Regisztráció Blogot indítok
Adatok
berlin_mount

0 bejegyzést írt és 342 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sok hajós meg vasutas bejegyzés után jöjjön valami más - na persze nem túlságosan más! Sőt, igazság szerint ezek a képek is vasutas vonatkozásúak, hiszen a kassai fűtőháznál készültek - viszont gumikerekű járműveket ábrázolnak: Annak idején a suliban megoszlottak a vélemények arról, hogy ez a…..
berlin_mount 2017.05.25 13:10:07
@Hamster: ezek a kis gömböc buszok aranyosak voltak. Igaz a 200-as Ikarushoz képest öreguraknak tűntek.
A kocka Karosa szólóban jól nézett ki, amíg volt rajta festék. (Elég hamar ledobták magukról a fényezést) De soha nem felejtem el a csuklós változattal történt első találkozást. Losoncon voltunk a busz hátsó része úgy mozgott, mintha az első résszel csak a harmonika kötné össze.
Amióta viszonylag rendszeresen járok Berlinbe, jobbára Schönefeldre érkezek, és onnan is indulok haza (egyszer próbáltam a vonatot - soha többé!). 2015-ben csak azért választottam másik légitársaságot, hogy a város egykori "nyugati" repterét, Tegelt is lássam egyszer…..
berlin_mount 2017.05.03 00:56:25
@Fradista Utazó: Tegelre a berlini taxislobbi miatt nem építettek u-bahn. Az A terminál elő van készítve rá.
berlin_mount 2017.05.04 01:15:41
@Hamster: ebben a videóban megszámolják, hogy hány "szellemállomás" van Berlinben.
Nem használt alagút kb 20 kilométer.
berlin_mount 2017.05.04 01:19:57
youtu.be/xeIfyS5iay0

A videó lemaradt.
Aki rendszeresen olvassa ezt a blogot, tudja, hogy Köln ifjúkorom egyik meghatározó színhelye volt, és bármikor képes vagyok órákat beszélni/írni bármilyen aspektusáról: római kori épületeiről, modern épületeiről, a hídjairól, a karneválról, az áruházairól, múzeumairól, a templomairól, _a_ Dómról,…..
berlin_mount 2017.01.23 10:31:36
@Hamster: A kölni emberekkel nincs problémám, a sörüket nem fogom elinni előlük. Az NSZK kockaházak viszont kölni mennyiségben... pedig én salgótarjáni vagyok, úgyhogy tudom értékelni a plattenbau styl szépségét.
Említetted Münchent, ööö... a francba lehet egy várost úgy megépíteni, hogy bármerre induljon az ember 5 perc múlva az Englischen Gartenbe lyukadjon ki??? ;-)
Érdekes, hogy ott, ahol régen alig volt valami villamosos fotóznivaló - tudniillik azelőtt a "négyeshatos" csak átment itt, a szökőévente járó 17-es meg kurtán-furcsán végződött - na szóval ott ma jobbról-balról-mindenfelől tuják jönnek, tuják kanyarodnak, tuják bújnak át…..
A hamburgi Hauptbahnhof után a frankfurti Németország második legforgalmasabb pályaudvara. Kora ellenére nem olyan szép, mint a lipcsei, a város jelentőségének ellenére nem olyan tiszta, mint a müncheni, nem is olyan érdekes, mint a Dóm tövében fekvő kölni, de ha már a lekéstem az átszállásomat,…..
A darmstadti "borsőrlős" bejegyzésnél írtam, hogy az ottani látogatásom a német vasútnak köszönhetően rövidre sikeredett. Most ezt részletezném kicsit, hogy ne mindig csak a csillogást lássuk a kinti tömegközlekedésből :) A kinézett útvonalam ugyan kanyargós volt, de nem…..
berlin_mount 2016.11.16 23:18:40
@Hamster: youtu.be/HD67PKVKgBo
Pedig WC-re menni...
berlin_mount 2016.11.18 21:22:00
@Hamster: uhh, gondolkodtam egy darabig mi a FFM...nekem biztos FRA lenne rövidítve. Szakmai ártalom.
Ne tévesszen meg senkit a bejegyzés címe, nem Budapestről lesz szó :) Idén kimaradt a szokásosnak mondható berlini kirándulás az életemből, ezt a hiányt pedig azzal pótoltam, hogy végre megcsináltam a tavalyi útról szóló "tömköz" oldalt. Van benne szó szegecselt oszlopokról, esőről, Trabantról - de…..
berlin_mount 2016.11.12 15:13:33
berlin_mount 2016.11.14 20:02:40
@Hamster: most mit vársz tőlem??? Jósoljam meg a BER megnyitásának dátumát? :-D
Egyébként tetszett amit olvastam, nincs hozzáfűzni valóm.
HamPLÓ Új híd, új villamossal 2016.10.17 19:00:00
Első rendes (nem átutazós) pozsonyi látogatásommal évtizedeket vártam; a másodikat nem akartam ennyire elhúzni, úgyhogy két és fél év után ismét ott álltunk Jazzcoollal a "kis nagyvárosban" - persze megint a sínek mellett: A fentebbi fotót nem készíthettük volna el 2014 áprilisában, ez a híd…..
HamPLÓ Vonat az utca közepén 2016.07.09 18:00:00
Az Egyesült Államok tömegközlekedésileg gyakorlatilag ismertlen terület számomra: sosem jártam ott, és mivel túl messze van ahhoz, hogy érzelmileg kötődni tudjak ottani üzemekhez csupán képek alapján, bevásárláskor is rendre ki szoktak maradni a kosárból a róluk szóló könyvek. Egyszer kaptam…..
berlin_mount 2016.07.10 15:35:45
@Hamster: na de kérem, ez itt Berlin, Németország. Itt szabályok vannak!
Lassan befejezéséhez közelít a Széll Kálmán tér átépítése; tegnap este egy darabig felkapcsolták a kövezetbe bújtatott díszkivilágítást, végre láttam működni a Csaba utca felé vezető mozgólépcsőt (még ha tesztüzemben is), és az új óra körül is nagyon…..
berlin_mount 2016.05.12 08:23:37
@stone pit(er): ha egyedi térkő lenne, mindenki azon csámcsogna, hogy már megint újfajta térkövet raktak le, nem egységes a város.
Miután írtam a rövid (34 méteres) CAF-ok próbaidőszakáról, majd forgalomba állásáról, illenék írnom hosszú (56 méteres) társaikról is. A kilenc szekciós kocsik egyébként csak azért ilyen hosszúak, hogy Budapest visszavehesse a "világ leghosszabb villamosa" címet a csangcsuni…..
HamPLÓ Hosszúfruskák az 1-esen 2016.04.23 23:07:00
Csütörtök óta már nem egy, hanem három 56 méteres CAFka jár az 1-esen, plusz egy-egy tanuló is be szokott esni melléjük.....
HamPLÓ Rég volt már Berlin, nem? 2016.04.03 16:00:00
berlin_mount 2016.04.05 19:11:36
berlin_mount 2016.04.07 15:59:25
@Hamster: asszem az én munkakörömben, hogy szombat van maximum annyit számít, hogy délelőtt nem az aktatáskás népek teszik próbára az idegeimet, hanem üdülni induló agyhalottak. (Tisztelet a kivételnek)
HamPLÓ Berlin-darabkák II. 2016.02.28 18:00:00
Tudom, hogy a legutóbbi bejegyzés is Berlinről szólt, de most már tényleg csak egy rövid szösszenet maradt a múltkori látogatásomból, és túl szeretnék lenni rajta :) A Potsdamer Platzról annyiszor írtam már, hogy nem akarom nagyon túlmagyarázni, mit is látunk itt; elég…..
HamPLÓ Berlin-darabkák 2016.02.16 18:00:00
A meglehetősen méretesre sikeredett "Fal-bejáró trilógia" utolsó része után most egy könnyedebb, apropó és tanulság nélküli képmutogatással térnék vissza Berlinre, mert még mindig nem adtam ki magamból mindent :) Még évekkel ezelőtt írtam a Vörös Városházáról, a berlini szenátus, és a…..
Bár területileg odatartozik, Nürnberg olyan, mintha nem is Bajorországban lenne. Sőt, mintha kimondottan egy második, "ellen-München" akarna lenni: félmilliós lakosságával ugyan kisebb a bajor fővárosnál, de Fürthtel és Erlangennel együtt elég komoly gazdasági központot alkot.…..
Amikor ezer éve Köpenickből (pontosabban Schöneichéből, Köpenicken át) villamossal csorogtunk vissza Berlinbe (Köpenick ugyan Berlin része már jó ideje, mégis külön kisvárosnak tűnik, saját villamoshálózattal, meg minden), végighaladtunk egy sárga téglás gyárépületekkel szegélyezett utcán, ami…..
berlin_mount 2016.01.09 23:38:45
@Hamster: Ich bin B E R eit! Ha egyszer megnyílik, oda közel lesz. Addig meg kibírható, 1-1.5 óra alatt itthon vagyok. Az Berlinben nem nagy idő.
Annyit írtam Berlinről az utóbbi években, hogy ideje végre arról is írni, hogy miért írok annyit róla. Nem lesz történelemóra, nem akarok semmilyen attrakciót, régi vagy új épületet rábeszélni senkire, inkább csak megpróbálom körbeírni, miért a német főváros szerepel a legtöbbet a blogban Budapest…..
berlin_mount 2016.01.08 23:18:05
@Hamster: De én itt élek, ezek a változások nekem a mindennapok. Számomra Magyarország változik akárhányszor hazalátogatok.
Nekem akkor lesz majd Berlinben változás, ha nem TXL, hanem BER lesz a munkahelyem. Csak nehogy nyugdíjas legyek addig. :-)
Nemrég írtam a berlini főpályaudvarhoz vezető új villamosvonal kicsit nyögvenyelős történetéről, és most egy kicsit visszatérnék rá. Történt ugyanis, hogy túl nagy sor volt a tévétoronynál (pontosabban nem a sor volt nagy, hanem az zavart, hogy amikor odaérek a pénztárhoz,…..
berlin_mount 2016.01.04 13:42:11
@Hamster: Képzelt Hamster, a villamosok, már nem Hauptbahnhofig járnak. Hanem a menetrendváltás óta Moabit, Lüneburger Str. lett a végállomás. :)
A 2203-as pályaszámú (sorban elvileg a harmadik), rövid (34 méteres) CAF villamos próbajáratának pár pillanata. Mivel kevés felvételt tudtam készíteni róla, nem akartam eldobni egy snittet se, de nem…..
Előző este ugyan Metallica koncerten voltam, az aznapi hőmérséklet pedig úgy 35 fok körül járt, miközben ez már a második meglátogatatott múzeumom volt, de én azért igyekeztem minél többet befogadni a Deutsche Bahn nürnbergi múzeumának látnivalóiból. Nem egy kimondott…..
Írta valaki, hogy legyen közlekedéses bejegyzés, mert a törzsközönségnek arra van igénye, és ki vagyok én, hogy ne hallgassam meg az ilyen kéréseket? :) A múltkor mutattam képeket arról az igencsak forgalmas decemberi estéről, ahol szerepelt egy összvissz két kocsival induló…..
berlin_mount 2015.03.17 09:40:23
HamPLÓ Würzburg villamosai 2015.03.09 17:00:00
Würzburgban járva a fények se voltak az igaziak (túl laposan sütött a nap), plusz a fényképezőgépem is be-bemondta az unalmast, úgyhogy leginkább csak videóztam a fura kinézetű helyi tujákat: A bevásárlóutcákban, sok száz éves épületek közt kanyargást nehéz megunni, de…..
Eredetileg más témát terveztem mára, de a múltkori berlini bejegyzés annyira fellelkesített, hogy a kész írást inkább áttoltam hétfőre, és helyette befejeztem a pár hete elkezdett tömköz beszámolót. Igyekeztem színesre venni a figurát, így láthatunk új vonalat régi…..
A harmincas-negyvenes évektől kezdve - talán német mintára? - épült néhány, az átlaghoz képest még ma is modernnek nevezhető középperonos megállóhely a magyar vasúton. A leglátványosabb közülük szerintem egyértelműen Kőbánya alsó (1944), ami rendes karbantartás esetén…..