Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisTulok

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Beszélgetés Bögözy Jánossy László nyugdíjas buszvezetővel - Az alábbi posztban vendégszerzőnk Babiczky Ákos beszélget példaképével, a buszvezető szakmáról, a 86 Gyors, majd később a 86-os legendás buszsofőrével...
A Francia Tudományos Akadémia illetékes energetikai bizottsága (Comité de prospective en énergie) kritikus állásfoglalást tett közzé 2017. április 19-én az aktuális francia energiapolitikához (Transition energetique) kapcsolódóan. Az elemzés kiemeli: „az energetikai átmenet témájához kapcsolódó…..
kisTulok 2017.07.07 11:49:15
@Dr. Trejo: Azért nem volt tender, mert a kormánynak az volt a feltétele, hogy aki építi az atomerőművet, a pénzt is adja hozzá. A nyugatiak azt mondták, hogy ők nem bank, azokhoz forduljunk pénzért. Az oroszok meg azt, hogy rendben. Innentől nem volt kérdéses a dolog.
Egyébként nézd meg a csehországi atomerőmű tendereztetést. Azt látva minden értelmes ember elveti a tender gondolatát.
kisTulok 2017.07.07 15:18:27
@ZX: Az oroszok felajánlottak egy hitelt, ami az akkori piaci hiteleknél olcsóbb volt. Azóta volt egy felminősítésünk, így már a piacról is olcsóbban tudunk hitelhez jutni. Ha megéri onnan finanszírozni a beruházást, akkor nem lesz orosz hitel lehívva. Az oroszoknak nem minden vágya az, hogy ők finanszírozzák meg az erőművünket, szerintem örülnének is, ha megoldanánk maguk. De ők felvállalták, hogy fogják, ha szükséges.
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
kisTulok 2017.05.02 11:46:16
@szocske_: zotyesz11:
Ti nagyon nagyvonalúan kezelitek ezt a túlkapacitást, mnitha ez csak egy apró mellékes probléma lenne. De ha süt a nap ezerrel, akkor hova fogjátok tenni a túláramot? Nincs ám Jolly-joker hálózatra visszatáplálás. Az első napon elfüstöl majd az a 7 milliós rendszer. Aztán egy hónapig nincs áram, amíg újra kifizetitek a 7 millát majd az első napon megint tönkremegy.
Az Egyesült Államok jövőre 150-re emeli Európában állomásozó páncélosai számát, nagy részüket németországi és baltikumi támaszpontokra irányítják. A NATO-akciót, amelynek keretében M1 Abrams és M2A2 harckocsik vesznek részt, Ben Hodges altábornagy, az amerikai hadsereg…..
molodec A melléknévi igenév (1) 2012.10.14 09:35:00
A melléknévi igenév (1)  Először a jelen idejű, cselekvő alak létrehozását mutatom meg: читать – они читают, vágd le a végződést (-ют) és a tedd a helyére a –ющ képzőt. Eddig tehát így néz ki: читающ   Mivel melléknévi igenév,…..
Magyar megfelelője: “amelyik”, “aki”. Például: A fiú, amelyik a díványon fekszik, nagyon szimpatikus. Az amelyik szó egy vonatkozó névmás. Nem véletlenül hívják így, hiszen az előtte lévő szóra vonatkozik, ebben a mondatban a fiúra. Oroszul: Мальчик,…..
A Környezeti Terror Facebook oldal vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy Felvidéken egy Paks II-höz hasonló volumenű beruházás épülhet meg, szintén orosz befektetéssel, viszont a magyarországinál kedvezőbb áron.  Felvidéken jelenleg két működő atomerőmű van, az egyik…..
kisTulok 2014.07.08 20:52:43
@Szabó Ferenc: Ez nem én vagyok, mielőtt még valaki összetévesztene.
kisTulok 2014.07.08 23:53:47
@pamut: Nem csak ezt, de pl. a Mayak-i katasztrófát is, ami pedig tényleg súlyos következményekkel járt. Míg az A1-es balesete INES 4-es volt, Mayak megkapta az INES 6-ot. Egy itt a kulcsszó. Keleti blokk. A szovjetek titkoltak mindent, amit tudtak, náluk így ment, Csernobilt se mnodták volna el, ha nem lehetett volna még 3 országgal odébb is érzékelni a sugárzást.
Viszont ennek már vége. A teljes világot felölelő nemzetközi szervezetek ellenőrzik az egész iparágat. Azóta már a műszerek is olyan érzékenyek, hogy ha egy munkás rosszkor fingik, arra is bejeleznek. A műholdak korát éljük. Nem lehet már eltitkolni semmi olyasmit, ami kibocsátással jár. A statisztikák nem hamis adatokon alapulnak. Hogy eltitkolnak-e ezt-azt az oroszok vagy a kínaiak? Nem vonom kétségbe. Hogy eltitkolnak-e olyasmit, ami valóban rontani tudná a statisztikát? Ha akarnák se tudnák.
kisTulok 2014.07.09 09:24:35
@pamut: Még midig nem értek veled egyet abban a tekintetben, hogy itt valami nagy dolgok lennének eltitkolva, és hogy leromlana a statisztika, ha azok kiderülnének. Legalábbis a kommentedből ilyesmit vélek kiolvasni.

Amit el tudnak titkolni - és ez is legfeljebb az oroszokra vagy a kínaiakra lehet jellemző - annak meg nincs olyan jelentősége, hogy különösebben megingathatná bárkiben a bizalmat és ronthatná a statisztikát. Ergo nem járt kibocsátással vagy jelentős többletdózissal a munkásokra nézve sem. Ilyen kisebb üzemzavarokból valószínűleg sokkal többet titkolnak el a hagyományos erőművek, vagy akár a megújulók.

Azért Csernobilt, Fukhusimát és TMI-t szokták felemlegetni mindig, mert ezek voltak konkrétan reaktorbalesetek. A többi az iparághoz kapcsolódó, de nem reaktorbaleset volt. Vagy ha reaktorbaleset volt akkor pedig nem volt annyira súlyos. Az általad is említett cheszlovák baleset az A1-es blokkal INES-4 volt. Ami azt jelenti, hogy a környezetre szinte semmi hatása nem volt.
TMI INES-5 a másik kettő pedig INES-7 volt. Egyedül Mayak volt még INES-6, de az meg nem reaktorbaleset volt. Csernobil és Mayak a szovjet biztonsági kultúra gyöngyszemei voltak. De azok az idők már elmúltak és ezek az esetek már kiderültek...
Egy srác Predátor jelmezben kérte meg barátnője kezét Északkelet-Kínában, Jilin tartomány fővárosában Changchunban. A fiú, akit Zhao Mingnek hívnak úgy gondolta, hogy baromi romantikus lesz, ha az egyik legfélelmetesebb képzeletbeli karakter jelmezébe bújik és úgy kéri…..
kisTulok 2014.01.17 01:58:25
Nem újdonság, hogy a kényelmes piaci helyzetben lévő monopóliumok, illetve oligopóliumok nem örülnek a piaci helyzetüket veszélyeztető innovációnak. Az áramszolgáltatók sem képeznek kivételt. A fejlődés, az energiatakarékosság, és az ésszerűség elleni mocskos…..
kisTulok 2013.12.29 09:47:56