy ugyanaz a tulajdonság máshogy működik eltérő ie verziókban és más böngészőkben, és hiába kompatibilis visszafelé valamelyik böngésző, ezekkel a tulajdonságokkal valamit kezdeni kell, amire jó módszer az előtétszavak használata.

Tehát ha a ie6-ra fejlesztettél és megadtál egy tulajdonságot az működni fog ie7-ben, de amit ie7-ben fejlesztettél nem fog helyesen működni ie6-ban.
Például:
div#doboz {
width: 100px;
padding: 10px;
}
Ennek a doboznak a szélessége 120px a böngészőkben, és 100px az ie6-ban.

Ez persze javítható, egyszerűen csak más css fájlt kell küldeni az ie6-nak, de mennyivel egyszerűbb lenne így megadni:
div#doboz {
-ie-width: 120px;
width: 100px;
padding: 10px;
}
Baldric2 2010.07.27 18:40:44
@penge™: Ie-től ez is elképzelhető, de ezeket az előtétszavas tulajdonságokat inkább úgy kezelik a böngészők, hogy csak az utolsó számít, vagyis a fenti példa alapján, az ie7-nél már megvolt a szabvány erre, így annál már az utolsó szélesség érték számított volna csak.
Baldric2 2010.07.27 20:18:55
@cousin333: Két eset lehetséges:
1. Nem változnak a kérdéses tulajdonságok és ezzel kiderül hogy felesleges volt kínlódni az előtagokkal.
2. Vagy változnak ezek a tulajdonságok, tehát a következő böngésző verziókban már máshogy működnek, és ebben az esetben az előtagok nélkül trükközni kéne, vagy hibás lenne, vagy több css fájlt kéne használni.

Az első esetben a probléma csupán az, hogy többet kell gépelnie a fejlesztőnek, de ez nem számít, mert szerintem az átlag programozó kétszer nem írja be ugyanazt, nekem például 4 gombot kell leütnöm hogy beírja az összes előtaggal együtt 4 sorba a border-radius-t.

A második esetben viszont elképzelhető hogy még évek múlva is problémát fog okozni egy-egy tulajdonság, vagy "beragadt" böngésző verzió, és ebben az esetben már nem lesz elég csupán picit többet gépelni.

Számomra elég egyértelmű, hogy jó ötlet az előtagok használata, de persze csak akkor, ha helyesen is használják, és eddig sajnos úgy tűnik hogy gyakran nem használják helyesen, épp ezért jó ötlet az általad linkelt widget.
Mark Gillespie írt egy kis programot, ami automatikusan frissíti Operában az urlfilter.ini-t azok kedvéért, akik megszokták ezt a funkciót Firefoxban. A szoftver futtatásához szükséges minimum a .NET Framework 2.0 megléte a Windows-on. Fontos tudnivalók: A program 7 naponta…..
Baldric2 2010.07.24 23:15:30
@HelloWorld: A unite szerver oldali nyelvként használja a JavaScriptet, így képes a fájlok írására, és egyéb műveletekre is.
Baldric2 2010.07.26 00:06:09
@Ómájgád: A reader üzemmódhoz hasonló hatást el lehet érni minden böngészőben ezzel a bookmarklettel: lab.arc90.com/experiments/readability/
Meglehetősen rég volt már, hogy az Opera bemutatta saját fejlesztői eszközét, a Dragonfly-t. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a végleges, 1.0-ás verzió csak nem érkezett meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmi nem változott ezen a téren, sőt, a Dragonfly egész szép…..
Baldric2 2010.07.23 13:07:03
@penge™: De én közvetlenül szeretném a teljes stíluslapot szerkeszteni (itt: dl.dropbox.com/u/1425868/dragonfly.png), például ha egy olyan elemhez akarok stílust adni amin eddig nem volt, akkor azt jobb oldalt sem mutatja a stílusok között, így csak inline style-ként írhatom oda, de ha szerkeszthetném a teljes stíluslapot, akkor gyorsabb is lenne és utána egyből másolhatnám is a css fájlomba.
Baldric2 2010.07.23 13:49:31
@penge™: A html-t azt lehet, csak duplán kell kattintani a tagra, és ilyenkor sem okoz gondot a frissítés, szóval szerintem simán megoldható lenne, nem is értem miért hagyták ki.
Baldric2 2010.07.24 18:18:59
@penge™: ha dokkolva van, akkor minden fülön látszik, ha nincs dokkolva, akkor háttérbe kerül mikor másra nyomok, bár az utóbbi problémát ki tudom küszöbölni ha mindig előtérbe hozom, de akkor meg ugyanaz a gond mint a dokkolással, szóval ez nekem sehogy sem felel meg igazán, ez úgy lenne jó nekem, ha csak az adott fülön lenne látható.