Regisztráció Blogot indítok
Adatok
polgarp

81 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint minden évben, idén is november második csütörtökje a használhatóság (világ) napja, amit itthon november 9-én tartunk meg (pl. a csütörtöki Rammstein koncertet elkerülendő...). Az esemény oldala: https://www.facebook.com/event.php?eid=131653966937071, itt lehet olvasni a…..
Gépélmény Jó éjt Steve 2011.10.06 10:55:00
A fogyasztói informatika, és ezen belül különösen a felhasználó központú gondolkozás jeles képviselője volt. Nem csak a hardverek, a szoftverek kialakításában alkotott maradandót, hanem megmutatta, hogy egy egész cég esetében hogyan lehet elérni a teljes felhasználói…..
Egy barátom fényképezőgépének használatakor szembesültem az alábbi utasítással:Elsőre úgy olvastam, hogy "Kattintson", annyira hihetetlennek tűnt az eredeti (ez szintén egy jó példa lehet az a külvilágból érkező információk torzítására), de a pontos megértés…..
Régi mondás, hogy egy (számítógépes) rendszer biztonságosságát a használhatatlanságig lehet fokozni. Csak sajnos ez így lényegében nem igaz (legalábbis nem úgy, ahogy érteni szokták).A szerdai xkcd erre nagyon jó és egyben vicces példát mutat:  Szerintem mindenki számára…..
Ma a Smartmobil'11 konferencián vettem részt, egy rövid beszámoló róla. Elsősorban trendekkel kapcsolatos információkra voltam kiváncsi, másodlagosan mobil használhatósággal, felhasználói élménnyel foglalkozó dolgokra.Talán a nagy létszám miatt is (750 fő regisztrált), talán…..
A mai Smartmobilon volt egy extra hasznos dia, a mobil használat indikátorairól. Mérések megtervezéséhez, komplex értékek összerakásához ideális. Nyílván az egyes indikátorokon belül is lehet tovább bontani, de ez ad egy jó összképet. (Nem tudom ki állította össze, egy gyors…..
A Three UK twitteren bejelentette, hogy április végén/május elején érkezhet a Gingerbread (2.3) a HTC Desire készülékekre. Jó eséllyel Európa szerte hasonló megjelenési időpontokra lehet számítani, ám mivel a szolgáltatókról van szó, a független Desire készülékek még…..
Gépélmény Zen-használhatóság 2011.03.22 17:57:00
Van az eredeti fa és erdős verzió, de használhatóságra megfogalmazva is nagyon találó:Ha egy program használó nélkül működik, létezik-e az?Valójában persze vannak olyan szoftverek, amik nem közvetlenül a felhasználóknak szólnak, hanem más szoftvereknek, pl.: egy szerver oldali…..
Gyakran hozom fel példának a Google termékeit, amelyek használhatóság szempontból nagyon jók, és design szempontból kifejezetten a minimalista vonalat követik. Vagyis a használhatóság és a csili-vili design egymással nincs feltétlenül összefüggésben.Most egy apróságot…..
A használhatóság egyik fontos céljának a definícióban is található hatékonyságot szoktuk mondani, amit többnyire a gyorsasággal, a felhasznált erőfeszítés minimalizálásával lehet azonosítani. Azonban ez nem feltétlenül jelenti pusztán a rendszer sebességének növelését.…..
Régen rossz, ha egy szakma képviselőjeként azt kell bizonygatnom, hogy amit csinálok az igen is szükséges és hasznos. A használhatóság még kevésbé közismert terület, bár a közelmúlt új eszközei, különösen az Apple termékei sokat tettek azért, hogy ismert legyen a…..
polgarp 2011.03.10 22:48:15
@Elstron: A nagyon idősek kérdéskörhöz. Ez egy elég speciális csoport egyelőre informatikai tudás tekintetében, illetve fizikai képességek tekintetében is (romló látás, koordinációs képesség, új dolgok lassabb elsajátítása). Az alapvető informatikai ismeretek hiányára lehet valamennyire felkészülni, de azt gondolom, hogy van egy ésszerű határ, amikor nem egy weboldalnak kell lépnie (kivéve, ha a célcsoport pont ez).Nállatok az oldalon belüli felhasználói viselkedés elemzésével valószínűleg lehetne csökkenteni a problémás esetek számát, bár ez a "lehetne-e olcsóbban" kérdéseket nem oldja meg (arra vannak más marketinges trükkök, ami nem tartozik a témában).
polgarp 2011.03.10 23:03:57
@ggaborx: Jól írod, hogy sok fejlesztő magából indul ki, ami nem helyes, mert pl okosabb mint az átlag, azért lehetett fejlesztő (én is progmatos voltam :). A használhatóság módszerei pont ebben segítenek, hogy az ezzel járó pszichológiai csapdákat elkerüljük.

"2. "Tetszetős" megjelenés, érdekes design. Ezen a ponton érdemes elgondolkozni azon, hogy egy maximálisan funkcionális ámde ronda gui helyett miért választják a legtöbben a kevésbé kényelmes, viszont "csodálatosan gyönyörű" termékeket?"

Ennél árnyaltabb azért a kép, nem csak ez a két csoport van, és a különbség pont a használhatóságban rejtőzik. Ha ezt a három elemet nézem, ezek szerintem független változók (de legalábbis biztosan nem esnek egy síkba). Hiába nagyon szép (csicsás) egy GUI, ha nem csinálja azt, amire a felhasználónak szüksége van, akkor nem fogja használni, keres másikat. Persze kérdéses, hogy itt mit értesz ronda GUI alatt? Egymást ütő színek (rontja az olvashatóságot)? Egy panelre feldobált 50 gomb és textfield (nehezíti a feladat végrehajtását). Attól tartok, hogy a grafikai design befolyásolja, de nem determinálja a jó használhatóságot.
polgarp 2011.03.11 08:09:04
@ggaborx: Ami azt illeti a használhatóság nem egy varázspálca, amivel a fejlesztés végén ráverunk a kész kódra és attól jó lesz, hanem a kezdetektől benne kellene lennie a fejlesztési folyamatban, hogy minimális követelmény meghatározásában is segítsen. Ha a minimális követelményeket megvalósító termék használhatatlan, akkor felhasználó már egy is a konkurenshez. Erre lehet válasz a funkcionalítás bővítése (a programozó hozzáállás), de szerintem ez nem vezet célra.
A fejlesztő szerinti érdekes funkciók a felhasználók számára többnyire nem hasznosak - ellenben drágítják a szoftvert (a felhasználónak nem kell, viszont többlet programozás, karbantartás, bonyolultság növekedés stb.)
Én személy szerint az agilis megközelítés híve vagyok: legyen egy minimális fícsörökkel rendelkező valami, amit a felhasználók már jól tudnak használni, aztán megnézhetjük használat közben, hogy érdemes-e továbblépni.
Szerintem ott tévedsz, hogy a használhatóságot a design-nal helyezed egy csoportba, pedig lehet olyan esztétikus design, ami nem igazán jól használható (pl.: sok nagyon szépen megtervezett flash weboldal kifejezetten rosszul használható). Ráadásul a használhatóság nem csak felületi kérdés, az alkalmazás logikai vagy mélyebb rétegeire is van hatása.
Az Apple a funkciók kihagyását szerintem sokszor termékfejlesztési szempontból csinálja - azért nem rakja bele, hogy a következőt is megvegye valaki. Máskor viszont az a gondolkozás látszik rajtuk, hogy a kevésbé kiforrott dolgokat kihagyják inkább, és a kész dolgokra fordítanak egy kicsit több energiát. (Jó példa a Flash esete: Apple kihagyta, Android lehetővé tette a használatát, az Adobe meg azóta is igérgeti, hogy kihoz egy rendes verziót... csak az elmúlt időben elmegy a Flash mellett a világ).
(Az alábbiakat a hozzám eljutott megkeresések és ismerősök beszámolói alapján szűrtem le.)A tegnapi posztomban is említettem, hogy az itthoni cégek is kezdik felismerni a használatóság (és kapcsolódó területek) hasznát.  Ennek egy jele, hogy egyre több szakembert keresnek…..
Kellemes karácsonyi megleleptés, hogy a közeljövőben két, érdekesnek igérkező alkalommal is hallhatunk usability-ről.MeetOFF az Ergonómiáról és használhatóságrólAz első a MeetOFF szervezésében, kifejezetten rövid és talán kicsit prögösebb előadások, és (talán a…..
A címben szereplő kérdés talán az egyik leggyakrabban feltett a használhatóság témakörében, pedig ökölszabály és jó néhány kutatás is van a témában. Rung András a legutóbbi Ergomániás posztjában (Teszteld a honlapod, hogy működjön!) le is írja ezt: "Minimum 4…..
Tegnap voltam egy előadáson: Vitályos Gábor: Használhatóság - egy új szakterület, egy kis beszámoló róla.Bevallom a cím és a tartalom alapján volt bennem egy enyhe előítélet. Bár akadnak definiálási problémáink, de a használhatóság fogalma és a szemlélete elég jól…..
Ha valami elkezd megjelenni a mainstream képregényekben is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az a valami immáron a szélesebb nyilvánosság előtt is ismert fogalom, sőt egyenesen a popkultúra részévé kezd válni.Az egyik legutóbbi Vasemberben (Iron Man: Titanium #1) látható az…..
Gépélmény WUDHU2010 bszámoló 2010.11.12 01:24:00
Bár most csütörtökön volt a a használhatóság világnapja, a magyar közösség szerdán találkozott a Menta teraszon.A tavalyi sörözéshez képest kicsit komolyabbra vettük a figurát, voltak előadások is. Inkább azt mondanám, hogy ezek izelítőt nyújtottak a résztvevőknek, de…..
A tegnapi World Usability Day alkalmából tartottam előadást, ráadásul az a megtiszteltetés is ért, hogy a bevezető, tehát a "magyarázós" előadást én tarthattam.Diák + mondanivaló hozzá:   Az előadás célja, hogy egyrészről egy gondolati keretet adjon a…..
A 2010. november 10.-én elmondott előadásomat itt a blogban is elérhetővé teszem, hogy aki nem jutott el a használhatóság világnapjának alkalmából tartott rendezvényünkre, az mégis olvashassa a pdf formátumú prezentációt (4 Mb), vagy átfussa itt a szöveget, ami tartalmában…..
Gépélmény Metrikák 2010.11.08 22:00:00
Amikor az ember kezdőként elvégzi az első használhatósági tesztjét esetleg elgondolkozik rajta, hogy akkor most mit csináljon az előtte lévő hatalmas kupac papírral, ráadásul a menedzsment többnyire a háta mögött toporog, hogy fel kéne mutatni valami eredményt, ha már egyszer…..
polgarp 2010.11.09 08:34:03
Slideshare mobilon:
www.slideshare.net/mobile?_ym=1
Szóval a helyzet nem reménytelen...
A tavalyi évhez hasonlóan idén is találkozni fognak - fogunk, hogy a magyar színtéren is megemlékezzünk a használhatóság napjáról.A tavalyi eseményhez képest kicsit szakmaibb szinezete is lesz a dolgonak, nem csak sörital közös elfogyasztása a cél, hanem rövid (max 5 perc,…..
Levélben jött a kérdés hozzám, hogy mihez kezdjen az ember, ha elolvasta a Ne törd a fejem!-et és néhány alapoldalt, de mélyebb ismeretekre vágyik a usability témaköréből?Sajnos igazán jó megoldás nincs.A magyarországi képzések, egyetemi kurzusuk elég általánosak, azonnal…..
polgarp 2010.09.13 17:15:43
Gépélmény UPA2010 beszámoló 2010.05.31 23:43:00
Múlt héten az UPA éves konferenciáján vettem részt Münchenben, az UPA2010-en, ez kb a második legnagyobb usability-vel, UX-szel és hasonlókkal foglalkozó konferencia. Úgy tervezem (néhány más ígért poszt mellett) minden előadásról írok bejegyzést, egyrészről mert ha jól…..
Gépélmény Google Usability labor 2010.04.19 12:47:00
Nagyon érdekes ez a videó a Google usability laborjáról:  Ugyan nem sok konkrétum hangzik el, de van csomó jópofa kis apróság: Az ajtóra ragasztott laminált papír zöld/piros kockával "Usability test in progress" A tesztek elött jelentős időt szánnak…..
polgarp 2010.04.20 10:57:42
@Symbol Developer: Nagyon fontos kérdéseket feszegetsz imho. Írok róla egy külön bejegyzést ma vagy holnap.