Adatok
kegyetlenkirály
0 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Tavaly többen felkaphatták a fejüket a magyar boros szcénában, amikor egy addig ismeretlen tokaji pince, a Chateau Mate borait a világ talán legismertebb borszakértője, Jancis Robinson igen magas pontszámokkal jutalmazta, majd ezek a tételek a magyar piacon is megjelentek, komoly burgundi borokhoz…..
A Badacsonyi borvidék és a kéknyelű kivételével aligha akad még egy olyan borvidék és egy termőhely, amelyek olyan elválaszthatatlanul összefonódott egymással, mint a Somlói borvidék és a juhfark. A somlói juhfarkról ugyan a nagyvilágban minden bizonnyal kevesebben hallottak, mint a tokaji…..
kegyetlenkirály
2021.07.21 22:09:24
@Hepci: Neked minden túlárazott, mindig fanyalogsz ! "Árképzéshez képest kevés íze van." - zseniális megállapítás. Próbáltál már valaha készíteni egy üveg bort ?
Pár éve voltam néhányszor Orsolyák Attilánál, így betekintést nyerhettem akkori munkásságába. Pl itt és itt. Utána családi okok végett egy darabig nem jutottam el Tokajba és mivel a borok csak helyszínen elérhetőek, így megszakadt a követés is.
Októberben hosszú idő óta ismét eltöltöttem pár napot…..
kegyetlenkirály
2016.11.23 11:53:42
@Takács Kr.: Legyél szigorú !
@drbarta: múlt7en ezekből kóstoltam párat, ilyen gyöngyözőt még nem ittam, nagyon extra jó volt !
Érdekes ez a fa kérdés, lehet, hogy a fogyasztási hőmérséklettel is összefügg és azzal a bizonyos "fafinyával".Érezhető volt, hogy hordós borokat kóstolok, de közel sem éreztem annyit mint az itt leírtakban, több gyümi volt mindegyikben. Szembe tűnt, hogy a korosabb borok szuper módon állják az idő próbáját és Tokajban ez nagy szó ! :) Nehezen elérhető, kiemelkedő, de nem olcsó borok!
@drbarta: múlt7en ezekből kóstoltam párat, ilyen gyöngyözőt még nem ittam, nagyon extra jó volt !
Érdekes ez a fa kérdés, lehet, hogy a fogyasztási hőmérséklettel is összefügg és azzal a bizonyos "fafinyával".Érezhető volt, hogy hordós borokat kóstolok, de közel sem éreztem annyit mint az itt leírtakban, több gyümi volt mindegyikben. Szembe tűnt, hogy a korosabb borok szuper módon állják az idő próbáját és Tokajban ez nagy szó ! :) Nehezen elérhető, kiemelkedő, de nem olcsó borok!
A Furmint Február az évek során egy fajtára koncentráló budapesti kóstolóból országos programsorozattá nőtte ki magát, érdekes módon azonban éppen Tokaj-Hegyalján nem volt olyan nagyobb szabású esemény - kisebb kóstolók persze akadtak -, ami ebben a hónapban a borvidék legfontosabb fajtáját…..
kegyetlenkirály
2016.02.24 08:53:53
@BZoltan: "És valóban, az vagyok.. emberileg, szőlészetileg, borászatilag, szellemileg egészen biztos fényévekkel felettem áll Szepsy István." Ez értékmérő tény, az értéket pedig pénzé lehet váltani.Kétségem sincs afelől,hogy mind egy szálig el fog kelni a 100 palack....és majd azt is megmagyarázhatod.
@akov: előbb kellene létrehozni egy épkézláb bort utánna írni. Miért utálod ennyire Tokajt?
@akov: előbb kellene létrehozni egy épkézláb bort utánna írni. Miért utálod ennyire Tokajt?
Idestova 2012 óta tájékoztatunk a Furmint Február nagykóstolóról, amely rendre boncasztalra fekteti a legpotensebb szőlőfajtánkat, a furmintot. Minden alkalommal nagy izgalommal készülünk erre a példás rendezvényre, amelynek legfőbb értéke, hogy nemigen változott. Többnyire ugyanaz maradt, aminek…..
Ahogy telnek az évek, egyre gyűlnek a tokaji termelők és egyre több száraz bor tűnik fel a piacon. A növekedési tendencia dicséretes, áramlik a tőke Hegyaljára. Ami 20 éve Villány volt, az most már végérvényesen Tokaj. Ezzel párhuzamban szépen emelkednek az árak és a dűlős boroknál nem épp ritka a…..
Elérkeztünk az év utolsó napjához, ideje visszatekinteni, melyek voltak azok a magyar borok, amelyek a legkedvesebb, legmaradandóbb élményeket okozták nekünk az idén. Az édes tokaji borok (persze elsősorban az aszúk) jelenléte a listákon már megszokott dolog, és a száraz fehérek terén sem meglepő a…..
kegyetlenkirály
2015.12.31 12:59:33
Borokat is rendszeresen kóstoló séf barátom egy nagy csokor kékfrankos megkóstolására trombitált össze kisebb társaságot szeptember végén. A sorban főleg frissebb évjáratú, jelenleg is kapható borok kaptak helyet, néhány idősebb komoly tétellel kiegészülve. Vakon…..
kegyetlenkirály
2015.10.30 09:58:22
Az esőmenő kifejezést valószínűleg mindenki ismeri, aki járatos olyan versenysportokban ahol az egyik legnagyobb kockázati faktor a verseny alatti égi áldás. Talán leghíresebb tagja ennek a klubnak Ayrton Senna, aki mindig akkor futotta legjobb köreit, amikor a többiek szenvedtek, a…..
kegyetlenkirály
2015.08.31 11:09:47
A Tokaj Renaissance Egyesület évente megrendezésre kerülő borbemutatója, a Tokaj Nyitány tavaly némi "ráncfelvarráson" ment keresztül. A szervezők igyekeztek nyitni a fiatalabb generáció felé, ennek érdekében az addig jellemzően áprilisban megrendezésre kerülő esemény…..
kegyetlenkirály
2015.06.18 08:16:38
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
Bár szinte az összes borász a furmintot tartja annak a fajtának Tokaj-Hegyalján, amely a száraz borok között nemzetközi hírnevet szerezhet a borvidéknek, én máig nem egészen értem, hogy a hárslevelű miért van ennyire egyértelműen másodhegedűs szerepre kárhoztatva (természetesen túl azon a ma már…..
kegyetlenkirály
2015.05.20 21:23:03
Gyakran elhangzik - főleg az édes boros borvidékek termelői szájából -, hogy az édes borokra szinte mindenki ünnepi italként tekint, ritkán fogyasztjuk őket. Pedig nem csak kivételes alkalmakkor és csak nem desszert mellé vagy helyett lehet ezeket a nedűket elővenni, önmagukban…..
kegyetlenkirály
2015.05.17 19:34:52
@rszabi: köszönjük Emese!Ebbe már belefulladtál!
kóstoltam busilikus bort , brrrrrrrrr , finoman írva
kóstoltam busilikus bort , brrrrrrrrr , finoman írva
Kétségtelen, hogy az úgynevezett borműértő körök egy igen kis részhalmaza tud lendületesen és őszintén rajongani a cserszegi fűszeresből szűrt borokért. Én egyike vagyok azoknak a kivételeknek, melyek erősítik a szabályt. Az említett szőlőfajta egyébként nevéhez hűen…..
kegyetlenkirály
2015.04.03 13:32:11
A Borrajongó
Vissza az alapokhoz – Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Furmint 2013
2015.03.30 06:00:00
Miközben kialakulóban és kiteljesedőben van egyfajta beszélgetés, vita azzal kapcsolatban, hogy Tokaj mivel és hogyan hozakodjon elő a belföld és a nagyvilág számára, mintha túllendültünk volna a borvidék alapszintjének szondázásán, tárgyalásán. Nem célom az igazságosztás, már csak azért sem, mert…..
kegyetlenkirály
2015.03.30 19:41:58
@MádiN.: ez sokat elárult az ízlésedről.
15 évvel korábban kellett volna ezzel a termékkel megjelenniük a piacon.
15 évvel korábban kellett volna ezzel a termékkel megjelenniük a piacon.
A Bortársaság 2012 decemberében indította el a Tokaji Évjáratkörképet, amelynek keretében két kóstoló alkalmával 9 borász mutatta be 2011-es évjáratú borait és egy külön kiadvány is megjelent a borászokról és boraikról. 2014 elején a 2012-es évjárat mutatkozott be, így…..
kegyetlenkirály
2015.03.11 16:06:50
@pecz: Minden szó igaz.így van ! :)
Unalmas a rossz borok állandó kiszinezése is , mint az oxidált degenfeld aszú , brrrrrr
A karbantartó sok bukott borblogot jobb oldalról kilőhetné
Unalmas a rossz borok állandó kiszinezése is , mint az oxidált degenfeld aszú , brrrrrr
A karbantartó sok bukott borblogot jobb oldalról kilőhetné
Úgy gondolom, hogy hajmeresztően merész kísérlet a magyar viognier. Nem is próbálkoznak vele sokan: ahol van, ott többnyire alacsony palackszám mellett készül belőle érdekességnek szánt látókörtágító bor, vagy kisszázalékos összetevőként igyekszik házasítást…..
kegyetlenkirály
2014.12.25 12:49:28
Tokaj-Hegyalja a 300 vulkán hazája, szokták mondani, és a száraz borok kapcsán is valószínűleg az elképesztő termőhelyi változatosságot emelik ki leggyakrabban a borvidék adottságai közül. Dűlőszelektált száraz borok ma már egyre nagyobb számban készülnek (más borvidékeinkről is) és talán egy-egy…..
kegyetlenkirály
2014.12.21 21:38:32
Egy ideje tartozom már ezzel a beszámolóval, hiszen két hónap telt el az esemény óta, de valahogy nehezen állt össze a fejemben, mit és mennyit is lehetne, kellene írni az eseményről. Egy biztos: hosszúra sikerült a visszaemlékezés.
A Tokaji Ősz a borvidék legfontosabb rendezvénye, amelyet tavaly…..
kegyetlenkirály
2014.11.27 14:52:30
@kunci: gondold végig Mészáros úr kérdését ,felvetéseit ,utánna kommentelj !
ZOLI hozzászólásaihoz egyetértek.
Tokaji Ősz lárifári , csak szét kell nézni. Egy kialakult csapat évről évre meghallgatja "a zigét" , ugyanazoktól újraöltöztetve. Valódi előrelépés ebből az eseményből ebben a formában nem lesz. Szervezőkön a szemellenző.
ZOLI hozzászólásaihoz egyetértek.
Tokaji Ősz lárifári , csak szét kell nézni. Egy kialakult csapat évről évre meghallgatja "a zigét" , ugyanazoktól újraöltöztetve. Valódi előrelépés ebből az eseményből ebben a formában nem lesz. Szervezőkön a szemellenző.
kegyetlenkirály
2014.11.27 16:03:51
@kunci: kértelek valamire , látom nem sikerült.
Akikre Te gondolsz a következők lehetnek : Oremus , Royal , Disznókő , Dereszla ,, na ezek a pincék rendszerváltás óta dolgoznak , évről évre szüretelnek , korrekt minőséget állítanak elő és eladják a nagyvilágban. Ez tudod mit jelent ? Fogalmad sincs az erőfeszítésről !
Akikre Te gondolsz a következők lehetnek : Oremus , Royal , Disznókő , Dereszla ,, na ezek a pincék rendszerváltás óta dolgoznak , évről évre szüretelnek , korrekt minőséget állítanak elő és eladják a nagyvilágban. Ez tudod mit jelent ? Fogalmad sincs az erőfeszítésről !
A Borrajongó
Félédes underground – Biovitis Pince Bt., Szent György-hegyi Olaszrizling 2001
2014.11.12 06:00:00
Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem.…..
Miközben a bikavér-szkepticizmus – legyen az szekszárdi vagy egri, ebből a nézőpontból teljesen mindegy – minimum a reneszánszát éli, némi önismétléssel ugyan, de megjegyezném, hogy vannak, akik nemcsak üres szólamok, hanem tettek és teli palackok mentén gondolkodnak a…..
A Borrajongó
Terézia-nap 2014 a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon - "ősfurmintok", pezsgők, édességek
2014.11.06 07:00:00
Szerencs irányából Tarcal felé közeledve bal kéz felé fehér kápolna tűnik fel egy szőlőültetvényekkel borított dombon a Tokaj-hegy árnyékában. A korábban Henye-hegyként ismert dombot 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt, Grassalkovich György javaslata nyomán keresztelték át Terézia-hegyre, a…..
kegyetlenkirály
2014.11.08 06:54:40
Egyszerűen nem tudok változtatni azon, hogy a Rhône-völgyéről elsőként a Saint Cosme ugrik be. És jó úton vagyok ahhoz, hogy ez így is maradjon. Egyszerűen annyi konzisztensen kiváló borélményt kapcsolok ehhez a pincéhez, amely szinte minden mást elhomályosít. Amikor a túrát szervezni kezdtük, nem…..
kegyetlenkirály
2014.03.05 09:52:31
Tragédia. Kereskedelmi öngyilkosság. Oxidált szar. Sherry. Merénylet. Hiba a mátrixban. A ma borfogyasztója kábé ezekkel a válogatott szitkokkal menekül, amikor száraz szamorodnival kínálják. Tagadhatatlan tény, hogy ha a reduktív fehérbor a skála egyik széle, akkor a száraz…..
kegyetlenkirály
2014.02.24 10:29:24
Idén 5 éves a Furmint Február. Ennek örömére a rendezvénysorozat szervezői - Tóth Adrienn és Kézdy Dániel - január végén egy különleges kóstolóra hívták a hazai borsajtó képviselőit, ahol néhány borász és kereskedelmi forgalomban ma már nehezen elérhető furmintjaik társaságában, oldott, laza…..
kegyetlenkirály
2014.01.30 11:46:47
kegyetlenkirály
2014.01.30 19:47:17
@szeretemadragaszarborokat:
Akár igazad is lehet, de......:))
A cikk címéből reméltem kedvcsináló írás kerekedik ki a rendezvénnyel kapcsolatban.
Nem ez történt ,nem lehet hibáztatni a cikk szerzőjét az általad leírtak miatt.
Nagyon jó ,hogy furmintot kiált mindenki!
Folytathattam volna a sort, hiszen Ők is ott lesznek a rendezvényen, de ennek ellenére a szervezők jóvoltából az ezerszer már megírt 5-6 pontos borok......unalmas és ettől nem lesznek jobbak a "sztár" borok.
Szent tehén ide vagy oda,vezessék elő....vagy Kézdy Úr bizonyos okok miatt nem tart mást az istállóban ?
Akár igazad is lehet, de......:))
A cikk címéből reméltem kedvcsináló írás kerekedik ki a rendezvénnyel kapcsolatban.
Nem ez történt ,nem lehet hibáztatni a cikk szerzőjét az általad leírtak miatt.
Nagyon jó ,hogy furmintot kiált mindenki!
Folytathattam volna a sort, hiszen Ők is ott lesznek a rendezvényen, de ennek ellenére a szervezők jóvoltából az ezerszer már megírt 5-6 pontos borok......unalmas és ettől nem lesznek jobbak a "sztár" borok.
Szent tehén ide vagy oda,vezessék elő....vagy Kézdy Úr bizonyos okok miatt nem tart mást az istállóban ?
kegyetlenkirály
2014.02.01 13:06:03
@furmintfan: "régebbi tételek" ?
Számomra 2012, 2011, nem számít régebbi évjáratnak... sorry. 1-2 hónappal ezelőtt, amikor bevettek a "csapatba" még szerényebb voltál.
@szenvedély S.: kb.90% ban egyetértettem veled az eddigi hozzászólásaid alapján , de most nem. Fel lehet osztani Tokajt kis és nagy pincészetekre a területeik, palack mennyiségük alapján ,de részedről megfogalmazva szerintem hibásan borgazdaságokra nem.
Nekem vita tárgyát képezné az általad felsorolt nevek egy része vagy összehasonlítása is. Nagyon sok idő kell még a száraz borhoz Tokajban. A miértbe most ne menjünk bele.
A nagyobb cégek is bőven kiveszik a részüket a munkából csak nem tudnak annyit nyalni egyes bloggereknek,hogy napi szinten írkáljanak róluk és a boraikról.... vagy nem akarnak ,nem tudom, így hát a kedves olvasónak fogalma sincs,hogy valójában ki mennyit tesz vagy akar tenni a borvidékért.
A Royálnál és a Dereszlánál van jó pár dűlőszelektált tétel különböző évjáratokból, a Sauskánál as well, Disznókőnél még talán hárslevelű is.
"Egy szó mint száz"...most nem nyert a hozzászólásod nálam. A borvidéknek közös érdeke a száraz bor ,de az édes(!) mellett.
Számomra 2012, 2011, nem számít régebbi évjáratnak... sorry. 1-2 hónappal ezelőtt, amikor bevettek a "csapatba" még szerényebb voltál.
@szenvedély S.: kb.90% ban egyetértettem veled az eddigi hozzászólásaid alapján , de most nem. Fel lehet osztani Tokajt kis és nagy pincészetekre a területeik, palack mennyiségük alapján ,de részedről megfogalmazva szerintem hibásan borgazdaságokra nem.
Nekem vita tárgyát képezné az általad felsorolt nevek egy része vagy összehasonlítása is. Nagyon sok idő kell még a száraz borhoz Tokajban. A miértbe most ne menjünk bele.
A nagyobb cégek is bőven kiveszik a részüket a munkából csak nem tudnak annyit nyalni egyes bloggereknek,hogy napi szinten írkáljanak róluk és a boraikról.... vagy nem akarnak ,nem tudom, így hát a kedves olvasónak fogalma sincs,hogy valójában ki mennyit tesz vagy akar tenni a borvidékért.
A Royálnál és a Dereszlánál van jó pár dűlőszelektált tétel különböző évjáratokból, a Sauskánál as well, Disznókőnél még talán hárslevelű is.
"Egy szó mint száz"...most nem nyert a hozzászólásod nálam. A borvidéknek közös érdeke a száraz bor ,de az édes(!) mellett.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
@Winesoul: dehogynem, azt már meglépte régen az Orsolyák, de legalább az tényleg felső kategória.