Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Belabela

0 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
addict A nagy márkapárosok 2009.09.22 09:35:00
Tegnap az adidas és a Puma kapcsán felmerült, hogy rajtuk kívül is sok páros küzdelem van a márkák között. Nem véletlen ez, hiszen az emberek szeretik az ilyen heroikus, vagy éppen vadnyugati leszámolós sztorikat, és a két márka vezető szerepét is bebetonozza egy ehhez hasonló…..
addict Reklámrejtvény extra 2009.09.18 12:04:00
Kérem értelmezze az alábbi hirdetést. A helyes válaszért 5 pont jár, az indoklásért 10 pont adható. fotó:trn..
Belabela 2009.09.23 00:29:16
@geb@sz: Jaj, csak magar sört ne... A világon mindenhol tudnak iható sört csinálni. Tőlünk északra és nyugatra triviális (csehek, németek, belgák, dánok stb.), de a bolgárok, románok, horvátok, törökök, szlovének sörét is kóstoltam, a nagy brandek helyi főzésű változatait és a saját fajtákat is - a magyarokénál csak jobbat ittam. Próbáltam én megszeretni a magyar söröket, de még a világmárkák itthoni főzései (Tuborg, Kozel, Gösser) is majdhogynem ihatatlanok.
Még jó, hogy a magyar bor kárpótol...
Kommentár nélkül és a folytatásban reménykedve következzék Viplex összeállítása. Csudálatos témakör: a gourmet/gourmand (igen, tudjuk, mi a különbség) és a viszkis után itt egy újabb alkoholos, ismét sommelier-poszt! Borászat, eme nemes hagyomány és tradíció, mint…..
Belabela 2009.09.21 01:21:36
Azért azt nem árt rögzíteni, hogy a nyelv eszközei elég korlátozottak, amikor ízeket meg illatokat próbálunk leírni. Pedig még a mi csökött ízlelésünk/szaglásunk is elképesztő finom árnyalatokat és különbségeket tud érzékelni - de ezeknek a töredékét sem tudjuk szavakba önteni. Ilyenkor jönnek a hasonlatok, a metaforák, aztán eljut az ember a szinesztéziáig.

Lehet azt mondani, hogy 300 forintosnál drágább bort venni maga a modorosság. Ha ezen túl tudunk lépni, a szakzsargon már nem tűnik modorosnak. A fent kipécézett szavak jó részének egészen konkrét jelentése van kóstoláskor. Ilyen a mineralitás, a gyümölcsösség (bogyósok, csonthéjasok, citrusok), a struktúra (savstruktúra), a testesség, a koncentráltság, a vibrálás. Ez nem hablaty, nem kamuduma, aki szokott borozni, az pontosan érti, milyen jegyekről van szó. Kialakult ennek a szakmának és befogadó világának egy szaknyelve, amin lehet jókat röhögni, csakúgy, mint két nyomdász, két programozó, vagy épp két focirajongó beszélgetésén.

Hallottatok már franciát beszélni? Az egy mekkora modorosság! Szétröhögi az agyát aki hallja. Már aki hem tud franciául. Mert aki tud, az csak akkor röhögi szét az agyát, ha valaki franciául hülyeségeket beszél.

Borügyben nevetségessé akkor válik valaki, ha vetíti az ívet, és dícsérni kezdi az olaszrizling szép, érett tanninjait, meg átszellemülten cuppogva-szürcsölve pakolja egymás után a borblogon olvasott paneleket, de közben meg fogalmatlan.
De hogy mikor nevetséges pojáca valaki, azt nem egy büszke kívülálló fogja megmondani.
A borkóstoló, a nyomdász és a programozó esetében sem.
Belabela 2009.09.22 01:09:24
@scsaba1:
Nemá, tényleg divat a jazz-hallgatás? Nekem nem tűnt fel, 25 éve járok jazzkoncertekre, de egyiket sem a Puskás stadionban vagy a Kincsem Parkban rendezték.
Azt írod, vannak, akik jazzt hallgatnak "akkor is, ha nem értik." - Mivan? Mi a sz@rt kell "érteni" a jazzen? Kottát nem ismerő feketék játszották írástudatlan feketéknek, táncolás céljából. Lett ugyan avangárd hajtása is, de a fősodorban az mindig a ritmus, a könnyedség, a sodró lendület maradt. Senkit se láttam még leizzadni, hogy "megértse" a swing, a bebop, a hard-bop nagy előadóit...
Ez valami modorosság lehet, műmájer sznobságnak beállítani a jazzt meg a bort, hogy az ember bebizonytsa, hogy ő mindezek fölött áll, laza, mint a rigalánc, olyan jócsávó, aki megelégszik az élet egyszerű szépségeivel, mint a gyorsbüfés kecsapos spagetti, meg a 300 forintos tablettásbor, de szigorúan csak kólával....

PS: én sok jó borászt meg borértőt hallottam már beszélni a borról, egyikükre sem volt jellemző a kommentekben köpködött fellengzős bullshitting. Mindegyik tök normálisan, egyszerűen fogalmaz, a kezdőknek nagyon szívesen magyarázzák el a borászat alapjait a szőlőfajtáktól a palackozásig. Szinte mindegyik kiemeli, hogy a jó szőlőben ott a jó bor, és a borásznak csak annyi a dolga, hogy ne álljon az útjába, ne variálja túl, ne csessze el. (Jó lenne ilyen szakmai alázatot látni más szakmák képviselőinél is.)
Persze a borkóstolásokon is felbukkannak a Q7-esből meg X5-ösből kiszálló emberbélák, akik akár a borásznak is megmagyarázzák, mit hogy kell a pincében csinálni. De ez nem a borszakma része, hanem a bankárszakmáé...
az egész DJ világ izgatottan figyeli a Pioneer CDJ-2000-ről érkező híreketúgy döntöttünk, hogy kicsit segítünk hát mindenkinek akit ez érdekelés összegyűjtöttünk egy pár videót a 'csodagépről'igazán ismerős arcokat fedezhettek a lejátszóbanha már megnéztétek…..
Ha egy színész reklámszereplésre adja a fejét, nemcsak azt kockáztatja, hogy a filmekben eljátszott szerep rajta marad (Képzeld, tegnap láttam az Ügynök halálát az állati dokival!), hanem a hitelességét is kockára teszi. Különösen így van ez akkor, ha valaki nem egy…..
Belabela 2009.09.16 23:00:12
@Mr. Blowfish: Szerintem nem kicsit játszák túl a magyar színházi élet "nagyágyúi". Főleg az ünnepelt vígjáték-sztárok, a Gálvölgyi-Hernádi-Bajor-féle vonulat. Amit csinálnak, az már színpadon is túmacs, egyszerű ripacskodás. A gesztusokat és a mimikát is annyira eltúlozzák, amennyire még a némafilmekben sem – pedig ott más eszközük nem is volt a színészeknek.

De ez csak a ripacsokra érvényes. Vannak, akik tudják, hogy a színpadon széles gesztusok kellenek, hangos dobbantással, dübögéssel kell bejönni, és mindent hangosan kell mondani (különben hátul nem hallják), a suttogás alig halkabb, csak száj mellé emelt kézzel jelzik -- viszont filmen olyan finom rezdülésekkel tudnak játszani, amikről Gálvölgyi vagy Hernádi még harangozni sem hallott. Ilyen zseni pl. Cserhalmi. Vagy Haumann Péter, aki elbohóckodik bármilyen gagyi operettben, aztán meglátod a "Szürkület" felügyelőjeként (ua. a szerep, amit a Sean Penn rendezte Az ígéret megszállotjában Jack Nicholson alakít), és nem jutsz szóhoz egy napig.
Na, az színészet. Az affektáló, szemforgató nyávogás, meg a harmadosztályú Benny Hill-epigonság nem az.

A margarinreklám meg egészségtelen, mer' felmegy tőleja 'rnyomásom...
Belabela 2009.09.19 00:16:22
@nincsde: Miért is lenne szánalmas a politikát is belevinni a reklám (és benne Hernádi) értékelésébe? H.J. már részt vett egy nagy kampányban, egy Medgyessy, majd egy Gyurcsány fantázianevű termék egyik reklámarca, beszélő feje volt hat éven keresztül. Mindkettőt prémiumkategóriás terméknek állították be, és mindkettő silány bóvlinak bizonyult.

Ilyen összefüggésben mindazok, akik csalódtak a fenti termékekben (én nem, mert én az első pillanatban felismertem a selejtes gagyit), most okkal teszik fel a kérdést: a Flóra ugyanannyira jó a szervezetnek, mint Feri a társadalomnak? Mert ha igen, akkor bottal se piszkálnám a Judit margarinját, mer mérgező is lehet...

Tudjátok, a hitelesség kérdése...

És egyet magyarázzon meg nekem valaki: ismerőseim között, aki Zérócukor üdítőt, meg 0,005%-os tejet, meg zsírtalanított tejfölt eszik, és úgy beszél a vajról, vagy egy szelet karajról, mintha vegytiszta arzénból volnának, nos, az ilyen emberek mind túlsúlyosak, és állandó harcban állnak a mérleggel, meg az orvosi teszteredményekkel. Akkor meg miről beszélünk?
Olman annyi félrefordítást küldött be a Roswell-ből, hogy több részletben teszem ki őket. Kezdjük egy igazán figyelemre méltó darabbal:A Roswellben újabb LJ fogadott.Egy rendőr említi, hogy már nem nagyon mehet vissza oda, ahonnan jött, mert már talált lakást magának:Magyar…..
Belabela 2009.09.18 14:47:53
@semiambidextrous: Az üldözési mánia az, amikor az a mániád, hogy valakit üldözz. Amikor az a mániád, hogy téged üldöznek, akkor üldöztetéses kényszerképzeted van. Ennél meg könnyebb azt mondani, hogy paranoid vagy...

Kaució ügyében M. Péteré a pont, a bérlő kiköltözésekor visszajár, ha a bérlő nem okozott kárt a bérleményben. (A rendeltetésszerű használat során bekövetkező kopás, meghibásodás nem számít.)

Népetimológiában a két kedvencem:

- a „külcsíny”: Államhatalom megdöntése fegyveres csoporttal, külföldön. Vagy: Huncut (fiú)gyermek által az udvaron (vagy egyéb szabadtéri helyszínen) felnőttek bosszantására elkövetett cselekedet. A Google szerint a külcsín még 59500:33400 arányban vezet, de a tévés szerkesztők simán külcsínyt mondanak bármikor.

- a „szűkebb pátriárka”. Ezt nem definiálnám (az a baj, hogy túlzottan vizuális típus vagyok), de itt egy cikk arról, hogyan vívta ki Miska bácsi a szűkebb pártiárkája tiszteletét:
www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&menuparam_8=488
comment:com Fábry celebeket aláz 2009.09.18 11:00:00
Fábry Sándor celebeket aláz, mi? Egy óra tömény szívatás, kacagás, porba tiport Rubint Réka, vetélkedőbe oltott Fábry Show, amiben a szabadjára engedett mókamester szétszívatja a tahó magyar celebvilágot, ugye? Nagy francot, Fábry nem szívatott senkit, maximum a nézőket.…..
Belabela 2009.09.18 13:17:20
Sz@r koncepció. A LÖIM egy jól eltalált, izgalmas játék. Még a Sanyi által hozzátett lokális ízeket is bírtam, nem kell a műsorvezetőnek karótnyelt tanárbácsinak lennie.

De a celebek elcseszik. Unalmasak, érdektelenek, a vetélkedő pedig tét nélkülivé válik, ha személyekre írt, lepacsizott kérdéseket kapnak. A jótékonység jegyében pedig nem veszik szigorúan a játékszabályokat... Kérem, ez micsoda így, ahogy ez itt?

Ugyanez civilekkel, éles kérdésekkel, komolyan vett játékszabályokkal még ma is ütne.

Vágó a másik adón meg nem győz egyre nagyobb mellű nőket behívni a Párbajba, meg egyre frivolabb beszólásokkal pezsegni, hogy maradjon valami nézettség...
Azt hiszem nem vita tárgya, hogy a Bayerische Motoren Werke AG, ismertebb nevén a BMW alapvetően jó autókat gyárt. Hogy design terén érdekeseket is alkotnak, arról épp a minap volt itt is szó. Mégis, valahogy sosem volt divat őket majmolni – mostanáig. Úgyhogy most…..
A Modem nevű kortárs múzeumnak két hibája van. Az egyik, hogy úgy néz ki, mint egy vidéki pláza, a másik pedig, hogy Debrecenben van, nem pedig abban a városban, ahol élek, és ezért nem tudok hetente elmenni, hogy körülnézzek, éppen mivel jöttek elő.   Ellenben egyáltalán…..
Belabela 2009.09.13 14:38:23
Gratulálok a színvonalas, nagyon aktuális, sok új információt adó poszthoz. Élvezeti értékéből még az is csak alig von le, hogy tele van durva csúsztatásokkal, és az eseményeket úgy ismerteti, hogy az sem a Kósa, sem a Gulyás, sem az érintett művészek elbeszélésének nem felel meg.

A valóság új olvasata született meg. Éljen.
A szerző (akinek most sikerült eljutnia Debrecenbe a július végén nyílt kiállításra), olyan információkkal rendelkezik (nyilván bennfentes szem-és fültanúkat sikerült felkutatnia) mint hogy Kósa "...berontott a múzeumba, és azt kiabálva, hogy ez az ő városa, visszavonatta a művet."

Nos ez a tényállítás-szerűségnek tűnő verbálpörformansz nyilván a posztoló szépírói tevékenységének a része, vagy ez a poszt is csupán egy dominó egy nagy dominó láncban, amit valahol valaki hátradőlve figyel.

A tény az, hogy a fent ismertetett "berontás"-ról eddig nem volt információ, az ügy minden résztvevője (beleértve a helyszínen tartózkodó művészeketis) egybehangzóan állítja, hogy nem volt ilyen.
A polgármester "szembesülése" a mellszoborral szintén mem történt meg a valóságban a megnyitó előtt, ezt az alkotó is tanúsítja.
Szintén a szerző fantáziájának szüleménye a fiktív berontást követő "kiabálás", mind a kiabálás, mint aktus bekövetkeztének, mind a kiabálásnak a posztoló által megálmodott tartalmának tekintetében.

Vagyis: a posztoló olvasott valamit még nyáron a Blikkben, a történetet továbbálmodta, jó dramaturgként kitalált hozzá pár ütős jelenetet, és jól megírta.
A baj csak az, hogy ezt nem ójságírásnak, hanem konfabulációnak hívják.

Gratulálok, újra.
Belabela 2009.09.13 15:40:23
a@KONTRABAND: Az csak egy dolog, hogy a posztoló a Blikk etikai kódexét használja a munkája során. Az ilyesmin már rég nem lepődök meg. Hajlok arra, hogy azt gondoljam: ez a poszt tényleg egy dominó a dominó-sorban. Lásd még HVG, Népszabadság. De lehet simán véletlen is, hogy 10 napon belül mindegyik a Kósa-Modem topikot reszeli más-más aspektusból :) - Az lenne ám a kis magyar pornográfia, ha ma is a pártbizottságból szólnának le a az "ójságíró eltársaknak", hogy mi a csapásirány...

Már csak az érdekelne, hogy az ilyen silány teljesítés után is fizetnek-e...
Giancarlo Fisichella szerződtetésével már hét igazolt pilótája van az olasz istállónak, közülük öt világklasszis.Kimi Raikkönen egy vb-t, 18 futamot, Michael Schumacher hét vb-t, 91 futamot, a jövőre biztosan érkező Fernando Alonso két vb-t, 21 futamot, a lábadozó Felipe Massa…..
Szédületes lehetőségek előtt állunk, ebben az évben végre kimagaslót alkothat Gábor, csodálatos szakmai körülményeket biztosít neki új csapata ebben az érdekfeszítően izgalmas, adrenalinban gazdag sportágban – ezekkel a szavakkal kezdte mai online sajtótájékoztatóját…..
Csütörtökön, majd szombaton is hotelszobájában felejtette belépőkártyáját a Ferrari beugrója, így alig tudott bejutni a belga pálya területére.A Forma-1-ben nagyon szigorúan veszik a beléptetést, egy mágneskártyával lehet bejutni, több ellenőrzőponton keresztül. Sőt,…..
Belabela 2009.08.31 12:41:32
@Super aGyuri: A 125 és a 250 nem B- meg C-kategória. Ahogy a boxban sem C-kategória az alacsonyabb súlycsoport - a legjobb pound-for-pound boxoló most épp egy kisváltósúlyú filipínó. A 125-ös mezőny 30-40 fős, sok fiatal tehetséggel, akik még veszélyérzet nélkül nyomják. A technikák közelebb állnak egymáshoz, mint a nagyoknál, sokkal nagyobb bolyok alakulnak ki (a kisebb gépekből több is fér ugyanabba a kanyarba), többet számít a tehetség, sokkal változatosabbak a futamok. Úgyhogy én nem fikáznám a 125-öt.

Jegkoko: Én csak sima néző vagyok, de te komoly szakértő, úgy látom... brávó, csak így tovább...
Belabela 2009.08.31 14:26:19
@Floyd: Miközben egyetértek veled, azért a választóvonalat én nem ott húznám, ahol te. A kritikusról és kritikáról azt vallom, hogy nem kell tudnod tojást tojni ahhoz, hogy megállapítsd, hogy egy tojás záp.

Jegkoko nem attól szánalmas, hogy úgy beszél marhaságokat a motorsportról, hogy tán még motoron sem ült soha, hanem - vélhetően valami súlyos frusztráció, szakmai vagy magánéleti kudarcsorozat következtében – egyszerűen a mentális hozzáállása nem teszi lehetővé, hogy értékén kezeljen szakmai teljesítményeket. A sérült emberek irígységüket és önértékelési problémáikat gyakran másokra irányuló gyűlöletkitörésekké transzformálják. Másokat lúzereznek torkukszakadtából, így hárítják el saját lúzerségük beismerését.
A jó hír az, hogy az ilyen probléma gyógyítható. Terápiával és sok-sok türelemmel.
Kevés olyan karakteres hangú színész van, mint Al Pacino, aki a szerephez az orgánumával, és azzal, ahogy használja a hangát legalább annyit hozzátesz, mint a gesztusaival, az arcjátékával vagy a testbeszéddel. Védetté kellene nyilvánítani, és soha, de soha, senkinek nem engedni,…..
Checkpoint Charlie A féreg 2009.08.25 14:17:00
Sokat gondolkodtam azon, hogy sólyomlászló minden egyes megnyilvánulása után miért kerekedik hatalmas közéleti zűrzavar. Aztán a kislétai gyilkosság és a melegfelvonulás ügye megadta a választ és kialakult az összkép. Azért, mert sólyomlászló gyáva! Emlékezzünk…..
Belabela 2009.08.25 23:55:03
Xboxer:
1. Az elnöknek nem dolga kijelenteni törvénytelenségekről, hogy azok törvénytelenek. Ha valaki feszt kiáll, hogy elítéljen nyilvánvalóan elítélendő tetteket, meg elhatárolódjon olyasmitől, amivel csak idióták és pszichopaták azonosulnak, az vagy demagóg, vagy sáros. Az olyanoktól még a Bächer gyomra is felfordul. A szocik jól nyomták ezt, mindig megmondták, mit csináljon Sólyom. Aztán, ha szót fogad, lúzer, ha nem, akkor fasiszta.
2. Ha te mindezt látod a beszédén, meg a járásán, nyilván szakértője vagy a metakommunikáció olvasásának. Érdekelne, mi mindent olvastál ki Megyó, Lendvai Ildikó, Szilvási, Veres, és főleg a Miferink, a Fletó mozgásából és mimikájából?
3. MICSODA? Törvénytelenül választották meg Sólyom Lászlót elnöknek? És ezt eddig csak te tudtad, és csak most szólsz? Mi van? Mesélj, mindent tudni akarunk!
4. Az USA-sztori is azt mutatja, micsoda egy gyáva alak. Beszól egy szuperhatalomnak, és elítéli az USA egyoldalú és megalázó vízumpolitikáját... A gyávája...
5. Sólyom a szlovák balhéból a diplomáciai maximumot hozta ki a híd közepén megállással. Ha továbbmegy, az lett volna a hír, hogy provokációt követett el Szlovákia ellen. Így viszont az volt a hír, Ficóék EU-ban példátlan módon, a nemzetközi diplomáciában elfogadhatatlanul viselkedtek. Nem Sólyom Lászlót sértették meg, hanem a Magyar Köztársaság elnökét. Magyarországot. Ez teljesen jól átjött a külföldi médián is, én a ZDF híradójában láttam...
6. Ááá... monnyá le...

Sosem fogom megérteni miért a közt. elnökön kérnek egyesek számon olyan dolgokat, amik a kormány, a törvényhozás, a rendőrség stb. hatáskörébe tartoznak. Mintha a hentesen kérnéd számon, ha a vízszámládon több a fogyasztás, mint a vízórádon. Vagy ez az apróság csak engem zavar?
Idióta kacatok Kretén TV 2009.08.04 11:41:00
4:3-as arányt is tud és 16:9-et is, ami okosság mert így nem méretezi át a képet, ill. nem rak fekete sávokat sehova. De milyen kreténül néz már ki, azt a jobboldali kis részt is megcsinálhatták volna tévének és nem lett volna semmi funkciója. Még jó, hogy csak ötlet szintjén…..
Minden ín, izom és ér látszódik Madonna csontos, vékony és túlgyúrt karján. Mintha kivonták volna belőle a zsírt, a húst és a vizet és megmaradt volna egy Bodies kiállításba illő figura.Csak szerintem kellene abbahagynia a drámai mértékű önsanyargatást vagy szerintetek…..
Mi sem mutatja jobban a szocialisták választási esélyeit, mint hogy 2009 nyarán ötletünk nincs, hogy ki lehetne a párt miniszterelnök-jelöltje jövő tavasszal, vagy akár már idén ősszel. Pedig a szocialista Miniszterelnök kerestetik! című szórakoztató műsor a magyar politika…..
Talán emlékszik rá mindenki, mekkora divat volt a ’80-as években az a bizonyos fémtoll, amelynek négy betétjéből tetszés szerint használhattuk a  kék-piros-zöld-fekete színeket. Természetesen ennek is kitalálta valaki – egész konkrétan Jinsun Park - a XXI. századi…..