Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Salgo

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sabar-hegyi templomrom Balaton-felvidék, Káptalantóti község melletti XIII.századi templom romjai A 2020-as év az életemben a kirándulások éve volt. Lehetőségem adódott, hogy kedvtelésből felkeressem ezeket a helyeket, amivel éltem is. Ekkor még fogalmam sem volt, hogy egyszer ezekből a túrákból…..
  Nem tudom, ki hogy van vele, én mindig nagyon szerettem régi családi történeteket hallgatni sosem ismert dédszülőkről, ükapákról, szépanyákról. Ha ehhez még fényképek is párosultak, az meg külön öröm volt. Az sem zavart különösebben, ha csak annyit mondtak "valami rokon", mert már senki nem…..
Salgo 2020.05.31 20:08:59
Köszönöm a cikket.
Cserébe én is közzéteszem az írásomat:

APÁRÓL FIÚRA és ANYÁRÓL LEÁNYRA

Tavasszal voltam a pészach ünnepen, és megragadott, hogy mennyire számon tartják családuk történetét kedves vendégátóink. Nemcsak felidézik a nép történetét, hanem alkalmat szereznek arra is, hogy hálát adjanak Istennek a kivonulásárt és túlélésükért, és az egészet családi ünnepséggel, étkezéssel és zenével-tánccal koronázzák meg. Van a mi családunkban ilyen? Ismerjük a családunk történetét? És emlékezni fogunk rá, amikor egyszer gyermekünk lesz, és lesz akkora, hogy felfogja a történétet? És mennyit fog abból tudni átadni az ő gyermekének?

Marad nekünk a család fényképalbuma, és azt mutogatjuk a gyerekeknek, hogy ilyen volt a mama kiskorában, itt a papa iskolás ballagóként, de hogy ki van azon a megfakult fényképen ott elől, azt már nemigen tudjuk. Szerencsénk van, ha a hátuljára van írva a neve..... Sajnos az emlékek már csak ilyenek: a tudás tízévente feleződik, és ha a szülő a felét adja át, a fiúból lett szülő annak a felét.... és ezért nem tudjuk, vagy csak sejtjük, hogy ki az a délceg huszár azon a sárguló képen, vagy milyen volt az élete. Pedig: "ismertesd meg azokat a te fiaiddal és fiaidnak fiaival" – ahogy az Úr mondja.

Csak vigyázz magadra, és őrizd jól a te lelkedet, hogy el ne felejtkezzél azokról, a melyeket láttak a te szemeid, és hogy el ne távozzanak a te szívedtől teljes életedben, hanem ....

...ismertesd meg azokat a te fiaiddal és fiaidnak fiaival.

Pedig a tudás még ott van a nagyszülők, szülők emlékezetében és minden nagyszülő, szülő arra vágyik, hogy fia, lánya odaüljön mellé és azt kérje tőlük, hogy "mama mesélj, milyen volt akkor az élet? Milyen volt kislányként? Hogyan ismerkedtél meg a papával?"

Meglátod, ha kérded őket, egész megelevenednek a mesélés közben. Újra átélik azokat az éveket, újra fiatalokká teszed őket... újra iskolába járnak, újra várják haza az apákat, fiakat a frontról....és együtt sír és együtt nevet a család.

És megépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod, és neveztetel romlás építőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.(Ézs: 58:12)

Közben pereg az orsó, zizzennek a bájtok a digitális rögzítős diktafonban. Előkerülnek a fényképalbumok, anya, apa fiatalkori képei, házassági fotói. Egy bölcsős kép, amiben a csecsemő Te vagy. Ballagós képed, bemerítős képed.

Megnyílik egy word fájl. Beszkennelt képek belesorjáznak, képaláírások tudatják a neveket, a helyszíneket. A hiányzó fényképeket az emlékezetből előhívott képek rajzok formájában adják vissza. Megelevenedik a gyerekkori szoba képe, a folyóparté, ahová horgászni jártál, az iskolai szakkör, a kerületi focibajnokság színhelye. A szavalóversenyről készült felvétel dvd-mellékletként mellékelődik. A diktafonfelvétel összefoglalva lesz a folyó szöveg, a történet. A fontos részek szó szerint idézve, képpel, rajzzal illusztrálva. Otthon elkészül a családfa először az ötvenes évekig visszamenőleg, aztán a századfordulóig, és nincs megállás. Elkapott a „familihistorialis admiritisz" nevű tudatállapot, a büszkeség az ősökre.

Megtudjuk, hogy nagyapa földműves, iparos, gyáros, zeneszerző (...) volt. Ha földműves, földbirtokos, akkor elolvassuk, hogy akkoriban milyen munkákat végeztek a határban, szántás-vetés. Pár mondatban összegezed valamilyen szép néprajzi munkából. És hogy a képi világ is előtűnjön, az interneten keresel szántó-vető, arató, vidéki tájat ábrázoló festményeket, nagyon szépek vannak fenn a hálón. Ha zeneszerző volt, egy vezénylő karmesterét, értelemszerűen. A munka súlyán túl már nagyon élvezed, ahogy a kezed alatt alakul a mű.

Utánajárunk katona őseinkenk is. Az 1900 előtt született tisztek adatai a Hadtörténeti Levéltárban kérhetők meg személyesen (Bp, Vár, Tóth András stny - kutatás kedd-csüt. 9-15 h, szig. elég), az 1900 után született tisztek és sorállományúak adatai a HM hadtörténeti Intézet Központi Irattárában (1076 Bp, Verseny u. 12, ügyfélszol.: hétfő és csüt 8.30-12 és 13-15h), az 1900 előtt született sorállományúak és 1. vh.s adatok a bécsi Kriegsarchiv - Ungarische Kriegarchivdelegation 1030 Wien Nottendorfergasse 2 alatt, vagy e-mailben ukadel@freemail.hu kereshető meg. Magyarul beszélnek.).
Salgo 2020.05.31 20:09:45
2. rész

Ha szerencsénk van, megtalalják, és akkor megírják, hogy szépapánk, dédapánk, nagyapánk melyik katonai egységben szolgált, azt hol vetették be, milyen csatákat vívott. Kedd-csütörtök 9-16-ig kutatóknak, ingyenes, a rokonsági fokot sem kell igazolni. Ama nyalka huszár fotója mellé odakerül már az egysége neve, az ütközetek neve, ahol a hazáját védte. Szinte hallod a kardok csattanását. Egy-két sor egy pár csatáról, amit megvívott. Az általa írott levél a frontról fontosabb kordokumentum, mint a párizsi béke, akármi legyen is az. Büszkébb leszel rá, mint Rákóczira, mert ő a Te nagyapád, dédapád volt, és mert Te találtad meg őt. Akit ugyanis a családja is elfelejt, az hal meg igazán.

Az Országos Levéltárban megtalálod, ki volt a család által ismert utolsó ős apja, anyja, mert mindig van ősibb ős (1900 előtt születettek kereshetők). Felismered, hogy mennyit köszönhetsz nekik, egyre jobban megbecsülöd a még élő családtagokat. Felismered, hogy tetteid mennyire, de mennyire befolyásolják gyermekeid jövőjét. Előkerül az a régi történet, amikor nagyapa, nagyanya milyen szépen kiállt a hitéért. Ő lesz a család hithőse, Ábrahám mellett a nagyival is példálózunk.

Milyen hatalmas érzés tudni, hogy a szépszülők napi életükben élték meg a kiegyezést, ott voltak, amikor elcsatolták az országrészeket, és amikor visszacsatolták őket. Nagyapa pertuban volt a generálissal, és hagynád ezt elfelejtődni?

Felsejlik az élet ciklusa, a dédi gyerekkori képei, felnőttkori és időskori fotográfiák 5 oldalban foglalják össze az életét, és felteszed a kérdést: ennyi volt az élet? A száraz életrajzi adatok mellé bekerülnek a történetek, és máris élő lesz az ős, valósággal integet neked.

Eszünkbe jutnak az emlékezetes történetek, amelyek megmutatják, milyen aranyszívű ember volt. Eszünkbe jutnak a szomorú és vidám történetek, a meglepő vállalkozásoké, a bukásoké, a remek húzásoké és a botlásoké. De jó lenne, ha mindebből tanulhatna én fiam, lányom is.

És tudnának róla. Tudnák, hogy a ház, lakás nemcsak úgy van, hanem benne van a dédi, a nagyi a szüli életfogytiglani munkája és vére, verejtéke, öröksége. Megbecsülné, és egy áldott este végigolvasná a családi krónikát, amit Te kezdtél el, és úgy dönt majd, hogy ő is hozzáírja a maga regéjét. Nemcsak tollal és tentával. A család évszázados felelőssége átsugárzik rá, és rájön, egyszer ő is ős lesz, és nem ártana, hogy kicsit hős legyen míg él, és majd az ő fia is büszkeséggel gondoljon rá. Tudná, hogy ő is egy fa vastag ága vagy az lesz, és a gyökerek akkor vannak, ha ismerjük őket. Nagyra nőni pedig mély gyökerekből lehet.

Szép, de hatalmas munka, mondod. Nem. Elég csak 10 oldalasra írni. Hamarosan annyi segítséged lesz a családból, hogy csak nézed, ahogy elhagyjátok a 20. oldalt, harmincadikat már észre sem veszed. A többi rokon albumaiból is előkerülnek a fotográfiák, olyan képek, amelyekről nem is álmodtál. Beszkenneli Neked, Te beszkenneled neki a sajátjaidat. A család egy word fájlban és egy szívben egy lesz megint. Megajándékozzátok egymást a múltatokkal. Amikor látják, hogy tényleg elkészült 15 oldal, felmerül bennük, hogy ez tényleg kész lesz egyszer. Hirtelen senki sem akar kimaradni. Mert benne lesz: „anyukánk beszámolója a gyermekkoráról". És ott a történet. Mindenki szeretné, ha benne lenne az ő története is, az ő sikere és bukása, hogy tanuljanak belőle az eljövendő nemzedékek. Ezt fogják olvasgatni a gyerekek az autóban, amikor mentek az Adriára. Hát nem óriási?

A szülők is az olyan ajándékot szeretik, amelyet a gyermeke két kezével hozott össze. Karácsonyig van még 2 hónap, és különben is a könyöködön jön ki, hogy vásárlással kell kimutatnod a szeretetedet.

Egyszer csak összejön a család azért is, hogy egyeztessetek a kutatás és családtörténet írásáról. Amikor vége az ebédnek, és minden szó elhangzott, előkerül egy régi lemez vagy újabb cd. A nagyi megtanítja fiatalkora táncát és a 10 egymás lábára lépés közben lesz 5 jó tánclépés is. Később az arány megfordul, és lesz mit megtanítani a később még karonülőnek is. És annak a táncnak nem tangó (stb.) lesz a neve, hanem a „nagyi tánca". A család tánca és öröme.

A mindenszentek közöttünk lesznek, és mi közöttük.

Boldog mindenszenteket.
A természet és az ember közös csodája a fagyban szivárgó víztorony, aminek Göncruszkán is sokan csodájára járnak. A látványosság azonban extrém veszélyeket is tartogat.....
Remegve dohognak több blogon is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ötvenedik születésnapjára egy budapesti templomban hálaadó szentmisét mutatott be Osztie Zoltán atya. Hogyan történhet ilyesmi? Valóban politikai nyomásra szinte szentek közé emelik a miniszterelnököt s vajon…..
Az 1860-as évek közepén járunk. A magyar fővárosban két vasútállomás működik, az egyik a mai Nyugati helyén álló Pest indóház, a másik pedig a déli vasúti. A két állomás között nincs vasúti összeköttetés. A vasúton Pestre érkező gabonát fuvarszekerekre kell rakodni,…..