Regisztráció Blogot indítok
Adatok
I. P. S.

0 bejegyzést írt és 381 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hivatalosan csak szombaton kezdődött, de nyilvánvaló, hogy hónapok, sőt, talán évek óta tart a 2018-as parlamenti választás kampánya. A java azonban tényleg csak most jön: a pártoktól és a választóktól is. Ez a szűk ötven nap lesz az az időszak, amikor azok, akik korábban még nem döntöttek, a…..
Noha már 2009-ben lelepleztük azt a hamis Einstein-idézetet, amellyel egyes asztrológusok azt próbálják alátámasztani, hogy Einstein nagyra tartotta az asztrológiát, ez a tévhit továbbra is tartja magát. November 1-jén például a Klubrádió Ötös c. műsorában – melyben vendég voltam – egy…..
I. P. S. 2011.11.04 18:38:47
@zombizan:
"Az istenhit több évszázad ateizmus után sem tűnt el a művelt emberek körében, és nem hiszem, hogy plusz öt érv hatására eltűnne. Ezek után az a kérdés, hogy isten milyen formában létezik? Szerintem a vallásos emberek többsége sem kaporszakállú öregúrként képzeli el, aki a felhőkön üldögél."

Az a fura, hogy a művelt emberek azonosnak gondolják azt az istenhitet, hogy "létezik egy felfoghatatlan valaki", azzal a népi istenképpel, aki a felhőkön üldögél. A katolikusok például nem nagyon szokták követelni, hogy meszeljék le a templomok freskóit. Ez olyan, mintha te a takarítónőkkel vállalnál mély lelki rokonságot, mert te is szoktál port törölgetni.
I. P. S. 2011.11.04 18:49:46
@zombizan:
A katolikus EMBEREK például nem nagyon szokták követelni, hogy meszeljék le a katolikus templomok freskóit.
I. P. S. 2011.11.04 19:03:00
@szeráf:
Szóval a gravitáció miatt igaz az asztrológia... Induljunk a kályhától, mi?
A szkeptikusoknál alapvető hibának számít ez az érvelés. Ha nem ismered a gravitációt, ne beszélj róla. Szerintem Einstein is tudta, mit kritizál.

De ha te olyan jól ismered az asztrológia tudományos oldalát, akkor légy szíves beszélj a tudománytalan oldaláról, arról, ami ugye a hétvégi horoszkópokban szerepel. Te mennyire látod őket igaznak, és mit gondolsz róluk úgy általában?
w Papír, ami elérhető 2010.09.22 07:04:00
Volt itt száz évvel ezelőtt ez a kísérlet, ami egy letisztázott tegnapi Indexről szólt. Akkor arra a jelenlévők látható többsége azt klikkolta, hogy jó lenne. Nekem pedig éppen most, száz évvel később lenne jó egy darabig mást (is) csinálni, illetve most jött össze hozzá az…..
Kedden tudtuk meg az LMP jóvoltából, hogy milyen két csodás szerződést kötött Budapest 2006-ban. Tartalmat és értéket tekintve olyan igazi ballib stílusúakat (=sok közpénz kb semmiért), de ezt nem egyedül csinálta az MSZP-SZDSZ koalíció. Erős a fideszes vonal a…..
I. P. S. 2010.09.27 13:44:09
@csernaja obca: Eddig én is ezt gondoltam, de mérget vehetsz rá, hogy SImicska ért a joghoz, és ő köttette meg ezt a szerződést. Azaz jogilag ez egy védhető papír.
Együtt ünnepelt a Népszabadság és "német politika": végül csak sikerült "kicsinálni" Thilo Sarrazin szociáldemokrata politikust, aki csütörtökön jelentette be, hogy lemond a Bundesbank elnökségében betöltött posztjáról. Jellemző Népszabis cím:…..
I. P. S. 2010.09.19 00:04:44
Ezzel a poszttal abszolút nem értek egyet.

1. Ahogy a posztban is írjátok, nem Sarazzin (echte német név) könyve az első fecske a témában, már évek óta lehet sejteni, hogy ez következik. Angliában is, Németországban is. Különösen a bűnözés miatt telt be a pohár.

2. A demokratikus politika mindig inga, hol jobbra lendül, hol balra. Most egy kis bekeményítés fog következni, de Sarazzin nem javasolt semmi olyat (talán csak a bevándorlók feleségeinek tízéves eltiltását), amit egy józan gondolkodó liberális ne tudna elfogadni. Teljesen rendben van, hogyha egy ország megköveteli - a bevándorlók saját érdekében! - az államnyelv részleges ismeretét és a kötelező képzést. Az volta a hiba, ha ezt eddig nem tették. Amerika, a jelenleg ismert legszabadabb állam, már régóta megköveteli ezeket.

3. Sarazzin ugyanakkor nyíltan rasszista, azt állítja, hogy "egyes népek és vallási csoportok értelmi szintje genetikai okokra vezethető vissza". Ez ma már műveletlenség, nagyobb német politikus szájából pedig egyenlő a politikai öngyilkossággal. Ha ezeket nem mondta volna, akkor valószínűleg le se kellett volna mondania. Persze ezt nem tudhatjuk.

4. A cigánysággal való összehasonlítás azért hibás, mert a romák többsége nem az utóbbi 50-60 évben vándorolt be, mint Németországba a muszlimok, hanem évszázadok óta magyar földön laknak. Ezenkívül Németország még így is túltett rajtunk az integrációban, mert az ottani továbbtanuló fiatalok 6 százaléka tanár lesz. Magyarországon ez azt jelentené, hogy évente több ezer cigány tanár és tanító állna munkába - ti látjátok ezt? Tehát rövidebb idejük volt rá, mégis leköröztek minket.
Általánosan elfogadott nézet, hogy a  '12 egy tucat' plázacicák ébrenléti idejét nagyjából a megjelenésük menedzselése tölti ki. A közvélekedés szerint ők droidok, akiknek egyetlen életcélja van: kialakítani, majd fenntartani az általuk tökéletesnek gondolt külsőt (az…..
I. P. S. 2010.09.10 01:56:28
Így egy évvel később olvasva a posztot, úgy látom, hogy sok dolgot, amit Skulonak mondtatok, rám is mondhattátok volna. Úgyhogy egy kicsit védeném.

Minden az arányokon és a határokon múlik. Misbelief összemossa a különböző szubkultúrákat. A plázacicák és a többi tinidivat között viszont van egy apró, de lényeges különbség. A különböző irányzatok mind valamilyen világképpel járnak együtt, általában lázadó, társadalomkritikai hangot ütnek meg. Emiatt akarnak feltűnően kinézni is, vagy ezzel magyarázzák. A rock például legendás erről, a punk szintén az elvárásokkal szembeni lázadásból indult, az emo világképe annyira elszomorító, hogy szerintük talán az öngyilkosság az egyetlen helyes lépés.

A plázacicák ezzel szemben nem lázadnak. Egész tevékenységük abban merül ki, hogy az általában szépnek tekintett dolgokat magukra aggatják. Ennek nincs különösebb társadalmi üzenete, vagy ha van, akkor az, hogy ő kifejezetten elégedett a "fennálló renddel", és szeretne az ingyenélő, kitartott feleségek közé tartozni.

Ez az üzenet pedig egészen más, jellegében más, mint szinte minden más szubkultúra üzenete. Ha valaki éveken át tartja lázadónak magát, az, ha mást nem is, de megtanulja, hogy van helye a kritikának. Esetleg később már gyerekesnek tartja, hogy a rockban élje ki magát, de az a viselkedés, hogy önálló gondolatai legyenek, elvei védelmében esetleg szembemenjen másokkal, az talán megmarad. Talán nem egyéniség, de látszik rajta a kétségbeesett próbálkozás, hogy az legyen. Ezzel szemben, ha egy ún. plázacica esze nem változik meg, akkor ő egész életében egy szervilis divatmajom lesz.

Emiatt van az, hogy a közvélekedés droidnak tartja a plázacicákat. Mert egy olyan életformát választottak, ami azt fejezi ki, hogy számára a külső a legeslegfontosabb. Ami nem igaz. Vagy legalábbis szeretnénk hinni, hogy nem igaz, mert ha igaz lenne, akkor az emberek többségének esélye sem volna párt találni.

@belekotyogok: nem kötelező olvasni, de ha már megtette, akkor a tüske igenis benne marad az emberben. Ez ellen megteszi, ha írunk egy jó hosszú posztot, amiben rámutatunk a - valóban létező - tévedésekre. Ha úgy vesszük, mondja a tudomány, mindenki a másikat majmolja. Hiszen egy-két fura madáron kívül egyetlen ember sem képes radikálisan új dolgokra, akkor meg egészen biztos, hogy ami neked tetszik, azt már emberek ezrei vagy milliárdjai csinálták, és kialakult egy komoly kultúrája is. Amikor ahhoz csatlakozol, ami neked tetszik, akkor is egyfajta kultúrához csatlakozol. Persze ha pl. geek rádióamatőr vagy, akkor nincs dress code, mert nincs napi találkozás rendkívül kritikus kortársakkal, akik számon kérhetnék rajtad, vagy kinézhetnének, amiért nem tartod be. De tágabb értelemben véve szinte senki sem jobban egyéniség, mint más, tehát az ember joggal érzi magát megsértve, amikor valaki ilyet állít.
Ismét itt az évi rendes szakdolgozat szezon, fiatal felnőttek ezrei izzadva gyúrják reménybeli remekművüket, azaz kutatnak, elemeznek olyan témákat, területeket, amelyeket valójában előttük már rengetegen feldolgoztak. Ilyenkor erős a csábítás egy internetről letöltött kész…..
I. P. S. 2010.09.10 01:04:44
@Zabalint: nagyon leegyszerűsítve, a bölcsészet az a kultúra számára, mint az üzleti képzés a gazdaság számára. Senki sem tudja pontosan, mitől jó egy könyv, vagy mitől sikeres egy cég, de meg lehet nézni, és meg lehet próbálni valamilyen magyarázatot kitalálni hozzá. A legsikeresebb ilyen magyarázatokat azután iskolában oktatják. És miközben a diák megtanulja, hogy mások hogyan látták ezt vagy azt, egyúttal kénytelen megtanulni azt is, hogy mi az, amit így láttak, tehát lesz egy óriási ismeretanyaga. A bölcsésznek a kultúráról, a menedzsernek a gazdaságról. Ez, kezdetnek, nem rossz. Így már elindulhat, nem lesz teljesen tájékozatlan.

Gazdaságilag nyilván menedzsernek lenni jobban megéri, de az se rossz, ha a tanárnak, aki majd 8/5 a gyerekedet oktatja, van valami képe arról, hogy hogyan alakult ki a mai kultúra.
Előrebocsátom, nem vagyok sem vallásos, sem hívő, sem semmi. Azt is szeretném leszögezni, hogy senki meggyőződését nem akarom befolyásolni - mindenki azt gondol és abban hisz, amit és amiben akar.Most, hogy a kötelező körökön túlestünk, nézzük meg közelebbről azt a…..
Előrebocsátom, hogy a posztban azokról lesz szó, akik nem vállalkozóként, (rész)tulajdonosként, hanem klasszikus alkalmazottként felsővezetnek. Tisztában vagyok vele, hogy a nagyvállalatok működésének visszásságaival filmek, filmsorozatok, képregények, blogok stb. tucatjai…..
I. P. S. 2010.09.09 23:56:43
@misbelief: Szerintem nem, csak van ideje gondolkodni, amire egy elfoglalt bloggernek nincs mindig.

Tény, hogy amióta világ a világ, mindig kialakult valamilyen formában a felsővezetés. Ez elsősorban az információk összegyűjtését és a gyors döntéshozást jelenti. Ezeknek a haszna nyilvánvaló: lehetővé teszik a veszélyes helyzetek megoldását.

Nyilván a vezetői kultúra az irigyelt és kényelmes luxusban él, de ez nem jelenti azt, hogy legalább egy részük nem végez jó munkát.

Vegyünk például egy üzemet. Ha a száz munkásból harminc nagyon jól, ötven elfogadhatóan, húsz pedig rosszul dolgozik, akkor adott esetben a főnököt nem érdekli, hogy kik dolgoznak a legrosszabbul, hiszen a többi 80 is kitermeli az elvárható hasznot. Ha valaki nagyon feltűnően lusta, akkor kirúgja, de nem fog odaállni stopperrel a kezében, hogy megnézze, kik azok, akik rosszabbul teljesítenek a többieknél.

Ha viszont mindenki rosszul dolgozik, akkor elkezd vizsgálódni, és fejek fognak hullani.

A felsővezetőknél ugyanígy van ez. Amikor az ország/cég ügyei nagyon rosszul mennek, akkor a nép/részvényesek felkelnek, lázadnak, tehát valahogy megszabadulnak a felsővezetéstől, és keresnek egy újabbat. Mert szükség van rájuk.

Nem igazán irigylem azt a vezetőt, akinek ennyi kiszámíthatatlan tényező között kell garantálnia a sikert. Mert ő már nem mutogathat fölfelé, neki egyszemélyben kell atyáskodnia az emberek fölött. Jön egy világgazdasági válság, és mindenki tőle fogja megkérdeni, hogyan tovább? Pedig amikor jól mentek a dolgok, ingyenélő hülyének tartották.

Nyilván a vezetés dolgai nem kizárólag ilyen atyáskodók, ő könyörtelenül kirúgja a felesleges embereket, meg ha kell, felszámolja a céget a vagyonmentés érdekében, igen. De amíg nem omlik össze a cég, addig igenis neki kell meghoznia a stratégiai döntéseket. Amik sokszor olyan kérdések, hogy azt csak érzésből vagy rutinból lehet megválaszolni, mert semmi sem biztos.

Azután, ha már bizonyította, hogy a keze alá adhatnak egy nagyvállalatot, és nem omlik azonnal össze, akkor persze, hogy mindig lesz állása. Mások is keresnek olyan embereket, akikre rá lehet bízni egy céget.
Előrebocsátom, hogy ez nem egy buzizós poszt lesz, úgyhogy a harcos homofóbok ne annyira örüljenek. Gyorsan lefutnám a kötelező köröket is: nekem nincs bajom a mássággal, közös megegyezés alapján szerintem mindenki azzal hál, akivel akar, továbbá biztos vannak meleg barátaim,…..
Ha valaki esetleg nem látta, tegnap este 22:00-kor Szily Nórával beszélgettem a Reflektor tévén, ahol őszintén vallottam a blogolás nehézségeiről, árnyoldalairól. Arról, ami a csillogás mögött van… Könnyeimmel küszködve azt is bevallottam, az 50. TÉVHIT után megfordult…..
...meg úgy általában a cukrászdai torták, sütemények. A születésnapi rendezvények legmeghittebb pillanata, amikor a házigazda bevonul az égő gyertyával feldíszített tortával. A vendégek lélegzetüket visszafojtva várják, hogy a csodás édesség végre felvágásra kerüljön…..
Tisztázzuk mindjárt a legelején: iparművészeti, esztétikai szempontból az analóg (kar)órák vita nélkül a digitális kijelzős órák felett állnak - egyszerűbben fogalmazva jobban néznek ki, vagy legalábbis dizájn tekintetében többet lehet belőlük kihozni. A karóra egyben…..
I. P. S. 2010.09.09 22:21:25
@Zabalint: "Ez csak akkor igaz, ha te ehhez szoktál, így szemléletesebb, nekem viszont többet mond a 11:38, és az arányt is érzem a számokból. Én úgy gondolom az emberek egyik részének az analóg jobb, másiknak a digitális, de utóbbi egy része is analógot használ divatból vagy hagyományból, esetleg ékszernek."

Nem, általában mindenkinek jobb lenne az analóg óra. Annak, hogy a 11-et osztod 38-cal,jó kisdiák módjára, és megtudod az arányukat, a világon semmi értelme nincs. Az, hogy körülbelül tudod, mennyi az idő, a történelem nagy része során teljesen elegendő volt. Ma már nem feltétlenül, ezért terjed a digitális óra, de azért ma sem mindig van szükséged arra, hogy tudd, pontosan mennyi van.

Ha viszont nem kell pontosan tudnod, akkor minek vesződnél vele? Mérhetően könnyebb, fentebb is leírták már, az analóg óra értelmezése, feltéve, hogy az ember megtanulta, ugye.

Van viszont, amihez tényleg hagyományból meg sznobizmusból ragaszkodunk csak. Például a pálcikával való evés is könnyebb lenne, mint késsel-villával vacakolni, a gyerekek is könnyebben tanulnák meg, de nem, azt csinálják csak a ferdeszeműek. Mi meg, ha kínaiba megyünk, szenvedünk a pálcikákkal, és kijelentjük, hogy így nehezebb enni. Nem nehezebb, sokkal könnyebb lenne, ha megtanultad volna, hogyan kell.

@Coyote82: Nálunk egy srácról az érettségin derült ki, hogy nem ismeri az analóg órát...
Akárhányszor publikus mellékhelységben járok, nincs alkalom, hogy ne viharozna ki mögöttem legalább egy-két ember kézmosás nélkül. Mennek ki a vakvilágba a pöcsös kezükkel mintha nem lenne holnap! Én elhiszem, hogy ettől még nem fog kipusztulni a Föld lakossága, azt is…..
Tudom, hogy a közlekedési kultúra a hazai blogoszféra egyik legkedveltebb és ezért talán legelcsépeltebb témája, de a teljesség kedvéért azt hiszem, nekem is szánnom kell pár bekezdést a kérdésre.Bár állítólag a magyar felsőoktatás világszínvonalú meg mi adtuk a legtöbb…..
Következő levélírónknak nem is inkább a biszex srácokat kéne kerülnie, hanem elsősorban lejönni a tudatmódosítókról, amiket tol. Eleinte az a kérdése, hogy illik-e az első randin ágyba vinni fiúkat, végül oda lyukad ki, hogy a biszexuálisok mennyire fura réteg. Némi borozás…..
I. P. S. 2010.06.16 01:30:48
@Illes: A számból vetted ki a szót. Talán a cinizmus is benne van valamennyire. Mind tudjuk, hogy ha valami nagyon jó ajánlatot látsz, akkor az nem igaz, csak át akarnak vágni. Talán ezt alkalmazzák az emberekre is. Ha a főnök nagyon kedves, biztos akar valamit. Ha a másik túl tökéletesnek néz ki, biztos valamit el akar titkolni, vagy legalábbis a fél életét a tükör előtt tölti el. Kinek kell az? Semmi sincs ingyen, ha valaki nagyon tökéletes, akkor talán nincs benne semmi egyéni se.

Persze azért felpróbálta, hátha :)
I. P. S. 2010.09.07 01:25:31
@niobeniobe: Ez tévedés. A modern pszichológia elismeri a biszexualitás létezését, azzal a kitétellel, hogy sokan, akik biszexuálisként viselkednek, csak rejteni próbálják ezzel a homoszexualitásukat.

De vannak valódi biszexuálisok is. Egy 1994-ben Amerikában végzett felmérésben (Harvard School of Public Health) a megkérdezettek közül minden ötödik ember azt válaszolta, hogy élete során legalább egyszer érzett már vonzalmat saját nemű társa iránt.

Mivel nem mondhatjuk, hogy minden ötödik ember homoszexuális lenne, el kell fogadni, hogy legalábbis létezik a biszexualitás lehetősége, és elképzelhető, hogy vannak, akik számára ez a legtermészetesebb.

Lehetséges, hogy te, Niobeniobe, egy olyan sráccal találkoztál, aki a biszexualitásba menekült, míg a psozt egy olyan srácról szól, aki élete ezen szakaszában tényleg és meggyőződéssel biszexuálisnak tartja magát. Ez persze sajnos nem oldja meg a posztoló problémáját, de önmagában nem lehetetlen.
I. P. S. 2010.09.07 01:30:34
@niobeniobe: "ha megkerdezel egy ugynevezett bisex palit,hogy melyik nemmel jobb neki a szex,ha oszinte tipus,be fogja neked vallani,hogy a prosztataja ingerlese miatt intenzivebb elmeny szamara pasival..."

Miért feltételezed, hogy ő van alul?

Amúgy meg ilyen alapon a tisztességes nők sem tudnának férjhez menni, mert a férfiaknak "intenzívebb élmény" egy profi kurvával...
Ez valami szürreális vicc lesz ... vajon a lecsófőzés közben jutott az eszébe?!   Igen ... kitüntetést alapított Schmitt Pál köztársasági elnök úr, melynek a neve "DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME" lett. Gratulálunk Pali bácsi, csak így…..
Lakos András tagtársunk február 28-án levelet írt Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. Íme a levél: Budapest, 2010. február 28. Pálinkás József A Magyar Tudományos Akadémia Elnöke 1245 Budapest, Pf. 1000   Tisztelt Elnök Úr! Nagy örömmel hallgattuk a Szkeptikus…..
I. P. S. 2010.09.03 00:45:46
@nyusziii: Abszolút nem értek egyet. Mao elképzelései csak annyiban érdekesek, hogy nem próbált széllel szembe menni. A hagyományos kínai orvoslásnak elképesztően nagy piaca van Kínában és a keleti féltekén, Magyarországon is lehet találni ilyen orvost, aki, gondolom, a helyi kínaiakat szolgálja ki, meg természetgyógyász.

Amíg pedig kereslet van, addig Kína ki fogja használni ezt, hogy az évezredes hírnevét fenntartsa.

Magyarország helyzete, mivel nálunk olcsóbb a megélhetés, meg az egyetem, mint nyugaton, ideális az ilyen kihelyezett képzésekhez, az meg, hogy utána egyesek tanulnak még mást is, az ő magánügyük. A magyar egyetem mintát ad nekik a nyugati orvostudományból, ez alapján minden gondolkodó ember el tudja dönteni, hogy mi a helyzet. Ha még magatartástudományi óráik is lennének, az lenne az igazi, hogy lássák, hogy mi is ügyelünk az ilyen pszichés dolgokra is, nem csak a természetgyógyászok. De a magyar egyetem hírneve tényleg nem sérül, ha nem tanítanak itt is HKO-t.
Sárospatak, augusztus vége: 4 túrórudit (nyilván óriásrudit) akart ellopni egy 20 éves férfi. Lebukott, kihívták a rendőröket, akik őrizetbe vették szabálysértés miatt, és azonnal megindult a gyorsított eljárás. A bíró 25 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A 4 rudi…..