Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pbd

15 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         "Az elnök kiemelte: az elmúlt egy évben végbement átalakítás célja a kutatóhálózat hatékonyságának növelése volt. Ennek két területen kell megmutatkoznia: a mennyiségi mutatókban, valamint a kutatási eredményeket minőségileg is javítani szükséges. Mint mondta, utóbbival kevesebb baj…..
pbd 2019.09.16 10:03:56
az az ujsagiroi rezumeben van, amit linkeltel. az interju az ez: magyarnemzet.hu/belfold/hatekonyabba-valhat-a-magyar-kutatohalozat-7302620/
ettol meg MM nem lesz se okosabb, se szebb. es ha csodak csodaja tenyleg ugy lenne, mint ahogy mondja, akkor is kerdes, hogy a koltsegvetesuk mekkora reszere akarnak palyaztatni az intezeteket.
     Szarka László Csaba akadémikus a következőt engedte meg magának Körösényi Andrással szemben.  "Lehetséges-e például az objektív tudomány képé­ben tetszelgő, kőkemény globalista értékrendszer hirdetése az akadémia mint nemzeti közintézmény keretein belül? Normális körülmények között,…..
     "Az „Élvonal – Kutatói kiválósági program” a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő kiváló – a felhívásban részletezett ismérvek alapján a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe (tudományterületük felső 10%-ába) tartozó – kutatók célzott támogatásával ösztönzi, hogy a kutatás nemzetközi…..
pbd 2018.12.18 20:02:04
nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/tamogatott-projektek-kkp-19

lecci irj egy posztot, hogy az snn-t is hirdessek mar ki
"A Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 millió környékén sincsen. Ebből is látszik, ez egy üzleti modell: Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát." (Rétvári…..
        Jelentős tudományos konferenciát rendeznek a civilitika nevű tudomány művelői Budapesten. A tudományág egyik meghatározó alakja Prof. Dr. Bayer Zsolt Habár alul, habár felül - civiltársadalom süllyedőben című dolgozatával járult hozzá, mind a világegészhez, mind a civilitika tudományának…..
   Több lap is foglalkozott az ún. ARWU listával.  Ez a lista a világ felsőoktatási intézményeit rangsorolja és idén nem volt magyar egyetem az első ötszázban. Az alábbi táblázat az ARWU metodológiáját mutatja.  Látható, hogy itt  leginkább a csúcsteljesítményeket mérik.…..
pbd 2017.08.18 12:52:22
@harmadikszem: es te megnezted? en pl azt latom, hogy 2016-ban a 175 kiosztott ösztöndíjból valamivel kevesebb, mint 50-et kaptak intézeti kutatók, és 9-en MTA TKi-sok, azaz olyan _egyetemi_ emberek, akiknek a fizetését az Akadémia adja. azaz 2/3-a az ösztöndíjasoknak egyetemi ember. ezen kívül a kuratóium elnöe egyetemi oktató és a tagok között is többségben vannak az egyetemiek.
pbd 2017.08.18 13:59:43
@harmadikszem: az ELTE-nek kb 1500-1700 oktatoja lehet (innen: www.elte.hu/kozerdeku/kozzetetel ), az MTA kutatóhálózatában ennek biztos van legalább kétszer ennyi kutató. de nem ez a lényeg.

"Kicsit neccesnek érzem, hogy pályáztatnak olyan ösztöndíjakra amelyeket rögvest vissza is osztanak saját maguknak" ezt írtad. ehhez képest a bolyai >>kutatói<< ösztöndíj kuratóriumában többségében vannak az egyetemi emberek, és nem látszik, hogy több MTA-s kapná meg a bolyait, mint amennyi megérdemelné.

egy blogposzt kommentjeiben beszélgetünk, semmi végzetes nem történik, de azért tök jó volna, ha nem lennének azt elhintő mondatok, hogy hát úgyis meg van bundázva az egész. a magyar tudományos pénzeknek nagy része (MTA-s és OTKA/NKFIH-pénzek) még érdem szerint osztódik ki (biztos vannak rossz döntések, peches emberek, stb, de a fősodor azért mégiscsak ez), de azért M. György és függő alapítványai már elkezdték játszani a játékaikat. a fenti idézeted kicsit hozzájuk hasonlítja a Bolyai ösztöndíjat, pedig kurvára nem olyan.
          A héten rendezik a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiát Bulgáriában. El sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet egy nyelvészeti verseny, ezért megkerestem a korábbi olimpiákat. Itt van például a 2013-as manchesteri diákolimpia feladatsora. A második feladat első…..
Nincs ekezetem, a poszt olvasasa ezert nagyobb intellektualis kihivas lesz a szokasosnal. Sorry. Ezt a posztot amugy, minden evben megirom egyszer. Tegnap kihirdettek az az Europai Unio legfobb tudomanyos szerve, a European Research Council Starting Grant palyazatanak eredmenyet. Osszesen 287…..
Az egyszeri magyarnak a szívverése is kihagy, amikor a 4-es metró akár csak említés szintjén felmerül. Van miért, a rétestésztaként nyúló építkezéssel akad gond elég. Kínában kissé más a tempó: az ország 34 városában összesen 4300 kilométer (!!) metróvonalat építenek…..
 A hvg.hu egy rendkívül egyszerű kérdést tett fel a FIDESZ parlamenti képviselőinek. Le kell-e mondania Schmitt Pálnak ha kiderül róla, hogy plagizált ?  A nemzeti együttműködés rendszerének képviselői, megkérdőjelezhetetlen demokratikus elkötelezettségű…..
Nem ígérem, hogy nem fogok Kumin Ferenc módszertani problémáiból sorozatot csinálni (így alakulnak ki az egészségtelen rögeszmék), de nagyon remélem, hogy nem lesz rá szükség. Néhány nap leforgása alatt a Századvég vezető elemzőjének blogja másodszor is az Index címlapján…..
 http://erc.europa.eu/pdf/Statistics_StG2010.pdf A European Starting Grant az Únió legnagyobb grantja fiatal (nem is olyan nagyon fiatal, elvileg egy negyvenéves kutató is pályázhatott) kutatói számára. Kilenc magyar pályázat nyert, ami messze a legjobb a posztszocialista…..
Bár az önkormányzati választás – ha lehet egyáltalán fokozni - az áprilisi parlamenti voksolásnál is lefutottabbnak látszik, a pártok önmagukhoz képest azért okozhatnak meglepetéseket. Most éppen az LMP nehézségeivel van tele a sajtó, az Index egyenesen készülő…..
  Közeledik szeptember 11-e, és Amerika ismét talált magának járulékos témát, ha úgy tetszik, gumicsontot a tragédia évfordulójára. Két éve az volt érdekes, hogy együtt ment emlékezni John McCain és Barack Obama, tavaly pedig Obama látogatása sikerült kurtára-furcsára.…..
 A Kyoto-díjat a japán Nobel-díjnak is nevezik. Olyan tudósok és művészek kapták meg az évek során, mint Misha Gromov, Gelfand, Weil, Andrzej Wajda, Kuroszava Akira, Jane Goodall, Noam Chomsky.  Lovász László a kombinatorika és a számítástudomány kiemelkedő alakja,…..
pbd 2010.06.20 08:01:06
Azt nyilatkozta az amerikai szövetségi kapitány, Bob Bradley, hogy ugyan minden játékosa nagyon jól tudja, hogy Rooney mennyire izé, temperamentumos fajta, és ha sokat cukkolják és idegesítik (értsd: folyamatosan rátartanak a lábára, rángatják a mezét és beszólnak neki Shrekre…..
pbd 2010.06.11 18:59:54
Kettőtől meccs van, meg sajnos vonatozás, így a mérkőzést nem fogom látni, de lélekben a kontingessel leszek, Come On You Engerland, You Noble Englishmen, még jó. A nevemre klikkolva szívesen veszek objektív és szubjektív meccsbeszámolókat, ahány jön, mind kiteszem, na jó,…..
Az angolul tudó, és az amerikai sportokban valamennyire járatos olvasóknak igen vicces negyedórát szerezhet ez a cikk, amelyikben az eredetileg soccergyűlölő amerikai szerző, aki később Európában megtért a focihoz, bemutatja a világbajnokságon induló válogatottakat. A…..
Kedvet kaptam a Mandinertől egy kis számolásra. Kicsit pontosabban néztem meg egy kerületre bontva, mint tanársegéd úr................................................................................................... A tizenharmadik kerület 19-es választókerületében a választási…..
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
Volt már egy kis időm nézegetni a tegnapi eredményeket, az országos listára került töredékszavazatokat és különösen annak az 57 egyéni választókerületnek a helyzetét, ahol még folytatódik a küzdelem (ezekről később részletesen írok majd). Ezek alapján nekem úgy tűnik,…..
  A választásokban az a jó, hogy ilyenkor átadnak, megnyitnak, felavatnak egy csomó dolgot. Van, amit nem is egyszer: a Belváros Új Főutcájának például, ha jól számoljuk, ma volt a 15. átadó ünnepsége az elmúlt két hétben. Amúgy a Főutca nagyon fasza, az egyik…..