Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sokamoka

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ekkor azonban - mint már oly sokszor - nyugtalanító gondolatok leptek meg. Kis híján elkerülte a figyelmemet, hogy egy ordító ellentmondás bújt meg a soraim között. Ez a fenti gondolatmenet ugyanis szöges ellentétben áll mindazzal, amit a korábbi fejezetekben feltártunk. Az Isten…..
Sokamoka 2014.05.18 07:31:13
@Kollarics Gábor:
Ha ez igaz akkor Krisztus születésétől 1482 év telt el.
Az előző fejezetben két sárkányölő hős legendáját tettük vizsgálat tárgyává, s személyük mögött a dicső Attilát, Isten ostorát fedeztük fel. Attila hőstetteit népmesénk Fehérlófia történetében örökítette az utókorra, melynek szimbolizmusát Beowulf óangol…..
Sokamoka 2014.03.06 15:04:45
@Csanád8:
És még van egy érdekesség. Ezen rész hozzászólásai között vetettem fel , hogy ha Attila részben Szent György akkor vajon a vele mindig párba állított Szent Demeter lehet-e Buda? Fentebb leírtam milyen érdekességeket találtam ami még sok választ nem adott a felvetésre, de folytattam. Még egy érdekességre bukkantam. Megnéztem mit írnak a Demeter név jelentéséről. Fekete Antal - Keresztneveink, védőszentjeink:
www.ppek.hu/text/fekete01.txt
"DEMETER Görög eredetű név, szláv közvetítéssel került hozzánk. J.:
Démétérnek, a földanyának ajánlott. Rokon nevek: Döme, Dömös, Dömötör.
Védőszent: Demetrius, a különösen Szalonikiban és vidékén tisztelt
vértanú; egyesek szerint a Szerémségben (Pannóniában, a régi Dél-
Magyarországban) szenvedett vértanúhalált, mások szerint utóbb kerültek
ide ereklyéi; Magyarországgal való e kapcsolata miatt az alföldi
pásztorok ma is védőszentjükként tisztelik (+304 k.). Ü.: okt. 8. és
26."
A lényeg, hogy "Rokon nevek: Döme, Dömös, Dömötör."
Ez a Dömös az érdekes. Van nekünk a Pilisben egy Dömös településünk. Ami Visegráddal tulajdonképpen egy párt alkot. Többek között Gyula is kimutatta, hogy Visegrád jelenthet Fehérvárat is. Tehát vele párban lenne Buda? És Buda = Dömös? És itt kapcsolódnék Önhöz. Ha feltételezzük hogy Dömös Szent Demeter akkor Visegrád Szent György. És hol alapították a Szent György Lovagrendet? Visegrádon!
Sokamoka 2014.03.18 10:11:21
@csan2: Abban tudok segíteni, hogy a Google által fellelhető legnagyobb képet belinkelem:
learnlearn.net/Historie,religion,kunst/res/Default/ESS_PasteBitmap0029126.png
Sokamoka 2014.03.20 05:44:54
@csan2: Ahogy kerestem az Ön elemzésének tárgyát, bukkantam erre az oldalra:
herald-dick-magazine.blogspot.hu/2012/03/heraldique-medievale-larmorial-des.html

Nem tudom mennyire ismert a kerekasztal lovagjainak a címerei. Azt hiszem egy-kettőről volt szó, de itt meg van az összes.
Bors címere erőteljesen Árpádsávos behatású és Hermelin mintás. A hermelint csak a legrangosabbak (pl. királyok) viselhették.
Itt kapcsolódik is a szőr/szőrme/szakáll fogalomkörhöz amit Ön is körbejárt.
Az előző részben elvetett gondolatok után eszembe jutott, hogy a Tarih-i Üngürüsz milyen sokszor sietett már a segítségünkre. Az abban található különös módon leírt nevek már több alkalommal is továbblendítették a kutatást a holtpontról. Bizonyára emlékszünk, hogy a…..
Sokamoka 2013.04.30 14:29:33
@Hun77: Én egyszer próbálgattam és nyelvi úton a Nagyjós volt ami kijött. :)
Vizsgáljuk hát meg kissé alaposabban, hogy kik is ezek a titokzatos kutrigurok és utigurok! Láttuk, hogy Illig és Weissgerber a Magyarok a kitalált középkorban c. könyvben „hun” kutrigurokat és „szintén hun” utigurokat említ.Zichy István A magyarság…..
Sokamoka 2013.04.10 12:15:18
@gigabursch: Nekem is átfutott az agyamon a felvetésed még régebben!
Nem vagyok csillagász, de letöltöttem egy csillagászati programot és azzal elkezdtem megnézni.
Sajnos már ott elakadtam, hogy mikor is van egy világhónap kezdete. Azt tudom, hogy a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21.) napján kell nézni, de mikor érek az egyik csillagképből a másikba? Hol a határa?
Mert így pár foknyi eltérés 100 éveket is jelenthet. Ehhez több tudás kell...
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..
Sokamoka 2013.02.20 11:19:17
Ha jól értem akkor Attila = Constantinus.
Ha ez így van akkor az Ő élettörténetében sok közös elemnek kéne lennie Attilával.
Kicsit kutakodva lehet ilyet találni:
"Maga Diocletianus a legkegyetlenebbűl üldözte őket; a négy uralkodó közül csak Constantius tartózkodott e politikától, a keresztyéneket Galliában senki sem bántalmazta. "
"Főczélja volt összeolvasztani a keresztyén és pogány lakosságot, hogy a két társadalmat egyenlő törvények alá helyezze."
"Vérmes reménynyel fogott a különböző hitelvek összeegyeztetéséhez; de csakhamar tapasztalta, hogy a különböző keresztyén álláspontokat sem egyenlítheti ki. Eddig egy világi uralkodó sem avatkozott az egyház ügyeibe; a püspökök azonban, híveik között a szellemi hatalom képviselői, rábeszélték pártfogójukat, hogy császári befolyásával vessen véget az új egyházat szakadással fenyegető ellentéteknek, s Constantinus tekintélyének öregbítésére használta ez alkalmat. "
"Szigorú törvényeket hozott továbbá a mértékletlenség ellen. De ha meghódolt is a keresztyénség eszméinek, pártfogásába vette templomait és a biztosított jövedelmeit, azért nem szakított végkép a pogányság formáival. Ezentúl is főpapja maradt a legjobb és legnagyobb Juppiternek; megengedte, hogy táborban és templomokban segítségül hívják Róma isteneit; nem tiltotta el a császár geniusának fölajánlott fogadalmakat és a hozzá intézett imákat; gondoskodott róla, hogy halála után őt is a nemzeti vallás istenei közé sorozzák. "
És még rengeteg hasonlóság:
mek.oszk.hu/01200/01267/html/03kotet/03r05f03.htm
A most következő gondolatok akkor kezdtek megfoganni, amikor újra kezem ügyébe került Szádeczky-Kardoss Samu Az avar történelem forrásai c. munkája. A szerkesztő rendkívüli alapossággal gyűjtötte össze mindazokat a főleg bizánci szövegrészleteket, amelyek e rejtélyes…..
Sokamoka 2012.12.11 09:31:25
@fejer: Nekem is a "sic" részről a mag szík része jutott eszembe.
"szík:" A mag csirájának, első vagy első pár levele.
Az "ambria" lehet embrió is. A mag csíra részét nevezik embriónak.
De embrió a magzati ember.
Egyébként nem biztos hogy az embrió latin szó. Latinban az embrióból Homo lesz. Csak magyarban lesz az embrióból ember.
Ezen logika mentén SZIKAMBRIA jelentheti az emberi kultúra kiinduló pontját is. Azt a helyet ahol, az ember emberré tudott válni. Így érthetővé válik miért volt ez ilyen fontos helyszín.
Mutassuk meg! 2012.04.11 10:21 hokikori..
A mai rohanó világban, az internetes ismerkedés és a rapid randik idején, ritkábban kisebb, gyakrabban nagyobb adag szerencsével még mindig eljuthatunk odáig, hogy megtaláljuk azt az embert, akivel el tudjuk képzelni az életünket és kitűzzük a Nagy Nap dátumát.Remélem még sokan…..
Három éve nem nyertünk Villachban 2010.12.26. 12:13 F. Kapus..
Sokamoka 2010.12.26 20:26:22
Új játékrendszert és támadóbb szellemű jégkorongot ígér az új mester. Három év után visszatér Székesfehérvárra a válogatott Roger Holéczy, és új szerzemény a Dab.Docler fiatal hátvédje, Orbán Attila is. További két válogatott kerettaggal tárgyal a magyar bajnok, de…..
Sokamoka 2010.06.04 13:18:01
@RCH: Szerintem is a az Ördög az ütővel zseniális!
Még egy kis finomítás kell. Esetleg meg lehetne próbálni hogy nem pajzs hanem egy korong van mögötte. Kicsit sok aza króm keret.
Én is gondoltam rá, hogy kéne egy teljes arculatot csinálni. És talán még végig is lehetne vinni a dolgot, elvégre mi csináltuk a hivatalos honlapot is. Bár ebből a szempontból nincs túl nagy jelentősége. Minden esetre, ha segíthetek szóljatok!
Jégkorong Vienna-Fehérvár 6-5 2010.03.02 22:04:00
Őrült mérkőzést játszott kedd este a Vienna Capitals és a SAPA Fehérvár AV19. Állta edzője szavát a fehérvári alakulat, és igyekezett elrontani a bécsiek ünnepét. A házigazdák szereztek vezetést az első harmadban, a sok Volán emberhátrány ellenére történetesen egyenlő…..
Sokamoka 2010.03.02 22:34:54
@Khrys84: Egyébként idén jobb az emberelőny kihasználásunk mint tavaly! Ami sokkal rosszabb az az emberhátrány ok kivédekezése!
Vasárnap nem sikerült megvalósítanunk azt, amit szerettünk volna, mondta blogunknak Énekes Lajos, a SAPA Fehérvár AV19 edzője. Elsősorban a speciális helyzetekben mutatott játékban volt nagy a különbség, ez döntött a bécsiek javára. A fehérváriak úgy utaznak Bécsbe, hogy…..
Sokamoka 2010.03.02 21:41:22
Sokamoka 2010.03.02 21:42:36
@bojl: Hát nem is érdemes már ők is átírták Martznek!
A jegyzőkönyvek szerint roppant idegesen ért véget a Vienna Capitals–Sapa Fehérvár AV19 EBEL-meccs, pedig az eredmény alakulása a harmadik menet közepéig túl sok izgalomra nem adott okot. A bécsiek nagyjából tízpercenként ütöttek gólt, ezzel 5-0-ra elhúztak, ám az 53.…..
Sokamoka 2010.02.05 22:36:12
Az alapszakasz győztese és negyedik helyezettje vívja a második Mol Liga-elődöntőt. A Dunaújvárosban 18 órakor kezdődő Dab.Docler–Vasas Bp. Stars mérkőzést a Halassy, Abonyi, Soós D. trió vezeti. A final fourban a csapatok legjobbjai a többiekétől eltérő színű,…..
Jégkorong Fehérvár–Vienna 4-2 2009.12.22 23:26:00
Kétszer vezetett az örök mumus Vienna Capitals a Sapa Fehévár AV19 otthonában, mégis a magyar bajnok diadalmaskodott. Góljainkat sorrendben Sofron, Ackeström, Sofron és Vas Márton szerezték, utóbbi az üres kaput vette be két másodperccel a vége előtt, 4-2. Ladányi két gólpasszt…..
A Sapa Fehérvár AV19 magabiztosan verte legfontosabb ellenfelei egyikét. A hazaiak viszonylag gyorsan egyértelművé tették, komolyan gondolják, hogy még jobban el akarnak távolodni a 9. helytől. Már az első negyedórában ütöttek hármat, sorrendben Sofron, Vas János és Nagy Gergő…..
Sokamoka 2009.12.21 12:25:33
Sokamoka 2009.12.21 12:27:29
Kovács Csaba és Ladányi Balázs továbbra is hiányzik a Sapa Fehérvár AV19-ből. Ma Salzburgba utazott a magyar bajnok. Az idei EBEL-szezonjának leggólerősebb csapatának otthonában lépünk fel. Ha egy pontot sikerül megszereznünk, az már bravúr."Kovács Csaba szeme már rendben…..
Egy pontot sikerült elhoznia Bécsből a Sapa Fehérvár AV19-nek. A magyar bajnok 1-0-ra és 3-2-re vezetett, az utolsó harmadban 1 perc 1 másodperc alatt ütöttünk két gólt. Az előnyt sajnos nem sikerült megtartani, a ráadás utolsó pillanataiban pedig a hazaiak szerezték meg a…..
Fantasztikus kilencperces rohammal állította meg a 45. percben 1-5-ös hátrányban lévő Sapa Fehérvár AV 19 a Linzet. A vendégek hétmeccses győzelmi szériája lett oda Fehérváron, mert ennyi idő alatt négy gólt kaptak. A büntetőknél 12 körre volt szükség a döntéshez, a vége…..
Túl sok negatívumot nem tudok mondani a keddi játékunkról – vágott bele Énekes Lajos Fehérvár-edző a Villach elleni 5-1-es győzelem értékelésébe. Egy apróságot azért megosztott velünk, de a következő írásban azért a dicsérő szavak lesznek túlsúlyban. "Ha…..
A Fehérvár fontos győzelmet aratott az EBEL-favoritja Red Bull Salzburg ellen. A magyar bajnok az első harmad után 1-0-ra, a második után 4-0-ra vezetett, ám az utolsó húsz percben 4-3-ra felzárkózott az ellenfél, amely kapuslehozatallal szerezte harmadik találatát. Az egygólos…..
A Vasas Bp. Stars és a Trebisov különös körülmények között véget ért felkészülési meccséről prózában már beszámoltunk, de ezúttal többet is tudunk nyújtani. Van egy jó kis videónk, meccsjelenetekkel, gólokkal, pofonokkal és nyilatkozatokkal. Kattintsanak. ..
Sokamoka 2009.09.02 15:15:28
@Gretzky99: Hát mert profik! :)
Egyébként a riport készítője a VIVA és az MTV szerkesztője volt (Paparazi, VIVAHip, Block). Szóval nem ma kezdte.
A vb-ről is tudósított.
Csütörtök délelőtt Szlovákiába érkezik a Stanley-kupa, a Pittsburghgel NHL-bajnok Miroslav Satan hozza haza. A trófea a schwechati repülőtéren landol, de úgy tűnik, az első napon, Pozsonyban nem kerülhetnek hozzá igazán közel a szurkolók. Kora délután Satan gyermekonkológiát…..
Az ufai Baskír Elnök Kupán (Kubok Prezidenta Reszpubliki Baskortosztan) tavaly hat csapat vett részt, idén csak négy. A szlovák vicebajnok HK 36 Skalica ismét ott van, cirill feliratos a mezük is. A Lada–Nyeftyehimiken a nyizsnyekamszkiak Makarov és Starosta góljaival vezettek az…..