Regisztráció Blogot indítok
Adatok
100Ft a zöld erős

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Trendi, feszes hasizmú managernő akarsz lenni? Azt hiszed elég, ha veszel egy-két kiskosztümöt, és hagyod, hogy a csipőnadrágból fénymásolás közben finoman kivillanjon a fekete csipkés tanga? Vagy hogy szusit eszel két meeting és brainstorming közt, és esténként finoman a pasid…..
w Tisztelt Szcientológia Egyház! 2007.03.21 11:00:00
Levelüket, amelyben az előző, szörnyegyházukkal foglalkozó írás eltávolítását követelik, megkaptam. Annak ellenére, hogy nem nekem címezték, hanem a blogszolgáltatónak, mert hát felmegyek a párttitkár elvtárshoz, és ott mószerolok – a spicli már csak ilyen típus. És…..
100Ft a zöld erős 2007.04.26 20:57:50
Majdnem az egész topikot végigolvastam, és végig is borzongtam!

Sok véleménnyel egyetértek, pl. hogy a scientológia azokat találja meg, akiknek magánéleti problémájuk van, az átlagnál erősebb a közösséghez tartozási élményük, érdeklődnek az okkultizmus (?) iránt, trallalla...

Elgondolkodtam a jelenség miértjén, hogy mi lehet ennek az egésznek az oka!

Szerintem az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy az évszázados-évezredes tradíciókat hordozó egyházak a képviselőik visszaélései, túlkapásai miatt erősen hitelüket vesztették, de ettől még sok "istenkereső" (és hitét, életfilozófiáját közösségben megélni akaró) ember maradt. Akik, ha a (keresztény) egyházak képesek (hajlandók) lennének alkalmazkodni a modern kor kihívásaihoz, akkor nem lennének "eltévedt báránykák".
Mit kezdjünk egy olyan egyházzal, aminek a vezetője nemrég ezeket nyilatkozta:

index.hu/politika/kulfold/hell4114/

index.hu/politika/kulfold/ab5565/


Az a gáz, hogy az egyház szemellenzős hozzáállása magát a vallást (hitvilágot) is lejáratta-lejáratja, ezért a nem-hívők nem egyszerűen tudomásul veszik, hogy vannak hívők is, hanem azokat lesajnálják, gyermekien naiv személyiségeknek állítják be. Szerintem világnézettől függetlenül tisztelni kell a másként gondolkodót, nem mesevilágban élő túlkoros óvodás az, aki hisz; de nem is erkölcstelen, értékek nélküli gyaur az, aki nem hisz.

A XX. és a XXI. századi modern társadalmak nagy problémája, hogy a tudomány emelkedett a vallás szintjére, lépett annak helyébe - és ez a folyamat már a felvilágosodás korában megkezdődött.

Leegyszerűsítve: a jelenkorban vallás = tudomány. Amit racionális köpönyegbe burkolva "adnak el", azt az emberek csont nélkül megeszik: van egy reklám, amiben dokumentumfilmek narrátor-hangján magyarázza valaki, hogy mik a hajgyökér-tápláló sampon előnyei, hogy attól gyorsabban növekszik és dúsabb lesz a haj. Csakhogy ez a "táplálás" annyit sem ér, mint halottnak a csók! Viszont nagyon hangzatosan, tudományos ténymegállapításként van az egész tálalva, ezért a biológiában járatlanabb emberek ezt frankón el is hiszik.

Mert nevelésünk-oktatásunk arra épül, hogy amit tanulunk, amire van racionális magyarázat, ami érvekkel és indokokkal alátámasztható, azt higgyük el és számunkra ezek az ismeretek hasznosak. Ezzel szembeállítva minden irracionális jellegű tan - köztük a vallás - nevetség tárgya, hókuszpókusz!

És itt a csapda: a scientológia ezt használja ki, hogy a modern ember gyerekkorától fogva "tudás-alapú" szellemiségben nő fel, racionalitás mindenek felett (olyan nagymamáról is hallottam, aki nem akart a kisunokájának mesélni, mondván, hogy nem akarja "hülyíteni") - tehát az észre ható módszerekkel és magyarázatokkal lehet frankón megnyerni a delikvenseket!

A jelenkor embere hajlamos elutasítani szinte mindent, ami nem értelem-központú, hanem inkább érzelmek által vezérelt, nyugtalanítja, ha valamire nincsen válasz, indok, magyarázat.
Ha egyensúly lenne a szellemi (észbeli) és a spirituális (lelki) oldalak, racionalitás és irracionalitás között, akkor talán kevésbé lennénk sebezhetők.
Ha nem lenne pl. a szerelem/szexualitás is árucikké silányítva szappanoperákban és tusfürdő-reklámokban...
w Mese pappal 2007.04.30 08:30:00
Vallási vitákban előbb-utóbb előjön az evolúció vs. teremtés című témacsokor, akkor is, ha épp semmi köze az aktuális kérdéshez. Mint ahogy az eggyel előbbi postnál. Gondolom, azért, mert az Isten oldalán prókátorkodó kollégák minden, az övéktől különböző véleményt…..
w Száz robotot, ezeret! 2007.04.16 05:00:00
Látom, Charles Simonyi magyar hős lett. Büszke rá nemzete. Hogy Simonyi minek örül, azt tökéletesen értem. Hogy a magyar mint állatfajta minek, azt egyáltalán nem. Emberek! Charles Simonyi azért lehet odafönn, mert idejében elmenekült ebből a kurva országból. Amikor ő…..
100Ft a zöld erős 2007.04.18 12:43:16
Croc: "de nem is ez a lényeg, hanem a remény. hogy a csillogó szemű, hatéves falusi kölyök lássa maga körül és el is hihesse, hogy ha igyekszik és tanul, akkor van reális esélye bekerülni az értelmiségbe. hogy ez csak rajta múlik, és akkor neki jobb lesz/több esélye lesz, mint a szüleinek, hogy viheti valamire, ha akarja, és a gyerekeinek akkor még jobb lesz. ezt vennéd el tőlük azzal, hogy csak kb. minden szökőévben egyszer, egy-egy abszolút zseninek lenne ilyesmire kilátása.
lehet azon vitatkozni, hogy ez az értelmiség nem ugyanolyan 'értelmiségi attitűd'-öt képvisel, mint az ötödik generációs pesti belvárosi, és ez még igaz is lehet."

Hidd el, tapasztalatból beszéltem. És nem is "magas lóról". Városi, munkás családból jövök, nekem sincs értelmiségi hátterem. Akiknek viszont van, azoknak teljesen mások az attitűdjeik, és az ilyen "uborkafára felkapaszkodókat" nem fogadják be maguk közé. Ez is tapasztalat.

Nem elhanyagolható ám az értelmiségi családba született fiatalok kulturális háttere mellett az sem, hogy az anyagi lehetőségeik az induláshoz lényegesen jobbak, a "csak" tanulással és szorgalommal igyekvők által pedig behozhatatlanok.

Vekerdy Tamás sem győzi hangoztatni - bár nem erre mondja - hogy az iskolában való beválás nem korrelál az életben való beválással!
A magyar társadalomban pedig nincs abszolút értéke az elméleti tudásnak, műveltségnek, ha azon kívül a delikvens semmit nem tud felmutatni. Egyrészt alkalmazni, (nem is olyan...) "apró"pénzre váltani nem tudja, se semmit!

Inkább legyen valaki egy jó vízvezeték-szerelő, aki el tudja tartani a családját, ha gyesen van a neje, mint egy "periklész-szakértő", akinek fingja nincs az életről és a hétköznapi életben nem lehet vele normálisan elbeszélgetni sem.

Aki erre nem jön rá idejében, abból lesz a sznob. Hosszú távon loser. Aki rájön, az rövid távon loser, hosszú távon fene se tudja...


Amit meg tőled kiemeltem idézetet, azzal hülyítették anyámékat, ők meg engem, és most itt tartok. Kemény tanulópénzek árán be kellett látnom: az "igazi" értelmiségi világba nem vagyok való, ugyanekkor a nagymellényű szakbarbárok közé sem. A kettő között pedig nincs sem középút, sem átjárhatóság. Hidd el.
100Ft a zöld erős 2007.04.25 22:01:59