Regisztráció Blogot indítok
Adatok
papaAndy

0 bejegyzést írt és 223 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy pillanatig se gondolja senki, hogy a német ipar egyik zászlóshajója nem kormányok közötti megállapodások mentén dönt a beruházásairól. Vagyis aki a németektől várta Orbán megbuktatását – megint – csalódni kényszerül...
Hetek óta azért klikkelek néha az Origo förmedvény lejárató cikkeire, mert kíváncsi vagyok, milyen nyakatekert érvelés mellett tudják a zöldre magabiztosan azt mondani, hogy piros, a sárgára meg azt, hogy fekete. Nem mondanám, hogy tehetségesek a Viktornak kedves alternatív valóság építésében, mert…..
papaAndy 2017.04.24 14:18:59
@Hakapeszi Miki: Összeadni persze tudok, a kérdésem az volt, hogy össze lehet-e adni tetszőleges szempontok szerint a különböző indulókat. Biztos, hogy minden ellenzéki szavazó baloldali? A Jobbikos szavazók többsége kire szavazott volna, ha nincs Jobbikos induló? A függetlenek mind egy szálig a baloldalra számolhatóak vajon? A számok mindenki számára ismertek, csak a tálalás különbözik, és úgy látom az olvasótábor jelentős részének is a saját véleményének a megerősítése a fontos, mint a foci drukkereknél: "Csak a bíró miatt kaptunk ki". Nincs nekem semmi bajom egyikkel sem csak ne áltassuk magunk, hogy valamelyik is elfogulatlan. Én még abban sem vagyok 100%-ig biztos, hogy a nagy Simicska-Orbán összeveszés igazi és végleges. Komolyan vannak emberek, akik azt gondolják, hogy amíg Simicska a Viktor cimbije volt, addig egy gátlástalan oligarcha volt, most, hogy az Index tulajdonosa, most már a független sajtó bajnoka lett? persze lehet, hogy igaz, de csak ameddig az érdekei ezt kívánják. Mivel én semelyik lopós brigádtól nem kapok semmit és egyiknek sem drukkolok eszementen, talán azért látom úgy, hogy egyik sem különb a másiknál. Vagyis de, az egyik még nem lövette ki senki szemét, legfeljebb kilopta.
Kicsit Júdea Népe Front érzésem van (a mit adtak nekünk a fideszesek párhuzam természetesen nem áll). Sorra alakulnak a pártok, jaj, de jó, hahaha, reszkess, Fidesz, mert most mi jövünk! Aha. Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy áll Pukli igazgató úr pártja! Vagy Gémesié, aki sokkal…..
papaAndy 2017.04.19 20:38:27
Ha a szocialisták a progresszív adórendszerrel kapcsolatos gondolataikat próbálnák meg plakátkampány keretében megismertetni az emberekkel, Puzsér László Róbert azon borulna ki. Mert Puzsér most a Magyar Nemzetben borult ki arra, hogy a szocik gazdagok fizessenek című plakátkampánya túl populistára…..
papaAndy 2017.03.23 22:08:34
@Larry Silverstein: Valószínűleg az államtól nem kap 10-szer annyit, de az adó után megmaradt pénzből legalább 10-szer jobb élete lehet. Nem is tudom, hogyan jönnek ki családok a minimálbérből. Nem lehet egy fényes élet, pedig sokan napi 8 órát dolgoznak le keményen, azért a 70-80e nettóért. Boltosok, meggyszedők, konyhai kisegítők, ezer más nélkülözhetetlen ember dolgozik éhbérért, mert szerencsétlen helyre vagy kevesebb IQ-val születtek, ne őket irigyeljük vagy bántsuk meg.
papaAndy 2017.03.23 22:45:40
@pamut: Az a baj ezzel az érveléssel, hogy a FIDESZ még a papájuk zacskójában sem volt, amikor már sokan lenézték a szerencsétlenebbeket. Mint a legtöbb normális embernek (FIDESZ, MSZP, Jobbik, LMP, Momentum vagy bármilyen hívőnek) nekem sincs semmi bajom a több munkáért, több pénzt elvvel, az élősködöket pedig nem szeretjük, legyenek azok kocsmatöltelékek vagy politikusok, rablók, vagy bárkik. Azonban be kell látnunk, hogy a világ mindig is ilyen volt, voltak munkakerülők, ügyeskedők, csalók, gyilkosok, stb, amióta világ a világ. Ha nem tudjuk elfogadni a természet rendjét, akkor nehezen leszünk elégedettek és boldogok. Persze az is a természet megszokott rendje, hogy próbáljuk visszaszorítani a közösség többsége számára káros jelenségeket, de valahol meg kell értenünk (szoknunk?), hogy eddig nullára levinni még sehol senkiknek nem sikerült, talán nem is lehetséges, talán nem is lenne jó, mert megállna az emberiség fejlődése. Az persze megint egy más kérdés, hogy nem tudjuk hová megy a vonat, amit egyre serényebben gyorsítunk, izzadva lapátoljuk a szenet a mozdony kazánba, pedig azt sem tudjuk, hol a végállomás, legfeljebb hiszünk benne, hogy valahol van egyáltalán :)
Kedvenc miniszterelnökünk beszédet tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Most hagyjuk is, hogy megint mekkora hülyeségeket mondott, amikor a szovjet és magyar kommunisták bűneire emlékezve is a Nyugatot kezdte el ostorozni, koncentráljunk csak a mögötte lévő feliratra:  Hol sírjaik…..
papaAndy 2017.02.26 21:46:01
Nem, nem akarok Orbán évértékelőjének beállított középszerű uszításáról írni. Nagyjából arról szólt, hogy normális országot építeni képtelen kormány valóságtól elszakadt vezetője, hadba szólítja híveit mindenki ellen akik ezt látják és szóvá is teszik alkalmatlanságukat és azt, hogy az hatalmukat…..
papaAndy 2017.02.15 12:02:13
@Attilajukkaja: Fiatalabb koromban sok kételyem volt arra nézve, hogy "mi lenne a jobb". Így utólag minden a lehető legjobban alakult (véleményem szerint!). Nem éheztem soha, nem kellett senkit megölnöm, és anyagilag fényévekkel jobban élnek gyermekeim, mint én éltem Kádár papa alatt az örökké dolgozó rokonságomban. Az más kérdés, hogy mivel nem voltak komputerek, sokkal több hús-vér barátom volt, mint a mai gyerekeknek van, de ez már egy más tészta. Én Fletóékat nagyobb rablónak tartottam, igaz ők nem annyira maguknak raboltak, csak helytartók voltak, ami szerintem még szánalmasabb. Akik most vannak azokra is ráférne egy körömre nézés, habár azt hiszem értem mi a nagy terv, nem is annyira titkolják: 2002 és 2006 után rájöttek, hogy egyedül nem megy, most építik ki Magyarország új nemességét, új arisztokráciáját, ami hangsúlyosan nem ex-pátállami. Van egy víziója Viktornak, ami sokszor veszélyesebb tud lenni, mint egy opportunista, elvtelen pitiáner báb. Saját szemeink előtt nő ki a semmiből az új magyar elit, mert az elv szerint az adott játékszabályok között csak így lehetünk versenyképesek az erős saját gazdasági arisztokráciával rendelkező nyugati országokkal. Én azt hiszem átlátom a távlati célokat, természetesen jó ízlésű embernek nem magyarázat a "cél szentesíti az eszközt" elv, főleg, hogy már fiatal felnőtt koromban is ezt hallottam az akkori "kommunistáktól".

Nagyon kedveltem a Schiffer Bandit, de már ő is feladta, most mondd meg, hol látod a becsületes politikus utánpótlást? Talán ebben a momentumban? Én pl. inkább arra hajlok, hogy korai nekünk még az olimpia, de soha nem gyűjtenék aláírásokat egy sport esemény ellen, mert a sport szeretetét a legfontosabb nevelési eszköznek tartom,. "Ha én lennék a momentum" nem azt írtam volna ki, hogy "nolimpia", hanem azt, hogy "beszéljük meg", "szavazzunk róla". Ha már a kormány nem ment elébe, és nem kérte ő maga az országos népszavazást, akkor mi civilek szervezzük meg. De jelenlegi viselkedésük alapján nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a momentum nem csak egy szadesz hiánypótló törpe bázisú párt lesz, tovább megosztva Viktor ellenzékét, ezzel de facto erősítve esélyeit egy újabb győzelemre 2018-ban. Ha a mai felhozatalból kell majd választanom, továbbra is eldobom szavazatom az LMP-re. mondjuk számomra mint korábbi disszidens számára, nem is lenne ildomos az MSZMP utódpártjaira szavaznom. De ez az én saját kis problémám, akkoriban kevesen hagytuk el az országot valóban politikai okokból, hiszen 2-3 év tábort kellett kibírni, míg intézték a papijainkat, nem volt már olyan nagy fogadókészség sem, mint 56-ban, és a visszaút sem volt kockázatmentes opció. Kevesen is jöttünk haza, szóval az én "statisztikai profilom" nem szignifikáns annyira, hogy bármelyik politikusnak megérje a magamfajta szavazatára gyúrnia.
papaAndy 2017.02.15 13:05:58
@Attilajukkaja: "Akkor nyitott kapukat döngetsz! Látod, annyira sem méltattad őket, hogy elolvasd, mire is gyűjtik az aláírásokat. :o("

Hogyan olvastam volna eredetiben? 1 hónapja nem jártam Budapesten :) Viszont szerintem az index nem annyira kormánypárti, hogy hazudjon róla, ők írják, hogy "nolimpia", ezért írtam, hogy elhibázottnak tartom a hozzáállásuk, és jobb lett volna egy pozitívabb üzenettel felütni.

Nálam a "pártállam" kifejezés még a hivatalos pártállamot jelenti az MSZMP időkből, valóban sokan kezdik használni a Fideszre is, de az összemosás ellen vagyok mert akkoriban tényleg nem lehetett másra szavazni, most úgy látom, mint ha inkább túl sok felé szavaznánk, ahhoz hogy változás legyen. Nem mindegy.

Az új arisztokráciába beletartoznak olyanok is, akik mások csöcsén is jól csüngtek, hogy mást ne mondjak mindjárt itt van Mr. No 1, Csányi, akinél nem tűnik problémának ki van éppen hatalmon. A "karvalytőke" így hülyén hangzik, de azt elhiszem hogy voltak egyezségek a rendszerváltáskor a berezelt pártállami vezetők és a lehetőségeket gyorsan felismerő "befektetők" között. Valamint ismerem, ahogy a nemzetközi tőkének működnie kell: állandó növekedésben kell tartani a nagy részvénytársaságokat különben nem nő a részvény ára és elcsapják a CEO-t. Acquisition, acquisition és megint csak acquisition, ezt kellett kint csinálnunk, minden áron, ami csak kell az állandó növekedéshez, ha kell cégeket, ha kell piacokat, ha kell energiaforrásokat megszerezni, lehetőleg áron alul. Erre mindig a nagy változásokkor (turmoils) van jó esély, és ezt nem hagyták ki esetünkben sem. A piti MSZMP-eseket pedig megvették kilóra plusz zsarolhatóak is voltak, ami csak egy "added benefit".

A Vona pedig tényleg egy kicsit bi-nek néz ki, ami nem lenne baj, ha nem pont ők tüntetnének a BP Parade ellen leghangosabban. Aki nem csak az MTV 1-et nézi, az azért kap nem kormánypárti véleményt is, sőt.. A legnépszerűbb csatorna egyenesen rá van állva, hogy minden gonosz, ami a patás Fidesztől jön, amivel szerintem megint csak a Viktor malmára hajtják a vizet, hiszen "a pénz beszél, a kutya ugat" alapon az emberek azt látják, hogy kicsit több van a bukszában és nem érdekli a többséget, hogy ez most az EU-ból, vagy honnan jön. Csak azt látják, hogy a Viktor egy komoly államférfiként szónokol a többiek egymásra acsarkodnak, a Fletó meg alpári módon hőzöng a 80-90 éves hallgatók előtt. Sajnos ez van, Schiffer Bandi barátom pedig pecázik valahol, és neki van igaza...
papaAndy 2017.02.15 14:01:45
@Attilajukkaja: Tudom soha nem fair senkivel szemben összeollózott videókkal jönni a múltból, a mondanivalót most hagyjuk, csak a komoly politikushoz szerintem méltatlan szavakért linkelem be: www.youtube.com/watch?v=nyL1Vf9C3IM

Biztos, hgy Szanyin és Fletón kívül is még sokan használnak obszcén szavakat, de legalább nem teszik nyilvánosan. A medencébe pisilés tipikus esete: habár az eredmény ugyan az, még sem mindegy, hogy a közepén úszva tesszük, vagy a szélén állva vizelünk bele.

A lényeg, hogy nem méltó viselkedés egy komoly államférfire nézve.

Szerencsére kisütött végre a nap, mennem kell a gyümölcsösbe metszeni, jó volt veletek beszélgetni!
Jelentősen lelassult az aláírásgyűjtés, emiatt kétségessé vált az akció sikere...
papaAndy 2017.02.04 16:26:23
Elöljáróban: Szeretném ha lenne szavazás az olimpiáról, mert így lenne egyrészt tisztességes, másrészt ez adhatna támaszt a kormánynak, ha győznek a népszavazáson, és természetesen így élesben is ki lehetne kérni a budapestiek véleményét, ha nem szeretnék, minek rájuk erőltetni?

Alapjában nagyon problémásnak találom azonban az érvelést, hogy ha mégsem jön össze a tervezett 180-200e aláírás, csak a minimális 138e körüli, akkor majd a választási bizottság jól csalni fog (jó, értem, hogy mindenki magából indul ki). Én 3-szor voltam választásokon szavazatszámláló bizottságban, nyugalom, ennyi szavazatot olyan sokan számolnak össze, hogy nem maradhat titokban csalási törekvés.

Természetesen, mindig van rengeteg érvénytelen szavazat, de ezeken nálunk soha nem vitáztak a különböző pártok küldöttei. Ha például egy név/cím/anyja neve kombináció 30-szor fordul elő, akkor egyértelműen egyszer számítják be. A népszavazásokon inkább a másik irányba könnyű csalni, volt ismerősöm, aki simán beírta a felesége és anyja adatait is, mert úgy volt vele "ők is ezt akarnák, tudom". Az aláírásgyűjtők pedig érdekeltek elfogadni az ilyen magyarázatot, tehát rendszerint hagynak bárkit akárhány nevet beírni. Azt pedig, hogy valaki minden nap odamegy aláírni, senki nem tudja kiszűrni, a legnagyobb jóakarattal sem.

Szóval az egész blogbejegyzés logikája, hogy ha nyerünk jó, ha nem nyerünk az tuti csalás, ha az olimpiai bizottság elkaszálja az jó, ha nem, akkor korruptak... Gyenge na, igazi index2 színvonal.

A rossz hírem a balos bloggernek és drukkereinek, ez az egész ügy a fityesznek egy win-win szituáció, mondhatni zseniális politizálás, kevés teljesítménnyel megint betonozzák befelé a győzelmüket. Hogy miért?

Vegyük az egyszerűbb esetet, győznek a népszavazáson az olimpiát akarók. Igen, megmutattuk a kishitű balosoknak hogy összefogva lehet, bla, bla.

Vegyük a valószínűbb esetet, hogy Budapesten elkaszálják a magyar olimpiai eszmét: Akkor lehet majd mondani, hogy habár az ország szerette volna, sokat fejlesztettünk volna Budapesten, az a vörös koszfészek idegen test a nemzet testében, még azt sem tudják felmérni, milyen jó nekik ha 10-ből 10 ember fizet azért, hogy 2-nek szebb legyen a háza, és még ki tudja milyen jó kis sport, egészség, nemzet és minden ellenes baloldal képét fogják felvázolni itt-ott hihető magyarázatokkal is alátámasztva.

Korrupció:
Ha valakinél ott a kassza kulcsa, akkor lop amikor akar, nem kell neki olimpia, egy vacak 7-8 kilométeres földalatti lukpáron is sikerült még a balos takarítónőknek is meggazdagodniuk, a politikusok színre, nemre, korra függetlenül simán lopnak ha akarnak, és sokszor akarnak.
Másrészt:
Két parlamenti választás is lesz még 2024-ig, az esélytelennek tűnő LMP-n kívül a többiek nem annyira olimpiaellenesek, ha nyerne a pályázatunk és esetleg 2018-ban vagy 2022-ben nyerne a baloldal, vajon leállítanák az olimpiát vagy az 1/3 részét elsikkasztanák ennek a projektnek is. És ez az 1/3 csak az a rész, amivel megbuktak, vajon mennyit loptak el valójában a félezer milliárdból? Csoda, hogy végül megépült a metró, talán meg sem épült volna még ma sem, ha nem buknak meg 2010-ben.

Én Pesten születtem és nőttem fel, de ilyenkor különösen örülök, hogy sikerült mesze költöznöm onnan. Ha vidéken is szavazhatnánk, arra buzdítanám az embereket, hogy az olimpia ellen szavazzanak, ez a Pest nem érdemli meg a pénzünket, Szeged vagy Pécs pedig sajnos nem elég nagy ahhoz, hogy olimpiára pályázzon.
papaAndy 2017.02.04 19:15:28
@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
"Nem tartják titokban. Ha egy szám görbén van írva, kidobják az egész ívet."

Remélem ezt nem gondoltad komolyan :) Vagy nem vettél még részt választásokat követő szavazatszámoláson. Szerintem mindenkinek ki kellene próbálnia, ingyen ülhetsz reggel 6-tól este 11-ig, kapsz esetleg néhány szendvicset és vizet, de ott lehetsz ellenőrizni. Próbáld ki, és meglátod, hogy nem lehet csalni, annyi különböző párt és szervezet delegálhat. Az országos választásokon és magukon a szavazásokon valóban 1-2% csak az érvénytelen szavazat (kivéve a migránsost, ahol tanácsra érvénytelent adtak le, eléggé értelmetlenül, mert ugyanennyi erővel otthon is maradhattak volna). Azonban a szavazásokon már ellenőrzött kilétű, listába vett emberek vesznek részt, míg az aláírásgyűjtésnél bárki aláírhat akárhányszor, és bárki beírhatja mások adatait is, ami miatt nagyobb arányban nem egyeznek a megadott adatok a központi nyilvántartásban szereplőkkel. Az aláírások ellenőrzésénél akár te is ott lehetsz, ha a kezdeményező delegál:
"ellenőrzés Az ellenőrzés az országos népszavazás lebonyolításának egész folyamatát végigkíséri. A választási szervek működése és tevékenysége nyilvános. Az aláírások ellenőrzésénél a kezdeményező képviselői jelen lehetnek. A választási bizottságok munkájában részt vehet a kezdeményezők közös megbízottja és az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok közül a kezdeményezésben részt nem vevők delegáltjai. Az Országos Választási Bizottságba a kezdeményező szervezetek egy közös megbízottat küldhetnek. A népszavazás lebonyolításának nyilvánosságát erősíti, hogy a sajtó képviselői külön engedély nélkül jelen lehetnek a választási szervek munkájánál, e szervek munkáját azonban nem zavarhatják. A népszavazás törvényes lebonyolításának további garanciája a jogszabályok által biztosított jogorvoslati rendszer. A nemzetközi megfigyelők jelenléte szintén a rendszer garanciális részét képezi. (Ld még.: jogorvoslat)"

Azonban mindez nem igazán lényeges, hiszen ha az 1,4 millió főváros jogosult 2/3-a tényleg ellenzi az olimpiát és a támogató egyharmad jelentős része is jónak látja szavazáson eldönteni az ügyet, akkor nem lehet gond összeszedni 180-200e szavazatot, szerintem simán meg tudják csinálni, ha nem, akkor talán mégsem akkora a nép ellenállása, mint azt sugallani próbálják. De szerintem simán meg lesz a 200e aláírás, vagyis 7 jogosultból 1 aláír.

"Most is ezt mondják, ezen nem lehet rontani. orbán gyűlöli a magyarokat, de a budapestieket mégjobban. Lásd 3-mas metró, minden pénzt kiszivattyúz, csak ne legyen elegendő a felújításra."

Ez vélemény kategória, a többség szerint Fletó gyűlöli vagy valaki más. Szerintem egyik sem gyűlöli, jelentős részük (a politikusoknak) lop, korrupt és sikkaszt, de nem gyűlöl hanem kiröhög bennünket. Még azt sem merném állítani, hogy a többségük becstelen, ha tényleg azt hinnénk, hogy így van, más rendszert kellene találnunk. Majdnem minden országban ezzel vádolják sokan a politikusokat, ismét nem vagyunk olyan különlegesek, mint azt hisszük.

Az érdekes dolog az, hogy jelenleg csak a baloldalnak van papírja arról hogy milliárdos tételben lop, látom a köztévé már természetesen üti is ezt a vasat sőt, azt is látom, hogy egymásnak is esnek ez miatt a "demokrata" oldalon tolják egymásra a felelősséget. Vityáéknak ez a balhé kicsit korán jött jól, sokáig kell majd ezt a vasat a tűzben tartaniuk.

Amiért szomorú vagyok, pedig annyira nem lényeges, hiszen csak szavak:
Ugyanazok az emberek lejáratták az amúgy szép ideákat kifejező szavainkat, olyanokat, mint "szocializmus" - "liberalizmus" és most "demokrata", ezzel is Vitya malmára hajtva a vizet. Amikor hallom Fletó szájából a "demokratikus oldal" szavakat, magukra értve már kényelmetlennek kezdem érezni a demokrácia szó használatát is, pedig liberalizmus és demokrácia valamikor a szent teheneim voltak. Kár volt ezeket így lejáratni. Az, hogy az opportunista Vitya ezt kihasználja? Ez a bevallott szakmája, ő maga mondta: "a politika is csak egy szakma".
Tudatosan felépített kormányzati kampány folyik a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyekről. Ennek igen egyszerű a bizonyítéka: Tarlóst sem avatták be, őt is veszni hagyták. Helyette a Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő mai számában hozta nyilvánosságra az OLAF-vizsgálat eredményeit. Vagy…..
Európát siratod legutóbbi írásodban, a leigázott, demográfiailag a kihalás felé táncoló Európát, amelyiknek Te magad is része, részese vagy. Árad a szövegedből, hogy számodra Európa akkor ér véget, ha az európai ember nem szaporodik elég gyorsan, és a sok bevándorló, mindenféle jöttment idejön és…..
papaAndy 2017.02.02 19:09:04
Alimento A füvesember tanácsot ad 2016.03.18 07:13:04
Szabó Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” jellegzetes alakja a magyar alternatív gyógyászat világának, nevével nem csak a népi gyógyászat címszó alatt találkozhatunk, gyakorlatilag a gyógynövények alkalmazásának egyfajta hazai tekintélyének tekintik sokan. Pedig nem kellene.....
papaAndy 2016.03.20 20:28:38
A dió-teához a leveleket (ha nem a kopácsból csináljuk) nyár derekán érdemes gyűjteni, nem ősszel összesöprögetni :) Rendkívül finom az íze is, és talán valamicskét segít a téli megfázós időben. Én minden nyáron levágok amúgy is néhány útban lévő ágat a diófáimról, a levelekből választok szépeket, leszárítom a padláson (nem napfényen), és télen jó hasznát vesszük. Ugyanígy elég jó ízű a meggyszár tea, "azt mondják" jó a köhögésre. Igazából fogalmam sincs segítenek-e ezek a teák télen, de mivel jó forrón isszuk és kevéske mézzel nagyon finomak is, így telente szürcsölgetjük elég régen már és bajunk még nem lett tőle. Életmódomat tekintve sok mindent csinálok másként, mint az átlagember, 1972 óta csak egyszer voltam orvosnál köszvénygyanúval (!), amit sikerült orvosi segítség nélkül is tünetmentesen magam mögött tudnom, persze lehet, hogy rosszul diagnosztizáltak, és nem is volt köszvényem, valami mástól állt be a lábam, majd zsibbadt kb 6 hónapig a papucsban. Szerencsére ennek már 8 éve, és ezen az egy esten kívül 44 éve csak felülvizsgálatokon, jogosítvány ügyben és fogászaton láttam orvost. Persze az is lehet, hogy szerencsés alkat vagyok, biztos a genetika, a sport és a táplálkozás is hozzájárul a betegségmentességhez, hiszen a gyerekeim is rengeteg könyvet kapnak hiányzásmentes évért és én is mindig csak ezzel az indokkal kaptam jutalom könyveket az év végi iskolai könyvosztások alkalmával.
Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása   Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról. Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell,…..
papaAndy 2016.03.13 10:21:47
2 év NSZK (1986-1988) és 11 év Kalifornia (1988-1999) után mindig szomorú vagyok, mikor olvasom, mennyi rendes magyar fiatal hiszi el, hogy ott majd szabad lesz. Annak idején talán évente 1000-en "szöktünk" ki a visszamenekülés esélyétől is megfosztva, most tízezrek mennek úgy, hogy szinte semmit nem kell kockáztatniuk, ha nem jön össze, visszajöhetnek, a vacak magyar szociális háló és a család (ha van) segít.

Amikor Fletó lovasrendőr rohamai, TV székház színjátéka vagy Vitya visszamenőleges törvénykezései, évezredes uram-bátyám, és nemzetközi hintapolitikája miatt sír a magyar, nem tudja mennyire pitiánerek a mi politikusaink ármánykodásai a nagy nemzetek politikusaihoz képest. Elkápráztatja őket a felszíni jólét, a csillogás alól csak 5-10 év ottani élet után kezdik majd érezni a fundamentális problémák egyre orrfacsaróbb illatát. A legtöbb emigráns társamnak addigra késő volt, gyermekeiket megfertőzte a szabadságnak álcázott neveletlenség. Gyakran az elvált külhoni feleségek zsarolással és a törvények egyoldalú szigorával szemben tehetetlenül robotolnak a semmiért, úgy érzik kudarc az életük, amit csak az évente egyszeri hitelkártyás magyar nyaralás élmény dob fel egy kicsit, mert az itteni haverok nem tudják, valóban hogyan él, és szokásos panaszáradataikkal egy kicsit könnyebbé teszik számukra migráns sorsot.

Aztán eljön az idő, amikor kénytelenek rájönni, hogy az állandóan síró-rívó, semmiért személyes felelősséget nem vállaló, minden rosszért az általuk megválasztott tisztségviselőket okoló magyar barátok, még ezzel együtt is jobban élnek, mint ő kinti magányában, az állandó eladósodásból fenntartott látszólagos csillogásban. Ott, ahol nem panaszkodik neki a szomszéd, minden "A OK", csak azt illik válaszolni a "hogy vagy?" kérdésre, hogy "thanks, fine" még akkor is, ha éppen most állapítottak meg egy olyan daganatos betegséget, amire a ház és az addig keservesen összegyűjtött vagyonka is rámehet. Akkor is "thanks, fine" különben legközelebb elfordul a kedves utcabeli, akivel 20 év alatt sikerült köszönőviszonyba kerülni, de be még soha nem hívott a házába. Ilyenkor leporolják a kredenc mélyén féltve őrzött, "utolsó mentsvár" magyar útlevelet és irány haza, oda, ahol az utolsó alkoholista, vagy adó és munkakerülő is milliós műtétekre jogosult. Ahol minden csóringer is valahogy, írtó kínok árán, de valahogy csak-csak be tud vállalni 1-2 gyereket, mert ha szegény, mindent áll az állam.

Vannak még nyugati országok, ahol szintén erős a szociális háló, de aki azt gondolja, hogy ennek nincs ára, az próbálja ki. Előbb azonban menjen ki, és beszélgessen egy kicsit az ottani gyerekekkel, aztán gondolja át, ő milyen gyereket szeretne magának.

Ilyenek vagyunk mi magyarok, odamondunk, rinyálunk, kesergünk, de magunkat soha megtagadni nem tudjuk. Arra, hogy nyugatiakká váljunk kevés az esélyünk, mert "megfertőzött" vagy "megérintett" (kinek mi tetszik) bennünket már gyermek korunkban a magyar kultúra. Nem csak a szomszédok, de még a gyermekeink sem fognak kint megérteni bennünket. Milyen jövőkép ez már?

Menjen ki minél több ember, tanuljon, mert van mit, keressen pénzt, mert lehetséges, de ha nem akar boldogtalanul meghalni, ne verjen kint elszakíthatatlan gyökereket, mert nem tudhatja 8-10 év után nem tör-e rá a honvágy olyan erővel, hogy ilyen gagyi versek tömegét kezd el írni, mit én írtam 1998-ban:

Pesti Fények

Írhatnék Pestről amint ős Sommások
Rólatok nem ódázok, hidak s források
Tudjátok, itt születtem, bár elhagytam
Felejteni Őt sohasem tudtam vagy akartam

Hősök tere s Ország háza, képeslapok éke
Mi bennem mélyen él, az Budapest fénye
Lusta lüktető lámpások légi látványa
Nevető neonok neurotikus násztánca

Rohanó Budapest, ki mind sietve él
Villamosai alatt élesen vonyító acél
Szép-koszosak a kormosan pöfögő buszok
A százezer szemű szürke-sivár panelsorok

És szennyesen hömpölyög a híres kék Duna
De könnyhomályon át látom jövőjét újra
Múltunk ideáit dédelgetni de divatos
Mégis tova csikorog a négyes-hatos

Itt még a szobrok is jönnek-mennek
Utcanevek oda-vissza kereszteltetnek
Andrássy út, avagy Népköztársaság útja
Nem érdekel neved, szerelmem lettél újra

Budapestben élnek örök vágyak s remények
Múlandó lények, végtelenbe tűnő fények
Tönkrekopott falak és vakult ablakok
Budapest, én örökre a rabod vagyok

Február 28, 1998 - Teddy Bear's, Big Bear City, Kalifornia
Más Tészta Tojás muffin 2016.02.23 09:05:00
Egyszerű, de elképesztő látványos és guszta reggeli következik, én szombaton bizonyosan ezzel ébresztem majd a családot! 8 tojás muffint kapunk, amely mindössze fél óra alatt az asztalra kerül; ebből 10 perc az előkészületekre, 20 perc pedig a sütésre kell. Az alatt leszaladok friss újságokért, a…..
papaAndy 2016.02.24 19:51:02
Ismeretségi köröm egyes - mások által fiatalnak mondott - szociológiai tenyészete mostanában azzal tesztel, hogy ők leköltöznek vidékre. Mikor elkezdik a Budapest élhetetlen, bezzeg a vidéki friss levegő mantrát, már tudom mivel folytatják. Amidőn pedig udvariasan végighallgatom érvelésüket a…..
papaAndy 2016.02.19 21:06:39
A vidékieknek általában nagyon könnyű beilleszkedniük egy nagyvárosba. Fordítva ez már sokkal nehezebb, több készséget, elszántságot és munkabírást igényel. De ez így jó, ne is jöjjön ide aki nem bírja, mert akkor mitől lesz jobb itt élni? :) Csak egy-két egyszerű példa, arra mitől jobb itt az álmom: ha holnaptól nem lesz gáz, nem bánom, ha holnaptól nem lesz víz, nem bánom, ha holnaptól nem lesz hús a boltban, azt sem bánom, áram még egy darabig kellene, de 10 év múlva talán már a hálózatra sem lesz akkora létszükségünk. Persze nem azt mondom, hogy ezek nem jó dolgok, nagyszerűek! De jobban alszik az ember, ha tudja, megélne nélkülük is. Budapesten (ahol születtem és 23 évet éltem) sajnos 2-3 nap áramhiány után semmi nem működne, télen megfagynának az emberek, és 1 hét után káosz és anarchia lenne. Még belegondolni is rossz! Békeidőben pedig beülünk a kocsiba vagy felülünk a "paraszt villamosra" és 1 órán belül 3-4 nagyvárost is elérünk. Pesten 1 órát utaztak sokan a középiskolás osztálytársaim közül minden nap reggel és este is, szüleim több mint 1 órát buszoztak és gyalogoltak napi kétszer, mert Pesterzsébeten laktak és a Ganzban dolgoztak. Néha 10-20 percig keresek parkolót Pesten, vagy órákat ülök dugóban, igaz sikerült úgy alakítanom az életem, hogy évente kevesebb, mint 5 alkalommal megyek Pestre nosztalgiázni, vagy megnézni milyen szépen felújítottak mindent a belvárosban. Amúgy gyönyörű város, fiataloknak nagy kaland, sok szép, nívós és érdekes hellyel, de így 5 gyerekkel nyugodtabb vagyok "parasztországban" ahol mindig teli az éléskamra, tiszta a levegő, végtelen a határ, boldogan játszhatnak a gyerekek bárhol a faluban vagy a határában, majd mindenki köszön, ott parkolok ahol akarok, nyugodtan megiszok 2 deci bort az ebédemhez, nem hajt sem a török, sem a tatár, és a pesti és más városi népek mindent megvesznek, amit megtermelek. Télen pedig pihennek a földek és én is. Ja, nincs sok földem, mint a gázszerelőnek, támogatást nem kapok, egyszerűen gyümölcsfákat ültetek és gondozok, 1 hektáron elfér 250 meggy méretű fa, az már nagyon sok munka, főleg ha fel is dolgozza az ember ami terem rajta, nem csak "leadja" a termést (elkótyavetyéli). Szóval embere válogatja, és attól is függ, éppen milyen stádiumában van életének az ember. Én 11 évet éltem Los Angeles-ben is, szép volt jó volt, most a hátam közepére sem kívánom, mások lettek a prioritásaim. Persze szeretném, ha fiaim is élnének külföldön, látnának mást is, mint ami itt van, de a legtöbb embert a szíve oda húzza, ahol felnőtt, idősebb (családalapító) korára szeret hazatérni a férfiember. Nagyon örülök, hogy bár Budapesten jártam iskolába, vidéken nőttem fel, mert minden szünetet majd minden hétvégét szüleim szülőfalujában töltöttem. Most is dédapám 1932-ben épített, modernizált házában élünk, édesapám itt született az egyik szobában, és kisfiam már az 5. generáció, aki ugyanitt, ugyan ezt a nevet viseli. Mit tudhat erről egy panelbe kényszerített család sarja? A tradíció lehet, hogy szitokszó náluk, de hogy üres, értelmetlen szó az biztos :) Maradjon is meg ez nekünk parasztoknak, a mi édes kis titkunknak. Búcsúzóul: Szerintem a város és a falu kéz-a-kézben jár, kiegészíti egymást az ország nagy puzzle térképén, az a jó, ha megtalálja mindenki a saját magának tetsző életmódot. Én pl. soha nem szeretnék vidéken élni, ha még a 70-es években lennénk, de ma már szinte mindenkinek van autója, mobilja, internet kapcsolata, összement a világ. Itt viszont maradt a nyugalom és a végtelen tér, ami családot nevelni nem egy hátrány. Családom fele Pesten él, semmi bajom velük, nem rossz emberek, de nem cserélnék velük, ahogy ők sem velem. Gyermek koromban, Pesterzsébeten, volt egy vidéki gyökerek nélküli szomszédunk, aki gyakran mondogatta: "Ha a paraszt nem WC-zik (más szót használt), az úr nem eszik."
Szegény szülőknek, ha az önmagában nem lenne elég, hogy gyermekük egy új élethelyzet előtt áll (az iskoláskor közeledtével), még folyton azt is hallják, hogy a magyar iskolarendszer recseg-ropog, és az adminisztratív teendők súlya alatt hamarosan összeomlik, miközben a gyerekek egyre fáradtabbak és…..
papaAndy 2016.02.17 19:06:07
Amikor Lakihegyen laktunk, mi Csepel kb 20 és Szigetszentmiklós nem is tudom hány iskolája közül választhattunk, a kék buszos kapcsolat miatt és a munkahely miatt is Csepel nyert, ahol 3-4 "menő" iskola volt akkoriban a többibe lasszóval fogdosták a gyerekeket, és aki szépen ült, nem hajtotta el a tanárt és nem is verette meg a rokonaival, az szinte tuti ötöst kapott. Igaz utána a középiskolában nagyot csalódott ha egyáltalán felvették valamelyikbe.

Szóval maradt végül 4 iskola, az egyik németes volt és sváb származásom ellenére ezt kiejtettük, de azért is, mert eléggé körülményes volt kikacsázni odáig. Amúgy későbbi tapasztalataink szerint a németes iskolák, úgy nagy általánosságban, talán még mindig az erősebb iskoláknak számítanak országosan is. Végül sikerült az első gyerekkel bekerülnünk protekció nélkül is egy tőlünk könnyebben megközelíthető iskolába, amit nagyon ajánlottak az ismerősök, és elvileg valamikor angol szakos iskola volt, de ezt akkorra már nem finanszírozták tovább, pedig akkoriban mi egyszerű halandók, még azt sem tudtuk ki volt Klebelsberg és a klikk is csak az egér nyomkodását jelentette.

Egy kicsit feszengtünk, amikor a "felvételi elbeszélgetésen" a szépen kiglancolt tündérien mosolygó csemetéinkkel az ölünkben azt tapasztaltuk, hogy a gyerekeket el sem kellett volna hoznunk, a lényeg az volt, hogy a szülők milyenek, milyen helyet foglalnak el a társadalmi ranglétrán, mennyire tűnnek problémamentesnek. De végül is, az embernek vannak elvei és van túlélési ösztöne is, ha a csemetékről van szó, az utóbbi kap prioritást, így nagy megkönnyebbüléssel fogadtuk, hogy átmentünk a szűrővizsgán, járhat gyermekünk BP legkevésbé elit kerületének egyik legelitebb iskolájába.

Számunkra nem volt kérdés egy percig sem, hogy a testvérek mind egy helyre járjanak, logisztikai borzalom lenne 3-4 gyerekkel különböző iskolák különböző szakköreire járni, plusz az, hogy éppen ki lesz a tanítónéni csak egy bizonyos pillanatra érvényes, hiszen bármi történhet a legkedvesebbnek hitt tanítóval, és az is előfordult már, hogy aki helyette jött, az még kedvesebb volt. Szerencsére a tanárnénik többsége az elitebb általános iskolákban elég jó, mert a tanárok is inkább a kezelhetőbb gyerekkel feltöltött iskolákba törekszenek, nem oda, ahol a szülők esetleg leordítják a fejüket ha nem tetszik nekik valami. Így egy természetes szelekció révén túlsúlyba is kerülnek a jobb pedagógusok ezekben az iskolákban. A klikk előtti időszakban, amikor a helyi önkormányzatoknak még sokkal nagyobb ráhatása is volt a helyi iskolákra, elég volt megtudni, hogy hova járnak/jártak a polgármester és képviselő csemeték, hogy az ember "jól tudjon iskolát választani".

5+4 év tapasztalatot gyűjtöttünk abban az iskolában 2 gyerekkel, végül is nem voltak sem túl negatív sem túl pozitív élményeink, ment minden a maga útján. Az egyetlen problémám az iskolával az volt, hogy nem igazán támogatták a sportot, inkább csak eltűrték, szükséges rossz volt csak számukra. Az igazgatónő leszereltette a köteleket a tornateremben, nehogy leessen róla valaki, igazán színvonalasnak mondható sportfoglalkozásokat nem tartottak, de a zenei oktatás és egyéb szakkörök vagy éppen korrepetálások jó vagy kiváló színvonalúak voltak. Sajnos nagyon sok is volt az túlsúlyos és nehézkes mozgású, gyenge koordinációs képességekkel rendelkező gyermek, így a szülőn múlott, hogy fel tudta-e vállalni az esti sport szakköröket a hétvégi sport foglalkozásokat. Elég unalmas volt szülőként hétvégente gyermek tornaversenyekre járni, de végül is megérte, nem várhatunk el mindent az iskolától. Nekem tetszik, hogy most mindennapos tornára törekszenek, még ha a tárgyi feltételek gyakran nem is követik az elméletet. Talán majd lassan alakul ez is, az irány jó, a végrehajtás... ...az magyaros.

Aztán leköltöztünk (vagy lesodort bennünket az élet) egy kisebb településre a nagy magyar puszta közepére, de legalább az újra kék Duna szélére. Így itt is megtapasztalhattuk a magyar iskolarendszert, egy másik szemszögből is. Sajnálkozva búcsúztunk el a gyerekek kiváló osztályfőnökeitől Csepelen, de kételyeink ellenére egy kis reménnyel töltött el, ahogy kislányom osztályfőnöke bátorított. Elmondta, hogy ő is vidéki kistelepülésről került a nagyvárosba, és higgyem el, sokkal közvetlenebb kapcsolataink lesznek faluhelyen, a gyerekek imádni fogják, ő még a mai napig is hiányolja a vidék emberibb léptékeit.

Aztán tényleg így is lett. A mostani "Szulejmán" sorozat és a török bazárosok idilli emlékeinek némileg ellentmondó történelmi népirtás következtében a dél-alföldön megüresedett "élettérbe" 300 éve betelepített vegyes nemzetiségek egyik német (sváb) hagyományokat ápoló falujában nem volt gond az iskolaválasztás, hiszen egy iskola volt, mondhatnánk, szerencsére van még általános iskola, hiszen most nem az oszmánok miatt, hanem a városba és külföldre költözés miatt néptelenedik a falu. De még így is azt kell mondjam, a gyerekek földi paradicsomába csöppentünk! Karaktereim sajnos elfogytak :(
Találják ki, mi az? Hónapokkal ezelőtt megírtuk, de akkor még kevesen vették komolyan, egy szocialista politikus ma már ezzel riogatja az ellenzéket, és a Fidesz baromságnak tartja az egész felvetést. Válasz: előrehozott választás. A Szegedi Kattintós állítja, egyre komolyabb a lehetősége annak,…..
papaAndy 2016.01.14 22:00:41
Szánalmas cikk. Lehet azon elmélkedni, hogy az ország esetleg jobb kormányt érdemel, de azon kár is vitatkozni, hogy az országnak szüksége lenne egy kredibilis ellenzékre. Vitya és minden jobboldali értékrendű ember hálás lehet ennek a gyurcsányista társaságnak, nélkülük ebben az országban nem lehetett volna kiverni az ál-baloldali hazaáruló "üzletembereket" a politikából. Fletó egy kincs, amíg ő kiabál a kerítés másik oldaláról, addig szerez magának 5-10 százalék szavazót, hogy a mentelmi joga megmaradjon, de közben legalább ugyanennyi, de inkább kétszer ennyi bizonytalan szavazót a FIDESZ-hez üldöz. Viktoréknak semmi más nem kell a 18-as győzelemhez, mint a DK-nak egy kis műsoridőt adni a köztévében. Amikor ennyi agyament gyűlölködő ontja az "igét", akkor még azok, akik nem kimondottan szeretik a FIDESZ-t, még azok is arra gondolnak, hogy ilyenekre nem lehet bízni az ország vezetését. Különben, hogy mi lesz 2018-ban az a gazdaság állapotától függ majd elsősorban, attól, hogy lesz-e pénz széles körben osztogatni. Úgy látom nem nagyon adják tovább a csökkenő gáz és olajárakból befolyó összegeket, tartalékolják a következő nagy rezsicsökkentést 2017 második felére. Ha bejön nekik (marad az olcsó világpiaci ár), akkor megfogták a szavazókat ott, ahol egyedül lehetséges. A többi csak rizsa, sajnos vagy nem, de a modern "demokratikus" választásokon (is) "a pénz beszél, a kutya ugat". Hogy egy nagy "demokrata" klasszikust idézzek: "It's the economy, stupid" :)
Urbán Ádám fotóriporter volt az a szerencsés, aki dokumentálhatta a Kossuth-díjas költő Faludy György és felesége Fanny ünnep- és hétköznapjait. Ádám volt az a személy, aki 2002-ben a mára megszűnt Penthouse magazin felkérésére készíthette a házaspárról a nagy botrányt…..
papaAndy 2015.12.15 19:23:41
Jó fej lehetett ez az öreg, dumával megfűzte a csajokat, a srácokat, jó élete volt, tényleg tett sok konvencióra. Én nem ellenzem a képek közlését de megnézni nem szeretném. Elég szomorú, hogy az ember így megvénül, ilyen "szottyadt" lesz a teste, nem akarom én ezt nézegetni, nudista strandra sem szeretek járni, pont az idős testek lehangoló látványa miatt. Tudom, hogy mindannyian ilyenekké válunk ha nem halunk korai halált, de ha szégyellni nem is fogom, talán mutogatni sem. Az pedig, hogy az akt képeket művész képeknek átnevezve mutogatni lehessen a közösségi médiában a meztelenséget? Nem tudom, ki dönti el mikortól művészet a nudizmus és mikortól csak nudizmus a meztelen kép? Ha egzakt tudomány lenne, akkor például meg lehetne szabni, "hogy amennyiben a fény 45 fokban esik a 20-50 év közötti alany bokáját is megmutató képre, akkor az már művészi képnek minősül" vagy bármi ehhez hasonló minden korban változó szabályrendszer. De az egész túl szubjektív. Kincses Károly válaszleveléből nekem az jön le, hogy mivel Faludy Gyuri bácsi egy közismerten/elismerten nagy művész (irodalmár!) volt, ezért a róla és meztelen feleségéről készült képek biztosan művésziek, főleg, mivel a fotós is elismert művész. Nem tudok ezzel a logikával (?) egyetérteni. Az irodalmár még nem automatikusan esztétikai látványosság, és ha én feltöltöm a feleségemről készült szerintem művészi akt képeket és azokat az érvényes szabályrendszer szerint törlik, akkor ha más ezt megtehetné, csak mert ő elismert művész, akkor valaki írja le mitől művészet a művészet és főleg hol van az a pontos határvonal, amikor még/már nem az. Gyuri bácsi jó fej volt, a szélsőségesen antiszemitákon kívül majd mindenki elismeri tehetségét, jogában állt nagy korkülönbséggel házasodni, jogában állt pucér feleséggel fényképezkedni. A prűdebb amerikai youtube-nak és FB-nek van egy-egy szabályrendszere ezt jogukban áll betartatni, a videót fel lehet tenni az európaibb szemléletű indára, ott akinak van hozzá kedve (gyomra?) megnézheti. Viszont jó reklámfogás ebből balhét csinálni, így jóval többen ide kattintanak. Amúgy az egész egy kis vihar a biliben, nem méltó Gyuri bácsi nagyságához.
Az előző posztom néhány kommentelője, vagyis „sokgyerekes sorstársaim” gondolatai indították el bennem a mai bejegyzés témáját, vagyis azt, hogy a „külsősök”, hogy tekintenek ránk, nagycsaládosokra? Azt hiszem, minél távolabb esik valakitől ez az életmód (a…..
papaAndy 2015.12.10 11:46:22
Talán az idegenek között több a pozitív reakció, ott néha előfordul a sóhaj: "De szép is a nagy család" és hasonlóak, hiszen az idegenek inkább csak akkor szólnak, ha pozitív mondanivalójuk van, kivéve a "banyákat". A rokonok és barátok már jobban felhatalmazva érzik magukat a kemény kritikára, habár mivel nem csak ők ismernek engem, én is ismerem őket, gyakran kilóg a lóláb. Tőlük a leggyakoribb a "Minek má' neked annyi gyerek?" vagy a "Nem vagy te olyan gazdag, még ezeknek sem tudod mindenből a legjobbat megvenni!" és hasonló nyájasságok. Közben a születésnapi összejövetelek alatt kiderül, hogy esetleg nagyon szeretne a pár egyik tagja még gyereket, a másiknak folyamatosan hárítania kell, hogy "elég ez a kettő is" -- így természetes, hogy a kevesebbel is beérőnek ellenérzései vannak a rossz példát felmutató sokgyerekesek felé. Amikor elbuktam a házam, a pénzem, a cégem, akkor láttam, hogy mekkora örömöt okozott ez a környezetemben élők jelentős részének. Még csak azt sem hiszem, hogy ez a káröröm elsősorban irigységből fakadt volna. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy inkább valamilyen önigazolási törekvés áll mögötte: "Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka! -- Milyen szerencse, hogy én nem nyújtózkodtam túl a takarómon." Pedig azzal, hogy én is visszaléptem az átlag magyar alsó középosztály csórósági szintjére, nem lettem semmivel boldogtalanabb, sőt... Amikor sok volt a pénz, sok elvárásnak kellett megfelelni, még a gyerekeim szemlélete is megváltozott: mióta nem kaphatnak meg bármit, azóta jobban értekelik a tárgyi dolgaikat.

A gyermektelenséget, azt gondolom, joggal és kétségtelenül nevezhetjük "azonnali evolúciós zsákutcának", a kevés gyermek vállalása pedig egy adott kultúra lassabb, de elkerülhetetlen végét jelenti. Gyerekek nélkül nincs jövő, jövő nélkül értelmét veszíti a múlt és a jelen, ezért kell kibírni valahogy a nehézségeket. Amikor pedig kicsit problémásabb a sokgyerekes élet, akkor mindig arra gondolok, hogy apai nagyapám elesett a háborúban, 4 kicsi árvát hagyva nagymamámra, egy felperzselt, háború és etnikai tisztogatás sújtotta országban. De a nagyi idős korában is vígan tudott énekelni, ha olyan kedve volt! Gyerekeit felnevelte és számos unokájára is mindig jutott ideje, ha neveinket keverte is állandóan. :) Sőt, ha így visszagondolok, még jóval több ideje is volt unokáira, mint a mai nagyszülők többségének, hiszen miután nyugdíjba vonult más nem is nagyon érdekelte, mint a családja. (Még rétes tészta nyújtásra is volt mindig ideje, ha ment hozzá az éhes család.) Azt hiszem, a sok "jóindulat", amit a nagycsaládosok tapasztalnak manapság a fent említett beszólásokból, a családok és a nemzet válságának is egyik jó indikátora. Ma már nem annyira dicsőség a hazának adni, egyáltalán a haza szót kiejteni, leírni. Nagyon messze mutat ez a gondolkodásmód, Európa határai és maga Európa is roskadozik miatta, és magam sem vagyok benne biztos, hogy van esélyünk megfordítani a közgondolkozást, és ezzel megtartani minél többet a magyar kultúrkörből, vagy egyáltalán Európából, de harcoljunk tovább, ne adjuk fel olyan könnyen!

A messzemenő kihatások után egy szintén a konkrét témához szorosabban kapcsolódó, személyes tapasztalat, ami lehet, hogy a későbbiekben érinteni fog benneteket is: az én nagyobb, tinédzser korú gyerekeim már vonakodva állnak be a családi fotókhoz, mert félnek, hogy ha felkerül az FB-re a fénykép, romának fogják csúfolni őket az osztálytársaik a sok testvér miatt. Valójában a gyerekek minden szokatlant szeretnek "cikizni", az 5 testvér pedig a magyar családokban ma már szokatlan, arról pedig a csúfolódó gyerekek már nem is tudnak, hogy dédszüleiknek esetleg 7-8 testvére is volt, és egy lakodalomban 4-500 rokon és barát mulatott együtt. Ma fontosabb, hogy minimum 4-500 FB ismerősük legyen.

A világ mindig változott, és mindig változni fog, szóval szerintem se szegje kedved, ha ilyen dolgokba futsz bele, hiszen biztosan tudod már: minden nehézség és kényelmetlenség sokszorosan kifizetődik a gyerekeid egyetlen mosolyával, minden kételyed eloszlik, ha belelapozol a családi albumodba. Így alkotott meg bennünket a természet. Hogy megáldott vagy megvert bennünket az életösztönnel, az nem fontos, az a fontos, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha elfogadjuk ami belülről jön, és nem harcolunk ellene, vagy menekülünk előle :)
  Ahol sok gyerek van, ott mindig az anyát ajnározzák. –„Fantasztikusan bírod, le a kalappal!”- hangzik a dicséret, de igen ritkán hallani, hogy hímnemű társa is hasonló ovációban részesülne, pedig neki is része van a dologban, legalábbis jó és sok esetben így…..
papaAndy 2015.12.09 14:14:32
@cardiobascularis: A "minden hülyék" névsora: www.e-nyelv.hu/munkatarsaink/ -- De valóban, szinte bármilyen idióta "leírhatja (ma már) a véleményét". Azt hiszem, efelől itt senkinek nincs kétsége, a vita inkább abból fakad, hogy az egyik ember idiótája a másik ember hőse és ez igaz vica versa is.

A konkrét kérdésben azt hiszem ez a megállapítás az én nyelvérzékemet kielégíti: "Felmerül az a lehetőség, hogy a szó környezete is befolyásolja a toldalék alakját." Ezért írtam le a példát: "Ennek a férfinek...". Valahogy az "ennek a férfinak" verzió nem hangzik olyan jól a fülnek, és ahogy a korábban leidiótázott webhelynyitók egyike, Balázs Géza évtizedek óta magyarázza a leíró nyelvtant a korábbi előíróval szemben, nyelvünk változásáról az alábbi linken ír bővebben, de hogy ne legyen hosszú, ide másolom a "kényelmes ejtésről" szóló paragrafust. Lehet a tendenciát nem szeretni, de úgy tűnik megállítani lehetetlen, és szerintem nem is szükséges:

"Hangtani változások. Az elmúlt 30 évben összehasonlító vizsgálatokat végezve egyik nyelvész-retorikusunk a következő jelenségekre hívta fel a figyelmet. Terjed a zárt szájú beszéd, melynek következménye a hosszú magánhangzók röviden ejtése, vagyis csökken a magyar hangzók kvantitása. Gyengült az r ejtése (korábban három-négy pördület, ma már csak egy). A magyar hangzók az m, n, ny kivételével orálisak, viszont egyre gyakoribb a nazális, orrhangzós beszéd. Feltűnő változás zajlik a hanglejtésben (mondatvégek felkapása, az ún. kunkorítás), látványosan megnövekedett a hangerő és beszédsebesség, amely mind visszahat az artikulációs bázisra. Vagyis a magyar hangzóállomány dokumentált módon és viszonylag rövid idő alatt változik. Változik a kvantitása (mennyisége) és kvalitása (minősége). A jelenséget besorolhatjuk a simító (lenizációs) folyamatok körébe, melynek eredményeként a „kényelmes ejtésre” törekszik a beszélő. Mindez ma már nem egyéni jelenség, hanem társadalmi. Az egyik, kísérleti fonetikával évtizedek óta foglalkozó magyar fonetikus a következőképpen összegzi a magyar hangállomány átalakulását: „Végeredményben eltűnnek azok a tulajdonságok, amelyek a magyar beszédet a kiemelten jó hangzású, zeneiségével kellemes benyomást keltő nyelvek közé emelték. Vokalikusból konszonantikussá alakul.” Ez a lényeg: egy alapvetően magánhangzós nyelv a XX. század végén, a XXI. század elején rövid idő alatt mássalhangzóssá alakul. Ez egyértelműen „szegényedés”, határozza meg a fonetikus."

www.napkut.hu/naput_2010/2010_04/122.htm
Eljött végre ennek is az ideje: igazat kell adnom Bayer Zsoltnak. A Magyar Hírlap publicistája a CÖF sümegi erődemonstrációján szónokolt csillogó szemű nyugdíjas nénik és bácsik előtt, figyelmeztetve őket, hogy nincs itt az ideje a büntetésnek, az áprilisi…..
papaAndy 2015.03.29 10:56:39
@déjá vu39: A nyugdíjasok többsége nélkül és főleg ellen az 50% + 1 fő többségi képviseleti demokráciánkban a mi demográfiai adataink alapján nem matematikailag csak akkor lehetne valakiket megválasztani, ha mindenki más összefogna egy párt mögött, így igen nehéz lenne szélsőségesebb pártokkal leváltani a mostani kormányt. A gáz ára olyan olcsó lett, hogy bármikor lehet még "rezsicsökkentés" is, és meg kell nekik adni, sokkal takarékosabban gazdálkodnak, mint az elődeik (főleg a nép bőrén persze, de azzal is, hogy a külföldi sumák rablókat kevesebbel is beérő, de egyre szemtelenebbül harácsoló helyi nemesekre/oligarchákra cserélik), így lesz mit osztogatni a választások előtt.
Nem véletlen az sem, hogy Vona és Fletó is középre próbálja mostanában pozícionálni magát, de még az amnéziában szenvedő választóknál is el kell telnie néhány évnek, mire elfelejtik mennyire szélsőséges ez a két párt. Schiffer Bandi származása miatt sem szalonképes sok választónál, bármilyen jókat is mond különben.
A változtatásra a Fidesz atlantista szárnyából lehetne esetleg valakiknek esélyük, vagy egy teljesen új, ismeretlen szereplőnek (ezért az lehet akár még a mostaniaknál is veszélyesebb). A Jobbik egyedül sokáig nem lesz képes kormányra kerülni, a bukott ál-baloldal vörös-bárókkal, Kapolcsikkal és Veresekkel pedig, ha kezünket a szívünkre tesszük, akkor beláthatjuk, hogy még jó fényben is tüntetik fel a most alakuló rabló nemességet, hiszen ők nem csak maguknak loptak, de helytartók is voltak, és megteremtették az ország külföldi lerablásának minden feltételét egy kis alamizsnáért és egy kis hatalomért.
Jelenleg sokan ki vannak (jogosan) bukva a Vitya kormányra, de ha megkérem őketk, hogy mondják már meg akkor kire szavazzunk, nem tudnak értelmes alternatívát megnevezni. Ha én nagyot álmodhatnék, akkor egy Schiffer vezette LMP- Atlantista (EU párti ex-Fideszesek) pártszövetséget tudnák elképzelni, de a putyinista Jobbik külső segítségével putyinista Vitya talán így is többségben lehetne, ha pedig az LMP Fletóék akár csak külső támogatására is rászorulna, akkor annak túl nagy ára lenne. Eléggé sz@r a helyzet asszem, de talán igaz, hogy "terhelés alatt nő a pálma". :)
A hétvégén felszántotta a netet a Totalcar híre, miszerint a VW gyártásba veszi az új Trabantot. Pedig a Totalcaron nincs is ilyen hír. Akkor mégis, hogyan? Így. Tessék megnézni a böngésző címsorát, meg alul azt a fekete sávot! A SHRTURL.com egy tipikus prank-oldal,…..
papaAndy 2015.01.24 19:51:48
Sok évvel ezelőtt Detroit volt az autógyártás Mekkája, a lendületes vonalvezetésű izomautók őshazája. A város csillaga a válság óta sajnos hanyatlóban van. A hét elején azonban valami visszaadhatta a reményt sok autó rajongónak - az idei Detroit-i autóshow-n lerántották a…..
papaAndy 2015.01.19 14:39:51
@kultúrpesszimista: a Mustang maradt amcsi klasszikus, a GT 50 éves "legendája" is európai sportkocsikra hajaz. Én szeretem, ha egy amerikai autó amerikainak néz ki, ettől más. Sokan vannak ezzel így az USA-banés Európában is, lassan alig lehet megkülönböztetni az óceán két oldalán tervezett autókat és régen nem így volt. Lehet maradi vagyok, de nekem az amcsi kocsi legyen külsőségeiben is amcsi. Arra, hogy mennyire buta vagyok, talán mentségül szolgál, hogy a "sportscarguys" hozzá nem értőinek is ez a véleménye, csak nekik bejön a euro-style Ford:

"From the outside it looks more like something you would see from Ferrari than Ford. It has large air intakes behind the doors and air outlets on the hood. The front end looks very purposeful, but the rear is even more stunning.

It has mid exhaust tail pipes much like the McLaren 650S and the rear diffuser adds to its high performance looks. It has eye shaped rear view mirrors that look like what you would see on a Pagani. The overall design looks like it belongs on an Italian supercar and we are a fan of it."
- See more at: thesportscarguys.com/2015/01/12/2016-ford-gt
papaAndy 2015.01.19 14:44:53
Ha "Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani" (Orbán Viktor, 2015), akkor búcsúzzunk el a be- és kivándorló Nobel-díjasainktól. Aszongyahogy:   Lénárd Fülöp (Philipp Eduard Anton von Lenard) “1862. június 7-én Pozsonyban született. Ugyanitt járt iskolába…..
papaAndy 2015.01.14 13:25:53
@tomwar: Az még rosszabb, a kisvállalkozások/kisvállalkozók főleg ne menjenek el, mert ki marad akkor adót fizetni? De mindenkire igaz ma már az "akinek nem tetszik, el lehet menni". Anno nekem még ki kellett várnom a kék útlevelem, hogy elmehessek, aztán az USA belpolitikájában is közbeszéd lett a kártékony bevándorló, hát haza jöttem, ha nem is főleg ez miatt.

De hagyjuk az off témákat! Régóta köztudott, hogy "echte magyar" (olyan magyar, aki nem tudja kik voltak az ősei) nem nagyon kapott soha Nobel díjat, mi ebben az újdonság? A legnagyobb magyarok jelentős része ISMERTEN zsidó, sváb, oláh, rácz stb. származású volt részben vagy egészben (Puskás/Petőfi/Rejtő/Radnóti/József Attila) és ez most is így van még.

Viktor nem ezekről beszél, hanem a beolvadni nem akaró vagy képtelen kultúrákról. Amúgy szerintem nem érdekli őt az egész téma valami nagyon, de jól tematizálja a közbeszédet Veszprémig, a baloldal pedig megint jól benyelte a csalit, mivel a "szeressük az idegeneket" álláspont nem igazán népszerű az egyszerű választópolgárnál. Így lehet könnyen választásokat nyerni, és közben akar még piramist is építhetnek maguknak Felcsúton, a nép azt is jobban elnézi, mint azt, hogy valakik Muhmmed Alit és családját akarják a szomszédjába költöztetni, aki esetleg majd birkát vág a teraszon, és úgy eltakarja lányait, hogy a szomszéd bácsi meg sem tudja nézegetni őket. Kinek hiányzik ez?

Aki pedig magyar népdalokra rázza a fenekét vagy indiai akcentussal farag magyar szóvicceket, azt nem hiszem, hogy bárki asszimilálódni képtelennek tartja, és el akarja küldeni, vagy ha igen, azt nem engedhetjük meg!

Itt inkább arról kellene szólnia a közbeszédnek, hogy milyen ütemben lehet beolvasztani markánsan más/tájidegen kultúrákat úgy, hogy a befogadó kultúra (mi) meg tudja őrizni domináns szerepét. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb nagy bevándorló múlttal rendelkező országban minden néhány évben felülvizsgálják, hány bevándorlót tudnak befogadni, milyen paraméterekkel és milyen vegyítésben (összetételben), hogy az nekik is jó legyen. hataratkelo.blog.hu/2013/03/30/hogyan_vandorolhatunk_be_az_egyesult_allamokba
Handó Tünde főbíró (az Országos Bírósági Hivatal elnöke) olyat tett, ami a NER keretei között ugyan megszokott, de törvénytisztelő ember szemében ócska kis svindli, a jogszabályok, sőt, az Alkotmányosság szellemiségének sárba tiprása.Welsz Tamás különös körülmények…..
papaAndy 2014.03.24 18:59:24
@MolnarErik: Az égen most éppen nem látszanak a csillagok. Ennyit erről.

Mi köze 1986-nak, ahhoz, amit írtam? A "mindenki, aki 95 előtt..." kategóriába Tünde is beletartozik, ez miért baj? Vérfrissítés kell mindenhol, az értelmiségnél, mert a régi rendszerben szopott csecs miatt akarva, akaratlanul korrumpált az idősek agya Kelet-Európában. Rám ez csak azért nem vonatkozik, mert 86-ban rendszert váltottam. De még az is lehet, hogy az én agyam is lassan kikezdi ez az ál-baloldali ámokfutás, amit a "magyar" értelmiség ("írástudók") tűz közeléből elmozdított része művel mostanában. Világ proletárjai egyesüljetek! -- de most már tényleg... :)