Regisztráció Blogot indítok
Adatok
légipék

49 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köztudott, hogy a Dunántúlon nagyszámú római villával számolhatunk. Ezek közül viszont viszonylag kevésről rendelkezünk részletes információval, és a légi felvételekről ismert lelőhelyek feldolgozása is várat még magára. Ugyanakkor egyre több úgynevezett roncsolásmentes…..
légipék 2016.01.02 16:57:07
@jézus_szive: A linkek attól függetlenül, hogy most halottak-e, eredetileg is csak azok számára voltak elérhetők, akik részt vettek a kutatásban. Ezek az anyagok azóta részben/egészben publikáltak, vagy az illetékes múzeumok hatókörébe tartoznak.
Vagyis nem tudom pl. itt a blogon megmutatni őket, sajnálom!
Rejtélyes gabonanégyzetek ütötték fel a fejüket a Somogy megyei Bonnya közelében, számolt be róla az Index. A felvételek készítője már-már természetfeletti erőkért kiáltott, a földről nehezen értelmezhető jelenség mögött mégis inkább viharkárt sejtek. Hogy a forma…..
2013. március 28-án rendezte meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Légügyi Hivatal az UAV eszközök szakmai konferenciáját Budapesten. Hogy a téma apropóját mi adta, az attól függ, kinek a szemszögéből közelítünk. Ránézésre minden érintett képviseltette magát és…..
Holnap este kezdődik a Légirégészeti Kutatócsoport (AARG - Aerial Archaeology Research Group) soron következő nemzetközi konferenciája. Idén Budapesten az ELTE BTK Régészettudományi Intézet szervezésében kerül sor a rendezvényre. További információ elérhető az alábbi…..
légipék 2012.09.18 13:43:53
@Genealogus: Szia! Sajnos - és ez az én hibám is - részemről nem lesz előadás. De köszönöm az észrevételt, a jövőben igyekszem változtatni.
Elnézést kérek a ritka és kevésbé szakmai bejegyzések miatt, remélem, hogy rövidesen rátérhetek néhány kérdésre, amin már egy ideje forognak a fogaskerekek. Addig is az AeroArt-tal való gyümölcsöző együttműködés egy képkockáját kívánom megosztani, s remélem, az…..
légipék 2012.05.31 10:40:38
@abdulesmia: "Egy római villagazdaságnál...", sajnos lelőhelyvédelmi okokból többet nem mondhatok.
Megmutatni tudom a lelőhelyeket, megvédeni az illegális leletgyűjtőktől, lelőhelyrongálástól nem, és ehhez sem állami, sem rendészeti, sem oktatási támogatásra nem számíthatunk manapság.
Ha megmondom a hely nevét, akkor jelentősen növelem a kockázati tényezőket.
Sajnálom!
(a képre kattintva eredeti méretében látható, letölthető, terjeszthető) Néhány éve sikerült lefényképezni a levegőből egy Pécstől nem messze fekvő, jelentős római kori villagazdaságot. A légirégészeti kutatás mellett többféle roncsolásmentes régészeti módszerrel is…..
légipék 2012.05.21 15:09:05
@tuli1: Köszönjük, de most nem esedékes... A kutatás jelen állása szerint csak "belenéznénk" a villába, hogy tervezhessük a további lépéseket. Ehhez csak felesleges ballaszt lenne ez a fajta lehetőség. A jövőben viszont szó lehet ilyenről (persze ki tudja, hogy lesz-e ilyen pályázat akkor).
Összeszedtem néhány érdekességet, mely a közeli múlttól a viszonylag távoli jövőig tartogat érdekességeket a légirégészet, régészeti lelőhely-felderítés és a régészet iránt. Lássuk tehát! Először is 2011. december 31-vel véget ért a Central Europe Danube Limes WHS…..
2012. március 6-án kerül sor a MFTTT Fotogrammetriai és Távérzékelési szakosztálya és a GeoIQ Kft. közös rendezvényére, a Képszegmentálók napjára.Habár a légirégészet esetében még viszonylag gyerekcipőben jár a képszegmentálás alkalmazása, az újabb technológiák…..
Az, hogy a magyar régészet általános megítélése mélyponton van, főként a beruházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti kutatás – sokszor torzított – visszhangjának köszönhető. De, hogy egy beruházás miként vezethet legatyásodáshoz, abban mindkét oldalnak van…..
Gyakori vitatéma szakmai körökben, hogy milyen eszközt is használjunk, ha a levegőből kívánjuk vizsgálni a régészeti lelőhelyeket. Az igazság valahol ott lehet, hogy „az attól függ”. A repertoár széles, azt viszont már csak kevesen gondolják, hogy légirégészkedni…..
légipék 2012.01.29 09:34:55
@mangorlo: jelentős, de nem egyedi. különlegessége akkor derülhet ki, ha ásatással belenézünk.
Nem akartam azokról a méltatlan, lealacsonyító és a legsötétebb ork szellemiségről árulkodó vádakról szót ejteni itt a blogon, amelyekkel a ballib médiahorda beiktatása óta folyamatos ostrom alatt tartja a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnököt. Azt gondoltam,…..
Ahogy A macska meg a szőnyeg bejegyzésemből kiderült, a légirégészetben minden attól függ, hogy honnan nézzük. És ebben az a szép, hogy szerteágazó technológiát és módszert lehet alkalmazni a cél elérése érdekében… Könnyen vita kerekedik arról szakmai berkekben,…..
Nemrég jelent meg a Castrum Bene Egyesület és a Civertan Bt. gondozásában a vártopográfiai sorozat soron következő tagja, a Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig című könyv. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei kötetek után a kutatók ezennel a Dunántúl egyik jelentős…..
Mit tegyen a légirégész, ha a különlegesen jó évben nincs elég pénz repülésre?! Ülhet otthon (vagy az irodában) és búslakodhat, vagy feltalálja magát. Igyekeztem az utóbbit tenni… Mint tudjuk, a módszertan Crawford óta igencsak felkapta a kalászos növényeket, mert…..
légipék 2011.07.13 09:48:45
@Genealogus: tudtommal a jelenleg ismert legnagyobb kiterjedésű bronzkori erődítés/erődített telep árkai látható a műholdképen (is). Romániai kutatók vizsgálják a helyszínt.
Légipék
légipék 2011.07.13 12:23:03
@Genealogus: némi fejtörést okozott, mert nem kimondott érdeklődési területem, de csak találtam hozzá forrást:
anale-informatica.tibiscus.ro/download/lucrari/7-1-26-Micle.pdf
légipék 2011.12.02 21:41:04
@lomposfarkas: bocs, hogy ilyen megkésve írok!
Többször látok/fényképezek ilyenek a repülések során, hadszíntérkutatáshoz tényleg értékes anyagok. A Bing vagy a Google pedig sok-sok csemegét kínál, s talán egyszerűbb is, mint "légirégészkedve". Az lesz a szép, mikor már sokkal részletesebb távérzékelési adatokkal fognak szabadon elárasztani minket. Persze mindig a régiek kerülnek majd fel, node az évtizedes vagy évszázados nyomok esetében ez kit érdekel :)
2011. november 28-án tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Régész Szövetség. A kialakult rendkívül negatív helyzetet felismerve, a tagok megszavazták a bizalmat az új vezetőségnek, hogy a beterjesztett program szerint képviseljék a magyar régészetet.A Magyar Régész…..
2011-ben már 6. alkalommal kerül megrendezésre a Fiatal Római Koros Régészek Konferenciája, melynek másodszorra ad otthont Visegrád. A tartalmasnak ígérkező program alább olvasható... Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk! További információt Borus Katától lehet szerezni.…..
2011. október 24-én a parlament 234 igen, 90 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta az utóbbi hetekben nemzetközi szinten is nagy vihart kavart - kulturális körökben csak "lex buldózer"-ként emlegetett régészeti törvénymódosítást! A részleteket elkendőzve…..
Ahogy az lenni szokott, az ősz a konferenciák ideje. Idén sajnos kihagytam az AARG Poznan-i rendezvényét, viszont eljutottam a szakmai egyeztetéseknek híresen helyt adó Fény-Tér-Kép konferenciára, és az ezt megelőző MNM-NÖK régészeti lelőhely-diagnosztikát firtató…..
Kedves Olvasóközönség!Először is elnézést kérek, hogy már hónapok óta semmi újjal nem rukkoltam elő. Megvan az oka!Az utóbbi időben egyrészt hálás volt az időjárás, és kiváló körülményeket biztosított a légirégészeti kutatásra. Másrészt viszont pont most nincs…..
Tegnap és tegnapelőtt a magyar állam az elmúlt 21 évben példátlan módon itt tartózkodó bevándorlókat hurcolt meg egy idegen állam kérésére. Az ellenzéki pártok közül ez se az MSZP-t se a Jobbikot nem zavarja, hiszen semmilyen hivatalos reakciót nem tettek közé az ügyben.…..
Rengeteg olyan technológiát ismerünk a világon, melynek fejlesztése és alkalmazása sok szálon összefügg a katonai és polgári területekkel. A légirégészetben használt eszközökre, lehetőségekre ez teljesen igaz, sőt a módszertan gyökereit is a szoros összefonódásban…..
légipék 2011.04.19 16:21:55
@Cirpi: Köszönöm a kiegészítést, teljesen jogos! Az már szintén csak a sors fintora, hogy Ő nyilván értette és támogatta volna Neogrády tevékenységét.
A római határvédelmi rendszer magyarországi szakaszának világörökségi nevezési programja során jutottam el az almásfüzitői római tábor, Azaum feldolgozásához. Szegény tábor története rémmesébe illő, de a hideg veríték sajnos nem csak az eltávozott római szellemek hátán…..
Kedves Olvasóim!A Balaton minden időben egy gyöngyszem, a fátyolos párafüggöny azonban még különlegesebbé teheti, s szeretném e téli hangulatú felvétellel az elkövetkező napokat is kissé különlegessé tenni!Minden kedves olvasómnak Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet…..
Hogy is mondjam, ez az év a légirégészetnek sem igazán kedvezett. Persze nem csak ez az oka, hogy nem írtam sokáig, de várni kellett az érdekességekre is. Nos, ismét itt a tél, itt a hó, illetve nem mindenhol, úgyhogy egy repülés több lehetőséggel is kecsegtet… Alig…..
A Pécsi Légirégészeti Téka szempontjából két konferencia emelhető ki az őszi palettából, az EAA és az AARG találkozói. Hágában külön szekciót kapott a légirégészet és a világörökség kapcsolata, míg Bukarestben a hazai módszereken, tapasztalaton alapuló erdélyi…..