Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mr. Hyde

0 bejegyzést írt és 1297 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
bircahang Kommunista álparlament 2022.10.26 06:06:00
A kommunista rendszerek sajátossága, hogy valami érthetetlen okból ragaszkodtak a parlamethez mint intézményhez, miközben egyébként elvetették a polgári demokráciát, melynek intézménye a parlament. Az eredeti kommunista elképzelés egyébként a parlament elvetése volt, hiszen semmi szerepe az…..
Mr. Hyde 2022.10.26 17:00:55
Sztálin nem volt teljesen idióta, így tisztában volt vele hogy a "kommunizmus", mint idealizált társadalmi állapot még belátható történelmi időkig nem fog elérkezni.

Ezért aztán abból indult ki, hogy a korszak kommunista mozgalmának mindössze azokra a történelmi kihívásokra kell valamiféle választ találnia, amelyek egy-két generáció távlatában éppen aktuálisak.

Sztálin egész szervetelméleti felfogása arra épült, hogy miként lehet praktikus helyzeteket kezelni úgy, hogy az a társadalmi többség számára anyagi-kulturális megtérülést jelentsen.

Így lett a politikájának egyik meghatározó eleme a nemzetiségi kérdés, amiből az adódott, hogy a kommunista pártokra mint államalkotó tényezőkre tekintett, amelyek mintegy "szimulálják" a történelmi korszellemnek megfelelő modernizáció jellegzetességeit.

A parlamentarizmus beemelése a szocializmus szovjet típusú politikai konstrukciójába is ennek az egyik megnyilvánulása.

A parlamentarizmus rendszere lehetővé tette, hogy hatékonyabban érvényesüljön a szovjet külpolitika, egyszerűen az által, hogy "ismerőssé" tette a szovjet állam berendezkedését a hagyományos államközi diplomáciához szokott hatalmak számára.

A parlamentarizmus lehetővé tette, hogy a szovjet "tagköztársaságok" lényegében egy Moszkva központú föderatív állam helyi autonómiájaként funkcionáljanak a gyakorlatban.

Továbbá lehetővé tette azt is, hogy ennek a "sablonnak" a birtokában gyorsan és hatékonyan lehessen létrehozni államalakulatokat, vagy éppen meglévőeket lehessen szovjetizálni.
A liberális színdarabok egyik jellemző vonala: jön valami hülyeség, ami a szimpla józan ész alapján is nyilvánvalóan marhaság, lelkendeznek a liberálisok, mindenki más kijelenti, hogy ez marhaság, a liberálisok kijelentik, hogy az ellenzők mucsai barmok, eltelik pár év, a liberálisok…..
Mr. Hyde 2022.07.21 08:57:24
@midnight coder:

Nem csak az adózás volt a gond az Überrel, hanem az, hogy egyéb személyfuvarozásra vonatkozó szabályokat sem tarottak be. Pl.: az autók műszaki vizsgáztatása, baleset- és utasbiztosítás, stb.

Az über minden szempontból a feketézésből merítette a versenyelőnyét.

Ha rendesen követte volna a személyfuvarozásra vonatkozó jogszabályokat, akkor semmi versenyelőnye nem lett volna, ugyanis okostelefonos fuvarszervező applikációja már a hagyományos taxitársaságonak is lett/volt.
bircahang Ez így bátor 2022.07.09 06:06:00
Persze lehetne még bátrább. Íme itt. Én régóta mondom, nem vagyok se konzervatív, se kereszténydemokrata. Sőt mindkét eszmét egyenesen ellenzem. A kereszténydemokrácia egy hazug liberális-konzervatív eszme, melynek fő szerepe a kereszténység bemocskolása. A konzervatívizmus pedig nem más,…..
Mr. Hyde 2022.07.10 11:07:44
@cvsvrs:

A prezerváció meg nyilván előszolgálatot jelent, ahol a "pre" szócska az előtag a "servation" pedig a szolgálatot jelenti.

LOL
A kubai kommunista rendszer egyik sajátossága: nem létezik állami demográfiai politika. Kuba nem a korabeli szovjet modellt vette át a 60-as évekből, hanem az eredeti szovjet, Lenin-féle modelt, melyben az abortusz abszolút jog volt. Abortusz szemszögből tehát Kuba egyfajta progresszív feminista…..
Mr. Hyde 2022.07.04 12:57:27
Az abortusz kérdése szerintem nagyon bonyolult és kényes kérdés. Nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt a magzatot ténylegesen, fizikailag-biológiailag 9 hónapon át kihordó nő önrendelkezése és a magzat, mint élőlény élethez való joga között.

Erről minde kultúrának, társadalomnak saját magának kell döntenie, le kell játszania, amíg meg nem találja a számára megfelelőt. Lehet, hogy néha az egyik, néha a másik irányba billen majd a mérleg nyelve.

Kuba:
A kubai népesség az 1900-as évek elejétől szinte exponenciálisan növekedett. A forradalom (1959-60) óta a népességszám megduplázódott: 5,4 millióról 11,3 millióra. A népesség még a 2000-es évek első másfél évtizedében is nőtt, csak az utóbbi évtizedben állt a stagnálás. Termékenységi ráta: 1,45.

Nicaragua:
A nicaraguai népesség 1960 óta a háromszorosára nőtt, nagyjából 2 millióról 6 millióra, így most vannak ott, ahol Kuba volt 60 évvel ezelőtt. Termékenységi ráta: 1,85.

Oroszország:
Oroszországban is nagyon liberális az abortusz szabályozás. Könnyen lehet, hogy ez majd változik, hiszen súlyos a demográfiai helyzet.

Észak-Korea
Észak-Korea a kubaihoz hasonló megengedő abortusz politikát folytat (a liberális sajtó gyakran szörnyülködve “kényszerített abortálásokról” számol be, amit tőlük olvasni különösen vices.) Mindezek ellenére a KNKD népessége az 1960-as évek óta a 2,5 szeresére nőtt: 10 millió főről 26 millióra. A növekedés az utóbbi 30 évben is folyamatos: az 1990-es évek eleje óta 6 millió fővel nőtt a népesség. Termékenységi ráta: 1,91.
A fenti 3 országhoz viszonyítva Észak-Korea korfája a legfiatalabb Nicaragua után.
bircahang Pártállam 2022.06.23 06:06:00
Az egyik kedvenc ballib vitamódszer a szavak jelentésének megváltoztatása. Most a "pártállam" szót elemezzük. Gyakori ballib érv: Magyarországon pártállam van. Mivel ugyanaz a párt van hatalmon 2010 óta, s az ellenzék szerepe marginális. De mit is jelent a pártállam valójában? Íme fő…..
Liberális közhely, hogy a szélsőségek találkoznak. Ami persze még igaz is, ha minderről levesszük a liberális elfogultságot. Ez a liberális állítás valójában azt jelenti: aki nem liberális, annak vannak közös értékei, akkor is, ha másban nem értenek egyet. Valójában persze teljesen komolytalan…..
Mr. Hyde 2022.05.30 14:37:48
@_Neville:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A bolsevizmus sosem állította magáról azt, hogy abszolút objektív tudományos szempontot képvisel. A marxizmus szintén nem tette ezt.
Minden vonatkozó forrásban azt mondják, hogy a munkásosztály nézőpontját képviselik tendenciózusan. Tehát egy teljesen szubjektív álláspontra helyezkednek.
Mr. Hyde 2022.05.30 20:39:35
@cvsvrs:

A társadalmi mozgások kiszámíthatóak.
Aztán ez a kiszámítás vagy sikerül, vagy nem.
A gazdaság nem csak a bolsevikok szerint szervezhető meg stratégiai tervezés alapján, hanem Keynes szerint is.
Aztán ez vagy sikerül, vagy nem.
bircahang Zászlók csatája 2022.05.30 06:06:00
Csodákra képes a liberalizmus! Annak idején talán egy zászlót se utáltam annyira, mint a szovjetet, s egy címer se volt annyira ellenszenves, mint a gyerekes, búzakalászos-csillagos kommunista egyencímerek. Egyedül a szovjet himnusszal nem volt bajom, persze csak a zenéjével, mert az zenei…..
Mr. Hyde 2022.05.30 14:50:35
@_Neville:

Kevéssé valószínű, hogy Sztálin emberei arra törekedtek volna, hogy a feudális rendiség tradícióival harmonizálva alkossák meg a szocialista államalkulatok jelképrendszerét.

Ezen méltatlankodni ahhoz a liberális vélemény kizárólagossághoz hasonlatos, amiről az egyik legújabb poszt is szól.

A szocialista realizmus képi világának szándékosan kellett olyannak lennie, amely taszítja a polgári képzőművészet absztrakt esztétikáját alapvetésnek tartó közönséget.
Mr. Hyde 2022.05.30 20:37:32
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Milyen alapon kellene hagyni, hogy politikai ellenfél határozza meg a fogalmak definícióját?

Szerintük ez számít címernek, szerintük meg az.

Ennyi.
bircahang Antinacionalizmus 2022.05.09 06:06:00
A klasszikus liberalizmus nacionalista. Sőt, a liberalizmus alkotta meg a nacionalizmust. A nacionalizmus jelentése: az ember sok csoportidentitása közül kiemelkedik az etnikai hovatartozása, ez messze a legfontosabb minden más identitásához képest. A liberális nacionalizmus fő oka: a…..
Mr. Hyde 2022.05.09 08:02:43
@midnight coder:

Az úriemberség a liberális elitizmus egyik legfontosabb tulajdonsága.
bircahang Kibeszélő 2022.05.02 06:06:00
Ülnek a presszóban a dúsgazdag polgárok és az általuk kitartott lumpen értelmiségiek. Majd megvitatják, hogy mik a munkásság feladatai. Nem, ez nem a 120 évvel ezelőtti Oroszország, ahol az orosz kommunista mozgalom pontosan ezt jelentette: munkást sose látott emberek munkásmozgalmat játszottak.…..
bircahang Mi lesz a háború vége? 2022.04.29 06:06:00
Mi az ukrajnai háború lehetséges kimenete? Azt mondanám, az ukrán győzelem esélye kb. 1 %. Ehhez az kellene, hogy a nyugat sikeres puccsot hajtson végre Moszkvában, s biztosítsa, hogy az új vezetés nyugatpárti legyen - ez nagyjából lehetetlen feladat. Tehát az orosz győzelem esélye 99 %,…..
Mr. Hyde 2022.04.29 08:06:28
@kunzoo:

Tény és való, hogy Oroszország az elején tett egy kísérletet arra, hogy a műfajhoz képest viszonylag kultúráltan rendezze ezt a dolgot.
Ez mindenképpen megérte, még így is, hogy nem volt eredményes. Nem kell elsőre ajtóstul rontani a házba.

Másodjára már lehet.

Bár így is önmérsékletet tanúsít Oroszország.

Nézzük a számokat és az arányokat:

Ukrajna teljes hadereje 250 000 fő.
A február 24 óta folyósított amerikai-NATO támogatás a 2022-es európai katonai fejlesztési források több mint kétharmadát és az orosz haderő 2022-es költségvetésének mintegy 11%-át teszik ki.
Ezt az összeget az elkövetkező fél évben meg fogják ötszörözni.
A lehetséges összes szankciót meghozta Oroszország ellen a Nyugat.

Ezzel szemben áll 190 000 orosz katona + kb egy 60 000 fős donbaszi milícia.
Oroszország tehát nem tartja be a támadóháborúk háromszoros túlerőre vonatkozó ökölszabályát, hanem 1:1-ben áll ki az ukrán haderő ellen, jórészt gyakorló és könnyűfegyverzettel, az elavulás határán lévő, leselejtezésre váró technikával.

Tehát a fegyverben tartott orosz haderő kb 12%-a, a mozgósítható haderő 2,3%-a és a potenciális tűzerő kb 0,8%-a harcol a teljes NATO támogatással megerősített ukrán katonai struktúra ellen.
Oroszország a viszont-szankciók területén jelentős mozgástérrel bír.

Lényegében nincsen olyan kimenetel, hogy Oroszország ne győzzön ebben a háborúban.
Természetesen minden hasonló kérdésre a válasz definíciófüggő. Olyan kérdés-e mint a "Kádár alatt kommunizmus volt-e?", a válasz csakis attól függ mit értünk kommunizmus alatt. A széles meghatározás szerint az a társadalom kapitalista, ahol a gazdaság alapja a termelőeszközök szabad…..
Mr. Hyde 2022.04.24 09:21:22
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Izraelben a törvény lehetővé teszi a földmagántulajdont, és a városi területeken ez meg is valósul.

Kínában nem teszi lehetővé a törvény a föld magántulajdonba adását.
Mr. Hyde 2022.04.24 09:31:33
@midnightcoder2:

Nem dobták ki a kommunizmust.

Egyszerűen annyi van, hogy megállapították, hogy a termelőerők jelenlegi és közeli történelmi jövőben várható fejlettségi szintje az általános árugazdálkodásnak felel meg. A termelési mód ehhez van hozzáigazítva.
A kommunista politika lényege nem az, hogy egy aszketikus egalotarizmis van van, hanem hogy a munkásosztály lehet képes csak az ipari társadalom tudományos irányítására.

A kínai gazdaság politika horizontja az, hogy olyan szintre fejlesszék a termelőerőket az elkövetkező 100 évben, ahol a termelékenységi szint már értelmetlené teszi az árugazdálkodást.

Azt biztos érted te is a mikro-ökonómiából, hogy a technológiai termelékenység nökevedése szabadon versenyző piacok mellett maximalizálja a javakat, miközben idővel lényegében nullára csökkenti a profitot.

A KKP nem akkor akarja megvalósítani a kommunizmust, amikor még nem lehet, hanem előkészíti a terepet a 2049 utáni politikai Mao-reneszánszhoz.
Annak idején a bolgár kommunista propaganda kedvenc idézete Georgi Dimitrov elvtárs egyik mondása volt, mely szerint "A történelem kereke forog, s forogni fog a kommunizmus végső győzelméig." - ezt a lipcsei pere során jelentette ki igen bátran. Aztán mindennek ez lett a végső hivatkozása a…..
Amikor alsó tagozatos általános iskolás voltam, nagyban ment az "El a kezekkel Vietnámtól!" kampány. Akkor még nem tettem fel a kérdést, de kicsit később felmerült bennem: az ellenség miért támadott, mi volt a motivációja? Mert az mégsem lehet, hogy az USA szimplán gonoszságból háborúzik, ez teljes…..
bircahang A mítosz fejlődik 2022.03.22 12:12:00
A holodomor mítosz alapja valós történelmi esemény. Minden hazug mítosz alapja valami valós esemény. (S persze a nem hazug mítoszok esetében is ez a helyzet.) A holodomor mítosz eredeti és valós alapja az 1932-1933. évi szovjet éhínség, melyben a becslések szerint 2-9 millió embert halt meg. Az…..
Mi a kereszténység viszonya az atomháborúhoz? Tény: mi keresztények nem félünk az atomháborútól. Szemrebbenés nélkül aktiválnánk az atomgombot, ha erre lenne szüksége a jó érdekében. De azért jobb lenne elkerülni. Kicsit olyan ez, mint a patkányírtás. Jobb lenne békében élni velük, azaz…..
Mr. Hyde 2022.03.17 08:23:11
@Deak Tamas:

Ha ez így lenne, akkor nem lettek volna keresztes hadjáratok.

Mindazonáltal maga a jóisten is megnyomta párszor a piros gombot, pl Sodoma elpusztításával vagy a Teremtés 6-9ben a nagy árvízzel.
bircahang Vége? 2022.03.09 06:06:00
Két hét telt el az orosz-ukrán háború kezdete óta. Olyan erős érzésem van, hogy valakik elszámolták magukat Moszkvában. Vagy eleve ellenséges beépülés zajlott. Ugyanis az eredeti terv az volt, 72 órán belül elesik Ukrajna. Arra volt minden alapozva, hogy nem lesz szükség hosszú…..
bircahang Kiművelt emberfők 2022.01.18 06:06:00
Az egyik liberális mítosz szerint az oktatás a jólét kulcsa. (Meg a korrupciómentesség, de arról már írtam.) Nem mondom, hogy nem fontos az oktatás. Műveltnek, tájékozottnak lenni önmagában is jó dolog. Csak éppen ez ugyanúgy nem okoz jólétet, mint mondjuk a gyümölcsfogyasztás, ami szintén…..
Erik S. Reinert norvég közgazdász írt egy érdekes könyvet 2007-ben, címe: Hogyan gazdagodtak meg a gazdag országok… s miért maradnak szegények a szegény országok? - ha jól tudom, magyarul nem lett kiadva, de az eredeti angol verzión kívül van még spanyol és orosz fordítása is (azt említem csak, ami…..
Mr. Hyde 2022.01.06 13:40:25
@cvsvrs:

Vallási egységet csak ott lehet teremteni, hol 90%+ ban van jelen egy vallás vagy felekezet. És ez is a kisebbség kiírtásával kell járjon, ugyanis egyszerre két isten nem lehet, mert az nem vallási egység, hanem vallásszabadság.

Elsőkörben a hétköznapi, közvetlen, szociális szükségeleteket kell rendezni, aztán hozzálátni nagyszabású fejlesztésekhez. A vallásnak nincsen jelentősége, mindenki abban hisz amiben akar, és élhesse is meg azt nyugodtan. Az a legjobb, ha vallási alapon hiszi el a társadalmi rendet. Persze azt csak akkor tudja megélni úgy, ha a társadalmi viszonyok számára kedvezően alakulnak. Ebből kifolyólag a vallást bármilyen holisztikus ideológia helyettesítheti, mert a spirituális rész bármin keresztül kiélhető.
bircahang Bolgár sajátosság 2022.01.05 12:12:00
A legfurcsább bolgár sajátosság a kommunizmusból a kapitalizmusba való átmenet során, hogy a kapitalizmus kezdeti időszakában rosszabb volt a áruellátottság, mint a kései kommunizmusban. A kései bolgár kommmunizmusban, amiről személyes tapasztalatom van 1986-1989 között, nagy volt az áruhiány,…..
Mr. Hyde 2022.01.06 09:57:28
@Gery87:

A gazdaság meg a társadalom már romokban volt az l. Vh végére, ezért tudták a hatalmat megszerezni a bolsevikok.

@midnightcoder2:
A közösségi/állami/társadalmi tulajdon a nagy alrendszerekre jó, mint az energetika, építőipar, szociális szolgáltatások stb.
Éppen a kisüzemre, kisvállalkozásra nem jó.
A szovjet modellnek nem volt lehetősége sem képessége ezt korrigálni.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az "államkapitalizmus" fogalmát pont ezért vezette be Lenin, mint az átmeneti társadalom berendezkedésére vonatkozó irányelvet. Ez volt a NEP, ami a jelenlegi kínai szocialista piacgazdaságnak feleltethető meg.

A világgazdasági válság és a geopolitikai környezet viszont nem tette lehetővé ennek kibontakoztatását: a szovjet rendszer elbukta volna a ll. Vh-t gyorsított iparosítás nélkül.
Sztálin látta ezt, és ez vezetett az adminisztratív tervgazdaság bevezetéséhez, amit a hidegháborús környezet és a későbbi vezetők inkompetenciájára kóros módon konzervált.

A kínaiaknak azért sikerült a reform, mert pacifikálták a nemzetközi viszonyaikat az USA-val. Csak ez biztosíthatja a megfelelő körülményeket.

A Szovjetunió történelmi szerepe a hagyományos imperializmus és a militáns kolonializmus megsemmisítése volt, amely teret adott a kínai fejlődésnek.