Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kegyetlenkirály

0 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly többen felkaphatták a fejüket a magyar boros szcénában, amikor egy addig ismeretlen tokaji pince, a Chateau Mate borait a világ talán legismertebb borszakértője, Jancis Robinson igen magas pontszámokkal jutalmazta, majd ezek a tételek a magyar piacon is megjelentek, komoly burgundi borokhoz…..
kegyetlenkirály 2021.10.22 21:09:42
Nagy kamu.
@Winesoul: dehogynem, azt már meglépte régen az Orsolyák, de legalább az tényleg felső kategória.
A Badacsonyi borvidék és a kéknyelű kivételével aligha akad még egy olyan borvidék és egy termőhely, amelyek olyan elválaszthatatlanul összefonódott egymással, mint a Somlói borvidék és a juhfark. A somlói juhfarkról ugyan a nagyvilágban minden bizonnyal kevesebben hallottak, mint a tokaji…..
kegyetlenkirály 2021.07.21 22:09:24
@Hepci: Neked minden túlárazott, mindig fanyalogsz ! "Árképzéshez képest kevés íze van." - zseniális megállapítás. Próbáltál már valaha készíteni egy üveg bort ?
A Borrajongó Orsolyák Attila 2.0 2016.11.23 07:00:00
Pár éve voltam néhányszor Orsolyák Attilánál, így betekintést nyerhettem akkori munkásságába. Pl itt és itt. Utána családi okok végett egy darabig nem jutottam el Tokajba és mivel a borok csak helyszínen elérhetőek, így megszakadt a követés is.  Októberben hosszú idő óta ismét eltöltöttem pár napot…..
kegyetlenkirály 2016.11.23 11:53:42
@Takács Kr.: Legyél szigorú !
@drbarta: múlt7en ezekből kóstoltam párat, ilyen gyöngyözőt még nem ittam, nagyon extra jó volt !
Érdekes ez a fa kérdés, lehet, hogy a fogyasztási hőmérséklettel is összefügg és azzal a bizonyos "fafinyával".Érezhető volt, hogy hordós borokat kóstolok, de közel sem éreztem annyit mint az itt leírtakban, több gyümi volt mindegyikben. Szembe tűnt, hogy a korosabb borok szuper módon állják az idő próbáját és Tokajban ez nagy szó ! :) Nehezen elérhető, kiemelkedő, de nem olcsó borok!
A Furmint Február az évek során egy fajtára koncentráló budapesti kóstolóból országos programsorozattá nőtte ki magát, érdekes módon azonban éppen Tokaj-Hegyalján nem volt olyan nagyobb szabású esemény - kisebb kóstolók persze akadtak -, ami ebben a hónapban a borvidék legfontosabb fajtáját…..
kegyetlenkirály 2016.02.24 08:53:53
@BZoltan: "És valóban, az vagyok.. emberileg, szőlészetileg, borászatilag, szellemileg egészen biztos fényévekkel felettem áll Szepsy István." Ez értékmérő tény, az értéket pedig pénzé lehet váltani.Kétségem sincs afelől,hogy mind egy szálig el fog kelni a 100 palack....és majd azt is megmagyarázhatod.
@akov: előbb kellene létrehozni egy épkézláb bort utánna írni. Miért utálod ennyire Tokajt?
Idestova 2012 óta tájékoztatunk a Furmint Február nagykóstolóról, amely rendre boncasztalra fekteti a legpotensebb szőlőfajtánkat, a furmintot. Minden alkalommal nagy izgalommal készülünk erre a példás rendezvényre, amelynek legfőbb értéke, hogy nemigen változott. Többnyire ugyanaz maradt, aminek…..
Ahogy telnek az évek, egyre gyűlnek a tokaji termelők és egyre több száraz bor tűnik fel a piacon. A növekedési tendencia dicséretes, áramlik a tőke Hegyaljára. Ami 20 éve Villány volt, az most már végérvényesen Tokaj. Ezzel párhuzamban szépen emelkednek az árak és a dűlős boroknál nem épp ritka a…..
Elérkeztünk az év utolsó napjához, ideje visszatekinteni, melyek voltak azok a magyar borok, amelyek a legkedvesebb, legmaradandóbb élményeket okozták nekünk az idén. Az édes tokaji borok (persze elsősorban az aszúk) jelenléte a listákon már megszokott dolog, és a száraz fehérek terén sem meglepő a…..
Borokat is rendszeresen kóstoló séf barátom egy nagy csokor kékfrankos megkóstolására trombitált össze kisebb társaságot szeptember végén. A sorban főleg frissebb évjáratú, jelenleg is kapható borok kaptak helyet, néhány idősebb komoly tétellel kiegészülve. Vakon…..
Az esőmenő kifejezést valószínűleg mindenki ismeri, aki járatos olyan versenysportokban ahol az egyik legnagyobb kockázati faktor a verseny alatti égi áldás. Talán leghíresebb tagja ennek a klubnak Ayrton Senna, aki mindig akkor futotta legjobb köreit, amikor a többiek szenvedtek, a…..
A Tokaj Renaissance Egyesület évente megrendezésre kerülő borbemutatója, a Tokaj Nyitány tavaly némi "ráncfelvarráson" ment keresztül. A szervezők igyekeztek nyitni a fiatalabb generáció felé, ennek érdekében az addig jellemzően áprilisban megrendezésre kerülő esemény…..
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
Bár szinte az összes borász a furmintot tartja annak a fajtának Tokaj-Hegyalján, amely a száraz borok között nemzetközi hírnevet szerezhet a borvidéknek, én máig nem egészen értem, hogy a hárslevelű miért van ennyire egyértelműen másodhegedűs szerepre kárhoztatva (természetesen túl azon a ma már…..
Gyakran elhangzik - főleg az édes boros borvidékek termelői szájából -, hogy az édes borokra szinte mindenki ünnepi italként tekint, ritkán fogyasztjuk őket. Pedig nem csak kivételes alkalmakkor és csak nem desszert mellé vagy helyett lehet ezeket a nedűket elővenni, önmagukban…..
kegyetlenkirály 2015.05.17 19:34:52
@rszabi: köszönjük Emese!Ebbe már belefulladtál!

kóstoltam busilikus bort , brrrrrrrrr , finoman írva
Kétségtelen, hogy az úgynevezett borműértő körök egy igen kis részhalmaza tud lendületesen és őszintén rajongani a cserszegi fűszeresből szűrt borokért. Én egyike vagyok azoknak a kivételeknek, melyek erősítik a szabályt. Az említett szőlőfajta egyébként nevéhez hűen…..
kegyetlenkirály 2015.04.03 13:32:11
Miközben kialakulóban és kiteljesedőben van egyfajta beszélgetés, vita azzal kapcsolatban, hogy Tokaj mivel és hogyan hozakodjon elő a belföld és a nagyvilág számára, mintha túllendültünk volna a borvidék alapszintjének szondázásán, tárgyalásán. Nem célom az igazságosztás, már csak azért sem, mert…..
kegyetlenkirály 2015.03.30 19:41:58
@MádiN.: ez sokat elárult az ízlésedről.

15 évvel korábban kellett volna ezzel a termékkel megjelenniük a piacon.
A Bortársaság 2012 decemberében indította el a Tokaji Évjáratkörképet, amelynek keretében két kóstoló alkalmával 9 borász mutatta be 2011-es évjáratú borait és egy külön kiadvány is megjelent a borászokról és boraikról. 2014 elején a 2012-es évjárat mutatkozott be, így…..
kegyetlenkirály 2015.03.11 16:06:50
@pecz: Minden szó igaz.így van ! :)
Unalmas a rossz borok állandó kiszinezése is , mint az oxidált degenfeld aszú , brrrrrr
A karbantartó sok bukott borblogot jobb oldalról kilőhetné
Úgy gondolom, hogy hajmeresztően merész kísérlet a magyar viognier. Nem is próbálkoznak vele sokan: ahol van, ott többnyire alacsony palackszám mellett készül belőle érdekességnek szánt látókörtágító bor, vagy kisszázalékos összetevőként igyekszik házasítást…..
kegyetlenkirály 2014.12.25 12:49:28
Tokaj-Hegyalja a 300 vulkán hazája, szokták mondani, és a száraz borok kapcsán is valószínűleg az elképesztő termőhelyi változatosságot emelik ki leggyakrabban a borvidék adottságai közül. Dűlőszelektált száraz borok ma már egyre nagyobb számban készülnek (más borvidékeinkről is) és talán egy-egy…..
A Borrajongó Tokaji Ősz 2014 2014.11.26 06:00:00
Egy ideje tartozom már ezzel a beszámolóval, hiszen két hónap telt el az esemény óta, de valahogy nehezen állt össze a fejemben, mit és mennyit is lehetne, kellene írni az eseményről. Egy biztos: hosszúra sikerült a visszaemlékezés. A Tokaji Ősz a borvidék legfontosabb rendezvénye, amelyet tavaly…..
kegyetlenkirály 2014.11.27 14:52:30
@kunci: gondold végig Mészáros úr kérdését ,felvetéseit ,utánna kommentelj !
ZOLI hozzászólásaihoz egyetértek.
Tokaji Ősz lárifári , csak szét kell nézni. Egy kialakult csapat évről évre meghallgatja "a zigét" , ugyanazoktól újraöltöztetve. Valódi előrelépés ebből az eseményből ebben a formában nem lesz. Szervezőkön a szemellenző.
kegyetlenkirály 2014.11.27 16:03:51
@kunci: kértelek valamire , látom nem sikerült.
Akikre Te gondolsz a következők lehetnek : Oremus , Royal , Disznókő , Dereszla ,, na ezek a pincék rendszerváltás óta dolgoznak , évről évre szüretelnek , korrekt minőséget állítanak elő és eladják a nagyvilágban. Ez tudod mit jelent ? Fogalmad sincs az erőfeszítésről !
Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem.…..
Miközben a bikavér-szkepticizmus – legyen az szekszárdi vagy egri, ebből a nézőpontból teljesen mindegy – minimum a reneszánszát éli, némi önismétléssel ugyan, de megjegyezném, hogy vannak, akik nemcsak üres szólamok, hanem tettek és teli palackok mentén gondolkodnak a…..
Szerencs irányából Tarcal felé közeledve bal kéz felé fehér kápolna tűnik fel egy szőlőültetvényekkel borított dombon a Tokaj-hegy árnyékában. A korábban Henye-hegyként ismert dombot 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt, Grassalkovich György javaslata nyomán keresztelték át Terézia-hegyre, a…..
Egyszerűen nem tudok változtatni azon, hogy a Rhône-völgyéről elsőként a Saint Cosme ugrik be. És jó úton vagyok ahhoz, hogy ez így is maradjon. Egyszerűen annyi konzisztensen kiváló borélményt kapcsolok ehhez a pincéhez, amely szinte minden mást elhomályosít. Amikor a túrát szervezni kezdtük, nem…..
Tragédia. Kereskedelmi öngyilkosság. Oxidált szar. Sherry. Merénylet. Hiba a mátrixban. A ma borfogyasztója kábé ezekkel a válogatott szitkokkal menekül, amikor száraz szamorodnival kínálják. Tagadhatatlan tény, hogy ha a reduktív fehérbor a skála egyik széle, akkor a száraz…..
Idén 5 éves a Furmint Február. Ennek örömére a rendezvénysorozat szervezői - Tóth Adrienn és Kézdy Dániel - január végén egy különleges kóstolóra hívták a hazai borsajtó képviselőit, ahol néhány borász és kereskedelmi forgalomban ma már nehezen elérhető furmintjaik társaságában, oldott, laza…..
kegyetlenkirály 2014.01.30 19:47:17
@szeretemadragaszarborokat:
Akár igazad is lehet, de......:))

A cikk címéből reméltem kedvcsináló írás kerekedik ki a rendezvénnyel kapcsolatban.
Nem ez történt ,nem lehet hibáztatni a cikk szerzőjét az általad leírtak miatt.

Nagyon jó ,hogy furmintot kiált mindenki!

Folytathattam volna a sort, hiszen Ők is ott lesznek a rendezvényen, de ennek ellenére a szervezők jóvoltából az ezerszer már megírt 5-6 pontos borok......unalmas és ettől nem lesznek jobbak a "sztár" borok.
Szent tehén ide vagy oda,vezessék elő....vagy Kézdy Úr bizonyos okok miatt nem tart mást az istállóban ?
kegyetlenkirály 2014.02.01 13:06:03
@furmintfan: "régebbi tételek" ?
Számomra 2012, 2011, nem számít régebbi évjáratnak... sorry. 1-2 hónappal ezelőtt, amikor bevettek a "csapatba" még szerényebb voltál.

@szenvedély S.: kb.90% ban egyetértettem veled az eddigi hozzászólásaid alapján , de most nem. Fel lehet osztani Tokajt kis és nagy pincészetekre a területeik, palack mennyiségük alapján ,de részedről megfogalmazva szerintem hibásan borgazdaságokra nem.
Nekem vita tárgyát képezné az általad felsorolt nevek egy része vagy összehasonlítása is. Nagyon sok idő kell még a száraz borhoz Tokajban. A miértbe most ne menjünk bele.
A nagyobb cégek is bőven kiveszik a részüket a munkából csak nem tudnak annyit nyalni egyes bloggereknek,hogy napi szinten írkáljanak róluk és a boraikról.... vagy nem akarnak ,nem tudom, így hát a kedves olvasónak fogalma sincs,hogy valójában ki mennyit tesz vagy akar tenni a borvidékért.
A Royálnál és a Dereszlánál van jó pár dűlőszelektált tétel különböző évjáratokból, a Sauskánál as well, Disznókőnél még talán hárslevelű is.
"Egy szó mint száz"...most nem nyert a hozzászólásod nálam. A borvidéknek közös érdeke a száraz bor ,de az édes(!) mellett.