Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hajrá777

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dilemmák, döntések Az új helyzet komoly dilemma elé állította a magyar vezéreket: dönteni kellett, hogy csatát vállajanak-e a rendelkezésre álló, Szülejmán hadához képest viszonylag csekély erőkkel, vagy az úton lévő erősítésekben reménykedve igyekezzenek halogatni a…..
Hajrá777 2010.07.29 13:07:24
Gondolkodva a dolgon és számításba véve azt hogy a magyar hadrend cca 4 km széles lehetett , így az adja magát hogy a hadrend a fent rajzolthoz képest a hadrend DK-re volt. Az az cca a jobbszárny vége lehetett talán ott ahol most a közepe van.
Ha így állítjuk fel a csapatokat akkor a balszárny már a mocsaras területre támazkodik, és ha a rajzon is szereplő régi kutat vesszük Földvár helyének akkor a jobbszárny elötti részre esik de magyarázatot találunk ara is hogy Majs település ami akkor is létezett miért nem szerepelt a csata semelyik leírásában. Ugyanis Majs akkoriban még sokkal kissebb volt és csak a "Malomárok" Észak Észak-nyugati részén terült el ami így teljesen kiesik a csatatérből , nem csak mint a történések helyszíne de vizuálisan is.

Említve volt hogy Ruméliai hadtest ágyúi a "színpad" a tereplépcső túloldalán voltak felállítva a Janicsárokkal. Ha az egész fenti koncepciót elfogadjuk ( már hogy a csata itt a tereplépcsőn és környékén történt ahogy a szerző azt leírja, és számolunk azzal hogy a Ruméliai hadtest vezírje nem is akart támadni aznap hanem a sereg többi részét bevárva másnap akart csatába bocsátkozni ) akkor az ágyúk elhelyezése a LEGJOBB.

Ugyanis értelem szerűen a vezír nem akarta felfedni sem számát sem elhelyezkedését az ágyúinak ( sem ) és így őket úgy helyezte el hogy

1. ) Takarásba legyenek a magyar hadrend felől, mely által a másnapi csatában lehetőség nyílik a magyar csapatokat főleg a félt nehézlovasságot az ágyúk elé csalni.

Erre meg volt minden lehetősége mivel már 12 órától folyamatosan megfigyelhette a hadrendet és láthatta hogy a fő veszélyforrást jelentő lovasság hol helyezkedik el. A tüzérségének balszárnyát a tereplépcső vége és a Bali bég által vezetett könnyűlovas alakulat adta. Nem véletlen lett ez az alakulat sem kiküldve lesállásba mert szerintem a szerepük pont az volt hogy ha a magyar lovasság esetleg még is meg akarja kerülni az ágyúkat Majs felöl akkor azokat hátba lehessen támadni. ( többek között az egyik feladata lehetséges feladata lehetett Bali csapatának )

2. ) Ha esetleg a "gyaurok" mégis még aznap támadást intéznek a tereplépcső ellen ( az az ő sem tarthatta abszolute de járhatatlannak nem rohamozhatónak a helyet ) akkor is van egy retesz a Janicsárokkal együtt ami megfoghatja a rohamot. Az ágyúk állása ilyen módon szerintem nem csak arra a napra hanem az azt követő ténylegesen a csatanapnak szánt napa is végleges volt. Ere utal az is hogy nem csak ideiglenesen állították fel őket hanem a komoly időt és energiát igénylő sáncmunkákat is elvégezték.

Felvetődhet még a kérdés hogy a Ruméliai hadest miért csak a balszárnyán állította fel, koncentrálta az ágyúit, holott az egész hadrendjének így több mint 2/3 -a tüzérségi támogatás fedezet nélkül maradhatott a csata alatt, egy csatarend átszakadást kockáztatva ( ahogy történt is ) Erre a válasz is igen egyszerű, mivel Ibrahim vezír tudta hogy ő a balszárnyát adja az egész hadnak és várta hogy a centrumot adó Szulejmán hadtest és a jobbszárnyat adó Anatólia hadtest elfoglalja helyét.

Összességébe azt gondolom hogy azt az egy apróságot leszámítva hogy a magyar csatarend SZERINTEM cca 300 méterrel DK-re kezdődött az egész úgy "kerek" ahogy van.

Gratula a szerzőnek.
Hajrá777 2014.06.02 05:13:32
Egyre jobban az a velemenyem kezd kialakulni hogy a magyar csatarend nem allhatott ott ahova a fenti cikkben levo rajz mutatja. Egyszeruen tul tavol lett volna Mohacstol es bar Brodarics biztos nem hasznalt GPS-t a tavolsag meghatarozashoz de azert eleg idos es tapasztalt ember volt ahoz hogy tul nagyot ne tevedjen. Ha a regi Mohacs felttelezett hatarat vesem alapul akkor a rajz szerinti felallas frontvonala cca 10 km re lenne ami mar boven tul lenne szerintem egy tapasztalt ember hibahataran.

Ha Brodarics tavolsagmeghatarozasat a jozan eszt veszem alapul akkor a magyar csatarendnek az Udvartol eszakra levo mocsaras teruletre kelett tamaszkodnia a balszarnyal. Tavolsagban pont kiadja Brodarics meghatarozasat, es a nadas mocsaras sas terulet amirol Brodarics irt ami a Duna es a sereg kozott van is pont klappol.

Innen nezve lehet a Torok arcvonalat 1,5-2 km re esetleg 2,5 km re szamolni.
Szerintem az hogy a magyar csapatok egy csak a dombrol leereszkedo lovascsapatba betamadnanak ugy hogy gozuk sincs mi van a domb tetejen amogott az szinte kizart. Egyszeruen barmi lehetett ott . Szerintem sokkal atfogobb kepuk volt a torok felvonulasrol mivel az sokkal inkabb mar a laposabb reszen lehetett meg igy be nem fejezett allapotaban is.

Az agyukat nem halyezhettek szerintem a magaslatra a kovetkezo okok miatt sem.

A masnapi csatara keszulven ( ami valszeg reggel lett volna ) a torkok elso lepcsonek a ket szarnyon megindulo lovas hadtesteket akartak bevetni Bali beg Bacsfalunal lesben allo bekeritest vegzo csapataival egyutt. Ha a tuzerseg a domb tetejen lett volna akkor gyakorlatilag semilyen modon nem tudott volna beavatkozni mivel az messze a lotavon kivul helyezkedett volna el.

A magyar tuzerseg is amikor leadta az elso lovest akkor a lovedekek is a torok lovassag elott csapodtak be.

Ha a tuzersegnek a torok tuzersegnek csata kozben kelett volna a tereplepcsot lekuzdenie hat az valami remalom lehetett volna. Raadasul mint latjuk ossze is voltak lancolva ami megint extra macera ido egy heyvaltoztatasnal.

Hajlok arra egyre jobban hogy a a torok hadrend eleje nem a dombok tetejen volt a tuzerseggel hanem a siksagon mar .

Ami meg erdekes lehet az az hogy ez a torok felallas hol kovetkezett be ? Mert akar lehetett ez Majstol EK-re de akar Majs es Nagynyarad kozott is.
Itt a lemilblogon már sok-sok cikk foglalkozott a haditengerészettel. Száguldó vadászgépek, halkan lopakodó tengeralattjárók, a habokat büszkén szelő csatahajók, és az úszó városok, a repülőgép-hordozók. Számunkra ez elképzelhetetlen, milyen lehet egy ilyenen élni….…..
Az kínai-orosz viszonyrendszer az ezredforduló óta a nemzetközi sajtó és a tágabb közvélemény kiemelt érdeklődési területe. Mindez Oroszország Putyin alatti stabilizálódásával és a kínai gazdasági növekedés 2002-2003 utáni egyre látványosabb eredményeivel, a 2008-as…..
Hajrá777 2013.05.28 10:35:39
" A Nyugat-ellenes orosz-kínai szövetségtől tartók számára megnyugtatásul szolgálhat, hogy a Peking és Moszkva közötti hosszú távú stratégia hiányában nem könnyű olyan közös pontokat, vagy akár hajlandóságot is találni ahhoz, hogy érdemi Nyugat-ellenes kínai-orosz tömb alakuljon ki. Ráadásul abban Moszkva már csak másodhegedűs lehetne csak, amit az orosz vezetés által kergetett, az 1945 utáni franciához hasonló grandeur szelleme nem engedhet meg."

/
/
Szerintem a vegkovetkeztetes nem helyes. Persze ez csak az en velemenye, de alapja az hogy ha csak par evtizedet kell visszamenni hogy egy hasonlo szitut lassunk amikor strategiailag, politikailag szoges ellentetben allo Hitleri Nemetorszag es a Szovjetunio is tudott kozos szovetsegre lepni . SzU nem csak hogy elvben tamogatta Nemet o-t de katonailag is szovetsegese lett es ami a legfobb celja volt anno es szerintem ma is ez a legfobb celja kinaval hogy annak jovobeni fokuszat az orosz foldrajzi gazddasagi politikai erdekekrol a nyugat hasonlo erdekeire tegye at.

Az az kina inkabb konfrontalodjon a nyugatttal mint vele hogy ha lehet a neveto harmadikkent jojjon ki.

Ez persze jelenleg nem megy siman mert a fagyi is visszanyal es az igy kapott tamogatasokat know how-kat lenyulva tul no a mesteren a nemzetkozi piacokon.

Roviden oroszorszag erdekbol baratja kinanak es egyben felelembol de ahelyet hogy a felelmeire valaszul a nyugattal valamifele kozos utkeresesbe kezdene inkabb a szokott oroszos utat jarva tolja elore a maga masodik "jegtorojet"
Amikor gyorsan körbekérdeztem a családot és az ismerősöket, mi jut eszükbe Ausztráliáról, kiütéssel nyert a kenguru és a dingó. /NEM a harcjármű./ Szorosan utánuk jött a világ legkeményebb autópályarendőre: Mad Max. Sajnálattal állapítottam meg, hogy amennyiben ez a felmérés reprezentatívnak…..
BigJoe tudományos alapon tárgyalja a szívatás típusait. Szerzőnk szerint ezek a következők: - Végeztessünk olyan munkákat a kopaszokkal, amit mi nagyon nem szeretnénk megcsinálni. Az sem baj, ha közben gyorsabban telik az idő.- Ritkán előfordul „nevelő” célzatú…..
Hajrá777 2011.09.17 12:27:52
Sosem voltam a kricsmiben. El voltam foglalva rendesen a szakasszal ( volt amikor 60 felett volt a szakaszletszam) mindig volt egy rahedli ember akinek problemaja volt. Szult a tehen terhes a macska elloptak a termeset, vagy akarmi plusz a hetkoznapi dolgok. En csinaltam Jedi munkajat ami faraszto volt mert reggelente a hirmuhelyben nekem volt egy extra muszakom de cserebe ahogy irtam en mondtam meg ki megy haza ( ez kelett mert ezzel lehetett motivalni a csapatot ) .

Mate szazados a szd pk is egy nagy arc volt. Alapbol nekunk 50 % volt a kedvezmenyunk de valahogy mindig tobb konyvet sikerult megiratni. Ez annak volt koszonheto hogy mi sosem buktunk meg. Ha valaki reszegeskedett azt eldugtuk ha kesesben volt becsempesztuk stb. Szoval miattunk sosem kelett lemennie a hadmuveletre. Ezt ugy halalta meg hogy alapvetoen mindig kerdes nelkul irta ala a kedvezmenyfuzetet amiben azok neve volt akik hetvegere hazamehettek pedig a letszam abban igen csak tul mutatott az 50 % on.

Hogy mennyire arra itt egy pelda.

A szazad irnokkal mint a szazad "elitjehez" kozosen tartozoak jo kapcsolatom volt. Persze o is mindig hazament hetvegenken ha nem volt HKSZ. Egyszer valamit csinalt vagy nem csinalt de a lenyeg hogy en penteken mentem o viszont maradt. Hetfon reggel meg mielott a ht-k beertek volna osszefutottam vele a folyoson. A srac ki volt fordulva magabol es azt ismetelgette " Bazd bazd meg ilyen NINCS. ILYEN NINCS ! Kerdeztem druszam mi a problema ? Tudod itt kelett bent rohadnom egesz hetvegen es ez alatt az ido alatt osszesen hegy emberedet lattam a szakaszbol. Bazd meg mennyi a ti kedvezmenyetek ?

Mire a hatam mogul megszolalt az akkor beerkezo Mate. IRNOK Valami gondja problemaja van a parancsaimmal ? Mert ha nincs akkor hagyja a tizedest beken csinalni a maga dolgat.

Mondom jo idok voltak sok sztorival.

Nem emlekszel a roma fohadnagy nevere ?
A hadtörténelem lapjaira számtalan katonai alakulat írta fel nevét dicsőséges háborús szereplésével, vagy akár szerepléseivel. Ezen a blogon is sok olyan poszt született, ami ezek közül jópárnak állított emléket, vagy mutatta be jelenkorig tartó történetüket, mindennapjaikat. Így hát itt az idő,…..
A háború következményei és tanulságaiBelpolitikai következményekA háború végeredménye mindkét fél belpolitikai életében jelentős átrendeződéssel járt a konfliktus méretéhez képest: Argentínában Lepoldo Galtieri, a junta vezetője hamar távozásra kényszerült, és a…..
Hajrá777 2010.10.16 08:13:32
A téma kezd újra felmelegedni ! No nem itt hanem a világpolitikában. Argentína soha nem hagyta abba követelését a szigeteknek de az elmúlt hónapokban évben kicsit megváltozott ahelyzet. A Britek a változatosság kedvéért ezuttal is válasz nélkül hagyták az Argentín igényt a tárgyalásos útra. Ami meglepő hogy ezt követően és a meglepően hangos és kiterjed nemzetközi támogatásnak követően ( az Argentínok véleményének támogatásáról beszélek ) Az USA is megszólalt. Gondolom mindenki aki kicsit is ismeri az USA Brit kapcsolatokat az tudja hogy mi lehetett az USA reakciója az az aBrit oldal maximális támogatása.

DE NEM !!!!

Az USA felszólította a feleket az ügy tárgyalásos rendezésére amivel burkoltan elismerte Agentína követelésének részbeli vagy egészbeli jogosságát.

A Britek kiakadtak és jelenleg nagyon úgy néz ki hogy az Afganisztáni szerepvállalásuk leépítésével válaszolnak. Emelett bár hatalmas mértékben csökkentették csökkentik a fegyveres erőkre fordított összegeket de a flotta újra kezd prioritást kapni.

Emelett új szövetségesek felé néztek a Britek elég bölcsen. Az térségben ( Falkland szigetek 200 km es kizárólagos gazdasági övezetében ) több főleg nemzetközösségi ország cégének kutatási és kitermelési jogokat adtak .Ennek eredményeként pl az Ausztrál bányaóriás a BHP BILLTON hatalmas földgáz mezőket talált. Ezen kutatási és kitermelési jogokat az Argentín kormány nem ismeri el amivel ebben az energihordozókra éhes világban sikerült a Britek mellépár szövetségest szereznie.

Közben Argentína támogatójaként lépett fel Kína Orosz o több Öbölmenti arab ország és persze Délamerikai országok egész garmadája.

Ami meglepő hogy Csíle is kezd besorolni Argentína mögé.

Melegszik a pite megint.
A Victoria-téglagyárnál kiásott romok felmérési rajza Már a XVIII. században elindult a kutatás egy olyan rom után, amelyről Anonymus kéziratának fellelése óta mindenki úgy tudja, hogy alatta Árpád vezér földi maradványai találhatóak. Csaknem két…..
Hajrá777 2010.07.29 06:40:26
@mig8:

Az orosz rendszer már működik az USA nyugati partjai valamint az USA felett. A kínaiak meg képesek ha rászánják mgukat akkor hirtelen nagyot lépni. ( persze csak a lehetőségeik határán belül )

Eddig GPS ügyben egyszer voltunk nagyon "vinnyogósba" amikor a Balatonon kellett dolgoznunk. Mászkáló jel és ugye nagyon nem rakhattunk a vízre semmit. Mondjuk megoldottuk de ott éreztük igazán ennek az oldalnak a gyengeségét ( 3 éve ). Azóta nem voltunk rászorúlva mert nem volt ilyen viszonyítási pont nélküli terület. Viszont ha Mohácsot elkezdjük ott kelleni fog mert a terület nagy és az egészet szeretném átvizsgálni nem csak az első sírig. Ráadásúl kiderülhet hogy a kutatás teljesen más irányt is vehet.

Hogy egy csapat profi legyen az MOTIVÁCIÓ kérdése. Ha van egy tisztességes zseton amit keres az illető , ha megkapja a lehetőséget hogy tanuljon fejlődjön, akkor ragaszkodik a melóhelyéhez és meg tesz mindent pláne ha még élvezi is.

De nem gondolnám hogy profik lennénk inkább csak fejlődők. Szeretek eljárni ha időm engedi mások kutatásaira mert mindíg tanúl valamit az ember.

Fehéregyháza számomra egyelőre másodlagos Mohács mellett. Sajnos nincs meg a lehetőségem hogy annak a hátterét kutassam, míg Mohács igen jól feldolgozott és a neten is elérhetőek az anyagai. Így maradok egyelőre Mohácsnál.

Várak sokszor nem a logika szerint épültek !!! Ha annak a várnak erődnek valamit védenie kellett vagy éppen a forrás kút volt odébb akkor oda építették. Ha fogalmi épület volt a kiindulás akkor ahol az "esemény" történt. Vagy éppen ha egy hölgynek lett akkor ahol az a hölgynek megfelelt. De volt hogy az volt a szempont hogy egy másik helyről rálátás legyen és ha a fél hegy takarta akkor odébb csusszantották az épületet.

No meg az örök faktor ! Az EMBERI HÜLYESÉG is okozhat meglepiket.

Szóval lehet hogy a forrásod téved vagy az is hogy hajszálpontos csak akad mögötte pár szubjektív tényező.

Viszont azt te is tudod hogy egy forrás nem forrás ! Azt alá kell támasztani valamivel.

Mohácsi anyag. Privát hobbi privát zseb alapján én fizettem ki a zsetont nem a cég így nincs akadálya hogy megnézd, megmutassam. Csak hát ez a neten nem megy keresztül. Vannak fotók és film is. A fotók elég jó felbontásúak és már elküldtem egy barátomnak aki a a hamis színes infra analizálás nagy tudora. Eszméletlen mit tud az illető. Csak egy példa. A víz alatt a Balatonban meglel dolgokat egy egyszerű felvételen keresztül amit mi szabad szemmel nem is látunk. Nem régen egy Római kori dolgot fedezett fel a déli parton.
Röviden. Ha otthon leszek ( és tervezek azért hazaugrani valamikor még idén ) akkor össze ugorhatunk, szivesen megmutatom. Melyik városban laksz ?
A Testőrgárdát Nagy Péter cár teremtette meg a 18. sz. elején. 1725-ben bekövetkezett halála óta az a cár(nő) uralkodott, és szinte úgy, akit és ahogy ők engedtek (Nagy Katalin szerető-kegyenc rendszerével is a Gárdát vonta be a hatalom gyakorlásába). Még a Napóleont legyőző…..
A római kori határvédelmi rendszer feltérképezéséhez kapcsolódóan a héten Ercsi térségében végeztünk felderítést szonár segítségével. A régészeti szakirodalomból régóta ismert egy a Dunába tartó falszakasz a Csepel-sziget oldalában. Ezt római kori…..
Tisztelt Olvasó! Az érdeklődésre tekintettel alább közzéteszem a szegedi Belvárosi-híd alatt készült szonárképeket. Az itt közölt fotók kivágatok az eredeti képekből, mivel a koordinátákat nem szeretném nyilvánosságra hozni. Mindegyik felvétel ugyanazt a területet ábrázolja, ugyanakkor a hajó…..
Hajrá777 2009.06.14 07:47:11
@régészbúvár:

Tisztelt Tóth Úr !


Bár nem 100% ban értek egyet a felsorolt lista tartalmával, azért úgy gondolom tartalmazza nagyrészt azt amit észrevételeztem. Azaz az eredeti kiinduló források nevét.


Ennyit szerintem minimum megérdemelnek mivel mögöttük több évtizedes kutatás gyűjtőmunka áll így munkájuk segítségük ennyi elismerést megkíván.

Hogy egy indúr pindúrt még az epés tollamat használjam, sajnálom hogy erre külön fel kellett hívni az ön véleményét.

üdvözlettel : Hajrá777