Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kapelner Zsolt

124 bejegyzést írt és 105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Mert ami a boszorkányokat illeti, nem hiszem, hogy varázserejük valódi erő. És mégis szerintem jogosan büntetik meg őket azért a hamis hitükért, hogy gonoszságot tudnak művelni, ami párosul azzal a szándékkal, hogy ha képesek rá, ezt meg is tegyék – jogosan, mivel tevékenységük közelebb áll…..
Úgy látom, hogy a politikafilozófia négyféle szerepet tölthet be egy társadalom politikai kultúrájának részeként. […] Az első a megosztó politikai konfliktusokból származó gyakorlati szerep, amikor is a feladata a mélyen vitatott kérdések vizsgálata, és annak megmutatása, hogy a látszat ellenére…..
“Az elismerés igénye gyakran egy bizonyos csoport állítólagos sajátszerűségének felmutatásában, ha nem e sajátszerűség performatív létrehozásában, majd e sajátszerűség értékének igenlésében ölt testet. Ilyen módon ezek az igények a csoportkülönbözőséget mozdítják elő. Az elosztási igények ugyanakkor…..
“Mindazonáltal az irigységet kiváltó körülmények néha annyira kényszerítő erejűek, hogy – lévén az emberi lények olyanok, amilyenek – senkitől sem várhatjuk el, hogy mindig felülkerekedjen gyűlölködő érzésein. Lehetséges, hogy az ember helyzete annyira hátrányos az objektív alapvető javak mutatói…..
 “Legfontosabb döntéseink közül sok ugyancsak befektetési döntés, amelynek következményei a szerencsén múlnak: például tanulmányainkra vagy képzésünkre vonatkozó döntéseinket alááshatják technológiai változások, amelyek hasznavehetetlenné teszik képzettségünket. Ha a közösség arra törekedne, hogy…..
„A különbözeti elv megfelel a testvériség egyik természetes jelentésének: jelesül, hogy nem kívánjuk előnyeink növekedését, hacsak ez nem kedvez azoknak, akik rosszabb helyzetben vannak. A család – ideális fogalma szerint, de gyakran a gyakorlatban is – egy olyan terület, ahol az összelőnyök…..
"Minden más tényezőtől függetlenül az emberi lények élvezik már megvalósított (velük született vagy tanult) képességeik gyakorlását, s ez az élvezet annál nagyobb, minél több vagy minél összetettebb ilyen képességgel rendelkeznek." John Rawls, Az igazságosság elmélete. Budapest, Osiris. 1997.…..
“Nem létezik semmiféle nyelv, legalábbis, ha ez a nyelv kicsit is olyan, mint ahogy számos filozófus és nyelvész elképzeli. Ebből következően nincs semmiféle megtanulandó, elsajátítandó vagy velünk született nyelv sem. Fel kell adnunk az elképzelést, hogy létezik egy világosan meghatározott, közösen…..
“Az a mód, ahogyan az őszi avar a következő évi humusz legfőbb alkotóeleme, az a mód, ahogy egysejtűek millióit a vízzel együtt bekebelezi egy cethal, egy bálna, az egyáltalán nem a természet élethalálharcát, inkább bizonyos egymásrautaltságát fejezi ki [...] A szerves élet melege a természet egész…..
“A főhatalmat nem lehet képviselni ugyanazon oknál fogva, amiért elidegeníteni sem lehet; lényegében véve nem más, mint általános akarat, az akarat pedig nem állít képviselőt maga helyett; vagy ő nyilatkozik meg, vagy valami más, középút nem létezik. A népképviselők tehát nem a nép képviselői és nem…..
“Tudatában vagyok, hogy minden győzelem részleges; azzal is tisztában vagyok, hogy a progresszióval párhuzamosan új rosszak és új igazságtalanságok is felütik a fejüket; gyakran épp a progresszív vívmányok mellékhatásaként. De ez nem ok arra, hogy feladjuk az értékeket és a harcot, amelyet éppen meg…..
“E haladás ellenére ez az egyenlő jog még mindig a polgári korláton belül marad. A termelők joga munkaszolgáltatásaikkal arányos: az egyenlőség abban van, hogy egyenlő mércével, a munkával mérnek. Ám az egyik ember fizikailag vagy szellemileg különb a másiknál [...] a munkát, hogy mértékül…..
“Az ember a maga cselekvéseinek mozgató elve, s éppúgy szülője, mint a saját gyermekeinek.” Arisztotelész, Nikomakhoszi etika. Budapest, Európa. 1987.1113b. Szabó Miklós fordítása...
“A liberalizmus – mint megmutatom – történetileg elsődlegesen faji liberalizmus volt, amelyben a személy fogalma, valamint a jogok és kötelességek, valamint a kormányzat felelősségi köreinek ebből levezetett jegyzéke mind faji meghatározásokkal bírtak [have all been racialized]. És a [társadalmi]…..
“Hazudtatok nekünk. Hamis reményt adtatok. Azt mondtátok, a jövő olyasmi, amit örömmel várhatunk. A legszomorúbb az egészben az, hogy a legtöbb gyerek azt sem tudja, milyen sors vár rá.” Greta Thunberg ..
"Kiindulok abból az egzisztencialista tételből, hogy az ember az egyetlen élőlényfajta, amelyik tudja, hogy meg fog halni. [...] Az, hogy az ember tudja, hogy meg fog halni, egy egészen újféle lelki betegségnek a lehetőségét jelenti, és valószínűleg az van mind a politikum, mind a vallás legfőbb,…..
“Mert Magyarországon a forradalom csak lelkiállapot, csak az egyetlen pozitív, formai lehetősége annak, hogy a végtelen izoláltság okozta kétségbeesés csak kifejezést is bírjon kapni. Csak lelkiállapot, csak vágyódás és annyira és oly kizárólag az, hogy nemcsak nem felel meg neki a valóságban semmi,…..
“Higgye el nekem uram, akik megpróbálják egyenlősíteni az embereket, soha nem teszik őket egyenlővé. Minden társadalom polgárok különböző rendjeiből áll, s ezek közül némelyeknek a legmagasabb helyet kell elfoglalniuk. Az egyenlősítők tehát csak átalakítják és eltorzítják a dolgok természetes…..
“Valami mindig külsődleges marad az ember intellektuális és anyagi tevékenysége számára: a természet mint azoknak a tényeknek az összessége, amelyeket a társadalom még nem hajtott uralma alá. Mihelyt azonban ehhez – természetként – egyedül az embertől függő viszonyok, a munka során kialakult…..
“A megfelelő etikai viszonyulás a hegyekhez és sziklákhoz a tisztelet és törődés (bármit is foglaljon ez magában), nem az uralom és hódítás.” Karen J. Warren, “The Power and Promise of Ecological Feminism”Environmental Ethics 12 (2). 1990. p. 136-37. Saját fordítás..
“A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték; a feladat az, hogy megváltoztassuk.” Marx, Tézisek Feuerbachról.https://www.marxists.org/magyar/archive/marx/misc/misc/feuerbachrol.htm..
“A politikai ellenségnek nem szükséges erkölcsileg rossznak, nem szükséges esztétikailag rútnak lennie; nem kell gazdasági versenytársként fellépnie, és talán akár előnyösnek is tűnhet üzletet kötni vele. Az ellenség éppen a másik, az, idegen, és lényegéhez elegendő, hogy különösen intenzív…..
“Ha az emberek önzési hajlama egymással szembeni elővigyázatosságukat teszi szükségessé, úgy nyilvános igazságérzetük teszi lehetővé biztos egyesülésüket [their secure association together]” John Rawls, A Theory of Justice. Cambridge MA, Harvard University Press.Revised edition. 1999. p. 5. Saját…..
Kapelner Zsolt vagyok, filozófus, írok mindenfelé (Mérce, Qubit, Műút, Új Egyenlőség, a tudományos dolgaimat itt lehet látni). Ezt a blogot két okból csinálom, egyrészt mert szeretnék valahol hangosan gondolkodni arról, amit éppen olvasok, vagy amit régebben olvastam.  Másrészt viszont szeretném…..
Katalóniában vasárnap a spanyol rendőrség rárontott a függetlenségről szavazó állampolgárokra – az eseményeknek több száz sérültje van. A kérdés immár nem az, jogosak-e a katalán igények a függetlenségre – ennél már csak lényegtelenebb, hogy a népszavazás jogszerű-e. A „mindkét oldal hibás” ismerős…..