Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Géczi Zoltán

18 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmvilág blog Oscar-protokoll 2024.01.23 11:35:10
  Az Oscar-díj az amerikai filmszakma sokszínűségét kívánja hirdetni, de a tiszteletre méltó szándék még nem ad okot az ünneplésre. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) megújult szabályozása nyomán módosul a legnagyobb presztízsű Oscar-díj megítélésének gyakorlata, de a…..
A szerzői és a kommerciális szemlélet elemeit összeboronáló Kim Ji-woon a dél-koreai mainstream egyik sztárfilmese, aki fiatal kora ellenére íróként és rendezőként egyaránt komoly érdemeket szerzett az elmúlt évtizedekben. Könnyed léptekkel közlekedik a zsánerek között: készített már remekbeszabott…..
Business as usual: részemről 2018 is a független szerzői film, legfőképpen pedig a független szerzői horror éve. Ghostland (aka. Incident in Ghostland) Az, hogy mi 2018 legnagyobb hatású mozija, már márciusban eldőlni látszott, midőn hat néma év után bemutatásra került Pascal Laugier friss…..
Keresetlen szavak borzongatócsodákról és válogatott gyötrelmekről, zseniális függetlenekről és a hollywoodi produkciós rendszert brandépítéssé silányító nagystúdiókról, valamint a filmkultúra főlényegéről és érdemi kilátásairól. Nem venném hozzá a bátorságot, hogy forgalomirányító közrendőr módjára…..
A robot evolúciós útja Japánban a mangától az animéig visz: Mamoru Oshii pályafutása. Kusanagi Motoko őrnagy agy és gerincoszlop csupán. Csúcstechnológiájú kibernetikus teste munkaadója, a Public Security Section 9 tulajdonát képezi – ha kilépne a cégtől, elvesztené…..
Megcsappant étvágy és változó fogyasztási szokások: úgy esett, hogy idén az angol nyelvterület filmgyártása került fókuszba. Bizonyos nézőpontból szemlélve kommersz, unalmas és merőben felesleges lista következik; nincs itt semmi látnivaló, nyugodtan lehet ugorni – az Év Legeslegjobb Filmje úgyis…..
Keveredett benne a filmsztár és a rocksztár vonzereje, és mindezt négyzetre emelte kreativitása. Bowie az elmúlt négy évtized legendáriumának egyik főszereplője volt. Filmes pályafutását hétmérföldes lépések és különös hátraarcok tagolták, innovatív remekművekhez és érdektelen kommerszekhez…..
Tökéletes térhatás, CGI, rotoscoping – az elmúlt évtized az egészestés animáció forradalmi átalakulását hozta. A nagy kérdés: a high tech mellett marad-e hely a kreativitásnak. Klasszicizmus és progresszió, kézműves minőségű mestermunkák és konzolgenerációnak szánt látványmozik, analóg bábok és…..
A dán, svéd, norvég, izlandi filmesek az elmúlt években nemcsak Hollywoodot hódították meg, de az amerikai tévéképernyőket is. Skandinávia a kortárs európai filmgyártás nagyra nőtt kistigrise: pár év leforgása alatt friss és karizmatikus arculatot adott a modern krimi…..
2013 teljesen hektikus, kiszámíthatatlan év volt: kudarcot vallottak a tuti befutók, az emlékezetes élményeket a semmiből támadt produkciók hozták. Legvégül újfent a kicsik diadalmaskodtak a nagyok felett, de tárgyilagosan szemlélve meglehetősen sivár, nehezen szerethető évadot…..
Feminista horror kontra remake-hullám, csináld magad attitűd kontra stúdiórendszer, lelkesedés kontra hideg számítás; Jen és Sylvia Soskát faggattuk új filmjük európai megjelenése alkalmából. Jen és Sylvia Soska magyar származású kanadai független szerzői filmesek, akik a…..
Filmvilág blog Pszichoszingli 2013.06.15 15:30:00
Young Adult – amerikai, 2011. Rendezte: Jason Reitman. Írta: Diablo Cody. Kép: Eric Steelberg. Zene: Rolfe Kent. Szereplők: Charlize Theron, Patton Oswalt, Patrick Wilson. 90 perc. Vetítik: HBO – 21:30 Diablo Cody, „a világ egyetlen sztiptíztáncosnője, akit túltengő önbecsülés…..
Addig rendben is volnánk, hogy nem nekem lengetik a zászlót, nem én vagyok a globális célközönség, de az Úr átok által sújtott 2012-es évében mintha a kóros agybénulás tarolta volna le a nemzetközi filmszakma képviselőit. „Az amerikai filmszakma 2012-ben a nagy…..
Generációváltás zajlik a globális filmszakmában: 2011 legkiválóbb mozgóképeit ragyogó képességű fiatal rendezők hozták, nagy nevek csak mutatóban akadnak a toplistán. Eseménydús évet tudhatunk magunk mögött, érdemes volt éles szemmel figyelmezni a nemzetközi…..
A Filmvilág szerzői közül elsőként Géczi Zoltán veszi lajstromba 2010 legfontosabb filmjeit és trendjeit, külön kitérve az ázsiai, az európai, illetőleg az amerikai térségre, de szó esik a kiemelkedő televíziós sorozatokról, a legvégén pedig az is kiderül, melyik produkció…..
Csiang Gong 7 hou – kínai, 2008. Rendezte: Stephen Chow. Szereplők: Stephen Chow, Xi Jiao, Fung Min Hun. 86 perc.Vetítik: Cinemax - 20:00Stephen Chow, miután számos interjúban elmesélte, mily meghatározó élmény volt számára Spielberg E.T.-je, leforgatta az amerikai mozi keleti…..
Újonnan induló rovatunkban, A piszkos tizenkettőben, olyan filmeket mutatunk be, melyek témájukban vagy stílusukban szorosan kapcsolódnak az adott hónap egy-egy fontosabb mozipremierjéhez. Reisman őrnagyhoz hasonlóan mi is különleges elemeket szelektáltunk, elsőként – a…..
Géczi Zoltán 2009.06.09 12:33:07
@Tomzone:
Ez gyilkos döfés volt. A nagy eszünkkel pont ezt hagytuk ki, pedig ájulásig imádom ezt a filmet. Meg szerintem a többiek is.
Filmvilág blog Száműzöttek 2009.05.22 12:08:00
Fong yuk – hongkongi, 2006. Rendezte: Johnnie To. Vetítik: Péntek (Május 22.) 22:45 - DUNA TVA Száműzöttek többszörösen visszaeső, hétpróbás veteránok koprodukciója. A hongkongi álomcsapat vezetője, Johnny To (Election, PTU, Triangle) a zsáner kortárs klasszikusa; immáron…..
Kevés sorozat bemutatójához fűztek vérmesebb reményeket az alapvetően nagyjátékfilmekre kihegyezett mozibarátok, mint a Terminátor - Sarah Connor krónikái. A stáb elsőrangú alapokra építkezhetett: a mozifilmeket a kétséges színvonalú harmadik installáció ellenére is masszív…..