Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TBC

12 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TBC ProgBlog Biztonsági mentés 2012.12.21 20:44:05
Egy rendkívül fontos, de rendkívüli módon elhanyagolt és mellőzött témáról lesz szó. Jó dolog, hogy a midern technikai eszközökkel együtt modern tárolóeszközeink is vannak. Egy CD-re, DVD-re, merevlemezre, pendrájvra kis mérete ellenére simán ráfér jónéhány könyv,…..
TBC-blog (tudomány) A maja naptár 2012.12.20 09:51:01
Mindenféle terjengős bevezető nélkül nézzük át a naptárak kialakulását és fajtáit! Miért is jöttek létre a naptárak?Az emberiség a civilizáció kezdete óta szükségét érzi, hogy az időt mérni tudja. Egyrészt praktikus okokból (gondoljunk csak a mazőgazdaságra, vagy a…..
Rögtön az elején megjegyezném, hogy az informatikában ritka idétlen kifejezéseket tudnak kitalálni. Egyszer valami fórumban egy nagyképű informatikus erre azt az érvet hozta fel, hogy egyszerűbb egy kifejezést találni rá, mint körülírni, hogy "számítógépes hálózaton…..
Közösségi média oldalak, 2010. Az adatok a Webauditból származnak. Mivel elsősorban az érdekelt, hogy az aktivitás hogy változott, ezért a napi oldalletöltés-eloszlást néztem meg. Három hazai oldal adatai következnek, ezek határozták meg kisebb-nagyobb mértékben a hazai piac…..
TBC 2010.12.19 19:25:06
@berciXcore: "Én például még rss olvasó helyett is használom."
Megint egy olyan dolog, ami nagyon jó, de a felhasználók 95%-a nem hogy nem használja, nem is tudja, mi az.
TBC 2010.12.19 19:26:24
@Vizibolha: "Mar regi motoroskent a facebookot is unom, varom az utodjat..."
Majd jön a vkontakte.ru vagy az orkut.com :D
TBC 2010.12.19 19:33:47
@berciXcore: "Az Orkut egyszer már elvesztette a harcot, és jóformán csak Brazíliában maradt meg. :P"
Válaszom ironikus akart lenni, ismerem az Orkut sztoriját. Bár kérdés, hogy valóban elvesztette-e, mert Indiában meg Brazíliában még mindig közkedvelt. Persze, ők nem ott akarnak népszerűek lenni, hanem az USÁban, és emiatt magasról tesznek a brazikolra.
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } Amikor az "o" betű olyan angol szavakban fordul elő, mint a bone vagy a lot, nem okoz problémát a kiejtése: /oʊ/ illetve /US ɑ; GB ɒ/. De létezik pár olyan szó is, melyekben viszont egész más…..
TBC 2010.01.27 03:39:06
@Sobrijóska: "Vajon ez miért van? Talán a turáni eredetű népek egy logikus írásrendszert cseréltek le latin abc-re, ahol minden hangnak volt külön betűje."
Igazából ennek több oka is van. Egyrészt amely nyelveknél később alakult ki az írásbeliség (vagy később vették át jelen ábécéjüket), azoknál általában fonetikus(abb) az írásmód. (És szerintem olyan apróságokat figyelmen kívül hagyhatunk, mint a kétféle magyar e, vagy a kétféle n, vagy mondjuk a koreai nyelvben az l/r, melyeket egy anyanyelvi beszélő is csak hosszas megfigyelés után tud külön hangnak felfogni.)
Másik ok lehet az adott nyelv fogékonysága a hangváltozásokra. Talán pont ezen blogon olvastam, hogy a germén nyelvek egyes feltételezések szerint hajlamosabbak a hangváltozásokra, "eltolódásokra", mint más nyelvek. Ennek nehéz lenne a pontos okát megtalálni. :-)
Harmadrészt az sem mindegy, hogy az adott nép/nemzet mennyire hajlandó az ábécéjével követni az esetlegesen megváltozott kiejtést. Pont az angol az egyik szép példája, hogy egyes nyelvekben inkább ragaszkodnak a hagyományos írásmódhoz, még ha a hangalak sokat is változott azóta. (Ennek is lehet számos oka, lehet szimpla hagyományszeretet, de az is szóba jöhet, hogy egyszerűen nem szeretnék, hogy az addigi irodalmuk egy idő után olvashatatlan legyen.) Másik szép példa a koreai nyelv, ahol a jelen írásuk kialakulása (1400-as évek) óta számtalan változás történt a kiejtésben, egy halom hangjuk egyszerűen eltűnt, beleolvadt más beszédhangokba, és ezt a változást az írás is követte.
Szinte magam előtt látom, ahogy a fenti cím láttán olvasók milliói egyszerre kiáltanak fel, hogy  "Ez nem is TÉVHIT, köztudott, hogy a teázóknak semmi értelme!", ugyanakkor, ha valaki tesz egy kört a budapesti teaházak mekkájában, a Jókai utca környékén,…..
Folytatván a tegnapi írásomat, tegyük fel, hogy a Facebook valóban lenyomja az iwiw-et. Lássuk be, erre minden lehetősége megvan. Az iwiw alig változik, egy olyan nagyvállalati csapdában vergődik, ahol a gyors reagálás hónapokig tart, és egy-egy komolyabb fejlesztés évekig. Egy…..
Gábor egy szomorú, de úgy tűnik nem egyedi esetet oszt meg velünk. Leveléből kiderül, hogy sok tanár érzi magát másodrendűnek az iskola miatt, ahol tanít, holott végzettsége, képzettsége és szaktudása alapján teljesen egyenrangú a jobb iskolákban dolgozó…..
TBC 2009.09.18 22:00:12
@Remy: "Megfigyelhető egyébként, hogy az az osztály, akit az első pillanattól fenyegetve "tanítanak", sokkal udvariasabban viselkedik, kevesebb a deviáns viselkedésű gyerek."

Én pont az ellenkezőjét veszem észre. Akit úgymond fenyegetve nevelnek, tanítanak, az valóban fegyelmezettebb lesz, egészen addig, ameddig érzi, hogy ez a fenyegetettség fennáll. Ezek lesznek azok a gyerekek, akik lenézik a náluk gyengébb és/vagy idősebb embereket, bunkók másokkal, elvégre ott nincs meg ez a bizonyos fenyegetettség. Ez lenne a cél?

Akit sikerül normális emberi szóval nevelni, az bár lehet, hogy nem azt a tipikus katonás fegyelmet fogja követni, de ő nem csak azokkal szemben lesz tisztelettudó, akitől fél.
Egy játék, amelynek már a címe is történelmi. Vagy legalábbis azt sugallja, hogy fontos történelmi eseményekhez van köze. Lássuk csak, mi is történt 1404-ben?  Hát olyan rettentő sok minden nem.. De akkor miről is szól ez a játék?  Az Anno sorozatot sokaknak…..
TBC 2009.08.10 23:54:01
Önmagában véve jó írás, csak túl szubjektív (bár egy blogon ez nem probléma, attól blog, hogy a saját nézőpontot fejted ki), illetve túlságosan nagy szerepet tulajdonítottál a lényegtelen részleteknek.
Megértem, hogy a történelem blogon a történelmi hűség az elsődleges szempont, de ez tipikusan az a játék, ahol nem ez a lényeg. Történelmi alapú, de szigorú értelemben véve nem történelmi játék.
A valósághűségről meg annyit: ez egy játék. Nyilván nem lehet, és nem is kifizetődő a valóság minden részletét lemásolni. Akármelyik játékot nézzük, olyan még nem volt, amelyik egy az egyben a való élet szabályai szerint működött volna. (Most nem csak az Age of Empires azon tanulságára gondolok, miszerint ha egy házat elkezdesz csapkodni karddal, kigyullad a teteje. :-D)
Ugyanígy felesleges agyalni azon, hogy a történelemben nem attól alakult ki a polgárság, mert megvolt neki, ami kell...
A játékmenet: egyértelműen nem azoknak készült, akiknek a játék egymás halomra öléséből áll. Itt pont az a cél, hogy egy törékeny gazdasági rendszert kell fenntartanod és fejlesztened. Nyilván ehhez hozzá tartozik a kereskedelem irányítása is. Pont ez a játék célja, és ez pont azoknak készült, akiket ez hosszabb távon le tud kötni.
Ezek a "ki mit honnan lopott" jellegű érvelések meg eléggé szegényesek... ilyen meggondolással az 1-2 első játékot kivéve mindenki másolt mindenkiről. Akármelyik két, hasonló jellegű játékot megnézzük, mindenképp lesz benne hasznlóság, pont azért, mert matematikailag képtelenség 5-10 játéknál többet létrehozni úgy, hogy nulla legyen köztük az átfedés. Két "építkezős-kereskedős" stratégiai játék között óhatatlanul is lesz hasonlóság...
TBC 2009.08.11 00:57:17
@macskafaraok: "mit vartok egy jatektol? hogy hiven kovesse a tortenelmet?????????????"
Na ez az... A játék az játék, nem egy dokumentumfilm. Persze elvárja az ember egy történelmi játéktól, hogy legalább a kezdőállapot és az események lefolyása a történelmet kövesse, de mint előzőleg írtam, ez a játék legfeljebb csak a témáját tekntve történelmi, olyan tekntetben, hogy egy múltbeli időszakban játszódik. Nem maga a történelem a lényeg.
Amúgy gratulálok a bloghoz, jó látni egy szakmailag megalapozott tematikus blogot a sok mocskolódó, egymást anyázó vagy éppen bulvárhíreket tálaló blog között. Csak ez az írás szerintem nem illik ide... meg igazán a poszt írója úgy állt hozzá, hogy csakazértis rosszat kell a játékról írni. Amiről pedig akarunk, arról tudunk is rosszat mondani, legfeljebb az érveink lesznek meglehetősen silányak.

"Vagy legalábbis azt sugallja, hogy fontos történelmi eseményekhez van köze."
Nekem az "Anno valamikor" nem feltétlenül azt sugallja, sokkal inkább azt, hogy "valamikor akkoriban" játszódik.
TBC 2009.08.20 23:34:03
@hami: "Nem azt várom el, hogy dokumentumfilm legyen, de azt igen, hogy marhaságok ne legyenek benne. Olyan dolog ez, mint az iskolai fogalmazás. Nem az az elvárás, hogy Goethe szintjén írjon a diák, de az igen, hogy helyesen."
Pedig nekem úgy tűnik, hogy pont ezt várnád el. Világosan érthető szabályok alapján működik az egész, megvan, hogy mihez mi kell, az mit von maga után... tehát a fogalmazásos példád alapján ez nagyon is helyes fogalmazás, csak a fogalmazás története nem dokumentum-jellegű, sokkal inkább az író elképzelését tükrözi. Egy fantasy-novella íróját sem kritizálják meg, hogy nem valósághű a történet. ;-)
Úgy igazán melyik része nem tetszik? A társadalmi osztályok alakulása? Igazából ott sem az a lényeg, hogy történelmi oktatóprogramként működjön, hanem mindössze annyi, hogy ha a szükséges javakat megadod, akkor fejlődik a néped, ha meg ezekhez nem jutnak hozzá, akkor visszafejlődik.
Netán a termelési sor, meg a termelhető árucikkek nem tetszenek? Nos, mint írtuk többen, itt sem egy valós ipari-gazdasági szimuláció létrehozása volt a cél. Vannak nyersanyagok, amiket kitermelhetsz, ezekből különböző termékeket készíthetsz, amit vagy eladhatsz, vagy felhasználhatod más termék előállítására. Logikus, tiszta, érthető szabály. Igaz, hogy nem modellezi tökéletesen a valódi termelési folyamatokat, na de gondolj bele, azt egy _játékban_ nem is lenne célszerű. Miért nem? Túl áttekinthetetlen, bonyolult lenne. Gondolj csak bele, a legtöbb termékhez nem csak 1-2 fajta nyersanyag szükséges. Pl. az Anno 1503-ban a sör elkészítéséhez mindössze komlóra van szükség, holott a valóságban ehhez malátára, komlóra, élesztőre és vízre is szükség van. (A malátát meg árpából kell előállítani.) Ha a játékban is így lenne, - nem csak a sörnél, hanem a többi terméknél is - az megnehezítené és áttekinthetetlenné tenné a termelési folyamatokat. Nyilván a játék készítői számára sem volt könnyű döntés, hogy hol húzzák meg ahatárt, ha túlságosan leegyszerűsítik a folyamatokat - túl kevés termék - akkor a játék egyik alapelemét tennék tönkre, ha pedig túl valósághűvé akarnák tenni, az átláthatatlanná teszi a játékot. A kettő között kellett egy ésszerű középutat találni, ami szerintem sikerült is.
to: staff subject: Mai rejtvényünk Hogyan kell(ene) a hatályos helyesírás szerint leírni azt, amit az mti (meg persze az Index is) így ír: „MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztetés” ZsB from: A komcsi mutyi from: B MSZP-SZDSZ-koalíciós-egyeztetés from: C MSZP–SZDSZ…..
TBC 2009.08.19 03:33:27
@EvilSheldon: "A "kukac" (@) a számítástechnikában nem "et", hanem "at"."
Egy fenét. ;-) A @ a számítástechnikában "kukac", vagy "kukac-Á". Más nyelv szóhasználatában "at" a neve, de azért ennyire ne majmoljuk már a nyugatot, hogy azt a kevés számítástechnikai fogalmat, ami idehaza magyarul terjedt el, ahelyett is az angol megfelelőjét használjuk.
  A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt szeretné elérni, hogy a felsőoktatási intézmények ne tagadhassák meg a diploma kiadását azoktól a diákoktól, akik érettségi vizsgát és záróvizsgát tettek. Egyszerűen törölni kell a C típusú nyelvvizsga-követelményt…..
TBC 2009.07.24 11:22:55
@szlelesz: bocsi, félreértelmeztem. :-)
TBC 2009.07.24 11:37:45
@Gazságosztó Alálarcos: Nézd, kedves fórumtárs, egyrészt ritkán szoktam reagálni olyan véleményekre, amiknek a stílusa és szóhasználata a kocsmai szinten van. Most kivételt teszek, de ha megkérhetlek, ezentúl kulturáltabban! ;-) Attól még nem lesz igazad, mert durván fellengző stílusban, trágár szavakat használva beszélsz. Nem fogom a felhozott példáimat csakis neked elmagyarázni, ha nem voltam érthető, sajnálom. Egyértelműen fogalmaztam, talán olvasd át mégegyszer! ;-)
Azért egy-két érdemi megjegyzés:
"Ez égbekiáltó baromság. Hogy a faszba ne lenne előny bármire bárhol egy felsőfokú nyelvtudás? Lehet hogy havonta jár spanyolországba? Lehet hogy a spanyol cserediákokkal beszélget, satöbbi."
Lehet, de nem valószínű. Ha úgy van, ahogy írtad, akkor előny, máskülönben nem. Másrészt azzal, hogy havonta jár spanyolországba, még a szakmájában nem lesz jobb (hacsak nem spanyolokkal folytat spanyolul értekezést a felmerült szakmai problémáiról).
A választékos szóhasználatért külön dícséret jár, minden bizonnyal a magyartanárod is büszke lenne rád.

"Egy informatikus nem fog lováriból nyelvvizsgázni a diplomához erre mérget vehet. Angolból fog."
Na persze, láttam már nem kevés példát az ellenkezőjére. A be nem idézett szövegrészed stílusához meg megint csak gratulálni tudok...

De most tényleg megyek és tanulok vietnámiul...
Chào bạn.
TBC 2009.07.24 11:50:04
@Naszta: csak nem tudom abbahagyni a kommentelést, na de tényleg az utolsó. :-D
Hogy miért kellene neki tudni angolul? Megmondom: mert társadalmilag feltételezik, elvárják, hogy aki diplomás, az beszéljen idegen nyelvet. Tehát társadalmi elvárásból, és nem szakmai elvárásból. Nagy különbség. Előbbit nagy hiba hivatalosan előírni.
Mellesleg tényleg nem azt mondom, hogy rossz az, ha valaki beszél nyelveket. Engem is már kerestek meg jópáran a kínai nyelvtudásom miatt, holott csak társalgási szinten beszélem. Meg szintén megkerestek nyelvtanulási tanácsokat miatt. Valóban előny, de nem a nyelvtudásom miatt lettem jó (legalábbis ezt állítják rólam) tanár.
A közokirat hamisítás tipikus üzletága volt annak idején a diákigazolvány hamisítás. A Zugügyvédnek is volt olyan ismerőse, aki komplett dékáni hivatalként működött, de e mellett nyelvizsgabizonyítványokat is osztott, érettségiztetett, adott esetben a nyomdai kapcsolatain…..
TBC 2009.07.22 21:23:09
@Gergő77: "pénzt ELVILEG még szabadkézzel lerajzolni se lenne szabad"
Ez biztos? Én úgy tudom, ez nem minősül pénzhamisításnak, bár az ide vonatkozó jogszabályt most nem tudnám idézni. :-)
@nopasaran: ne legyünk naivak, most komolyan azt hitted, hogy "ott fent" a tisztviselők soha életükben még csak a buszon sem blicceltek? (Tipikusan az "az vesse rá az első követ..." dolog...) Főleg hogy jelen esetben a bűncselekmény végrehajtását a "gyanúsított" önmaga megakadályozta azzal, hogy nem használta fel.
Ahogy a költő mondja, az egymásnak idegen emberek legkisebb közös többszöröse az időjárásról való beszélgetés, ha a tárgyalási univerzum a világ. Bebizonyosodott ez a most hét végi magyarországi vihar esetében is.A Twitteren immár szokásosnak mondható módon rengetegen…..
TBC 2009.07.20 21:13:03
@flatus: Érdekes amit mondasz, de én még ezzel a mentalitással nem találkoztam a metneten. Az időképen már hordtak le a sárga földig azért, mert jó adatot küldtem be. Nem viccelek, helyes adatért kötekedtek. Továbbá a moderátoruk ahelyett, hogy a sokszor órákon át ott díszelgő, szemre is hibás adatokat szedné le, azzal van elfoglalva, hogy egy-egy véletlen helyesírási hiba, vagy "hangulatjelek túlzott használata" miatt ordítsa le a felhasználók fejét. Mind megtörtént eset, és mily meglepő, a metneten ilyesmit nem tapasztalok. Pedig volt, hogy elnéztem, rossz adatot küldtem be, szóltam a moderátornak, szó nélkül javította. Ha valami gond volt, bármikor írhattam a moderátornak, aki szívélyesen válaszolt, felvilágosított, hogy mi a hiba, majd folytathattam továbbra is az adatbeküldést.
Amit a moderátorokról írtál, az inkább az időkép jellemzője. A metnet moderátorai csak akkor élnek a tiltás lehetőségével, ha már végképp reménytelen az eset.
Vajon véletlen, hogy az amatőr meteorológiai elit szinte teljesen kivonult már az időképről?
A felhasználói felülettel kapcsolatban igazad van, de ezt már írtam is. Csak nem mindenkinek a csillivilli a fontos.
Lehet, hogy a metnet egy kis létszámú közösség, de szakmailag magasabban kvalifikáltak, mint az időképesek, és ami még fontos, jóval segítőkészebbek. Tőlük még minden kérdésemre kaptam választ, illetve minden fejlesztési javaslatomra válaszoltak.
TBC 2009.07.20 23:02:08
@flatus: "Az szép is ha próbálnak meteorológiai témában otthon lenni a metnetnél , de sajnos ebből számtalan esetben jelenik meg az a pökhendiség ami azon userek felé irányul akik nem értenek velük egyett."
A "nem értenek egyet" eset általában egyértelműen hibás adatoknál szokott előkerülni. Az pedig nem pökhendiség, hanem szakmaiság, hogy egy egyértelműen rossz adatot nem fogadnak el helyesnek. Hogy az egzaktul meghatározott szabályokra - mint pl. a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás és csapadék mérésének szabályai - egyesek fittyet hánynak, ott teljesen jogos, hogy a moderátorok szólnak érte. (Itt legalább szólnak, és nem csak észrevétlenül megvonják az észlelési jogot.) Az, hogy a "sértett" ezután ahelyett, hogy megnézné, tényleg minden rendben van-e nála, nem kellene-e árnyékba tenni a hőmérőjét, ahelyett inkább harcol a moderátorral, az nem a moderátorok hibája. (Tegyük hozzá, az időképen ha rosszabb hangulatban van a moderátor, ezért egyből megvonnák a hozzászólási jogot.)
"az időképen esetlegesen rosszul szereplő légnyomás adatok a látogatok töredékét érdeklik csak."
Ez így igaz. A kutyát sem érdekli, ha bizonyos térképeken egetverő marhaságok szerepelnek. Miért? Mert sajnos (ez már más téma lenne, hogy alapvető természettudományos ismereteknek miért van ennyire híján az emberek zöme) sokan azt sem tudják, mi az a légnyomás.
"Azért nem ártana elgondokodni ,hogy vajon miért sikeresebb az időkép annak ellenére, hogy "amatőrebb" felhasználók látogatják és nem cseszegetik foylamatosan őket azért mert 2 fokkal fölé vagy alá mértek."
Hogy miért sikeresebb? Megmondom: mert a "piacon" a döntő szempont a marketing, és nem a tudományos pontosság. Nagyon jól tudják, hogy a látogatók zömét csak az érdekli, hogy meleg van-e, és hogy süt-e a nap. Ehhez kitesznek pár szenzációhajhász, közönségcsalogató cikket, választanak hozzá pár populárisabb, ámbár nem kimondottan az időjáráshoz és meteorológiához kapcsolódó térképet (gondolok itt a légszennyezettségi adatokra, vagy a téli "influenzatérképre"), és máris özönlenek oda a felhasználók. (Azt most inkább nem részletezem, hogy 2 fok alá- vagy fölémérés mekkora pontatlanság... Mint ahogy azt sem részletezném, hogy ez az általad nagyon toleránsnak ítélt gárda képes volt jónéhány neki nem tetsző észlelőt kitiltani az oldalról úgy, hogy indoklásként semmi hazsnálható dolgot nem tudott felmutatni. Pontosabban mondva belekötöttek a helyes adatokba is.)
A metnetnél mi a helyzet? Nyilván beleestek abba az ördögi körbe, hogy kevesebb a látogató, ezáltal kevesebb a reklámbevétel, így viszont az oldal csinosítgatására nem tudnak X főt alkalmazni, akiknek csak ez az egy dolguk lenne. Nem tudnak erre-arra utaztatni helyszíni közvetítőket, nincs kapacitásuk külön webshopot üzemeltetni. (Apropó, másfél éve rendeltem az időkép webshopból, vajon ebben az évtizedben még megérkezik a rendelésem? :-D)
Egyszerűen nem ugyanazt a látogatói réteget célozta meg a két oldal. A www.metnet.hu-t inkább azok látogatják, akiknek fontos a szakmai tudományos háttér, pontosabban szeretnék tudni, hogy mennyi a hőmérséklet (és nem felel meg, ha 32 helyett 35 fokot írnak), illetve pontosabb előrejelzést szeretnének kapni.
Az meg elgondolkodtató, hogy egy tudatos látogató számára mi a hasznosabb: egy szép, de kevésbé (vagy egyáltalán nem) használható térkép, vagy egy kevésbé csicsás, de pontos térkép?
TBC 2009.07.22 06:11:05
Sajnos idehaza a professzionális szféra még nem érzett rá az internetes tájékoztatásban rejlő lehetőségekre. Bár a met.hu szerintem pont rossz példa, a címoldalom ott vannak a nagyobb városok aktuális időjárásai, és még térkép is van, ha a város neve alatti kis körre kattintunk. Sajnos elég nagy leépítések voltak (vannak...) az OMSZ-nél, sorra zárják be az állomásaikat, így sajnos mennyiségileg a www.metnet.hu, időkép, de a kisebb amatőr oldalak (pl www.amsz.hu) is nagyon sokszor több mérési adattal rendelkezik, mint az OMSZ.
Mellesleg van a met.hu-n radarkép, műholdkép, előrejelzési térképek, 3 órán belüli riasztások, stb... Szóval leszámítva, hogy nincs túl sok csillivilli csicsázás, meg annyira nem adják a látogató alá a lovat, mint az időképnél, a met.hu-t nem szólnám le. Az igaz, hogy ők is inkább a szakmai/tudományos igényeknek próbálnak eleget tenni, és kevesebb figyelmet szentelnek az alkalmi, nem szakmabeli látogatók igényeinek kielégítésére.
A metnetet még további dícséret illeti, hogy a hagyományos térképek mellett havi összesítő, illetve a sokéves átlaghoz viszonyított térképek is elérhetők. Ugyan ez sem tömegigény, de meteorológusabb vénájú látogatók nagyra tudják értékelni. :-)
Az új fejlesztési csomaggal a Google Reader ismét eggyel közösségibb lett. Kicsit a Twitter és a Facebook nyomdokain haladva - a fórumos funkciók után - megjelentek a követők/követettek, a publikus/védett nézet, valamint a kedvencelés (like/unlike). Mostantól lehetősége van a…..
A hónap első harmadában jórészt meleg, napos idő várható, amit szórványosan záporok, zivatarok zavarnak meg. A hőmérséklet minimuma 16-21 °C, maximuma 28-33 °C között várható.A hónap második harmadában csapadékosabbra fordul az idő, gyakoriak lesznek a záporok,…..
Pollner odaát mereng azon, hogy vajon Steve Rubel váltásával vége van-e a blogkorszaknak. Rubel ősbloggernek számít. Nem csak régóta blogol, de nagyon sikeresen is. Nagyon népszerű és nagyon klassz blogot írt az elmúlt években. Nemrégiben megírta, hogy blogját, a Micro…..
TBC 2009.06.30 05:23:01
@józan': "Miért lenne vége? Két másik műfajról van szó.
Annyira bírom ezt, amikor valami új dolog kerül a köztudatba, és a média egyként kapja fel a fejét miközben a butábbnál butább kérdéseit tesz fel: "vége a blogkorszaknak?",
"megszűnik a nyomtatott sajtó?",
"vége az olajkorszaknak?",
"nem eszünk többet kenyeret?"
Aztán minden marad a régiben."

Na, ott a pont! :-)
A múlt hét a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Heteként lett meghirdetve: World Homeopathy Awareness Week. Nem sok aktivitást tapasztaltam a magyar homeopaták részéről, ezért úgy gondoltam, hogy legalább én hozzájárulok az eseményhez, és felhívom a figyelmet e praktika néhány kétes pontjára...
TBC 2009.06.25 19:15:36
@sajnos_kacat: "amig 1 molekula urantol nem lesz senkinek semmi baja, azert 1 darab hiv virus meg fertozokepes lehet"
Hú, de jó lett volna kicsit odafigyelni a biológia tanórákon!
1 vírus nem jelent veszélyt egy gerinces szervezetre. Még ennek a százszorosát is lazán kinyírja az immunrendszer.
Művelődjünk természettudományosan, mielőtt butaságokat állítunk!

A témára térve: lehet, hogy nem bizonyított a homeopátiás szerek hatékonysága, és ami engem illet, a klasszikus értelemben nem hiszem, hogy hatékonyak lennének. Az viszont sokszorosan bizonyított, hogy a placebo-hatás létezik, és működik. Nem csak a pszichoszomatikus eredetű panaszokra jó, de még a szervezet védekezőképességét, fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét is növelni tudja az a hit, hogy most valami hatékony szert vett be. Holott az a szer lehet akár egy szimpla szőlőcukortabletta is, de máris megfigyelhető a hatékonysága, ha azt gyógyszer néven fogyasztja el a beteg. Következtetés: a homeopátiás szerek ártani nem ártanak, használni - még ha csak a placebo-hatás révén is - használnak.
Mindenkitől bocsánat, de sajna ebben a sablonban nem működik a tovább gomb, dolgozom az ügyön! (Despota)Kedves Erynnis!Régóta lelkes olvasója vagyok a blognak, bár kommentet írni nem szoktam, azért egy ideje már nap mint nap nyomon követem és olvasom a bejegyzéseket. Jó látni,…..
TBC 2009.06.06 00:45:58
@tff: "Az eszperantónak a nyelvtanja tényleg egyszerűen tanulható, gondolom, a kis szókincsen bukott meg, emiatt volt rugalmatlan."
Dehogy emiatt! Azért "bukott meg" (én azért nem nevezném bukásnak, hisz nem kevesen tanulják e nyelvet; csupán a világuralmat nem sikerült elérnie...), mert használhatatlan lenne. A szókincse több, mint kielégítő, ráadásul piszok egyszerűen - az eddigiek mintájára - át lehet venni új szavakat pl. az angolból. Fel szokták hozni, hogy a kiejtése nehéz egy nyugati ember számára, de hát kérem, az angol kiejtés a világ háromnegyedének nehéz, mégis ez a világnyelv.
Ami miatt az eszperantó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az pedig az, hogy nem állt mögötte egyetlen nagyobb hatalom sem. Középkorban egy latinul beszélő réteg uralkodott egész Európán - sok király a saját nemzeti nyelvét sem ismerte -, persze aki el akart érni valamit, az latinul tanult. 30 éve a világ fele oroszul tanult, nem kell mondanom, hogy miért. Most meg mindenki az angolra hajt. (Vigyázat, keleten már a mandarin a menő. :-D) Egyszerűen az a nyelv lesz a fő nemzetközi nyelv, amit az éppen aktuális nagyhatalom beszél.
@nitro1:
"A nyelvtanulás elsősorban elhatározás kérdése, csak időben kell elkezdeni, mert minél korábban kezdi az ember, annál könnyebb. Ideális esetben rögtön születés után."
Azért pedagógusként ezt ellenzem. Először az anyanyelvét tanulja meg, aztán jöhet az idegen nyelv.
"Nekem avval van bajom, hogy eltereli a valós produktív munkáról a hangsúlyt"
Ott a pont.
Először is nézzük meg együtt a (nagyon hosszú) videót, aztán majd jól le is írjuk, mit gondolunk a Google újabb nagy dobásáról... Az emailt máskor és másra találták fel, mint a csetet. Ám az online kommunikáció az elmúlt években olyannyira életünk részévé vált, hogy…..
TBC 2009.05.29 16:55:39
@The Welsh: akkor kb. hasonlóan látjuk a helyzetet. :-) Sőt, én megkockáztatom, hogy 20 évnél jóval tovább maradnak ezek a szolgáltatások. (Persze közben változhatnak, pl. az e-mail is sokat változott az elmúlt 10 évben, elég csak a legszembetűnőbb dologra: a HTML formátum elterjedésére gondolni... )
Csak az nem tetszik, amilyen roppant szenzációhajhász módon bejelentik, hogy most aztán kiirtanak magukon kívül mindent...
Amúgy az e-mail már csak azért sem fog eltűnni, mert túl sok minden épült rá. A Gophet eltűnhetett, mert alig volt interneteő akkor, amikor a virágkorát élte. A chat népszerűsége jócskán megcsappant, (főleg a web-chat-re gondolok) de sok minden nem épült rá, ezért ez könnyen megtörténhetett. Az azonnali üzenetküldőket (gy.k. pl. msn) és az e-mailt nehezebb megszorongatni. Azért az MSN-t (vagy Live Messenger-t...) használja majdnem mindenki, mert egyszerűen minden ismerős ezt használja. Hiába van Google Talk, miegymás, komplett szociális hálót kellene átköltöztetni egyik szolgáltatásról a másikra ahhoz, hogy a felhasználók azt használják is, és ne csak beregisztáljanak. Az e-mail meg a sok rá épülő alkalmazás és szolgáltatás miatt (is) tartja biztos helyét. Gondolhatunk itt a levelezőprogramokra, a különböző weboldalak és fórumok regisztrációjakor megadandó e-mail címre, de a hivatalos(abb) szférában is általános a használata. De akár azt is megemlíthetjük, hogy sokan a "egér jobb gomb/küldés" mozdulattal szeretnek csatolt fájlt küldeni...
TBC 2009.05.29 17:05:12
@zila: "ha pl. munkára használod, akkor annyi kell hozzá mint egy google docs megosztáshoz: bepötyögöd a meghívandó ember email címét aki kap egy meghívót. Ennyi. Nem kell ehhez telepíteni semmit, böngészőben fut."
Nyilván a főnököm nagyon meg fog dícsérni, hogy az általa várt formátum (e-mail) helyett csak egy meghívót küldtem neki. Nyilván a szervízes munkatárs is örülni fog, amikor a rendelési lista helyett egy meghívót talál a postaládájában.
"Szóval nem értem miért kellene ennek elterjednie ahhoz, hogy te vagy én, vagy aki tud róla elkezdje használni?"
Azért, mert ahhoz, hogy értelmesen kihasználjuk a lehetőségeit, nem elég, ha csak én vagyok tagja a rendszernek. A meghívóimmal meg sokaknak tele lesz a ***ük, ha azzal nyaggatom őket. :-D Nyilván aki megszokta az e-mai használatát, nem fog csak a két szép szemedért váltani egy olyan szolgáltatásra, ami ugyanarra való, mint amit eddig használt. (És ami mellett ugyanúgy folytatnia kell az e-mailezét IS, mivel nem fog mindenki - sőőőt... - átállni wave-re.
TBC 2009.05.29 17:54:05
@is: én sem a wave ellen beszélek - bár lehet kissé úgy tűnt -, hanem hogy korai még temetni az e-mailt. Főleg a hivatalos, intézményi kommunikációban. De még a hétköznapi emberek körében sem kell leírni. Lehet, hogy más szolgáltatás - wave - is kiszakít egy részt a kommunikációs szolgáltatások világából - mint ahogy az MSN népszerűsége is az e-mail rovására ment -, de van, ahol pont az e-mail a legelőnyösebb választás.