Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ortó

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Őszinte Ingatlanos!   Lakásvásárlás előtt állunk. Az egyik címnél, mielőtt felmentünk volna, az ingatlanosunk szólt, hogy az eladó hölgy gondnokság alatt áll, de ez nem okoz semmiféle problémát. Megmondom őszintén, én ezek után meg se akartam nézni, de az ingatlanos váltig győzködött, hogy…..
Ortó 2016.07.14 16:49:32
Ha gondnokság alatt álló eladótól kívánna a vevő ingatlant vásárolni, tennék néhány pontosítást:
- előzetesen érdemes tájékozódni a gondnokság alatt álló személy lakóhelye szerint illetékes gyámhatóság azon ügyintézőjénél, aki a gondnokolt kapcsán a hatósági felügyeletet gyakorolja, ezt célszerű a gondnokkal együttesen odabattyogva megtenni;
- érdemes rákérdezni, hogy a gyámhatóság hogyan vélekedik az ingatlan értékesítésével kapcsolatosan. Ha az eladónak a lakhatása máshol megoldott, akkor a gyámhatóság jó eséllyel úgy fog vélekedni, hogy az ingatlan eladása a gondnokolt érdekében áll, azon oknál fogva, hogy jobb számára a likvid vagyon (befolyó vételár) mint egy ingatlan, amivel azért pl. törődni kell, vagy költségek merülnek fel;
- a vételárnak nem a piaci 'alkusávban' kell igazából lennie, hanem a gyámhatóság az önkori által a gondnok kérelmére ingyenesen értékbizonyítványt ad az ingatlanról, és ennél magasabbnak kell lennie (az értékbizonyítványban meghatározott érték tapasztalatom szerint alacsonyabb szokott lenni annál mint amit a piac megadna az ingatlanért, de persze lehetnek kivételek). A gyámhatóság elfogadhat erre vonatkozó jogosultsággal rendelkező szakértő által az értékről kiadott írásbeli véleményt is, persze ez pénzbe kerül.
- a megkötött szerződést a gyámhatóság bekéri annak véleményezése céljából;
- ha a szerződés rendben van, akkor a gyámhatóság meghozza a szerződéshez hozzájáruló határozatát, ekkor még nincs a vevő javára ingatlannyilvántartási bejegyzés, de vevő biztonsággal elkezdhet érdemben fizetni;
- amint a gondnokolt javára fenntartott gondnoksági számlára a gondnokoltat illető vételár(rész) teljes összege beérkezik, ennek tényéről a gyámhatóság a gondnokot nyilatkoztatja;
- majd ennek nyomán hozza meg a gyámhatóság azon határozatát amellyel a vevő javára a tulajdonjog bejegyezhető lesz (mivel a földhivatal is látja hogy gondnokság alatt álló eladó vesz részt az ügyletben)
- a hozzájárulásnak jogerőre is kell emelkednie (érdemes nem bevárni a postázgatást, ha van több ügyleti résztvevő, hanem kikérni a határozatokat a gyámhivataltól és elszaladni velük az ügyletben az összes érdekelthez, akik a fellebbezési jogukról lemondanak egy külön nyilatkozatban, amikkel meg vissza kell szaladgálni a gyámhivatalba);
- ha megvan a jogerő, akkor lehet kérni a földhivataltól az eladó/gondnokolt tul.joga törlése mellett vevő tulajdonjoga bejegyzését.

Nem, nem pár nappal tart tovább. Az elsőfokú gyámhatósági eljárás határideje nettó 21 nap, ez reálisan, erőltetett és olajozott együttműködés mellett is azért jó pár héttel megdobja az ügylet időtartamát.

Vevő oldaláról nézve pluszkockázat max annyi van, hogy a gyámhivatal "ráül" az ügyre, vagy "nem tetszik" valami, ekkor sürgetés, vagy az elkészült szerződés "újrahúzása" lehet szükséges.
Az ügylet jellemzően nem kerül az ügyvédnél többe mint a többi adásvétel, hanem inkább azt tudom elképzelni, hogy ilyenkor azért elkérik a jellemző piaci árat, és nincs "baráti" meg "diszkont" árképzés, mert ezzel érdemben több az időpazarló meló.

Tehát büró-büró-büró, de a poszttal egyetértve az teljesen igaz, hogy ettől még nem kell másik lakás után nézni, hanem csak bele kell kalkulálni az extra tökölődést, a vége úgyis rendben lesz.
Régóta állandó téma, hogy a magyarok nyelvtudása siralmas, az okokat, problémákat már sokan több alkalommal is összegyűjtötték. A megoldásra viszont nehezen találni ötleteket. A Nyelvtudásért Egyesület figyelemfelhívó akcióját, konferenciáját eddig semmilyen javaslati csomag nem követte. Ebben a…..
Kedves Őszinte Ingatlanos! Van egy érdekes kérdésem, kertes házban lakunk, a telek oldalsó határán egyszerű drótkerítés van. A szomszéddal nem is túl jó a viszony és nem is szeretnénk ha átlátna, ezért valamilyen nádszövettel vagy paravánnal szeretnénk az átlátást megakadályozni, de nem tudjuk,…..
„Felesleges indokokkal nyomozgat utána és ha meglátja a kocsim Dia háza előtt, másnap kivágja nála a balhét” – választós menettel indítjuk a tavaszt. Mindkét lánynak megvannak az előnyei / hátrányai, ám az egyik hölgy erőszakos exbarátja esetleg megkönnyíti a…..
Subba Radikális 2010.11.24 14:02:00
Szlovák rendszámmal jobban ütne! ..
Ortó 2010.11.24 15:14:09
@Retkesparszt: ROFL!
„Mert én leszek akkor a 'pedofil' és ő a lány, aki tuti csak az 'idősebb pénzes pasira hajt' (ami nem igaz)” - Egy véletlen téli baleset során ismeri meg a srác a lányt: a korkülönbség a legkisebb baj, hiszen őket zavarja a legkevésbé. Ami nyugtalanítja a srácot, az a…..
Ortó 2010.10.13 14:55:31
Más Tészta A pokol harmadik köre 2010.09.27 11:29:00
A múltkori Pomo D’Orós élményünk után úgy tűnt, jó ötlet vasárnap délben vendéglőbe menni. Sajnos azonban a Faustók nincsenek nyitva vasárnap, ezért vettük a következő tippet, a Dohány utcai Il Terzio Cerchiót - Dante poklának harmadik körét, melyben a falánkokat…..
Több levélben is felmerült, hogy a nagyszülők milyen jogokkal rendelkeznek az unokákkal kapcsolatban? Eséllyel pereskedhetnek-e nagyszülői láthatásért? A szülői felügyeleti jog mindenestre nem terjed ki a nagyszülőkre, kivéve ha nem gyámok. Kedves Zugügyvéd! Egy…..
Ortó 2010.09.16 22:56:42
@Pista bá': gondolom mindkét szülő egybehangzó tiltakozása esetén erre a gyakorlatban legfeljebb matematikai esély van:)
Ortó 2010.09.17 08:24:50
@guy2: a jogszabály szellemét illetően igazad van (a gyermek joga és érdeke miatt létezik a nagyszülői kapcsolattartás jogintézménye), azonban a gyámhivatal ügyintézője nem fogja merni felvállalni a felelősséget akkor, ha mindkét szülő egybehangzóan tiltakozik a nagyszülői kapcsolattartást illetően. Különösen nem, ha felmerül hogy a nagyszülő piás/instabil. Tisztáznia kell a tényállást és ebben kulcskérdés a két szülő. Ezzel együtt a maximum az lesz, hogy a nagyszülő a kapcsolattartást a szülő jelenlétében és nem a gyermek (unoka) elvitelével fogja majd tudni gyakorolni.

Tehát a nagyszülőnek kell eljárni a gyámhivatal előtt, a gyámhivatalnak muszáj lesz tájékozódni (leginkább felhívja telefonon a szülőket, és/vagy utasítja a gyermekvédelmi szakszolgálatot, hogy a helyszínen környezettanulmányt készítsen), majd ennek eredményeként határozatot hoz (majdnem biztos hogy a szülői tiltakozás esetén a nagyszülői beadványt el fogja elsőfokon utasítani), amit immáron a "megyénél" lehet megtámadni, de még ekkor is az elsőfokú gyámhivatal fogja az ügyet vizsgálni, sőt, feltehetőleg ugyanazon a szobában ülve egy másik ügyintéző(kapacitáshiány) fogja ugyanazt a határozatot hozni.
Nem azért mert ilyen a jog, hanem azért mert a gyakorlat mutat olyan tendenciát, hogy mindenki a kisebbik rossz felé hajlik, jelen esetben ez jelenti azt, hogy a szülők együttes előadása erősebb lesz a nagyszülő által szabályozni kért kapcsolattartáshoz fűződő jogszabály által vélelmezett gyermeki érdeknél.
Vastagbőr Ez lett volna Sukorón? 2010.08.31 10:45:00
Hogy-hogynem, a NOL-hoz került egy videó, amin a Sukoróra tervezett King's City-t propagálja egy úriember, eredetileg angolul. Kaszinóról egy szó vagy kép sincs, csak Európa legnagyobb tengeri akváriuma, termálfürdő, óriási csúszdapark, korcsolyapálya, botanikus kert, múzeum és…..
Új kategóriát, új sorozatot szeretnék indítani a hamarosan újrainduló Rejtvény és az Ajánló mellé. Ez a fővárosi épületek hasonmásait keresi. Szóval, ha tudod, hogy mi hasonlít leginkább a Magyar Tudományos Akadémiára, a Hősök terére, vagy éppen a 4-es metró Fővám…..
Végre itt a jó idő Tegnap azt hazudta az időjós picsa, hogy jön a jó idő, végre itt a péntek, végre itt az iWiW válogatás!Fasznyalóka fasztorta helyettBandi jó bőrben (Subba szív iWiW Klasszik)Savos tortaFotosop ArtistaCsöcsi 1Csöcsi 2Én és a nagy képű haverjaim…..
Azt gondolnánk, hogy a biciklitolvajlásnak két iránya van, a trükkös és a brutális. A trükkös az, amikor például filctoll házával nyitnak ki lakatot, a brutális, amikor flexszel esnek neki a láncnak. Most a két iskolát ötvöző, igazán piszkos trükk jelent meg Budapesten. A…..
Ortó 2010.07.27 14:14:10
@Waikiki boy: azt is siman ellopjak ami egy rakas sz*r. Tapasztaltam.
A külföldhöz való zsigeri igazodás rossz stratégia volt, de annak puszta tagadása sem lesz automatikusan jó. Nem az a baj, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel, hanem, hogy ezt bután teszi. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Az elmúlt évek szocialista kormányainak egyik…..
Évekkel ezelőtt kaptam egy Nagy Tésztáskönyv nevezetű összefoglaló művet, amiben a legtöbb tésztarecept azzal kezdődik, hogy hogyan, miből gyúrjuk meg a hozzávaló tésztát. Akkor ezeket a részeket úgy ugrottam át, hogy még csak nem is porzott, majd nyúltam a zacskósért. Ma…..
Na, elfogadták "végre". Természetesen pont úgy, ahogy a kormány gondolta, a madár hiába verdesett. De hát tudtuk is, hogy ez lesz. A kétharmad az kétharmad.Persze sokan vannak, akik egyszerűen nem hiszik el ezt az egészet, mondván Európában nem létezhet olyan, hogy valakit…..
Ortó 2010.06.22 14:30:38
Más Tészta Rákocskás spagetti 2010.06.09 09:03:00
A tészta és a tenger gyümölcsei olyan evidens társak, mint a kenyér és a vaj. Persze mi magyarok ebből a kultúrkörből is kicsit ki vagyunk zárba, tenger helyett halaspultjaink és mélyhűtőink vannak. Úszni nem lehet bennük, de azért egy csomag koktélrák kihalászható belőlük.…..
Ortó 2010.06.09 15:28:08
@lostparadise: jaja, fehérbor, esetleg kevés konyak:)
Az egy dolog, hogy kedvenc burzsujunk a szárazföldön még a budira is Lamborghinivel jár, de mit csináljon, ha vízre kell szállnia? Egy olasz formatervező, Mauro Lecchi most egy olyan koncepciót alkotott, ami megoldást nyújthat a problémára. A jachtja a legmenőbb Lamborhinit, a tavaly…..
Az izlandi vulkán kitörésről tudósítóknak nemcsak a helyszín viszontagságaival kell megküzdeniük, hanem az Eyjafjallajökull szó kimondásával is. A helyiek jót vidulnak a külföldi újságírók tudósításain, amiben elhangzik a vulkán feletti gleccser neve. Itt egy videó a…..
Subba Blogajánló: Szeretem 2010.01.28 10:30:00
Színén már alig látszott a hagymás vér, igaz sötét volt de nem fekete.  Maradjon meglepetés, hogy mit rejt a link! ..
Ortó 2010.01.29 17:27:42
zamat A pincérnek se könnyű 2010.01.25 11:00:00
Telefoncsörgés. - Itt a Bisztró. Miben segíthetek? - Milyen konyhát visznek?  - kérdezi az affektáló hang. - Olaszt, hölgyem. - És mi a ma esti szusi specialitás? Pillanatnyi csönd. - Nálunk nincs szusi, hölgyem. - Miért nincs? - Mert ez nem japán étterem?! Újabb szünet.…..
Ortó 2010.01.25 12:54:52
@idelle: lesz, ha adok:)