Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zlaboncz (ZLC)

0 bejegyzést írt és 248 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmek és downsizing, valamint némi korom a szívócsőből. És Picoscope! Az Égéstér 103. adásának kommentposztja.Itt a direktlink a letöltéshez, ha netán kéne...
Hogyan is kezdhetnénk másképp: blogolvasó vette észre először :-) Mától hivatalos, egy csomó blog és portál ezen pörög, a könyvesblogtól, az origón át a hwsw-ig. Úgyhogy most kénytelen vagyok olyasmiket írni, amire az iménti források nem fektettek elég hangsúlyt.…..
zlaboncz (ZLC) 2013.10.18 13:00:05
@Dworkyll: Na, akkor itt folytatom én is.
OK, hogy fejlődtek (lásd előző hozzászólásod a Radar topicban), de miért csak eddig tartott a fejlődés? Miért csak ePub?
Hogy ne csak a szám járjon, beregisztráltam az áruházba és vásároltam is. Nagyon jól megcsinált a regisztráció, gyors, nem kell megadni semmit, csak e-mail címet és jelszót, a többi adatot ráér később is. A visszaigazoló e-mail nagyon gyorsan megérkezett (jó a háttér-infrastruktúra ugye :) ) Ez mindenképpen nagyon pozitív.
Online fizetésre csak MC vagy VISA kártya van, ez kevés, de elégséges szerintem. Az nem annyira tetszik, hogy eltárolja a CVC/CVV kódot, ezt nem szeretem, jobb lenne fizetésnél megadni, de ez is csak nemszeretem dolog.
A keresés, válogatás könnyen, gyorsan, jól megy, a fizetés pedig tényleg egy kattintás (köüszönhetően az eltárolt kódnak ugye...) A választékot egyelőre nem minősíteném, magyar mércével mérve nagyon sok minden van.
De visszatérve a fent említett dologra, miért csak ePub van? Talátam olyan könyvet, ami a kiadó oldalán fent van PRC-ben is! Akkor azt miért nem lehet átvenni? Az egy dolod, hogy a saját olvasóprogramjuk nem viszi, de miért kell kizárni a többieket? Nekem ugyan nem gond a konvertálás (Kindle-öm van), de ha már fizetek érte, akkor hadd ne kelljen. Így tényleg átmegyek a másik kiadó oldalára és ott fogom megvenni...
DRM-es könyvet értelemszerűen nem vettem, de arra is kíváncsi lennék, hogy kezeli a rendszer...

Szóval jó, jó, de azért ne hagyják abba a fejlődést... :)
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
zlaboncz (ZLC) 2012.10.10 21:51:24
@Dworkyll: Tudom, ott vagyok, próbálom terjeszteni az igét. :)
Az mondjuk meglepő, hogy mennyien elhiszik/úgy gondolják, hogy tényleg van/lesz 10eurós könyvolvasó csak úgy...
zlaboncz (ZLC) 2012.10.11 07:14:06
@Atyaman: Azt tudtam, hogy saját szoftveres, de ez a "pre-rendered by the App" azért messze alulmúlja a várakozásaimat. Vagyis semmi parser nincsen benne, nemhogy szöveget nem tud megjeleníteni, csak egy digitális képkeret gyakorlatilag. Az általad felsoroltak mellett ráadásul még keresés se lesz.
Pedig a hardver maga nagyon jó lehetne az igazi brutáls olcsó kis eszköz, de hát így megint sikerült eltolniuk szerintem, mert így nem nagyon tudom elképzelni, hogy hsikeres lehetne, bármennyire is olcsó... Vagy lehet, hogy már mi vagyunk elkényeztetve a különböző szolgáltatások által, amit az olvasók adnak, és adott esetben ennyi (képek lapozása?) is elég lehet?

Z.
zlaboncz (ZLC) 2013.10.17 17:40:05
Hm:

hu.txtr.com

3000 magyar könyv, E-Pub only, helyenként DRM.

Hát, nem tudom, nem igazán biztató. Megint egy txtr'-es típusú próbálkozás?
Ha lenne anonim könyvkalózok szervezete, biztos kirúgnának, mert egyáltalán nem vagyok anonim. Több, mint tíz éve kezdtem el az elektronikus olvasnivalók farigcsálását, ami akkoriban még legfeljebb az elvetemültek úri, és enyhén mazochisztikus huncutsága volt. Az eltelt idő alatt…..
zlaboncz (ZLC) 2013.05.27 11:14:08
@Dworkyll: "az igazán zúzós címekből készül elektronikus verzió az Agavénál, sajnos egyelőre csak a "raktárra", max promóciós célokra. De ha végre bekövetkezne valamilyen áttörés, akkor piszok gyorsan kerülhetnének elő a címek a raktárból, legalábbis elvileg."

Ez most tényleg komoly, hogy raktárra dolgoznak? És azt is komolyan gondolják, hogy ha _majd_ "piszok gyorsan" előkerülnek az e-könyvek (elvileg), akkor még lesz vevő, aki még meg akarja venni?

Minden egyes cikkben, blogbejegyzésben (nem csak itt) előkerül a téma, hogy _vannak_ ekönyv vásárlók, még ha nem is tömegekben, akik már most fizetnének a tartalomért (jó példával elöljárva), erre itt van egy cég, aki a (megfogadva pl. az itteni ötletelést (?) ), olyan csövet csinál, amiből párhuzamosan kipotyoghat a papír és az e-akármi is, de egy laza mozdulattal eldugítja az e-kimenetet. Miközben a vevők meg itt állnak nyálcsorgatva (ahogy nézem sokadik vagyok a sorban)

Most már (ha már eddig elbénázták és nem jelentették meg e-ben) kint van a kalóz e-kiadvány, kirakhatnák nyugodtan, a sokszor hangoztatott elvi akadály az "azért nincs e-kiadás, mert ellopják" sem lehetne akadály, és legalább az a pár (?) ember aki szeretné elolvasni, de eddig még nem guglizott rá, tuti megvenné.

Ehelyett most akkor a lelkiismeret megnyugtatása végett vegyem meg a könyvet (szó szerint nem tudom hova tenni) és keressem meg a neten? Ezzel csak annyi gond van, hogy ha egyszer tényleg megjelenik elektronikusan, akkor azért jobb lenne egy Dwo-munkapadon reszelgetett példányt olvasni, mint egy akármilyen kalóz kiadványt, azt viszont újra meg kell venni.

Kifizetném én a teljes árát, de akkor legalább legyen olyan szállítási opció, hogy "Ha majd (elvileg) megjelenik e-ként, akkor szóljatok". Vagy vásárlás helyett (mellé) tegyenek ki egy "Donate" gombot, és oda becsengetem az összeget. Vagy szállítási címnek megadom a városi könyvtár címét, bár lehet, hogy kicsit csodálkozni fognak.
Komolyan mondom, röhej, pedig sírni lenne kedvem. Nem is, inkább olvasni lenne kedvem, de hát azt nehezen tudok...

Ja, és egyébként mi lett a Hackett-könyvvel, amit megjelenéskor náluk vettem meg? (amit most tetsuo_ linkje alapján az e-könyv.hu-nál lehet megvenni) Azt is vissza kellett tenni a raktárba, mert foglalta a helyet az e-polcon?)
zlaboncz (ZLC) 2013.05.27 22:25:28
@Dworkyll: Hát, akkor csúnyán félreértettem, de így még rosszabb a helyzet, mert ezek szerint még rendes cső sincs...

@piettro: Viszonyítás kérdése, mi a sok, ha matekos szemmel nézzük, akkor egy...kettő...sok. De mindenképpen több, mint a nulla, amire most lehetőségünk van.
És esetünkben nagyon úgy tűnik, hogy a "szkenner-huszárok" azok, akik látják, értik és kielégítik a piaci igényeket.
Ja, és a HVG-t nem kell szürkén bitekké alakítani, ugyanis azt szépen kiadják hetente elektronikusan...
Amikor podcaster kollégám Laci rákérdezett, hogy nincs-e kedvem megenni egy kicsit nagyobb hamburgert, mondjuk úgy két kilósat, egy pillanatra Adam Richman helyében éreztem magam, aztán a realitás erőt vett rajtam, és közöltem, hogy ki van zárva, azok az idők már elmúltak, amikor…..
zlaboncz (ZLC) 2013.03.29 14:15:21
Én szintén a dunakeszi étteremben jártam, immár többször is. Családostul, egyedül is voltam, alapvetően elégedett vagyok vele.
Mikor családosan voltunk a várakozás tényleg hosszabbra nyúlt, de ezt belekalkuláltuk, az étlapon korrektül jelezve van! Az étlap kellően változatos, a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki megtalálta az ízlésének megfelelőt, és a várakozásnak megfelelően mindenki elégedett is volt vele. Egy-két dolgon lehetne javítani (pl. a kis tasakos majonéz/ketchup nem illik a többi ételhez, ráadásul nagyon kicsi adag, ill. a már említett túl markáns nyers uborka, talán vékonyabb szeleteléssel lehetne segíteni?)

Én már próbáltam a Big Bacont, Big Gourmet, és az említett áfonyás burgert is, mindegyik nagyon ízlett, az áfonyás szerintem különösen jól sikerült. Az elfogyasztásuk nem könnyű puszta kézzel, kezdve onnan, hogy nem átharapható, de hát, ez legyen a legnagyobb probléma :) Már gyűjtöm az erőt a kilós burgerekhez, tuti ki fogom próbálni.

Kedves BH Péter, a kommentedhez csak két megjegyzést: Nem kell az üzletvezetés nehézségeit ide behozni, nem illik az egyébként nagyon korrekt, kimagaslóan jó hozzáállásodhoz. Nem ide tartozik, aki egy kicsit tisztában van a magyar helyzettel, az úgyis tudja, aki meg nem, az meg úgysem fogja megérteni.
A másik, pedig, hogy a minőséget ne bántsátok! Az árak nem olcsók, de elfogadhatóak jelenleg, viszont a minőség messze magasabb, mint az átlag, szerintem, így az maradjon.
Intro A fogyasztói társadalom kellős közepéről nemrégiben sokkoló hír érkezett: nem fogynak úgy az e-könyvolvasó eszközök, mint azt várták/tervezték/szeretnék. Karácsony előtt a legtöbben arra voksoltak, hogy ez a karácsony már biztosan az e-könyvolvasóké lesz. A szomorú…..
zlaboncz (ZLC) 2013.03.25 13:08:27
Szia,

Ha csak az üzemidő a problélma és egyébként elégedett vagy a kütyüvel, akkor szerintem érdemes lenne utánanézni az akku cserének. Már nem garanciális a kütyü, nem okoz garivesztést a csere. Ha van egy kis műszaki jártasságod, akkor a netről rendelt csomaggal Te is megoldod, de szerintem találhatsz olyan embert is, aki kicseréli neked.

A PW ugyanolyan e-inkes, mint a K5, tehát nincs vibrálás, vagy egyéb, a megvilágítása pedig ledes, és nem háttérvilágítás, hanem oldalról világítják meg. (Amire te gondolsz, az a régebbi kijelzők háttérvilágítása, annak valóban volt egy villogási frekvenciája, de itt nincs ilyen)
A K5 kontrasztja jobb, mint a PW-é, de a felbontása kisebb. A világítás napfényes körülmények között semmit nem jelent, hogy rajta hagyod-e vagy sem, az teljesen mindegy. Az kevesebb fénynél számít, ha például egy kisebb olvasólámpa mellett olvasol, akkor dob sokat a megjelenítésen a PW világítása.
Az általad olvasott hátrányok relatívak. Egyrészt nem ijesztőek, másrészt megszokást igényel, harmadrészt nekem például bőven ellensúlyozza az eszköz használhatósága. Ha teheted próbáld ki valahol!

Véleményem szerint alapvetően az olvasási szokások határozzák meg, hogy mit érdemes venni. Ha sokat olvasol nyílt térben, vagy jól megvilágított helyen, este pedig nem zavaró otthon (pl. van külön olvasósarok) akkor egyértelműen jobb a K5. Én legtöbbet este/éjszaka, ágyban olvasok, az asszony meg nem szeret lámpa mellett aludni, tehát nem kérdés, hogy mit vettem :)

Z.
Naszóval,  van itt ez az akció (via kecsket), hogy a hamarosan megjelenő Magda, a bestiális népszínház utcai mindenes című könyvnek lesz elektronikus változata. Magában nem lehet megvenni, pont mint egy csomó promóciós terméket, csak összecsomagolva a papírral. Azaz a…..
zlaboncz (ZLC) 2012.11.14 08:53:55
@Dworkyll: "Most komolyan, kit érdekelne a forgalmának egy hatszázad része"

Mondjuk azt, aki látja, hogy ebből lehetne a nem is olyan távoli jövőben a bevételének a 60 százaléka?

Ennek így, ebben a formában nincs értelme. A papírosok akkor is kaphatnának kupont, ha mi tudunk vásárolni natúr e-könyvet.

Ebből a promócióból csak az látszik, hogy rohadtul nem értik, nem akarják érteni és figyelembe venni az e-könyv piacot, csak valaki meggyőzte őket, hogy valamit mindenképpen lépni kellene ez irányba is. Csak ennek meg az lesz az eredménye, hogy azt mondják, hogy na látjátok, nem kell az e-könyv senkinek. Ha meg véletlenül kikerül egy példány a szürke zónába (mert igény az van rá, ahogy látszik), akkor meg mondhatják, hogy, na ugye, hogy ellopják.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.11.14 10:51:27
@Dworkyll: Megmondtad a jobbat: Lehessen kapni e-könyként x áron, papírkönyvként y áron, amihez jár ajándékba az e-könyv. Köszönjük, mindenki boldog, azt veszi, amit akar, és a papíros térítés is beindulhat, működhet.

(Sajnos aszázalékos-pizzás témában neked lesz igazad, de remélem a 10 év alatt csak elköltjük valahogy azokat a pizzákat asztal mellett ülve, nem csak a drót végén ücsörögve.)

"A kiadó álláspontját meg azért próbálom kitalálni, mert ő nincs itt és nem tudja megvédeni magát, egyoldalúan meg piszok könnyű vagdalkozni, csak a sportértéke csekély."

A fórum nyílt, bárki beléphet, a hivatalos "személyek" meg különösen szívesen látottak. Nem egyoldalúan vagdalkozunk, hanem elmondjuk a vléeményünket, de mivel a másik oldal nem jött közénk, jobb híján egymást b@szogatjuk unalmunkban és tehetetlenségünkben... :(
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
zlaboncz (ZLC) 2012.10.28 07:58:46
@Dworkyll: Működik a Paperwhite-on az 1.6-os szótár rendben.
E-könyv olvasók Kindle-utóhang 2012.09.07 12:43:29
No, aludtunk rá egyet... 5 új eszközt és több szolgáltatást mutattak be tegnap este az Amazon idei „szokásos” sajtóbemutatóján. Előző - a Kindle történetét összefoglaló - posztomban tippeltem párat, ennek néhány része bejött (a lényegiek mindenképp), a bolt hivatalos…..
zlaboncz (ZLC) 2012.09.21 23:13:25
@mojo68: Lehet regisztrálni, nem kell fizetni semmit.
zlaboncz (ZLC) 2012.09.25 19:44:15
@Humanvox: Igen, minden működik ugyanúgy, bár garanciális ügyintézéshez még nem volt szerencsétlenségem.

Z.
Utólag is nehezen értem, hogyan vehettem meg egy nyári kesztyűt húszezer forintért. Volt egy életszakaszom, amikor kedveltem a drága dolgokat, de ez már valószínűleg akkor is elmúlt. A nyári motoroskesztyű mindnyájunk számára jól ismert műfaj, az árkategória pedig az ötezer…..
Elöljáróban Bevallom férfiasan, rettenetesen nem szeretem az Apple dolgait. Sem a cégfilozófiáját, sem a termékeit. iPhone-om sose lesz, ha rajtam múlik, MacBook-kal csak egyszer volt dolgom, és nem volt kellemes az élmény. Valaha még billenytűzetet is ragadtam, a jó öreg…..
zlaboncz (ZLC) 2012.07.16 11:04:14
@untermensch: Erre gondolt:
Ez a magyar billentyűzet kiosztás:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/KB_Hungary.svg/420px-KB_Hungary.svg.png

Ez pedig egy Androidos megvalósítás (nagyjából, mert a felső szám(sor) hiányzik:
logout.hu/dl/upc/2010-12/215540_anysoftkeyboard3.jpg

Én nem teljesen tudok egyetérteni Dwo-val, mert egyrészről igaza van, mert jobb a teljes - megszokott! - kiosztást használni, másrészről, a hellyel is spórolni kell, és az Apple által felajánlott megoldás sokkal jobb, mint amivel mondjuk Nokián vagy Androidon találkoztam, néha nagyon nehéz eltalálni a minire zsugorított billentyűket.

Z.
Nagyon nehéz őket megfogni, mondja a szakértő és mi értjük. Aki ma ötven köbcentis motorral vagy robogóval szabálytalanul közlekedik, nem kell tartania az utólagos bírságtól, ha nagy a forgalom, még a rendőrök elöl is megléphet. Az Országos Rendőr-főkapitányság,…..
zlaboncz (ZLC) 2012.06.26 17:15:43
Golota:"A TB és az adórendszer undorító aránytalanságainak rendbetételét NEM a motorosokon kell kezdeni, pláne nem ennek apropóján."

Senki nem akarja a TB-t rendeberakni a motorosokon keresztül, ez csak egy példa volt, hogy hol lehetne spórolni a már amúgy is kivéreztetett rendszeren. (Egyebként,ha nem kapaszkodnál görcsösen a "motorosok"-ba, akkor észrevennéd, hogy én is írtam más példát, ami már számottevő kiadáscsökkentés is lehetne. De most nem ez a téma. Nem is ezért írtam.

Hanem azért lenne ez fontos átverni és megértetni az emberekkel, hogy leszokjanak a "nincs kötelességem, de nekem ez jár" mentalitásról. Igenis, kötelességed megtenni a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy minimalizáld a kárt/bajt/költségeket. Ha megteszed, akkor rendben, rajtad nem múlott, kapj meg mindent, mert tényleg jár. Viszont ha nem teszed meg az elvárható minimumot sem, akkor igenis érezd a döntésed terhét, minden téren. A magyar rendszer szociális alapú, nem nézi mennyit tettél bele összegszerűen, ugyanazt kapod, mint aki tizedannyit fizet be, tehát felesleges azzal jönni, hogy hányszor annyit fizetsz be mint az átlag, attól nem jár neked több, vagy más. Ez van sajnos nekem sem tetszik, de itthon ezt kell szeretni. (ill. Nem kell, elmehetsz egy magánklinikára is, ha kifizeted. Egyébként voltál mostanság kórházban, kaptál számlát az elvégzett vizsgálatokról, kezelésekről? Szerintem nagyon meglepődnél, hogy milyen gyorsan elfogyna a nagyon soknak tartott TB befizetésed, egy baleset után, nem véletlenül a legfontosabb kiadás az emlegetett országokban az egészségbihztosítási járulék befizetése)

És hogy szerintem miért kellene kötelezővé tenni például a motoros ruházat egyes elemeit? Egyszerűen azért, mert az emberek nem képesek felfogni, hogy a saját érdekükben kellene hordaniuk. Ahol pedig ilyen szara helyzet, ott minden fillér számít. És ismét, nem ettől fog magához térni a TB kassza, de senki olyan ne verje az asztalt, aki maga is megengedhetőnek tartja bármilyen pénz kidobását.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.06.26 17:33:26
Egyébként miért nem lehet felfogni, hogy ennek úgy kellene működnie, mint egy biztosításnak: ha kötsz egy életbiztosítást havi x forintért, akkor a biztosító baj esetén biztosít számodra y összeget. Nem annyit, amennyi kell, hanem annyit, amennyi a szerződésben szerepel. És ha esetleg felmerül olyan körülmény, ami azt bizonyítja, hogy nem jártál el kellő gondossággal azokkal a feltételekkel, amelyeket a szerződésben vállaltál, akkor nem kapsz semmit.

A helyzet ugyanaz, van egy szerződés, hogy levonnak tőled X százalékot, és ennek fejében te kapsz y összeget abban az estben, ha történik valami. Csak ebben az esetben y=végtelen (nagyjából persze) viszont nem várnak el cserébe semmit.
És ha már nem várnak el semmit (=nem kötelező), akkor ezt úgy fordítják le sokan, hogy mindent szabad, mert ez úgyis jár. Na, hát ha majd ezen a mentalitáson túllesz a nép, akkor lehet szabadon választhatóvá tenni a fenti, vitát kiváltó javaslatokat. Addig nem.

Tudod miért nincs itthon választható, egyénileg rendezhető egészségpénztár? Mert az emberek 80-90%-a nem fizetne be semmit, vagy csak a szükséges minimumot, összedőlne a rendszer. A 40 év lemaradásból még csak 20 telt el, de nem változott semmi, esetleg romlott, mert mindenki arra várt, hogy majd központilag megoldódik/megoldják, addig meg nem kell csinálni semmit, mert ami eddig volt, az jár. Az meglehetősen kevés embernek jut eszébe, hogy lehetne tenni is valamit, annak érdekében, hogy jobb legyen.

Ez a vita az egyéni felelősségvállalásról szól, de ahogy a kommenteket elnézem, nagyon elkeserítő a helyzet... :(

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.06.26 17:41:55
@Breacher: Én nem erre céloztam, hanem arra, hogy ha már így is elég nagy kaki van, akkor miért csináljunk fölöslegesen nagyobbat.
Ha el lehet valamit kerülni minimális erőfeszítéssel, akkor miért ne tegyük meg?

Z.
 Kedves olvtársak, van az a mondás, hogy egyszer volt Budán kutyavásár. Most majd Pesten lesz, lévén június 7-én kezdődik az idei Könyvhét. Gabi@Hármaskönyvelés szerint jobban időzített, mint a Könyvfesztivál, mert fizetés utáni zsebekkel csábítja a nagyérdeműt.…..
zlaboncz (ZLC) 2012.06.04 11:56:23
@Dworkyll: Hű. Már alig várom, mióta befejeztem az Isten gépeit-t. Ráadásul dupla megjelenés, el vagyunk kényeztetve. (7-én ugye 00:00 órától lehet megvásárolni elektronikusan? :)

Sajnos nem tudok megjelenni személyesen, de ha lehet (ha már így önként dugod a fejed a hurokba :) ) akkor igényt tartanék egy elektronikus távdedikált példányra!

Z.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.06.07 00:02:50
@Dworkyll: Intéződött, megvan :) Nem kell az igéret, csak csináljátok így tovább :)))

Köszi, Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.06.09 20:56:42
@Dworkyll: Nahát, ez a ritkaságok hete? :) Van egy egyedi borítós Poszthumán döntés :), és egy (kettő) dedikált e-könyv is :)

Nagyon profi egyébként az e-kiadás alapban is, és külön köszönet a megszemélyesítésért!

Z.
  Akkora már a pezsgés, hogy egyedül nem is bírnám tartani a fordulatszámot. Szerencsére Kelt olvtársunk (úgy is mint a Hármas Könyvelés egyharmada) dolgozik helyettünk is, végigszitálta a Könyvhétre megjelent címeket, és kimazsolázta a villanyon olvashatókat. …..
zlaboncz (ZLC) 2012.06.09 20:47:27
@nagygabe: No igen, ebben van valami. Hiába vártam már nagyon Az ember könyvét, mindenhol csak papíron láttam beígérve, ha nem olvasom "véletlenül" :) a blogot, akkor nem tudam volna, hogy hol lesz elektronkusan (Az előző, első Hackett e-könyv nem az Agavénál jelent meg ugyebár) Fel lehet iratkozni ugyan az összes hírlevére, de kissé sok időt vesz igénybe az összes hírlevél átböngészése (aminek egyelőre elég kicsi része az e-könyv blokk, ha egyáltalán van)

Z.
TComment Angelina Jolie, a zombi 2012.05.24 05:48:00
Mit szólnának hozzá, ha Angelina Jolie-val tölthetnének egy éjszakát? Fel tudnák-e izgatni? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
zlaboncz (ZLC) 2012.05.24 08:54:54
@Tizenkettő:
Van 1.2TSI, ez 85-90-105 lovas, turbós
Van a sima 1.4TSI ez a 122 lovas sima turbós. Van ennek a turbós-kompresszoros változata, a cikkben szereplő 160 lovas, 1.4-es motor. Természetesen 16 szelepes mind.

Ezen kívül még több változat volt/van, 1.8, 2.0, 3.0 csak turbós, csak kompresszoros vagy twinchargeres változatban, elég nehéz összeszedni.

De az biztos, hogy nagyon jól sikerült motorok.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.05.24 09:38:25
@froton: Köszönöm a kiigaztást, de igazából az 1.4-re írtam volna, mert tizenketto arra kérdezett rá. Bocs, félreérthető voltam.
Z.
Négy vágyott családi autó a ringben, amelyek áruk miatt inkább csak céges flottákban tűnnek fel manapság. Veri a japán a németet? És a koreai hol jön a képbe? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Annyi szép falu, város, ország meg kontinens van, muszáj neked itt autókázni? És itt lakni? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
zlaboncz (ZLC) 2012.02.29 10:33:40
@gyvy: "Most meg egy fél várost érintő döntésbe (fonódó villamos projekt) egy nyikhaj kerületi polgármester bele tud kötni, és megtorpedózni, addig itt érdemi városfejlesztés nem lesz..."

@Martinm5: "Budapest ezzel szemben nem képes felépíteni egy normális körgyűrűt"

Na, ebben speciel pont nem Budapest a ludas, hanem egy "nyikhaj agglomerációs polgármester" szopatja a fél várost (sőt, sokkal többet, kezdve az átmenő forgalomtól) azzal, hogy nem ellehetetleníti a körgyűrű befejezését. Teljesen igaza van gyvy-nek, amíg ilyen "kiskirályok" azt tesznek amit akarnak, addig semmi normális nem fog itt kialakulni...

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.02.29 12:21:55
@airdace: "Ha kicsit jobban meg lenne szervezve a város és a közlekedés - mondjuk Fót és Veresegyháza lakossága a ferencvárosi és az angyalföldi üres rozsdatelepek helyén épített házakban lakna"

Ha egy kicsit is szervezték volna a közlekedést és törődtek volna vele, akkor - az igéretükhöz híven! - kivitték volna a hármas metrót a Káposztásmegyeri végállomásig, ahol egyrészt bőven van hely P+R építésére, másrészt ide csatalkozik be az északi vasútvonal, harmadrészt itt az M2/M0 vége is, tehát tökéletes elővarosi közlekedési csomópont lehetett volna, az egész északi, északkeleti agglomeráció közlekedési problémait megoldotta volna.

Ehelyett lett egy villamosmegálló ( még végállomásnak sem nevezném, mert nem több mint egy egyszerű megálló, csak éppen véget érnek a sínek. Semmi parkoló vagy egyéb fejlesztés nem történt, az egy szál 14-es villamos ér ki odáig, nem is jár rajta más, csak akik ott Kápin laknak.

Az egész északi részen egy P+R van összesen Újpest-Városkapunál (ami már persze eléggé bent van a városban ahhoz, hogy ne tudja igazán ellátni a feladatát) ahol is oösszesen 94 (!!!) parkolóhely van!

Na, hát ez a Nagyfalu közlekedési rendszerére teljesen jellemző, máshol sem jobb a helyzet. A négyes metrónál is megkérdezném, hogy mi a faszért nem a Budaörsi bevásárló-komplexumba tették a végállomását? Tökéletes P+R lett volna, ráadásul a belvárosiaknak is könnyű elérhetőséget biztosíthatott volna a bevásárláshoz, és akkor talán nem itt harapná egymás torkát a vidéki meg a pesti meg az agglomerációs...

Miért van az, hogy nálunk minden csak nagyon elbaszva lehet megcsinálni?

Z.
TComment Fordburg Tourist 2012.02.27 06:15:00
Ezek megvesztek. Ezerháromszáz kilós autóba ezres motor? Gyomorforgató élmény. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
zlaboncz (ZLC) 2012.02.28 13:19:56
@papa33: Nem hosszútávra, hanem hosszútávú utazásra, pályázásra. Nem kell oda V8, eleg egy jól megcsinált kétliteres dízel.
Aki egy kis turbós motort vesz úgy, hogy sokat pályázik, és utána tépi a száját, hogy sokat eszik, az megérdemli. Minden célra tökéletesen alkalmas motort még nem találtak ki, tessék előbb megnézni az autózási szokásokat, utána autót venni.
Nekem tökéletesen megfelel, munkába járasra agglomerációból a Nagyfaluba, havonta kétszer vidékre, két-három havonta "nagyobb" autópályás utazás.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.02.28 13:20:47
@superfrog: Akkor jó lenne ha mostmár énis megismerhetnelek :)

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.02.28 13:41:32
@Főtruista: " Ha valamin fanyalogni lehet, akkor az az, hogy az autóipar lassan 20 éve már csak az elpuhult (és/vagy) idióták igényeinek (vö.: szükség!) kiszolgálásáról szól"

Ebben igazad van, csak hát ez a sok elpuhult idióta az, aki a fizetőképes vásárlóerőt adja, nem pedig a Csikós-féle autóőrültek.
De az alpuhultsággal egyébként nem értek egyet, miért kellene "keményebbnek" lenni? Baj a normális motor, ami esetleg vigyáz magára, amennyire tud, és nem kell feltétlenül műszaki embernek lenni ahhoz, hogy használni tudjad? Vagy az a baj, hogy ma egy átlagos autóban jó a futómű, és tele van olyan hárombetűs kiegészítőkkel, amelyek a képességeikhez képest megakadályozzák, hogy az átlagosmsofőr leessen az útról a második kanyarban? ( itt most ne menjünk bele a hülyék vezetni nem tudásába, az más tészta)
Térjünk vissza a zajos, szervó nélküli, nem annyira kifinomult (kettes Golf szívódízel, nem kell tovább mondani, ugye? :) ) motorokhoz, azért, hogy ne csak az elpuhult idiótáknak kedvezzünk, hanem azoknak, akik szeretik érezni a Vasat?
Miért baj az, hogy az autó a hétköznapok szintjén átalakult egy használati tárggyá, ami valami különleges képességeket igénylő speciális műszer, hanem, egy átlagos használati eszköz?
Akinek ez nem tetszik, az válogathat a régi használt autók között, vehet kit-car-t, építhet sportautót, stb. De ne ez legyen a fő vonulat, ha nem muszáj...
Minden tiszteletem a Csikós Zsolt és Karotta-féle autóőrülteké, de azért hétköznapokon hadd ne kelljen már "keménykedni".

Z.
Miért képzelik magukat az utak királyának? Mindent értek. Munkaidőm kötetlen, megyek mint a töketlen. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
zlaboncz (ZLC) 2012.02.17 13:50:47
Kiss.Mark: "Én egyébként nem is gondoltam volna hogy ekkora ellenszenvet váltanak ki az emberekből azok akik dolgoznak (és elismerem néha kicsit csalnak)."

Nem a dolgozokal van a gond. Sőt, nem is azzal akik kicsit néha csalnak. Hanem azokkal, akik nagyívben, pofátlanul tesznek mindenre, mindenkire és minden szabályra.
Azokkal, akik megállnak a "második sorban", holott 5 méterrel arrébb ott a szabályos parkolóhely. Azokkal, akik 1 méterre beállnak a seggembe, akkor is ha folyamatos a sor, és látható, hogy nem tud előzni. (és ugye mivel a lámpája magasabban van, mint egy szemelyautónak, kiégeti a szememet is...) azokkal, akik szembejönnek az egyirányú utcában, és elvárná, hogy én tolassak vissza 50 métert. Azokkal, akik nyugodtan szembeelőznek, mondván, hogy úgyis ő a nagyobb, húzódjon le a másik.

Ezek nem sztereotip ötletek, hanem a saját tapasztalataimból származó példák. Barumka kérte, hogy jelentkezzenek azok, akik balesetet vagy kárt szenvedtek furgonosok miatt. Az fel sem merül, hogy azért van kevés ilyen, mert esetleg az életösztön működésbe lép, és menti az életét, autóját a szerencsétlen leszorított, szembeelőzött? Ha konkrétumokra vágysz, kb. havi egy ilyen van. 94 óta vezetek, számold ki...

Másrészről a tötymörgők nem csak benneteket zavarnak, hanem az átlag autósnak is ugyanolyan gondot okoz, mégsem akarja megölni... (na jó, nem mindegyik) Szóval azt el kellene felejteni, hogy neked szabad, mert dolgozol. Nem, kurvara nem szabad, ha kicsit normálisabb lennél, egy-két baromtól eltekintve segítenének is az emberek. Az utóbbi pár évben rengeteget javult a közlekedési morál, ebből Te is profitálhatnál.

Másrészről viszont aki meg szidja a "kétkezi munkásokat", meg "nem kell ezt csinalni", az egy kicsit elgondolkodhatna, mert kurva nagy rábaszás lenne, ha nem csinálnák meg a munkájukat. Nagyon sok a diplomás, semmit nem tudó "elméleti szakember" akinek azért mert "papírja van" már büdös a fizikai munka. Nagyon nagy hiány van már most is a rendes szakemberekből, és azt sokan nem veszik figyelembe, hogy a napi életben megszokott _alapvető_ dolgokat ők állítják elő, ők teszik elérhetővé. Szóval a kölcsönös tisztelet nagyon hiányzik... (van most egy jó reklám a Discovery-n, mikor a párocska bent ül egy étteremben, és rendelés után bejön a halász, és odab@ssza az asztalra a felszerelést, hogy "mi lenne ha magunknak kellene megcsinálni minden "piszkos munkát"?)

Tessék ezen elgondolkodni mindkét oldalról egy kicsit, sokkal könnyebb lenne mindenkinek együtt élni, nem pedig egymás ellen...

Z.
Vajon hogy fér be egy nagyon magas ember az autókba? Egyáltalán, be tud ülni? Tud vezetni? Mi a minimum? Teszt a használttelepen. Mai cikkünk blogposztja...
zlaboncz (ZLC) 2012.01.17 10:28:46
@Hozzászólás ©: Olvasd el még egyszer amit írtam, pont ugyanerről szól! Csak a "tudsz vezetni" kitétel nálam tartalmazza azt is, hogy normálisan tudd kezelni az autó összes kezelőszervét, és a kényelmetlenség miatt ne fáradj sokkal jobban, mint egy "rád szabott" autóban!

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.01.17 10:38:33
@Secnir: "ha koppra hátratolod, akkor elférsz magad mögött kényelmesen?"

Smart ForTwo- nál ez nem értelmezhető :) így könnyű... :)

Z.
zlaboncz (ZLC) 2012.01.17 10:42:31
@subtotal: "Anyósülésnél pedig be kell nyújtani a lábat a műszerfal alá és kényelmes lesz."

Nemrég ültem ely olyan autóban, amiben vagy felhúzott térdekkel, vagy kinyújtott lábakkal lehett ülni kényelmesen. De a kettő között nem tudtam normálisan átfordítani a lábam a műszerfal miatt...

Nem tudom mi volt, talán valami újkeletű francia. De egyébként Passatban is olyan a műszerfal íve, hogy alatta kényelmetlenül fer el a lábam az anyósülésen.

Z.
E-könyv olvasók Ugorgyunk! 2011.12.07 12:00:00
Mondá vala Pósalaky bácsi Móricz múlhatatlan érdemű regényében. Most rajtunk a sor, „fogyasztókon”, hogy megugorjuk a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepéből a fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepévé átvedlett vesszőfutást. [Még ha nem is…..
zlaboncz (ZLC) 2011.12.23 14:26:59
@foldeslaszlo: "Nincs végleges doc, rtf, odt, mert a korrektúrajavításokat a kinyomtatott, tördelt anyagon végzik, és nem vezetik vissza a forrásba.
...
Most is egy saját sorozatunkkal küzdünk, mesélhetnék, de az látszik, hogy rengeteg manuális munka lesz vele, pedig csak 4 éve adtuk ki. Sajna, nem tudtuk annak idején, hogy e-könyvet is akarunk belőle."

Úgy tűnik, az itt leírt kiadói tapasztalatok alapján ebbe mindenki belefutott, ezt a békát le kell nyelni, és aztán ahogy igény/lehetőség van rá, behozni majd e-könyv formátumba is.

De engedjen meg egy provokatív és meglehetősen szemét kérdést:

Jelenleg, az újonnan szerkesztésre kerülő _papírkönyveknél_ milyen törzsdokumentumba dolgoznak? Hol, hogyan korrektúráznak? Változott valami?

Üdv, Z.
Megint kaptunk egy navit tesztre. Látszólag semmi újdonság a nagyobb képernyőn kívül, kezdetben így éreztem. Aztán jött a Spanyolország-próba... Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
zlaboncz (ZLC) 2011.12.15 12:43:54
@Plumper_: "szívesen veszek hozzá hivatalos szoftvert, ha 2szer ennyi a fizetésem. addig meg warezolok."

Meg a lónak a f@szát... Inkább dolgozzá', vagy tanujjá, oszt majd lesz. Navigálni nem kötelező, vagy ha nem futja, akkor vegyél egy alsókategóriás Nokiát ingyen navival. Vagy ha a telefonod nem elég jó, akkor majd "warezolsz" egy jobbat? Az eszem megáll, komolyan mondom.

"a "jobb a képernyője a másiknak" és "leolvasztja a műszerfalat töltés közben" enyhén szólva is kókányduma, bocs."

Nem az, hanem tapasztalat. Több, különböző készülékkel (Nokia E71, HTC Desire, SE Xperia Play, stb) kapcsolatban tapasztaltam ezeket, és ha utána olvasol, sok témát fogsz találni ezzel kapcsolatban.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2011.12.15 12:52:36
@Plumper_: "hogy a fenébe gondolják, hogy megveszem, és utána még folyton vegyem? a havi 2rugót is jobban el tudom költeni, mint lehúzó szoftveresek játékaira."

Te nagyon nem vagy képben...
1. Nem, nem kell évente megvenned, a megvásárláskori állapotban használhatod, amíg csak jól esik. De akkor ne jártasd a szádat, hogy hibas a térkép vagy nincs rajta xy utca.
2. Ha jó minőségű, friss térképet szeretnél, akkor azt valakinek el kell készítenie. Ennek ára van, ezt kell megfizetni az esetleges frissítéseknél. Ez az amit Te "lehúzó szoftveresek játékainak" titulálsz.

"nem, de az nem is kerül annyiba, és biztosan kell"

Erről van szó. Navigálni NEM KELL. Lehet. Extra. Luxus. Van ingyen google maps, azt lehet ingyen használni, aztán kinyomtatni.

Z.
zlaboncz (ZLC) 2011.12.16 09:40:40
@Dömsödi fanclub: Hát, azért egy fejlett/gazdag ország kínálatából levonni olyan messzemenő következtetést, hogy milyen az eladott okos/feature telefonok aránya, az elég botorság. És rádasásul nem áll ellentétben SB állításával, hogy attól még hogy van, rohadtul nincs rá szükségük.

Ez a Lidl-ös link pedig a legnagyobb öngól, mert ilyen helyen csak az vesz telefont, aki kurvára nem ért hozzá és semmi szüksége rá.

"Legközeleb nézz majd körül a buszmegállóban vagy a metrón, hány embernek van még hagyományos telefonja"

És ha csak az általad felsoroltakat nézzük, akkor abból mi az ami olyan fontos, hogy a buszon/metrón meg KELL nézni, nem várhat amíg hazaér?

(Mondjuk ez alól én sem vagyok kivétel, mert BB-t használok privát telefonnak is, pedig nem lenne rá feltétlenül szükségem. Mondjuk én kütyübuzi vagyok, de megengedhetem magamnak, és nem sír a szám, hogy drága a szoftver, és rá vagyok "kényszerítve" a lopásra...)

Z.