Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borkősav

8 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Kődivat 2012.02.22 09:32:00
A mineralitás erősen túlértékelt. Évek óta így gondolom, és évek óta egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Szó nincs arról, hogy zavarna, ha megjelenik egy borban, de nem tartom a minőség, még kevésbé a magasabbrendűség csalhatatlan jelének. Egy ideje tudom, hogy majdnem…..
Márkus György tíz éven át a Borbarát szerzője volt, majd a Borbarát megszűnése után 2011 decemberében elindította a Burgundia & Champagne magazint. E két meghatározó borvidék első számú hazai szakértője. Tevékenységének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy bejáratos…..
Úgy két hónappal ezelőtt az életem gyökeres fordulatot vett. Egy hatalmas zenei gyűjtemény társbérlője lettem, ami a saját nyelvemre lefordítva annyit tesz: kulcsot kaptam a mennyországhoz. Bár a zenehallgatás és társtudományai életem meghatározó hobbija, körülbelül 15…..
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
borkősav 2011.12.06 10:50:39
@Parci: nem a hodály a lényeg attól még senki nem csináél jobb bort mert felhúznak a feje főlé egy istállót..
persze a sok pénz új dimenziókat nyit ami nagyon fasza, csak ehhez előre kell tervezni és ez nem szokott összejönni szép számok lineáris fejlődés,szép grafikonok aztán egy év múlva meg baszogatják egymást hogy ki a hunyó a buliban.
Aki egyszer belemegy a partyba akkor válalja fel és nem gerinces dolog fellengzősen eltávolodni hogy jaj akkor a nevemet vissza és viheti a faszi a bodét.
A Művelt Alkoholista Szüret 2011 2011.10.04 06:30:00
2011 nyara, majd főleg az ősz első hónapja, nemcsak nekünk tűnt az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai is azt mutatják, hogy rendkívüli időjárásban volt részünk, és legalábbis a hőösszeg és a napfényes órák száma alapján…..
A Művelt Alkoholista Knock on wood 2011.02.09 08:00:00
Én már régen megkötöttem a békémet a St. Andrea-borokkal, érdeklődő ismerőseim számára szabvány tipp, ajándékvásárláskor biztos pont: ezt a stílust és minőséget szinte bárki értékelni tudja, mégsem snassz. Az elmúlt évek grafikus bacchanáliája után a címkék újra…..
Tegyük fel, hogy nem az isteni gondviselés, nem angyalkák vagy égi kampók alakították a földművelés történetét. Tegyük fel, hogy a szőlőfajták és a környezetek egymáshoz rendelődése a természetes kiválasztódás és a mesterséges kiválasztás elveinek megfelelően…..
A muscat lunelt egy helyi borász egyszer Tokaj rozéjának nevezte: az a friss, lendületes, olcsó tömegbor, amivel lehet szőnyegbombázni a piacot, előkészítendő a komolyabb tokajiak offenzíváját. Hogy ebben az illatos, friss, alacsony alkoholtartalmú szintipop stílusban milyen…..
Ne tessék megijedni az alcímtől, nem hatolunk az intim szférába, szigorúan maradunk a bornál. Arról van szó csupán, hogy néhány fogalom ellentmondást nem tűrően rátelepszik a borvilágra, követésük nélkül akárki boristentagadó eretnekké, de minimum sült bolonddá válik,…..
Amikor először olvastam Ungváry Krisztián évjárat-értékelését, azt gondoltam, bátor ember. A szőlészek, borászok, gazdák nyilván heroikus küzdelmet folytattak, hogy megmentsék az idei termést. Vagy legalább egy részét. És érthető, hogy ennyi munka után az eredményt…..
borkősav 2010.11.25 12:40:18
@BZoltan: kár hogy fosod a szót mert nem lehet végigolvasni, na de midegy. Az évjárat minősége =a készült bor minőségével. Ez nem szociológiai meg amyagi kérdés. Ez a minőségről szól. Aki balfasz volt annak szar lett a szőlője, aki meg tud annak igen szép borai lesznek.
Nem kell túlspirálozni, fekete meg fehér.
borkősav 2010.11.25 12:46:17
@shiraz: ebből a kommentből látszik hogy te egy igen hozzáértő szakember vagy...csak nem borokkal foglalkozol??
Nehéz évjárat van a hátunk mögött a szőlőben, de a pincében sokaknak még csak most jön a neheze. Miközben a híradásokban megbízhatónak gondolt emberek verik át a nézőket az idei év termelési mutatóival, addig a szőlőkben egyre nagyobb a tanácstalanság. Hiszen azt hallják a…..
Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy fotót Ausztráliából, amely rádöbbentett bennünket arra, hogy külföldön élő olvasóink, barátaink miért panaszkodnak a számukra is elérhető magyar borokra. A polcon az Egervin Bikavére és a Kunsági Kadarka mellett a Hungarovin St. Stephan's…..
A Művelt Alkoholista Szörfdeszka 2010.10.08 12:00:00
Ez most csak egy röpke frissítés, de nem maradhat nyom nélkül az évjáratváltás egy olyan bornál, amiről azt állítottam, hogy „többet tesz a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajuszpödrő gasztrófilozófus vagy tízropis talajszelvény-tanulmány”. A 2008-as…..
borkősav 2010.10.08 21:03:09
@vinos: szerintem akkor nektek palackozott mustot kéne venni 1 lityó 990 Ft. és ahhoz inni egy vagy két denyo várda keserűt, még akkor is lécen belül vagytok..best buy meg minden nincs benne tomboló 14-15 alkohol. Tudom hogy csak majdnem bor de akkor is
Sokszor és sokan felvetették már itt az Alkoholistán, hogy a magyarországi borágazat számos problémája miatt képtelenek vagyunk az eredményes versenyre az Európai Unió régebbi tagállamaival szemben. Sokan megállnak ott, hogy még mindig túl sok a pancsolás, túl kevés a minőségi…..
borkősav 2010.09.29 11:31:48
@e_easy: egység csak egy rövid példa beszélgetve egri villányi borászokkal terméskorlátozás: a termés egy részét leszedik rosénak szeptember elején.Pont.
Ha te azt mondod neki 1 kg/tőke szőlő akkor kiugrik az ablakon.
Itt soha nem lesz egység. Az egyik véglet Bzoltán( én ezt tartom követendőnek) a másik meg a rozésok.
A Művelt Alkoholista Tokajbú 2010.09.24 06:00:00
Pontosan egy héttel ezelőtt adott hírt Demeter Endre Borbandi néven futó blogjában arról, hogy Mádon a hegyközségi elnökválasztást meghekkelték. Miután Mád a lemagasabb minőség mellett elkötelezett Mádi Kör és Szepsy István révén Tokaj egyik bástyája, elszomorító és…..
Egy barátom meghívására megkóstoltunk 13 kékfrankost a pincéjéből, és arra jutottunk, hogy. Röviden: aki kékfrankosra szomjazik, vegyen Heimannt. Hosszabban: akit az árnyalatok gazdagsága kárpótol az enyhe érettségdeficitért, az soproniakat vegyen. Bulvárosan: a mezítlábasok…..
Ugyanabban a Pécsi Borozó cikkben, ahol Kiss Gáborról olvashattunk, szerepel Iványi Zsófi is, aki borvidék új generációjának másik, a vájtnyelvűek körében ismert és elismert neve. Ezen információk szerint Zsófi igazi keményvonalas terroirista, a hagyományos borkészítés…..
Éjjel megtörött a csend: a téli diadalmenetet követő szünet után néhány tokaji ismét bekerült a krémbe, nevük ott virít a világ legfontosabb borhasábjain. A Wine Spectator Insider (fizetős online tartalom) egyfajta zártkörű buying guide, melybe az Egyesült Államokban éppen…..
Homonna Attila Tokaj egyik legfontosabb arca. Ha jól emlékszem, a Borbarát szerint egyenesen a top hármak egyike: Szepsy és Demeter mellett az ő birtoka kapott csak öt csillagot. Persze van, aki ezzel vitatkozna. Ellentmondásos figura. Nekem egy inkább magának való, az átlag borászhoz…..
A Wine Spectatorben Bruce Sanderson 19 tokajit értékel, zömmel aszúkat. Az Oremus Eszenciája galaktikus pontszámot kap, és a Királyudvar 2003-as Lapisa is befér a 95 pontnál kezdődő "klasszikus" kategóriába. A szárazakkal nem sikerült elérni a bűvös 90 pontot, sajnos a…..
Sietnem kellett volna, hogy ne szaladjak ki az időből, és legyen ütősebb apropója a témának: Báthori Tibor. De a hétvégi Etyeki Pincefesztivál kapcsán ismét nekirugaszkodtam. Tavaly még írhattam volna: öt éve olvashattuk a hírt: „Elhunyt Báthori Tibor, aki 1992-ben…..
Nemrég jelentős kommentviharokat okozott Alföldi Merlot kolléga Takács Lajos-posztja, amelyben kilenc ponttal a legjobb magyar száraz fehérnek minősítette a Hollóvár somlai furmintját. Kilencpontos bor háromezerért? Több se kelletett: már tárcsáztam is délszláv népfelkelő…..
borkősav 2010.04.07 21:31:17
Az alap chilei sztori talán már mindenkinek megvan: bortermelésre teremtetett klíma, szakadatlan mediterrán napsütés, hűsítő szellők balról és jobbról - a Csendes-óceán felől és az Andok magaslataiból, utóbbi öntözővizet is szolgáltat. Az ország földrajzilag olyannyira…..
borkősav 2010.04.06 07:52:35
@t f 1: ja de még a 10 kg sem elképzelhetetlen, csak kurva sok festék glicerin meg cukor kell hozzá.
ha 2 kg akkor igen sokat művészkedhetnek vagy a kostolonk elnézett valamit a borban
borkősav 2010.04.06 21:17:01
@t f 1: én mondom 2 kilo x5500 az man 110 mazsa na abbol milyen minőséget csinálsz tenylegfrenki1?
@Szomjas Gödény: mi tenyleg cikizzük