Regisztráció Blogot indítok
Adatok
allfonz68

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három nagy művész talál egymásra a következő darabokban: a zeneszerző (és zongorista) Rahmanyinov, valamint két előadóművész, az énekes Elisabeth Söderstörm és a zongorakísérő Askenazy. A dalokat a fiatal Rahmanyinov 1890 és 1893 között írta. Igazi kamarazene ez, a zongora nem alárendelt kísérője,…..
Az előadók az előző poszthoz hasonlóan Elisabeth Söderstörm és Vlagyimir Ashkenazy. Ez a dalcsokor mindössze egy évvel az Op. 4. sorozat után keletkezett, Heine (1.,2. és 5. dal), Sevcsenko (3. és 4. dal) és Goethe verseire...
Paderewski lengyel politikus, diplomata, zongoraművész és zeneszerző. Nálunk művészete gyakorlatilag egyáltalán nem ismert, méltatlanul, mert itt bemutatott szonátája kifejezetten kellemes élményt nyújt hallgatójának. A komponista életútja sajátosan lengyel: Oroszország területén született, New…..
Grazyna Bacewicz (1910-1969) Lódzban született. Családjában többen is foglalkoztak komponálással: édesapja és két bátyja is zeneszerző volt. Igazán sokoldalú tehetség, aki méltó arra, hogy ne feledjük el. Szólóhegedűsként is kiváló volt, de a komponálás és a tanítás mellett több regényt és novellát…..
A rövid kéttételes darab "kíméletesen" vezet be minket a kortárs zene dzsungelébe. Nem minden hallgathatatlan, ami kortárs. A szerző, Anastasiya Bespalova a Yekaterinburg-i Konzervatóriumban tanult Vladimir Kobekin irányítása alatt. Később egy Gogol mű megzenésítésével megnyerte a Mariinsky Színház…..
Ezt a vonós hangszerekre írt szextettet 1890 nyarán, fél évvel a Csipkerózsika bemutatója és pár hónappal a Pikk Dáma komponálásának befejezése után alkotta meg a szerző. Aki nem ismeri, a cím alapján akár valamilyen kedves, behízelgő zenére asszociálhat, azonban erről nincs szó. A zene…..
Sosztakoviccsal szemben elfogult vagyok: imádom a zenéjét. Elég változatos stílusban írt, mégis minden művéből kihallatszik egyedi hangja. Nem volt könnyű élete, mint művésznek. A szovjet korszakban a kottafejeknek is fülük volt, nem volt mindegy, mit ír le a szerző a vonalakra. Talán ezért van,…..
Másik "születésnapi" zenénk Mendelssohntól az Op. 20. jelzésú, vonós hangszeres oktettje. Ez is élő felvétel, egy igazi sztárral: a négy hegedűs egyike Vilde Frang (nagy kedvencem). És amiért szép a kamarázás: nem első hegedűsként, hanem a sorba beülve húzza a többiekkel. A négy hegedűre, két…..
Ma van Mendelssohn születésnapja. A zenetörténet egyik legnagyobb zsenije természetesen a kamarazenében is maradandót alkotott. Ha ezek a művek el is halványulnak az e-moll hegedűverseny, a nagy szimfóniák, vagy a nászinduló társaságában, művészi színvonalukat tekintve semmivel sem állnak hátrább…..
A századvég szenvedélyei dúlnak ebben az igazi késő romantikus vonósnégyesben. A húszas évei elején álló szerző a korábbi két vonósnégyeshez hasonlóan itt is személyes hangot üt meg. Nagyon jó hallgatni ezeket a műveket, ha van időnk átadni magunkat ennek a muzsikának. Személyes véleményem szerint…..
Ezt a közel félórás, négy tételes kompozíciót 1884-ben írta a szerző. Személyes hangvételű, igazi romantikus muzsika, jó hallgatni és átadni magunkat a hangok áradásának...
Alexander Glazunov (1865-1936), az "orosz Bruckner", ahogy kortársai nevezték, nemcsak nagy szimfonikus műveket írt, hanem kamarazenét is. A vonósnégyes, mint műfaj végigvonul alkotói pályáján: jelen műve az Op. 1. jelzést viseli. Ezt a művét 1881-82-ben írta. a felvételen a 3 tételes kompozíciót a…..
A mindössze 24 évet élt Guillame Lekeu csodálatos, hegedűre és zongorára írt szonátáját a híres belga hegedűs Eugene Ysaye mutatta be 1893-ban, egy évvel a komponista halála előtt. A három tételes mű időtartama 35 perc, azonban olyan csodálatos világba vezet minket, hogy ezt az időt nem érezzük…..
Mai szerzőnk tragikusan fiatalon, mindössze 24 évesen halt meg. César Francknál tanult zenét, és ezt a szonátáját 18 éves korában írta. A mű időtartama meghaladja az 50 percet, ezzel minden bizonnyal a leghosszabb cselló-zongora duók közé tartozik, de nem emiatt érdekes. Hanem... de ehhez meg kell…..
Marcel Tyberg zenész családba született 1893-ban, Bécsben. Ezt a triót 1935-36-ban írta. A késő romantikus szerző 1944. december 31-én halt meg az Auschwitz Birkenau-i haláltáborban. Halála után műveinek kézirataAmerikába kerültek, nemrégiben Ernesto Mihich magángyűjteményéből kerültek elő, akinek…..
A magyar anyától és horvát apától származó zeneszerző hölgy 23 éves korában írta ezt a 4 tételes kompozíciót, melyben mint érett szerző áll előttünk. Az előadók: Olivier Triendl zongorázik, hegedűn Patrick Genet, mélyhegedűn Hans Egidi. gordonkán Mark Jaermann játszik...
A késő romantikus szerző második gordonka szonátája nagy lélegzetű, közel fél órás, 4 tételes mű. Pompás muzsika, egyfajta tisztelgés a nagy előd, Johannes Brahms közel fél évszázaddal korábbi, szintén Op. 99. hasonló műve előtt. Fiatal kamarazenészeknek erősen ajánlott, hálás darab. Felvételünkön…..
Ugye ismerős a név? Pedig ez a Schumann, nem az a Schumann. Szonátánk szerzője, Camillo Schumann 1872 és 1946 között élt, tehát - többek között - a szintén híres névrokonokkal rendelkező Richard Strauss kortársának tekinthető. Zenéje késő romantikus, kellemes, hallgatható. Ezt a 3 tételes szonátát…..
Nagy lélegzetű, igazi romantikus muzsika. Ölelkező szólamok, ráérősen áradó melódiák, igazi koncert darab. Megérdemelné, hogy minél többször csendüljön fel a koncert termekben. Érdemes meghallgatni!..
Dora Pejacevic, vagy ahogy Zenei Lexikonunk nevezi Pejacsevich Dóra Budapesten született. A Zenei Lexikon szemérmesen nem foglal állást nemzetisége tekintetében, ellenben a Wikipédia angol nyelvű szócikke egyértelműen horvát zeneszerzőként aposztrofálja a horvát apától és magyar anyától 1888-ban…..
Vajon hányan hallották a komolyzene kedvelői közül Julius Reubke nevét? Pedig Liszt kortársa, sőt tanítványa volt. Apja orgonaépítőként,működött, az ifjú Reubke zenei tanulmányait Berlinben folytatta és a nagy Hans von Bülow kezdeményezésére kereste fel Lisztet Weimarban, hogy nála tanuljon.…..
Szerencsés korszakba születtünk. Még pár évtizeddel ezelőtt is lehetetlen lett volna kamarazenei művek olyan skálájával megismerkedni, mint amire most lehetőségünk van. Sok felvétel archívumok mélyén lapult, másokat kiadtak lemezen, de ezek is csak a megfelelő pénztárcával bíró közönség számára…..