Regisztráció Blogot indítok
Adatok
taplófejű

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
zamat Hogyan vegyünk halat? 2010.02.18 14:00:00
-Ugye lesz halas post is? - érkezett a kérdés, miután letudtuk a sertés- és szárnyasvásárlás alapszabályait. Naná, hogy lett. Persze ez kevésbé érinti önt, hiszen amíg húsból hetven kilót, addig halból mindössze négyet tüntet el évente. Legalábbis ilyen az átlagos magyar.…..
taplófejű 2010.02.18 15:37:30
Keskeny a mezsgye hit és átverés közt, rajta jóslás, halottlátás, rontás dívik, és ide bizony a törvény(jogalkalmazás?) inkább nem teszi a lábát, szószban hagyva állampolgárait. Sokan mondják, aki hülye, dögöljön meg, szemesnek áll a világ, ez az evolúció! Vagyis hát,…..
taplófejű 2009.06.04 10:37:27
@oeruelt: A jó szövegértés és az írástudás egy jogszabály megértéséhez kevés. Vannak akik egyetemen tanulják, jobb esetben öt évig, rosszabb esetben tovább, hogy hogyan kell értelmezni egy jogszabályt. Belőlük lesznek a jogászok és mivel a jogszabály-értelmezésbe is kerülhet szubjektivitás (lásd különböző bíróságok eltérő ítéletei ugyanabban az ügyben) így bátran mondhatjuk, hogy a jogértelmezés olykor a szakemberek számára sem könnyű.

Számomra mindenki laikus, aki nem jogvégzett és nem aktív jogász, továbbá mondjuk egy öröklési jogi kérdésben laikus lehet egy gyakorló büntetőbíró is.

A csalás törvényi tényállásának értelmezése viszont nem bonyolult.
Minimum négy dolog kell ahhoz, hogy a csalás megálljon.
1. JOGTALAN haszonszerzés
2. más tévedésbe ejtés
3. az 1. és 2. pont közötti egyenes összefüggés, vagyis valaki abból a célból ejtsen tévedésbe másokat, hogy ezzel hasznot, mégpedig jogtalan hasznot szerezzen
4. károkozás

Ennek a négy pontnak EGYÜTT kell fennállnia ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a csalást.

Ha bármelyik hibádzik, a csalás máris nem áll meg.

A telefonos jóslásra azért nem lehet ráhúzni a csalást, mert a távközlési szolgáltatótól beszedett százasok nem jelentenek jogtalan hasznot, a tévében elmondott hülyeségek nem ejtenek tévedésbe senkit és ami talán a legfontosabb: nem okoznak kárt, hiszen a balek az emeltdíjas telefonért kifizet 1000 usgve 5000 forintot, amit ő telefonhívásért fizet ki, aminek a tarifája kötelezően fel van tüntetve a képernyőn.

Most még el kellene magyaráznom, hogy a fenti négy pontból mi mit jelent JOGI szempontból - ami ugye gyakran más mint a kifejezések köznyelvi értelmezése, de nem akarom túl hosszúra nyújtani a szöveget.

Remélem, segítettem.
Most mindenhol a Nácivadász Szövetségről meg a honlapjáról lehet olvasni, és biztosan sokan vannak olyanok, akik teli tenyérrel egy nagyot csapnak az asztalra, hogy "na, ez kell a szemét náciknak"! De tényleg: nekünk meg kell az, hogy mostantól egy helyett két elborult agyú…..