Regisztráció Blogot indítok
Adatok
llyes Edit (törölt)

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberek többsége biztosan nem tudná megjavítani a saját autóját, és legtöbbünknek - noha egész nap előtte ülünk és vele keressük a kenyerünket - fogalmunk sincs arról, hogyan működik a számítógépünk. Az ismeretek ilyen hiánya egészen biztosan sok rossz döntéshez…..
llyes Edit (törölt) 2010.07.02 09:18:58
@mérges vagyok: Ha középvezetői fizetéssel egy 40%-os törlesztő-növekedés azt jelenti, hogy nem marad pénz ennivalóra, 2 év alatt felélted a tartalékaidat és a hiteled bedőléssel fenyeget, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy túlvállaltad magad.

Hidd el, személyesen nagyon sajnálom, hogy egyedülálló anyaként ez történt veled, és tényleg nem az észt akarom osztani. :(
llyes Edit (törölt) 2010.07.02 10:30:21
@aszora: Ügyvédnek kell, hogy legyen felelősségbiztosítása, könyvelővel is csak akkor szabad szóba állni, ha van neki.

Egy kisebb kft. éves könyvvizsgálata 100.000 forint körül van. Gondolom, egy jelzáloghitel-szerződést is megvizsgál a független könyvvizsgáló ennyiért. Kiszámolja, hogy x% árfolyamváltozás esetén szerződés szerint mennyi lesz a törlesztő, stb. Írásba adja, felelősséget vállal érte. Egyoldalú szerződésmódosítással persze nem tud kalkulálni, de az többnyire (pl. a zöld banknál) csak rátesz egy-két lapáttal a krízisre, önmagában nem az temeti maga alá a hitelfelvevőt.

Ettől függetlenül persze sok igazság van abban, amit írsz, hogy nem csak az állampolgár, de minden szereplő tolja el magáról a felelősséget, és ebben egyes szereplők jobban tudják az érdekeiket érvényesíteni, mint mások.
llyes Edit (törölt) 2010.07.03 00:09:07
@mérges vagyok: "Csak a közjegyzőnél derült ki, hogy kamu kedvezményes beetető törlesztőrészlet van... Ha nem értenék a dologhoz... de nemzetközi joggal foglalkozom..."

Vannak azért itt nehezen értelmezhető momentumok ebben a történetben. :)

Ha másfél éve nem csökkentik az ügyleti kamatot, az valóban probléma, de ha nem vagy megelégedve a szolgáltatóval, akkor lépni kell és átvinni a hitelt másik bankhoz, nem pedig várni a csodára.

Mondjuk én az FHB-t eleve nagy ívben elkerültem volna (ha jól értem, náluk vagy).
Most néztem meg az asszonnyal az "Egy lányról" (An Education) c. filmet, amelyben a latinnak is jutott némi - persze méltatlan - szerep. Hogy az is értse, aki még nem látta (spoilerveszély nulla): van egy londoni kamaszlány, akit szülei Oxfordba szánnak, angol irodalom szakra (ez ugye…..
Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A…..
w A római patkányfogó 2010.04.02 05:45:00
Oké, feladom, eddig bírtam. Direkte igyekszem kerülni már, hogy a vallás, és azon belül a kereszténység abszurditásán rugózzak. Bár nem nagyon értem, miért ne tehetném akár hetente, elvégre a templomban is sok a műsorismétlés, mégis szeretnek az emberek rendszeresen ugyanarról…..
Magyarországon extrém nehéz dolga van annak, aki a közegellenállással szembemenve online akar bizniszelni. A legfrissebb áldozat a Cinterip uszodai partisorozatot szervező társaság, akik naiv módra azt gondolták, jó ötlet lenne neten is árulni a jegyeket. A szolgáltatás el is…..
 Az a jó az internetes megoldásokban, hogy könnyen, költséghatékonyan és elsősorban rugalmasan lehet alkalmazkodni nem várt helyzetekhez is. Történt e hét elején, hogy a Felvi.hu összeomlott, és ezért meghosszabbították egy szűk nappal a felsőoktatási jelentkezés…..
Nap mint nap szembesülök azzal, hogy milyen irtózatosan nagy szakadék van az internetből élő (szak)emberek és az internetet használó, vagy használni akaró vállalkozások, vállalkozók között. Szinte már kulturális szakadék.Az internetből élők egy jelentős része technológiai…..
Baló Györgynek rossz éve volt tavaly. Februárban otthagyta A szólás szabadságát, aztán felesége, Morvai Krisztina miatt nem vezethette az MTV EP-választási műsorát, majd szeptemberben, mikor már a tévéújság is beharangozta, az utolsó pillanatban kiderült, hogy nem indulhat el…..
Megszűnik Makovecz Imre 1983-ban alapított építészirodája, a Makona.  Az Inforádió riportere épp a római La Sapienza Egyetemen szerzett díszdoktori címe miatt beszélgetett az építésszel, és csak egész véletlenül említette a cégét, amire rögtön jött a válasz, hogy azt…..
llyes Edit (törölt) 2010.01.27 12:38:04
@kisgyerek9: Ha egy vállalkozó így áll a kérdéshez, a megrendelők egy jelentős része SOHA nem fog neki fizetni. Miért is tenné, ha a végtelenségig halogathatja a számla befogadását, és legfeljebb annyi hátrány éri, hogy azt mondják neki, ez "nem szép"?

A vállalkozások többségének cash flow nehézségei vannak, ha éppen van pénz a számlán, annak fizetnek, aki a legagresszívebben követeli, ami jár neki.
Nyelvesztelen Szenvedünk? 2008.10.13 18:40:00
Miért is nem lehetséges a magyarban szenvedő szerkezetet képezni? Emlékszünk még rá (a szerencsésebbek nem, mert nem volt ilyen élményük), hogy az általános iskolában mit tanítottak nekünk? „A magyarban nincsen szenvedő szerkezet. Nincsen olyan, hogy A macska fel van mászva…..
 Hallatlan, a nyílt utcán le akart ütni két útonálló. - Csuhás, ide a táskát!- rivalltak rám. A Gondviselésnek köszönhetően villámgyorsan előjött capoeira és karate tudásom, minekután mentőt és rendőrt hívtam, majd a rabkórházba bonbont akartam küldeni a…..
Mandiner blog Sok-sok reményt! 2009.12.24 08:01:00
  Karácsony alkalmával kiosztjuk az év olvasója díjat Teknősnek. Azért ő kapja, mert kilenc gyönyörű gyermek édesanyja, és mellette megtiszteli blogunkat rendszeres hozzászólásaival is.   Ezzel a családi fotóval és Lelky Lola Teknőssel készült interjújával…..
Nos, mint tudjátok, szombaton, a showműsor ideje alatt üzemelt a Csirip.com, vagyis az RTL Klub közösségi blokkja. Az oldal a Turulcsiripet (twitek), a Szörcs.hu-t (keresések) és a Ustreamet (élő streamvideók) használta arra, hogy egy valóban élő, közösségi szolgáltatást…..
A rossz helyen lévő növényekről szóló posztban már szerepelt Esztergom 2006-ban felújított főtere. Azóta született poszt a váci főtérről is, ahol a romkertet térdig érő falakkal szemléltették. Itt ezt másként oldották meg-de erről majd később.  A rejtvény az utolsó…..
llyes Edit (törölt) 2009.11.14 18:55:08
@aesculus: Akkor már csak az a kérdés, hogy hogyan került Bizáncba a magyarok őshazájában őshonos pettyes hasú oroszlán, mint uralkodói jelvény. :) No mindegy, nem akarom szétoffolni a témát, vissza Esztergomhoz: eléggé kőtenger jellege van ennek a helynek, aránytalanul kevés a növényzet -- ez főleg akkor érzékelhető, ha nem süt a nap és nem kék az ég.
Komolyan azt gondolta valaki, hogy ebben az országban pont 6 000 000 ember beoltása fog gördülékenyen és zökkenőmentesen megtörténni? De mókás ... :-) Komolyra fordítva az írást: Falus Ferenc országos tisztifőorvos adott egy szép és nagy interjút a Népszabadságnak. Olyan…..
Ahogy ígértem, belenézünk kicsit a Hacktivtiy Hack the Vendor játékának megoldásába, mindenki okulására. Az első szemrevételezett feladat az ingyenmenet.hu klónozott oldalán történő minél több pont megszerzése volt. Hogy a szorgoskezű kattintgatók próbálkozásainak gátat…..
llyes Edit (törölt) 2009.09.27 16:01:14
@Illyés Edit: Bocsánat, tinyurl helyett az eredeti linket másoltam be. (Miért nincs itt a blog.hu-n előnézet?)
llyes Edit (törölt) 2009.09.27 17:01:19
@_2501: Elsősorban nem neked írtam mindezt, hanem azoknak a Drupal iránt érdeklődő, többségében laikus látogatóknak, akik a jövőben a keresőkön keresztül érkeznek erre az oldalra, és esetleg félreértenék a helyzetet és emiatt átmennének a konkurenciához a Joomla táborba. ;)

De most már tényleg túl van tárgyalva a téma.
Pénteken egy buliban összefutottam az egyik magyar startup irodavezetőjével, aki azt mesélte, hogy felvételiztetésnél nem elegendő számukra, hogy valaki jó önéletrajzzal rendelkezzen. Számára az is fontos szempont, hogy a leendő munkatárs részévé tudjon válni a…..
Egy közszolgáltató cég weboldalának a célja az, hogy informáljon. Gyorsan, könnyen szabatosan. Nem az a dolga, hogy zenéljen. Nem szórakozni járok oda, hanem információért!Ráadásul előfordul, hogy rövid időn belül többször is vissza kell oda térnem. Ilyenkor piszok zavaró, ha…..
Egy portál építésénél a legnehezebb kérdés az, hogy kinek a kezébe rakjuk a sorsunk, vagyis ki legyen az, aki a programozást megcsinálja. Ugyanis változtati, módosítani jellemzően az tud, aki készítette az oldalt. Ha el akarunk szakadni az "ősforrástól", akkor szinte…..
llyes Edit (törölt) 2009.05.22 13:37:57
@Konrad: "Egy zárt rendszer esetében is lehetnek hibák, de azok kiderülése sokkal nehézkesebb"

Nem. Kérlek olvasd el újra tanarurkerem hozzászólását.

Még egy érvet mondanék a nyílt forráskódú, kész rendszerek mellett: többnyire könnyebb egyikről a másikra váltani, mint zárt kódúról egy másik zárt kódúra, vagy zárt kódúról nyílt kódúra. A külső megfelelési kényszer - ti. hogy pár hónapon belül fel kell tenni a következő frissítést, tehát nem hegeszthetem össze-vissza a rendszert - a gyakorlatban _általában _ fegyelmezettebb fejlesztői magatartást eredményez.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha csapatot váltunk, és a másik csapat másik technológiával szeretne dolgozni, akkor egy junior programozó egy-két nap alatt át tudja mozgatni az adatainkat a másik rendszerbe. (Ráadásul erre vannak kész migráló megoldások is, Wordpress -> Drupal, Drupal -> Wordpress, stb.)

Nem állítom, hogy minden zárt rendszer kusza, csak azt, hogy ott nincs _külső_ fegyelmező eszköz - sőt, ellenérdekeltség van (minél kuszább a kód és az adatbázis, annál nehezebben fog lecserélni a megrendelő).
llyes Edit (törölt) 2009.05.23 13:02:56
@cserepj: Arra próbáltam felhívni a figyelmet, ezek szerint sikertelenül, hogy egy nyílt forrású rendszer használata esetén sokkal nagyobb a külső megfelelési kényszer. Azt látom, hogy zárt rendszereknél sokkal könnyebben megy a gányolás, például mert senki se látja, vagy mert nem kell tartani attól, hogy a következő biztonsági frissítést nem tudjuk rátenni a rendszerre. Ezért ha váltani kell valami másra, _nagy valószínűséggel_ könnyebben fog menni, mint egy olyan rendszer esetében, ahol a fegyelmezetlenségnek esetenként nincsenek azonnal érzékelhető negatív következményei.

Konrád cikke nem azokról az ügyfelekről szólt, akik "banki adatokat" akarnának migrálni. Olyan kis- és középvállalkozásokról lehet itt szó, ahol nincs házon belül programozói erőforrás, a megrendelő pedig nincs abban a helyzetben, hogy megítélje a fejlesztés minőségét. Kénytelen rábízni magát a fejlesztő lelkiismeretére - és nyílt forrás esetén emellett számíthat a külső kényszerre is, amit egy közösségi fejlesztésű rendszer jelent. (Természetesen ez sem 100%-os garancia, olyan egyáltalán nincs.)
llyes Edit (törölt) 2009.05.23 14:02:56
@Atisp:

"Persze egy-egy dolog belefejelesztése sokkal körülményesebb és drágább lehet"

Vagy olcsóbb, és pár sor kóddal megoldható.

"Gyakran tudatosan írnak ilyen hack programokat egyes keretrendszerek biztonsági hibáira."

Még gyakrabban meg csak mennek végig az oldalakon, és minden űrlapnál bepróbálkoznak. És teljesen mindegy, hogy az űrlapot nyílt vagy zárt program állítja elő, ha lyukas, akkor fel fogják törni.