Regisztráció Blogot indítok
Adatok
YganA

0 bejegyzést írt és 1067 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra itt van Halottak Napja. Ilyenkor kimegyünk a temetőbe, és meglátogatjuk szeretteinek sírját. Ez nem csak keresztény szokás. Hosszú évekig éltem buddhista országban, és ott is minden évben megtartják a halottak hetét. Látogatják, virágokkal díszítik a sírokat, mécseseket…..
YganA 2015.11.08 09:11:07
@Kajla: Igen. És - nekem legalábbis - sikerül "egy csepp hópihét" találni még a legnagyobb sötétségben is. Eleddig. :-)
YganA 2015.11.09 11:52:06
@matthaios: @Kajla: szerintem minden ember pici fogaskerék a mindenség nagy szerkezetében, és fontos is, hiszen nélküle másként működik a világ, mint ahogyan éppen illik, elvárt, tervezett, megálmodott...

A "fogaskerék" nem vasból van, hanem hús-vér-lélekből. És félelemből, szeretetből, bizalomból, elfogadásból, kételyből, megtalaltnak vélt válaszból, ...
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
YganA 2015.02.20 13:42:25
@A Menhely gondnoknője: Ha megengeditek, én is csatlakoznék a randevútokhoz, ha lehetőségem lesz arrafelé tartózkodni: :-)
YganA 2015.03.06 22:50:28
szervusz @peppe80: " A materializmus egyszerűen olyan, hogy onnan nincs visszaút. Abban a pozícióban nem tud más kiderülni." Nem lehet, hogy a spirál nem vertikálisan, hanem össze-vissza tekeredik? És esetleg most egy folyó túloldalán szemlélődhetsz egy ideig? Érdekes, tanulságos onnan nézegetni az ideátot?
"Meredek, de ameddig valaki üdvözülni AKAR vagy akár csak szeretne, addig nem jó keresztény, hiszen a maga javát keresi." -tetszik.
YganA 2015.03.07 07:14:55
@peppe80: Pedig lehetséges, hogy kóboroltam már arrafelé kíváncsiságból, tévedésből, álmomban, zavaromban, ...
Azokat is, akik nem szoktak minden vasárnap templomba járni – nagyon jó, hogy eljöttetek! Itt vagyunk hát mindannyian. Van, aki hektikus, eseménydús, stresszel teli napok után, kifáradva; van, aki kicsit bosszankodva, hogy nincs „fehér karácsony”; de olyan is akad, aki örül ennek,…..
YganA 2015.01.13 21:34:18
@khamul: :-(
(tehát előző delete)
@matthaios: :-(
YganA 2015.01.13 23:07:41
@matthaios:
p.s.
Azt hiszem, leesett a saját tantuszom.
Sem nem vagyok "berlini", sem nem vagyok "nem-berlini".
Rám az a vicc passzol (zsidó?): ha a flamandok ide, a vallonok oda álljanak, akkor tessék mondani, a belgák???
YganA 2015.01.31 22:54:16
@studiorum: véleményem és tapasztalatom szerint nincs szakácskönyv, nincs recept. A másikra hangolódás szükséges, megértés, közös pontok megtalálása. A többi az idő, a barátság mélysége,a Szentlélek segítése útján és révén... Erőlködéssel nem terem semmi. Az idő és a Szentlélek nem, de a barátság rajtunk múlik.
Tudok egy plébánosról, aki az iskolában, ahova hitoktatni járt, provokatíve nem engedte előre az ajtónál a tantestület hölgytagjait. Mikor aztán valaki számonkérte rajta a férfiak részéről a nőknek kijáró kötelező udvariasságot, az illető kéjes öntudattal kijelentette:…..
„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába” (Mt 18,3) – minden keresztény ismeri a jézusi mondást az evangéliumból. Őszintén szólva nekem mindig gondot okozott ez a szakasz. Vajon milyen értelemben kellene a gyerekekhez hasonlítanunk? Mert azt…..
YganA 2015.01.07 23:10:43
Drága @matthaios: "Tudom, hogy ha ma valaki valamilyen igazáról meg van győződve, az néha gyanús és intoleranciának tekintendő. Pedig az igazság, az ebben való való meggyőződés bizonyos értelemben kötelez is (és ez már a szeretettel is összefügghet), bár ezt mostanában inkább elsősorban férfiakra jellemző elfogultságnak, tökéletlenségnek szokták tekinteni. De teljesen jól van ez így? Nem riasztja el ez egy kicsit a férfiakat a mai egyháztól? "

Persze nem szeretnék az igazi férfias kihívások minősítésébe belekotyogni. De egy nem-férfiként úgy látom, hogy nagyon is szükséges lenne az igazságért tenni itt, nálunk is .Nem feltétlenül a "keresztények" számának növelése, inkább a kereszténység mélyebb értékeinek felfedezése, a mindennapi életben való megmutatkozása céljából. Hogy ne erővel mutassuk meg, nálunk a bölcsesség köve, hanem nem-cikis viselkedésünkkel keltsünk érdeklődést, vonzalmat, kíváncsiságot.
És ehhez nem szükséges nehéz hadfelszerelés, sőt az indiai nyelvjárások ismerete sem. Böjte atya, Pál Feri , ... vannak nekünk példaképeink. És egyikük sem nagy mellényéről, politikai játszmáiról, gyanús üzleteiről híres valamilyen keresztény mozgalomban. Bőven lenni tisztogatni való, sokszor kemény feladat ilyen körökben is. Ez nem az igazság megőrzéséhez, átmentéséhez tartozik?
Jó pihenést kívánok mindenkinek!
YganA 2015.01.08 08:25:24
@matthaios: Igazad van, másról beszélünk. Hitvilágunk tennivalóit(?) különböző oldalakról nézzük. Remélem, nem olyan nagy baj ez.

Előttünk az élet! Tornáztassuk, erősítsük szárnyainkat, hogy messze repülhessünk.

Barátsággal.
YganA 2015.01.08 09:53:15
@matthaios: "Sajnos ez nem mindig könnyű, mert az egyoldalúság bizonyos értelemben véve adottság (ez nem Pál Feri, hanem C.G.Jung)." - ez egyike legkedvencebb témáimnak, kb. 20 éve hiszek benne, foglalkozom vele, alkalmazom, stb. :-)))
“Sokan kérdezgetik, hogyan lehetséges az, hogy a katolikus hit ilyen fontos tanbeli kérdéseivel kapcsolatban a püspökök és a bíborosok ilyen különbözőképpen gondolkoznak. A Szinódus napjaiban legalábbis ez vált világossá – túlságosan is. A szentségek, a bűn, a kegyelem, a…..
YganA 2014.12.09 16:23:07
@YganA: Bocs, valami véletlenül előbb elment.
YganA 2014.12.10 15:26:00
@khamul:
"az Anyaszentegyház szerint valami sérül a fogamzásgátlással"
Tehát nem Isten, hanem az Anyaszentegyház szerint.
És az Anyaszentegyházon belül van, aki azt kérdezi: Biztos? Miért?
És van, aki azt válaszolja: Biztos. Csak.
Nem hiszem, hogy innen tovább tudunk lépni.
YganA 2014.12.10 16:13:25
@Pandit:

'Van olyan aki pl. a "ne ölj" igen rövid és egyszerű parancsot, ...' Az Anyaszentegyházon belül? Van. Pl. aki megáldja a háborús fegyvereket.

Nekünk van kijelölt "hatóságunk" népszavazás helyett. Többek között pontosan az is a dolga, hogy időről-időre alaposabban körülnézzen, megfontolja, mi az a nézet, amely frissítésre szorul. Mint ahogyan tette-teszi is, valószínűleg nagyobb felelősségtudattal, mint mi ezen a fórumon.

Bízom benne, hogy egyszer csak kimondatik: jé, a Föld gömbölyű!

A fogamzásgátlás tiltása Isten szándékának (?) valamilyen deriválásából keletkezett. Hátha hiba csúszott a számításba...
Misztikus az a személy, aki látomások, magánkinyilatkoztatások vagy más rendkívüli spirituális adományok révén közvetlen kapcsolatba lép Istennel, vagy aki megkapta a misztikus egyesülés, másképpen a beléöntött kontempláció kegyelmét. Az első esetben az Istennel való…..
YganA 2014.10.20 22:16:24
@Izrael misztériuma: Érdekes "görbe tükör"-féle szent Terézről Csányi Vilmos könyve. (A lebegésről
másféle feltételezés, pl.)
YganA 2014.10.20 22:19:59
@vaccinium: " Nem gondolom, hogy csak szavaknak lehet lelkisége." Szerintem is. (Nem szeretnék senkit a világon meggyőzni. Ha valakinek van kedve, gondolkozik a kérdéseimen, ha únja ...)
YganA 2014.10.20 22:40:05
@m-athos: Teljesen igazad van a fő csapásvonalakat illetően.
Az emberi természet hihetetlen változatossága örök csodálkozásra és ámulatra késztet. És a Teremtő iránti tiszteletre.
Egy nemzet, két nép és három nem. Ez lehetne a posztmodern Magyarország legrövidebb leírása. Egy nemzet? Az Alaptörvény egységes nemzetből indul ki. Íme, a sokat vitatott nemzeti hitvallás:  „MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért,…..
A liberális demokráciáról szóló beszédje volt az utolsó csepp. Orbán annyira diktátor, hogy már az amerikai sajtónak is fáj?  A Washington Post, The New York Times, és most már a Wall Street Journal is Putyinhoz hasonlítja, és teljes autoriter kormányzásról beszél. Az…..
YganA 2014.08.09 11:23:15
@vigyüktúlzásbaadolgokat:

Nekem rokonszenvesek a kérdéseid, a mérlegelésed, kíváncsiságod, no meg ahogyan összeveted a nézőpontokat.

A hittel kapcsolatban pedig szintén lehet gondolkodni, kérdezni, töprengeni, és ezeknek hangot/bekezdéseket adni. Ezekre nem hiszem, hogy az a jó válasz: Isten és az Egyház így szóla, punktum. Azért itt van/volt történelem,vihar, mennydörgés-földrengés, hatalom, befolyás, ostobaság, bölcsesség, Bábel, nyelvfejlődés, Lélek, köd és ködösítés is...

Ha egy másik hitvilágot vennénk górcső alá (persze, nyilván az csak alsóbbrendű lehet a mienkhez viszonyítva), kérdéseket tennénk fel, ellentmondásokat vélnénk felfedezni, és azt a választ kapnánk: Isten/isteneink így mondták, slussz - mit szólnánk?

Még valami: normális gondolkodáshoz, töprengéshez nem kell akadémiai tagság, Nobel díj, sőt phd sem. Csak jószándékú kíváncsiság, logika, türelem a másik felé...
A fides és a ratio viszonya a felvilágosodás óta klasszikus téma a teológiában. Most persze kicsit gyakorlatiasabban szeretném megközelíteni a dolgot. De hadd kezdjem messziről, talán egy személyes mozzanattal. Ugyan most nem ez a fő munkám, időnkét azért tartok lelkigyakorlatokat…..
YganA 2014.07.20 11:23:09
www.youtube.com/watch?v=K-6JgdAfW_Y

Szeretném megosztani ezen a fórumon töprengésemet. (Nem találtam passzolósabb témát...)

Keressük mi, katolikusok a kapcsolatot azokkal, akik nem a mi hittételeinkből indulnak ki? Nem formális gesztusokra gondolok, hanem igazi kéznyújtásra, szövetségkötésre, az összekötő hidak felismerésére és erősítésére...
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
YganA 2014.06.14 23:10:20
@pacsy:"nekem ezek erőt adó, tiszta sorok." Teljesen osztom a véleményed.
Azon töprenghetünk, hogy van sok bölcsesség a világban, mégis olyan keveset vagyunk képesek hasznosítani belőlük. Talán egyik oka az, hogy olyan különbözőek vagyunk pl. erőben. Legtöbbünk megszületik, próbálkozik tisztességesen éldegélni, hajlik erra-arra, esik-kel, kóvályog, aztán lehúnyja két szemét...
És Isten nyilván tudomásul veszi, hogy ilyenek vagyunk. De mégis, hogy lehetne ezzel a kishibás népséggel kezdeni valamit? Legtöbben nem olvasnak Mustó SJ-t. És nincs lelki vezetőjük sem.
A szerzetessé válás/ maradás valóban egy nagyon kemény döntéssorozat lehet. És ehhez talán meg is vannak az évszázadok alatt kiérlelt segítő tanácsok, módszerek.
Akik viszont kint rohangálnak a vibráló, zűrös világban, tanulatlanul, ősöket és kortársakat majmolva - elég gyámoltalanok lehetnek.
Persze, köztük is vannak fantasztikusan erősek. Akik következetesen haladnak az útjukon. De a többség keresgél, bukdácsol, álmélkodik, csalódik, saját bőrén tanul.
A nők közül valóban sokan biztonságot, tekintélyt szereznek a családban. (Persze, az élet hosszú is lehet, amikor ez a szerep már nincs reflektorfényben!.)
A férfiak megtalálhatják a "fölényüket" a munkában, a politizálásban, az autó, vagy motor alatt fekve, azt szerelgetve.
Egyik státusz sem megrendíthetetlen.
Szeretet? Tengernyi definiciója van. Az elfogadás talán a leglényegesebb (szerintem). Isten bennünket, mi a feketét, a dadogóst, a haszontalan, tökéletlen gyerekünket, a hisztis párunkat, a mindennapi ebédünket, ... , no meg magunkat is. Persze, az is belénk van ültetve, hogy holnap egy kicsit szebbet, jobbat, nagyobbat akarjunk. Csak arra kéne vigyáznunk, hogy ne másnak ellenében.
Jó éjt, ennyi talán elég mára a bölcselkedésből. :-)
YganA 2014.06.15 11:43:45
@pacsy: @matthaios: Kis ideig meghökkentem a képtől: Jézus szenvedve kéri: taposs meg, hisz ezért születtem a világra...
Szeretném elolvasni a könyvet.
Bár most úgy gondolom, ez a kép illusztrálja a határtalan szeretetet.
Hiszen a születő új élet is mindig megkínozza az anyját: fájdalmasan szétfeszítí, megsebzi, kihasználja minden porcikáját. És az anya - ember, állat egyaránt - odaadja magát és szívét ennek a feladatnak.
Megtapossuk az utat is, amin haladunk célunk felé. A hidat is, ha szakadék fölött megyünk át.
Nagypapám a szőlőt, káposztát is megtaposta - hogy új bor, élelem legyen télire.
Nem érzem pesszimistának a képet.
Persze, gyakran kéne testileg-lelkileg "lábatmosnunk", a szent taposás közben.
Félreértem?
2014. március 31-i videóinterjú készült Ferenc pápával, melyet a belga Verse Vis közösség öt fiatalja készített. A fiatalok angolul tették fel kérdéseiket (egy tolmács segítségével), a pápa pedig olaszul válaszolta meg azokat. Az alábbi magyar fordítást Korponai Gábor…..
YganA 2014.05.21 11:15:14
@matthaios: Azt hiszem, a szemléletkülönbség a lényeg.
Tfh a cselekedetek 1/3 része jó, 1/3 semleges, 1/3 rossz.
Ha a rosszra fókuszálunk, a saját életünk is szürke fellegek alatt zajlik, és ezt a búskomorságot, pesszimizmust sugározzuk tovább a többiekre.
Ha igyekszünk sok jót meglátni, annak örvendezni, mi is és környezetünk is derűsebb lesz. A napos oldalon színesebben, kedvesebben virulnak a bokrok is.
Ez a gyereknevelésben is így van. A perfekcionista szülő mellett szorongó kisegér lehet a gyerekből. A "lazább", több humort, könnyedséget megengedő neveléstől arányosabb lesz a test és a lélek is.
Igen, mindannyian tökéletlenek vagyunk (a bűn szót most szándékosan kerülöm), de Jézus Krisztus már! megváltott bennünket.

Iszonyú nehéz súlya van a bűn szónak. Olyan jelzőkkel párosul, hogy fertelmes, gyalázatos, undorító, halálos, aljas, stb.

Ember emberre ilyen szót csak nagyon kivételes esetben pecsételhet - szerintem.

(Tudjuk, előfordult már, hogy az apostolok és utódaik is olykor összekeverték a bűnt és a nem-bűnt.)
YganA 2014.05.22 20:37:24
@Kajla: Mindannyian elférhetünk.
:-)
YganA 2014.05.23 08:26:24
@Kajla: :-)
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
YganA 2014.04.13 10:22:56
@vigyüktúlzásbaadolgokat:
A konkrét példa eléggé elszomorítónak tűnik számomra. Határozott véleményem azonban nincs, hiszen a részleteket, enyhítő-súlyosbító körülményeket nem ismerem.
Mindemellett az is feltételezhető, hogy teljesen, vagy csaknem teljesen törvényesen esnek meg a dolgok. Hiszen a kormány hozott olyan törvényeket, amelyeknek szellemében kell most már működnünk.
Az egy teljesen más oldala a dolognak, hogy mit tartunk etikusnak, mi, a keresztény értékrend szerint igazodók, vagy általában mi, akik tisztességes emberek szeretnénk maradni.
Ha látok egy súlyos problémát (mert azért, valljuk be, akad egy-kettő), mit is tehetek én? Lobogó hajjal zászlót lengethetek a téren – ez nem illik koromhoz-erőmhöz-hozzám. Szavazhatok, ezt megtettem. Imádkozhatok, mint Te. És beszélgethetek környezetemmel, próbálhatom elmondani: kár hogy nincs elég sok határozott, tisztességes ember az országban, aki elérhetné, hogy fair play legyen nálunk. Hátha legközelebb, alkalomadtán tisztábban látunk majd, komolyabban vesszük a várható következményeket is…(Pl. lehet, hogy a győztes mindent visz.)
Addig is igyekszem nem csak a fekete dolgokat nézegetni, mert még majd az én lelkem is megfeketül.
:-)
YganA 2014.04.13 13:10:42
@m-athos: Érveid számomra nem elég meggyőzőek. Ha van egy bérleti jogviszony, ahol mindkét fél betartja a szabályokat, miért ne kéne a bérlőnek feltételeznie, hogy egy új évad megkezdésénél előnyben részesül? (Pláne, ha a bérbeadónak ő is eltartója, nem pedig jobbágya?)
Persze, nem vagyok azért olyan naiv.
:-)
YganA 2014.05.06 20:02:47
@peppe80: :-) Örülök, hogy újra találkoztunk!
Kapcsolatban a valósággal - A keresztény lelkiség gyakorlatias. Jézus Krisztus közöttünk jártában két lábbal állt a földön, s nyomán a keresztény spiritualitás is bizonyos értelemben – ha nem is földhözragadt – legalábbis földközeli. Szeretni csak konkrétan lehet.…..
YganA 2014.04.18 08:01:16
:-)
YganA 2014.04.23 11:33:03
@mrcxqj: "Jézus, tehát, egy meglehetősen központi felhívásában (új parancs), egy meglehetősen "aktív" és "konkrét" odafigyelésre (szeretetre) hív. Mintha azt mondaná: ha így élsz közel leszel Istenhez, az ő országához...
Nem gondolom, hogy ez az ima, a megállás, meditáció ellen szólna, sőt sokkal inkább mellette ... mintha kölcsönösen feltételeznék egymást, hiszen ez utóbbi nélkül talán pont Azzal a Valakivel való személyes kapcsolat hiányozna, akinek az evangelista az Új Parancsolat szavait tulajdonítja."
- szívemből szóltál.
Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó "kis szörnyetegeket" nevelünk. A pápa erről egy zárt körű találkozón…..
YganA 2014.04.12 20:03:11
@matthaios: "A pápa ismételten visszautasította a gyermekekkel való nevelési kísérletezést. A gyermekek és a fiatalok nem kísérleti nyulak! "

Szívből rokonszenvezek pápánkkal. Eme kijelentése mégis elgondolkoztatott.

Mivel úgy vélem, minden egyes gyermek világrahozása egy egyedi, egyszeri, megismételhetetlen kísérlet. Ugyanazon apa és anya mellett az első, a második, ... gyerek is más-más feltételek, légkör, környezeti hatások között nevelődik. Még az egypetéjű ikreknél is előfordul. (2 Lotti).

Nem beszélve az oly gyakori (régen is sokszor előfordult, - pl. árvaság okán) egyszülős felállásokról.

És amikor 12 éves kislányok szülnek Afrikában, Indiában, Magyarországon? Ezeket a gyerekeket is világra illik hozni, ők nem kísérleti alanyok?

(A pápa sok okosat mond, de talán mégsem ő az Isten?)
YganA 2014.04.12 20:47:50
@matthaios: Szerintem mindkettő jó. Sőt, sok más ember is jó. De "Az egyébként igaz, hogy a pápa nem Isten."

Én nem mesterséges kísérleti terepre szándékoztam utalni, csupán többezeréves realitásra.
YganA 2014.04.12 22:26:12
@Izrael misztériuma: nekem is tetszik. Megjegyzem, én nem erre a vonalra gondoltam - csupán a gyereknevelés különösségeiről töprengtem.
Hányan olvasták el alaposan Ferenc pápa Az Evangélium Öröme c. apostoli buzdítását? Nem elegen. Hányan hallottak Don Luigi Sturzo atyáról, az olasz Keresztény Demokrácia atyjáról? Még kevesebben. Annál meglepőbb, hogy Bartolomeo Sorge jezsuita páter az Aggiornamenti…..
YganA 2014.04.02 20:57:24
@studiorum: Az első mondatoddal egyetértek. Tehát az eszme a jobb láb, amivel el lehet indulni a kályhától. Ettől kezdve viszont a bal láb nélkül nincs tánc. Egy-két, egy-két,...

Ha elveszítjük a valóság visszacsatolását, az űrök zűrjében köthetünk ki, amint az már a történelemben oly sokszor előfordult.

Utolsó mondatoddal is egyetértek. Legföljebb azon kéne töprengenünk még, mi is lehet az Istennel való kapcsolat mértékének mértékegysége.
YganA 2014.04.03 11:23:45
@studiorum: "a lelki tökéletesség foka.". Nos, itt vagyok elbizonytalanodva. Hol a fokmérő? Embernél? Istennél?
YganA 2014.04.03 12:26:11
Nemrégiben történt, hogy bejött hozzám a tanszékre egy fiatal teológushallgató, egy nagyhírű hagyományos női szerzetesrend tagja. Elmesélte, hogy nagyon fél, mert az ő rendjében a noviciátus alatt kötelező részt venniük egyénileg vezetett szentignáci lelkigyakorlaton.…..
YganA 2014.04.02 21:03:16
@tomasszo: Kedves a.csodalatos.phantom! Hű!
YganA 2014.04.02 21:54:14
@tomasszo: Én sem. Az ütőstől elájulok. Egyébként Ön-kegyed hogysmint?
YganA 2014.04.02 21:57:54
@YganA: Bocs, beájulok.
Jezsuita bloggerek Állati jogok? 2014.03.10 18:19:42
Vannak jogai a kutyáknak? Na és a malacoknak vagy a birkáknak? Esetleg a keselyűknek és a delfineknek is? Általánosabban fogalmazva: vajon nekünk, embereknek vannak kötelességeink az állatokkal szemben, olyan alapon, hogy az egyes állatoknak bizonyos jogaik vannak? A keresztény…..
YganA 2014.03.29 15:13:50
@Urfang: :-(
Lassan tízedik éve dolgozom a papnevelésben – utóbb talán nem számít elbizakodottságnak, ha azt gondolom: van némi tapasztalatom. Nekem úgy tűnik, a mai papok legnagyobb kísértése abban áll, hogy abbahagyják az imádságot. A fiatalok közül sokan teljes lelkesedéssel vetik bele…..
YganA 2014.03.06 19:22:05
@zzsuzsici: :-)))
YganA 2014.03.07 19:42:41
@türkiz: @zzsuzsici: Drága Barátnőim! Nem hagynátok már abba? Tele vagytok érzékenységgel, ugyanakkor olyanokat írtok, amiktől feláll a szőr a hátamon, kiütéseket kapok, kinyílik a bicska a zsebemben, ...

Nem, nem ilyenek a nők. Csak néha beborulnak, és olyankor nem veszik észre, hogy tajtékzanak.

Sejtem, hogy most én következem. Majdcsak kibírom. Pedig sírni szoktam volt, ha bántanak.

Ha valaki ölelésre, megnyugtatásra vágyik, számíthat rám. Ha valaki kegyetlen, nem tudom szó nélkül nézni.
YganA 2014.03.08 10:49:55
@türkiz: magán válasz ment, :-)
Évek óta folyik a vita a cigánygyerekek oktatási integrációja körül. Sok esetben maguk a romák is különböző véleményt fogalmaznak meg. Juhász Júliának az OSIRIS kiadásában megjelent: „Találkoztam boldoguló cigányokkal is” kötetében olyan sikeres életutat bejárt…..
YganA 2014.03.03 11:55:01
@türkiz: HÚ ,DE JÓ!!!
:-)
Egy mostanában elvégzett felmérés szerint az olaszok 59 százaléka azt állítja, hogy nagy segítséget jelent számára, ha foglalkozik saját spirituális kérdéseivel. Sokan merítenek pozitív energiát ebből – és mi tagadás, nem csak Itáliában! Terjedni látszik egyfajta…..
YganA 2013.11.15 09:30:48
@Temüdzsinn: Ne sértődj meg, kérlek! Úgy gondolom, téged is lehetne kedvelni partnerként ezen a blogon , ha nem látszanál ilyen támadó méregzsáknak.
A múlt század két nagy költője: Babits Mihály és József Attila. Ismerték egymást, de nem szimpatizáltak egymással. Mindkettőnek Istennel való viszonya viharos. Írásaikban nyoma sincsen Sík Sándor harsogó istenhitének. De talán éppen ezért állnak közel hozzánk. Ma Babitsra…..
YganA 2013.03.28 10:26:49
@Kajla: Feszülten pattantam ki az ágyból. Annyi még a teendőm a hosszú ünnepig. Vendégeknek tiszta ágynemű, bort venni, elég legyen a nyuszitojás, tormát se feledjem a sonka mellé, stb...

És most hirtelen "roppant denevérszárny legyintett arcul". Ott ülök én is VELÜK a váróteremben, Péter, János, Jakab, Máté alszik. Jajj!

De mégis: én tudok "néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel".

Köszönöm!
YganA 2013.10.19 09:49:53
@Kajla: Elég régóta merengek azon, hogy a halált tényleg bűneink miatt érdemeltük meg? Inkább
"Nem mennék
soha vissza,
nem mennék
soha vissza,
kínom (majdani halálommal együtt ) olyan kerek, égi-tiszta"
YganA 2013.10.31 16:29:32
@telihold83: @Kajla: Hová töttem az eszömet, mikor hozzád möntem? - gyakran hallani "mifelénk".
:-)
Sokan úgy gondolkodnak Isten akaratáról, mint ha az valami fátum szerű, megmásíthatatlan határozat lenne, ami a mi emberi hozzáállásunktól függetlenül mindig és feltétlen megvalósulna.  Amit Isten akar az úgy lesz és kész. Ez a kép hivatáskeresésben olykor egészen bénítóan és félelmet ébresztően…..
YganA 2013.10.30 11:00:53
Kedves @bűnös szolga: talán segíthetne az elrugaszkodásban, ha átneveznéd magad valami mássá...Ami azt tükrözi, hogy mostantól "bizakodó útkereső" vagy. :-)
YganA 2013.10.30 11:34:41
@Dr. szpahi: "Minél több szívbéli hozzátartozónk, barátunk van odaát, egyre jobban átérezhetjük azt, hogy mi is már inkább a túlvilághoz tartozunk mint az evilághoz." - ezen gondolkozom. Valóban nagyon jó a hívő embernek az élet távlatossága. Bízni abban, hogy nincs vége, punktum. Sem szeretteinknek, sem magunknak.

Amíg itt vagyunk, mégis a MOST a legfontosabb. Ez a téglája a végtelen nagy katedrálisnak, amihez tartozunk. Jó lenne, ha minden MOST-ból ki tudnám hozni a legszebbet, legtöbbet. Sajnos, ez sem megy könnyen...
YganA 2013.10.30 19:50:19
@Izrael misztériuma: ...hasonló érzések motoszkálnak bennem is, köszönöm szépen.
Sok évvel ezelőtt történt az eset. Még kezdő papként Németországban beszélgettem egy fiatalasszonnyal, akiről kiderült, hogy kilépett az egyházból. Arrafelé ez egyáltalán nem ritka jelenség; nem is ütköztem meg rajta. Ám amolyan jószándékú-tájékozatlan…..
YganA 2013.10.23 21:20:59
@bűnös szolga: " Nos, a te tapasztalataid mellett vannak másféle esetek és emberek is." - hidd el, ettől még nem vagy selejtes, csak nem illesz be a sztereotip sémába!

Pl. az is elvárt dolog, hogy a nő elaléljon az áhítattól, amikor gyermekét először veheti karjaiba. Nekem ez sem sikerült, holott nagyon igyekeztem.

Viszont néhány unokaöcsémet-húgomat más-más (hormonális?) időszakomban legszívesebben "megettem" volna a szeretettől.

Mindemellett a családom normális, jó anyának és nagyanyának tart. (Sőt jófejnek.)
YganA 2013.10.25 08:25:46
@Kajla: :-)
YganA 2013.10.25 10:05:53
Kedves Felebarátaim!

TÉLI VILÁG

Megölte valaki magát,
Az hozta ezt a rút időt.
Fuj a szél, táncol a tányér
A borbélyműhelyek előtt.
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

A napszámos, napszámosné
Tuskót fürészel és hasít;
Daróc pólyában gyermekök
A szélvésszel versenyt visít.
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

Jár nagy léptekkel föl s alá
A katona az őrhelyen,
És számlálgatja lépteit;
Kínjában mást mit is tegyen?
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

A hosszulábu drótostót
Kopott gubáját cepeli;
Az orra érett paprika,
S hidegtől folynak könnyei.
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

Barangol a vándorszinész
Egy falutól a másikig;
Meleg ruhája nincs ugyan,
De mindazáltal éhezik.
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

Hát a cigány?... vacog foga
A rongyos sátorok alatt;
Kopogtat a szél és bemegy,
Bár a cigány nem szól: szabad!
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

Megölte valaki magát,
Az hozta ezt a rút időt.
Fuj a szél, táncol a tányér
A borbélyműhelyek előtt.
Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.

Itt, nálam, ni. Az én kis tiszta fészkemben. Aki bűnös, kizavarom, kitagadom. A lányt. A pasit. Az anyóst. A postást és a portást. (Pusztuljon a szomszéd tehene is!)

És én maradok, tisztán, makulátlanul. Szerényen, szemérmesen, szűziesen. Ha jön a perc, hófehér tüllben lebegek fel a Mennyországba.

Hú!

Lehet, hogy egyedül leszek?

És hová lett a Jóisten?