Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mz_

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Az első rész itt olvasható.) Terjed a "fekete veszedelem" A Dél-Afrika fekete lakosságának szisztematikus marginalizálásával szembeni ellenállás vezető ereje az 1912-ben alapított Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) volt, amely kezdetben tiltakozó akciókkal, petíciókkal próbálta…..
Gondolom, már mindenki értesült arról, hogy Christopher Stevenst, az Egyesült Államok líbiai nagykövetét kedd este Bengáziban megölték. A tettet a sajtóban megjelent hírek szerint a feldühödött tömeg követte el, akik egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó film miatt…..
mz_ 2012.09.14 18:36:43
@dudi01: @Kullancs1983: emlékeim szerint a honi szakirodalom manőverező robot repülőgép ill. cirkáló robot repülőgép néven hivatkozik a típusra, mondjuk a manőverezőben "paraszti" logikával hiba nincs, manőverezeik ez rendesen, automatán repül szal, a robot is ok. repülőgép mert repülőgép hajtóműve van :) a cirkáló azért nem "helyes" szvsz mert a cirkál szó melléknévi alakban inkább az örjáratozik, valamilyen területet mozgás közben megfigyel stb stb jelentése van :) najóvan abba hagyom mert nem vagyok nyelvész :D
Idén májusban vált nagykorúvá a Hegyi-Karabah hovatartozásáért az örmények és azeriek által vívott háborút (1988-94) ún. "befagyott konfliktussá" változtató tűzszünet. Az 1994. május 5-én aláírt, az EBESZ ún. Minszki csoportjának közvetítésével létrejött biskeki…..
Gyönyörűen ki van világítva a több mint 70 éves háborús műemlék Robert Capa is Burberry esőkabátot viselt az észak-francia partoknál a D-Dayen, mikor lefotózta a partraszállást, meg az a lakástulajdonos is, aki nem sokkal távolabb, a náci német hadsereg által felhúzott 30…..
by Rammjaeger83 & SchA Egykori interjúalanyunk, Thomas Barnett elmélete szerint az erőforrásokkal és tengerparttal nem rendelkező kis országoknak nem lenne szabad léteznie, a gyarmatosítás és hidegháború idején mesterségesen létrehozott "kamu államok" (fake states) napjai pedig…..
Wape barátunk (aki olykor a Lemilblogon is megjelenik kommentelőként) posztjára szeretnénk felhívni a tisztelt olvasóközönség figyelmét, ezen belül kiemelten azokét, akik a haditechnikai újítások körében is szeretik a hamisítatlan magyar történeteket... Kommentelni ide is…..
mz_ 2011.07.29 20:33:08
nagyon ritkán kommentelek, de ennyi "aranyos" dolgot régen olvastam, elmondo hát a véleményem és lehet anyázni.

1, drága, haha 900e-1.5m -ig keringenek az árak a köz száján, sokak szerint ez drága, szerintem viszont egy hadi alkalmazésra szánt kézifegyvernél picsfüst, az a probléma hogy az emberek fejében az él hogy ennyibe került a lőfegyver, pedig nem, képtelenek vagyunk REDSZERBEN gondolkodni, ezért a pénzért mi most egy gyalogsági fegyver rendszert vásároltunk ! ami egyszer összeáll (gondolom én) a lőfegyverek teljes mechanikai felujításából, az alkatrészek beszerzéséből úgymint a kiegészítők és ezek tartalék alkatrészei, a know how-ból, úgymint az üzemeltető\karbantartó személyzet képzése, az össze szerelési díjból, a garanciából, a dokumentációs átadásából ( köteg papír, de ennélkül szervízeld a cuccot!) namost, aki okoskodik nézze meg egy HK, vagy egy Sig vagy egy M16\m4 csupasz árát mindenféle sallang nélkül ( vegyök példának egy m4 Sopmod, ha megtaláltátok az állatok, kérlek íírjátok meg a vélemményeteket) nem beszélve arról hogy gyönyörűen kibaszhattuk volna a lőszer készletünk, átképezhettük volna az egész technikai és a bokorugró személyzeti állományt is :) na ezt a teljes összeget vissza osztva a darabszámal jött ki valszeg ez az összeg

2, összecsapott fusi munka, ezt sem merném állytani addig amíg nem zajlottak le a csapatpróbák, ha meg valami szar, az úgyis ott derül ki, ez már csak ilyen, lehet módosítani

3, komandós fegyver, ez most komoly? ezen egy hatalmasat röhögtem....ne keverjük már a rendvédelmmi belbiztonsági felaadatokat egy hadi \ lövész feladattal, egy belbiztonsági bevetési egység fel adat köre és doktríínája nem az hogy nem hasonló, hanem teljesen más, első körben, a rendőrség NEM helység harcot vív, a városi HADviselés pedig igen, egy belbiztonsági egység doktrínája megköveteli a civil áldozatok ELKERÜLÉSÉT, a hadseregé pedig a MINIMALIZÁLÁSÁT, remélem mindenki érti, az elsőnél ELFOGADHATATLAN veszteség, a másodiknál pedig JÁRULÉKOS !

4, ez a koncepció tökéletes szvsz és a legolcsóbb volt amit tehettünk,haladjunk a válltámasztól, többen leírták miért is jó, sztem ezt mindenki elfogadta, az ergonómikus markolatot sem kell magyarázni, nem alkalmas a városi hadviselésre? ( valóban, rendvédelmi fegyvernek nem az ! )red dot segíti a célzást, ez előtt van a 3x-os optika amit ki lehet hajtani oldalra közelharchoz, de egy pillanat alatt vissza tudod hajtani ha mjuk 70m-re egy 10 emeletes ház 8, szintjét kell figyelned és a fegyver közben folyamatosan célon van, a gránátvető, ammi mellesleg az egyik legmodernebb cucc zavaró az alátámasztott tüzelésnél? érdekes, az azon lévő markolat a bipod gyakorlatilag...ez a fegyver az egyik legnagyobb erejű, legnagyobb megállító erejű köztes lőszert tüzeli, ami egy városi harcban nem hátrány, az nvg kompatibilis célmegjelölő előnyeit pedig had ne soroljam :)

summa summmarum, a koncepció jó ! a csapatpróbákon pedig kiderül az igazság, addig ne törjünk már felette pálcát
A lemilblog hármas küldetéséből sohasem csináltunk titkot. Az ismeretterjesztésen és a szórakoztatáson kívül mindig is igyekeztünk egyfajta (virtuálisan egyenruhás) Róbert bácsiként segíteni olvasóinkon, megválaszolni az őket nyugtalanító kérdéseket. Vérnűsző Barom…..
mz_ 2010.01.14 21:20:36
valszeg a hoelvezetes a legkevesebb, ha a ruszkik képesek voltak afganisztanban mar huto radiatorokat (vagy bordakat kinek hogy) szerelni a helikoptereire akkor egy repulo eszkozhoz kepest faeknek szamito harckocsin ketlem hogy ne tudtak volna mego oldani a hoelvezetes es a hutest, es ahogy a nyugati(nameg a keleti) hadi mernokoket ismerem (mar hir alapjan) valszeg az abrams-nek kisebb a hokepe mint egy suzukinak....ahova terveztek anno ott pedig nem kis hatotavolsagu infra iranyzasi raketaktol kelett fosnia a szemelyzetnek hanem aknatol meg iiiranyitott raketaktol, egy harckocsi 3 legsebezhetobb pontja meg ugye az alja a teteje meg a valaga:) feltetelezzuk hogy tamadunk, akkor meg az ellen mit keres mogottunk? es hol a biiztositas, ha meg mondjuk megis ott van es nem lotte meg romma a gyal+gep gyal akkor olyan mindegy milyen hokepunk van, bekapjuk:) nade valszeg okosak voltak es megoldotak a hokibocsajtas problemajat.

Gazturbina:

szvsz teljesitmeny es szerelhetoseg miatt lett az ami, valahol anno olvastam hogy az az agregat ami bele lett rakva gyakorlatilag MINDENT el tud egetni ami belekerul:) gyakorlatilag olyan dolgokat is kepes enni par oraig meghibasodas nelkul ami a dizel olajnal vagy benzinnel 30-50%-al magasabb hofokon eg.....egy dizelbe beleraksz pl 95os benzint es meghal:) ez meg megeszi az etilt is ha az van, gyakorlatilag az a csoda hogy faval meg szennel nem megy el:) automata toltesnel meg a fentebb emlitett elakad akkor elakad ok lehetettt a kivalto tenyezo.
mz_ 2010.01.15 16:29:37
@molnibalage: ez tény, de ebből kiindulva a földön is megoldották sztem:) ha nem így lenne akkor hullanának az m1-ek mint a legyek:)
A most következő rövid történettel kapcsolatban (amelyet Zig Zagtól kaptam percekkel ezelőtt) számos találgatás és elmélet született: van, akik szerint városi legenda, s vannak, akik leteszik a nagyesküt, hogy valóban megtörtént, méghozzá valamikor az évezred elején. Mivel…..
Valljuk be: zaklatott történelmünk, továbbá Jókai, Gárdonyi és hasonszőrű (általunk amúgy roppant tisztelt) írótársaik sokat tettek azért, hogy a „török katona” jelzős szerkezet hallatán az átlagmagyar lelki szemei elé évszázadokon keresztül a bugyogós, lehetőleg félszemű, görbe karddal hadonászó,…..
mz_ 2009.07.21 19:12:44
katpol.blog.hu/2009/07/20/ciprus_az_evfordulo#more1257618

ciprusi "balhé" részletesebben, nem szervesen, de kapcsolódik
mz_ 2009.07.22 16:49:06
@tiboru: ...vagy olyan taktikai helyzetben van értelme a fejen állva lövésnek amikor mondjuk függeszkedsz egy ház oldalán fejen állva és belősz az ablakon, mondjuk veszélyes lenne a helyzet és jóval kisebb célfelületet mutatsz magadból mintha normál helyzetben lennél, szerintem, lehet hülyeség:)
Míg szerényebb védelmi (?) kapacitással rendelkező országok hadserege esetében a „különlegesek” főnév hallatán az embernek egy-két, maximum három alakulat ugrik be, az Egyesült Államok ilyen szempontból maga a bőségszaru: az USA-ban speciális egységből is több van, mint a Magyar Honvédségben…..
mz_ 2009.07.07 19:16:02
@Empty: nos Krétán szvsz más volt a helyzet (javítson valaki ki ha marhaságot mondok), emlékeim szerint ott egy támadó műveletet hajtottak végre légi és tengeri irányból, a németek előtte nem csináltak még ilyet, bár a kiképzésük megvolt, nem volt abszolút légifölényük, nem rendelkeztek megbízható hírszerzéssel, haditengerészet effektíve 0 volt, az is olasz. Abban a műveletben az agresszív támadás játszott beásott védelem ellen, ahhoz meg nem árt a nehéz fegyverzet, ami nem jött meg mert a brittek vígan rommá lőtték a német hajókat, amik nagyrészt olasz úszó vashulladékok és elkobzott görög halászbárkák voltak, namost, a Seal ahogy innen kiolvastam a Mekong deltában és vidékén nem harci támadó vagy támadó őrjárat feladatokat hajtott végre hanem passzívan figyelte az ellenséges mozdulatokat és effektíve előretolt légi írányítókén vagy célmegjelölőként - ahogy tetszik - tevékenykedett, ergó: ellen csak sejtette hogy ott vannak, a kimenekítő és stb műveletek pedig a filmekkel ellentétben nem 300ezerszeres túlerő ellen mennek óráig tartó tűzharcokkal hanem odabasznak egy hatalmasat az ellenek - vagy röhejes megalázó módon kilopják tőlük a delikvenst - oszt megemelik a kalapjukat és amilyen gyorsan csak tudnak elrepülnek a lenyugvó napba....ha pedig egy lelőtt pilótáért mennek az ellen jobb esetben azt sem tudja meg hogy ott voltak, nyelv fogásnál meg nem a hátország közepéről a vezérkarból hozzák az embert hanem minimális kockázattal a perem területről mondjuk egy őrt, tehát az ellen itt sem tud semmit amíg szerencsétlen marhát nem hiányolják, no persze nem csak ilyen van, láttunk már olyat is a történelemben hogy az őrült különlegesek nekimentek egy dandárnyi erőnek...


na szvsz, oltson le valaki ha marhaságot írtam
mz_ 2009.07.07 19:50:13
@tiboru: igen lehet hogy nem sütöttek el fegyvert, viiszont közvetve pár ezer rizsfalót áttesékeltek a túlvilágra, aaz meg már lassan avítass dolog hogy kézi fegyverekkel vívnak háborúkat:)
mz_ 2009.07.08 12:37:11
@dean23: igen igen, elég durva lenne

bár azért megnéznék egy olyan háborút, pl afganisztán, ahova Sam bácsi odarakja az összes különlegesét és azt mondja, dolgozzatok fiúk ahoyg akartok, lesz ami lesz...

eredmény: a világ sikongatna, mindenki fújna amicsira, csillagos eget verné a civil áldozatok száma stb stb, pl az izraeliek is rég rendet vághattak volna így az arabok közt, nekik és az amcsiknak is meglenne a kapacitásuk ahhoz hogy tengerszinten visszintesbe hozzák az adott országot, felszántsák és beszórják sóval majd elmenjenek, de nem akarják és nem tehetik meg....
Az első és a második után elérkeztünk az Otto Skorzenyről szóló sorozat harmadik részéhez. Ha észnél leszünk és nem gabalyodunk bele a szükségesnél jobban, ma be is fejezzük, de addig még rengeteg olvasnivaló vár rátok, úgyhogy ne húzzuk az időt, csapjunk bele! A posztot -…..
mz_ 2009.06.17 22:48:33
@tiboru: én manager közgazdász vagyok:D én csak koncepciókat tudok gyártani, a mérnökség feladata a megvalósítás kéremszépen:) Publikálnék én szívesen, csak lelkes laikus amatőr vagyok:)aki hétvégenként háborúsdit játsziik:) Talán kettő témám lenne ami kapcsolódik a bloghoz, de egyikhez sem áll jelenleg elegendő ismeret anyag a birtokomban
mz_ 2009.06.18 16:25:24
@bryan: wow, erre az összefüggésre eddig nem is gondoltam, lehet Günterék állnak a karteek mögött? érdekes mindenképp
mz_ 2009.06.18 20:51:58
@bryan: én sem mondtam:) csak bele kérdeztem az éterbe:) de nem lennék meglepődve, hisz Otto barátunk is ott kamatoztatta a tudását ahol tudta (megfizették) :) ilyen ez a piac gazdaság
Blogunk szerkesztői, szerzői és olvasói többször bizonyították, hogy a vegytiszta katonai erények előtti főhajtás gyakorlatilag független a posztokban megörökített korszaktól, egyenruhától és a feldolgozott személy (vagy alakulat) mögött álló ideológiától. Az…..