Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NeBántsdAMacit

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már emlegettem a keletiek furcsa észjárását, korlátozott agyi képességeiket, azt, hogy egymásból következő dolgokat nem tudnak megérteni, csak egyszerű tőmondatokat. Na, ma kaját rendelek: Telefon. Szeretnék egy kávét és egy hamburgert rendelni, burger classic, well done.…..
Az építészet fejlettségének hála, a formatervezett szigetek építése mára szinte határtalan. Nem véletlen, hogy sorra emelkednek ki a Perzsa-öböl langymeleg vizében; az öböl menti gazdag…..
NeBántsdAMacit 2012.01.23 20:21:35
Mára virradóra, kevesebb, mint egy hónappal a jelentkezési határidő lejárta előtt napvilágot láttak a felsőoktatási keretszámok. Ennek egyik érdekessége, hogy a világon csak itt, csak nálunk, maga a Miniszterelnök döntött a nemzet fiataljainak jövőjéről. Hogy ez…..
Hogyan vesztettük el majdnem, majd szereztük vissza az Alstom metrókat? Mikor jöhetnek végre a 2-es metróvonalra új szerelvények? 2011 kronológiája Alstom Metropolis ügyben. (A 2010-es év története itt olvasható.) Tudtad, hogy az eredeti szerződést 2006 május 30-án, azaz jó 6…..
Nem, továbbra sem fogok nagyon hírekről véleményt írni, node most mégis.   Az alábbi cikk szerint mostantól a diplomásoknak Magyarországon kell dolgozniuk a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor.   A cél elvileg az, hogy itthon tartsuk a…..
Praxis Hová lesz a magyar vér? 2012.01.02 09:46:00
Most már OVSZ-es pólót meg szaloncukrot is osztanak, ezért aztán "éredemes" rohanni és vért adni! Meg van a miértje, amiért ezt írtam, nemsokára feltöltöm. Azért írom részletekben, mert egyben nem engedi a gép, ezért türelmeteket és megértéseteket…..
A közoktatási és a felsőoktatási törvény története között sok a párhuzamosság, de ebben az esetben korán és látványosan léptek fel a kezdeti koncepciók ellenzői. A hallgatói önkormányzatok és rektorok ellenállása két alkalommal is (januárban és októberben), ahhoz…..
NeBántsdAMacit 2011.12.23 22:24:31
Mostani félévben volt egy töltelék-tárgyam (önkéntes segítő gyakorlat), ahol többek között mindenféle szociológiai témák lettek kivesézve. Egyik volt ezek közül az új közoktatási törvénytervezet, azon belül is a felsőoktatást érintő része.
Itt hangzott el - sajnos eléggé tömören és gyorsan az idő rövidsége miatt -, hogy néhány külföldi országban hogyan is működik a képzés.
Az angol példát említeném, már amennyit sikerült megjegyezni belőle (elnézést, ha esetleg nem minden úgy lenne, ahogy leírom).
Arrafelé (mint ahogy az EU-ban általában) bárki besétálhat az egyetemekre, hogy na én itt akarok tanulni. Persze vannak felvételi követelmények és nem árt egy kis nyelvismeret sem, mindegy, nem ez a lényeg.
A rendszer finanszírozása a következőképpen működik: van egy képzés x ezer, tízezer font/szemeszter áron, amit szinte mindenkinek fizetnie kell (az is lehet, hogy mindenkinek). Aki nem tudja egy összegben kinyögni (sokan vannak), azok felvehetik az ottani diákhitelt. A kimagasló teljesítményűeknek természetesen ott is csöpög vissza ösztöndíj, sőt aki nagyon tehetséges, annak át is vállalja az intézmény a taníttatása költségeit, de a többieknek marad a nyögés.
A képzés végeztével megkapod a papírost, mellette az sms értesítőt, hogy y tízezer, százezer fontba kerültél, melyet szeretnénk viszont látni ennyi és ennyi év múlva legkésőbb.
Mivel ott ér valamit a diploma, elég jó eséllyel fog annyit keresni az illető, hogy ne legyen probléma kipengetni a pénzt. Viszont ha mégsem sikerülne valamilyen oknál fogva, az is bele van kalkulálva a rendszerbe. 98% visszafizeti, 2% nem, simán nyereséges...
Sajnos így ebben a formában biztosan nem lehetne integrálni a hazai oktatásba, lévén ott teljesen más alapokon nyugszik az egész (nem igazán van ott állami egyetem, így kialakulhatott a piac-orientált képzés).
Egy hasonló rendszerrel azonban ki tudnék békülni, én sem várom el, hogy ingyen legyen az oktatásom, de ha már így alakult, nem fogok könyörögni, hogy fizetni akarok. Majd ha úgy alakul, hogy pengetnem kell, akkor fogok is, mert tanulni akarok, viszont ne akarjon senki röghöz kötni. Teremtsék meg a feltételét annak, hogy az emberek maradni akarjanak...
NeBántsdAMacit 2011.12.23 23:01:07
@lac1:
Olvastalak, csak gondoltam leírom, mert még feljebb páran írták, hogy nem tudják, hogyan is megy ez külföldön.

Nem rossz elgondolás ez a kiváltósdi, csak ezzel megint ingyenessé tennéd a felsőoktatást azoknak, akik itthon képzelik el a jövőjüket. Pedig ők ugyanúgy az adófizetők pénzén tanultak.
Talán az arany középút járhatóbb lenne:
aki kimegy, fizesse vissza a taníttatása költségeinek 100%-át, aki itthon marad pár évre, utána megy ki, az időarányosan kevesebbet, aki pedig marad x évet, annak le van tudva. Az évek függjenek attól, ki mit tanult.
Természetesen ehhez szükség van megfelelő számú munkahelyre, vagy pedig a képzések átszabása, amiről fentebb szó is volt (még az is lehet, hogy amit leírtam, az is le lett már írva :] )
NeBántsdAMacit 2011.12.23 23:19:19
@lac1:
Ezt teljesen tudnám támogatni. Én építőmérnöknek tanulok, körülbelül 1000-t vesznek fel belőlünk évente országosan, de nem igazán látom, hova.. Bár ha azt nézzük, hogy ennek a 20-30 %-a az első félév végén kipottyan, már valamelyest érthető.
Sajnos a felsőoktatás egy ideje elveszítette az elit státuszát, túlságosan eltömegesedett (és nem csak a büfé szakok).
Az alapoktól kéne megreformálni a rendszert, nem a fejére ráhúzni egy új kalapot.
Reggel felhívott egy magyar rádióriporter. Szeptember 11-i történetet kért, történetet, amely megszólítja az otthoniakat is, hogy átérezhessék Amerika gyászát. Nem mondtam neki, hogy úgy érzem magam, mint egy hivatlan idegen egy híres ember újratemetésén - és hogy a másik…..
NeBántsdAMacit 2011.09.11 19:16:30
@gőzhenger:
Előttem már leírták, de ha már egyszer utána néztem, akkor leírom én is: B-25-ös barátod max. tömege 15200 kg. Boeing 767-es barátunké kialakítástól függően 180-200 ezer kg. Végülis csak egy nagyságrend a különbség. :] Vajon melyikben lehet több kerozin? Melyik tud nagyobb lyukat ütni egy épületbe? (ha már a gerenda-átvágásokról van szó) Egy elég sokat tudó oktatóm az általa oktatott tantárgy első előadásán kezdte a következő mondattal: "Miért tudott úgy összedőlni a WTC? Az acél kb. 700 fokon elveszíti teherbírásának több, mint 50 %-át." Magyarul, ha addig kibírt 50 szintet a szerkezet, a becsapódás után mennyit is? És ne dőljön össze? Ekkora igénybevételre nem lehet előre tervezni (és nem is kell). Lehet itt összeesküvés elméleteket gyártani, én is szkeptikus vagyok pl. a Pentagonnal kapcsolatban, de ne vegyük már fel a napellenzőt és mondjuk az agymosott baromságunkat.
A sportfilmek rangsorában Clint Eastwood alkotta a legnagyobbatÚj-Zélandon javában zajlik a rögbi-világbajnokság, ennek kapcsán a csapatsportokat feldolgozó mozifilmek palettáján néztünk szét és felállítottuk saját rangsorunkat. 10. Carter edző (Coach Carter)A történet…..
Utolsó epizódjához érkezett Sándor és pereputtyának története, ami nekem kis csalódást okozott, mert túl statikus és egysíkú volt, a színészek nagy többségét bábszínházba sem ereszteném be nyugodt szívvel, Jeremy Irons szegény meg addig vitte a sorozatot a hátán, míg…..
NeBántsdAMacit 2011.08.03 12:40:55
@ereeek: ez fos
addict Piszoárt minden fára! 2011.07.10 08:54:00
Aki járt már fesztiválon, az pontosan tudja, hogy lehet bármennyi Toi-Toi vécét is telepítenek a fesztivál területére, nincs az az isten, hogy a fákat ne tekintsék a srácok (de néha még a lányok is) fakultatívan kijelölt pisilési területnek. Ezt az "igényt" felismerve…..
NeBántsdAMacit 2011.07.11 09:57:23
@Kohn Troll (Altdel): Már feltalálták a pedálos csapot a toi-toi-ban is, a VOLT-on csak olyanok voltak. Egy fokkal barátibb is volt.
Sacha Baron Cohen már vászonra vitte a saját maga által kitalált figurákat, így most egy új karakterrel érkezik: A diktátorral. A színész egy nem létező ország vezetőjét formálja meg, aki Amerikába érkezik és talál egy remek hasonmást maga helyett. Így marad ideje a…..
NeBántsdAMacit 2011.06.10 10:20:31
@ORGASMUSFORSCHER:
Még jó, hogy Cohen angol.
NeBántsdAMacit 2011.06.10 13:27:31
@LongJohnHolmes:
Ezt most mire?
Láttak már harminchét éves, nagydarab, szakállas faszit egy sorozat évadzáró része alatt sírni? Nem egy épületes látvány, legyen elég annyi, mégsem érdekel. Végigdrukkoltam a Friday Night Lights utolsó epizódját lezáró meccset, a Döntőt, és együtt örültem a…..