Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chanyi

8 bejegyzést írt és 239 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerintem az évszázad egyik riportfotósorozata. Kedvenc tájegységemben [Pócspetri-Máriapócs-Kisléta] , az ismeretlen Lyukmagyarországon készült. Balázs Attila [MTI] munkája A kukás dohányt válogatott akkor is, amidőn még a városi bádog hulladékgyűjtő egyen-edényt föl se…..
Chanyi 2012.08.24 20:04:28
Kicsit hasonló tematika, jó képekkel:

www.joakimeskildsen.com/default.asp?Action=Menu&Item=99

Pár éve elmentem vmi kiállításra a mai manó házba, ott is az a képsorozat tetszett leginkább, amin épp szakmájukat űző kétkezi munkások voltak.
Meg filmben is, volt vmi ausztrál film, ami a birkanyírók életét mutatja be kalandosan, az is jó.
40 éves a táncházmozgalom tétel: A XX. századi magyar politikairendszerek alapvetően feudálisak voltak. A feudalizmus [igazából fejudalimus-nak kéne írni...] kétféleképpen, nyiltan és vállaltan a Horthy-rendszerben, kripto és burkolt formákban Rákosi és Kádár alatt [->…..
Chanyi 2012.08.20 21:09:10
@FilcTroll: A napkollektor-ipar a németeknél is a bőkezű állami támogatás miatt terjedt el. Elvileg mi is vállaltunk egy ilyen célt, hogy 2020-ig az energiánk X (20?) százalékát megújulóból kell fedezni.

Az új nemességről: úgy képzelem, hogy igazából nincs semmi közös, ami összekötné őket, égebben voltak szalonok, bálok, ahol mégiscsak folyt irodalmi, ilyen olyan élet.... az idei Anna-bálról olvastam a neten egy beszámolót, az írójának a "legemlékezetesebb" momentuma a kínos csönd volt, ami a lányok bevonulása előtti 1-2 órát betöltötte, mert elfelejtettek addig is zenéről gondoskodni. De fogalmam sincs, milyen lehet ma a felső tízezer egy összejövetele, miről beszélhetnek, hogy a Comói-tónál menőbb-e nyaralni vagy Monacóban? Nem mintha a szegényebbek körében olyan nagy és összetartó közösségek lennének.
Mandiner blog Nekünk a magyar 2012.08.20 08:01:00
„Túléltem mindeneket, kormányt és féldeciket” Neked a magyar? – tettük fel a kérdést a nemzeti ünnep alkalmából mandineres bloggereinknek és barátainknak. Akik válaszoltak is. Hogy mi nekünk a magyar? Többünknek Cseh Tamás, Latinovits Zoltán, Jankovics…..
Chanyi 2012.08.20 10:40:33
@kesztió: Bocs, hogy közhelyekkel untatlak. Igen, ahogy minden otthonban is kicsit más a levegő, úgy minden tájon is, más a levegő az Adrián vagy Belgiumban vagy az Alpokban stb. De szvsz akkor is jól fogsz tudni aludni, ha ennek nem tulajdonítasz semmi jelentőséget.
magyar-magyar szótár náculás 2012.07.22 04:23:00
Sok újat már nem tudok mondani [írni] ráadásul dúl (azaz pang) az ubiszezcsi . Jó is az uborkatermés az idén az aszály és a gombabetegségek ellenére is. Az anyagozás czikkely alatt azonban vészmadár blogpajtásom érdekeset vetett föl, miszerint létezhet eszmei függés…..
Chanyi 2012.07.23 11:44:07
@RomBold!: A legtöbb hívő Istent valahol "kint" lévőnek képzeli el, de a misztikusok (pl. Angelus Silesius), néhány filozófus (Fichte, Hegel, Malebranche stb.), zen-mesterek nem így képzelik, ők épp a legközvetlenebbnek tartják, amit tapasztalhatunk, olyan közvetlennek, mint mikor azt mondjuk "én vagyok".
Ez az "én vagyok" is olyan dolog, hogy ha elgondolom, vagy felteszem, azzal még nincs megvalósítva, nem "bizonyított" a létezése (mivel az ember énje nem azonos a logikus gondolkodás alanyával, ahogy a testével sem), de utána lehet járni, hogy tényleg létezik, ez a tapasztalat viszont a mindennapi gondolkodás énje számára "váratlan" dolog, nincs hozzászokva.
Vagy pl. a gondolkodásnak csak az eredményeit ismerjük, a folyamatát, létrejöttét nem, ha ismernénk, akkor másképp gondolkoznánk.
Chanyi 2012.07.23 15:25:12
@RomBold!: Csak azt próbáltam mondani, hogy nem minden vallásos mondja azt, hogy hinni kell olyasmiben, amit nem tapasztalsz, hanem olyanok is vannak, akik azt mondják, hogy lehet tapasztalni is. És ez a tapasztalat nem valami rajtunk kívülinek a tapasztalata.
Például lehet felhozni az "én"-t vagy a gondolkodást, amik közül egyiket se ismerjük igazán, noha az egyiket állandóan használjuk, a másikkal meg azonosnak hisszük magunkat.

Isten létének cáfolatát (és bizonyítását) a hívő Kant is leírta, és ezekkel az ellentmondásokkal arra akart rámutatni, hogy vannak olyan témák, amikkel kapcsolatban az analitikus értelem szükségszerűen ellentmondásra jut. Ám szerinte is van ennél átfogóbb (szintetizáló) értelem. ((Ha jól tudom, én se vagyok olyan penge Kantból)).
Aranyszáj – de a lejegyző gondja nagy, papírra hogyan öntse híven ezt a bölcsességet:   „Végeztem már mezőgazdasági munkát … tavaly … egy napig…. Lapátoltam szénát…” /Szabó Rebeka 2012.06.13./  Segédlet a művésznőnek: villa (alt: vella) szénahányó…..
Chanyi 2012.06.16 09:29:23
@Frick László Emlékzenekar: A tulajdonos és a művelőkedvű legyen ugyanaz a személy, ez volna az üdvös. Olyan jog kell, hogy a tulajdonlás átruházása se nem gazdasági alapon (pénzzel), se nem politikai alapon (Fidesz/MSZP) történjen, hanem a képesség/művelőkedv alapján. Így nem lenne értelme a földdel spekulálni. Ezt még az is beláthatja, aki nem tudja, mi az a saroglya.
Hogy ezután mi történik, az a kereskedők dolga lenne, az államnak sztem ehhez sincs sok köze.
Chanyi 2012.06.17 14:01:22
@magyar-magyar szótár: Igen, a tőke mindenhol a földbe, ingatlanba menekül, ami káros. Ezért kellene úgy intézni, hogy a föld tulajdongjogának átruházása ne pénzzel, hanem képesség alapján történjen. Nem kéne lehetségesnek lennie annak, hogy valaki pusztán a pénz/föld birtkolásával pénzhez jusson. Igen, sok érdeket sértene ezen változtatni, pedig akkor jobban működne a gazdaság. Vszínű akkor is lennének válságok, mert ezt az anyagias, önző szemlélet elkerülhetetlenné teszi, de egy emberibb világ lenne. És szvsz itt, Közép- Európában ennek volna is esélye a megvalósulásra, mi nem vagyunk annyira "technokraták", mint a nyugatiak.
Ahogy gyűlnek a játékok a Heti retro rovatban, úgy tudok egyre többször megspórolni hosszas eredettörténeteket. Így van ez most is, a legutóbb a rovatba beszavazott UFO-val. A játékot ugyanis az a Julian Gollop készítette, aki a Laser Squadot is, amiről pedig már volt egy posztunk…..
„Lehajlok a szent humuszig:E szűzi földön valami rág.Hej, égig nyúló giz-gazok,Hát nincsen itt virág?”Ady Endre: A magyar Ugaron  A tudósító – amint az megjósoltatott – súlyosbodó harcokról számolhat be, elszórtan már a nehéztüzérség is…..
  A magyar jobboldalt elemző Mi a jobb? sorozatunkban Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza főigazgatója írását olvashatják. „1789 és 1917 még dátumok, de már nem példák.” (Camus)  Rövid volt a huszadik század, ahogy a…..
Most a kurzíve kommancs életbe’ oszt tényleg, a +18-karikát ki kéne raknom? Tisztelt Hatóság, olvassák má’ el és össze is a lényeg összefüggéseivel, köszönöm! >> Kodály Országában csak az lehet tanító, aki tud [képes!] szolmizálni és persze [kész']a…..
Noam Chomsky 1991-ben megjelent Deterring Democracy című könyvében egy mondatban foglalta össze a szovjet testvéri megszállás alól frissen felszabadult európai országokkal kapcsolatos  jövőképét: banánköztársaságokat vízionált a volt szocialista államok romjain. Mindenki…..
Chanyi 2012.05.14 09:46:34
@Dream_walker: Köszi, jó ez a videó az élelmiszeriparról.
gondolatok Die Substanz der Stille 2012.05.03 15:11:00
 Die Substanz der Stille Wenn die Stille sprechend wird, spricht es von allen Seiten. Das Feld, die Wolken, das Blau des Himmels, das Rascheln der Pappeln bekommen auf einmal eine Stimme. Aber der Stimmen sind viele. Nicht zuletzt beginnt aus dem Inneren eine zarte Regung, die sich Raum…..
Czimbalmos Tivadar: Ősi hazánk a pallagkultúra. Az erdélyi őstörténet-mesélő 35 ezer éves táj-kultúrát mutat be, elméletének szépsége mint a havasoké. Ilyen messzire kevesen látnak az 'ember' történetében, közülük sokan az ős Anyákat, anyanyelvüket és szülőföldjüket…..
Chanyi 2012.04.29 20:08:29
Chanyi 2012.04.29 20:11:56
@[Lombroso]: Nem tudom, nyilván sok képtelenség is van ezekben, másrészt, ahogy a költő mondja, "Több dolog van földön s égen,mintsem bölcs elmétek álmodni képes."

Pl. Arany János is fájlalta, hogy milyen keveset tudunk az őstörténetről, mégis sokat leírt, amit megsejtett, és lehet, hogy az ő sejtései közelebb vannak az igazsághoz, mint mások találgatásai.

Én pl. az Arvisuráról se tudom eldönteni, hogy mennyi igazság lehet benne, nyilván nem "tudományos", viszont mégis valamilyen szinten lehet benne emlékezés régebbi korokra.

ahogy Novalis írja:

ha fény meg árny újra valódi
világossággá fog fonódni;
s versben, mesében írva látják
a lét örök históriáját: -
..
((az eleje:

Ha majd nem az ábrák s a számok
kulcsára nyitnák a világot;
ha csókolva-dalolva többet
tudnak a lények, mint a bölcsek;
szabad élete lesz a világnak,
és visszaadják önmagának;
stb.))
Chanyi 2012.04.29 20:19:56
@Dream_walker: Sztem meg nem sok értelme van személyeskedni, azért is, mert az interneten csak egy kis része nyilvánul meg az embernek, az elvont intellektus, aminél élőben az ember több és jobb, és sztem ezért se kellene ez alapján megítélni az embert, egyébként se ítélni kéne, hanem meghallgatni egymást, mert olyan nincs, hogy valaki tökhülyeségeket mond a másiknak meg igaza van, inkább másképp látjuk a dolgokat.
Próbáltam elolvasni itt a vitátokat, de bevallom, belefáradtam, én is keveredtem már hasonló parttalan, személyeskedő vitákba a neten másokkal, és ilyen formában tényleg nincs értelme, kérdés, hogy akkor hogyan lehetne mégis. Erre mondtam, hogy élőben valószínű sok félreértést könnyebb volna tisztázni.
tehát szerettem halála előtt borzongtatóan morbidnak éreztem csak tudni is arról, hogy valaki a szerette hamvát hazavitte és  szekrény tetején tartotta. Aztán, amikor szerettem meghalt, akkor a temetkezésivállalkozó idehozta a szerettem hamvait a  kocsiján, itt a…..
magyar-magyar szótár korszerű 2012.04.17 03:54:00
Mióta az első ravasz vadász marhacsordák mellé szegődve gulyákba kezdte terelgetni a mihaszna és pazarló mészárlások helyett az állatokat, időnként előfordul, hogy folyókon is át kell kelni a gulyával. Rideg gulyáról beszélek, nem istállózott modern korszerű állattartásban…..
Nagyon-nagyon komolyan figyelmeztetjük az olvasót, hogy ez a poszt nem több, mint játék, események és történések összekapcsolása önkényes és saját logika szerint, fantazmagória, konteó, zsonglőrködés a tényekkel. Így van megírva, így is tessék olvasni. Az egész teória…..
Chanyi 2012.04.13 19:22:42
@mistinguett: Tegyük fel, hogy Sarko el akarta intézni DSK-t: nem mehetett-e volna egyszerűbben is? mint kiderült, volt pár hasonló ügye DSK-nak a múltban, a lányfuttatás, az újságírónő molesztálása, aki erre élő adásban is utalt, talán mások is... szóval ha Sarko tényleg el akarta volna tenni az útból, nem lehetett-e volna egyszerűbb megoldása, mint ez a Sofiteles? Bár így is elég gyanús.
avagy a Magyar Móccer. Úgy tűnik, megvan. Tehát a várvavárt Görög Móccert meg az Olasz Móccert minden jógyerek kihúzhatja a kívánságlistáról már a tavalyi Jézi se tojta meg nekik, szart rájuk az idei nyuszi és bekaphatják majd szerintem az idei Szantaklá-jét is, bár most…..
Chanyi 2012.04.13 10:22:32
@nagyon_buta: Hát igen, sajna a Fidesz éppúgy szívbaj nélkül osztja a pénzt a holdudvarnak, mint az MSZP, és tényleg abszolút nem zavarja őket, hogy az emberhez méltó élet feltételeit veszik el pl. tőlem azzal, hogy fele keresetem megy adóba, volt, nincs, szevasz. Ha nem utálnám az alkoholt, már rég alkoholista lennék :-)
  http://mindentudas.hu/eloadasok/partnerek/item/3016-v%C3%A1ls%C3%A1g-vil%C3%A1g-v%C3%A1ls%C3%A1g.html..
Hogy [hogy’] öregszem, azt lemérhetem immáron más korosztályok tükörében is. A nyugdíjas mérnökházaspár ifjúkoromban egymással és pártában maradt vénleányukkal [pl a kor divatjának megfelelően Babának nevezték  - a szerk. kieg.] is magázódó tisztes urat s…..
Chanyi 2012.04.10 20:12:22
@magyar-magyar szótár: Kocsikhoz teljesen hülye vagyok!
Chanyi 2012.04.11 09:38:41
@magyar-magyar szótár: tényleg abszolút műkedvelőként figyelem a zenét, szóval csak teljesen elnagyolt fogalmaim vannak róla. Bartók zenéje saját bevallása szerint is torz, disszonáns, de közben valahogy mégis tiszta és üdítő. Ehhez hozzájön, hogy "a modern embernek disszonáns zene kell, mert ő maga is disszonáns" (József Attila).
Elliott Smith, aki a század egyik (vagy a) legtehetségesebb zeneszerzője pop-téren, az utolsó albumán ment el teljesen a disszonáns-kísérletező irányba, ami jó irány lett volna, de ha még élne szegény, én komolyan elküldenék neki egy Bartók "Gyerekeknek" vagy "Mikrokozmosz" adathordozót.
Chanyi 2012.04.11 17:37:38
@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem tudom, lehet. Ha azt figyelem, honnan merít elsősorban egy valódi (könnyű)zenei tehetség (=akinek muszáj zenélnie, jó eséllyel már a szülei is tehetséges muzsikusok voltak), mégiscsak az élő környezetéből, egy francia kicsit a sanzonok világából, amit az ottani rádióban vagy akár egy koncerten hall, egy amerikai a country, blues elemekből, nagyon általánosítva.
Az biztos, hogy a mai embernek nagyon kell szelektálnia, mi érdemes a figyelmére. Ha jól emlékszem, pl. Bartóknak volt rádiója, de alig hallgatta benne a komolyzenét.
Elliott Smith volt, hogy hónapokig ugyanazt a Nico lemezt hallgatta.

De tényleg nem akarok úgy tűnni, mintha nagy szakértője lennék a témának, nem is tudnék úgy csinálni.
  Az egyszerű vidéki lány szerepének eljátszásához bizonyos szempontból pontosan olyan skillek szükségesek, mint a köztársasági elnöki pozíció betöltéséhez. Érdemes őszintének lenni. Ez persze nem mindig sikerül és talán pont ezért lehet az elmúlt fél-háromnegyed…..
"Az, hogy a fél családot lefejeztem, csak egy tünet." - figyelmeztetett ma reggel a Kossuth Rádióban az előzetesből közvetlenül családvédelmi ombudszmanná kinevezett szörnyeteg. - "Az okokat, ha jól emlékszem, mélyebben kell keresni. Nyolc év mulasztásait nehéz lesz meg nem…..
Lemondott összes közjogi funkciójáról VV Tündi, a második évadban vékonybelet villantó ekcémás tehenészlány: mint mondta, tegnapelőtt óta többször is próbálkozott, de nem tudta elfogadni Tulassay Tivadar lemondását. A hír hallatán lemondott Tulassay Zsolt is, Tulassay Tivadar…..
  Pofára estek a svájci szakszervezetek: az Eidgenossenschaft népe úgy döntött, nem szavaz meg magának több szabadnapot az eddigieknél. A Travail.Suisse szakszervezeti szövetség azt akarta elérni a népszavazással, hogy az évi négy hetet kitevő szabadnapok számát hat hétre…..
Mielőtt a téma legközepébe vágnék, ismétlőjelleggel tekintsük át a cigánykártyázás lényegét.Senki előtt nem   titok –de pláne konetó nem lehet!- az a tény, hogy különb-s-különb Szolgálat-ok egyik kedvelt eszköze a nemzetiségikártyázás, persze a…..