Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Czimby

396 bejegyzést írt és 114 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy keresztény barátommal beszélgettem hitbeli dolgokról. Akaratán kívül az ő szavai döbbentettek rá valamire. Isten azt szereti bennünk, ami új. Tehát nem a régi természetünket, hanem az újat. Igazából mi is ezt szeretjük magunkban és az újjal tudunk most már csak azonosulni. Valamikor még…..
Kiki amint eltökélte szívében, nem szomorúságból, vagy kénytelenségből; mert a jókedvű adakozót szereti az Isten. (2Kor.9.7.)   Nagyon fontos hely ez a Bibliában - persze melyik hely nem? Itt most nem is az adakozáson van a hangsúly, hanem általában véve, bármi, amit tesz az ember az Úrért, az ne…..
Időnként egy nehezebb szituációban váratlan segítség ér. Eszembe jutott két eset is, amikor egy-egy keresztény barátom egy kevésbé kellemes szituációban hirtelen segítséget kapott egy másik, egyébként teljesen idegen embertől. Az egyik durván húsz éve lehetett. Valamilyen hivatalos ügyet ment…..
Filadel elfogadta a meghívást, eljött az egész családja, még Filadel fia is. (Vótmá??) Ha Kamcsatka félszigetén megesznek egy almát, akkor kamcsutka lesz belőle.(vm?) Spanyol házidolgozat: beadando (vm?) Mi a különbség a tavalyi bor és a télapó között? A bor ötputtonyos, a télapó csak egy. Ha…..
Nem tudom, ki hogy van vele, én sokszor nem veszem észre, hogy a hitemnek lennének cselekedetei. Nem látom azt, hogy a hitem cselekedetek formájában megnyilvánulna. Sőt, sokszor azt sem értem, hogy milyen cselekedeteknek kellene egyáltalán lenniük, milyen cselekedetekben nyilvánulhatna meg…..
Miért sír a matektanár? Mert az együtthatók így együtt meghatók. Miért táncol a matektanár? Mert érzi a logaritmust. Miért kalapál a matektanár? Mert talált három szöget. Hogyan mond fel a matektanár? Leszámol. Mi a helyzet a nyugdíjas matektanárral? Már nem számít. Hogyan teszi rá a matektanár…..
Biztosan többféle szempont alapján is lehetne vizsgálni a címben szereplő felvetést. Én nem a rajzfilmek közben elhangzó idegen szavakra gondolok, hanem a külföldi rajzfilmek felirataira, melyeket a rajzfilm elején és végén kénytelen végignézni a gyermek. A rajzfilmeket elsősorban gyerekek nézik,…..
Örvendezzetek ti igazak, az Úrban; a hívekhez illik a dícséret. Dicsérjétek az Urat citerával; tízhúrú hárfával zengjetek néki. Énekeljetek néki új éneket, lantoljatok lelkesen, harsogón. (Zsolt. 33. 1-3.) Jó dolog dicsérni az Urat, és éneket mondani a te nevednek, oh Felséges! Hirdetni jó reggel a…..
Az elmúlt jó néhány hónapban nem írtam ebbe a blogba, pedig akartam volna. Valami probléma volt a böngészőmmel, ezért nem tudtam írni új bejegyzést. A különféle keresztény felekezetek között eléggé nagy az eltérés a démonűzés gyakorlásával kapcsolatban. Leginkább a két szélsőség gyakori, ahol…..
hügybehógya = hülye zürbümbür, bürbümbür = okoskodó ember türtyi-bürtyi = beszélgetés, fecsegés, locsogás zuburnyák, hübernyák = kellemetlen ember, zavaró alak pümpergés, pümpereg = jól érzi magát, jól elvan megfeledkezve önmagáról fitymirity = nagy semmi Foly.köv. ha olyan kedvem lesz...
Először franciául írtam meg ezt a pár mondatot, amikor nyelvvizsgára készültem. Cseretanítással nekem franciát tanítottak, én cserébe olaszt, ezért olaszra is lefordítottam a szöveget. Mivel a franciatanárom orosz szakos is, ezért a nyelvvizsga után oroszt kezdtem nála tanulni, ezért oroszra is…..
Hollandiában élő ismerősöm megosztott egy bejegyzést a legismertebb közösségi oldalon. Ebben közölte, hogy főzött gulyást. A közlését magyar, angol és német nyelven írta ki. Nehezményeztem, hogy a holland nyelv kimaradt. Ez azért égető probléma, mert a németben a gekocht alak a főzni ige alakja, míg…..
Egyelőre 6 nyelven összegyűjtöttem a címben szereplő mondatot, ezek: angol, német, holland, olasz, spanyol, francia. Lelkes közreműködők további néhány nyelven is megírták a mondatot. Aki több, jobb fordítást tud, kérem, jelezze! Próbálok több nyelvet legalább középszinten megtanulni. A szinten…..
Az elektromosság megéhezik. Megkínálják egy kis ennivalóval, és így szólnak hozzá: Egyen, Áram! Az állatorvosnak folyadékra van szüksége. Így szól: Folyadék legyen, de ne vér! Hajó indul, irány észak,Akkor is, ha nincs rá észok. Hülye űrhajós: Lüke Skywalker A cél nem lehet rozsdás. Rozsdamentes…..
Nem olyan régen már írtam erről a témáról. Akkor az fogott meg, hogy a félelem és a hit szavak mennyire összeférhetetlenek, mennyire szembe kerül egymással a földi és a mennyei egy rövid mondatban, és ez különösen az eredeti görög szövegben tűnik fel. Most egy másik vonatkozásban gondolkoztatott el…..
A blog írását 2007-ben kezdtem, de már előtte is leírtam időnként a hitbeli megtapasztalásaimat, csak nem ide. Eszembe jutott most egy régebbi élményem 2005-ből, amit akkor le is írtam. Gondoltam, lemásolom ide is. Érdekes volt újra elolvasni egy ennyire régi írásomat. Most néhány kevésbé lényeges…..
A Szentlélek gyümölcsei Ὁ καρπὸς τοῦ πνεύματός   Nemrég a gyülekezetben a Szentlélek gyümölcseiről volt szó. Az ezzel foglalkozó igerészt, a Galata 5. 22-23-at megnéztem eredeti ógörög nyelven, valamint egy francia (Parole de Vie, 2017) és egy spanyol (La Palabra (BLP), versión española, 2010)…..
Az eredeti ógörög mondat így hangzik Márk evangéliumából (5. rész, 36. vers): Μὴ φοβοῦ, μόνον πίστευε. Az egyes szavak kiejtése, jelentése: Μὴ (mé) - ne φοβοῦ (fobu) - félj μόνον (monon) - csak πίστευε (piszteue) - higgy. A φόβος (fobosz) szó származéka a magyarban is tovább él, innen van a…..
Ez még kicsit vázlatos, főleg a bevezetés, még szerkeszteni kell! Nemrég egy prédikációban szó volt Akháb királyról. A 2Krón 18-ban Akháb prófétákat kérdez meg arról, hogy mi az Úr akarata, hadba szálljon-e, vagy ne. Összegyűjtötte a prófétákat és így kérdezte, mi az Úr akarata. Az derül ki, hogy…..
Czimby 2022.01.07 22:18:52
@Meg nem értett: "Abban hiszek,hogy Isten korlátlan szabadságot adott nekünk" Valóban korlátlan szabadságot adott, sok dolog közül választhatunk, de a sok között azt a lehetőséget is választhatjuk, hogy az Ő akaratát megismerjük jobban és jobban. Ebben az a szép, hogy mi emberek a világnak csak icipici részét érzékeljük, a világ összefüggéseit így még kevésbé ismerhetjük. Isten viszont mindent tud, az összefüggéseket is, és így megmondhat nekünk olyan dolgokat vagy adhat olyan tanácsot, amire mi magunktól nem jöttünk volna rá, hogy célravezető lehet.
Hogy Isten büntet-e - nem tudom. Arról viszont van valahol szó a Bibliában (most pontosan nem emlékszem, hol és pontosan mi), hogy Isten az Övéiért bosszút áll, tehát ha például egy hívőnek, aki komolyan veszi a hitét, jól keresztbe tesz egy másik ember, akkor ez a másik ember átkot hoz saját magára ezzel, Isten előtt nem lesz kedves, és lehet, hogy nem fognak jól sikerülni a dolgai. Nyilván a hívők ezt nem kívánják senkinek, nem is ez a cél, hogy Isten bosszúja júl utolérje az embereket, hanem az lenne a cél, hogy Istent mindenki megismerje, így keresztbe tenni se akarjon másoknak, hanem szeresse embertársait.

Az, hogy Isten vezetését igénybe vesszük, nem feltétlen jelenti, hogy ezzel korlátozzuk magunkat. Eleve, tegyük fel, nem napi 24 órában keresi valaki Isten vezetését, hanem mondjuk naponta fél órát imádkozik. Ezzel korlátozná magát? Mi mást csinálhatna ez alatt a fél óra alatt, amivel kevésbé korlátozná magát? Sok más dolgot tehet, ami számára korlátozó lehet. Például sok alkoholt iszik, máris lekorlátozta magát, a tudatát, szellemi képességeit a következő pár órára, még ha nem is akarta. De sok más is lehet jóval korlátozóbb, amit választ az ember.

Emberi logikát követ az a gondolkodásod, hogy ezzel Isten bábjai lennénk, ha az Ő akaratát követjük és cselekedjük. Isten minket is mindenkinél jobban ismer. Szerinted értelmetlen egy jó kis önismereti tréning, igazi szakemberrel, aki rámutat a jó képességeidre és lehetőségeidre, és tanácsot ad hozzá esetleg, hogy milyen képességeidet használd ki jobban, amiket addig talán nem is tudtál magadról? Ha így gondolod, hogy ez értelmetlen, akkor beszűkült a látásmódot. Isten is ilyesmit akar, jobban ismeri minden képességedet és lehetőségedet, mint bárki más, és jobb életvezetési tanácsokat tudna adni neked, mint bárki más. Ha ez szerinted azt jelenti, hogy bábukká válnánk, akkor pont fordítva gondolkodsz!

De nyilván lehet olyan is, hogy valaki csak éli az életét, miközben szereti Istent, és minden, amibe belekezd, abból valami nagyon jó sül ki, anélkül, hogy Istent "faggatná", hogy mit hogyan csináljon. Viszont ha Istent nem ismerné ez az ember, akkor nem működne az életén ez az áldás.

A hozzászólások moderálásáról annyit, hogy nem csak érdeklődő és jó szándékú kommentek érkezhetnek. A blog az Interneten van, bárki bárhonnan megnyithatja és kommentelhetne, boldog-boldogtalan, akárki, és akármit. Ha kicsit is ismered az embereket, tudnod kell, hogy ez mivel járhat. Arról nem is beszélve, hogy vannak, akik saját termékük, szolgáltatásuk, stb. reklámozására használják a kommenteket, ami a blog témájával egyáltalán nem függ össze. Sőt, robotok is léteznek, amelyek lökik a reklámokat, ahova csak tudják. Másrészt, én is szeretem előbb átolvasni, ha valami megjelenik itt az oldalon, mégis csak az én blogom, tudnom kell, mi van itt.
Az emberi érzések közül a gyász és a szerelem igen intenzív érzések, ha nem a legintenzívebbek. Amikor az ember elveszít valakit, vagy beleszeret valakibe, sokszor koncentrálni sem tud igazán. Talán sokszor előfordul az embereknél, hogy a gyász és a szerelem érzése nagyon elhúzódik, nem tudja az…..
Ha emlékeim nem csalnak, kb. 21 éve, kicsivel megtérésem után írhattam le a következő szöveget, ami most újra a kezembe került. Utólag belegondolva is érdekes, hogy honnan jöttek ilyen gondolatok akkor, hogyan tud egy ilyen összefüggés eszembe jutni - nyilván a Szentlélek juttatta eszembe, annak…..
Az embereknek talán sok minden eszébe jut a „Jézus Krisztus Úr" kifejezés hallatán. Főleg az „úr" szóról jut eszünkbe valami uralkodóféle, akinek mindenki alá van rendelve, és hasonlók. A hívők elismerik uruknak Jézust, tehát alárendelik magukat Neki. Ez igaz is. Azonban Jézus Krisztus teljesen…..
Az ember megtér, és elindul a tökéletesedés útján. Vannak dolgok, amik megtéréskor egyből radikálisan megváltoznak, mert Isten valami olyat megváltoztatott bennünk egy pillanat alatt, amit mi vagy a környezetünk évek alatt nagy szenvedéssel akartunk magunkon változtatni saját erőből, de nem ment.…..
Czimby 2021.03.24 18:32:36
@Meg nem értett: "Azért vigyázzunk,túl sok dolgot tulajdonítunk Istennek." Itt annyiból túllőttél a célon, hogy nem tudhatod, valójában mi megy végbe, mi történik azzal, aki megtér. Úgy érzed, mindenre van rálátásod, mi megy végbe az emberben és mindent leírhatsz a pszichológia módszereivel, pedig itt el kellene ismerned: nem tudod, mi történik. A megtérés sem ilyen egyszerű, hogy az ember akarja. Épp ez az, hogy az ember alapból általában nem is akarja, mert halovány fogalmunk sincs Istenről és az Ő akaratáról, ahogy egy másik kommentedben erről beszélgettünk. Ugyanígy alapjáraton halovány fogalmunk sincs arról se, mi az a megtérés. Alapból Isten nem akarja, hogy az emberek elvesszenek, hanem azt akarja, hogy megtérjenek. Ahogy látható, nem minden embert érdekel ez, különben nem ilyen lenne a világ, és őrájuk sem erőszakolja rá magát Isten. Leegyszerűsítve és elnagyoltan annyit mondanék: akit Isten megérint valamilyen módon, az az ember fog akarni megtérni.
"Amire te gondolhatsz,az az érzelem."
Az a baj, nem tudod, mit jelent pontosan a személyes kapcsolat Istennel, amiről itt írok, és így van előre elkészített véleményed róla. Nagyon felszínesnek tartom a gondolkodásod, hogy így egy az egyben ráhúzod az előre elkészített pszichológiai elemzésedet az összes emberre, anélkül, hogy jobban meg akarnál ismerni, és csak utána mondanál véleményt. Valóban felvet számos problémát az Istennel való személyes kapcsolat, és az is igaz lehet bizonyos esetekben, amit írsz. Valóban létezik olyan is, hogy az érzelmeinek túl nagy jelentőséget tulajdonít az ember. De ettől még létezik Istennel személyes kapcsolat, ami nem az ember érzelmein áll vagy bukik. Nekem sokáig nem volt személyes kapcsolatom Istennel, megtérés után kezdődött el valami, de valóban először az érzelmek nagyon beleszóltak, és nem láttam tisztán az egészet. Később kezdett bennem is helyreállni, hogy az érzelem az kicsit más. De miért ne hathatna az ember érzelmeire is, ha Istennel közösségben van? Az ember olyankor boldog, örül. Van is a Bibliában ilyen: Az Úr öröme a mi erősségünk. Ez az öröm nem jön önszuggesztióval vagy bármi mással, csak az Istennel való személyes kapcsolattal, amit te állandóan cáfolni akarsz annak ellenére, hogy nem tudsz róla semmit.
A lelki sérüléseink valóban beleköphetnek a levesbe, de ezt én is tudom, ne gondold, hogy annyira új dolgokat írsz nekem, amiket csak te tudhatsz, és senki más nem.
A régi keresztényekről nem tudom, honnan lehetnek bármiféle ismereteid. Egyáltalán kikre gondolsz? 50, vagy 100 vagy 200 évvel ezelőtti keresztényekre? És honnan tudod, nekik milyen lelki sérüléseik lehettek? Én egyébként inkább azt látom, hogy a Szentlélek munkája és jelenléte az utóbbi évtizedekben erőteljesebb, mint azelőtt. A Szentlélek sok hívőt betölt, személyes kapcsolatban vannak a Szentlélekkel is, ami egyébként bibliailag is alátámasztható. Nyilván te erre azt fogod mondani, hogy ez egy érzés, hogy azt merem állítani, hogy a Szentlélek jelenlétében vagyok, pedig fogalmad sincs róla, mi ez, és már korábban volt szó itt nem megmagyarázható, természetfeletti dolgokról is, például a Szentlélek ajándékaival foglalkozó bejegyzésemben, és a kommentekben is valamikor utaltam rá.
"Hogy hová kerülünk és mikor,lényegtelen." A halálos ágyadon valószínűleg nem így fogsz gondolkodni a mögötted lévő, jelentéktelennek tűnő röpke 100 évhez képest eléggé lényegesnek fog tűnni az örökkévalóság, ami még utána jön.
"Ma a hívők többsége Istent a vágyai után képzeli el." És vannak olyan hívők is, akik ezt észre is veszik és korrigálják, mert Isten rádöbbenti őket. Csak te ezt nem gondolnád.
Úgy próbálod beállítani, mintha mindent tudnál és teljesen átfogóan látnád a világot, közben fogalmad sincs, mi zajlik le a hívő emberben. Szóval feltaláltuk a túlvilágot, a pokolt és a menyországot. Szóval ezek szerinted nem léteznek, de akkor mik léteznek, ha ezek nem, és ezeket cáfolod? Feltételezem, elég jó ismereteid vannak erről, ha ennyire mindenről meg tudod mondani, hol mi a hiba, én érdeklődéssel hallgatnám a valószínűleg jól megalapozott, sőt tudásra alapozott írásod arról, mi lesz a földi halál után.
Elgondolkoztam azon, hogy aki átadja az életét Istennek, annak nem saját maga fog számítani, hanem Isten. Ilyenkor nem az a fontos, hogy én mit akarok, mire vágyom, mit akarok megvalósítani, hanem hogy Isten mit akar. Valaki igazságtalanul bánik velem, én erre reagálnék, hogy nem úgy gondolom,…..
Czimby 2021.03.24 17:59:55
@Meg nem értett:
"Vajon mikor nyílik ki a szemünk és vesszük észre,hogy valójában alig érdekel bennünket Isten akarata." Nem tudom, ki mikor veszi észre, én nagyon régen észrevettem ezt, több, mint 10 éve, az biztos. Kicsit fura, hogy T/1-ben fogalmazol, mindenkire ráhúzod általánosítva az állításod, pedig az embereknek csak igen kicsi részét ismered, és őróluk se tudod szerintem, mikor veszik vagy vették észre, amiről írsz. Több kommentedből is azt látom, te nagyon a lélektan felől közelíted meg az egész hívő életet, ami egyébként nem baj, sőt, én is eléggé hasonlóan gondolkozom, viszont a szavaidból azt is érezni, hogy azt gondolod, rajtad kívül senki más nem jutott még el hívő ezekre a felismerésekre. Egyébként, ettől függetlenül nem rossz, amiket írsz, valaki elolvassa és elgondolkozhat rajta. Az emberi elme valóban olyasmi, ahogy írod, tehát alapból halovány fogalma sincs Isten akaratáról. Ezért "kell" pl. Bibliát olvasni, személyes kapcsolatot tartani fent Istennel egyéb módokon. (Nem jó szó, hogy "kell", mert nem kell, de szabadok vagyunk rá.)
Talán én is volt, hogy azt hittem, tudom, mi Isten akarata. Azóta rájöttem, nem ilyen egyszerű ez. Éppen ilyenekről is írok a prófétálásról vagy a Szentlélek ajándékairól szóló posztomban, hogy a saját elképzeléseinket, gondolatainkat félre kell tolni Isten akaratának megismeréséhez. Isten szól, de nehéz meghallani, mert a sok belső hang a fejünkben elnyomja, vagyis elnyomhatja, amíg nem tanulunk meg Isten szavára hangolódni.
"mikor pedig rá akartál hangolódni,valójában magadra hangolódtál." Ezt honnan tudod? Szerintem egyáltalán nem ismersz annyira, az életemet, tudatalattimat, bármimet, hogy ezt így állíthasd. Bár most T/2-ben fogalmaztál, talán inkább általánosságban értetted, és lehet olyan ember, aki ezt olvassa és pont magára ismer és neki ez pont jól jön. Hiszen én is pont arról írok, amiről te, hogy ott van a sok belső dolog az ember fejében, amiket ki kell zárni Isten hangjának meghallásához.
"Ha egy picit is ismernéd Istent,tudhatnád,hogy nem akarja magát rád erőszakolni." Egy szóval nem írtam ilyet, legfeljebb erre következtetsz, talán a "kell" és hasonló szavak használata miatt, de már a legutóbbi posztomban, ahova talán legelőször kommenteltél, ott is írtam pont ilyet, hogy a "kell" nem jó szó, de nincs jobb, mégsem lehet egy egész mondatot leírni mindig, amivel a "kell" szót próbáljuk körülírni. Hogy én mennyire ismerem Istent, arról fogalmad sincs, honnan is tudnád? És mi alapján? Légy nyugodt, nekem sincs fogalmam se, mennyire ismerem én Istent. De valamit egész biztosan ismerek belőle ahhoz képest, mint amennyire azelőtt ismertem, amikor hozzá fordultam és történt valami.
"Aki mindig Isten akaratát akarja teljesíteni annak elég sanyarú gyermekkora volt." Ezt így nagyon merész általánosítva kijelenteni. Nagyon a pszichológia oldaláról közelíted meg a hited, de pont nagyon fontos dolgokat ki is hagysz, és egy kalap alá veszed az összes embert. Miért gondolod, hogy csak ez az egyetlen oka lehet annak, ha valaki mindig Isten akaratát akarja teljesíteni? Isten egyébként nagyon okos, nem fogja elirányítgatni pl. az olyan embert, akinek "savanyú gyerekkora volt". És az ilyen ember is észreveszi, hogy Isten nem ilyen. Isten tanít is. megtanít arra is, hogy legyen saját gondolatod, elképzelésed, akkor is, ha még nem volt, és hogy te tegyél meg dolgokat magadtól, ne Tőle várd. Én is valamikor azt vártam, hogy Isten majd megmondja mindig, mit tegyek, de nem. Volt régebben egy álmom a keskeny útról, amit itt leírtam, abban is pont ilyet is írtam, hogy kapaszkodni akartam az Atyába és menni vele az úton, de Ő szó szerint "leszedett magáról" és otthagyott.
Ettől még akarhatja valaki Isten akaratát cselekedni. Mert pl. belátja, hogy amit saját elképzelése alapján próbált összehozni és jónak gondolt, nem vezet sehova, vagy hasonló.
Vannak emberek, akiknek személyes kapcsolatuk van Istennel, és megismerték Istent annyira, hogy Önmagáért akarják az Ő akaratát cselekedni, mert látják, hogy az jó. De Isten rájuk sem erőszakolja magát.
Összességében tök jó és hasznos, amiket leírtál, mint kiegészítést, csak nem tudom, kiknek címzed, engem az általánosításaid zavarnak, minden hívőt egy kalap alá veszel talán, és nem gondolsz arra, hogy lehetnek rajtad kívül más emberek is, akik felismerték azokat, amiket írsz itt. De könnyen elképzelhető, hogy olyan ember olvassa a kommentjeidet, akinek pont erre van szüksége.

Nem mindig járok túl gyakran itt ennél a blogomnál, ezért lehet, hogy soká reagálok vagy soká jelenítem meg egy kommentedet.
Csak néha-néha megy a rádió, és bemondják, hogy hány ember fertőződött meg coviddal, hányan vannak lélegeztetőgépen, és hogy mennyivel lett rosszabb a helyzet, mint korábban. Ilyenkor belegondolok egy pillanatra, hogy ha minden nap menne a rádió és a tévé, és ezeket a híreket hallanám állandóan, az…..
Czimby 2021.03.07 12:42:45
Az tényleg érdekelne, ha a 777-en egyszer azt írják, Isten nem büntet, máskor meg azt, hogy igen, akkor mivel magyarázzák. Ha tényleg csak megkérdezed ezt, azért nem kellene, hogy utáljanak.

> "Te Istennél okosabbnak gondolod magad" Istennél?? Még tőled sem!! Viszont ha azt hiszed okosabbnak tartom magam Istennél, akkor vagy te nem érted amit írok,vagy én írok rosszul.
Nekem az írásodból úgy jött le, hogy te alapigazságnak gondolod, amiket írsz: ha Isten ezt és ezt teszi, akkor Ő számodra egy féreg. És általában a véleményed Istenről nekem egy amolyan fixnek vett dolognak számít, hogy te erről meg vagy győződve teljesen, pedig igazából ez a véleményed is lélektanilag visszavezethető különféle okokra, hogy miért így gondolod. Meg akarnád mondani Istennek, hogy az öléshez hogyan viszonyuljon, de így, hogy a világ 0.01%-át ismered, Ő meg a 100%-át, így ezeken a "tanácsaidon" Ő inkább mosolyog, mert tudja, nem látsz mindent át, amit Ő igen. És én sem látom át. Eleve mi csak a születéstől a biológiai halálig látunk, ennyi idő alatt érzékeljük a világ körülöttünk történő dolgainak 0.01%-át, és egy részét valószínűleg nem is pontosan érzékeljük. A halálról mondhatni egy átlagembernek 0 ismerete van. A biológiai halál egy dolog, de mi van azon túl? Vége mindennek? Vagy mi történik? Részben ezért is csóváltam a fejem, amikor Istent "felülbírálod" a "gyilkolászása" alapján. A halálról, amiről mi kb. semmit nem tudunk, meg akarnánk mondani Istennek, hogy hogyan kezelje? Az is lehet, hogy a halála után annak az embernek sokkal jobb lesz. Nyilván nekünk embereknek fáj, ha valakit elvesztünk, véget ér az élete itt a Földön, és igazából felfogni se tudjuk, és ez mondhatni így természetes. Ezért a halált egy eleve negatív dolognak állítjuk be, kb. a létező legrosszabb dolognak. De ez nem jelenti azt, hogy tényleg ez lenne a legrosszabb dolog. Pál apostol ezt mondta: "A meghalás számomra nyereség". Ez nem jelentette azt, hogy egyből meg is ölte volna saját magát, éppen ellenkezőleg. Én is azt mondom, éljen csak az ember minél tovább, tehát ne érts félre.
Írod, hogy az emberi logikád alapján képzeled el Istent, és már eleve az emberi logika is egy korlátok közé szorított dolog. Ahogy írtam, mi a világ 0.01%-át, ha ismerhetjük, így az emberi logika a transzcendens dolgok értelmezésében nagyjából kudarcra van ítélve. Ezért mondom én, hogy a Biblia egy jobb választás, sokszor pont nem fedezhető fel benne emberi logika.

"Mit gondolsz mért van annyi istenképzet?"
Részben azért, mert nagyon sok helyen tévesen értelmezik a Bibliát. Hallottam teológusokat is akkora bődületes érthetetlen hülyeségeket összehordani, hogy a szám is tátva maradt. Pedig sokszor annyira világos a Biblia, és ezt is összevissza kiforgatva értelmezik, és valóban a kiforgatók lelkivilágát tükrözi ez csak. Tehát részben a Biblia figyelmetlen, félreértelmezett vagy szándékosan kiforgatott értelmezéséből van annyi istenképzet. Másik részben pont az igaz, amit írsz: A hívő lelkivilága segít belemagyarázni Istenbe olyat, ami Istenben nincs is benne, még a helyes bibliaértelmezők körében is. És pont ez ellen is harcolunk! Maga a Biblia is felszólít arra, hogy ezeket a magaslatokat, amik mibennünk vannak, ezeket romboljuk le! És pontosan, a lelki sérülések ebbe igen jelentősen beleszólnak! Pont ezek miatt is említettem a szűk látókörűség levetkőzését, mert ha a mi kis lelki dolgaink, sérüléseink, stb. szemüvegén keresztül látjuk Istent, akkor nem jól látjuk Őt! Írod, az emberek elképzelései mennyire mások a jóról és a rosszról. Pont így igaz! Kultúránként is eltérések vannak, erre már utaltam korábban a beszélgetésünkben. Tehát a saját kultúránkat is felül kell bírálni. Pont ezekről beszéltem, amiket te is említesz! Nagyon is jól tudom, hogy a lelki sérülések hogyan befolyásolják az istenképünket! A Biblia is felszólít arra, hogy ezeket hagyjuk magunk mögött. Sokszor az ősöktől örökölt hiábavaló életünkként hivatkozik erre a Biblia, vagy olykor mögöttünk lévő dolgokként, hogy ne ezekkel foglalkozzunk.
A lélektan nagyon is foglalkoztat, egy barátommal az utóbbi időben elég sokat beszélgetek pont azokról a témákról, hogy a lelki sérülések és egyéb múltbeli negatív hatások hogyan hatnak negatívan az istenképünkre.
Külön könyvek foglalkoznak valláslélektannal, hitlélektannal, hogy az ember egyéni lelki dolgai vagy akár a társadalom akkori berendezkedése és a társadalmi problémák hogyan befolyásolják, hogy milyen istent alkotnak maguknak. És, ahogy írtam, a Biblia is éppen ezektől elhatárolódásra is szólít fel. Az emberekben élő istenképekről még régebben a következő bejegyzést írtam:
nameless.blog.hu/2011/02/23/a_vallasokrol_vilagnezetekrol

A második kommentedet még nem olvastam el, majd azt is elolvasom.
Czimby 2021.03.07 15:38:07
@Meg nem értett: Ezzel, amit írtál, én teljes egészében egyetértek. Ez a téma nekem nem új, ezeket én tudtam eddig is, bár nem ilyen alapos részletességgel kifejtve. Tehát ebből a szempontból nagyon hasznos volt ezt mind leírnod, ha talán nem is a teljesség igényével, de a teljességre törekedve. Nem tudom, azt gondoltad-e, hogy ezzel valami újat mondasz és elkeserítesz, hogy ez a helyzet, és ennyiből provokálásnak szántad volna. :D Ilyen vagy olyan szavakkal, de a Biblia is pontosan ezekre a dolgokra is felhívja a figyelmet és arra buzdít, hogy ezeket a dolgainkat toljuk félre, hogy Istent olyannak ismerhessük meg, mint amilyen. Lehet, hogy te ezt nem tudtad. Én pont ezekre is törekszem, hogy ezeket a lelki dolgokat félre tudjam tolni az útból és Istenre úgy tekinteni, hogy olyannak ismerjem meg, mint amilyen ő valójában. És van a kereszténységnek olyan irányzata, ahol erre tényleg oda is figyelnek, de hogy eléggé-e, az egy jó kérdés, mert szerintem nem eléggé. Egy korábbi posztomban írtam egy lányról, akit egy hozzátartozója rendszeresen megerőszakolt kiskorában, és hogy később ez a lány megtért, és ez a gyerekkori dolog hogyan hatott negatívan az istenképére és az életére, és hogy ezzel mennyire nem tudott, illetve nem is akart mit kezdeni a lelkésze, akihez személyes tanácsadásra járt.
Megnyugtatlak, Isten ezekről a lelki dolgainkról is tud és figyelembe veszi! Ő teljesen tisztán látja, hogy kinek mi miért megy nehezen, miért nem tud Istenben annyira bízni, vagy miért vár Tőle mást, mint amit kéne. Lehet, hogy a gyülekezetekben ijesztgetnek azzal, hogy Jézus nem sokára visszajön és erre készen is kéne lenni, és ez inkább aggódással tölti el az embert, ha a gyerekkorából, múltjából olyan dolgot cipel, ami miatt nem annyira fényes a hívő élete. De Isten ezt is tudja.
Ahogy említettem, a Biblia pl. ősöktől örökölt hiábavaló életnek nevezi azt, amit körülírtál. A megtérés után elindulunk egy úton, mely során ezeket az akadályokat idővel félre tudjuk tenni a hit gyakorlásával. A Biblia egyértelműen utal arra is, hogy ne a világot kövessük, tehát ne azt, ami körülöttünk van és hat ránk, és formálni próbálják istenképünket. Tehát nem csak a kicsapongó életmódban nem célszerű a világot követni, hanem nem szabad mindent befogadni, amit mondanak akár tévében, munkahelyen, bárhol.
Nagyon jó, hogy ennyi mindent leírtál most az utóbbi kommentedben. Ezeket mind részletesen egyenként ki lehetne vesézni, és a lélektanhoz és a teológiához is értő ember sorban leírhatná, milyen megoldási javaslata van az egyes lelki jellegű problémákra, hogy az istenképünket ne befolyásolják.
Sajnos úgy látom, a kereszténységen belül ez a téma egy kicsit tabu téma, és kevesebbet foglalkoznak vele, mint kéne. Vannak ugyan bizonyos imaformák és ez-az, amivel küzdhetünk ezek ellen a negatív hatások ellen, amik akár gyerekkorban értek minket, de attól tartok, igazi áttörési lehetőséget ezeknek a tökéletes kiiktatására még nem mondott senkit. Annyi biztos, hogy ha Jézust követi az ember, az jó, és az vezet a szabaduláshoz is.
Czimby 2021.03.10 15:35:26
@Meg nem értett: Nem gondolom, hogy Isten egy fogyatékos embert büntetne, amiért nincs tisztában a cselekedetei következményeivel. Ő annál okosabb és bölcsebb! Nekem úgy tűnik, nem hiszel az Ő bölcsességében, hogy nem fog hülyeséget csinálni. Aggódhatunk, hogy jaj, Isten ne büntesse meg ezt az embert vagy azt az embert, mert így, úgy amúgy. De Isten ezt mind látja, sőt jobban látja, mint mi!
Eszembe jutott az ölésről még valami. Egy neves, ismert prédikátor mondta, nagyon régen. A "ne ölj!" parancsolatra mindenki azt gondolja, hogy óh, én nem ölök embert, ezen a parancsolaton túlléphetünk. Pedig nem egészen így van. A főnök belekényszerít túlórázásba, stresszes munkába, a párja meg beadja a válópert, és az illető ezeket nem bírja elhordozni, infarktust kap. Most miért halt meg? Csak úgy magától? Nem egészen. És a főnök simán letagadja, hogy de hát így, meg úgy, pedig félig ő szúrta bele a kést az ember szívébe. Ráadásul lassú halál ez, jól megdolgoztatja a főnök, közben a dolgozó szedi már a szívgyógyszereit, rosszullétei vannak, stb. Tehát, amit az emberek csinálnak itt a Földön, önző módon, azzal ölnek, csak lassan. És ezt ráadásul le is tagadják. 10 évvel rövidebb ideig élnek a pestiek az autók szennyezése miatt. Ki öli meg őket 10 évvel előbb, mint kéne? És itt megint mindenki másra fog mutogatni, le fogja tagadni. És rengeteg példát lehetne mondani, hogyan ölik meg az emberek szépen lassan embertársaikat, valódi kínhalállal sokszor, amikor évekig tartó szenvedés előzi meg a halált. És az emberek ezt le is tagadják. Ehhez képest, ha azt vesszük Isten még mindig humánusabb: ha az Ószövetségben elveszi valakinek az életét, azt Ő egyértelműen közli, nem fogja rá másra, és nem lassú kínhalálra ítéli. Lehetne beszélni sok mindenről, emberi hanyagságról, ami közvetve vagy közvetlen mások halálát követeli. Nem értem, miért Istenen ragadsz le, hogy Ő micsoda féreg, amikor emberek milliói csinálják ezt, saját önzőségük miatt, és kegyetlenebb formában. Vagy ott vannak az iszlám merénylők, most hadd ne kelljen írnom arról, miről hallottam, milyen kegyetlenségről. Próbálj meg kevésbé szűk látókörű lenni! Nézd azt is, hogy Isten mit csinál még azon kívül a Bibliában, hogy megöl embereket! Nézz szét a világban, hogy ott mi folyik, és utána döntsd el, ki a féreg! Többször írtam, hogy a Bibliát az elejétől a végéig el kell olvasni és egyben látni az egészet. De azóta is újra meg újra kiragadsz egy-egy dolgot és azon lovagolsz, ennek így nem sok értelme van. Szoktál könyveket olvasni, pl. regényeket? Ott is az van, hogy kinyitod a közepén, találsz benne valami furcsa mondatot, és az alapján mindenkinek azt mondod, hogy micsoda regény ez, hogy ilyen van benne? Mert a Bibliával pont ezt csinálod. Egy lelkész, aki alaposan áttanulmányozta a Bibliát, vizsgázott is belőle, azt mondta, eléggé sok mondanivalója van ennek a könyvnek, és minél többet tanulmányozza, annál inkább azt részi, hogy egy kincseskamrának csak a küszöbénél van. Ehhez képest te rögtön úgy gondolod, hogy annyira ismered a Bibliát, hogy rögtön messzemenő következtetéseket vonj le belőle. A kritikusok is jobban megismernek valamit, és utána kezdik csak kritizálni. Neked eleve van valami szubjektív alapú ellenszenved az egésszel kapcsolatban, és ezt próbálgatod alátámasztani hirtelen kiragadott dolgokkal. De ez szubjektív, és énvédő mechanizmusodba építed be ezeket a kis kiragadott részeket a Bibliából, amiket kritizálsz. Mindig elmondod, hogy mások mennyire rosszul látják Istent, nem olyannak, amilyennek kéne, de veled mi a helyzet? Magadban mikor építed le ezeket a magaslatokat, gondolatokat, elveket?