Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ysu

10 bejegyzést írt és 130 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
BTMN, SNI. Ezek olyan betűszavak, amelyeket csak az érintettek és a pedagógusok értenek. Balog Zoltán biztosan nem. De úgy tűnik, Aáry-Tamás Lajos sem tudja azt, hogy néz ki a helyzetet bemutató Venn-diagram, ha diszgráfiáról, diszlexiáról, vagy épp diszkalkuliáról beszélünk. Valójában 1000 olyan…..
Ha valami az állam szárnyai alá kerülhet ma Magyarországon, egyáltalán nem érdemes rá mérget venni, hogy a végén esetleg mégsem kerül oda. A feltételes mód csupán a kötelező körökre épülő színdarab elengedhetetlen díszlete. Lehet tovább haladni, emberek. Semmi…..
Ysu 2013.10.11 17:32:44
@Sir Galahad: Csak hogy ne félinformációk alapján ítélj. A Pető Intézet vezetőségében nem ment a belháború évekig, egészen pontosan az történt, hogy néhány évvel ezelőtt egy olyan rektort (a mostani elődjét) neveztek ki az intézmény élére, aki a Pető féle konduktív pedagógiát nem ismerte, nem tisztelte, és olyan változtatásokat akart bevezetni, amik az ott folyó munkát nagyban ellehetetlenítették volna. Az egész intézet egy emberként kelt ki ellene, ebből néhány szószólót az illető hölgy kirúgott, de aztán a folyamatos nyomás hatására neki is mennie kellett. Az általa kirúgott kollegák viszont nem őt, hanem az Intézetet perelték, tehát azok szívták meg a dolgot, akik a kirúgottakkal voltak egy véleményen, mert rájuk hárult a bíróság által megítélt pénz kitermelése.
Ysu 2013.10.11 17:35:28
@vladimir964: A Pető Intézet korábban közhasznú közalapítványként működött, a jog szerint tilos volt profitot kitermelnie.
Jó reggelt! Fiam mai üzenőfüzeti beírása: Tisztelt Szülő! Lacika tanulási idő alatt a radírral dobálja osztálytársait! Kérem, beszélgessen el vele! Köszönettel, Osztályfőnök .......... Elbeszélgettünk. Ezentúl tanulási időn túl fog radírral dobálózni.…..
Az idei év botránya miatt változtattak a szavazási rendszeren. Azerbajdzsánt vádolják bundagyanúval, hogy megvették a szavazatokat. Mondjuk hiába, mert csak másodikként zárták a versenyt. (Mi meg tizedikként, csalás nélkül, azt se felejtsük el.) Európa leghíresebb dalversenyén…..
Ysu 2013.09.25 20:06:34
@Hoppácska: Tavaly hoztak erre egy szabályt, vagyis úgy változtattak a szabályokon, hogy korlátozza a rokonnépi egymásra szavazást. Ki is esett az összes balkáni szláv ország. Nekünk legfeljebb az tűnhetett fel, hogy miért nem kaptunk pontot Romániától.
Itt az ősz, hiába pasztellszínűek még a delek, ha a hideg estéken a tél már ott áll az ablakoknál, és úgy bámul be, mint valami b-osztályú horrorfilm sorozatgyilkosa. Nem elég ide a távfűtés, egy egész ország húzódik közelebb a tévékhez, hogy melegedjen. Hogy meséljenek…..
Ysu 2013.09.09 06:36:04
@ajatollah: "Elvileg" nem karaoke-műsor, hanem tehetségkutató. És szóban minden egyes műsor elején hangoztatják is, hogy egyediséget, karaktert keresnek, nem elég a jó hang. Az is látszik így tíz év után, hogy tényleg a karakter és a karizma tartja a pályán az énekeseket, ha fegyelmezett munkával jár együtt, akkor akár hosszabb távon is meg tudnak maradni. L. Caramel, Rúzsa Magdi . Oláh Ibolyából sajnos hiányzott a fegyelmezettség. (Talán még Tóth Gabit tudnám mondani félve, bár ő most nagyon el tudja rontani a dolgot, ha nem vigyáz).
Más kérdés, hogy az utóbbi időkben a szép szavakon túl semmi sem történik az ügyben, hogy a műsorok túllépjenek a karaoke szinten. Ebben nem csak a zsűri és a résztvevők, hanem a zenei produceri munka, a dalválasztások, a hangszerelések is ludasak.
Miután az X-faktornak még egy átütő karaktert sem sikerült felfedeznie, kételkedem, hogy most a megváltozott zsűrivel sikeresebbek lennének.
Ysu 2013.09.09 13:40:37
@ajatollah: Volt már rá példa a tehetségkutatókban, hogy énekesek nem szimplán elénekelték más dalát, hanem értelmezték, feldolgozták, sajátjukká tették. Hozzátettek valamit. Nézd meg pl. Oláh Ibolya miket énekelt az első Megában. Vagy Caramel a másodikban. Vagy Rúzsa Magdi, Póka Angéla a harmadikban. (Pl. R. M. Pély Végső Vallomását simán úgy énekelte el, hogy az messze jobb lett, mint az eredeti. De lehetne még más példákat is hozni.)
Sajnos az X-faktorban nem láttunk erre példákat, és valószínűleg nem is fogunk. Ezért írtam, hogy a dolog "elméletileg lehetséges".
A nyári öltözékeinkhez bátran viselhetünk vidám, színes kiegészítőket, és ez különösen igaz a saját kezűleg készített darabokra, amelyeknek nagy előnye, hogy színűket és stílusukat is tökéletesen a ruhánkhoz passzíthatjuk. Remélem, találtok kedvetekre valót!..
Egyszerűen félelmetes az, amit a CBS nálunk Agymenők címmel sugárzott sitcomja, a The Big Bang Theory művel a nézettségi versenyben. A 2007/08-as idény egyik "jó, nézzük meg, oszt majd kiderül" felkiáltással műsorba küldött sorozata tavaly novemberben ért fel a csúcsra úgy,…..
Geszti Péter berágott A Dal zsűrijére, mert az általa írt három dalból kettőt kiszórt a zsűri, így nem jutott tovább sem Éliás Gyula Junior, sem pedig Fehér Zoli - írja a Bors. Geszti a lapnak úgy nyilatkozott, hogy abban bízott, hogy a szakmai ítészek jobban értékelik…..
Ysu 2013.02.16 17:10:06
@mézescsók: Lehet, hogy tényleg mit sem vesztenénk vele, ha nem indulnánk. És mégis, évről évre nekigyürkőzünk, mert sok előadó számára csábító a gondolat, hogy megmutatkozzon Európa színpadán, sok millióan hallják a dalát, netalán világsikert érjen el (ezt objektíven sejthetjük, hogy nem így fog történni, de az előadók számára a remény hal meg utoljára).

Engem a területi egymásra szavazás annyira nem zavar. Valahol érthetőnek tartom, hogy ha valaki szorít az országáért, és speciel megteheti, akkor szavaz rá, akár vendégmunkás, akár határon túlon élő kisebbség. Mi magyarok is elvárjuk ezeket a szavazatokat a határon túli magyaroktól. Bár minden kudarcot azzal hárítunk el, hogy "egyedül vagyunk Európában, ráadásul utálnak minket", ez nem teljesen igaz, mert lehet, hogy Ciprus minden évben 12 pontot kap a görögöktől, amire mi magyarok roppant dühösek leszünk, de azért örülünk, ha Szerbiától 12, Romániától 10, Horvátországtól 8 pontot kapunk, és csurranhat-cseppenhet Ausztriától, Szlovákiától is.
Az egymásra szavazás további oka, hogy a rokon kultúrák (szláv, latin, északi) képviselőit "ismerősként" köszöntik az azonos kultúrákhoz tartozók. Ebből mi már jobban kimaradunk, bár a finnek érdekes módon számon tartják a nyelvrokonságot, és szimpatizálnak velünk, ezen kívül az északi országoktól gyakran kapunk pontokat. Valahol ezt is érthetőnek tartom, ha nem is segíti a dolgunkat.
Az egymásra szavazás azóta igazán durva, mióta szétváltak a balkáni és ez ex-szovjet államok, talán a legdurvább 2007-ben volt, mert azután vezették vissza a fele zsűri, fele közönség rendszert. És mi mégis 2007-ben jutottunk be a Top 10-be. Magdi viszonylag kevés országtól kapott 12 pontot (csak Szerbiától, egyértelműen köszönhetően a vajdasági magyaroknak), kapott még egy-két országtól 8-10-et, és nagyon sok országtól kapott 2-6 pontot. Miután a legtöbb ország kiosztotta a 8-12 pontokat az egymásra szavazás szabályainak megfelelően, a maradékot a valamilyen szempontból kiemelkedő, egyedi, emlékezetes produkciókra adta. És íme, ezzel már be lehetett jutni Top 10-be. Másfelől még egyetlen ország sem nyert még csak a saját blokkjának szavazataival, ehhez szükség van a többi blokk szavazatára, itt szintén valami módon a produkció emlékezetessége a kulcs (meg előny, ha az országnak sok pénze van, és dalát jó előre tudja promotálni töb célországban, ha ütős a videoklipp, stb.) Mi nem tudjuk ilyen szinten promotálni a dalunkat, és én épp ezért nem is nagyon hiszek abban, hogy győzhetnénk. De ettől még simán elérhetünk jó eredményt 4-12. hely között egy elég jó dal, ütős előadó, emlékezetes produkció kombóval.
Ysu 2013.02.18 20:40:30
@mézescsók: A Gyevi bírónak adott válaszodhoz. Csiszár fölöslegesen kötekedett Magdival, voltaképpen egyetértettek, csak két külön dologról beszéltek. Magdi azt mondta, hogy Mónika dala tipikus "eurovíziós-dal". Hogy létezik ilyen fogalom, és ezt a fajta dalt takarja. Nem állította, hogy ezzel lehet nyerni eurovíziót, vagy hogy ez lenne a követendő. Csiszár azt állította, hogy nincs olyan, hogy "tipikus eurovíziós dal", merthogy Lordi, meg Aprócska Blues stb. A vicc csak az, hogy két versenyzővel azelőtt éppen Csiszár szegezte a kérdést Lillának, hogy "Miből gondolod, hogy a dalod ki fog lógni 42 ugyanilyen hangzású dal közül"? Ezzel voltaképpen pontosan azt mondta, hogy az Eurovízióra gyakran küldenek egy bizonyos nagyívű, dallamos dalt, mint pl. Lilla dal, mint pl. Mónika dala. Magdi viszont a műsor előtt hosszan beszélt arról, hogy ő a nem eurovíziós dalokat szereti, mert azok kilógnak a mezőnyből, könnyebb emlékezni rájuk. (Szóval kb. azt nyilatkozta, amit Csiszár is közbevetett, csak tök fölöslegesen, mert nem ez volt a kérdés.)

Cserpes Laura engem sem fogott meg, de a reakciókból látszott, hogy ez a helyszíni hangzás - tévébe került hangzás eltéréséből is adódott, illetve Laura kisugárzása csak a helyszínen hatott, de a tévébe nem jutott át (X Faktorban is gyakran volt ilyen, pl. Antal Timi a helyszínen gyakran megríkatta a zsűrit, én meg csak ültem bambán a tévé előtt, hogy mi volt ez a lélektelen gyengécske előadás). Magdinak az "angyal téma" közel áll a szívéhez, ezért elhiszem, hogy ez az előadás (amit mi nem úgy hallottunk mint ő) elvarázsolta. Amúgy a facebookon úgy láttam, hogy a fiúk között azért nagy sikert aratott (ha nem az angyali megjelenése, akkor az erősen kivágott ruhája és szoknyája :))
OSZK A Margitsziget névadója 2013.01.18 15:03:48
1270. január 18-án halt meg az Árpád-ház egyik leghíresebb szentje Szent Margit. A legendáját tartalmazó kódex a Kézirattárban található. A digitális változat elérhető a Magyar Nyelvemlékek című honlapunkon. Szülei Margitot három évesen a veszprémi Szent Katalin zárdába…..
Ysu 2013.01.19 08:36:35
@Messidor: Én úgy ismerem történetet, hogy Margit próbált minél aszketikusabb életet élni, és ennek megfelelően magát kínozta. Azt hiszem, 29 éves korában halt meg. (De lehet, hogy ez a "hivatalos" verzió. :))
Tessék elképzelni a következőt: felkérünk egy közepesnél tehetségesebb festőt, hogy fesse meg nekünk kedvenc politikusunk (elképzelt) aktját, ehhez biztosítunk egy majdnem minden igényt kielégítő, de kissé szűkös műtermet, stabil állványt, kiváló minőségű vásznat és…..
Ysu 2012.10.28 14:16:16
@ElPadre: A röhej, hogy abban a stílusban, ahogy Lass Bea énekelte a Bang, Bang-et, akár a Diamonds Are Fprever-t is énekelhette volna. És még legalább három-négy megúszósnál éreztem, hogy a dal stílusa egy hasonló stílusú Bond számért kiált. Nem egészen értettem, hogy ha meghirdetnek egy tematikát, miért kell kihátrálni mögüle?
Oké, valakinek nem tetszik/nem fekszik valamelyik szám stílusa. Oké, lehet kreatívan feldolgozni, átdolgozni. Én nem várom el, hogy úgy és "majdnem olyan jól" énekeljék el, mint az eredeti, mert ha az eredetit akarom nézni, akkor leveszem a polcról. Alakítsák magukra, adjanak neki más értelmet, de azért legyen még felismerhető. Ezért tetszett tegnap a Like a legjobban (Szulitának szerintem messze jobb hangja van, mint Timinek és Adélnak összerakva, és Petra is nagyon jó, nekem még Vali is tetszik, csak nála nem mindegy, milyen számot kap). Stone is meglepően jó volt, magához képest mindenképpen, de nála is azt értékeltem, hogy Bond dalt hozott, és magára illesztve adta elő. Bea sokkal jobb volt annál, mint ahogy a zsűri leszólta, Gergő és Timi hiába megbízhatóan jók, más mezőnyből valóban nem lógnának ki, felesleges a zsűrinek ennyire isteníteni őket. No persze, ahol Zámbó "Megerőszakolom a dalt" Krisztián a mérce, ott könnyű jónak lenni.
Ysu 2012.10.28 14:21:25
@messi24: "hogyan változtassunk prostituálttá egy régen normális lányt"

Azért Adélt (gondolom róla beszélsz), nem ők teszik ilyenné, a csajszi alapból ilyen. Pont olyan volt tegnap is, mint a válogatón. Lehet, hogy kevesebb volt rajta a ruha, nem tudom. Amúgy nem tudom, miért prostizza mindenki, pontosan olyan, mint a 30-as évek revütáncosai voltak.
Kimentem tegnap a Milla demonstrációjára. Hosszas tépelődés után végül arra jutottam az előzetes beharangozó alapján – amire majd visszatérek – hogy a szereplők többsége szimpatikus, az aggályosakat pedig majd megítélem a beszédjük alapján, így a saját +1 főnyi…..
Ysu 2012.10.24 18:47:36
@babakék: Mi a Török Gábor-i magatartás?
Új évad, új szabályok - a Megasztár új kiadásában legalábbis mindenképpen. Már a válogatón is akadt változás bőven (erről majd kritikánkban bővebben is szólunk), de a Blikk mai számából az is kiderült, hogy a legjobb 24 versenyző közül nem a közönség választja ki a…..
Újabb epizódhoz érkeztünk a gigadrámai zenés reality válogatásos szakaszában, lássuk, sikerül-e űberelni a múlt hetit. A Négyek ezúttal 4 sötét száguldó Seattal érkeznek, hogy fantomkép formájában realizálódjanak a színpadon. Remélem, egyszer tényleg bedobnak majd…..
Ysu 2011.09.12 14:27:05
@ap: Szirota Dzsenifer. De ő idén nem jön vissza. És igen, örülök, hogy Katica és Enikő visszajöttek, és hogy van esélyük. Náluknál sokkal gyengébbek kerültek be tavaly, Fanni és Dorka mindenképpen, de én Vecától sem vagyok elájulva. És igenis jó, hogy van visszajöveteli lehetőség, mert a zsűri sincs rászorulva, hogy egy nagyon tehetséges, de még fejlődőben lévő énekest idő előtt beválogasson. Ha pl. most nem jutna be Kováts Veronika, megnyugtatna a tudat, hogy talán jövőre újra próbálkozik majd. Vagy azután.

A tegnapi adásban Enikő nagyot énekelt. Szép volt nagyon. Hogy ordított volna? Nem tűnt fel. Pedig én szeretem, ha egy dalt érzelmektől túláradóan ordítanak el, nem véletlenül a kedvenc énekesnőm Rúzsa Magdi. Muzikálisan ordítani, és közben megmaradni a hangnemben egyébként elképzelhetetlenül nehéz lehet, úgyhogy ne tessék leszólni ezt a fajta éneklést. Ettől függetlenül, Enikő éneke távol állt az ordítástól.
 Na itt is van Magyarország legteátrálisabb tehetségkutató reality-je a 2. évaddal, remélhetőleg még több könnyel, drámval és sorstragédiával, mint az első szezonban, és akkor biztosan nem fogunk unatkozni. Ez még természetesen nem az élőadásos-szavazásos szakasz, hanem…..
Ysu 2011.09.05 21:52:40
@Patreides: Azt állítod, hogy Rúzsa Magdi mögött nem áll olyan zeneszerző, mint Presser, csak a Rakonczay félék. Ám az az igazság, hogy Presser nagyon is ott áll Magdi mögött, írt neki számot nem egyet, a nyáron két közös fellépésük is volt. Presseren kívül ott van Novák és Geszti, de méginkább az ex-MEX két remek zenésze, Závodi Gábor és Madarász Gábor, akik a zenekarában is játszanak.

Akkor az X Faktorról. Nekem eddig sokkal jobban bejön, mint az első. Abban egyedül Szirota Dzsenifertől voltam elájulva az elején, s máig úgy gondolom, hogy az X Faktor nagy tehetségeket fedezett fel, de egy olyat sem, akiben valóban benne lett volna az a bizonyos X . (Én libabőr-faktorként azonosítom). Most rögtön 3 is volt: Veronika a Miley Cyrus dallal és Gergő a Mad Worlddel (végre igazi kamaszokról/kamaszoknak szóló dalok, nem még egy Whitney Houston), valamint Petra a Joplinnal. Az ikrek is helyesek voltak, de bennük nem érzek annyi tartalékot, különösen Mariann (fogszabályzós) gyenge láncszem. Egyébként egyik reményteli tehetség sem énekelt tökéletesen, volt egy csomó hiba mindegyik produkcióban, amit láttunk, de benne volt az X ígérete. Hogy tényleg megvan-e bennük ez a plusz, az később kiderül. Remélem, még sokáig követhetjük őket.
Lehet, hogy az enyhe paranoia jele a kormány balfaszságát látni mindenben, de mégis eszembe jutott, hogy Wolf Kati csalódást keltő 22. helyezése az eurovíziós dalfesztivál szombati döntőjében igenis a magyar diplomácia műve. Elvégre néhány napja azt lehetett hallani, hogy a…..
Manapság is tombol ez a betegség a modern sorozatok körében is, hiszen elég, ha a FlashForward vagy a Terminátor széria befejezésére gondolunk. Lezáratlan, megoldás nélküli finálék voltak ezek, a katarzisról pedig ne is beszéljünk. Számos műsort tettek tönkre így a készítők,…..
Ysu 2010.06.08 18:38:19
@bigBB: Ne érts félre, a ST-k közül nekem is a DS9 a kedvencem. Problémáim a zárórésszel vannak. A Dominion háború lezárása kissé túl gyors, kicsit olyan wtf jellegű, ami fura, mert akkor már 2-3 évad óta megy a harc. Utána egy kis búcsúzkodás, majd jön a Sisko-Winn-Dukat féle mitologikus lezárás, ami már jobb valamelyest, majd utána ismét búcsúzkodunk egy sort, és aztán vége. A visszaemlékezések jók lennének, _ha_ sikerült volna megegyezni Ms. Farrellel, mert az, hogy Worf nem Jadziára emlékszik vissza, az kicsit (nem kicsit) fáj. Kb. ilyen problémáim vannak vele, és pont azért haragszom rá, mert nagyon szeretem azt a sorozatot.
Ysu 2010.06.08 20:10:48
@yippyupp: Én befejezném a helyedben, és eldönteném, tetszik-e. A 4. szezon hangulata és a Capricáé nem áll távol egymástól, még az is lehet, hogy tetszene. Nem gondolnám, hogy rosszabb a 4., mint a többi, de nagyon más. (Mondjuk mind a 3. sem hasonlít az 1-2-re, szóval ez kapásból 3 különböző stílus.)Én mindegyik szezont szeretem, mindegyiket másért. Szimbolikában, mondanivalóban a 4. komolyabb,fajsúlyosabb, kiemelkedőbb, mint a többi, de nehezebben emészthető, és kevésbé sci-fi, mint a korábbiak.
Ysu 2010.06.08 21:47:38
@Moso: Hát nem szörnyű, hogy az a nyavajás "haldokló vezér" képes volt néhány órával túlélni azt, hogy megtalálták a Földet, és csak azután halt meg? Szerintem ez a találati arány egy 3600 éves jóslattól szép teljesítmény.
Azt meg gondolom, senki sem feltételezte, hogy Ron Moore a személyes kedvenc színészét, és két Oscar jelölésével a sorozat húzónevét a finálénál hamarabb elengedi.

Egyébként a 4. szezonról, és a többiről is részletesen írtam a nevem melleti blogon (2. szezon 6 epizódja még hiányzik). Persze az epizódok megnézése után tessenek olvasni, mert kár előre elspoilerezni a dolgokat.
Na tessék, minek kellett hazudozni? Miért siránkozott annyira az LMP? Ahogy ez a kép, amely egy kelenföldi ház liftjében készült, szépen bizonyítja, Molnár most már büszke a szocialista pártra. Tessék csak megkeresni a logót, majd kiszúrja a szemet!..
Az amerikai oktatásról furcsa, egymásnak gyakran ellentmondó sztereotípiák élnek az emberek fejében. Azt gondoljuk róla, hogy semmit sem ér, az amerikaiak tájékozatlanok, alig tudnak írni-olvasni, másrészről pedig a világ első 50 legjobb egyeteme Amerikában található. Prinz Dani…..
Ysu 2010.03.21 08:56:54
@Rabyn: Azért nagyon sokan tudják azt, hogy hol van Afrika, és azt is, hogy hol van Párizs. Aminthogy valószínűleg itt Magyarországon is fogunk bőven találni olyanokat, akik nem tudják. Nem lenne fair a mucsaröcsögei Mari néni és Józsi bácsi tudásából kiindulva kijelenteni, hogy a magyarok műveletlenek, nem igaz?
Az való igaz, hogy ők az európai tradicionális műveltségi adatokra kevesebb figyelmet fordítanak. Nem tanulják az európai történelmet, földrajzot, irodalmat, csak annyira, amennyire az őket érinti. Viszont sokkal több gyakorlati ismeretük van, praktikus dolgok - legalábbis ezt tanítják az iskolarendszerükről az egyetemen.
Valójában az egész már szinte módszerfilozófiai kérdés: kimondható, hogy az európai műveltség kötelező kell, hogy legyen egy nem európai számára? Valóban az európai műveltség határozza meg ma is a "művelt létet"?
(Én azt gondolom, hogy fontos a műveltség - nekünk meg mindenképpen, hiszen itt élünk - de nem biztos, hogy ugyanezt kell elvárnunk egy másik földrész lakóitól. Ilyen alapon az afrikai országok is tarthatnak minket műveletlennek, mert bizony, csak körülbelülre tudom, hogy melyik ország, hol helyezkedik el, és rég elfelejtettem már a fővárosok nevét.)
2009. április 23-án, két héttel az EP-választás előtti gyűjtés befejezése előtt 8056 cédulánk volt, és vele egy álom, amit csak suttogva mertünk kimondani. Akkor 11.944 cédula hiányzott még és lehetetlennek tűnt a feladat. Mindenhonnan azt hallottuk, hogy az LMP el fog bukni,…..
A következő levél első olvasása közben nem tudtam eldönteni, hogy miről is szól igazán. Dühös a levélíró, mert egy ordenáré hangon kiabáló tanárnőt látott-hallott egy iskola folyosóján, vagy sajnálja, mert a legtöbb nő, önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy nem…..
A Marcella levelére érkezett sok komment közül az alábbit emeltük ki, érdemesnek tartva arra, hogy önálló posztként megjelenjen, mivel nagyon jól leírja a fejlesztésre szoruló gyerekek kálváriáját. Intézményi segítség nincsen, a speciális iskolák ígéretei pedig rendre…..
Ysu 2010.02.26 08:54:57
Csatlakozni tudok a posztíróhoz. Mi is ebben a cipőben járunk, csak még az elején. A fiam 5 éves, pici gyerekként mozgásbeli lemaradása volt, ami miatt neurológiai beutalóval Dévény tornára, majd a Pető Intézetbe jártunk. Az idők folyamán a mozgása javult, a beszéde viszont nem akart beindulni, így 3 éves korától rendszeresen járt logopédushoz, fejlesztő pedagógushoz, illetve az egyik logopédus tanácsára HRG tornára, amit sajnos anyagilag nem bírtunk, így másfél év után abbahagytuk.
A mi tapasztalaink, főleg eleinte, inkább pozitívak voltak, különösen a nem gyógypedagógiai intézetek hozzáállását tekintve. A Dévény-gyógytornász egy tündér volt, pedig beutalóval, ingyen jártunk hozzá. Sajnos a keze nem bírta a fokozatos igénybevételt, és kénytelen volt elbocsátani minket. A Petőben, ahol én is dolgozom, csodálatos kollegák dolgoztak vele, velünk, rengeteget tanultam tőlük mind a szakmáról, mind a szülőkkel való partnerségről. A fejlesztőpszichológus, akihez kontrollra jártunk, szintén nagyszerű ember, öröm volt hozzá járni. A nevelési tanácsadó logopédusa szintén fantasztikusan foglalkozott vel, neki sikerült beindítani először a fiam beszédét. Emellett a bölcsődében papír nélkül foglalkozott vele logopédus, fejlesztő pedagógus, mivel a Szakértői Bizottsághoz beküldött papír ellenére a hivatalos szerveknek mindig volt fontosabb dolguk, hogy megvizsgáljanak minket. A bölcsődében úgy maradhatott egy évet, hogy a Bizottságnak küldött sokadik sürgető telefon után visszaüzentek, hogy ha jónak látják, tartsák vissza a gyereket még egy évig. Visszatartották, a fiam jól érezte magát. Az óvodába lépés után egy hónappal nézte meg a Halmi út, miközben az óvodavezető vért izzadt az adminisztrációval, mert neki nagyon kellett volna tudni, hogy a gyerek SNI-s-e. Az lett, méghozzá organikus eredetet állapítottak meg, és három logopédiát írtak elő neki, azzal a kikötéssel, hogy a már meglévő nevelési tanácsadós logopédus nem számíthat bele.
Innentől olyan hatalmi és presztízsharcokba kerültünk, hogy csak kapkodom a fejem. Az óvoda logopédusa nem hajlandó/nem tud 3 foglalkozást biztosítani, de vigyem el a kerületi gyógypedagógiai iskolába egy kollegához 1x, ő foglalkozik vele 2x. A nevelési tanácsadó szerint egyértelmű, hogy járna a gyereknek szenzoros mozgásfejlesztés, és nem érti, miért nem írta ezt rá a Bizottság a papírra. A Bizottság szakértője szerint akkor is jár, ha nem írja rá, ezért ő nem köteles ráírni (egy sor!) A gyógypedagógiai iskola szerint, amelyik biztosíthatná a tornát, csak akkor járhat a gyerek, ha van papír. Ugyanezen iskola logopédusától a hajam tépem - lekezelő, ismeretlenül is leszólja a kollegáit, 20 perc alatt megmondja nekem, hogy a gyerekem miket tud, és miket nem (aki látott már gyereket közelről, az tudhatja, hogy az első 20 perc ismeretlen környezetben, egy indulatokkal teli ismeretlen pedagógussal találkozva minden, csak nem mérvadó). Az első pár alkalommal megkockáztattam, hogy elmondjam, a gyerek mi mindent tud otthon, spontán helyzetben, de hamar helyrerakott, hiszen én csak szülő vagyok, semmi esetre sem szakember, ha ő azt mondja, hogy a gyerek nem tudja a testrészeket, akkor nem tudja, ha ő azt mondja, hogy nem tud fújni, akkor nem tud, bizonyára csak érzékcsalódás, hogy mindezeket otthon produkálja. Miközben a gyógypedagógia intézetben, ahol a legnagyobb megértéssel és segítőkészséggel kéne találkoznunk, folyamatosan a posztban is említett bürokráciát és tehetetlenséget tapasztaljuk, a normál ovi vezetője hónapok óta küzd, hogy a gyerekem kaphasson szenzoros tornát, hogy kaphasson 50%-os étkezési hozzájárulást, hogy minél jobban fejlődjön.
Köszönöm, hogy vannak ilyen pedagógusok is. (És elnézést a hosszú hozzászólásért.)
Ysu 2010.02.26 14:34:38
Pedagógusként, sérült gyerekekkel foglalkozva iszonyatosan fontosnak látom a szülőkkel való jó kapcsolat kialakítását. A szülők segítsége nélkül fele annyi eredményt sem lehet elérni. A legtöbb szülő valamilyen módon maga is sérül egy kicsit ebben a több éves elkeserítő hercehurcában, amit egy rászoruló gyerek nevelése jelent. Legjobb esetben is gyakran tanácstalan, elkeseredett, bizonytalan, folyamatosan azon agyal, hogy mit rontott el, miért pont vele történik mindez, mit tudna tenni, hogy jobb legyen a helyzet. Nem tudja, mivel segít többet, ha mindehova viszi a gyereket, abban a reményben, hogy jobban fejlődik, vagy inkább sehova sem viszi, inkább hagyja, hogy gyerek legyen. Az igazság valahol a kettő között van, de remélem, elhiszitek nekem, rettenetes nehéz eltalálni a helyes arányt. Biztosan nem jó, ha a gyerek nem kap fejlesztést, és biztosan nem jó, ha másból sem áll az élete, csak házi feladatok sokaságából (a mi logopédusunk pl. nyugodt lelkiismerettel ad fel kb 12 órára való feladatot "mindennapi" ismétlésre, miközben ő mindössze fél órára, 3-4 feladatra tudja lekötni az 5 éves gyerek figyelmét, akinek kora szerint a valódi fejlesztő tevékenysége a játék lenne!)
Én a pedagógusoknak nagy felelősségét látom abban, hogy a szülőt megnyerjék maguknak, és a fejlesztésnek, bizalmon alapuló viszonyon keresztül ne a szülő ellenében, hanem vele együttműködve találják meg a fejlesztés lehetőségét. 14 év alatt alig néhány olyan szülővel találkoztam, akire semmilyen módon nem lehetett hatni, ebből az egyik pszichiátriai kezelés alatt állt. Ennél többször találkoztam olyan esettel, amikor fiatal, gyermektelen kollegák a szülőt kezelhetetetlennek minősítették, mindennek elmondták, és olyan kommunikációt engedtek meg vele szemben, ami - szerintem - nem megengedhető egy ilyen munka során. A szülőt "megörökölve", normális kommunikációval gyakran el lehetett érni az együttműködést.
Ysu 2010.02.27 19:36:18
@noirp: Bizonyos eseteknél bizonyára igazad van, de ha jól értem, a fenti történetben nem volt gyógyszermegszakítás, ahogy nálunk sem - a megkésett beszédfejlődést nem segítik gyógyszerek. A Szakértői Bizottságok hozzáállása és a Logopédiai Intézetek olyakor felháborító bürokratizmusa sem gyógyszerkérdés.
Marcella segítséget kér tőlünk, nem talál SNI-s, sok részképesség zavarral kűzdő gyermeke számára megfelelő iskolát, azzal kell szembesülnie, hogy sok mindent ígérnek, de végül a legtöbb csak ígéret marad. Sajnos, esete nem egyedi, úgy tűnik az erre specializálódott…..
Ysu 2010.02.24 10:37:36
@Peetee: A leggondosabb és legtörődőbb nevelés is kevés, hogy a 75-ös IQ-ból 120-t csináljon. Ez a szomorú igazság. És nem az első 5 év dönti el, hogy a gyerek figyelemzavaros lesz-e. A jó, szeretetteljes nevelés kihozhatja a maximumot a gyerek meglévő adottságaiból, de ha ez az adottság organikus sérülés miatt korlátozott, akkor hol igazságos, hogy az eredményért a nevelést hibáztatod? Nem kívánom Neked, hogy saját bőrödön tapasztald, lehet kiváló neveléssel is kevésbé kiváló képességű gyereket nevelni.
A posztra pedig csak annyit: kívánom, hogy sikerüljön valami megoldást találnia a levélírónak, drukkolok, és minden jót kívánok.