Regisztráció Blogot indítok
Adatok
livingstone

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Vasárnap. 2021.09.12 12:56:49
Ilyet még nem láttam (igaz nem vagyok egy gyengeáramú elektronika specialista). Monitor megadta magát. Egyszerre csak elsötétült a képernyő, de időszakosan pillanatokra bevillant a kép. Kikapcsolás és pihentetés után a hiba 20 másodpercre megszűnt, de aztán egyre gyorsabban  jelentkezett újra egyre…..
A mostani bejegyzés némileg rendhagyó módon egy többszerzős apa-fia bejegyzésként született meg, ugyanis az írás hajózási vonatkozásait, illetve visszaemlékezéseit Segyevy Zoltán írta, aki közlekedésmérnöki tanulmányai során fedélzeti tiszti ágazatra specializálódott, és több évig szolgált a MAHART…..
livingstone 2021.04.03 09:27:33
@gigabursch:
Egy kis pontosítás: A francia Nemzetgyűlés 1791. március 26-án megerősítette a (francia) Akadémia döntését és az alábbiakat fogadta el: " A Föld egy meridián kvadránsa (azaz egy negyed délkör) legyen a valid mértékegység, és ennek tíz milliomod része legyen a közönségesen használt egység."
A mérésre a Dunkirk-Barcelona ívet választották.

A tengeri mérföld a földi ellipszoid egy közepes meridiánpercének ívhossza.
A lényeg a "közepes" szón van. Az pedig 1852,3 m-t jelent.
Egyébként minden meridián gömbi főkör, de nem minden gömbi főkör meridián. Az egyik ilyen pl. az Egyenlítő.
livingstone 2021.04.03 17:03:13
@gigabursch:

Sajnos nem.
A térítők olyan gömbi kiskörök (szélességi körök), amelyek síkjai párhuzamosak az Egyenlítő síkjával.

Meridiánok azok a gömbi főkörök, amelyek síkjai keresztülmennek a Föld forgástengelyén.

És végül: gömbi főkörök azok a körök, amelyek síkja illeszkedik a (Föld)gömb középpontjára.

(rajzon sokkal egyszerűbb lenne) :-)
livingstone 2021.04.03 20:11:49
@gigabursch:
Nincs mit. :-)
Egyébként szívesen olvasom a hozzászólásaidat más blogokon is. Tetszenek.
Hét tenger Zsebcsatahajók 02. 2020.09.21 12:01:11
Ha a győztes antant országoknak a háború utáni konferenciákon lett volna annyi eszük, hogy meghagynak a németeknek néhány korosabb dreadnoughtot, a Nassau vagy az Ostfriesland osztályból, a kivénhedt csatahajók tatarozgatására elment volna a német haditengerészeti költségvetés nagyobbik része,…..
Hét tenger Amerikai anziksz 5. 2019.03.04 09:56:47
 San Francisco-i Pier45 fő látványossága kétségkívül nem a Pampanito, hanem a mögötte álló teherhajó, mely mellett az egyébként szintén nem kicsi tengeralattjáró egészen jelentéktelennek tűnik. A rakomány nélküli hajó magasan kiemelkedik a vízből, ami csak még jobban növeli látszólagos méretét. A…..
livingstone 2019.03.05 08:28:00
@tomsawyer3131: Jogos az észrevétel. Ami a negyedik hengernek tűnhet, az a körtolattyú (a gőzbeömlést vezérlő dugattyú) hengere.
livingstone 2019.03.05 16:33:03
@tomsawyer3131: Látom egy"gőzt" fújunk.
Akár csak egy háborús film. Először megszólaltak a szirénák, majd egyre jobban hallhatóvá váltak a repülőgépek motorhangjai. Az emberek menekülni kezdtek, majd a süvítő bombákat robbanások követték. Néhány perc múlva pedig már csak a szálló por, kigyulladt épületek, és romok maradtak Szombathelyen.…..
Pillanatok alatt eltűnik egy lábas forró víz a farkasordító orosz hidegben. Az interneten terjedő videón végigkövethetjük, amint a panelház emeletéről kizuhanó folyadék még a levegőben kicsapódik és köddé válik. Az orosz telekről már számos legenda született.…..
livingstone 2012.12.19 11:19:54
@Russell44:
Akkor, hogy van az, hogy a két hajtóműves gépnél két, míg a négy hajtóműves gépnél négy kondenzcsík alakul ki. (lehet, hogy négy szárnya van? -:)Tudomásom szerint a kondenzcsík a légkörben található túlhűlt vízből alakul ki és nem más mint megfagyott vízcseppek összessége. Ahhoz, hogy a túlhűlt víz jéggé váljon külső behatás és kristályosodási magok kellenek.
Úgy tűnik, az emberek humorérzéke nem ismer határokat. Egy "mókamester" tavaly az üllői vasútállomásról rendszeresen a ferihegyi 31-es pályákra leszállni készülő gépekre irányított lézeres tollal világított bele a pilóták szemébe, egészen addig, amíg tetten nem…..
Nahát ilyet, valaki teleragasztgatta várost olyan plakátokkal, melyeken Tarlós István és a Fidesz embléma összeollózva szerepel. Szégyen gyalázat. Aki nem tudná, ezek nevetséges hamisítványok. Nem is kell mondanom kinek áll érdekében, és kinek van pénze ilyen kiadványok…..
livingstone 2010.09.26 13:06:13
@Tarlós nem Fideszes és nem alkalmas főpolginak!:
Nálad a pont! A baleset másnapján - hivatalból - a helyszínen jártam. Ami létező jelzőtáblát az adott helyre ki lehetett rakni, azt kitették. A személyes tapasztalatom alapján a baleset nem történhetett úgy ahogy T.I. állította...
A Margit híd felújításával nem számíthatnak sok jóra a budapesti biciklisek, az eddig véglegesnek hitt tervek mégse voltak véglegesek. A főváros és a civilek között hosszas egyeztetés folyt a híd felújításának tervezésekor, hogy hogyan is oldják meg a korlátozott…..
livingstone 2009.08.13 20:09:01
@dmm: sikeres esti bringázást! Legfeljebb majd egy autó megy érted miután körülrajzoltak!