Regisztráció Blogot indítok
Adatok
epresfánk (törölt)

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Kultúrtahó vagyok", vallja be egy ponton János, amiért csak jobban szeretjük. Na meg azért is, mert egy emeleten dolgozunk, de most nem ez a fontos, hanem az, hogy az UPC ügyfélszolgálatosa kollégánkat finoman, de határozottan megpróbálta átverni. János azonban még a…..
epresfánk (törölt) 2009.07.08 10:15:26
@vzoli13: miért éjjel helyette pornó ment? Le vagyok maradva ;)
epresfánk (törölt) 2009.07.08 10:22:54
@Metál -e a bimetál?: Márpedig én szeretem mind a natgeót, mind a discoveryt (meg még pár adót). Ha neked nem tetszik, ne nézd!

De ugye az neked nem fáj, hogy én szívesen nézem? ;)
epresfánk (törölt) 2009.07.08 10:44:52
@zanzibear: BBC-t kivették? Komolyan? Úgy rémlik pár hete még volt. Igaz, én a CNN-t preferáltam. Remélem, ezek után nem törlik el azt is tollvonással...Akkor már alig lenne pár adó a csomagban ami az érdelődésem felkelti.
Millió bocsánat, hogy belekontárkodok Erynnis rovatába, de segítségre lenne szükségem egy bejegyzéssel kapcsolatban. Egy word dokumentumot szeretnék feltölteni a leendő posztban, mivel túlságosan hosszú volna bemásolni, rengeteg helyet foglalna és így a kutya sem olvasná el. Ha…..
epresfánk (törölt) 2009.07.03 16:49:47
@énis: magam is hasonlóan gondolom
Üdvözöllek Erynnis,a következő üggyel kapcsolatban kérem a segítségedet:Egy mezőkövesdi Kft.-nél vagyok alkalmazott ~ 3 éve és 2 évvel ezelőttdöntöttem úgy,hogy a Miskolci Egyetemre kezdek járni a munkám mellett.A munkáltató köteles elengedni,ám azokra a napokra nem köteles…..
epresfánk (törölt) 2009.07.02 16:36:57
A kommenteket nem volt most időm végig olvasni.
A posztra reagálva: tahóság a munkáltatótól, hogy megígér valamit, utólag meg meggondolja magát.

Ismerettségi körömben, akik tanulmányi szerződés nélkül levelezőn tanulnak, ők az oktatás és vizsgák napjá aszabadságot vesznek ki. Az más kérdés, hogy az éves szabadság nem fedezi ezeket a napokat, és akkor még a viszgára készüléshez is plusz napok kellenek. Ellenben ha kimerítették az éves sszabadságukat, akkor fizetés nélküli szabadság címem mennek suliba, ill. még nyaralni is elengedik őket fizetés nélküli szabin, mert az értelemszerűen nem járható sokáig, hogy valaki csak tanul és dolgozik pihenő, regeneráló szabi nélkül.

Ezen ismerőseimnél viszont rögtön az elején megebszélték ezt a munkáltatóval, mivel munkakörükhöz nem kell,a fősuli, ill. az a szak, amit tanulnak, így anyagilag nem támogatja őket, nem fizet ezért a cég nekik a cég bért ara napra, ha iskolába mennek, ellenben nem is akadályozzák meg, hogy részt vegyenek az oktatáson.
Tudomásom szerint, csak ahol van írásban tanulmányi szerződés kötve, csak ott köteles a munkáltató biztosítani a dolgozónak, hogy részt vegyen az oktatási és vizsga napokon.

Ettől független nagy tahóság, hogy utólag be akarja a munkáltató vasalni az összeget. Nem csak azért, mert ebben a formában a válszlevél szerint jogtalan, hanem önmagában is írtó tahóság.
Még érettségiző koromban találkoztam olyan vizsgabiztossal, aki egy kukkot sem értett németül, mégis lelkesen bólogatott, miközben kitartó mellébeszéléssel igyekeztem kibújni a kihúzott tétel témája alól. Hasonló szituációval szembesült olvasónk egy állásinterjún, ahol a…..
epresfánk (törölt) 2009.07.01 12:50:20
@Balance Of Power:

"En ugy lattam eddig, hogy az esetek nagyreszeben a "berszamfejtes" (payrollt irnek tovabbra is szivem szerint, de nem illik) az, ami teljesen kulon van a HR-tol, gyakran kulso ceg csinalja"

Attól függ mekkora cég. Mert ha egy néhány főt, vagy pár tucat embert foglalkoztató cégről van szó, az nyilván könyvelőirodára...stb. bízza az ilyeneket. Annak összeírására, hogy ki mikor volt táppénzen, nem kell hr, sőt érettségi nélkül is megoldható, leadhatóak a papírok a választott könyvelő cégnek, bármelyik kultúráltabb alkalmazottat ki lehet jelölni erre feladatra isvégzettségétől függetlenül. Ez szaktudát nem igénylő adminisztratív munka. Kicsi cégnél értelemszerűen ahol béres nincs, ott hr-esre sincs nagyon szükség...
Bizonyos létszám felett viszont már jogszabályi kötelesség TB ügyintéző végzettségű alkalmazása, mert a cég egyben társadalombiztosítási kifizetőhellyé is minősül. Azaz, nem leadhatják az adatokat másnak, hanem a TB bügyintézőnek nem csak bérjügyintézéseken kívűl az is feladata, hogy az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátást...stb-t is neki kell megállapítania, nem csak jelentgetnie máshova.

"De kisebb cegeknel pl. van, hogy a konyvelo csinalja a berszamfejtest is, noha ez nem klasszikusan konyveloi feladat."

Egy mérlegképes könyvelőtől alap elvárás, sőt egy számviteli ügyintézőtől is, hogy képes legyen bérszámfejteni. A TB ügyintéző viszont nem egyenlő bérszámfejtő, tehát TB ügyintéző feladatokat csak az láthat el, akinek ehhez is van végzettsége. Mint feljebb már írtam, TB ügyintézőnek meg a cégnél bizonyos láétszám felett van jelentősége. (Ill. akkor, ha nem a cégnél, hanem OEP-nél, vagy nyugdíjbiztosítónál dolgozik, de az megint más kategória).
epresfánk (törölt) 2009.07.01 12:54:12
epresfánk (törölt) 2009.07.01 16:20:35
@szelephézag:

"Egy barát főleg rizikós ilyen esetben: kérdőre mer-e vonni téged, vagy a "barátság" megőrzése érdekében veled muzsikál és megerősít egy tévúton"

Honna döntöm el, hogy nem a barát, hanem az én gondolkodásmódom van-e tévúton ;)

Offolva, egyébként az igazi barát az az, akinek meg lehet mondanii azt is, ha valami nem tetszik. Idén év elején jártam úgy, hogy valakinek keményen (nem vulgárisan, hanem kultúráltan, csak nem feltétlen az egóját becézve), formáltam őszinte véleményt (ő kérte ki valamiben a véleményem). Megsértődött, egy hétig szóba sem állt velem az illető. Majd megeleptésemre egyszer csak jelentkezett, hogy igazam volt, én vagyok az egyedüli ember, aki érdemben válaszolt, mások csak segítettek neki siránkozni. Kifjetette, hogy a jó barátjának tart :)

Szerintem az a kapcsolat nem sokat ér, ahol nem lehet őszinte véleményt formálni, hanem kínosan üygelnek arra, hogy a másikat meg ne sértsék, miközben egy kanál vízben meg tudnák fojtani-sarkítva. Nekem ilyen ál barátokra nincs szükségem.

Persze ez fordítva is működnie kell, nekem is állnom kell a kritikát. Ami nem feltétlen esik az egónak mindig jól, de le lehet vonnia következtetéseket, a személyiségünk is folyamatos fejlődés alatt áll. A kritikát meg mindenki el tudja dönteni, hogy a szíve mélyén jogosnak érzi-e, vagy sem. Ha nem, akkor nem kell vele törődni, ha igen, akkor meg amin lehet változtatni kell. Egyszerű a képlet, a megvalósítás már nehezebb.
  Elment Michael Jackson, a Pop Királya. A '80-as (és talán egy kicsit a '90-es) évek zenéjét megtestesítő ikon 50 éves volt.   Mi egy névtelen rajongó top10-es (pontosabban Top3+7-es) listájával emlékezünk Jackóra: 1. The Way You Make Me Feel (Bad, 1987) 2. Smooth…..
Archie 2 hónapig élvezhette zökkenőmentesen a Citibank szolgáltatásait, majd jött a meglepetés: minden előzetes tájékoztatás nélkül lezárták a számláját és bevonták a kártyáját. Mindezt azért, mert a bank hibásan nyitotta meg a számlát és így próbált szépíteni.…..
epresfánk (törölt) 2009.06.24 13:18:48
Én OTP-t cseréltem le, túl sokat levontak ilyen-olyan költség jogcímem a számláról, ha meg pénzt kellett felvennem és nem volt környéken automata, akkor messze a legdrágábbak idegen autómatából. A Cib-et és a Unicreditet találtam lakossági csomagnál számomra legmegfelleőbbnek. A Unicredit mellett döntöttem. A CIb-nél az sms szolgáltatás 400 Ft, amiben havi korlátlan sms benne van, de nekem csak jóváírásokról kell sms, az meg 2-3 db/hónál nem több, unicreditnél meg kb. 25 forint darabja. Persze van ismerősöm, aki sok sms értesítőt kap, nem csak jóváírásokról kell neki, ő Cib-et választotta. A közelben van Unicredit automata, ott meg ingyen tudok kártyával, tranzakciós díj nélkül pénzt felvenni.

A Unicreditnek a netbank felülete szerintem nagyon jó. Cib-es ismerősöm uyganezt mondja a CIb-ről is, meg van velül elégedve.

Szerintem összegészében bankok között nincs nagy különbség, mindegyik x forintot le akar gombolni havi szinten, csak más-más verzóban, eltérő ügyfélkörnek adnak kedvezményeket. Nyilván egyik valamiben jobb, másban meg a másik. A lényeg, hogy mindenki a saját szükségleteinek, igényeinek megfelelő legjobb konstrukciót találja meg.


A poszthoz jobban kapcsolódva: az meg benne van a pakliban, hogy ahol emberek dolgoznak, ott hibáznak is, mindegy, hogy melyik pénzintézetről van szó. Az eljárási mód nem feltétlen az egész pénzintézetet minősíti, hanem csak azt az adott ügyintézőt. Máshol is eljárhat valaki hasonló tahón, ha elront valamit.
Következzen Tompi levele, a képek megtekintéséhez tessék kattintani! Sziasztok! Mellékelve küldöm a tv2 és jómagam közt lezajlott e-mail váltást. A jelentkezést február végén küldtem el, most kaptam rá elutasító választ. Munkahelyet azóta már sikerült szerezni, de az én…..
epresfánk (törölt) 2009.06.23 11:31:07
Legalább válaszoltak. sok helyen nem is válaszolnak.

Nekem a legemlékezetesebb állás hirdetés az volt (kb. 6-7 éve), amikor adminisztratív segítő állás volt meghirdetve egy telefonszámmal. Kiderült, egy professzor keresett maga mellé adminisztráló személyzetet, aki előadási anyagokat is segít neki számítógépen megszerekszteni...stb., telefonos interjúztatás zajlott, a beszélgetés vége felé elmondta az illető, hogy amúgy ő maga a prof, szeretné maga kiválasztani a leendő kollegáját, de nem akar, nincs ideje személyesen interjúztatni, feltúrbózott önéletrajzokat sem akar olvasni, ne is küldjek önéletrajzot, ő jegyzetelt a beszélgetésünk során végig. Megkérdezte még, vállallnám-e akkor is a pozíciót, ha ehhez meg kell tanulni kémia programot kezelni, és kémia területén némi alapvető jártasságra is kell szert tenni, - tananyagot , segítséget ehhez tud biztosítani. Mondtam állok elébe. Megköszönte a hívásom és hónapokig nem jelentkezett, azt hittem nem is fog már. Elkezdtem másutt dolgozni, amikor felhívott, hogy mikor tudnék kezdeni. Elcsodálkozott, hogy van már állásom, ő még csak most döntötte el a jegyzetei alapján, hogy kit venne fel. Mondtam neki, hogy nem is találkoztunk még. Közölte, őt nem érdekli, hogy nézek ki, összesen 5 embert gyűjtött ki magának a telefonos beszélgetés jegyzetei alapján, ő már le is informált, valós korábbi munkatapasztalatokat adtam meg, felhívta régebbi munkahelyemet, tudja, tényleg az volt amunkaköröm régebben, amit mondtam Első jelöltként rám esett a választása, de ha már nem aktuális részemről azt sajnálja, akkor felhívja a második választottját. Ez nem feltétlen kapcsolódik pont ehhez a poszthoz, de gondoltam ide eírom, ez volt eddig a legfurább interjúm és kiválasztási folyamat amiben eddig részem volt... A meglévő állásom nem mondtam fel, nem mentem a prof mellé dolgozni. Egyébként a prof becsületére legyen mondva, telefonban nem tett fel semmiféle olyan hülye, értelmetlennek tűnő kérdéseket még az interjúztatás alatt,, amiket általánosságban a hr-esek szoktak ;)
epresfánk (törölt) 2009.06.23 12:45:32
@idiesel:

Pontosan.
Kicsit más oldalról megközelítve, az jut eszembe, hogy ha pl. egy állás interjún szóba kerül, hogy túlórázni kell, akkor többen bőszen bólogatnak mindenre, csak hogy övék legyen az állás. Holott lehet azt is mondani a kuka bólogatás helyett, ha a munka úgy kívánja, akkor természetesen, semmi akadálya a túlórának, ha utána ezt le lehet csúszni, vagy kifizetik Rögtön kibújik a szög a zsákból, látszik, hogy nem zárkózik el a túlórától a jelölt, ellenben nem olyan személy, aki bármit szó nélkül eltűr. Másik oldalon meg ha korrekt a munkáltató, akkor rávágja, hogy természetesen ő is így gondolja alapból, kifizetik vagy lecsúszható. Ha nem így gondolja a cég, akkor tudom, hogy ott semmi keresnivalóm, nem fogok 8 órai bérért, rendszeresen 10 órázni... A korektség biztos sok helyen oda-vissza működik, csak talán többen ki sem próbálják.

Természetesen nekem is van számos negatív élményem, de talán mostanra a személyiségem fejlődött, máshogy kezelek le dolgokat mint korábban. Így már lényegesen kevesebb lelki sérülés ér. Volt, hogy lehetetlennek tűnő feladatot kért tőlem egy korábbi főnököm. Aztán elé álltam és meg is mondtam neki kultúráltan, hogy kérését abban a formában nem tudom teljesítenii. Akkortájt 6 órában dolgoztam, de olyan munkát adott, amihez napi 8 óra is kevés lett volna szerintem. Mondtam határozza meg a prioritásokat, ami számára a legfontosabb feladat ezek közül, arra rákoncentrálok. Azt hittem nagy botrány lesz, erre csodálkozva rám nézett, majd átnézte szép sorjában mi mindent adott nekem, elnézést kért, rájött, hogy részmunkaidőben teljesíteni a kérését valóban lehettelen. Megköszönte, hogy rávilágítottam ezekre.

Meglévő munkaviszony mellett is érdemes lehet a főnöknek korrekten megmondnai, ha valami nem tetszik, mert nem feltétlen direkt akar kiszúrnia a beosztottjaival...
Kedves Erynnis!Egy ideje olvasgatom a blogotokat, és pár hete már gondolkozom rajta, hogy írok, és tanácsot kérek, hogy valaki más is megerősítsen abban, hogy 1, vagy az én hozzáállásom a rossz, 2, vagy a főnökömmel lehet valami gond. Egy megyeszékhelyen élek, itt jártam…..
A telefonnal szemeztem, majd felvettem, és iszonyatos késztetést éreztem, talán megérzésből, hogy megnézzem az üzeneteket. De tartottam magamat az elveimhez, és nem néztem meg azokat, gondoltam helyette inkább nézegetem a képeit, hiszen olyan sok közös kép van rólunk. A kép innen…..
Az utóbbi napokban a Hajléktalanok nevére vesznek drága elektronikát a Media Marktban és a Drága a Credigen-Media Markt 0 %-os hitele című posztokban foglalkoztunk az elektronikai áruház és a bank remek akciójával, ami 30 hónapos lejáratú, 0 százalék THM-mel, 0 százalék…..
epresfánk (törölt) 2009.06.16 11:50:58
@utcai_arcos:

"Amíg ez neme elég és egy 10milliós kölcsönhöz legalább kell 2millió önerő"

"addig a legkisebb szabólegénynek esélye se lesz lakásra."

Ez így van, de a mostani gazdasági helyzet miatt árnyaltabb lett a kép. Jóval kevesebb hitelt adnak, nekem nemrég kb. 50 % önerő kellett, míg egy éve boldog boldogtalan akár 10 % önerővel is vehetett lakást (sokaknak már az is megterhelő volt). Idő kell, míg visszaáll, hogy 2 millió önerő elegendő legyen 10 milliós lakáshoz...
Olvasónknak soha nem gyakorolt számítógépes programmal, két új telephellyel, segítség és betanulási idő és hiba nélkül kell dolgoznia.Egy piacvezető energia cég logisztikusa vagyok, 52 éves .Három fordulós pályázaton választottak ki több jelentkező közül 2 éve.Az akkori…..
epresfánk (törölt) 2009.06.15 13:17:42
@arcfia:

"Ne mondj fel, ha felmondanak nem veszed át a papír, elrohansz, tudomisén (rosszullétet színlelve kikéreckedsz WCre és elrohansz orvoshoz, az meg kiír, trallala,) Azért hogy jobb legyen, tenned kell neked is!"

Ez nem old meg semmit. Ilyet csak egy tartás nélküli, gerinctelen ember csinál...szerintem ez esetben a munkáltató is perelhet munkaügyi bíróságon, hogy nem hajlandó átvenni a dolgozó a papírokat...stb (bár nem értek hozzá).

Ha felmondanak és jogtalan indokkal, akkor a dolgozó még mindig mehet munkaügyi bíróságra. Ha előtte ő csinált hülyeségeket, direkt nem vesz át papírokat...stb., akkor szerintem csak a saját esélyeit rontja egy munkaügyi perben, hiszenn bizonyítaná, hogy nem is olyan egyenes, megbízható jellem az az illető.

Azért van egy szint, ami alá senkinek sem kéne süllyedni...

Tényleg utána kell olvasni, hogy mit lehet tenni és mit nem, de a munkáltató sem hülye, ő is tisztában van ajogaival.

Egyébként a nem veszi át a papírt eset a gyakorlatban nem működik. Egy ismerősöm kisebb élelmiszerboltot üzemeltetett, megcsappant a forgalma, nem tudtaannyi munakerőnek a bérét kigazdálkodni, csak veszteséget termelt. Teljesen jogosan egy munkavállalójától meg kellett válnia. Minden alkalmazottjával leült beszélgetni, hogy szándékával ellentétben milyen döntést kénytelen hozni, amúgy mindenkinek meg van elégedve a munkájával, ha később jobban megy a bolt, akkor visszaveszi szívesen akitől most megválik. 2 nap türelmet kért a döntéshez, hogy melyiküknek kell mennie (4 alkalmazottja volt összesen). Két nap múlva, amikor oda akarta adni a felmondási papírokat az egyik embernek, az ledobta a köpenyét, elment a táskájáért, és távozott, kisétált az ajtón, nem vette át az iratokat. Táppénzre iratta magát aznap délutántól az illető. Hiába iratja magát táppénzre, ha időben előtte már közölték vele a felmondást, nem számít, hogy nem volt hajlandó átvenni a papírokat. A munkaügyi pert az ismerősöm kezdeményezett a dolgozója ellen, amit értelemszerűen nem az alkalmazottja nyert meg, ...
epresfánk (törölt) 2009.06.15 14:25:09
@zoorka:

"Orvos orvos ellen aligha fog eljárni. (Ezt orvostól tudom.) "

Ez nem feltétlen így van, tudnék rá példát is írni, kacifántosabb megtörtént esetet, csak teljesen szétoffolnám vele a blogot, így nem teszem.t
A mondandóm lényege az eset kapcsán csak annyi: szerintem csak az ugyanabban a kórházban dolgozó orvosok falaznak inkább egymásnak,

@vázkulcs:

"Persze hosszú távú táppénzen létre gondolok (több hónap) nem néhány hét,"

Szerintem sem egy-két hét táppénz esetén kérik ezt a viszgálatot a munkáltatók.

A kérdés igazából így hangzik: miért nem takarodik haza minden csöpögő orrú pultos és pénztáros vagy miért nincs szkafanderben? A kedvenceim azok a közértes pénztárosok, akik a bejárat közelében folyamatos huzatban szenvednek, jobbára megfázva. Végülis úgyis megsütik azt a…..
 Újabb levelet kaptunk Györgyitől, aki az ügynökök és managerek világáról mondja el nem túl hízelgő véleményét.Már elutaztam, úgyhogy jók legyetek vasárnapig :)!Gondolataim és véleményem a sajátom, amivel nem kell azonosulni, nem kell egyetérteni, lehet szidni,…..
epresfánk (törölt) 2009.06.11 10:11:36
Vannak emberek, akik mellékállásban ügynökök, némi "zsebpénzért" cserébe. Pl. sok nőnek van főállása és mellette Avon, vagy Oriflame-el is foglalkozik. Ha kérsz, ha nem, adnak katalógust, aztán naponta járnak a nyakadra, hogy mit rendelsz. Észbontó, így ha rendeltem volna is valamit, biztos elmegy a kedvem (nyilván vannak akik nem így csinálják). E két cégnél telített apiac, az új tanácsadók nyomulása meg különösen észbontó.

Persze, ha komolyabb ügynököt veszünk, lakásvásárlás kapcsán naív voltam, ingatlan irodánál is érdeklődtem eladó lakások iránt. Le se tudom őket azóta sem vakarni magamról. Magánszemélytől vettem végül lakást, irodát kizárva, ezt az ingatlanos tudomására is hoztam, erre továbbra is változatlanul eláraszt e-mailekkel. Nem rikta, hogy egyszerre küld 10 lakás ajánlatot, mindegyikhez mellékel több képet. Többször írtam már neki, telefonáltam, hogy hagyja abba, de ő csak továbbra is küldi. Nem értem, az eszem megáll. Mit gondol, az új lakást eladom, és az ő ajánlatai közül veszek egyet? Kretén alak. Már a zaklatás kategóriába sorolom amit művel.

Elviekben titkos az előfizetéses mobil számom, érdekes mód, mégis megtalálnak cégek, hogy pl. utazás ajánlatot tegyenek.

Tele a hócipőm az erőszakos, nyomulós ügynökökkel.

Call Centerhez meg annyit. Ismerősöm volt Call Centeres, ügyfélszolgálatosnak vették fel, aki számlareklamációkat, szerződésmódosításokat ügyintéz. A próbaidő lejárta utáni héten kapott egy listát, mely címeken nincsenek ügyfeleik, kezdje el azokat hívni, a cég profil szolgáltatásra rábeszélni. Mondta, ő nem ezért jött ide. A főnökség válasza az volt, nem is számít direkt marketinges,nek mert csak munkaidejének egy részében várják el tőle, a maradékban meg fogadja a bejövő hívásokat továbbra is. Teljesen kiakadt, ellenben akkor kellett neki a meló, fél évig kihúzta így náluk. A fél év alatt meg 2-őt öregedett, mert nehezen bírta, hogy 10-ből 9 kimenő hívásnál elküldték melegebb égtájakra-hsizen melyikünk szereti, ha kéretlenül cégektől megkeresik...