Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orsi00 (törölt)

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Idén az OMV-nél tankolnak az állami szervek, legfeljebb évi 50 millió liter benzin erejéig. A döntésben az osztrák társaság által ajánlott, 2-3 forinttal kedvezőbb literenkénti ár volt a meghatározó, a kúthálózat csak 10%-os súllyal bírt a tenderben (a Molnak…..
Mandiner blog Berekesztés 2009.12.22 08:01:00
 Egyszer az Új Generáció egyik aktivistája jegyezte meg egy ismerősünk ismerőse ismerősének, hogy sajnos az SZDSZ ifjúsági szervezetében régebben még volt némi kakaó, de mára már nem több, mint budapesti meleg fiatalemberek ismerkedési fóruma, így túl sok mondanivalója…..
  Nemrég egy hosszú bejegyzésben foglalkoztunk a mostanában újraaktivált Gyurcsány Ferenc legutóbbi kínai útjával. Ebben megállapítottuk:   1. Gyurcsány Ferenc a számos díszvendég egyikeként részt vett a Shenzhen városában megrendezett China Hi-Tech Fair (CHTF) című…..
orsi00 (törölt) 2009.12.11 09:21:14
@Mr Falafel:
Fölnyalt egy rakás közpénz, és abból vette a kínai Gucciját.
Van egy szellemi műhely, melyet aszketikus fegyelmezettséggel hallgatok hetente két-három alkalommal. Orosz József műsora a Klub rádión. Ezt csak magányosan tehetem, nincs rokonom, ismerősöm, akivel szót lehetne róla váltani, lévén, hogy egy polcra teszik a lantművész…..
orsi00 (törölt) 2009.12.08 11:57:36
@nénike:
@lelkylola:
Nektek mi az arány, hogy egyensúlyban maradjatok? Egy orosz a klubon, egy tótgyé az echón?
Népszavazási plakát Svájcban, 2009 novembere  Nem űzöm különösebben a politikaikorrektség-csepülés nevű sportot, egyrészt mert eddig is szabadon írhattam bármiről, miközben nem vezetett láthatatlan kéz, másrészt pedig Gabrilo barátunk ez ügyben folytatott munkásságát…..
  Miközben mi itt Molnár Oszkár és Hunvald György kaliberű alakokkal vagyunk elfoglalva, a világban nagy dolgok történnek. Például Obama amerikai elnök - aki alighanem minden idők legnépszerűbb négere Kínában - Shanghaiba (Sanghaj) és Pekingbe látogatott, hogy ott…..
Mandiner blog Új Horthyász 2009.11.16 15:01:00
  Horthy Miklós ellentengernagy a hétvégét meghitt siófoki villájában töltötte, hogy erőt gyűjtsön hétfői budapesti jelenése előtt. A vasárnapi ebéd után kicsit elszundított.   Mire felébredt, meghökkenve vette észre, hogy mennyire megváltozott a szobája: a…..
’A kapitalizmus rombolja, gyöngíti, roncsolja a nemzetállam önállóságát, egységét, a nemzeti érdekérvényesítő képességet, a nemzet kulturális hagyományait, a nép/társadalom életerejét/életvilágát.’ Rombolja, gyöngíti, stb. – mi, micsodát? Melyik…..
orsi00 (törölt) 2009.11.13 14:47:12
@BékésMárton:
A külföldi tőkebefektetések, a belőlük származó nyereség és annak kivitele körül is teljes a zűrzavar.
Ismét induljunk ki a kályhától, azaz a kapitalizmus alapképletétől: a P–Á–P’ képlet (pénz–áru–több pénz), matematikai alakban P’=P×(1+p)^t (p a kamatláb, t a kamatszámítási periódus), világosan mutatja, hogy minden gazdasági ügyletet, azaz befektetést – legyen az pénzügyi vagy termelő – az a kényszer hajt, hogy P' az ügylet végén nagyobb legyen, mint P, azaz hogy a kamatláb (p) nagyobb legyen, mint 0%. Ha p nem tud nagyobb lenni, mint 0%, akkor gazdaságilag értelmetlen az ügylet, nem szabad belefogni.
Ha ezt egy egyszerűsített példán megvizsgáljuk, mondjuk egy autógyári beruházáson – a konkrét számok nem érdekesek, az arányokra kívánok rámutatni –, a következőket tapasztaljuk:
A külföldi autógyár befektet Magyarországon 100 egységnyi pénzt (ez a P, az összkiadás, az összköltség) azért, hogy az ügylet folyamán, mondjuk 14 év alatt ~5% kamatlábbal összesen 200 egységnyi pénzt (ez a P’, az összbevétel) nyerjen. Ehhez a 100 egységnyi befektetésből felépíti a gyárat, vesz bele gépeket, alkatrészt, munkát, fizeti a közterheket stb., összeszereli az autókat, értelemszerűen összesen 200 pénzért el kell őket adnia, majd a 200 egységnyi pénzt visszaviszi a székhelyére, szaknyelven mondva konszolidálja az eredményét.
Nézzük meg ennek az ügyeltnek a pénzmozgásait Magyarország szempontjából:

+100 – az országba jön az autógyár befektetése
-80 – miután a gyárban csak a beton magyar meg a munka, valamint a közterhek, az építőanyagokért, a gépekért, az alkatrészekért (a transzferárakról most ne beszélnünk) stb. cserébe külföldre kimegy
+200 – az autógyár az összes autót külföldön adja el
-200 – az autógyár kiviszi a P’-t, hiszen az egész ügyletbe ezért fogott bele
+20 – Magyarország szempontjából az egyenleg

Ebből már tisztán látszik, hogy létezik olyan arány a külföldön és a belföldön eladott autók között, a fenti példánál ez 180 egységnyi pénznél kisebb értékű autó eladása külföldön, amikor az ügylet nyomán Magyarországon már hiány keletkezik a mérlegben.
Na már most az összes magyarországi bank, az összes magyarországi biztosító, ezek mind külföldi tulajdonúak, az összes külföldi tulajdonú ingatlanfejlesztő, az összes külföldi kézben lévő közműszolgáltató (pl. pécsi vízmű), az összes külföldi tulajdonú kiskereskedelmi lánc, és a sort a végtelenségig lehet folyatni, olyan tevékenységet folytat, amely nyomán 0% – nulla százalék – a külföldön eladott termék aránya, tehát ezek a külföldi befektetések csak hiányt termelnek a magyar fizetési mérlegben. A fenti példánál ez azt jelentené, mintha az összes autót itthon adnák el, tehát az autókért cserébe az országba 0 egységnyi pénz érkezik, így a korábban nagy ovációval fogadott 100 egységnyi külföldi befektetés végeredményben -180 egységnyi hiányt termel Magyarország számára az ügylet végére. Ezért zsákutca a magyarországi külföldi tőkebefektetésen alapuló gazdaságfejlesztés. Egyben ezért félrevezető csak az ország GDP-jét vizsgálni és a fizetési mérlegét nem.
Persze ez után az egyszerű elemezés után érthető, hogy a neoliberális gazdasági iskola számára, amely a támogatója a külföldi tőkebefektetésen alapuló gazdaságfejlesztésnek, miért csak másodlagos mutató a fizetési mérleg: mert ez utóbbi mindenki számára azonnal nyilvánvalóvá teszi a rendszer tarthatatlanságát.
orsi00 (törölt) 2009.11.13 15:07:30
@megadjagabor:
A kapitalizmus és a piacgazdaság nem egymás szinonimái. Aki elveti a kapitalizmust, az automatikusan még nem veti el a piacgazdaságot. Kapitalizmus az, amikor kapitál (tőke) van, és kapitál az, amiért járadékot lehet szedni, munka nélkül lehet jövedelmet. Egész pontosan a munkával elért jövedelmet lehet vele megcsapolni. És ez a járadék a kapitál után kért kamat. 2. megjegyzésemben leírom, hogyan csapolja meg a kamat a munkajövedelmeket, azaz zsákmányolja ki a munkásokat (és munkás alatt nem a marxi vaskalapálót értem, hanem mindenkit, akinek a jövedelme munkából származik). Persze ez alternatív közgazdasági elmélet, amelyet a közgazdasági faiskolákon nem oktatnak, legkevésbé a Marx Károlyról elnevezetten.
orsi00 (törölt) 2009.11.13 23:34:34
@b.z.:
Kedves Zoltán! Várom az ígért cikket remélve, az is ilyen jó lesz. Egy-két gondolat hozzá.

A vállalkozó saját költségéről beszéltem (elismerem, hogy félrevezetően indítottam) elfogadva, hogy profitnak is lehet nevezni. Ez a saját költség, vagy saját jövedelem, de nevezhetjük saját bérnek is, az ügylet szempontjából ugyanolyan költség, mint mondjuk az alkalmazott bére. És a költséget azért hívom költségnek, mert (még ha áttételesen is, mint például a bért) a pénzt áruért cserébe adják. Ezzel szemben a kamat járadék, amely a pénz használata után jár a pénztulajdonosnak, nem áruért adják. Ez gazdaságelméletileg óriási különbség. (Rögtön felmerülő kérdés: lehet-e áruért kamatot kérni?) Természetesen könyvelésileg, ha a vállalkozó csak hitelből vállalkozik, akkor a kamat kiadás, hívhatjuk költségnek, ha meg csak a saját tőkéből, akkor meg többletnyereség. De akár saját, akár hitel, ugyanúgy számolja: összesíti a költségeit a saját elérni kívánt jövedelmével (bérével), ez adja, hogy mennyi pénzt kell használnia, és erre ráteszi a pénzkamatot időarányosan. Csak gondoljuk meg: mi lenne, ha a pénzkamat nulla lenne, akkor a vállalkozónak nem lenne jövedelme? Vagy még mindig közvetlen csere lenne pénz nélkül, így kamat nélkül. Akkor nem volt a vállalkozóknak jövedelmük? (Csak pontosításnak: amikor pénzkamatról beszélek, nem a THM-re gondolok, mert az tartalmaz költséget is, hanem, közgazdászul mondva, a likviditási prémiumra.)

Az autógyár is félrevezető lehetett, legyen akármigyár. Azt akartam bemutatni, hogy minden külföldi beruházásnál van egy olyan arány a külföldön és a belföldön eladott áruk között, amelynél a befektetés a fizetési mérlegben már hiányt okoz. Tehát azok a külföldi befektetések, amelyeknél ez az arány 0, csak a magyar piacra termelnek (márpedig ezekből Dunát lehet rekeszteni), csak hiány keletkezik a fizetési mérlegben. Az MNB honlapján le lehet ellenőrizni: évi 8 milliárd euró kivitt tőke. Ezt csak hitelből lehet állni. A számok úgy jönnek ki, hogy 1.05^14~2.0 (a kamatos kamat exponenciális függvény); azaz 14 évenként meg kellene duplázódnia a termelésnek. Látható, hogy nem megy!

(Lehet, hogy már másképp hívják, de ha a közgazdászaink csak fele olyan jók lennének, mint az orvosaink, akik még ilyen siralmas körülmények közt is eredményesen gyógyítanak, akkor az ország gazdaságilag nem így állna.)
„Azon nem csodálkozom, hogy lehazudja a csillagot az égről. Azon már inkább, hogy ezt minden következmény nélkül teheti.”Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorról, ma. Felnéztem, hátha...
orsi00 (törölt) 2009.11.11 15:39:19
Ahogy a mai napon a széles nyilvánosság számára is kiderült: ebben a hónapban az országos kereskedelmi rádiók hálózatai mellett a közösségi blogok domainjeinek pályázati kiírása és elbírálása is megtörtént. A döntés értelmében új szolgáltatók nyerték el a legnagyobb…..
orsi00 (törölt) 2009.11.09 19:06:32
  Erősen aktivizálták magukat legnevesebb íróink hazánk külföldi megítélésének érdekében: Nádas Péter svédországi telefonos bejelentkezése után pár nappal Kertész Imre nyilatkozott Némethonban.   A szélsőjobb és az antiszemiták szava számít Magyarországon…..
Mandiner blog Kö, a kirakatváros 2009.11.05 13:01:00
  A Kossuth Lajos utca álomkivitele és olvasónk, Civilkontrol kommentje nyomán nézzünk körbe egy kicsit a Rajna partján, Düsseldorf városában, hogyan alakítják ki ott az utcaképet. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány székhelye egy jó félmilliós nagyváros a Ruhr-vidék…..
orsi00 (törölt) 2009.11.05 13:32:36
orsi00 (törölt) 2009.11.05 14:42:14
@rajcsányi.gellért (ergé): rue Faubourg St Honoré?
  6 milliárd forint. Körülbelül ennyi közpénzből vásárol 6 millió ampulla H1N1 vakcinát az EÜ kormányzat.   A tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést  az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2…..
Dunakeszin van valami, ami különleges. Egy "láthatatlan" láp. A madaras bolt üzleti érdeke tette azzá, mert ugye pénz beszél, a fák, bokrok, bogarak, madarak meg olyan idejétmúlt izék. A Dunakeszi-tőzegtavakat Újpest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó…..
orsi00 (törölt) 2009.11.02 16:09:31
@laspalmas: Tévedtek. Helyesen kiejtve auchan (kemény h (ch)), teszkó, cora (c-é). Legalább adjanak magyar neveket. Pl. Spanyolországban az auhan Al Campo.
Debreczeni Józsefet nem kell bemutatnunk a magyar olvasóknak: ő az, aki leginkább politikai romantikájáról ismert, továbbá azon értelmiségiek közé tartozik, akik képesek voltak a végsőkig kitartani Gyurcsány és a gyurcsányizmus mellett. Állandó special move-jai közé tartozik a…..
  Korrupcióellenes csomagot nyújt be a parlament elé a kormány. Helyes. Csak nem hiteles. Ezt mutatja az ORTT mai döntése. A Sláger Rádió meg a Danubius borosbocskorostul, jáksólászszlóstul egy számomra teljesen érdektelen, megengedem ostoba műsorfolyamot produkált,…..
orsi00 (törölt) 2009.10.28 15:35:21
@Zoli28: Számomra érdektelen, hogy mi miatt döntöttek így, de már herótom van, hogy minden döntésből az bűzlik, hogy azért az nyert, aki, mert ő fizet vissza a zsebünkbe, vagy ő biztosítja, hogy a szócsövünk lesz.
orsi00 (törölt) 2009.10.28 15:45:27
@elfelejtette: Akkor sem tetszett. Csak akkor még nem volt Reakció, hogy dühöngjek rajta.
Viszont azt látom, hogy semmi sem fog változni, mert az általam feldobott néhány példáról sehol sem esik egy szó sem, pl. egyik oldal sem javasolja az építésügyi jogkör elvételét az önkormányzatoktól, pedig a szakma állandóan ezt mondja. Úgy félnek ettől, mint ördög a szentelt víztől. És nyílván mindenki tudna a saját munkája területéről ilyeneket felhozni.
Mandiner blog Árokásó-dzsembori! 2009.10.27 15:06:00
  Igen, igen-igen, sőt, gyere bátran, Magyarország! Erős programnak ígérkezik az október 30-ai Charta-konferencia: a ballib rettegde vezérhangadói osztják meg félelmeiket talpasaikkal. Három feketeöves árokásó, Debreczeni József, Bauer Tamás és Vásárhelyi Mária a…..
    „Folytatódik a zsidó térhódítás: Dávid-csillagos szálloda helikopter-leszállóval a Belvárosban” - állt vasárnap a kuruc.info címlapján. A linkre kattintva az alábbi cikket találtuk, amit most teljes terjedelemben közlünk:    Folytatódik…..
orsi00 (törölt) 2009.10.26 07:10:13
  Adott egy ember, Minda Zoltán.   Adott egy pesterzsébeti papíripari vállalat privatizációs ügye, még a hőskorból. Amikor egy papírgyár privatizációja kapcsán Minda Zoltán édesapját kisemmizték.   Adott egy bírósági ítélet, amelyben a…..
Lancelot írása Díszpolgári címet kapott Glatz Ferenc és Zoltai Gusztáv, nyilván a Szocialista Párt jóvoltából, az SZDSZ meg szelíden bégetett hozzá, ahogy kell. Miért is szégyenletes ezeknek az embereknek a kitüntetése? Mert karrierjüket nem érdemeiknek, hanem múltbeli…..
  Régi kereskedő szokás, hogy a karácsonyi időszak minél előbbre tolásával próbálják megfogni a vevőket. (Bár elképzelni sem tudom, kit nem idegesít heteken át az O Tannenbaum az üzletekben.) Nem lepődünk meg már azon sem, ha Mindenszentek után rögtön…..
Mandiner blog Értékteremtés 2009.10.19 08:01:00
 Nemigen szoktunk médiasztárokkal foglalkozni - kivéve a filmipar egy speciális ágának szereplőit, ha értik, mire gondolunk -, de mivel Havas Henrik politikaformáló tényező(nek hiszi magát), most mégis megtesszük. Történt, hogy Fábry Sándor, a fideszes mókamester beszólt az…..
orsi00 (törölt) 2009.10.19 09:22:28
@kerub [BB]: Meg is látszik.
Mandiner blog Jani helybe megy 2009.10.16 07:01:00
  Amióta már Horn Gábor és Bauer Tamás is siratja az SZDSZ-t, és Bajnai Gordon tanácstalan téblábolása inkább csak apai érzéseket kelt bennünk („menj te is játszani a többiekkel, nem baj, ha kicsi vagy, vigyáznak majd rád a nagyfiúk. Csak ne pislogj ilyen…..
orsi00 (törölt) 2009.10.16 10:19:40