Regisztráció Blogot indítok
Adatok
képtelen

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy réges-régi viccet juttat eszünkbe a hír, amely szerint immár nemcsak az „Urak” illetményét fizetjük az adóforintjainkból, de azokat a filléreket is velünk fizettetik ki, amelyek révén kényelmesen hozzájuthatnak a milliói(nk)hoz… A Nemzeti Fejlesztési…..
képtelen 2011.12.01 15:05:47
index.hu/belfold/2011/11/30/az_allamtitkarok_bankszamlajaert_is_mi_fizetunk/

Évente 50e, nem havonta. Kétségtelen, hogy még így is sok, de az éves 1000 meg kevésnek tűnik (utalások, kártyadíjak, kp. felvételi díjak is vannak, nem csak számlavezetés). Az ingyenes számlavezetés pedig beetetés, első pár évben kell a bankoknak, hogy jöjjön az új ügyfél, aztán szépen fű alatt megemelik.

Fölösleges ezen rágódni, majd ha tényleg a nép lesz hatalmon, meg lehet majd csinálni a kizárólag számlával igazolt képviselői/államtitkári ktg. térítést, de korántsem ebbe fog belerokkanni az ország, hanem a képviselők, miniszterek inkompetenciájába.
Az alábbi ügy meglehetősen mókás állampolgári jogérvényesítést ismertet: miután bepanaszolja a fennhéjazó hangnemben figyelmeztetést adó rendőr járőrt, a panaszában kvázi feljelenti magát szabálysértésért. A főkapitány meg kapva kap az alkalmon. Tisztelt…..
képtelen 2011.10.21 22:42:29
A levélke eleje a KITT egyik epizódja vagy a Verdák is lehetne: "rendőrautó, aki lekezelő hangnemben figyelmeztetett" (Bár nem tudni, hogy a "tűrhetetlennek tartom az e-féle hangnemet" kirohanásban az "E" a beszédszintetizátor típusa, vagy a hangszínének zenei besorolása akar lenni.)

Aztán jobban kibontakozik a komédia:
Emberünknek csak "utólag derül ki", hogy a járőr szabálytalan volt, amikor nem büntette meg.
Ő persze "semmi rosszat" nem akar a járőrnek, amikor hivatalosan panaszt tesz ellene (mindezt úgy, hogy a "panasz célzatú panaszlevelében" "részletesen leírta" az intézkedést, a saját szabályszegésével együtt).

Pár dolog kissé sántít:
A főhős indítéka a panasz megírására az volt, hogy "sértettséget érzett". Viszont ugyanő hívja a kapitányt gőgösnek. Szintúgy ő használja saját levelében a "bunkó rendőrök" nem éppen hízelgő, és talán kissé általánosító kifejezést, és vádolja a rendőrséget "hivatali visszaélés"-sel, amikor egy teljesen szabályos közigazgatási eljárás keretében járnak el, amit - mily' meglepő - éppen ő indított...

És ha ez a fenti bizarr katyvasz forgatókönyv valóban megtörtént eseten alapult, akkor egy dologban tényleg igaza van: ez tényleg az "állampolgárok megfélemlítése". Nem az eljárás: maga az írás. Megdöbbentő, hogy ilyen emberek...
1. Elvégzik az általános iskolát
2. Jogosítványt szereznek
3. Állásra jelentkezve fölveszik őket(*)
4. Annyi pénzt keresnek, amennyiből vehetnek egy autót(*)
5. Közlekednek vele az utcákon
6. Megússzák az alapvető szabályszegésért járó jogos bírságot (na jó, ezúttal talán nem) :)

(*): csak feltételezés

A felelősség ezúttal a közoktatást terheli, amelynek résztvevői nem tudták beleverni T.B. fejébe a logika alapjait, nem voltak képesek fölvenni a KRESZ-t az alaptantervbe, és végül nem építették be emberünk általános műveltségébe a következőképpen kezdődő közmondásokat, szólásokat: "más szemében a szálkát", "ha hallgattál volna", "bámul, mint borjú", "aki másnak vermet ás". :)
Már csak párat kell aludni, és érkezik az OS X Lion az App Store-ba. Az persze mindig jó hír, amikor egy oprendszer frissül. Az már egy sokkal nehezebb kérdés, hogy vajon valóban megéri-e frissíteni. A Lionnal kapcsolatban már mindenki elmondta azt a 10 dolgot, ami miatt egyáltalán…..
képtelen 2011.07.12 15:36:50
ON:
A Mac OS és az iOS közelítésekor két dolgot lehet csinálni:
1. Az iOS-t "okosítjuk fel" a Mac OS-hez
vagy
2. A Mac OS-be viszünk át némi iOS-es szemléletet.

Az első út azt jelentené, hogy az új iPhone-ba, iPadbe multitouchos touchpadet teszünk, meg egérkurzort. Dehát ott van az érintőképernyő... az egérkurzort esetleg finom pozicionálásra lehetne használni, de erre nem egy PDA/tablet való.

A második út pedig azt, hogy az iOS-ben megszokott mozdulatokat a Mac OS-ben is elérhetővé teszik. Figyelem, nem biztos, hogy kötelező lesz ezeket használni, akit az inverz görgetés zavar, valószínűleg visszatérhet a régi koncepcióra.

Egyéni vélemény: Engem már az egérgörgő is zavar, a gesztúrák még jobban. Miért kell egy egy gombbal kiváltható funkciót ennyi hadonászáshoz kötni? Egy joystick-szerűség sokkal ésszerűbb lenne. Sajnos ilyet egérben se kapni.

OFF:
@CruelAngel: Nettó árat ne hasonlíts bruttóhoz. Az egyszerűség kedvéért számoljunk nettóval.
999.0 USD azaz ~715 EUR (USA nettó ár)
839.5 EUR (európai nettó ár, 999 EUR bruttó - német Apple árakat vettem alapul)
+ importőri, forgalmazói jutalékok, szállítás, árfolyamkockázat (~30EUR/8.000HUF)
----------
~870 EUR, vagy 234.400HUF (magyar nettó ár)
azaz fizetendő 234.400 Ft+ÁFA = 293.000 Ft.

Az Apple - hasonlóan más amerikai cégekhez - az európai piacon érvényes (euróban megadott) hardverárait a dollár árfolyamától és a vámszabályoktól függetlenül 1:1 átváltási aránnyal állapítja meg. Tehát ugyanaz a MacBook Air Németországban 999.- € (viszont ez már bruttó ár, a $999 pedig nettó). Ez a gyártó üzletpolitikája, nem tudunk ellene mit tenni. Az alacsonyabb USA-beli alapár felfogható honfitársi kedvezménynek is. Elvileg Magyarországon csak európai piacra szánt termékeket enged forgalmazni az Apple (javíts ki, ha tévedek), tehát a mozgástér láthatóan elég kicsi. És kis piac is vagyunk, tehát a kereskedők nem kapnak akkora mennyiségi kedvezményeket, mint a német kollégáik. Ha nem ragaszkodsz a kipróbáláshoz, megtapogatáshoz, akkor rendeld meg külföldről a Macet. A legjobb az amerikai ismerős. De vannak már erre szakosodott oldalak is akik kint átveszik és eljuttatják a címedre.
Zsófitól már a második tömbjegyét tulajdonította el egy ellenőr arra hivatkozva, hogy nem lyukasztott. A Homárnak csak ködös emlékei vannak, de mintha dátumot is nyomtatna a gép a jegyre, vagy azt csak a metróban? Így azért elég egyszerű lenne ellenőrizni, vagy túl egyszerű…..
képtelen 2011.06.20 15:46:32
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Szerintem még nem mindegyiken van elektronikus jegykezelő, bár valamikor márciusban buszoztam utoljára.

Igen, a pénzérmés trükköt ismerem. Csak az a baj ezzel, hogy emiatt nem tudsz lyukasztani, akkor is megbüntetnek (mondván: keresned kellett volna egy működő lukasztót), és nem nagyon vidám dolog a tömött villamoson átküzdeni magad a vicces kedvű utastársaid miatt. De még azt is el tudom képzelni, hogy maguk az ellenőrök dobálják bele az ötösöket, hogy könnyítsenek a dolgukon.
képtelen 2011.07.05 11:34:04
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Az eset több éve volt, villamos-troli még biztosan lyukasztott, de akkor még talán a buszok is. Most leteszteltem a buszokat (trolit akartam, de sajnos nem jár), és az már valóban bélyegez. Szenvedett is vele egy pasas, kicsit gyűrött volt a jegye, folyton rossz helyre kanyarodott be a papír a készülékben, és nem sikerült kezelnie.

@Yumurdzsak: +1 a lyukasztóban hagyásra. :)
Nincs olyan ember ezen a bolygón, aki lemaradt volna a Star Wars egyik nagyjelenetéről, amikor R2D2 3D-ben vetítette ki Leiát az asztalra, hogy az apró manóként kérjen segítséget az öreg jeditől. Több mint harminc év telt el azóta, és a technológia még csak nem is karcolgatja…..
képtelen 2011.07.05 11:02:31
@Magyarósi Csaba: Nem voltál elég szemfüles. Még egy helyen Leila maradt. Igaz, ragozott alakban. :)
Tegnap bemutatták az új iPadet, maga Steve Jobs tért vissza, percenként elájuljon saját terméküktől. Nézzük, miben jobb, mint az előző verzió.A felbontás ugyanakkora maradt, ez gáz. Tettek bele kamerákat, mindkét oldalra - hátha valaki fényképezőgépnek akarja használni,…..
képtelen 2011.03.04 12:43:58
@molnar.krav.daniel: Az accelerométer (leánykori nevén gyorsulásmérő) a készülék nyugalmi állapotában a Föld középpontja felé irányuló gyorsulásvektor irányát fogja meghatározni, azaz a készülék dőlését. Gyorsuló mozgás esetén több-kevesebb pontossággal meg lehet határozni vele a gyorsulás irányát (gyakorlatilag a gravitáció okozta nehézségi gyorsulással alkotott eredővektort). A technológiából adódóan ez a szenzor nem képes azt érzékelni, hogy az asztalra letett készüléket elfordítod. Vagy játékra lefordítva: ágyon fekve nem tudod kormányozni az autószimulátort.

A giroszkóp ezzel szemben a pörgettyű azon tulajdonságát használja fel, hogy a pörgő tömeg igyekszik megtartani a forgástengelyét. Tengelyének elfordítási kísérletére ellenerővel válaszol, mégpedig kicsi elmozdulásra is meglehetősen jelentőssel. Játékra lefordítva: így már akár a súlytalanság állapotában is képes leszel kormányozni, nem csak fekve, és sokkal finomabb mozdulatokat is fog érzékelni a készülék. Persze egy éppen kanyarodó járműben háton fekve utazgatva giroszkóppal is káromkodni fogsz... :)
     Nincs mentség, ha elüt egy jármű a zebrán egy gyalogost. Főleg, ha utána cserben hagyja. Ez tény, ez a szabály, ami jól is van így. Bűnhődjön csak, amit a társadalom ítél neki. És akkor most nézzük meg együtt a videót, és képzeljük bele magunkat…..
képtelen 2011.01.08 00:27:35
@Érdekes:
Hehe, ez jó. :-D

Bár nem lennék túl népszerű ezzel az indítvánnyal, de én városban 30km/h-ra korlátoznám a sebességet, csak zárt útszakaszokon lenne szabad ennél gyorsabban hajtani. Egyszerűen azért, mert az emberi agy nem képes egy emberekkel, járművekkel, kutyákkal, macskákkal, fényreklámokkal zsúfolt területen annyi információ befogadására, így hibázni fog. Plusz ezzel a változtatással egyforma sebességű lenne az autófolyam a tömegközlekedéssel és a kerékpárosokkal. Biztonságosabb lenne a kerékpározás, egyszerűbb, stresszmentesebb az autózás, és most se lehet sokkal gyorsabban közlekedni. Többen választanának alternatívát az 1 ember + 1 tonna fém helyett (a furgonos persze nem, mert ő szállít).

Nem tudom mit akartál az autós balesetekkel, igen, sok van. A másik autósra is vigyázni kell(ene).
képtelen 2011.01.08 00:56:10
@2-More:
Csak még ezt az egyet megpróbálom (újra) megmagyarázni...
"Miért nem egyszerübb, ha az ember türelmesen kivárja, amig elengedik? Ha én ezt gyalogosként, és még jópáran másik is meg tudják tenni, akkor miért van ez a szabály úgy egyáltalán, hogy a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, mikor az élet minden más területén a kisebb, a kevesebb alkalmazkodik a nagyobbhoz, a többhöz, és nem forditva?"

A gyalogosnak elsőbbséget kell adnia az autósoknak, az úton folyó járműforgalmat nem is zavarhatja. Ha NEM a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szeretne átmenni az út túloldalára! (persze ebben az esetben is elsőbbsége van kereszteződésben az oda bekanyarodó járművekkel szemben, de egyszerűen csak azért, mert ő nem érzékeli ezeket a jobbra-balra szétnézés során amit lelépés előtt megtesz)

VISZONTdeazonban: a kijelölt gyalogos-ÁTKELŐHELY-en a _!!gyalogosnak!!_van_elsőbbsége_. Ez mondjuk az összes autózható útfelület kevesebb, mint egy század százaléka. Szóval csak itt kell, de itt muszáj.

Kanyarodáskor meg amúgy is oda kell figyelni a szembeforgalomra, a keresztirányú forgalomra, a villamosra, a kerékpárútra, tehát ha még a gyalogosforgalmat is hozzácsapod, azzal nem lesz sokkal több.

Még mindig azt tudom tanácsolni: közlekedj gyalogosan többet. Régebben én is megvártam a zebránál állva, míg közel s távol egy autó sem volt, ma már sokkal többen elengednek, már a megközelítésekor is. Úgy érzem, javul a morál, ami örvendetes. Innentől egyébként én is még jobban figyelek zebránál a gyalogosokra, remélem mások is. :-)
képtelen 2011.01.24 11:48:56
@Kotit: Fentebb is írtam, kereszteződések márpedig lesznek. Olyan is, ahol egyáltalán nincs lámpa, olyan is, ahol még zebra sincs fölfestve. Egy egyébként teljesen forgalmatlan útról is kihajthat egy autós a kereszteződésbe éjszaka, és mögötte leléphet egy gyalogos. És a bekanyarodóval szemben jelen szabályok szerint elsőbbsége lesz.

Persze lehetne javítani a filmbeli kereszteződésen is, pl. egy nyomógomb a gyalogosnak, ami a villogó sárgát mindenütt pirosra váltja és 15 mp-en belül zöldre a saját lámpáját. De ettől még a fenti forgalmi szituációra fel kell készülni.

Lehetne változtatni az 'A' oszlopok szélességén is, de ehhez visszajelzés kell: pl. egyik szállítmányozó cég se vegyen olyan furgont, amiből nem lehet rendesen kilátni és így potenciális veszélyforrást jelent a többi közlekedőre nézve.
Magam is biciklis lennék, így alapjában véve örülök, hogy a Tisztelt Ház hat prominens tagja ma reggel kerékpárral indult munkába Debrecenből és Karcagról egy kijelölt miniszter is.Mint adófizető állampolgár többszörösen is örülhetek, e hat derék férfiú…..
képtelen 2010.05.12 00:45:46
Nem az a lényeg, hogy mivel megy be, hanem az, hogy mivel jön vissza! :)

Nagyon nem kedvelem én ezt a Lajost, akármit próbál majomkodni. Például ahelyett, hogy itthagyta a városkáját, próbált volna inkább Debrecen egyik feléből a másikba bicajozni. Rájött volna, hogy hiába veri a mellét, hogy milyen rettentő sok a kerékpárút, fabatkát se ér az egész, ha ezek a semmiből kezdődnek és a semmibe tartanak, közöttük pedig olyan utak, amiken még véletlenül se engedjük meg a bringázást. Nem megoldás, hogy az "úgyis túl széles" járdából fehér csíkkal leválasztunk egy másfél méter széles sávot, ami papíron 2 km kerékpárút "szinte ingyen", ámde használhatatlan, mert a babakocsit toló anyukákat, meg az oda kipakoló árusokat kell kerülgetni. És persze az sem értékelhető, ha a felüljáró járdáján olyan széles kerékpárutat jelölünk ki, hogy a gyalogosoknak kb. harminc centiméter széles sáv jut csak, amin lámpaoszlopokkal is kell osztozni. A meglevő kerékpárutak minőségéről, illetve karbantartásuk hiányáról nem is beszélve. Volt (van) itt már "gyárilag" hullámos, utólag foltoztatott, beszakadó, vízzel elöntött, cserjékkel benőtt, tízcentis hasadékokkal tarkított, kereszteződéseknél normál szegélykővel kirakott, magánút behajtónál bicikliseknek STOP-táblát tartalmazó változat. De még olyan is előfordult tavaly télen, hogy a debreceni fő-fő "kerékpárút-csomópontnál", a Kósa - elnézést - Kossuth téren a bicikliseket megbírságolták szabálytalan behajtás miatt!

Ennyit Kósa "Kerékpárosbarát" Lajosról. Remélem feltöri a fenekét a nyereg, és legalább egy kicsit kényelmetlenül fogja magát érezni a parlamenti első napjaiban. :)
Egyelőre még csak terv, illetve egy bemutató darab el is készült ebből a furcsa laptopból, amit a CES-en lehet közelebbről megnézni. A lényeg, hogy áttetsző a kijelzője. Ez elég vad ötletnek tűnik elsőre, hiszen figyelni kell majd arra, hogy mi van a háttérben, ha dolgozni…..
képtelen 2010.01.07 18:52:24
Nem a spanyolviaszt találták fel újra, hiszen ez LED (fénykibocsájtó) és nem LCD (fényszűrő). Valamennyire látható a megjelenített kép hátulról is, de nem lehet beleolvasni az emailjeidbe:

blogs.zdnet.com/gadgetreviews/?p=10831

@az aki: Már van ilyen tömegtermék, Balance Board-nak hívják és a Nintendo Wii-hez lehet megvenni a Wii Fit csomag részeként. Igaz, így kicsit drágább, mint egy "sima" fürdőszobamérleg, de legalább lesz egy otthoni edzőtermed is a fölös kilók legyúrására. :)
képtelen 2010.01.12 10:29:37
@Dontpanic: Sajnos akkor is kell aktív hűtés, mivel a LED nem szereti a túl magas hőmérsékletet, így jobban kell hűteni, mint egy izzót. Vagy akkora bordát kell rakni hozzá, mint egy tepsi. Ezen kívül ha már LED, mindenképpen több színből rakd össze, a fehérben ugyanis nagyon kevés a vörös összetevő, így élettelenek lesznek a vetített képek. Egyébként sok sikert! :)

@yahim: Már korábban is írták mások is, én is, hogy ezt hiába raknád írásvetítőre, nagy fehérségen kívül nem látnál mást. A saját fénye meg nem elég a kivetítéshez.
Szinte mindenkinek van valami értesülése a Google androidos mobiljáról, a Nexus One-tól. egyesek szerint 180 dollár lesz és az amerikai T-Mobile-nál kell előfizetést kötni. Mások szerint az AT&T-nél kapható majd. És persze azt is hallottuk, hogy nem mobilszolgáltatónál lesz…..
Asszem nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom: megvan az első miniapp sikertörténet. Az "Egymás szemében"-ről van szó, mely minden képzeletet felülmúló népszerűséget ért el az iWiW-en, néhány hét alatt.Sikerült megtudnunk pár statisztikai adatot a…..
képtelen 2009.06.04 11:38:21
@atleta.hu: Nálad a pont, ugyanezt akartam írni. Kedves ismerőseimet meg akartam kímélni a felesleges szavazgatástól, ezért az üzenőfalon (ami az egyik, ha nem a legborzalmasabb találmánya az iwiwnek) felhívtam a figyelmüket arra, hogy ne értékeljenek, ha a nevemet látják, mert úgyse fogom feltelepíteni a minappot. A vírusszerű terjedést is felvetettem, de ez se hatott meg senkit, továbbra is jöttek az értékelések.
Erre megnéztem az alkalmazás weboldalát a kukori.ca -t, ahol a következőket olvastam: "Az Egymás szemében alkalmazás olyan ismerősökről tesz fel kérdéseket, akik elfogadták az iWiW alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználási feltételeit és adatkezelési szabályzatát." Erre kissé mérges lettem, hiszen ezt azt jelenti, hogy ki kell kapcsolnom az ÖSSZES alkalmazást ahhoz, hogy ne értékelhessenek. De viszonylag kevés szívfájdalmat okozott, mivel jelenleg elég szánalmasak az iwiwen fellelhető alkalmazások. Majd billentyűzetet ragadtam, és a honlapon fellelhető e-mail címre írtam egy rövid, határozott levélkét, amiben felszólítottam őket ezen gyakorlat sürgős felfüggesztésére, és a rólam gyűjtött adatok törlésére. A levél persze öt napig keringett és végül nem ért célba.

... Deferred: Connection timed out with proxy.heroku.com.
Message could not be delivered for 5 days

@hírbehozó: Mi módon sikerült elérned a készítőket? Illetve ha már itt tartunk az iwiw üzemeltetői is elérhetetlennek tűnnek számomra, már volt velük igen egyoldalú levelezésem. Az lenne hozzájuk a kérdésem, hogy a Felhasználási feltételeket sértő miniapp-okat hogy a manóba lehet eltávolíttatni a nagy magyar közösségi oldalról, mert a "Jelentem"-re már számtalanszor rákattintottam az iwiw-en a címben is említett alkalmazásnál, nagyon magasról tettek a fejemre. Talán azért, mert a nagy pofáraeséstől félnek, hogy a díjnyertes applikáció éppenhogy be sem kerülhetett volna a rendszerbe? :)